Pølsehorn til 17.mai

Jeg elsker 17.mai. Det har jeg alltid gjort. En hel dag fylt av gode venner, familie, god mat, vårstemning, musikk og liv i gatene og lykkelige barn som har isspisekonkurranse. I år har vi invitert store og små hjem til oss på ettermiddagen. Ettersom 17.mai er en relativt hektisk dag med flaggheising, barnetog og aktiviteter på skolen for svært mange,  har jeg etterhvert innsett at dette ikke er dagen for å legge opp til den mest avanserte menyen. I år har jeg derfor tenkt til å servere pølsehorn til både store og små, og hjemmelaget vaniljeis i iskjeks til dessert. En meny som i utgangspunktet er veldig barnevennlig, men som med små grep kan gjøres både spennende og interessant også for voksne.  

Med en fantastisk god kålsalat og hjemmelaget ketsjup blir dette måltidet straks noe annet enn en vanlig pølsemiddag og med dette tilbehøret kan vi garantere at det ikke bare er de små som kommer til å bli fornøyd. En annen stor fordel med denne menyen er at nesten alt kan gjøres klart i forkant. Dermed er det bare å varme opp pølsebrødene i ovnen når de små (og store) slitne, men fornøyde isspiserne kommer fra aktiviteter på skolen og trenger litt ordentlig mat i magen.

2016-02-08 09.42.37.jpg

Til ca 20 pølsehorn trenger du:
En pakke med 5 kjøttpølser (du kan også bruke grille eller wiener - alt etter hva du liker best)
850 gram hvetemel
50 gram fersk gjær
5 dl melk
75 gram meierismør (temperert)
1 egg
1 ss salt
melk til pensling
sesamfrø til strøssel

Slik gjør du:
Først lager du deigen til selve hornene. Da har du de tørre ingrediensene + egget oppi en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader og rør ut gjæren i melken. Deretter tilsetter du den lunkne gjærblandingen i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter.

Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse (ca 1 time)

Nå skal du lage pølsehornene. Det gjør du slik:
Del opp hver kjøttpølse i fire deler på langs. Da vil du få 20 tynne pølser. Jeg pleier å dele horndeigen i to for å så dele hver del i 12 deler. Jeg pleier nemlig alltid å lage noen (her altså 4) uten pølse, da det alltid kommer noen som ikke liker pølser eller veldig små barn som ikke skal spise det enda.

Deigbitene rulles til en lang leiv som så tvinnes rundt hver pølsebit - slik du ser på bilde. De ferdige pølsehornene legges så på en bakepapirkledd stekeplate der de etterheves på et lunt sted i ca 30 minutter. Før de settes i ovnen pensles pølsehornene med melk (evnt egg) før du strør over sesamfrø.

Pølsehornene stekes ved 225 grader i ca 10 minutter og nytes best "lune"

Som tilbehør til pølsehorn anbefaler vi denne fantastisk gode kålsalaten, hjemmelaget ketsjup og sprøstekt løk, og til dessert kan vi anbefale  hjemmelaget vaniljeis i små hjemmelagde iskjeks. 

Lykke til med forberedelsene og ha en fantastisk dag!