Vilttaco

For et par helger siden skulle vi ha overraskelsesbursdag for en kamerat som ble 40. For han er fredagstacoen temmelig hellig, så vi var litt usikre på hvordan han ville reagere når han skjønte at han ville gå glipp av helgens høydepunkt. Derfor bestemte vi oss for at taco skulle han få servert - bare i en ny og høstlig utgave: En vilttaco bestående av elgkjøttdeig tilsatt krydder som einebær, rosmarin og timian, toppet med salat, smørstekt sopp, hvitløksdressing og tyttebær servert i hjemmelagde potetlomper.

De obligatoriske tortillachipsene som pleier å inkluderes i fredagstacoen er byttet ut med sprøstekte tortillalefser krydret med trøffel- og urtesalt.

Både bursdagsbarnet og resten av gjestene var strålende fornøyd - selv om jeg mistenker at bursdagsbarnet gikk tilbake til den tradisjonelle tacoen helgen etter...
 

Til elgkjøttdeigen trenger du:
300 gram elgkjøttdeig
300 gram vanlig kjøttdeig (evt bare elgkjøttdeig om du foretrekker mer viltsmak)
1 løk, finhakket
1 ss einebær
1 ssrosmarin
0,5 ss svart pepper
1 ss fersk timian
0,5 ss allehånde
0,5 - 1 ss kajennepepper
salt

Til tyttebærsyltetøyet trenger du:
500 gram tyttebær
200 gram sukker

Ellers trenger du:
salat, for eksempel hjertesalat eller babyspinat
agurk
vårløk
ca 200 gram sopp , feks: champignon, kantarell e.l.
smør til å steke soppen i
en pakke tortillalefser
litt olivenolje
urtesalt, trøffelsalt og eller havsalt.

Hvitløksdressing - oppskrift finner du her
Potetlomper - oppskrift finner du her

Slik gjør du det:
Bland sammen krydderne i en morter og støt dem til en fin krydderblanding. Stek først den finhakkede løken. Når den er myk og blank tar du den ut av panna. Stek så kjøttdeig og elgkøttdeigen i godt med smør før du tilsetter krydderblandingen og lar det stå å trekke litt til krydderne og smaken får satt seg. Bland så inn den stekte løken.

Ha sukker og tyttebær i en bolle. Visp eller rør godt sammen. Rør til en del av bærene er knust, men la gjerne noen være hele.

Del opp agurk og vårløk og anrett i boller hver for seg eller sammen med salaten.

Hvis du vil lage tortillachips deler du opp tortillalefser i trekanter eller strimler - ha de i en pose med litt olivenolje og ønsket krydder. Jeg brukte litt trøffelsalt på noen og urtesalt på andre, begge deler ble veldig godt - du kan også bare bruke vanlig havsalt. Stek dem så i ovnen på 150 grader i ca 25-30 minutter - til du ser de er gylde. Er de ikke helt sprø - kan de tørkes videre på rist og i 100 grader varmluft til de er helt sprø.

Soppen deler du opp og steker i godt med smør, krydre med salt og pepper. Den blir best om den stekes rett før servering.

Så er det bare å anrette lefsene med elgkjøttdeig, rømmedressing, salat, tyttebær, sopp og kanskje noen sprø hjemmelagde tortillachips på toppen.

God fredag og god helg! 
 
 

Gresskarsuppe

Før har jeg alltid tenkt at gresskar er gresskar, men etter vi besøkte bonden Thor i Røyken fikk jeg se at det på ingen måte er tilfellet. De klassiske Halloween-gresskarene er hovedsakelig til pynt og har ikke så mye smak, mens andre varianter er langt mer egnet til matlaging. Da vi kom hjem fra gårdsbesøket satte mannen ivrig igang med å lage denne fantastiske gresskarsuppen. Suppen var populær hos hele familien. Du skal ikke se bortifra at gårdsbesøk med gresskarsanking med påfølgende suppespising er blitt en ny tradisjon her i familien. Både vi og barna har fått et helt annet forhold til denne frukten. Jeg tenker at det blir temmelig perfekt å servere gresskarsuppe på halloweenfesten, med spøkelsesrundstykker og sprøstekte krutonger. 

Du trenger:
600 gram gresskar i biter (for eksempel flaskegresskar, eller annet gresskar med litt smak)
2 ss olje til steking
1 hakket rødløk
1 ts salt
o,5 ts pepper
2 hvitløksfedd
1 finhakket rød chili
1 ts malt koriander
1 liter kylling eller hønsebuljong
saften av en halv sitron

Slik gjør du det
Del gresskaret i to og skrap ut frøene. Ta av skallet og skjær gresskarkjøttet i biter.  Varm opp oljen, fres hvitløk, løk og chili til løken er blank. Tilsett gresskarbitene og la de frese med i et par minutter. Hell over kraften og korianderkrydderet og kok opp. La suppen koke til gresskaret er mørt (ca 20 minutter) Kjør så suppen glatt med en stavmikser eller i en foodprossessor. Smak til med sitron, salt og pepper.

Serveres med ferskt brød, og kanskje spøkelsesrundstykker eller krutonger

Hverdagslapskaus

Hva med å lage en hverdagslapskaus til middag? Denne er super som en sunn, rask og ikke minst god hverdagsmiddag. Nå på høsten er lapskaus perfekt for å få benyttet seg av noen av de fantastiske råvarene som er tilgjenglig. Når vi har lapskaus til middag vil barna som regel ha påfyll, så det er en fin måte å få i dem masse sunne grønnsaker. Lapskausen er laget på karbonadedeig som du steker, mens grønnsakene koker i kjøttkraft. I løpet 30 minutter står gryta på bordet. Ekstra digg blir det om den serveres med godt brød eller flatbrød.

Du trenger:
1 ss meierismør
5 dl kjøttkraft, eller kjøttbuljong
400-500 gram karbonadedeig
4 mellomstore poteter
1 løk
1 persillerot
150 gram kålrot eller sellerirot
en halv purre
salt
nykvernet pepper
finhakket persille til servering

Slik gjør du det:
Skrell og skjær poteter og grønnsakene i grove biter. Ha alt i en kjele med kjøttkraften, eller med vann og buljongterninger. La dette småkoke i ca 20 minutter til alle grønnsakene er møre. Samtidig steker du karbonadedeigen i en stekepanne. Den stekte karbonadedeigen vender du så inn i lapskausen mot slutten av koketiden. Om du ønsker en litt tykkere kraft kan du da også tilsette et par skjeer med maizena utblandet i litt vann. Smak til med salt og nykvernet pepper. Dryss over finhakket persille. Server gjerne sammen med godt brød eller flatbrød.

Barnepizza

Når vi har pizzakveld hjemme vil barna stort sett lage sin egen pizza. Både pizzaens form og innhold varierer fra gang til gang. For tiden er det ostepizza med parmesan og mozarella som er favoritten. Når de lager sin egen pizza er de mye tøffere til å prøve nye ting på pizzaen. Jeg tror ikke Anna ville smakt på oliven hadde det ikke vært for at det var de perfekte øynene til pizzakaninen hennes ;)

FullSizeRender-2.jpg

Du trenger:
0,5 porsjon pizzadeig (lager du denne pizzadeigen har du nok til 8 små barnepizzaer, eller 4 vanlig)
Rød pizzasaus (oppskrift finner du her)
en halv mozarella
ca 20 gram parmesan
ca 20 gram jarlsberg eller annen gulost
tørket oregano om barna liker det
olivenolje
 

Slik gjør du:
Skru på ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm. 

La gjerne barnet kjevle ut pizzadeigen på et melet underlag. I starten måtte jeg hjelpe Anna for å få bunnen tynn nok, men nå har hun fått dreisen med kjevla. Men barnet trenger kanskje hjelp til å flytte pizzabunnen over på et bakepapir.  Ha så på et tynt lag med pizzasaus.  Og la barnet fordele ost utover.  Ha på litt oregano om barna liker det. Jeg bruker en tynn skjærefjøl med skaft for å få pizzaen inn på steinplaten i ovnen. Etter et minutt tar jeg bakepapiret ut. 

Stek så pizzaen på full varme midt i ovnen.  Jeg pleier å steke pizzaen i 6-7 minutter i min ovn, men her vil det variere med type ovn så følg med underveis slik at den ikke brenner seg. 

Ta den ut av ovnen når den er ferdigstekt. Det kan være godt å ringle litt olivenolje over.
Nå kan jeg tenke meg det er noen stolte små som kan nyte sin egenbakte pizza. GOD HELG!

Denne saken er publisert på plusstid.no

Sellerirotsuppe

Ute er det temperaturer som minner mer om sommer enn høst. Men tar du en tur i butikken, er det ganske klart at høsten kommer krypende. Bunter med deilige røtter og beter ligger stablet, fargerike og flotte og med grønne blader som strutter i været. Tvilen om hva vi skal ha til middag forsvinner ganske fort. I dag faller valget på selleriroten. Jeg har nemlig oppskrift på en nydelig sellerirotsuppe. Kremet, smaksrik og god. Toppet med stekt eple, bacon og krutonger er den en hit hos hele familien. Til denne suppen pleier jeg ofte å koke ris. Dette spesielt med tanke på Hennie(1,5 år) Hun skal nemlig spise selv. Og det begrenser seg selv hvor mye suppe hun egentlig får i seg. Men når hun får ris med suppe, samtidig som hun knasker krutonger, eple og bacon, får hun en fullverdig middag og matroen blir komplett. Hvis du ønsker å gjøre denne retten litt sunnere, kan du erstatte bacon med sprøstekt spekeskinke - eller rett og slett droppe alt som heter bacon og skinke og kun lage en topping av eple og urter hvis du går for en vegetarisk variant.

Du trenger:
450 gram sellerirot
2 poteter (små til middels str)
2 sjalottløk
0,5 purre
2 ss smør
6 dl grønnsak eller kyllingkraft (buljong funker fint)
4 dl melk (1 dl kan erstattes med fløte)
kajennepepper
salt


Slik gjør du det:
Skrell grønnsakene (sellerirot, potet, purre og sjalottløk) og del opp i mindre biter. Fres grønnsakene i smøret noen minutter. Tilsett så buljongen - la kraften koke sammen med grønnsakene til de er møre ( ca 20 minutter) tilsett melk/fløte mot slutten av koketiden. Kjør suppen så jevnt enten med en stavmikser eller i en blender. Smak til med salt og kajenepepper. Jeg pleier å ta opp suppe til barna før jeg tar i kajenepepper.

Server gjerne med stekte epler, sprøstekt bacon eller spekeskinke, krutonger, friske urter som timian eller persille. Og hvorfor ikke prøve kokt ris i suppa? En slager hos barna her i hvertfall;)

Grillet laks i grove pitabrød med chiliaioli og masse digg

Noen av de beste oppskriftene blir til når man bare tenker på hva man har lyst på og kjøper inn akkurat det. Det er imidlertid ikke alltid kombinasjonen blir optimal, men akkurat her må jeg si jeg ble fornøyd:) Her grillet jeg laks og lagde grove pitabrød (lag gjerne små pitabrød til de minste slik at de klarer å spise dem selv når de er fylt!) som ble fylt med en blanding av avokado, vårløk, agurk og mango, salat og chiliaioli. Kjempeenkelt og skikkelig godt og sunt! Vi hadde en nabojente på besøk sist jeg lagde dette til middag. Hun likte ikke fisk, sa hun. Ikke mango heller. Og hvertfall ikke agurk. Men vi lagde et lite pitabrød til henne likevel, vi la inn både fisk og agurk og mango, men erstattet aiolien med rømme. Da spiste hun 2 små pitabrød gitt. Rare greier det der:) 

Du trenger:
ca 600 gram fersk laks (kjøp laks med en skinnside og styr unna salmalaks hvis den skal grilles)
olivenolje
maldonsalt og pepper
1/2 mango
en neve fersk koriander
1/2 lime
1 agurk
1 avokado
2 vårløk
crispysalat

chiliaioli (kjøp eller se oppskrift her)
rømme til barna

Grove pitabrød (kjøp hvis du ikke har tid til å bake eller se oppskrift her)

Slik gjør du:
Begynn med laksen. Legg fisken med skinnsiden ned på et ark med aluminiumsfolie. Pensle fisken med litt god olivenolje. Dryss over litt godt maldonsalt og kvern litt pepper over. Legg fisken (med aluminiumsfolien under) på grillen på høy varme, sett på lokket og la fisken grille i ca 10-15 minutter (avh av tykkelsen og størrelsen på fisken). Pass på at den ikke blir for godt stekt, da blir den fort veldig tørr. Jeg liker den best når den fremdeles er litt rosa og ordentlig saftig. 

Skrell mango og del den i små terninger. Skvis litt lime over og dryss litt finhakket koriander over til slutt.  Legg i en skål. Del så opp avokado og agurk i små firkanter og bland dette sammen i en annen skål. Hakk opp to vårløk og bland dette inn i agurk- og avokado-blandingen. Vask så salaten og legg denne i en egen skål. 

Når fisken er ferdig grillet setter du den på bordet sammen med alle grønnsakene. Fyll så pitabrød med grillet laks, avokado og agurksalat, mango og chiliaioli -  evt rømme til barna - og ha en god middag! 


Denne saken er publisert på plusstid.no

 

Grillet laks med grønnkål og couscoussalat

Har dere en favorittrett i familien deres? En rett som både store og små elsker og som alltid er like populær, selv om det ikke er så veldig lenge siden den stod på bordet sist? Det har vi, og det er denne. Jeg fikk denne laksen for første gang på en søndagsmiddag hos kusinen min. Da var vi hele familien samlet og hun hadde grillet to store laks. Jeg husker jeg tenkte at jeg aldri før hadde fått så god laks. Det tenker jeg fortsatt. Hver gang vi lager den. Laksen marineres i blant annet sitrongress, soya, ingefær og koriander og pensles med akasiehonning under grillingen noe som gir fisken både en svak syrlig og søt smak. Oppskriften på laksen stammer opprinnelig fra Jamie Oliver, men den er moderert noe for at den skal bli litt mer barnevennlig.  Jeg pleier å servere den med en coucoussalat med masse godt i - og en sunn og sprø grønnkålsalat, samt aioli. Mattis er ikke veldig begeistret for grønnkålen, men couscousen og laksen spiser han til gjengjeld store mengder av. Dette er perfekt sommermat og genialt å servere hvis dere er mange! 

Til laksen trenger du:
1 stor laksefilet med skinn
2 ss sitrongress på tube (du kan selvfølgelig også bruke fersk)
0,5 liten flaske soyasaus
1 bunt finkuttet frisk koriander
1 tommelfinger stor bit finkuttet fersk ingefær
4 fedd finhakket hvitløk
4 ss akasiehonning
2 rød chili (finhakket)
4 vårløk
2 lime

Til couscoussalaten trenger du:
1/2 pakke couscous
1 søt, lang paprika
1/2 pakke grønne ferske bønner
1/2 rødløk
fersk koriander
salt og pepper
god olivenolje

Til grønnkålen trenger du:
1 pose (gjerne ferdig vasket) grønnkål
olivenolje
2 fedd hvitløk
1/2 rød chilli
1 tommelfingerstor fersk ingefær

Slik gjør du det:
Begynn med laksen. Bland sammen soyasaus, koriander, ingefær, sitrongress og hviløk og mariner laksefilen i dette i en pose i ca en time, gjerne mer hvis du har tid. 

Når grillen er varm, tar du laksen ut av marinaden. Legg deretter laksen med skinnet ned på en liten form av aluminiumsfolie (jeg pleier bare å bruke et ark med folie og brette det litt opp på kantene, slik at det ligner en form) pensle med honning og grill i ca 10 minutter. Jeg synes det er godt at fisken er litt rosa inni, så pass på at den ikke ligger for lenge og blir tørr. 

Lag couscous etter anvisningen på pakken. Hakk opp rødløk og paprika i små biter. Vask de grønne bønnene, del de i små biter og stek dem så i litt olje i 3-4 minutter. Strø litt havsalt over. Når couscousen er ferdig har du den over i en salatbolle. Tilsett en god klunk med olivenolje og salt og pepper og bland dette inn i couscousen. Deretter har du  i oppkuttet paprika, rødløk og stekte bønner i og rører rundt. Hakk koriander og tilsett dette i salaten. 

Lag dressing til grønnkålen. La den gjerne stå en liten stund slik at smakene får tid til å sette seg. Vend inn dressingen i grønnkålen like før servering. 

Når fisken er ferdig grillet serverer du den med couscoussalaten, grønnkål og gjerne litt aioli (se oppskrift her). For de voksne er det også veldig godt å ha litt oppkuttet chili og vårløk over den ferdige fisken, samt gi den en liten skvis av lime. 

 

Grillet entrecôte med BBQ saus i lefser

Endelig er grillsesongen her for fullt, og det er lite som står i veien for at de fleste middager kan lages på grillen. Hva med å bytte ut fredagstacoen med en asiatisk wrap med grillet entrecôte, fantastiske grønnsaker og mango toppet med en supergod BBQ saus laget på hoi sin? Det som er så fint med lefser er at de kan fylles med alt som er godt og sunt. Det er enkelt å lage og enkelt å spise. Denne retten kan like godt serveres til venner som til familiemiddagen. Her var husets små storfornøyd med lefser fylt med kjøtt, avokado og mango toppet med rømme (veldig viktig å ikke glemme den rømmen ;)) Å servere dette til lunsj en deilig sommerdag skal du heller ikke se bortifra at funker bra! 

Du trenger: 
2 stk entrecôte a`250 gram
Tortillalefser - kjøpte eller hjemmelagde. Oppskrift på hjemmelagde finner du her

Til hoi sin bbq saus trenger du;

1 glass hoi sin saus
0,5 rød chili
ca en tommelfinger fersk ingefær
1 dl soyasaus
1 hvitløksfedd
2 ss frisk koriander, finhakket
1 ss gressløk, finhakket
saften av en halv lime

Til salaten trenger du:
0,5 agurk
0,5 rødløk
1 stor avokado
1 mango
2 vårløk
1 hjertesalat
ca 1 d finhakkede peanøtter  
ristede sesamfrø
fersk koriander

Slik gjør du:
Finhakk hvitløk og chili. Skrell og riv ingefæren. Ha dette i en bolle hvor du tilsetter hoi sin saus, soya, urter og limesaft. Sausen kan fint gjøres klar i forkant. Ha dette over i en serveringsbolle, men ta av ca 1 dl som du skal bruke til å pensle entrecôten med under grillingen.

Kjøttet bør tas ut av kjøleskapet og ligge på kjøkkenbenken i ca 30 minutter før det skal grilles. Entrecôten grilles på direkte varme til kjøttsaften pipler ut (ca 2-3 minutter). Snu deretter biffene og gjenta prosessen. Krydre med salt og pepper og pensle med hoi sin BBQ saus. La entrecôten hvile i ca 10 minutter før du skjærer den opp i tynne skiver.

Grønnsakene og mangoen deles i tynne strimle, men ikke hjertesalaten -  som er veldig god som hele vaskede blader. Peanøttene og sesamfrøene kan med fordel ristes noen minutter i en tørr panne. Server grønnsakene hver for seg i små skåler - eller bland det sammen i en salat. Dersom det skal serveres til barn, ville jeg ikke blandet salaten.

Deretter kan du anrette; salat, mango, entrecote, nøtter, frø og topp med hoi sin BBQ saus!

Kos dere!

Oppskriftskilde: MinMENY
 

Sommersalat for store og små

Jeg synes det smaker så godt med salat til middag på sommeren, men det er lite fristende å bruke tid på å lage to middager fordi barna ikke vil ha salat.  Etter jeg imidlertid skjønte at trikset var å la være å kalle det salat, men heller selge det inn som en «nektarin - og skinketallerken» er det ikke bare vi voksne som er glad for å spise salat til middag. Denne salaten smaker ikke bare godt til middag - den funker vel så bra til lunsj eller om det kommer venner på besøk en sommerkveld.

Dette trenger du til salaten:
ca 200 gram spekeskinke
ca 200 gram cherrytomater
2 nektariner
50 gram valnøtter
100-150 gram brie
1 liten rødløk
basilikum
Salat (for eksempel 1 hjertesalat)
krutonger, gjerne hjemmelaet, oppskrift finner du her. Til denne salaten syntes jeg at det er godt med litt "fine" kurtonger gjerne laget av loff eller landbrød

Dette trenger du til dressingen:
0,5 dl god olivenolje
2 ss god balsamicoeddik
salt og pepper

Slik gjør du:
Begynn med krutongene. Mens de lages i ovnen kan du gjøre klar salaten. Kutt opp det som skal kuttes opp og anrett alt på et fat. Bland sammen dressingen, smak deg til med salt og pepper.

Pølsehorn til 17.mai

Jeg elsker 17.mai. Det har jeg alltid gjort. En hel dag fylt av gode venner, familie, god mat, vårstemning, musikk og liv i gatene og lykkelige barn som har isspisekonkurranse. I år har vi invitert store og små hjem til oss på ettermiddagen. Ettersom 17.mai er en relativt hektisk dag med flaggheising, barnetog og aktiviteter på skolen for svært mange,  har jeg etterhvert innsett at dette ikke er dagen for å legge opp til den mest avanserte menyen. I år har jeg derfor tenkt til å servere pølsehorn til både store og små, og hjemmelaget vaniljeis i iskjeks til dessert. En meny som i utgangspunktet er veldig barnevennlig, men som med små grep kan gjøres både spennende og interessant også for voksne.  

Med en fantastisk god kålsalat og hjemmelaget ketsjup blir dette måltidet straks noe annet enn en vanlig pølsemiddag og med dette tilbehøret kan vi garantere at det ikke bare er de små som kommer til å bli fornøyd. En annen stor fordel med denne menyen er at nesten alt kan gjøres klart i forkant. Dermed er det bare å varme opp pølsebrødene i ovnen når de små (og store) slitne, men fornøyde isspiserne kommer fra aktiviteter på skolen og trenger litt ordentlig mat i magen.

2016-02-08 09.42.37.jpg

Til ca 20 pølsehorn trenger du:
En pakke med 5 kjøttpølser (du kan også bruke grille eller wiener - alt etter hva du liker best)
850 gram hvetemel
50 gram fersk gjær
5 dl melk
75 gram meierismør (temperert)
1 egg
1 ss salt
melk til pensling
sesamfrø til strøssel

Slik gjør du:
Først lager du deigen til selve hornene. Da har du de tørre ingrediensene + egget oppi en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader og rør ut gjæren i melken. Deretter tilsetter du den lunkne gjærblandingen i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter.

Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse (ca 1 time)

Nå skal du lage pølsehornene. Det gjør du slik:
Del opp hver kjøttpølse i fire deler på langs. Da vil du få 20 tynne pølser. Jeg pleier å dele horndeigen i to for å så dele hver del i 12 deler. Jeg pleier nemlig alltid å lage noen (her altså 4) uten pølse, da det alltid kommer noen som ikke liker pølser eller veldig små barn som ikke skal spise det enda.

Deigbitene rulles til en lang leiv som så tvinnes rundt hver pølsebit - slik du ser på bilde. De ferdige pølsehornene legges så på en bakepapirkledd stekeplate der de etterheves på et lunt sted i ca 30 minutter. Før de settes i ovnen pensles pølsehornene med melk (evnt egg) før du strør over sesamfrø.

Pølsehornene stekes ved 225 grader i ca 10 minutter og nytes best "lune"

Som tilbehør til pølsehorn anbefaler vi denne fantastisk gode kålsalaten, hjemmelaget ketsjup og sprøstekt løk, og til dessert kan vi anbefale  hjemmelaget vaniljeis i små hjemmelagde iskjeks. 

Lykke til med forberedelsene og ha en fantastisk dag! 

Kjøttbolle-sandwich

Forrige helg testet vi noe nytt. Vi byttet ut pølsene med kjøttboller og lagde en kjøttbolle-sandwich.  Kjøttbollene lagde jeg i tomatsaus, noe som gjorde dem saftige og ga masse smak. Jeg bakte grove pølsebrød som vi anrettet kjøttbollene i, sammen med salat, rødløk, basilikum og parmesan.Vi voksne hadde Sriracha-hvitløksdressing over, noe som ga denne retten det lille ekstra. Barna droppet rødløken og dressingen, men spiste kjøttboller, brød og parmesan. Det ble en suksess, både hos store og små. Fordelen med kjøttboller fremfor pølser er ikke bare at det er litt sunnere, du vet hva det inneholder og du kan smakstilsette med det du ønsker. Det er garantert ikke siste gang pølsene blir erstattet med kjøttboller hjemme hos oss for dette var GODT!:) God helg!

Til KJØTTBOLLENE (ca 20 stk) trenger du: 
600 gram kjøttdeig
0,5 dl loff eller brød
1 dl melk
1 løk
3 hvitløksfedd
50 gram revet parmesan
1 dl kjøttkraft
1 boks hakkede hermetiske tomater
litt sukker
salt og pepper
litt sukker
fersk basilikum
olivenolje

Slik gjør du det:
Bland sammen brød og melk og la det trekke i ca 10 minutter. Finhakk løk og hvitløk før du blander det sammen med kjøttdeigen, revet parmesan og det myke, våte brødet. Rør det hele godt sammen. Tilsett tilslutt salt og pepper.

Form kjøttbollene, dette er greit å gjøre med en spiseskje som du dypper i vann. Brun så kjøttbollene i olje. Når de er ferdig has de over i en bolle.

Kok ut pannen med kjøttkraften, og la det koke inn til ca 1/3 av opprinnelig mengde. Tilsett tomatene, kok opp og smak til med sukker, salt og pepper. Du kan evt tilsette litt knust tørket chili eller cayennepepper om du ønsker en litt sterkere tomatsaus. Ha kjøttbollene tilbake i sausen og la dem småkoke i ca 15 minutter.

Når kjøttbollene er ferdig kan du anrette dem i pølsebrød til små sandwicher. Oppskrift på grove pølsebrød finner du herPølsebrødet deler du i to før du legger på litt salat, kjøttboller (pass på å få med litt saus, da det sitter mye god smak der!) høvlet parmesan og fersk basilikum.

Topp det hele med Sriracha/hvitløks dressing som du lager ved å blande 2 dl rømme med 1-2 finhakkede hvitløksfedd. Over har du litt sriracha saus som du blander inn, mengden avhenger av hvor sterk du ønsker dressingen, så smak deg frem. Srirachasaus får du tak i på Kiwi, Meny og ellers i de aller fleste grønnsaksbutikker. 

Skal du ha kjøttbolle-sandwich til middag er det godt med ovnsbakte poteter eller søtpoteter til.


*Oppskriften på kjøttbollene er hentet fra Lise Finckenhagens bok: "Fredag hele uka"

En litt sunnere tacokveld

Vi som står bak familiematblogg skulle samles til tacokveld, så jeg dro til butikken for å handle inn. Perfekt timing. Det var halv pris på alle taco-produktene i butikken. Jeg var i ferd med å fylle opp vognen med salsa, tacokrydder og lefser da jeg begynte å tenke på en artikkel jeg nylig hadde lest i «Foreldre og barn» der de testet mengden sukker og salt i hverdagsmat. Der hadde de trukket fram tacokrydder som et av skrekkeksemplene, og det kom fram at posen med krydderblandingen ikke bare inneholder store mengde salt, men også enorme mengder sukker. Det har aldri slått meg.  Hvorfor tilsetter de sukker i den krydderblandingen? Det er jo også noe suspekt med lefser som er holdbare et helt år og en salsa som du trygt kan bruke selv om du finner den bakerst i skapet på hytta der den trolig har stått en stund.  Jeg sier ikke at man skal lage alt fra bunn. Veldig ofte strekker ikke tiden til, og som travle småbarnsforeldre er man nødt til å ty til litt kjappe løsninger, men hvor vanskelig er det egentlig å lage taco som både er sunn, barnevennlig og der de gode smakene utelukkende kommer fra naturlige råvarer, grønnsaker, krydder og urter? Jeg bestemte meg for å prøve.

For å redusere kjøttmengden valgte jeg å lage en chili con carne med karbonadedeig som jeg hadde tilsatt bønner. Det gjør det både mer mettende og gir en god smak. Av erfaring vet jeg at barna foretrekker rene smaker og helst ikke ønsker at grønnsakene skal blandes eller moses for mye. Derfor serverte jeg ren avokado isteden for guacamole og små søte cherrytomater.  Maispuren ble populær - selv om de små var litt skeptiske til konsistensen. Og rømmen gjorde at de kunne dippe både pitabrød, tomater og kjøttdeig. Ellers ble det laget tre ulike salsaer; en chunky salsa, en tomatsalsa og en koriander/løksalsa. Masse gode, friske, syrlige og litt sterke smaker i en herlig kombinasjon med chili con carnen som ble fylt i grove, hjemmebakte pitabrød.  Osten var det ingen som spurte etter, så der sparte vi noen kalorier, men tortillachips måtte vi ha. Det er godt med noe sprøtt både ved siden av og inni pitabrødene.  Ja, så takket være posen med tortillachips fikk jeg en liten gevinst av tacorabatten likevel:)

Til CHILI CON CARNE trenger du:
800 gram karbonadedeig
400 gram hermetiske tomater (gjerne av god kvalitet)
1 rød paprika
3 løk
5 hvitløksfedd
50 gram tomatpure
1 chili
1 ts kajennepepper
1 ts spisskummin
1 ts oregano
tabasco
salt
olje til steking
400 gram røde bønner

Slik gjør du det:
Stek kjøttet i olje på sterk varme i en stekepanne. Ha det over i en jerngryte. Skjær opp løk, hvitløk og paprika, stek det det i stekepannen og bland det så med kjøttet. Tilsett alle krydderne, tomatene og tomatpureen. Den kan virke litt tørr i starten, men blir fuktigere når den har fått litt koketid. La det koke på svak varme i minst en time slik at de gode smakene virkelig får satt seg. Bland inn de røde bønnene rett før servering. Smak til med salt og tabasco. Skal det serveres til barn pleier jeg å være litt tilbakeholden med tabascoen.

Til MAISPURE` trenger du:
2 bokser mais
4 ss smør
2 dl vann
2 ss creme fraiche
salt og pepper

Slik gjør du det:
Fres maisen i smør i en varm panne. Hell på vann og la det koke til vannet nesten er borte. Kjør blandingen med en stavmikser til den er jevn og fin. Ha i creme fraiche og smak til med salt og pepper

Til CHUNKY SALSA trenger du:
1 boks hermetiske tomater
0,5 ss sukker
1 løk
2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
1 ss soyasaus
1 ts cayennepepper
2 ts tabasco eller sriracha-saus (juster etter hvor sterk du ønsker salsaen)
2 ss hakket koriander

Slik gjør du det:
Ha tomatene i en kjele med sukker, finhakket løk, hvitløk og olivenolje. La dette småkoke i ca 10 minutter. Tilsett resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper.

Til TOMATSALSA trenger du:
4 tomater (gjerne plommetomater)
1 rødløk
2 fedd hvitløk
0,5 - 1 rød chili
1 ss olivenolje
0,5 lime
1 ts salt
koriander

Slik gjør du det:
Grovhakk tomatene og korianderen. Bland med finhakket løk, hvitløk og chili (ta ut frøene) Tilsett olje, limesaften og smak til med salt og pepper. Den kan godt stå litt før servering så smaken får satt seg, men bør lages samme dag.

Til KORIANDER OG LØKSALSA trenger du:
Saften av 1 lime
1 ss akasiehonning
1 ss vann
1 løk
1 rødløk
hakket koriander
ca 1 ts salt

Slik gjør du:
Bland sammen limesaft, honning og vann. Bland så inn finhakket løk og rødløk. Hakket koriander tilsettes rett før servering.

Server gjerne tacoen i grove pitabrød. Oppskrift på hjemmelagde pitabrød finner du her. For å få dem grovere kan du erstatte ca 100 g hvetemel med grov sammalt hvete. 

Ha en god fredag - og god middag! :)

Denne saken er publisert på plusstid.no

Pizza med pepperoni og blåmuggost

Etter at vi begynte å lage italiensk pizza har vi gjort det til en greie å prøve ut mange forskjellige toppinger i løpet av en kveld. Hvis du lager en porsjon av den utrolig gode pizzadeigen til Jan Vardøen (se oppskrift her) ender man opp med fire tynne pizzadeiger, og det gir muligheter for å eksperimentere med toppingen slik at alle i familien får hver sin favoritt. Ofte lager vi en «Margherita» med tomatsaus, fersk mozzarella og basilikum til de minste, mens de voksne kan eksperimentere med litt andre smaker.  Her skal du få oppskriften på vår soleklare favoritt for tiden. Med pepperoni, løk og en miks av blåmuggost, parmesan og fersk mozzarella får du en saftig pizza med masse smak. Perfekt på en lørdag. Eller fredag. Eller blåmandag for den saks skyld. I det hele tatt. Det blir ikke feil. 

Til en pizza trenger du:
1 porsjon pizzadeig (lager du denne pizzadeigen har du nok til fire små pizzaer)
Rød pizzasaus (oppskrift finner du her)
Pepperoni
Gul løk i skiver
fersk mozzarella, i biter (jeg pleier å bruke ca 1/2 fersk mozzarella pr pizza)
blåmuggost i små biter (jeg pleier å bruke ca 2-3 tynne skiver)
fersk parmesan, i flak
fersk basilikum
1/2 ss god olivenolje

Slik gjør du:
Skru på ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm. 

Kjevl ut en pizzadeig. Jeg pleier å kjevle den ut på et melet underlag på benken før jeg flytter den over på en bakepapirkledd stekeplate. Da pleier jeg å helle litt olivenolje over deigen og trekke den utover slik at den blir så tynn og stor som mulig (uten at den sprekker). 

Ha på et tynt lag med tomatsaus. Spre biter av blåmuggost og fersk mozzarella over hele bunnen. Legg på pepperoni og gul løk som er skåret i tynne skiver. Bruk et rivjern og riv et tynt lag med parmesan over pizzaen.

Stek pizzaen på full varme midt i ovnen.  Jeg pleier å steke pizzaen i 6-7 minutter i min ovn, men her vil det variere med type ovn så følg med underveis slik at den ikke brenner seg. 

Ta den ut av ovnen når den er ferdigstekt og ha på noen friske, hakkede basilikumblader. Strø noen flak med revet parmesan over og drypp til slutt litt god olivenolje over det hele. 

PS: Ikke glem denne fantastiske pizza-toppingen som gjør det lille ekstra og mere til! 


Denne saken er publisert på plusstid.no

Fiskegrateng med erter og makaroni

Det står flere steder at det ikke tar lengre tid å lage hjemmelaget fiskegrateng enn det tar å varme opp en kjøpegrateng. Vel, jeg er ikke helt sikker på akkurat det, men det tar kortere tid enn man skulle tro - og det beste av alt er at det alltid blir middag to dager på rad, noe jeg uten unntak blir like glad for hver gang jeg har laget det. Dessuten inneholder hjemmelaget fiskegrateng veldig mye mer fisk enn den du kjøper, noe som er grunn god nok til å lage den selv. Denne fiskegratengen inneholder dessuten både erter, makaroni og basilkum, og er utrolig god på smak. Når vi har denne fiskegratengen til middag pleier det å være umulig å få et ord ut av Mattis. Han spiser og spiser. Først etter fem-ti minutter er det mulig å få noe informasjon om hvordan dagen i barnehagen har vært. 

Dette trenger du:
550-600 g fisk, gjerne torsk
50 g smør
4 ss hvetemel
3 1/2 dl melk
1 dl creme fraiche
3 egg
100 g frosne erter
1 dl rå makaroni
fersk basilikum
litt malt muskatnøtt
brødrasp
salt
nykvernet pepper

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 190 grader og kok samtidig opp vann i en liten kjele til makaronien. Kok makaroni etter anvisning på pakken. Hell av vannet og la den avkjøles.

Smelt smør i en panne og rør inn hvetemelet. Spe med melken og rør ut klumpene. La sausen koke i 3-4 minutter slik at melsmaken blir borte. Ta kjelen av varmen. 

Del eggene og ha eggehvitene i en ren bolle. Eggeplommene har du i sausen og rører inn. Rør deretter inn creme fraichen. Så pisker du eggehvitene helt stive. Rør deretter inn de stivvispede eggehvitene før du så rører inn de frosne ertene, torsken oppdelt i biter, den kokte makaronien og finhakket basilikum. Bruker du frossen torsk bør denne ha ligget noen timer på benken slik at den er nogenlunde tint. Rør det hele godt sammen. Smak til med muskat, salt og pepper. 

Hell det over i en ildfast form. Dryss over brødrasp. Her kan du enten kjøpe ferdig brødrasp eller male ca 5 skiver med tørt brød i en foodprocessor til det blir helt fint. 

Sett formen på nest nederste rille i stekeovnen og stek fiskegratengen i 40-45 minutter til den er gjennomkokt og gyllen på toppen.

Server gjerne fiskegratengen med en råkostsalat og smeltet smør, eller en grønn, god salat og poteter hvis du er veldig sulten.

God middag:) 

 

Denne saken er publisert på plusstid.no

Erterisotto med rugpanert laks

Det er vår i lufta og vi har lyst på god, grønn, frisk og sunn mat. Hva passer vel da bedre enn å sakte men sikkert nærme seg helgen med en frisk, fyldig erterisotto servert med rugpanert laks?

Til erterisottoen trenger du:
1 sjalottløk
3 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
150 gram risottoris
5 dl kyllingkraft (evt buljong)
2 ss meierismør
3 ss revet parmesan
1 ss sitronsaft
150 gram frosne grønne erter

Slik gjør du det:
Finhakk sjalottløk og fres den i olivenolje i en vid kjele. Finhakk hvitløken og ha i kjelen sammen med risen. Fres dette litt sammen. Spe med kraften under omrøring. Etter ca 15 minutter tilsetter du ertene.  Kok så til risen har absorbert nesten all væsken (det tar ca 20 minutter totalt)  Tilsett smør, parmesan og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.

Til rugpanert laks trenger du:
Ca 600 gram laksefilet uten skinn og bein
5-6 ss grovt sammalt rugmel
salt og pepper
nøytral olje eller smør til steking

Slik gjør du det:
Skjær laksefilet i ønsket biter. Vend laksebitene i rugmelet som er tilsatt salt og pepper. Stek laksebitene på alle sider i en middels varm panne.

Server erterisottoen sammen med laksen og en klatt god rømme. Vi spiste grove pitabrød sammen med risottoen, noe som var supergodt! 
 

Langtidsstekt lammelår med ramsløkpesto og potetsalat

Det er lite som gir meg så påskestemning som å komme tilbake på hytta (eller hjemme) etter en skitur og kjenne lukten av rosmarin og lam fra et lammelår som har fått steke på lav varme hele dagen. På påskeaften blir det derfor langtidsstekt lammelår til middag. Vi skal være store og små til bords, og jeg synes ofte det er bedre  - og mer populært for de små - å servere lam med et annet tilbehør enn den tradisjonelle sjysausen og de ovnsbakte potetene. De siste årene synes jeg bare det blir bedre og bedre å spise lammelår med kalde sauser som tzatziki, aioli eller rett og slett sennep, focaccia eller lefser og potetsalat, enten kald eller lun (med fetaost og soltørkede tomater). Her har vi marinert lammelåret med en ramsløkspesto og servert det med en kald potetsalat, foccacia og aioli. Som dere ser på bildet var det en liten gutt som ikke klarte å vente til bildet var tatt med å forsyne seg...

Til ca seks personer trenger du:
Et lammelår på ca 2,6 kg
6-10 ramsløkblader eller 1/2 glass med ramsløk
hvitløk
rosmarin
1/2 dl olivenolje
havsalt og nykvernet svart pepper

Til potetsalaten trenger du:
ca 750 g gode poteter
1 boks creme fraiche
skallet fra 1 sitron
2 vårløk
friske urter (f.eks persille eller timian) 
god olivenolje
havsalt og grovkvernet pepper

Til servering:
aioli (se oppskrift her) / evt tzatziki (se oppskrift her)
foccacia (se oppskrift her)

Slik gjør du:
La lammelåret ligge en times tid på kjøkkenbenken før du steker det. Sett ovnen på 250 grader. Skjær noen snitt med en skarp kniv i lammelåret.

Rør sammen finhakket ramsløk eller et halvt glass med ramsløk (jeg fikk tak i dette på Meny) med knust hvitløk, olivenolje, salt og pepper til en pesto. Pensle kjøttet med pestoen, og dryss over hakket rosmarin. 

Legg lammelåret i en langpanne. Stikk inn et steketermometer. Stikk det inn i siden på låret så det er midt i kjøttet. Det må ikke berøre benet. Sett lammelåret inn i ovnen når ovnen er varm.  Stek på ca 8-10 minutter til låret har fått sprø skorpe. Snu på lammelåret under bruningen. 

Skru ned varmen på ovnen til 100 grader hvis du vil at låret skal være ferdig om ca 3-4 timer - og ytterligere ned til 70-75 grader hvis du har 6 timer til det skal være klart. Du har rødt kjøtt ved 65 grader og rosa kjerne inni ved 70 grader. Ved 76 grader er kjøttet gjennomstekt. 

La kjøttet hvile ca 20 minutter før du skjærer det opp.  

Potetsalaten lager du slik:
Vask potetene, men behold skallet på. Kok dem møre i godt saltet vann samtidig som du lager dressingen: Ha creme fraiche i en skål og tilsett revet sitronskall, vårløk som er delt i skiver, finhakket hvitløk, timian /persille, en god dæsj med en god olivenolje, sitronsaft og litt salt og pepper. 

Når potetene er ferdig kokt, gjerne med litt tyggemotstand, siler du av vannet og har de over på en fjøl.  La de avkjøles før du deler potetene i passe store biter. Til slutt blander du potetene sammen med dressingen og hakker litt ekstra timian eller persille som du drysser over. 

 

Denne saken er publisert på plusstid.no

Indisk smørkylling

Noe av det beste jeg vet er indisk mat. Og spesielt indisk «Butter chicken» som har møre og saftige kyllingbiter i en fantastisk god saus med en kraftig smak av tomater og koriander. Da vi bodde i Oslo gikk vi stadig på den lille indiske restauranten i  bunn av Bygdøy Allé, Natraj tandoori. Der hadde de verdens beste «Butter chicken» med en utrolig god saus av tomater, fløte og mynte. Fytti katta. Den er god. Det er lenge siden vi har vært der, men kjenner nå at det ikke blir lenge til neste besøk. Uansett. Indisk er jo ikke så veldig vanskelig å lage selv. Ulempen er bare at det tar ganske lang tid. Det må planlegges litt. Kjøttet skal jo helst marineres over natten i kjøleskapet for at de gode smakene virkelig skal få satt seg. Når sant skal sies er det sjelden jeg får til akkurat det, for når jeg først får lyst på indisk har jeg lyst på det med en gang. Selv om det helt klart blir best av å få god tid så er det ikke så innmari farlig har jeg funnet ut. Godt blir det uansett! Spesielt med denne oppskriften som er inspirert av en oppskrift av Lise Finckenhagen. 

Du trenger:
700 g kyllingfilet
2 dl yoghurt naturell (gjerne gresk hvis du har det)
2 ts revet ingefær
1 ts revet hvitløk
2 ts garam masala
2 ts gurkemeie
1 ts chilipulver
1 ts sitronsaft
1 ss olje, nøytral smal
3 ss smeltet smør
salt
frisk koriander

Saus:
1 ts revet hvitløk
1,5 boks hermetiske hakkede tomater (anbefaler Mutti!)
1 ss revet ingefær
1 rød chili, renset og hakket
2 ts paprikapulver
1 stk kanelstang
2 ts honning
2 ts sitronsaft
50 g smør
1 dl fløte
8 stk kardemommekapsler, hele

Slik gjør du:
Skjær kyllingfiletene i like store biter. Bland yoghurt, revet ingefær og hvitløk, garam masala, gurkemeie, chilipulver og sitronsaft til en marinade. Hell marinaden i en liten plastpose og legg deretter kyllingbitene oppi posen. Lukk posen og fordel marinaden slik at alt kjøttet dekkes av marinaden. Legg posen i kjøleskapet og la den marinere i minst fire timer, helst natten over. (har du ikke tid til dette kan du som sagt bare kjøre på likevel,men vit at det blir hakket bedre om du er litt bedre til å planlegge enn meg)

Varm ovnen til 220 grader. Legg et bakepapir på et stekebrett og fordel kyllingstykkene utover bakepapiret (det er bare godt om marinaden fremdeles sitter på kjøttet). Pensle stykkene med olje og krydre med salt. Sett kyllingen inn i ovnen og stek  i ca 5 minutter. Deretter skal du pensle den stekte kyllingen med smeltet smør.

Knus kardemommen i en morter og fjern belgen. Varm en kasserolle og fres kardemommefrøene og hvitløken i halvparten av smøret til det lukter fantastisk i kjøkkenet hjemme hos dere. Nå skal du tilsette tomatene og la det småputre på middels varme i 5-10 minutter. Kjør så tomatsausen helt glatt med en hurtigmikser. Her kan du også bruke en stavmikser.  

Smelt resten av smøret i en annen kasserolle. Tilsett så ingefær, chili, paprikapulver og kanel. Fres krydderne et lite minutt mens du rører rundt. Tilset den moste tomatsausen, kyllingstykkene og honning. La det småkoke på lav varme i ca 10 minutter før du tilsetter fløte og smaker til med sitronsaft og salt. 

Dryss over hakket frisk koriander og server med ris, nanbrød, rajita og mango-chutney.  Nyt!


Denne saken er publisert på plusstid.no

Mammas pai med bacon og vårløk

Det er noe eget med de oppskriftene jeg har funnet hjemme i mammas kokebok. Denne paien er mat jeg har vokst opp med, men uansett hvor nøye jeg følger mammas oppskrift smaker den ikke sånn som den gjorde rundt kjøkkenbordet hjemme. Den blir veldig god servert på mitt kjøkkenbord også, bare litt annerledes. Når pai serveres til middag blir det alltid tatt godt imot både av store og små. Er det rester igjen (noe det sjelden er) er de veldig populære å ha med i matpakken til lunsj neste dag. Pai er også utrolig koselig å servere til kveldsmat når man får venninner på besøk. En lun pai med god salat til - det er snadder:) Og det beste av alt er jo at den kan gjøres helt klar i forkant - så kan du bare kose deg med gjestene mens paien gjør seg ferdig i ovnen.

Du trenger:

Paibunn:
150 gram smør
200 gram hvetemel
ca 2 ss vann

Fyll:
150 gram bacon (evt spekeskinke)
4 egg
2,5 dl fløte (kan erstattes med melk)
250 gram hvit ost - gjerne med litt smak; som cheddar, gryeré, lagret jarlsberg
her kan du godt blande ulike oster
2 vårløk
salt og pepper

Slik gjør du:
Først lager du paideigen ved å smuldre sammen mel og smør. Tilsett vann til du får en jevn deig. Trykk deigen ut i en paiform (ca 25 cm i diameter) og prikk bunnen med en gaffel. Forstek paibunnen på 200 grader i ca 15 minutter. 

Mens bunnen steker kan du lage fyllet. Stek baconet. La det så renne av seg på et kjøkkenpapir. Bland sammen egg, fløte, revet ost, vårløk og bacon, og smak til med salt og pepper.

Paien stekes ved 180 grader i ca 40 minutter og serveres lun - gjerne med salat og godt brød ved siden av.

Ps. Paien er nesten like god dagen etter og perfekt som niste!

Laksepinner med bakte rotgrønnsaker

Denne middagen er en av våre hverdagsfavoritter. Den er sunn, rask (nok) og smaker utrolig godt. De aller fleste oppskrifter på hjemmelagde fiskepinner innebærer rulling i både egg, hvetemel og brødrasp, men har du her en ekspress-variant der laksestykkene kun rulles i grovt rugmel blandet med krydder. Det er jo ikke det at det tar så utrolig mye lengre tid å dyppe i egg, men av en eller annen grunn synes jeg dette føles så mye enklere og kjappere. Det som tar mest tid her, er de ovnsstekte rotgrønnsakene, så sørg for å få disse inn i ovnen med en gang. Når de er ferdig er det trolig ingen som angrer på at dere ventet i en drøy halvtime på dem. De pleier å gå ned på høykant. Spesielt når de kan dyppes i en god rømmedressing. 

IMG_2344.jpg

Til laksepinnene trenger du:
600 g laksefilet uten skinn og ben
4-5 ss grov sammalt rug
salt og pepper
2 ts tandori masala krydder (kan droppes hvis du ikke har det, men er veldig godt i!)
1 dl nøytral olje eller smør til steking

Slik gjør du: Skjær laksefileten i fingertykke staver. Vend laksestavene i rugmel tilsatt salt, pepper og krydder. 
Stek laksestavene på alle sider i middels varm panne. 

Til de ovnsstekte rotgrønnsakene trenger du:
5 gulrøtter
2 pastinakker
2 persillerot
1/2 sellerirot
5 poteter
ca 4 ss olivenolje
Salt og pepper

Slik gjør du: Skrell rotgrønnsaker og skjær dem i staver. Legg på et bakepapirkledd stekebrett og vend inn olje, salt og pepper. 
Sett i varm stekeovn, 160 grader, og stek først i 25 min før du skrur opp ovnen til 220 grader og steker videre til grønnsakene er møre og gyldne (ytterligere 5-10 minutter). Vend rundt på grønnsakene et par ganger underveis i stekingen. 

Til rømmedressingen trenger du:
1 dl lettrømme
1 dl majones
1/2 ss sennep
1/2 ss sitronsaft
1/2 ts tandorikrydder
salt og pepper

Slik gjør du: Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt, pepper og ørlite sukker. Vær litt obs på tandorikrydderet. Hvis du har barn som liker mange ulike smaker kommer de til å elske denne sausen, men hvis du er litt usikker på om dette faller i smak er det også veldig godt å kun bruke rømme.

Tomatsalat
10-12 cherrytomater
1 avokado
En neve frisk basilikum hvis du har
en god olivenolje
havsalt og svart grovkvernet pepper

Slik gjør du: Del cherrytomatene i to, bruk en skje og ta ut små biter av avokadoen. Vend det forsiktig sammen. Tilsett noen friske blader med basilkum. Hell litt god olivenolje over rett før servering og bland inn litt salt og pepper. 

 

Hamburger av kvernet høyrygg

Noen fredagskvelder er det eneste rette en juicy og smakfull hamburger. Forrige helg fikk vi ånden over oss og laget hamburgere av kvernet høyrygg. Når det først er gjort, er veien tilbake til kjøttdeigburgeren ganske lang. Både på smak og saftighet stiller den i en annen klasse.  Har du en kvern må du prøve det.  Det er langt mindre tidkrevende enn du tror og du vil garantert ikke angre. For å få frem den gode, rene kjøttsmaken er disse burgerne ikke smakstilsatt annet enn salt og pepper. Server hamburgeren med verdens beste hamburgerdressing, nemlig hjemmelaget «Thousand Island», og jeg tror jeg kan garantere at du vil smile etter å ha tatt første bit. Det er nemlig lett bli høytidsstemt av mindre. 

Dette trenger du:
800 gram kvernet kjøttdeig fra oksehøyrygg (har du ikke egen kvern kan du selvfølgelig bruke ferdig kvernet karbonadedeig)
Salt og pepper
Olje som tåler høy temperatur til steking (for eksempel solsikke)
Hamburgerbrød - oppskrift her
Hjemmelaget «Thousand Island» - oppskrift her
Det tilbehøret du liker best - her har vi brukt cheddar, tomat, rødløk, sylteagurk og salat

Slik gjør du:
Del kjøttet opp i mindre biter før du kverner det grovt gjennom en vanlig kjøttkvern. Krydre deretter kjøttet med salt og pepper. Ikke jobb for mye med kjøttet. Men det kan samles til en pølse som kan deles i like store deler.

Hamburgerne stekes på maks varme i olje som godt tåler varme - for eksempel solsikkeolje. Stek burgeren på sterk varme i ca 20 sekunder på hver side. Sett så ned temperaturen til halv styrke og etterstek i ca 3 minutter på hver side. Når det begynner å sive kjøttsaft ut av burgeren er den ca medium stekt. La burgerne få hvile før de serveres, slik at kjøttsaften får satt seg.

Mens kjøttet steker gjør du klart hamburgerbrødet med dressing og det tilbehøret du liker best.