En litt sunnere tacokveld

Vi som står bak familiematblogg skulle samles til tacokveld, så jeg dro til butikken for å handle inn. Perfekt timing. Det var halv pris på alle taco-produktene i butikken. Jeg var i ferd med å fylle opp vognen med salsa, tacokrydder og lefser da jeg begynte å tenke på en artikkel jeg nylig hadde lest i «Foreldre og barn» der de testet mengden sukker og salt i hverdagsmat. Der hadde de trukket fram tacokrydder som et av skrekkeksemplene, og det kom fram at posen med krydderblandingen ikke bare inneholder store mengde salt, men også enorme mengder sukker. Det har aldri slått meg.  Hvorfor tilsetter de sukker i den krydderblandingen? Det er jo også noe suspekt med lefser som er holdbare et helt år og en salsa som du trygt kan bruke selv om du finner den bakerst i skapet på hytta der den trolig har stått en stund.  Jeg sier ikke at man skal lage alt fra bunn. Veldig ofte strekker ikke tiden til, og som travle småbarnsforeldre er man nødt til å ty til litt kjappe løsninger, men hvor vanskelig er det egentlig å lage taco som både er sunn, barnevennlig og der de gode smakene utelukkende kommer fra naturlige råvarer, grønnsaker, krydder og urter? Jeg bestemte meg for å prøve.

For å redusere kjøttmengden valgte jeg å lage en chili con carne med karbonadedeig som jeg hadde tilsatt bønner. Det gjør det både mer mettende og gir en god smak. Av erfaring vet jeg at barna foretrekker rene smaker og helst ikke ønsker at grønnsakene skal blandes eller moses for mye. Derfor serverte jeg ren avokado isteden for guacamole og små søte cherrytomater.  Maispuren ble populær - selv om de små var litt skeptiske til konsistensen. Og rømmen gjorde at de kunne dippe både pitabrød, tomater og kjøttdeig. Ellers ble det laget tre ulike salsaer; en chunky salsa, en tomatsalsa og en koriander/løksalsa. Masse gode, friske, syrlige og litt sterke smaker i en herlig kombinasjon med chili con carnen som ble fylt i grove, hjemmebakte pitabrød.  Osten var det ingen som spurte etter, så der sparte vi noen kalorier, men tortillachips måtte vi ha. Det er godt med noe sprøtt både ved siden av og inni pitabrødene.  Ja, så takket være posen med tortillachips fikk jeg en liten gevinst av tacorabatten likevel:)

Til CHILI CON CARNE trenger du:
800 gram karbonadedeig
400 gram hermetiske tomater (gjerne av god kvalitet)
1 rød paprika
3 løk
5 hvitløksfedd
50 gram tomatpure
1 chili
1 ts kajennepepper
1 ts spisskummin
1 ts oregano
tabasco
salt
olje til steking
400 gram røde bønner

Slik gjør du det:
Stek kjøttet i olje på sterk varme i en stekepanne. Ha det over i en jerngryte. Skjær opp løk, hvitløk og paprika, stek det det i stekepannen og bland det så med kjøttet. Tilsett alle krydderne, tomatene og tomatpureen. Den kan virke litt tørr i starten, men blir fuktigere når den har fått litt koketid. La det koke på svak varme i minst en time slik at de gode smakene virkelig får satt seg. Bland inn de røde bønnene rett før servering. Smak til med salt og tabasco. Skal det serveres til barn pleier jeg å være litt tilbakeholden med tabascoen.

Til MAISPURE` trenger du:
2 bokser mais
4 ss smør
2 dl vann
2 ss creme fraiche
salt og pepper

Slik gjør du det:
Fres maisen i smør i en varm panne. Hell på vann og la det koke til vannet nesten er borte. Kjør blandingen med en stavmikser til den er jevn og fin. Ha i creme fraiche og smak til med salt og pepper

Til CHUNKY SALSA trenger du:
1 boks hermetiske tomater
0,5 ss sukker
1 løk
2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
1 ss soyasaus
1 ts cayennepepper
2 ts tabasco eller sriracha-saus (juster etter hvor sterk du ønsker salsaen)
2 ss hakket koriander

Slik gjør du det:
Ha tomatene i en kjele med sukker, finhakket løk, hvitløk og olivenolje. La dette småkoke i ca 10 minutter. Tilsett resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper.

Til TOMATSALSA trenger du:
4 tomater (gjerne plommetomater)
1 rødløk
2 fedd hvitløk
0,5 - 1 rød chili
1 ss olivenolje
0,5 lime
1 ts salt
koriander

Slik gjør du det:
Grovhakk tomatene og korianderen. Bland med finhakket løk, hvitløk og chili (ta ut frøene) Tilsett olje, limesaften og smak til med salt og pepper. Den kan godt stå litt før servering så smaken får satt seg, men bør lages samme dag.

Til KORIANDER OG LØKSALSA trenger du:
Saften av 1 lime
1 ss akasiehonning
1 ss vann
1 løk
1 rødløk
hakket koriander
ca 1 ts salt

Slik gjør du:
Bland sammen limesaft, honning og vann. Bland så inn finhakket løk og rødløk. Hakket koriander tilsettes rett før servering.

Server gjerne tacoen i grove pitabrød. Oppskrift på hjemmelagde pitabrød finner du her. For å få dem grovere kan du erstatte ca 100 g hvetemel med grov sammalt hvete. 

Ha en god fredag - og god middag! :)

Denne saken er publisert på plusstid.no