Svenske kjøttboller og potetmos

Har du barn som elsker kjøttbollene fra Ikea? Det har vi også. Det er lite som er så populært her i huset som Ikeas kjøttboller med potetstappe til middag, men jeg vet ikke, ikke et vondt ord om Ikea - og jeg kan ta feil, men jeg innbiller meg liksom at det ikke akkurat er den mest kortreiste maten man kan kjøpe i frysedisken der. Jeg hadde derfor lyst til å prøve å lage det selv. Og det ble så godt! Den totale stillheten ved middagsbordet ble etterfulgt av et lite gledesutbrudd fra de minste rundt bordet:  - Nam! Dette var godt! Og det var jeg igrunn helt enig i. Lag en stor porsjon til søndagsmiddagen slik at du har til mandagen også. Dere kommer til å glede dere til å spise opp restene på mandag. Jeg lover! 

Svenske kjøttboller.jpg

Til ca 35 små kjøttboller trenger du: 
1 kg kjøttdeig
1 dl panko
2 ss hakket persille
1/2 ts allehånde
1/2 ts muskat
1/2 hakket gul løk
2 hvitløksfedd, hakket
1/2 ts pepper
1 ts salt
2 egg
1 ss olivenolje
5 ss smør
3 ss mel
5 dl kjøttkraft (evt vann med 1 kjøttbuljong-terning)
2,5 dl fløte
1 ss worcestersaus
1 ss dijon sennep
salt og pepper

Slik gjør du:
Ha kjøttdeig, panko, hakket persille, hvitløk, allehånde, muskat, hakket løk, egg, salt og pepper i en bolle. Rør rundt til alt er godt blandet.  Form deretter 20 store eller ca 35 små kjøttboller og legg dem klare på en tallerken. 

Varm opp olivenolje og 1 ss smør i en stor stekepanne. Tilsett kjøttbollene (her må du steke i to omganger) og brun dem godt på begge sider slik at de er fine i fargen og gjennomstekt. Legg de ferdige kjøttbollene til side, enten på en tallerken, eller i en tom kjele, og dekk dem med lokk eller aluminiumsfolie. 

Så skal du lage sausen. Det gjør du i samme stekepanne som du lagde kjøttbollene i. Ikke vask pannen. Du får masse god smak av kjøttkraften som er igjen i panna. Tilsett 4 ss smør og 3 ss mel og rør det sammen med en ballongvisp til alt er godt blandet. Rør rundt til det har begynt å få en brun farge. Tilsett deretter litt etter litt av kraft og fløte, helt til sausen tykner og til slutt får ønsket konsistens (her bruker du altså samme fremgangsmåte som du gjør når du lager hvit saus) Da tilsetter du worchestershire saus og sennep og lar sausen koke opp. Smak til med salt og pepper. 

Tilslutt tilsetter du kjøttbollene i sausen (evt heller sausen i kjelen med kjøttbollene) og lar det småkoke i et par minutter. 

Server kjøttbollene med potetstappe og nyrørte tyttebær. Oppskrift på en veldig god potetstappe finner du her.