Grillet laks med grønnkål og couscoussalat

Har dere en favorittrett i familien deres? En rett som både store og små elsker og som alltid er like populær, selv om det ikke er så veldig lenge siden den stod på bordet sist? Det har vi, og det er denne. Jeg fikk denne laksen for første gang på en søndagsmiddag hos kusinen min. Da var vi hele familien samlet og hun hadde grillet to store laks. Jeg husker jeg tenkte at jeg aldri før hadde fått så god laks. Det tenker jeg fortsatt. Hver gang vi lager den. Laksen marineres i blant annet sitrongress, soya, ingefær og koriander og pensles med akasiehonning under grillingen noe som gir fisken både en svak syrlig og søt smak. Oppskriften på laksen stammer opprinnelig fra Jamie Oliver, men den er moderert noe for at den skal bli litt mer barnevennlig.  Jeg pleier å servere den med en coucoussalat med masse godt i - og en sunn og sprø grønnkålsalat, samt aioli. Mattis er ikke veldig begeistret for grønnkålen, men couscousen og laksen spiser han til gjengjeld store mengder av. Dette er perfekt sommermat og genialt å servere hvis dere er mange! 

Til laksen trenger du:
1 stor laksefilet med skinn
2 ss sitrongress på tube (du kan selvfølgelig også bruke fersk)
0,5 liten flaske soyasaus
1 bunt finkuttet frisk koriander
1 tommelfinger stor bit finkuttet fersk ingefær
4 fedd finhakket hvitløk
4 ss akasiehonning
2 rød chili (finhakket)
4 vårløk
2 lime

Til couscoussalaten trenger du:
1/2 pakke couscous
1 søt, lang paprika
1/2 pakke grønne ferske bønner
1/2 rødløk
fersk koriander
salt og pepper
god olivenolje

Til grønnkålen trenger du:
1 pose (gjerne ferdig vasket) grønnkål
olivenolje
2 fedd hvitløk
1/2 rød chilli
1 tommelfingerstor fersk ingefær

Slik gjør du det:
Begynn med laksen. Bland sammen soyasaus, koriander, ingefær, sitrongress og hviløk og mariner laksefilen i dette i en pose i ca en time, gjerne mer hvis du har tid. 

Når grillen er varm, tar du laksen ut av marinaden. Legg deretter laksen med skinnet ned på en liten form av aluminiumsfolie (jeg pleier bare å bruke et ark med folie og brette det litt opp på kantene, slik at det ligner en form) pensle med honning og grill i ca 10 minutter. Jeg synes det er godt at fisken er litt rosa inni, så pass på at den ikke ligger for lenge og blir tørr. 

Lag couscous etter anvisningen på pakken. Hakk opp rødløk og paprika i små biter. Vask de grønne bønnene, del de i små biter og stek dem så i litt olje i 3-4 minutter. Strø litt havsalt over. Når couscousen er ferdig har du den over i en salatbolle. Tilsett en god klunk med olivenolje og salt og pepper og bland dette inn i couscousen. Deretter har du  i oppkuttet paprika, rødløk og stekte bønner i og rører rundt. Hakk koriander og tilsett dette i salaten. 

Lag dressing til grønnkålen. La den gjerne stå en liten stund slik at smakene får tid til å sette seg. Vend inn dressingen i grønnkålen like før servering. 

Når fisken er ferdig grillet serverer du den med couscoussalaten, grønnkål og gjerne litt aioli (se oppskrift her). For de voksne er det også veldig godt å ha litt oppkuttet chili og vårløk over den ferdige fisken, samt gi den en liten skvis av lime.