Vinterreker

Reker forbindes ofte med sommer og sol. Men det er vinterrekene som faktisk er de beste både i smak og konsistens. Og hva er vel bedre - og enklere - å servere en hektisk lille julaften når du endelig får satt deg ned etter å ha pakket gaver, vasket og ryddet huset, lett etter julepynten som viste seg å ligge innerst i boden, båret inn ved og pyntet treet? 

Rekene spiller hovedrollen, men de trenger litt tilbehør. Her får du oppskrift på aioli og ramsløkmajones.  Dette sammen med dill, rødløk, sitron og godt brød er perfekt sammen med desemberrekene.

Til Aiolien trenger du:
2 eggeplommer
1 god ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 dl solsikkeolje
sitronssaft
salt og pepper

Slik gjør du:
Pisk eggeplommene sammen med sennep og hvitløk (presset i hvitløkspresse). Tilsett litt olje mens du pisker - når du ser at aiolien begynner å tykne tilsetter du gradvis mer og mer olje i en tynn stråle - dette mens du rører. Rør til all oljen er rørt inn og du har en aioli med tykk kremet konsistens. Du kan alternativt bruke en kjøkkenmaskin eller stavmikser. Jeg synes det fungerer best å bruke min Kitchen Aid maskin. Smak til med sitronsaft og salt og pepper. Blir den for tykk kan du tilsette litt vann til slutt (37 grader). Det er viktig at alle ingrediensene er romtempererte.

Til Ramsløkmajonesen trenger du:
Samme ingredienser som når du lager aioli og med samme fremgangsmåte. Du bare lare være å ta i hvitløk og tilsetter isteden 1-2 spiseskjer ramsløk (fra glass) helt til slutt.