Croque Monsieur

Disk opp med dette gourmet-ostesmørbrødet hjemme og få følelsen av å befinne deg på en fransk bistro. Dette franske ostesmørbrødet egner seg like godt til kveldsmat som på en jentekveld.

Croque Monsieur er et fransk ostesmørbrød med hvit saus, skinke og ost. Foto: Familiematblogg

Croque Monsieur er et fransk ostesmørbrød med hvit saus, skinke og ost. Foto: Familiematblogg

«Croque Monsieur» eller parisertoast, som den også kalles, er en fransk klassiker som står på menyen på bistroer overalt i Franrike.

Ut fra navnet å dømme er dette avanserte saker, men ikke la deg lure. I virkeligheten er det et sprøtt og deilig ostesmørbrød med ost, skinke og hvit saus som stekes i ovnen.

Det tar litt lengre tid å lage enn et vanlig ostesmørbrød, ettersom du må lage hvit saus. Men så smaker det også langt bedre nettopp på grunn av dette, så det er vel verdt innsatsen.

Dette trenger du for å lage Croque Monsieur hjemme. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage Croque Monsieur hjemme. Foto: Familiematblogg

Server ostesmørbrødet alene eller med en grønn salat med en god vinagrette. Foto: Familiematblogg

Server ostesmørbrødet alene eller med en grønn salat med en god vinagrette. Foto: Familiematblogg

Til 2 doble ostesmørbrød trenger du:

Hvit saus:
2 ss smør
1 ss hvetemel
2 dl melk
100 gram revet gulost
1 ts dijonsennep
1/4 ts muskat
1 ts salt
1/2 ts pepper

Ostesmørbrød:
4 skiver formloff
4 skiver god skinke
4 tykke skiver ost


Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Skru på grillelementet.

Begynn med å lage hvit saus: Smelt smøret i en kjele, tilsett hvetemel og bruk en visp til å røre det godt sammen. Tilsett så melk, litt etter litt, mens du rører godt. Når all melken er rørt inn og sausen er tykk og uten klumper, tilsetter du revet ost. Rør så godt rundt helt til all osten er smeltet.Tilsett så dijon-sennep og muskat før du smaker til med salt og pepper. 

Smør loffskivene godt med smør på en side og legg dem under grillen på øverste rille. Legg dem med smørsiden opp, slik at smøret smelter, og la den steke til denne siden blir gyllenbrun og sprø. 

Ta ut skivene og smør de ristede sidene med Dijon-sennep, før du legger på ost og skinke. Legg så skivene sammen slik at ost og skinke havner i midten og de ristede sidene vender utover. Legg så smørbrødet på et bakepapirkledd stekeplate og hell ostesausen som et lag på toppen. 

Sett ostesmørbrødet høyt i ovnen slik at ostesausen blir brunet mens hele smørbrødet varmes opp. Følg med så det ikke blir brent. Ostesmørbrødet er ferdig når den hvite sausen er blitt gyllenbrun. Bon Appetitt! 



TIPS: Lyst til å lage «Croque Madame» i stedet? Følg samme fremgangsmåte som over, men topp smørbrødet med et stekt speilegg ved servering!

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no