Karbonadesmørbrød

Karbonadesmørbrød er perfekt de dagene du ikke har overskudd til å stå lenge på kjøkkenet, men likevel har lyst på noe skikkelig godt!

Det tar deg bare ca 15 minutter å diske opp med denne lille perlen av et måltid. Foto: Familiematblogg

Det tar deg bare ca 15 minutter å diske opp med denne lille perlen av et måltid. Foto: Familiematblogg

Noen retter er blitt så vanlige at de rett og slett har gått i glemmeboka. Karbonader med stekt løk er en sånn rett. Hver gang vi spiser det, tar jeg meg selv i å tenke, hvorfor spiser vi ikke dette oftere?

Det er enkelt og kjapt å lage, og selv om det selvfølgelig smaker aller best med hjemmelagde karbonader, er det slett ikke galt å bruke noen skikkelig gode kjøpe-karbonader heller.

Stek løk og speilegg som tilbehør, og server karbonaden på godt brød med sennep, ketchup og syltet agurk. Nam!

Dette trenger du hvis du skal lage karbonadesmørbrød med stekt løk. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du hvis du skal lage karbonadesmørbrød med stekt løk. Foto: Familiematblogg

For å lage hjemmelagde karbonader til 4 personer trenger du:
500 gram kjøttdeig
30 gram brødrasp
3 ss finhakket sjalottløk
2-3 dl melk
1 knivsodd ingefær
1 knivsodd muskat

Stekt løk:
3 gule løk
smør
salt og pepper
sukker

Til servering:
godt brød
speilegg
sylteagurk
ketchup og sennep


Slik gjør du:

Karbonader: Bland kjøttdeigen sammen med resten av ingrediensene. Smak til med salt og pepper. La deigen stå kjølig i 15 minutter slik at den setter seg. Form karbonader av ønsket størrelse med hendene. En deig på 500 gram blir til 8 flate karbonader. Lag rutemønster på overflaten med en sløv kniv.

Brun karbonadene i smør i panna, før du legger dem over i en ildfast form. Sett formen med karbonadene inn i forvarmet ovn på 60 grader og la dem steke ferdig der.

Stekt løk: Skrell løken og del den opp i halve ringer. Smelt smøret i en stekepanne over middels høy varme og tilsett løken. La løken surre til den begynner å bli myk og tar farge. Skru ned varmen og la løken steke til den blir pent brun. Smak til med salt, nykvernet pepper og litt sukker.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Kimchi

Dette er en enkel kimchi signert Lise Finckenhagen. Det tar litt tid å lage, men så får du belønning i form av et sunt og godt tilbehør med masse gode smaker. Kimchi smaker godt til nudelretter, fisk og kjøtt. Ja, også fikk vi et tips om å teste det i ostesmørbrød - og ja! det funket!

IMG_1415.jpg

Du trenger
En halv kinakål
1-2 gulrøtter
Rettish (jeg pleier å bruke 1/4)
20 gram salt
1 liter vann
4 vårløk
20 g ingefær
5 fedd hvitløk
10 - 15 g chilipulver
1 ss sukker
2 ss fiskesaus
Ristede sesamfrø til servering

Slik gjør du
Vask og skyll kålen godt i kaldt vann. Del den opp i grove biter og ha den i en bolle sammen med gulrot og rettich som du har findelt (jeg pleier og dele dem i tynne strimler)

Rør sammen salt og vann. Hell saltlaken over grønnsakene. Pass på at de blir dekket av vann. Du kan legge en tallerken på toppen slik at grønnsakene blir holdt under vann. La de ligge i saltlaken over natten.

Hell av laken (ta vare på 2 ss) og la grønnsakene få renne godt av seg. Rør sammen ingefær, hvitløk, chilipulver, sukker, fiskesaus og saltlake (2 ss) . Bland krydderblandingen inn i grønnsakene sammen med finhakket vårløk.

Finn frem et stort syltetøyglass som du kan ha kimchi`en din i. Sett den i kjøleskapet.
Den kan spises med en gang, men blir nok best dagen etter når smakene har fått satt seg.

Server gjerne med ristede sesamfrø.

Ramen

Nudler er en hit blant store og små. Når nudler får følge med en skikkelig god kraft, blir det til den populære retten «ramen». Inspirert av Ole Martin Alfsens kokebok Familiemiddag, har vi testet en hverdagsvariant av ramen.  Ekte ramen består av både hjemmelagde nudler og kraft som er kokt på svinebein, kyllingskrog, oksehaler, skalldyr eller bare grønnsaker, men det får vente til en dag vi har bedre tid. Her har du en kjapp variant som er laget på kyllingbuljong og smakt til med soya, fiskesaus og lime. Altså ikke helt autentisk. Men skikkelig godt! Vi har laget den uten kjøtt, men du kan fint tilsette stekt eller kokt kylling hvis du ønsker en mer fyldig middag.

IMG_1412.jpg

Du trenger  
1 pk eggnudler  
1,5 l kyllingkraft  (evt grønnsakskraft)
1-2 ss fersk ingefær  
3 hvitløksfedd  
1 stilk sitrongress (hvis du får tak i)  
0,5 rød chili  
1 gulrot  
0,5 paprika  
2-3 vårløk  
1 rødløk  
0,5 squash  
saften av 1 lime
2 ss fiskesaus  
2 ss soyasaus  
Fersk koriander  
egg 
evt stekt eller kokt kylling (500 g) om du ønsker en mer fyldig ramen  

 Slik gjør du  
Sett over vann til nudlene, de kan forkokes for så ha i suppen ved servering. 
Kok opp kraften, før du tilsetter finhakket ingefær, chili, hvitløk og sitrongress. La dette trekke i minst 5 minutter. Finhakk grønnsakene og la det trekke med i ca 3 min. Har du kylling i suppa de tilsetter du den sammen med grønnsakene.  Smak til med soya, fiskesaus og lime.

Server med finhakket koriander og kokt egg.  

Morsdags-brownies

Her i huset er det nesten like stas med morsdag og farsdag som det er med bursdag. For det betyr kake til frokost. Og ikke hvilken som helst kake. Alltid «den hvite sjokoladekaken» .

IMG_1563.jpg

 «Den hvite sjokoladekaken» er brownies med melis på toppen, og den er det beste de små her i huset vet. Mammaen også. Så jeg gleder meg nok like mye til morsdagen som de små. Dette er nemlig vår favoritt-oppskrift på brownies. Den er veldig lett å lage og resultatet er seige og nydelige brownies med en skikkelig smak av sjokolade.

Den blir aller best hvis den får en natt i kjøleskapet, så send mamma ut på kveldstur og sett av ti minutter sammen med barna før leggetid. Da gjenstår bare å tegne en tegning, tenne et lys og servere mamma med en stor (og sterk) kopp kaffe morgenen etter. Hun kommer til å bli glad. Garantert.

Du trenger
85 gram mørk sjokolade
115 gram smør
265 gram sukker
2 store egg
1 ts vaniljeekstrakt
1/2 ts havsalt
85 gram mel
evt hvit sjokolade

Slik gjør du det

Varm ovnen til 175 grader. Legg et bakepapir i en liten ildfast form som måler ca 20 x 20 cm. Pass på at bakepapiret dekker hele formen. Smør bakepapiret med smør.

Grovhakk den mørke sjokoladen og legg den i en kjele sammen med smøret, som du har delt i terninger. Smelt sjokolade og smør i vannbad. Rør forsiktig rundt underveis slik at alt smelter og klumpene forsvinner. Når alt er smeltet, tar du kjelen av varmen og lar sjokoladeblandingen avkjøles litt.

Visp egg og sukker til en luftig eggedosis. Tilsett vaniljeekstrakt og salt og rør forsiktig inn. Tilsett litt og litt mel og rør alt inn i deigen. Deretter tilsetter du sjokolade- og smørblandingen og rører det hele godt sammen på lav hastighet.

Hvis du ønsker å tilsette hvit sjokolade hakker du den grovt og rører den forsiktig inn helt til slutt.

Hell deigen over i formen og bruk en slikkepott slik at det blir en jevn høyde på kaken i formen. Stek så kaken i 25-30 minutter. Sjekk med en trepinne / tannpirker at det ikke henger igjen noe deig på pinnen.

La kaken avkjøles før du kutter den opp i den størrelsen du ønsker. Jeg synes den er best når den har fått natten i kjøleskapet, og deretter en liten stund på kjøkkenbenken.

Del den opp i små kvadratiske stykker og la barna hjelpe til med å drysse litt melis over kaken før servering.


Les også: Verdens enkleste morsdagssscones. Se oppskrift
her.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Jukse "crispy-duck" med grillet kylling

Med grillet kylling, asiatiske pannekaker, grønnsaker og hoisinsaus får du hverdagsluksus på 1-2-3!

Har du craving etter "crispy duck"men verken tid eller mulighet til å lage det? Ikke fortvil. Her får du oppskriften på hverdagsversjonen. Foto: Familiematblogg

Har du craving etter "crispy duck"men verken tid eller mulighet til å lage det? Ikke fortvil. Her får du oppskriften på hverdagsversjonen. Foto: Familiematblogg

Noe av det beste jeg vet om er å bestille «crispy duck» på restaurant, men med små barn blir det litt for lenge mellom hvert restaurantbesøk, og i blant kan jeg få skikkelig craving etter «crispy duck». Da er det godt å vite at redningen ikke er langt unna, men kan lages hjemme og det på under 10 minutter!

Kjøp vårløk, agurk, ferdige asiatiske pannekaker og hoisin-saus i en etnisk butikk og løp innom en butikk som selger varm grillet kylling, så har du det du trenger til en skikkelig kosekveld midt i uka.

TIPS: Små asiatiske pannekaker får du kjøpt i etniske butikker eller i frysedisken på velassorterte dagligvarebutikker. De holder seg godt i fryseren og tines fort på kjøkkenbenken.

Med disse ingrediensene kan du lage et ordentlig kosemåltid på under 10 minutter! Foto: Familiematblogg

Med disse ingrediensene kan du lage et ordentlig kosemåltid på under 10 minutter! Foto: Familiematblogg

Du trenger:
1 ferdig grillet kylling
1 agurk
3 vårløk
hoisinsaus
asiatiske pannekaker

Slik gjør du:
Riv kyllingen i passende strimler. Hvis kyllingen fremdeles er varm fra butikken kan du servere den med en gang. Er den blitt kald kan du varme den raskt i pannen i litt olje.

Legg kyllingen på et fat sammen med finsnittet vårløk og agurk i strimler. 

Server med asiatiske pannekaker og hoisinsaus.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Verdens enkleste morsdagsscones

Mannen min er ikke typen som er innom blomsterbutikken hver fredag - men en morsdagsfrokost i samarbeid med Anna vil han gjerne diske opp med. Men han trenger noen hint. For når sant skal sies så sitter han sjelden og googler oppskrifter sånn som jeg holder på med. Derfor har jeg de siste årene tilfeldigvis lagt fram noen enkle oppskrifter eller hatt mobilen oppslått på for eksempel "enkle frokostscones"  Og det har funket! Morsdagsfrokost på sengen har det blitt. Med en veldig fornøyd mann som synes han kom på noe lurt, en veldig stolt Anna som har laget verdens beste scones - og en veldig glad Mamma.

Du trenger:
250 - 300 gram hvetemel
( 75 gram hvetemel kan erstattes med sammalt mel om du ønsker grovere scones)
2 ss sukker
2 ss bakepulver
0,5 ts salt
80 gram temperert smør
1 egg
1,5 dl kulturmelk eller naturell yoghurt

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 220 grader.
Bland de tørre ingrediensene (hold igjen litt av melet). Smuldre inn smøret. Rør inn egg og melk. Rør til du har en smidig deig, men ikke arbeid deigen for hardt. Du trenger ikke en kjøkkenmaskin til dette, du kan lage denne deigen for hånd.  Er deigen klissete tilsetter du nå resten av melet.

Del deigen i to emner. Klem hvert emne litt flatt ut. Bruk en kniv og skjær hver av dem i fire. Ikke ta dem fra hverandre. Dette kan du gjøre etter at de er stekt. Da er det bare å «brekke» de forsiktig fra hverandre.  Stekes på 220 grader i ca 10 -15 minutter

Serveres lune med godt smør, syltetøy eller ost sammen med en god kopp kaffe - til en garantert takknemlig Mamma!

 

Croque Monsieur

Disk opp med dette gourmet-ostesmørbrødet hjemme og få følelsen av å befinne deg på en fransk bistro. Dette franske ostesmørbrødet egner seg like godt til kveldsmat som på en jentekveld.

Croque Monsieur er et fransk ostesmørbrød med hvit saus, skinke og ost. Foto: Familiematblogg

Croque Monsieur er et fransk ostesmørbrød med hvit saus, skinke og ost. Foto: Familiematblogg

«Croque Monsieur» eller parisertoast, som den også kalles, er en fransk klassiker som står på menyen på bistroer overalt i Franrike.

Ut fra navnet å dømme er dette avanserte saker, men ikke la deg lure. I virkeligheten er det et sprøtt og deilig ostesmørbrød med ost, skinke og hvit saus som stekes i ovnen.

Det tar litt lengre tid å lage enn et vanlig ostesmørbrød, ettersom du må lage hvit saus. Men så smaker det også langt bedre nettopp på grunn av dette, så det er vel verdt innsatsen.

Dette trenger du for å lage Croque Monsieur hjemme. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage Croque Monsieur hjemme. Foto: Familiematblogg

Server ostesmørbrødet alene eller med en grønn salat med en god vinagrette. Foto: Familiematblogg

Server ostesmørbrødet alene eller med en grønn salat med en god vinagrette. Foto: Familiematblogg

Til 2 doble ostesmørbrød trenger du:

Hvit saus:
2 ss smør
1 ss hvetemel
2 dl melk
100 gram revet gulost
1 ts dijonsennep
1/4 ts muskat
1 ts salt
1/2 ts pepper

Ostesmørbrød:
4 skiver formloff
4 skiver god skinke
4 tykke skiver ost


Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Skru på grillelementet.

Begynn med å lage hvit saus: Smelt smøret i en kjele, tilsett hvetemel og bruk en visp til å røre det godt sammen. Tilsett så melk, litt etter litt, mens du rører godt. Når all melken er rørt inn og sausen er tykk og uten klumper, tilsetter du revet ost. Rør så godt rundt helt til all osten er smeltet.Tilsett så dijon-sennep og muskat før du smaker til med salt og pepper. 

Smør loffskivene godt med smør på en side og legg dem under grillen på øverste rille. Legg dem med smørsiden opp, slik at smøret smelter, og la den steke til denne siden blir gyllenbrun og sprø. 

Ta ut skivene og smør de ristede sidene med Dijon-sennep, før du legger på ost og skinke. Legg så skivene sammen slik at ost og skinke havner i midten og de ristede sidene vender utover. Legg så smørbrødet på et bakepapirkledd stekeplate og hell ostesausen som et lag på toppen. 

Sett ostesmørbrødet høyt i ovnen slik at ostesausen blir brunet mens hele smørbrødet varmes opp. Følg med så det ikke blir brent. Ostesmørbrødet er ferdig når den hvite sausen er blitt gyllenbrun. Bon Appetitt! 



TIPS: Lyst til å lage «Croque Madame» i stedet? Følg samme fremgangsmåte som over, men topp smørbrødet med et stekt speilegg ved servering!

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Våre fire favoritt-salsaer

“Tacofredag” har blitt et eget begrep. Kanskje ikke så rart. For det passer veldig ofte veldig bra med taco på fredager. Alle liker det, det er godt med noe skikkelig digg for å feire at det er helg, det kan lages sammen, og ikke minst er det kjapt å lage. Men det skal ikke så store grep til for å løfte tacoen - og i dag vil vi slå et slag for gode salsaer. Her er våre fire favoritter. Du trenger ikke lage alle til en og samme tacokveld, men vi anbefaler deg å teste alle, for å finne din favoritt.

IMG_1417.jpg

Til CHUNKY SALSA trenger du:
1 boks hermetiske tomater
0,5 ss sukker
1 løk
2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
1 ss soyasaus
1 ts cayennepepper
2 ts tabasco eller sriracha-saus (juster etter hvor sterk du ønsker salsaen)
2 ss hakket koriander

Slik gjør du det:
Ha tomatene i en kjele med sukker, finhakket løk, hvitløk og olivenolje. La dette småkoke i ca 10 minutter. Tilsett resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper.

Til TOMATSALSA trenger du:
4 tomater (gjerne plommetomater)
1 rødløk
2 fedd hvitløk
0,5 - 1 rød chili
1 ss olivenolje
0,5 lime
1 ts salt
koriander

Slik gjør du det:
Grovhakk tomatene og korianderen. Bland med finhakket løk, hvitløk og chili (ta ut frøene) Tilsett olje, limesaften og smak til med salt og pepper. Den kan godt stå litt før servering så smaken får satt seg, men bør lages samme dag.

Til KORIANDER OG LØKSALSA trenger du:
Saften av 1 lime
1 ss akasiehonning
1 ss vann
1 løk
1 rødløk
hakket koriander
ca 1 ts salt

Slik gjør du:
Bland sammen limesaft, honning og vann. Bland så inn finhakket løk og rødløk. Hakket koriander tilsettes rett før servering.

Til ANANAS OG MANGOSALSA trenger du:
1/4 frisk ananas
1/2 frisk mange
en liten rød chili
salt
finhakket koriander

Slik gjør du:
Fjern skallet fra ananas og mango. Del fruktkjøttet i små terning. Finhakk chili og koriander. Bland alt godt og smak til med salt

Trenger du mer taco-inspirasjon?
Klikk her for å se oppskriften på vår favoritt-taco!
Kanskje det frister med en nydelig asiatisk vri på tacoen? Klikk her for oppskrift!
Eller rett og slett en nydelig fisketaco?

Uansett hva du velger, godt blir det uansett!
God tacofredag!

Ørret i rømmesaus

Kan vi ikke bare begrave myten om at barn ikke liker fisk en gang for alle?

Man skal ikke undervurdere en klassiker som ørret i rømmesaus! Like godt for store som små. Foto: Familiematblogg. Foto: Familiematblogg

Man skal ikke undervurdere en klassiker som ørret i rømmesaus! Like godt for store som små. Foto: Familiematblogg. Foto: Familiematblogg

Det er noe med kombinasjonen av den syrlige rømmesausen, kokte poteter og agurksalat som gjør dette til et perfekt måltid. Det gjør heller ingenting av du lager denne retten på den tiden det tar å koke poteter. Dette er med andre ord en hverdagsmiddag man burde lage mye oftere!

Begynn med å lage agurksalat og å sette poteter til koking. Når det er gjort kan du konsentrere deg om fisken. Innen alt er ferdig venter et nydelig og sunt måltid på store og små! 

Dette trenger du for å lage stekt ørret i rømmesaus. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage stekt ørret i rømmesaus. Foto: Familiematblogg

Til 4 personer trenger du:

Pannestekt ørret:
ca 700 gram fersk ørretfilet
hvetemel
smør
salt og pepper
1 boks seterrømme
4 ss finhakket persille eller gressløk
salt og pepper
litt sitron

Agurksalat:
1 agurk i tynne skiver
1/2 dl vann
1/2 dl eplecidereddik
2 ss sukker
salt og pepper

Slik gjør du:
Begynn med agurksalaten. Bland sammen vann, eddik, sukker, salt og pepper til agurksalaten. Smak deg frem. Vask agurken og skjær den opp i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin, hvis du har. Ostehøvel kan også brukes. Tilsett agurkskivene i vinaigretten. La det trekke i minst 20 minutter mens du går i gang med fisken.

Vend fisken i hvetemel og stek med skinnsiden ned i raust med smør til fisken er gyllen og sprø i skinnet. Snu og gi den en rask bruning på kjøttsiden. Bruker du skinnfri filet bruner du den jevnt rundt på hele stykker. Løft ut fisken og legg på fat.

Lag så rømmesausen ved å røre ut rømme i stekepannen du brukte til å steke fisken. Smak til med salt, pepper, urter og sitron. Kok så vidt opp og legg fisken tilbake i stekepannen. Ikke bruk for høy varme her, da vil sausen sprekke.

Server så fisken med en gang, gjerne med kokte poteter og agurksalat.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Frukt- og nøttebarer

I vår familie kan vi sette likhetstegn mellom tur og noe godt i sekker. Om barna får velge skal det helst være bål. Men når snøen laver ned eller gradestokken kryper for langt ned på minussiden droppes det å sette seg ned. Da er det perfekt med litt god energi som kan holdes i hånden. Min erfaring er at om barna får være med å lage disse barene, blir de ekstra populære. Det henger kanskje sammen med at de da vet hva som er oppi? Server gjerne de hjemmelagde barene med deilig varm sjokolade.

IMG_1292.jpg

Du trenger
175 gram havregryn
50 gram sukker
50 gram havremel
1/4 ts flaksalt
1/4 ts kanel
150 gram tørket frukt (rosiner, aprikoser, etc)
150 gram nøtter
1 ts vaniljesukker
75 gram peanøttsmør
60 gram smeltet smør
85 gram honning
1 ss vann

Slik gjør du
Sett ovnen på 170 grader

Hakk opp nøtter og frukt, bland dette sammen med resten av de tørre ingrediensene.
Smelt smør, peanøttsmør i en kjele, ha i honning og vann.
Rør den seige massen godt inn i det tørre.

Ha alt i en bakepapirkledd langpanne (20x30 cm) fordel blandingen utover. Legg et bakepapir over og klem alt godt sammen. Ta bort det øverste bakepapiret, stekes så i ca 30 minutter.

Ta ut og avkjøl på rist, deles opp når barene har fått satt seg.

Jeg pleier å pakke barene inn i plast eller matpapir og legge de i fryseren. Da kan jeg ta opp noen når vi skal på tur, eller behovet for litt energi melder seg. Hvis du ikke fryser de, er de holdbare ca en uke i en tett kakeboks.

Lørdagspizza

Hvem er ikke vokst opp med deilig norsk pizza med kjøttdeig, løk, oregano og masse ost på en herlig tykk bunn? Hvor en pizza var nok til en hel familie. Det er ikke så ofte jeg lager denne pizzavarianten lenger, men barna elsker den. Noe som resulterer i at den i den siste har blitt etterspurt. Den er også perfekt å lage hvis det er mange til bords ettersom den kan lages klar i forkant og både barn og voksne elsker den. Men det er nok en fare for at de voksne blir noe nostalgiske og minner om barndommens lørdagskvelder kommer frem. Vil du pimpe opp pizzaen litt kan du servere den med grønn salat, syltet rødløk og gjerne hjemmelaget thousand island (som er noe helt annet enn den du kjøper).

IMG_1467.jpg

Du trenger
4 dl hvetemel
1 ts salt
0,5 pakke gjær
1, 5 dl vann
2 ss olje
500 gram kjøttdeig
2 finhakket løk
smør til steking
100-150 g bacon i små biter
2-3 ss tomatpure
en halv boks hakkede tomater
oregano
300 gram revet gulost
evt litt revet parmesan

Slik gjør du det
Bland mel og salt i en bolle, ha i lunkent vann og olje. Elt deigen med en kjøkkenmaskin med eltekrok til du har en blank og smidig deig (jeg elter ofte i 20 minutter) Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la den heve en liten time, men gjerne litt mer.

Smelt smøret i en stekepanne, hvor du steker kjøttdeig og løk sammen med bacon. Stek til kjøttet er brunt. Ha i tomatpure og hermetiske tomater. La det stå og småkoke på lav varme i 10-20 minutter. Tilsett litt vann om blandingen blir tørr. Smak til med oregano.

Sett ovnen på 200 grader. Rull ut pizzadeigen så det dekker en bakepapirkledd langpanne. Ha på pizzafyll. Strø over ost. Stekes i ca 20 minutter til osten er smeltet og bunnen er gylden.

IMG_1469.jpg

Squashsuppe

Denne suppen er virkelig god. Dette er en sånn suppe som så fint kan dresses opp og ned. Derfor passer den like godt til middag en mandag, som på venninnekveld, i barnedåp eller til lunsj med barselgruppen. Topp gjerne suppen med finhakket persille eller mynte, og sprøstekt spekeskinke. Om du ønsker å starte mandagen uten kjøtt, dropper du det siste, men vi anbefaler deg å ta noen dråper chiliolje eller tabasco over suppen. Det setter prikken over i’en !

IMG_1409.jpg
IMG_1410.jpg

Til 4 personer trenger du:
2 store squash
2 epler
2 store gulerøtter
2 løk
12 dl kyllingbuljong
6-8 ss créme fraiche (evt fløte)
salt og pepper
tabasco
mynte eller persille
sprøstekt spekeskinke (kan droppes hvis du vil ha en vegetar-rett)

Slik gjør du det

Del opp grønnsakene i små terninger. Ha terningene i en kjele hvor du tilsetter kyllingbuljong. Kok grønnsakene møre, det tar ca 10 - 15 minutter. Tilsett crème fraiche, før du kjører blandingen jevnt med en stavmikser eller i en blender. Smak til med salt og pepper.

Jeg pleier å sprøsteke spekeskinken i stekeovnen. Da setter jeg ovnen på 200 grader. Når ovnen er varm setter jeg inn et brett med spekeskinke (lagt utover på bakepapir) og i løpet av 5 - 10 minutter er spekeskinken herlig sprø. La den renne av seg på et kjøkkenpapir.

Server med finhakkede urter, sprøstekt spekeskinke og gjerne godt brød. Og ikke glem chiliolje eller tabasco til de voksne.

IMG_1405.jpg

Mais-lapper

Noen dager rekker vi ikke middag før det nesten er leggetid. Da er det godt med noe varmt uten at det er for tungt, og når klokka tikker mot leggetid er det en fordel at det går ganske fort å lage. Hva med å servere mais-lapper neste gang? Luftige, smaksfulle og det er ingen som etterspør kjøtt når vegetar er så godt .

IMG_1475.jpg

Til 12 maislapper trenger du:
200 gram hvetemel eller speltmel
1, 5 ts bakepulver
½ ts natron
2 egg
2,5 dl melk
60 gram revet ost, gjerne cheddar
40 gram revet parmesan
2 ss hakket gressløk / vårløk
300 gram mais (fra boks) evt mais fra tre kolber
havsalt
grovkvernet svart pepper
evt olivenolje

Slik gjør du:
Ha mel, bakepulver og natron i en stor bolle. Knekk i eggene og tilsett melk. Bland til alt er godt blandet med en kjøkkenvisp. Tilsett ost, gressløk/vårløk, mais, salt og pepper. Rør det hele sammen.

Varm 2 ts av oljen i en stor stekepanne på middels varme. Bruk en skje eller en liten kopp og tilsett ca 1 kopp (80 ml) av røren i pannen til hver mais-lapp. Du kan lage 2-3 på en gang, bare pass på at det nok plass i pannen slik at du får snudd lappene.

Stek lappene i 2-3 minutter på hver side eller til de er luftige, gylne og gjennomstekt. Snu og gjør det samme på andre side. Tilsett mer olje i panna når du trenger det.

Stable og server lappene direkte fra pannen. Nystekte maislapper smaker nydelig med sprøstekt spekeskinke eller bacon, cherrytomater og avokado hvis du ønsker det.

Søtpotetsuppe med kokosmelk

Det blir ikke feil å starte uken med denne deilige søtpotetsuppen. Ikke bare smaker den kjempegodt, men den er skikkelig sunn også. Jeg serverer gjerne ris ved siden av suppen, dette er superpop hos barna, som da gjerne spiser ris med suppe isteden for suppe med ris.

IMG_1330.jpg

Du trenger
ca 800 g søtpotet ( en stor potet)
2 gulrøtter
1 løk
1 tommelstor bit ingefær
2 fedd hvitløk
en halv rød chili
8 dl grønnsak eller kyllingbuljong
1 boks kokosmelk
salt og pepper
lime
koriander til servering

Slik gjør du det.
Fres løken i olje til den er blitt myk, tilsett chili, ingefær og hvitløk, fres dette et par minutter før du tilsetter søtpotet og gulrot som du har skrelt og kuttet i mindre biter. Hell over buljongen. Kok opp og la det småkoke til grønnsakene er møre, det tar en liten halvtime.

Tilsett kokosmelk og kjør suppen glatt med en stavmikser (evt i en blender) Smak til med salt, pepper og lime.
Server med finhakket koriander og godt brød.

IMG_1332.jpg

Lakseburger

Laks er nok helt klart fiskefavoritten her hjemme. Når laksen i tillegg blir servert som burger i gode hamburgerbrød med godt tilbehør, kan det ikke bli annet enn populært!. Laks er utmerket å lage fiskeburger av, en såpass fet fisk gjør burgeren god og saftig. Nam!

IMG_1406.jpg

Du trenger :
500 g laksefilet uten skinn og bein
2 ss finhakket koriander eller persille
2 finhakket vårløk
salt og pepper

Slik gjør du det:

Finhakk vårløk og urter, del fisken opp i mindre biter, før du har alt i en kjøkkenmaskin og kjører det raskt sammen. Pass på å ikke kjøre det for lenge, det er godt at burgerne er litt grove. Form burgerne med hendene. Varm så opp en stekepanne med litt olje, før du steker lakseburgerne på middels høy varme.

Server burgeren gjerne i grove hamburgerbrød, her er favoritten ellers salat, agurk, rømme og gjerne avocado eller guacamole.

IMG_1418.jpg

Hjemmelagde Digestive-kjeks

Barna elsker kjeks og disse kjeksene elsker jammen vi voksne også. Digestive kjeks er det perfekte utgangspunkt for ostekake, en kopp te og en av våre favoritt-desserter på en vanlig hverdag, nemlig denne. Vanligvis kjøper vi digestive kjeks, men etter at vi fant oppskriften på den hjemmelagde varianten i Ole Martin Alfsen’s fine nye kokebok “Familiemiddag” måtte vi teste hvordan det var å lage dem på egenhånd. Og det var skikkelig godt! Kanskje et fint bakeprosjekt i helgen?

IMG_1296.jpg

Du trenger
150 gram meierismør (kaldt )
200 gram sammalt hvete
130 gram malte havregryn
0,5 ts natron
50 gram brunt sukker
4-5 ss melk

Slik gjør du det:
Smuldre smør, mel og havremel sammen, tilsett så natron og brunt sukker. Når det er godt blandet tilsetter du melken litt og litt, kna til deigen setter seg. Den skal samle seg, men ikke være klebrig. Ha plast rundt deigen og legg den i kjøleskapet minst en halvtime. Kjevl så deigen ut på et melet bakebord (ca 0,5 cm) og stikk ut kjeksen i ønsket form. Prikk kjeksen med en gaffel og sett dem i kjølskapet i ca 20 minutter .

Sett ovnen på 170 grader. Stek kjeksene midt i ovnen til de er lett gyldne (ca 15 minutter ).

Oppbevares i en kakeboks.

IMG_1279.jpg
IMG_1284.jpg

Verdens beste taco

Taco i kveld? Her skal du få oppskrift på vår nye tacofavoritt. Hjemmelagde lefser toppet med salat, tacokjøtt, tomatsalsa, chipotlemajones og syltet rødløk. Tacoen heller nok over i kategorien voksenvennlig, så her bytter husets små ut chipotlemajones med rømme og den syltede rødløken med agurk. Med enkle grep blir det tacofest for alle:) Dette er også supert å lage om det er mange tilbords da tilbehøret fint kan lages klart kvelden før.

IMG_0761.jpg

Du trenger :
Hjemmelagde lefser, her bruker vi greske pitabrød, oppskrift finner du  her
Syltet rødløk, oppskrift finner du her
Chipotlemajones, oppskrift finner du her
Salat
Tomatsalsa, oppskrift finner du under
Tacokjøtt, oppskrift på hjemmelaget krydder finner du under.

Oppskrift på tomatsalsa:
4 stk plommetomater
1 liten chili
løk
1 ss ketsjup (gjerne Heinz)
limesaft
salt og pepper

Slik gjør du
Finhakk tomatene, chilien, løk og koriander. Bland dette sammen, før du rører inn ketsjupen. Smak til med lime, salt og pepper

Oppskrift på tacokrydder:
0,5 ss salt
1 ss paprikapulver
2 ts kvernet pepper
1,5 ss løkpulver
1,5 ss tørket oregano
1,5 ss cummin
1 ts hvitløkspulver
1 ts chilipulver

Slik gjør du:
Mål opp og bland alle krydderne, oppbevar i lufttett glass om det ikke skal brukes med det samme. Til 1 pk kjøttdeig pleier vi å bruke 2-3 ss av denne kryddermixen. Smak deg fram slik at det ikke blir for sterkt.