Langtidsstekt lammelår med ramsløkpesto og potetsalat

Det er lite som gir meg så påskestemning som å komme tilbake på hytta (eller hjemme) etter en skitur og kjenne lukten av rosmarin og lam fra et lammelår som har fått steke på lav varme hele dagen. På påskeaften blir det derfor langtidsstekt lammelår til middag. Vi skal være store og små til bords, og jeg synes ofte det er bedre  - og mer populært for de små - å servere lam med et annet tilbehør enn den tradisjonelle sjysausen og de ovnsbakte potetene. De siste årene synes jeg bare det blir bedre og bedre å spise lammelår med kalde sauser som tzatziki, aioli eller rett og slett sennep, focaccia eller lefser og potetsalat, enten kald eller lun (med fetaost og soltørkede tomater). Her har vi marinert lammelåret med en ramsløkspesto og servert det med en kald potetsalat, foccacia og aioli. Som dere ser på bildet var det en liten gutt som ikke klarte å vente til bildet var tatt med å forsyne seg...

Til ca seks personer trenger du:
Et lammelår på ca 2,6 kg
6-10 ramsløkblader eller 1/2 glass med ramsløk
hvitløk
rosmarin
1/2 dl olivenolje
havsalt og nykvernet svart pepper

Til potetsalaten trenger du:
ca 750 g gode poteter
1 boks creme fraiche
skallet fra 1 sitron
2 vårløk
friske urter (f.eks persille eller timian) 
god olivenolje
havsalt og grovkvernet pepper

Til servering:
aioli (se oppskrift her) / evt tzatziki (se oppskrift her)
foccacia (se oppskrift her)

Slik gjør du:
La lammelåret ligge en times tid på kjøkkenbenken før du steker det. Sett ovnen på 250 grader. Skjær noen snitt med en skarp kniv i lammelåret.

Rør sammen finhakket ramsløk eller et halvt glass med ramsløk (jeg fikk tak i dette på Meny) med knust hvitløk, olivenolje, salt og pepper til en pesto. Pensle kjøttet med pestoen, og dryss over hakket rosmarin. 

Legg lammelåret i en langpanne. Stikk inn et steketermometer. Stikk det inn i siden på låret så det er midt i kjøttet. Det må ikke berøre benet. Sett lammelåret inn i ovnen når ovnen er varm.  Stek på ca 8-10 minutter til låret har fått sprø skorpe. Snu på lammelåret under bruningen. 

Skru ned varmen på ovnen til 100 grader hvis du vil at låret skal være ferdig om ca 3-4 timer - og ytterligere ned til 70-75 grader hvis du har 6 timer til det skal være klart. Du har rødt kjøtt ved 65 grader og rosa kjerne inni ved 70 grader. Ved 76 grader er kjøttet gjennomstekt. 

La kjøttet hvile ca 20 minutter før du skjærer det opp.  

Potetsalaten lager du slik:
Vask potetene, men behold skallet på. Kok dem møre i godt saltet vann samtidig som du lager dressingen: Ha creme fraiche i en skål og tilsett revet sitronskall, vårløk som er delt i skiver, finhakket hvitløk, timian /persille, en god dæsj med en god olivenolje, sitronsaft og litt salt og pepper. 

Når potetene er ferdig kokt, gjerne med litt tyggemotstand, siler du av vannet og har de over på en fjøl.  La de avkjøles før du deler potetene i passe store biter. Til slutt blander du potetene sammen med dressingen og hakker litt ekstra timian eller persille som du drysser over. 

 

Denne saken er publisert på plusstid.no