Grove pitabrød

Pitabrød er perfekt å fylle med julens rester! Våre blir fylt med juleskinke, ost og salat, et litt lettere måltid kjennes fint ut i dag! God romjulsdag:)

Du trenger til 8 pitabrød
400 g hvetemel ( jeg pleier ofte å ta 300 g fint og 100 g sammalt)
3 dl melk
1 ts salt
1 ss smør
25 g gjær

Slik gjør du det
Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle. Temperer melken, bruker du fersk gjær blander du den ut i melken, før du blander det med resten. Smøret tilsetter du tilslutt, så det kan elte seg inn. Elt deigen i ca 15 minutter med en kjøkkenmaskin.

Legg et håndkle over bakebollen og la deigen heve ca 30 min.

Ha deigen ut på et melet bakebord og del den i 8 som du former til boller, de kan hvile mens ovnen blir varm.

Sett ovnen på 275 grader.

Kjevl ut bollene til runde flate brød, som du legger på en stekeplate med bakepapir.

Stekes i ca 6-8 minutter.

Avkjøl pitabrødene på rist under et kjøkkenhåndkle

Så er det bare å fylle de nystekte pitabrødene med noe godt og kose seg!

Bao

Bao eller buns er blitt en ny favoritt her i huset, disse dampede litt søte lefsene er perfekte å fylle med diverse godsaker. Disse kan fint fryses, så er det bare å pannesteke før servering. Hvorfor ikke servere ribbe med en ny vri i år? eller fylle disse med årets ribbe eller kalkunrester?

Du trenger
600 g mel
1 ss salt
75 g sukker
3 ts bakepulver
3 ss solsikkeolje
0,5 pakke tørrgjær
3,5 dl lunken melk.

Slik gjør du det:
Bland sammen de tørre ingrediensene, så har du i olje og lunken melk. Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i 5-10 minutter, da har du en litt fast men fin deig. La deigen heve på et lunt sted i ca en time.

Del deigen i ca 20 emner, som du ruller ut til boller, legg disse på et bakepapir før du dekker de med plast. La de heve ca i 10 minutter.

Kjevl så ut bollene, så de blir ovale, pensl med solsikkeolje på den ene siden før du bretter de over, slit at de blir halvmåned-formet. Dekk de igjen med plast og la de heve i ytterligere 30 minutter.

Så skal bao ´ene dampes, jeg pleier å bruke en bamuskurv, hvor jeg damper de ca 6 min, på full damp.

De ferdig dampede baoène har jeg på en rist med kjøkkenhåndkle over.

Før servering pannesteker jeg de i solsikkeolje på middels høy varme, et par minutter på hver side.

I dag skal jeg lage opp litt buns for å så ha i fryseren til julen, da damper jeg bunsene ferdig før de fryses, tiner de langsomt i kjøleskap, før jeg pannesteker de til servering.

Innbakte pølser

God morgen:) Her har jeg akuratt satt deigen til innbakte pølser. Det er en skikkelig “hit” her i huset. Innbakte pølser er perfekte å ta med som de er på stranda, båten eller fjellturen, eller hvorfor ikke ta med når fornøyelsesparken skal besøkes i sommer? Eller som niste til bilturen? Et godt alternativ til overpriset, dårlig mat som ofte er å få kjøpt langs veien. Innbakte pølser er også et godt middagsalternativ, de dagene dere kommer hjem etter en lang dag ute og middagen helst skulle vært klar for en halvtime siden. Server da med kålsalat og god ketsjup. Barna synes det dessuten er stas å være med å bake disse, jeg pleier å lage en stor posjon, så har jeg noen på lur i fryseren!

IMG_2151.jpg

Du trenger ( til ca 40 innbakte pølser )

1150 siktet hvetemel
100 g sammalt grov rug
50 g gjær
40 g sukker
25 g salt
8,5 dl melk (lunken)
125 g temperert smør

2 pakker kjøttpølser ( eller bruk andre pølser om du har det liggende)

Slik gjør du det
Først lager du deigen: bland alle ingrediensene (om du bruker fersk gjær rører du den ut i den lunkne melken), utenom smøret. Kjør dette sammen med en kjøkkenmaskin med eltekrok. Etter ca 5 minutter tilsetter du litt og litt av smøret mens deigen elter. Elt videre i 10-15 minutter. Deigen skal bli elastisk og fin og slippe kantene av bollen.

La deigen heve i 1-2 timer i romtemperatur.

Del så hver av kjøttpølsene i 4 (på langs) du har nå 40 små pølser.

Del opp deigen i like mange emner. Rull deigen ut til små pølser, som du tvinner rundt pølsene. Legg de så på to bakepapirkledde stekebrett, før du lar de heve til dobbelt størrelse. En liten time så er både ovnen blitt varm og rundstykkene har hevet fint.

Pensle med vann og litt sammalt rug eller byggmel (evt sesamfrø)

Stekes i 8-10 minutter på 225 grader.


Rundstykker

God morgen:) Ute plasker regnet ned, i sofaen sitter det noen litt tiltaksløse barn, og i kjøleskapet er det melk utgått på dato. Jeg kommer ikke unna at noe må bakes i dag! En felles aktivitet som resulterer i nydelig lunch blir aldri feil.

Her om dagen prøvde jeg en rundstykke-oppskrift fra Kokkelære. Jeg elsker når jeg prøver nye oppskrifter på bakst og den virkelig “sitter”. Deigen er fin å jobbe med, den kan fint formes til pølsebrød, hamburgerbrød, horn eller snurrer om du (eller barna) heller vil ha det enn vanlig rundstykker. Uansett form, smaker disse veldig godt! Det er en ganske stor porsjon, så baker du disse i dag, får dere ikke bare en god lunch, men du har sikret deg god bakst i fryseren for den kommende uken.

IMG_9791.jpg

Du trenger ( til ca 30 rundstykker )

1150 siktet hvetemel
100 g sammalt grov rug
50 g gjær
40 g sukker
25 g salt
8,5 dl melk (lunken)
125 g temperert smør

Slik gjør du det

Bland alle ingrediensene, utenom smøret. Kjør dette sammen med en kjøkkenmaskin med eltekrok. Etter ca 5 minutter tilsetter du litt og litt av smøret mens deigen elter. Elt videre i 10-15 minutter. Deigen skal bli elastisk og fin og slippe kantene av bollen.

La deigen heve i 1-2 timer i romtemperatur.

Del opp deigen i emner (antall er litt avhengig av hvor store du ønsker rundstykkene) Form disse til boller og la de heve under et kjøkkenhåndkle i ca 15 minutter. Form så bollene til ønsket form før du lar de heve til dobbelt størrelse. En liten time så er både ovnen blitt varm og rundstykkene har hevet fint.

Pensle med vann og litt sammalt rug eller byggmel (evt sesamfrø om du vil ha hamburgerbrød/pølsebrød)

Stekes i 8-10 minutter på 225 grader.


Hjemmelagde polarbrød

Polarbrød er en kjent favoritt hos våre små. Å lage polarbrød selv er enklere enn du tror og det er dessuten en fin ting å ta med barna på.  De er supre å oppbevare i fryseren, for så å ta opp det antallet du trenger til blant annet niste når du innser (gjerne litt for sent) at dere er tom for brød. At de hjembakte polarbrødene er fri for en rekke tilsetningsstoffer i forhold til dem du kjøper på butikken er jo også et stort pluss.

Du trenger:
400 gram fint sammalt mel
400 gram hvetemel
150 gram havremel evt havregryn
En halv pose tørrgjær (eller 1/4 pakke fersk)
3 dl vann
3 dl melk
4 ss yoghurt naturell
1 ts sukker
1 ts salt
1 dl nøytral olje

Slik gjør du :
Ha alt det tørre i en bakebolle inkludert tørrgjær om du bruker det- bruker du fersk tilsetter du det i melken og vannet som du varmer opp til ca 25 grader. Ha så i oljen og yoghurt naturell. Kjør dette på lav hastighet til alt er godt blandet - du kan så øke hastigheten litt og elte deigen i ca 10 minutter. Tilsett mer mel hvis deigen er veldig klissete. Hev deigen 1 time.

Del så deigen i ca 24 deler. Disse ruller du til boller, bollene kjevles så ut til de er o,5 cm tykke. Legg brødene på en stekeplate med bakepapir. Prikk brødene med en spisepinne eller lignenede. Dette er en perfekt jobb for barna! La de etterheve i ca 15 minutter.

Stekes ved 225 grader i ca 10 minutter. Polarbrødene skal være lett gyldne. Avkjøles på rist. Legg et kjøkkenhånkle over så brødene holder seg myke.

Jeg pleier å fryse ned polarbrød i pakninger på 2-3 stk. Så tar jeg bare opp kvelden før, evt varmer dem (innpakket i aluminiumsfolie) på varmluft 190 grader i 10 minutter på morgenen før jeg smører niste.  

Bakesøndag

Hverdagen er godt igang, og igjen kjenner vi på ukens tidspress. Jeg synes det er trist at travelheten skal resultere i lettvinne løsninger og mye ferdigmat. Det smarteste grepet jeg har gjort er å lage ukesmeny. Da planlegger jeg middager frem til og med torsdag. Vi bestiller så hjemlevering av mat eller storhandler hver mandag. Når ukesmenyen er satt, er vi klar for bakesøndag. Jeg setter en stor deig (oftest mellomgrov). Hvis jeg vet at vi skal ha fiskeburger til middag en dag den kommende uka, baker vi hamburgerbrød, skal vi ha minipizza lager vi noen små pizzadeiger. Samtidig baker vi noen horn og rundstykker som er perfekt å ta opp til niste i løpet av uken. Har vi pølserester blir det noen pølsehorn også, og tacorestene er perfekte i pizzasnurrer. Jentene som elsker å bake er storfornøyd med bakeansvaret og fryseren kan fylles opp med hverdagsredninger for den kommende uken.

FullSizeRender-5.jpg

Du trenger:
700 gr hvetemel
150 gr sammalt mel
50 gr fersk gjær
5 dl melk
100 gr meierismør (temperert)
2 egg
en god klype salt

Slik gjør du: 
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader - rør ut gjæren.  Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt etter litt.

Hev til dobbel størrelse (ca 1 time). Bak så ut til ønsket form (denne deigen funker til det meste)  Baksten etterheves så i ca 30 minutter. Pensles med egg om du ønsker, og dryss over topping som sesamfrø hvis du for eksempel har laget hamburgerbrød.  Stekes på 240 C i 10-12 minutter


 

Spøkelsesrundstykker

Halloween-suppen blir ikke det samme uten spøkelsesrundstykker! Alt du trenger er en pinne for å stikke ut små øyne og en måpende munn. Effekten er langt større enn innsatsen!

Små, søte spøkelsesrundstykker smaker nydelig sammen med en god suppe og godt smør

Små, søte spøkelsesrundstykker smaker nydelig sammen med en god suppe og godt smør

På vår halloween-feiring i år kommer det relativt små barn. Jeg tenker da at vi skal prøve å gjøre det koselig skummelt. Disse spøkelsesrundstykkene er bare søte, og perfekt å holde for små barnehender.

De er også enkle å lage, noe som er en fordel når det kommer mange mennesker. Rundstykkedeigen er dessuten lett å jobbe med, noe som passer veldig bra når det er noen ivrige små bakeassistenter som gjerne vil være med.

Bruk en sushipinne eller lignende når du skal stikke ut øyne og munn på spøkelsesrundstykkene.

Bruk en sushipinne eller lignende når du skal stikke ut øyne og munn på spøkelsesrundstykkene.

Til ca 30 rundstykker trenger du:
700 gram hvetemel
150 gram sammalt mel
50 gram fersk gjær
5 dl melk
100 gram smør (temperert)
2 egg
en god klype salt

Slik gjør du:
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader – rør ut gjæren. Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt og litt. Hev til dobbel størrelse ca 1 time.

Bak ut – etterheves så i ca 30 minutter. Bruk så en pinne (eks sushipinne) til å stikke ut øyne og munn. Pensles med egg eller melk om du ønsker det.

Stekes på 240 C i 10-12 minutter, og avkjøles på rist.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Pannebrød

Kanskje pannebrød er noe å teste i høstferien? Like godt til suppe og høstgryter som det er med deilig topping.

IMG_5704.jpg

Du trenger
1,5 dl lunken melk
2 ts sukker
2 ts tørrgjær
450 gram hvetemel (til hverdags bytter jeg gjerne ut 150 g av det fine melet med fint sammalt eller sammalt speltmel)
0,5 ts salt
1 ts bakepulver
2 ss nøytral olje
150 ml yoghurt naturell
1 egg
brunet smør til pensling

Slik gjør du det:
Ha lunken melk, gjær og 1 ts av sukkeret i en bolle, rør sammen og la det stå i ca 15 minutter til det danner seg litt skum/ bobler på toppen.
Ha mel, salt og bakepulver i en egen bolle. Tilsett resten av sukkeret, melkeblandingen, olje, yoghurt og egg.

Elt deigen i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 10 minutter. Deigen skal være smidig og løsne fra bollen. La deigen heve et lunt sted i ca 1 time.

Del deigen i mindre boller (det blir ca 12 brød)

Kjevl ut hver bolle som til en litt tykk pizzadeig, før du steker de i en tørr stekepanne på middels høy varme. Pensl de nystekte brødene med litt brunet smør, oppbevar brødene i et kjøkkenhåndkle frem til servering.

Engelske muffins

Direkte fra påskefjellet kommer en ny favoritt fra oss! Har du prøvd å lage engelske muffins? Noe så godt:) Pannestekt småbrød, som smaker nydelig med eggerøre, marmelade eller bare med smør.

IMG_2796.jpg

Du trenger
25 g gjær
2 ss sukker
2,5 dl melk
2,5 dl vann
3 ss smeltet smør
1 ts salt
11-12 dl hvetemel
1 ts olje

Smør til steking

Slik gjør du det
Varm opp melk og vann til den er lunken, ha i gjær og sukker. La dette stå noen minutter til det begynner å boble. Bland det så sammen med resten av ingrediensene. Rør godt, har du en kjøkkenmaskin med eltekrok bruker du denne. Deigen skal slippe bollen. La deigen heve på et lunt sted, minst en halvtime. Kjevl deigen ut på et melet bakebord til den er 1-2 cm tykk.  Stikk ut små runde kaker med en kopp eller utstikker. Stek i godt smør i en middels varm stekepanne, stek til de er gyldne på begge sider.

Engelske muffins smaker best nystekte, men de kan fint deles i to, fryses for så varmes opp igjen i brødristeren. Eller smør muffinsen med godt pålegg og ta de med på tur. Skikkelig pop:)

IMG_2795.jpg
IMG_2801.jpg

Horn

Å bake horn er skikkelig pop! Jeg pleier å kjevle ut en deig til barna og la de selv rulle og utforme hornene. I første omgang ser de ikke alltid ut som horn, men etter et par heverunder blir det perfekt hornlignende bakst. Barna får fylle hornene med det de liker best og det vi har av rester i kjøleskapet. Det blir som regel mozzarella, gulost og skinke. Noen ganger lar de horn være horn som senere kan smøres med pålegg. Uansett med eller uten fyll - å bake horn er gøy. Ikke minst er det genialt å ha på lur i fryseren.

Ps! Denne deigen er super å jobbe med, så den er et perfekt utgangspunkt om barna skal være med på baksten.

IMG_2063.jpg

Du trenger
1 kg hvetemel
5,5 dl melk
1 egg
50 temperert smør
50 gram sukker
1 toppet ts salt
50 gram gjær

Slik gjør du det:
Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle, tilsett lunken melk. La deigen elte i en kjøkkenmaskin i 10 - 15 minutter, mens du tilsetter litt og litt av det tempererte smøret. Legg over et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar en liten time.

Ha deigen ut på et melet bakebord. Del den først i to. Kjevl hver del ut som om du kjevler en pizza. Den kan så igjen deles i 8 stykker. Ta hvert stykke og rull innover fra ytterst til innerst. Om du vil fylle hornene, har du litt fyll på den tykkeste delen av trekanten før du ruller den.

Legg de ferdig rullede hornene på en bakepapirkledd bakeplate. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la de heve en drøy halvtime. Imens setter du ovnen på 220 grader. Pensles med melk eller egg og stekes i ca 10. minutter.

IMG_2062.jpg



Tyrkisk brød med digg tilbehør

Har du testet tyrkisk brød? Deilig brytebrød som fint kan spille hovedrollen i fredagskosen. Særlig når det får følge med hummus, feta, oliven og oppkuttede grønnsaker. En litt lettere fredagssnack, som jeg tror fort kan friste til gjentagelse. Og det kjennes herlig å ikke starte helgen med en tung kjøttrett, både for magen og miljøet.  

IMG_2073.jpg

Du trenger:
250 gram mel
en halv pose tørrgjær
200 ml lunkent vann
2 ts sukker
1 ts salt
1 ss olivenolje
sesamfrø

Slik gjør du:
Rør sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. Tilsett vannet, og rør til du har en fin, litt klissete deig. Legg et kjøkkenhåndkle over bollen og la den heve en times tid.

Ha så mel på benken , hell ut deigen og dra den utover til den er ca 2-3 cm høy. Ha den over på et bakepapir hvor du har smørt ut litt olivenolje. Legg over et kjøkkenhåndkle og la deigen etterheve i en drøy halvtime.

Når brødet hever kan du varme opp ovnen til 250 grader over- og undervarme.

Før du steker brødet, rut det gjerne opp i midten og lag en liten kant, pensle så brødet med olivenolje og ha på sesamfrø.

Når brødet er ferdig etterhevet og ovnen er varm, steker du det på 250 grader i 8 minutter, før du skrur ovnen ned til 200 grader og steker det i 5 minutter til.

Oppskrift på hummus finner du her.

Knekkebrød med valnøtter

Det er bare et problem med disse knekkebrødene. Det kan lett oppstå panikk når de er spist opp. Heldigvis er det fort gjort å lage en ny ladning! Denne oppskriften stammer fra boka «Min mat - det kokkene lager til seg selv», og er Kari Inderås favoritt. Det er ikke vanskelig å forstå. Sammen med brunost og en kopp kaffe er det er en perfekt start på dagen. Mattis er også veldig glad i disse knekkebrødene og det er en stor suksess hver gang jeg legger de i matboksen hans. I tillegg til at han synes det er veldig godt og alltid spiser dem opp er det godt å vite at han får i seg en sunn og næringsrik lunsj bestående av masse frø, korn og nøtter.

Du trenger:
3,5 dl sammalt rug, grov
3,5 dl havregryn
1,5 dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl kruskali
1 dl hakkede valnøtter
1/2 - 1 ts salt
1 ts honning
7 dl vann

Slik gjør du:
Skru ovnen på 160 grader varmluft. Hakk valnøtter og ha det i en bolle sammen med alle de andre tørre ingrediensene. Rør ut 1 ts honning i vannet. Her pleier jeg å ta 6 dl kaldt vann og 1 dl kokende vann som jeg bruke til å røre ut honningen. Ha så væsken opp i det tørre og rør rundt. Deigen blir veldig klissete og det er akkurat slik den skal være:)

Dekk to stekebrett med bakepapir og fordel så deigen på de to brettene. Stryk deigen jevnt utover med en slikkepott og pass på at tykkelsen er jevn. Hvis ikke vil noen knekkebrød bli brent, mens andre blir litt seige og uferdige.

Når ovnen er varm kan du så sette inn begge brettene samtidig. Sett det ene brettet på øverste rille, og det andre på nederste. I første omgang skal de nå steke i ti minutter før du tar ut begge brettene. Bruk en pizzaskjærer og del hvert stekebrett i fire like store deler, som du igjen deler i fire. Da skal du altså ha 16 knekkebrød pr brett, altså 32 knekkebrød tilsammen. Her kan du selvfølgelig lage knekkebrødene mindre eller større, alt etter hva du ønsker. 

Sett så brettene inn i ovnen igjen. Sett klokka på 30 minutter. Når klokka ringer bytter brettene plass slik at det som har stått øverst havner nederst - og omvendt. Stek så videre i en ny halvtime. Den totale steketiden er altså ca 1 time og 10 minutter. Hvis ikke knekkebrødene da er helt sprø, pleier jeg å la dem stå i ytterligere ti minutter på ca 100 grader varmluft. Følg med slik at de ikke blir brent. 

Ta ut knekkebrødene av ovnen. La de avkjøles et par minutter før du brekker de fra hverandre og legger de på rist for videre avkjøling. Oppbevares i en lufttett boks eller glass. 

Supergodt søtpotetbrød

Programmet "barnas restaurant" på nrk super er et av favorittprogrammene til husets femåring. Hun ser gjerne programmene igjen og igjen og er tydelig fasinert av hvor flinke deltagerne er til å lage mat. Det er ikke sjelden hun kommer med en ny ide til noe vi kan lage med inspirasjon fra barnas restaurant. Her en dag vi var på butikken havnet det plutselig et par søtpoteter i handlevognen. Da jeg spurte hvorfor hun hadde lagt de oppi, så hun på meg og sa:  "fordi vi skal lage sånt supergodt søtpotetbrød som på barnas restaurant vell"
Søtpotetbrød ble det og det ble faktisk supergodt.

Oppskriften kommer oprinnelig fra åpent bakeri. Om du vil se Barnas restaurant der dette brødet ble bakt, er det sesong to, program 3 på NRK super.
 

photo-2.jpg

Du trenger:
1 kg hvetemel
650 gram vann
20 gram salt
1 pose tørrgjær
250 gram søtpotet ( en middels stor)

Slik gjør du det :
Sett stekovnen på 200 grader. Skrell søtpoteten, og del den i mindre biter. Ha den så i en ildfast form. Bak søtpoteten i ovnen i ca 40 minutter. Mos de når de er lune, før de avkjøles.

Kjør så hvetemel og vann i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 5 minutter (lav hastighet)  La så vann og melblandingen hvile i bollen i ca 1 time med et kjøkkenhåndkle over.

Når hviletiden er over og de bakte søtpotetene er avkjølt, blander du salt og gjær i melblandingen. Elt dette i kjøkkenmaskinen, til slutt tilsetter du de bakte, moste søtpotetene litt og litt, elt dette i ca 10 minutter til du har en jevn og fin deig.

La deigen heve til dobbel størrelse (ca 1-2 timer)

Ha deigen ut på et bakepapir, press den utover som en pizzadeig (til ca 30x40 cm). La den etterheve i ca 40 minutter, med et kjøkkenhåndkle over. Rut opp brødet rett før du steker det. 

Sett to langpanner i ovnen og sett ovnen på 240 grader. I den nederste panna heller du litt vann. Når ovnen er varm, setter du brødet (med bakepapir under) på den øverste platen. Senk tempraturen til 220 grader, stekes i ca 15-20 minutter. Avkjøles på rist med kjøkkenhåndkle over. 

Knekkebrød

Søndag er bakedag, og i dag skal vi bake knekkebrød. Hvor deilig er det ikke å fylle opp boksen med noe som er både sunt og godt til den kommende uken?

IMG_5481.jpg

Du trenger:
4 dl sammalt grov rug
2 dl havregryn
2 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 ts salt
2 ts sukker
7 dl vann

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 180 grader. Bland alle ingrediensene sammen. La det stå å svelle et par minutter. Smør så deigen utover to bakeplater som du har kledd med bakepapir.  Stek platene ved 180 grader i ca 10 minutter. Ta bakeplatene ut av ovnen og skjer - eller stikk ut knekkebrødene i ønsket form. Stek videre i ca 35 minutter - Avkjøl på rist. Om ikke knekkebrødene er sprø etter endt steketid - pleier jeg å tørke dem videre på 100 grader varmluft til de er helt sprø. 

Oppbevares i lufttett boks.

Maisbrød

Føste gang jeg smakte maisbrød var på restauranten «Red Rooster» i Harlem, New York. Det er virkelig en restaurant jeg kan anbefale. Den svensken kjøkkensjefen Marcus Samuelsson har virkelig fått til et konsept som funker med hans versjon av svenske kjøttboller side om side med sørstatens fried chicken. Men det jeg husker smaken av i dag, tre år etter, var det fantastiske maisbrødet vi ble servert. Anna var 7 måneder og maisbrødet ble faktisk hennes første møte med brød. Sammen med god atmosfære og fantastisk mat ble nok totalopplevelsen ekstra god ettersom nettopp maisbrødet på mirakuløst vis fikk vår ellers så aktive 7 måneder gamle jente til å sitte stille. Dermed kunne til og med lunsjen nytes sittende! Da jeg nylig kom over denne fine oppskriften på maisbrød, kom de gode minnene fra resturantbesøket i Harlem tilbake. Nå som grillsesongen er i gang for fullt er maisbrød perfekt å servere. Enten som siderett til grillmaten - eller som en venterett servert med godt smør mens maten gjør seg ferdig på grillen. Dette maisbrødet er blitt meget populært hos Anna (men også hos Hennie) Etter å ha spist 2 x 2 skiver, tror jeg hun syntes det var litt flaut å spørre meg om mer - så hun gikk til Stein og lurte på om han kunne smøre et par skiver til henne. I løpet av en halvtime var i hvertfall hele brødet borte!  Kanskje det vekket noen veldig tidlig barndomsminner hos henne? Fra hennes eller første møte med brød i Harlem;)             

Du trenger:
150 gram hvetemel
150 gram maismel ( eller fint polenta)
50 gram sukker
3 ts bakepulver
2,5 dl kulturmelk eller kefir
2 egg
50 gram smeltet smør

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 210 grader. Bland sammen de tørre ingrediensene og de våte ingrediensene hver for seg. Ha så de våte ingrediensene oppi de tørre og rør dette sammen til du har en klumpri røre. Hell over i en smurt form. Jeg bruker en liten brødform, eller en rund liten paiform, avhenger hvilken form du ønsker på maisbrødet ditt.

Stekes i ca 30 minutter, mulig litt kortere om du bruker en rund form. Bruker du brødform la brødet være ca 10 minutter i formen før du tar det ut og avkjøler på rist. Serveres nybakt med godt smør.

Pizzaboller

Pizzaboller er egentlig den ultimate søndagsbakst. 1. Den er perfekt å ha med på søndagsturen. 2. Du får brukt opp rester i kjøleskapet etter helgen. 3. Pizzabollene kan fryses og tas opp til niste i løpet av kommende uke. Med pizzaboller på lur i fryseren har du også den perfekte middag til de dagene hvor tiden til middag har et minustegn foran seg.

IMG_4400.jpg

Du trenger til gjærdeigen:
800-850 gr hvetemel, evt kan 100 gram erstattes med sammalt mel om du ønsker litt grovere boller
50 gr fersk gjær
5 dl melk
100 gr meierismør (temperert)
2 egg
en god klype salt

Du trenger til tomatsausen:
1 finhakket sjalottløk
1 fedd hvitløk
2 ss tomatpure
1 boks hermetiske tomater
0,5 ts sukker
litt frisk basilikum (kan droppes)
oregano (kan droppes)
salt og pepper

Fyll:
200 gram kokt skinke, salami eller spekeskinke, her kan du evt bruke kjøttdeig eller tacorester om du har det

150 - 200 gram revet ost (her kan du fint bruke det du har, gjerne gulost, cheddar, og parmesan - for seg selv eller i en blanding)

Slik gjør du: 
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader - rør ut gjæren.  Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt og litt.

Hev deigen til dobbel størrelse ca 1 time -

Mens deigen hever, lager du tomatsausen. La løk og hvitløk surre i litt olje uten at det tar farge. Tilsett tomatpureén og la den surre med et par minutter før du tilsetter de hermetiske tomatene. La sausen småkoke uten lokk i ca 15 minutter. Smak til med sukker, salt, pepper og krydderurter.

Når deigen har hevet, kan du ha den over på et melet bakebord, hvor du deler den i 15 -20 emner, avhengig av hvor store du ønsker pizzabollene. Rull hvert emne til boller og la de etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30 minutter. Mens bollene etterhever kan du varme opp ovnen til 225 grader (over og undervarme)

Lag så en god grop i hver av bollene, ha i kjøtt som du har delt opp i små terninger, så tomatsaus, før du har på raspet ost. Her er det populært med et lite oreganodryss på toppen.

Stekes ca 15 minutter på 225 grader.

Om jeg tar opp frosne pizzaboller, lar jeg de tine på benken før jeg varmer de opp på 180 grader varmluft i ca 5 minutter;)



 

Grove scones

God morgen:) Kan vi friste med nydelige grove scones? Disse er bakt med havregryn og grovt mel og innholder godsaker som rosiner, aprikos og ristede hasselnøtter. Spis dem som de er, eller topp dem med litt smør, brunost eller din favoritt-marmelade. Like gode til frokost som til lunsj - eller kanskje som litt ekstra energi i tursekken? Oppskriften er signert «Godt brød» og er helt klart en av våre favoritter når dette herlige bakeriet besøkes. 
 

IMG_2731.jpg

Du trenger
65 gram havregryn
1,5 dl melk

135 gram hvetemel
85 gram sammalt hvete
1 ts salt

2 ts bakepulver 
125 gram mykt smør
100 gram tørket frukt (rosiner, aprikos)
1 dl lettmelk
75 gram ristede hasselnøtter

Slik gjør du det
Bland sammen 1,5 dl melk med havregryn. La dette stå i ca en halvtime. Bland dette så sammen med resten av ingrediensene. Dette kan du gjøre for hånd eller med en kjøkkenmaskin, men ikke elt deigen for lenge.

Hell deigen ut på et bakepaprikledd langpanne. Trykk utover og rut opp i 8 trekanter

Stek på 210 grader i ca 20 minutter
 

Greske pitabrød

Du skal ikke være mange dager i Hellas før du får en ny pita favoritt. For hvor gode er ikke disse deilige, flate pitabrødene som du steker i panna? De er perfekt å fylle med det du måtte ønske, for så å rulle og spise. Det blir ikke feil om du fyller disse med deilig gresk gyros souvlaki, men de er også gode som wrap fylt med salat, en god ost og skinke. Sist vi skulle på en lengre biltur, var påsmurte pitabrød nisteønske både fra mann og barn. Og ja! Jeg lover - det er så mye bedre enn veldig mye av den maten som er å få kjøpt langs norske veier. Så da vi satt der i solen på en rasteplass og nøt en deilig wrap, priste jeg meg lykkelig for at jeg hadde tatt meg bryet og funnet frem stekepanne før avreise.

Du trenger til 20 pitabrød
3,5 dl lunket vann
150 g yoghurt naturell
750 gram hvetemel
en halv pose tørrgjær
2 ts salt
2 ss flytende honning
ca 0,5 dl olivenolje

Slik gjør du
Bland alle ingrediensene i en bakebolle, kjør i en kjøkkenmaskin med eltekrok (ca 10-15 minutter) til du har en blank og smidig deig. Legg et kjøkkenhåndkle over bollen, og la deigen heve i ca en time. Del deigen i ca 20 emner, kjevl de flate, og stek i en tørr middels varm stekepanne. Jeg har stekt de i en grillpanne, da får du de brune stripene. Men det fungerer fint å steke i en vanlig stekepanne eller takke også.


 

Frosne pizzabunner til travle dager

Når jeg lager pizzadeiger lager jeg ofte 8 av gangen. De som blir til overs baker jeg ut, tar på pizzasaus og fryser. Det er genialt til den dagen du kommer hjem fra ferie til tomt kjøleskap, eller en fredag hvor alle er fysne på noe godt og ingen orker å bruke tid på kjøkkenet. De tynne bunnene tiner mens ovnen blir varm. Så er det bare å legge på ønsket fyll og nyte en deilig hjemmelaget pizza (som nesten går like raskt å lage som en grandis;)

Under finner du oppskrift både på en god pizzadeig og rød og hvit pizzasaus. Jeg pleier å ta på saus før jeg steker bunnene ca 4 minutter på maks temperatur (på pizzastein) Bunnene avkjøles, stables med bakepapir i mellom og plast rundt, før de legges i fryseren.

Til fire pizzabunner trenger du:
3 dl lunkent vann
0,5 dl olivenolje
ca 1/8 pakke fersk gjær (evt 1,5 gram tørrgjær)
0,5 ss hvitt sukker
500 gram tipo 00 mel ( evt. hvetemel)
0,5 ss salt

Slik gjør du det:
Bland sammen vann, olivenolje, gjær og sukker. Kjør dette i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 3 minutter. Ha i mel og salt. Elt så deigen videre i ca 15 minutter på lav hastighet.

Ha deigen på et godt melet bakebord og la den hvile i 20 min. Del deigen inn i fire. Lag fire boller som du legger på et oljet bakebrett. La så deigen stå i romtemperatur i 2-3 timer. Når deigen har fått dobbel størrelse kan de oppbevares i kjøleskap frem til bruk.  Deigen kan gjerne lages dagen før for så å kaldheves i kjøleskapet natten over. Hvis du vil heve pizzadeigen raskere, kan du doble mengden gjær uten at det er noen krise. Da slipper du unna med å heve en times tid. 

Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang. Deigen kan oppbevares i kjøleskap et par dager. 

Dette trenger du til Rød saus: 
1 boks hermetiske tomater (helst av god kvalitet)
1 sjalottløk delt i grove biter
1 fedd hvitløk
0,5 ts sukker
nykvernet sort pepper
Du kan evt tilsette en god neve fersk basilikum om du ønsker det

Slik gjør du:
Kjør alt sammen med en stavmikser.

Dette trenger du til Hvit saus: 
2,5 dl seterrømme eller creme fraiche
4 fedd hvitløk, finsnittet
3 ss fersk oregano
1 ts salt
nykvernet sort pepper

Slik gjør du:
Sausen kan fort bli litt for flytende hvis du kjører hele i stavmikser - du kan enten kjøre en tredjedel av rømmen med hvitløk krydder og urter i stavmikser før du blander inn resten - eller så kan du finhakke oreganoen, presse hvitløken og blande dette sammen med rømmen eller creme fraichen for hånd
 

 

Matpakkemuffins med smøreost

Matmuffins er perfekt å putte i matboksen eller ha med på tur. Kutter du opp litt gulrot og agurk og serverer ved siden av - blir dette en sunn og ikke minst utrolig god matpakke. Til voksne kan man godt tilsette både sennep, vårløk eller soltørkede tomater for å gi muffinsen mer smak og karakter. Av erfaring funker det dårlig hos familiens små. Men å tilsette litt bacon-  eller skinkeost derimot, det er helt supert. Det gir matmuffinsene det lille ekstra som de små elsker. 

Til ca 8-10 middels store muffins trenger du:
4,5 dl hvetemel
0,5 dl havregryn
0,5 ts salt
2,5 ts bakepulver
50 gram smør
2 dl melk
1 egg
100 gram Kavli smøreost (bacon- eller skinke)
evt. spekeskinke i små biter hvis barna liker det

Fremgangsmåte:
Bland sammen mel, havregryn, salt og bakepulver i en bolle. Smelt smøret før du visper inn melk, egg og smøreost.  Bland melkeblandingen sammen med ost, skinke og de tørre ingrediensene og rør det godt sammen. 

Hell blandingen over i muffinsformer eller i et smurt muffinsbrett før du steker dem midt i ovnen ved 225 grader i ca 15 minutter. Avkjøl på rist.                                                                                                     

 

Dette innlegget er skrevet som en del av vårt samarbeid med Kavli, som blant annet forhandler baconost, skinkeost og gulost på tube. Kavlis smøreoster får du tak i alle dagligvarebutikker.