Blåskjell med sprøstekte poteter og chipotlemajones

Å spise blåskjell på brygga i strålende sol er temmelig ålreit, men det er faktisk nå blåskjellene er på sitt beste. Det er absolutt ikke å forakte å spise blåskjell med fyr i peisen en kald fredag i februar heller. Blåskjell trives i følge med gode, sprø poteter og aioli (gjerne chipotle) og kanskje en øl?  I dag har Anna (4) valgt middag og da må fredagstacoen vike for denne herligheten, til stor glede for oss alle.  At det går veldig fort å lage er jo også en stor bonus. 

Du trenger til blåskjellene:
2 kg blåskjell
2 dl hvitvin, eplejuice eller øl
4 hvitløksfedd
1 løk, finhakket
olivenolje
1 dl fløte (kan droppes)
finhakket persille

Slik gjør du:
Vask og børst blåskjellene under rennende vann. Kast skjell som er skadet. Fres løk og hvitløk i olivenolje i en stor gryte. Ha oppi hvitvin og blåskjell. Legg på lokket og damp til skjellene åpner seg. Har du lyst på en fløtebasert kraft tilsetter du ca 1 dl fløte på slutten av damptiden. Dryss over finhakket persille og server med aioli og poteter.

Du trenger til potetene:
ca 10 middels store poteter
4 ss olje
salt

Slik gjør du:
Vask potetene, før du deler dem i båter. Bland potetbåtene med olivenolje og salt. Spre dem utover en bakepaprikledd stekeplate. Stek potetene på 225 grader i ca 20-30 minutter. Bruk gjerne varmluft de siste 5 minuttene slik at potetene får en sprø og gyllen skorpe.


Til chipotlemajones trenger du:

1 toppet ss tørket chipotle chilipulver
4 dl solsikkeolje
1 egg
1 ss dijonsennep
saften av en halv sitron
salt

Slik gjør du:
Kjør chipotle chilipulveret i stavmikseren sammen med solsikkeoljen som du senere skal bruke til å lage majones av. Ha så egget i en bolle sammen med 1 ss sennep. Visp det sammen, spe med oljen som du har blandet chipotlechilien i. Spe mens du hele tiden visper, slik at blandingen tykner. Når du har tilført all oljen visper du inn sitron og smaker til med salt. Du kan også bruke stavmikser eller kjøkkenmaskin med ballongvisp til dette, jeg pleier å være forsiktig med olje i starten, og når jeg ser at det begynner å tykne, heller jeg på litt og litt i tynn stråle.