Ristet mandelsmør

Jeg hadde ikke smakt mandelsmør før en venninne av meg introduserte meg for det. Det kan sammenlignes med peanøttsmør, men er sunnere, særlig hvis du lager det selv. Da slipper du alle tilsetningsstoffene, og du ender opp med et fantastisk godt smør som smaker himmelsk på varm havregrøt, på brødskiven, til friske bær eller rett og slett som dip. Ikke er det vanskelig å lage heller. Du gjør som følger;  Rist mandlene i ovnen, tilsett litt salt og kjør mandlene i en food-prosessor til du har smør. Perfekt å spise på knekkebrød eller brød sammen med litt frukt hvis du trenger et lite løft i blodsukkeret. Hvis du liker cashewnøtter eller pekannøtter bedre enn mandler kan du bare følge akkurat samme fremgangsmåten som er beskrevet her. 

Du trenger
100 gram mandler (evt andre nøtter)
en klype havsalt

Slik gjør du det:
Forvarm ovnen til 180 grader. Rist mandlene i ca 8-10 minutter. Avkjøl dem i ca 5 minutter.  (Nøttesmør kan også lages uten at du rister mandlene først ved å følge fremgangsmåten for øvrig)

Ha mandlene og en klype havsalt i en foodprosessor. Mal mandlene. Etterhvert vil du se at konsistensen endrer seg og blir mer og mer som smør. Dette er fordi mandlene skiller ut sin egen olje. Kjør til ønsket konsistens og ha over på rene glass.

Nøttesmør smaker veldig godt sammen med litt syltetøy eller fersk frukt på brødskiven. Eller tilsett en liten skje over den varme havregrøten, over pannekaker eller vafler.... Nam:)