Vilttaco

For et par helger siden skulle vi ha overraskelsesbursdag for en kamerat som ble 40. For han er fredagstacoen temmelig hellig, så vi var litt usikre på hvordan han ville reagere når han skjønte at han ville gå glipp av helgens høydepunkt. Derfor bestemte vi oss for at taco skulle han få servert - bare i en ny og høstlig utgave: En vilttaco bestående av elgkjøttdeig tilsatt krydder som einebær, rosmarin og timian, toppet med salat, smørstekt sopp, hvitløksdressing og tyttebær servert i hjemmelagde potetlomper.

De obligatoriske tortillachipsene som pleier å inkluderes i fredagstacoen er byttet ut med sprøstekte tortillalefser krydret med trøffel- og urtesalt.

Både bursdagsbarnet og resten av gjestene var strålende fornøyd - selv om jeg mistenker at bursdagsbarnet gikk tilbake til den tradisjonelle tacoen helgen etter...
 

Til elgkjøttdeigen trenger du:
300 gram elgkjøttdeig
300 gram vanlig kjøttdeig (evt bare elgkjøttdeig om du foretrekker mer viltsmak)
1 løk, finhakket
1 ss einebær
1 ssrosmarin
0,5 ss svart pepper
1 ss fersk timian
0,5 ss allehånde
0,5 - 1 ss kajennepepper
salt

Til tyttebærsyltetøyet trenger du:
500 gram tyttebær
200 gram sukker

Ellers trenger du:
salat, for eksempel hjertesalat eller babyspinat
agurk
vårløk
ca 200 gram sopp , feks: champignon, kantarell e.l.
smør til å steke soppen i
en pakke tortillalefser
litt olivenolje
urtesalt, trøffelsalt og eller havsalt.

Hvitløksdressing - oppskrift finner du her
Potetlomper - oppskrift finner du her

Slik gjør du det:
Bland sammen krydderne i en morter og støt dem til en fin krydderblanding. Stek først den finhakkede løken. Når den er myk og blank tar du den ut av panna. Stek så kjøttdeig og elgkøttdeigen i godt med smør før du tilsetter krydderblandingen og lar det stå å trekke litt til krydderne og smaken får satt seg. Bland så inn den stekte løken.

Ha sukker og tyttebær i en bolle. Visp eller rør godt sammen. Rør til en del av bærene er knust, men la gjerne noen være hele.

Del opp agurk og vårløk og anrett i boller hver for seg eller sammen med salaten.

Hvis du vil lage tortillachips deler du opp tortillalefser i trekanter eller strimler - ha de i en pose med litt olivenolje og ønsket krydder. Jeg brukte litt trøffelsalt på noen og urtesalt på andre, begge deler ble veldig godt - du kan også bare bruke vanlig havsalt. Stek dem så i ovnen på 150 grader i ca 25-30 minutter - til du ser de er gylde. Er de ikke helt sprø - kan de tørkes videre på rist og i 100 grader varmluft til de er helt sprø.

Soppen deler du opp og steker i godt med smør, krydre med salt og pepper. Den blir best om den stekes rett før servering.

Så er det bare å anrette lefsene med elgkjøttdeig, rømmedressing, salat, tyttebær, sopp og kanskje noen sprø hjemmelagde tortillachips på toppen.

God fredag og god helg!