Gulrotsuppe

Denne fargerike gulrotsuppen er perfekt på en kjøttfri og vinterkald mandag.  Jeg serverer ofte ris til denne suppa - både for at det skal bli mer mettende, men også for at familiens minste skal kunne spise det samme som oss andre. Så når vi spiser suppe med ris - spiser Hennie ris med noen spisekjeer suppe.

Du trenger:
6 -8 gulrøtter
2 løk
2-4 hvitløksfedd
1 paprika
1,5 l kyllingkraft (evt buljong)
1 tommelfinger fersk ingefær
1 dl fløte evt créme fraiche
olivenolje
salt og pepper
evt. cayennepepper
frisk koriander

Slik gjør du det:
Skrell og kutt opp grønsakene. Varm opp en kjele og ha i litt olivenolje. Tilsett løk og la den surre litt. Ha så i gulrot og paprika og la dette bli varmt. Deretter tilsetter du varm kyllingkraft, hvitløk og ingefær som er delt i biter. Kok suppen til grønnsakene er møre. Tilsett fløte (eller créme fraiche) og smak deretter til med salt og pepper - og eventuelt cayenne pepper . Kjør suppen glatt med en stavmikser eller i en blender.  

Jeg serverer suppen med ris, godt brød - og fersk koriander. Vi voksne syntes det løfter suppen med litt chiliolje over suppen, mens barna foretrekker en klatt rømme.

 

Bolognese av høyrygg

Det er snart helg - og på tide med en skikkelig god bolognese! Bolgnese laget på høyrygg krever litt koketid, men du får betalt i form av herlig og mørt kjøtt i en smakfull tomatsaus. Har du ikke høyrygg kan du selvfølgelig også lage denne på god karbonadedeig. Det gjør seg selv - så det krever minimal innsats av deg bare gryten er satt til kok. En annen fordel er at den kan lages klar i forkant og varmes opp samtidig med at du koker spagettien. Høyrygg er også rimelig. Det kan kanskje komme godt med om lommeboken er litt slunken etter at alle januarregningene er betalt...

Du trenger:
600 gram høyrygg av storfe (evt karbonadedeig)
3 gule løk
3 fedd hvitløk
0,5 rød chili uten frø
2 store gulrøtter
100 gram bacon
2 ss oksefond (evn 1 kjøttbuljong-terning)
1 dl rødvin
evntuelt 2 dl vann om du ønsker en mer fuktig bolognese
2 bokser hermetiske tomater (cherry eller hakkede)
En halv potte fersk basilikum
salt og pepper

ca 300 gram spagetti eller annen pasta
fersk parmesan
olivenolje
salt og pepper

Slik gjør du det:
Rens kjøttet for hinner og sener, og skjær det i terninger.  Varm opp olje i en jerngryte eller tykkbunnet kjele og brun kjøttet raskt i flere omganger.

Ha alt kjøttet tilbake i gryten, og stek det videre i ca 2 min sammen med strimlet bacon, hakket løk, hvitløk og chili. Ha i gulrot, fond, (evnt.vann) rødvin og tomater.  Smak så til med salt og pepper.  Kok opp og la alt småkoke under lokk i 1,5 time. Rør om av og til. Smak til igjen med salt og pepper.

Kok spagettien etter anvisning på pakken.

Server bolognesen med spagettien, masse frisk basilikum, revet parmesan, en raus klatt med rømme og nykvernet sort pepper. Et godt brød eller focaccia er også veldig godt til.

 

Asiatisk roastbiffsalat

Denne fredagskvelden blir det en frisk og god asiatisk salat med mange gode smaker. Du tenker muligens at barna dine ikke kommer til å like det? Blandet er det ikke veldig populært her i huset heller.  Men løsningen ligger i i å ikke blande alle ingrediensene - og å servere nudler til. Barna elsker nudler. Så når vi voksne spiser roastbiffsalat - spiser barna nudler med strimlet roastbiff, gulrot, agurk og sukkererter ved siden av. Da er alle fornøyd og helgen kan begynne. 

Dette trenger du:
200 gram strimlet roastbiff
2 gulrøtter
2 vårløk
en halv agurk
50 gram sukkererter
en halv rødløk
2 ss sprøstekt løk
2 ss sesamfrø
frisk koriander

Dressing:
2 ss soyaolje
1 ss sesamolje
1 ss soyasaus
1 ss sukker
1 ts revet frisk ingefær
1 fedd hvitløk - finhakket
en halv rød chili

Slik gjør du:
Rens og skjær opp alle grønnsakene i tynne skiver eller strimler. Bland dette med roastbiffen. Strø sprøstekt løk og sesamfrø over. Bland sammen ingrediensene til dressingen. Denne kan blandes inn eller serveres ved siden av.

Ønsker du en mer mettende salat kan det være godt å tilsette nudler.

Ha en deilig kveld!

Fredagspizza

Fredag er ofte den beste dagen i uken. Alle kommer hjem slitne og daffe etter en lang uke og er klare for å slappe av og kose seg.  Jeg husker det fortsatt fra jeg var liten, den forventningen jeg alltid hadde til hva godt vi skulle spise til fredagskosen.  Her i huset lander vi ofte på pizza. Vi ønsker ikke bruke så lang tid på kjøkkenet samtidig som vi gjerne vil ha noe godt. Denne pizzaen med rødløk, mozzarella og spekeskinke fra Lise Finckenhagens bok «Fredag hele uken» er både enkel å lage og fresh på smak. Uten rødløk og basilikum - blir den også veldig godt mottatt hos barna.

Til en pizza trenger du:
En italiensk pizzadeig (se egen oppskrift her)
0,5 rødløk
1 liten mozzarella
4-6 skiver spekeskinke
4 cherrytomater
basilikumblader
olivenolje
salt og pepper.

Slik gjør du:
Kjevl deigen ut på et melet bakebord.  Dekk så pizzadeigen med rødløk som du har skjært så tynt som du klarer. Drypp over litt olivenolje før du krydrer med salt og pepper. Riv mozzarellaen og fordel den utover pizzaen. 

Stek pizzaen på 250 grader i ca 8 minutter. Bruk gjerne en pizzastein i ovnen.

Når pizzaen er stekt legger du på spekeskinken, cherrytomatene som du har delt opp -  og basilikumblader.

Om du har stusset over at denne pizzaen ikke har noe saus - er det helt riktig! Mozarellaen er med å gi den fuktigheten den trenger. Resulatetet blir en lett fresh pizza, uten for mye fuktighet.

Ha en deilig kveld!

 

Hjemmelaget tomatsuppe for barn som bare liker pose

Jeg elsker hjemmelaget tomatsuppe. Det gjør ikke Mattis (3). Han vil ha tomatsuppe fra pose. Det er det beste han vet. Forstå det den som kan. Men denne suppen liker han. Det er fordi den smaker som den fra pose, bare at denne er mye sunnere og uten alle tilsetningsstoffene som er i posesuppene.  Perfekt å spise før f.eks pannekaker, eller som en fullverdig middag hvis den er servert med mye godt brød. 

Til en familie på fire trenger du;
2 ss smør
4 ss tomatpuré, gjerne økologisk
2 ss spelt eller hvetemel
1 dl fløte / melk
1 liter kraft hvis du har (evt 1 liter vann blandet med 2 kyllingbuljongterninger)
salt og pepper
macaroni eller annen pasta
rømme til servering

Slik gjør du:
Smelt smøret og ha i mel og tomatpurè. Rør det godt sammen med en visp. Spe med kraft og fløte/melk, litt etter litt, helt til du har en jevn suppe. La suppen koke i fem minutter. 

Smak til med salt og pepper. Tilsett ønsket mengde pasta i suppen og skru ned varmen. La pastaen koke i suppen til den er ferdig. Pass på å røre underveis slik at ikke pastaen setter seg fast i bunn av gryten (evt kan du koke pastaen ved siden av, men det er raskere å gjøre det på denne måten).

Server suppen med rømme og frisk persille hvis du har. 

Sprøstekt fisketaco med hjemmelagde tortillalefser

Har dere prøvd å bytte ut den tradisjonelle fredags-tacoen med sprøstekt fisketaco?  Det har vi, og det er fantastisk godt! 

Her har vi servert fisketacoen med tomatsalsa og guacamole. Er det mer populært med f.eks. salat, cherrytomater, rødløk og rømme hjemme hos dere, lager dere det i stedet. Men de sprøstekte fiskepinnene og den friske guacamolen med smak av koriander og lime må med. 

Denne gangen laget vi tortillalefsene selv. Det er på ingen måte nødvendig, men hvis du har tid en dag bør du prøve det. Det er veldig lett og smaker utrolig mye bedre enn de du kjøper. Se oppskrift her.

Til en sulten familie på fire trenger du:
600 g fersk torsk / evt annen hvit fisk
8 tortillalefser 

Til panering av torsken:
1 egg
1 dl hvetemel
salt, pepper
smør

Slik lager du fiskepinnene:
Ha mel på en tallerken og bland inn en god klype salt og nykvernet pepper. Pisk egget med en gaffel og ha dette i en annen bolle. Del fiskefiletene i fingertykke staver, skyll i rennende vann og tørk dem med tørkepapir. Rull så fiskebitene lett i melet, så i egget og så tilbake i melet. Smelt smør og stek fiskepinnene i en stekepanne på middels varme i 3-4 minutter eller til de er gylne.

Guacamole:
2 avocado
2 ts lettrømme
2 fedd hvitløk
Saft av 1/2 lime
En drøy neve fersk koriander
salt og pepper

Slik lager du guacamole: 
Del avocadoen, fjern steinen og skrap kjøttet over i en liten bolle. Mos kjøttet med en gaffel og bland inn limesaft, hakket hvitløk og koriander. Smak til med salt og pepper. 

Tomatsalsa;
400 g gode tomater
1 rød chili
1 liten rødløk
Olivenolje
Lime
Frisk koriander
Salt og pepper

Slik lager du tomatsalsaen: Skjær tomatene i små biter, finsnitt chili og finhakk løken. Bland sammen tomater, chili og løk og tilsett et par spiseskjeer olivenolje. Smak til med limesaft, salt, pepper og sukker. Rør inn godt med hakket koriander.

Vinterreker

Reker forbindes ofte med sommer og sol. Men det er vinterrekene som faktisk er de beste både i smak og konsistens. Og hva er vel bedre - og enklere - å servere en hektisk lille julaften når du endelig får satt deg ned etter å ha pakket gaver, vasket og ryddet huset, lett etter julepynten som viste seg å ligge innerst i boden, båret inn ved og pyntet treet? 

Rekene spiller hovedrollen, men de trenger litt tilbehør. Her får du oppskrift på aioli og ramsløkmajones.  Dette sammen med dill, rødløk, sitron og godt brød er perfekt sammen med desemberrekene.

Til Aiolien trenger du:
2 eggeplommer
1 god ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 dl solsikkeolje
sitronssaft
salt og pepper

Slik gjør du:
Pisk eggeplommene sammen med sennep og hvitløk (presset i hvitløkspresse). Tilsett litt olje mens du pisker - når du ser at aiolien begynner å tykne tilsetter du gradvis mer og mer olje i en tynn stråle - dette mens du rører. Rør til all oljen er rørt inn og du har en aioli med tykk kremet konsistens. Du kan alternativt bruke en kjøkkenmaskin eller stavmikser. Jeg synes det fungerer best å bruke min Kitchen Aid maskin. Smak til med sitronsaft og salt og pepper. Blir den for tykk kan du tilsette litt vann til slutt (37 grader). Det er viktig at alle ingrediensene er romtempererte.

Til Ramsløkmajonesen trenger du:
Samme ingredienser som når du lager aioli og med samme fremgangsmåte. Du bare lare være å ta i hvitløk og tilsetter isteden 1-2 spiseskjer ramsløk (fra glass) helt til slutt.

 

 

 

Klassisk fiskegrateng

Hvis du skal ha barnebarna på besøk anbefaler vi denne fiskegratengen til Andreas Viestad. Den er både enkel og utrolig god. Fiskegrateng kan du lage i god tid i forveien før barnebarna kommer fra barnehagen eller skolen. Så kan den stå i ovnen mens du hjelper til med lekser eller hører dem fortelle hvordan dagen har vært. 

IMG_2881.jpg

Du trenger:
700 gram kokt fisk (jeg bruker torsk eller sei)
50 gram smør
3 ss hvetemel
4 dl melk
Salt og pepper
1/2 ts revet muskatnøtt
1-2 ts finrevet appelsinskall
1 ss dijonsennep
100 gram revet parmesan, cheddar eller annen gul ost
3 egg
50 gram brødsmuler (evt panko)

Slik gjør du
Hvis du bruker restefisk - ta den ut av kjøleskapet - hvis ikke trekk fisken i ca 10 minutter i lettsaltet vann. 

Smelt smøret i en kjele, rør inn melet og la det småboble litt. Tilsett melken og kok opp. La det småkoke i 3-5 minutter. Tilsett pepper, salt, muskat, appelsinskall, sennep og halvparten av parmesanen. Avkjøl. Pisk eggene og ha i blandingen. Ha fisken over i en ildfast form - hell over sausen.

Strø over resten av osten og brødsmulene.

Stek på 200 grader i ca 40 minutter

Jeg serverer denne med kokte gulrøtter, poteter og litt persillesmør.