Den beste pizza-toppingen

Da vi bodde i byen kjøpte vi ofte pizza på Pizza Pancetta. Ikke bare har de utrolig god pizza der, de har også en utrolig god rømme - og chillidressing som du kan kjøpe med. Vi har forsøkt å lage den sausen hjemme, men aldri klart å få den akkurat så god som den du får med deg når du kjøper take-away. Så begynte vi å bruke Sriacha-saus hjemme. Og der var den! Sausen de bruker på Pizza Pancetta er rett og slett en hvitløksdressing toppet med Sricha-saus. Det er godt mulig de ikke blir så glade over at vi legger ut hemmeligheten deres her - men jeg lover at dere kommer til å bli det så fort dere prøver denne sausen på pizzaen! 

image.jpg

Du trenger:
1/2 beger lettrømme
2 fedd finhakket hvitløk
salt og pepper
2-4 ts sriracha-saus (avhengig av hvor sterk du ønsker sausen)

Slik gjør du:
Ha lettrømme i en skål og bland inn finhakket hvitløk. Smak så til med salt og pepper. Tilslutt rører du inn sriracha-saus og smaker til slik at den blir så sterk som ønskelig. La gjerne sausen stå litt før servering slik at smakene får satt seg ordentlig.

Vaffelkjeks

Kan vi friste med små, søte vaffelkjeks? Vaffelkjeksene er veldig greie å lage. Familiens små tar gjerne på seg kokkeforkle når disse skal lages, for disse er både populære og morsomme å lage. De små tilsetter det som skal i deigen, er med og steker i vaffeljernet og ikke minst - er med og smaker. Nå som sommervarmen er kommet for fullt er det perfekt med en liten bakepause inne. Og hva er vel bedre enn å ta med seg hjemmelagde vaffelkjeks på stranda etterpå? Det skal ihvertfall vi gjøre i dag. Ha en nydelig lørdag!

Du trenger:
100 gram temperert smør
1 dl sukker
2 egg
2 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver

Slik gjør du det:
Pisk temperert smør og sukker hvitt. Tilsett eggene og rør om - ha så i de tørre ingrediensene. Rør til du har en klumpfri røre.
Stekes så i et varmt vaffeljern. Bruk to skjeer og ha røren midt i hvert hjerte i jernet. Når kjeksen er gylden er de ferdig.

Avkjøles på rist. Disse vaffelkjeksene blir litt seige og her i huset er de absolutt mest populære sånn, men om du ønsker en sprøere vaffelkjeks - kan de tørkes i ovnen på 100 grader varmluft til ønsket sprøhet.
 

Du kan tilsette 1 ss kakao om du ønsker sjokoladesmak på vaffelkjeksen - eventuelt litt revet sitronskall som også smaker veldig godt!

Chiliaioli

Aioli smaksatt med chili kan løfte en mild og barnevennlig middag slik at den også passer og pirrer litt i de voksnes smaksløker.  Server den neste gang du skal ha laks eller rekemiddag, eller bare til godt brød - den blir garantert populær.

Dette trenger du til et glass:
2 eggeplommer
1 stor ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
0,5 chili, finhakket
2 dl solsikkeolje
saft av en halv sitron
salt og pepper

Slik gjør du det:
Først er det viktig at alle ingrediensene har romtemperatur. Visp sammen eggeplommer, presset hvitløk, finhakket chili og sennep. Hell deretter oljen litt og litt oppi eggeblandingen i en tynn stråle. Rør hele tiden. Du vil etterhvert se at aiolien begynner å tykne. Helt til slutt tilsetter du presset sitronsaft og smaker til med salt og pepper. Blir aiolien for tykk pleier jeg også å tilsette litt vann til slutt. 

Det er mange som bruker stavmikser til å lage aioli. Av en eller annen merkelig grunn får jeg aldri det til. Men min Kitchen Aid lager perfekt aioli hver eneste gang så det må dere forsøke. Da gjelder det samme som hvis du pisker for hånd;  ta bare litt og litt olje i om gangen til den tykner. Hold høy fart på maskinen gjennom hele prosessen. 

Små og grove pitabrød til de små

Dette er et så enkelt tips at vi håper ikke dere blir fornærma  - men vi tar likevel sjansen på å minne dere på hvor lurt det er å lage små pitabrød til de små. Da er det lettere å både fylle pitabrødet selv og ikke minst å holde rundt det når det er fylt. Her har vi også laget pitabrødene litt grovere ved å bruke fullkornhvetemel. Pitabrødene blir minst like gode - og litt sunnere. 

Til ca 12 små brød trenger du:
2 dl melk + 1 dl vann
25 gram gjær
1 ts salt
1 ss mykt smør
300 gram hvetemel
100 gram finmalt sammalt hvetemel

Slik gjør du det:
Ha mel og salt i en bakebolle. Tilsett lunken væske (melk og vann) hvor du har rørt ut gjæren. Kjør dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet. Tilsett så det myke smøret. La deigen elte i 15-20 minutter. Deigen skal være elastisk og glatt. La så deigen heve i ca 20 minutter. 

Del så deigen i 12 (evnt 4 store og 6 små) enheter som du ruller ut til boller.  La disse hvile et par minutter under håndkle før du kjevler dem flate.  Legg så seks pitabrød på hvert brett som er kledd med bakepapir.

Stekes på 275 grader i 5-6 minutter. 

 

Grillet pizza med squash, spekeskinke og parmesan

I sommerferien pleier vi å grille nesten hver dag og i fjor fant vi gull i vannkanten; en flat og passe stor stein som vi brukte til å lage både pizza og brød på grillen resten av ferien. Vi innbilte oss at steinen som hadde ligget i saltvann i alle disse årene år ga spesielt pizzaen en helt egen smak, så dette anbefales på det varmeste!  Her får du oppskriften på en supergod og enkel pizza med squash, spekeskinke, timian og parmesan. På bildet har vi brukt rød saus, men den er minst like god med hvit saus, så prøv dere fram. Jeg synes det er både godt og koselig å lage flere ulike pizzaer med forskjellig topping, for da kan man sitte i timesvis og smake på ulike varianter, drikke vin og se på solnedgangen. Bedre blir det ikke. 

Du trenger:
1 porsjon pizzadeig (lager du denne pizzadeigen har du nok til fire små pizzaer)
Rød pizzasaus (oppskrift finner du her)
hvit pizzasaus (oppskrift finner du her)
Squash
Spekeskinke
Parmesan
Fersk timian

Slik gjør du:
Fyr opp grillen i god tid før du skal grille pizzaen slik at den får tid til å bli ordentlig varm. Når flammene har gitt seg kan du legge på en rist med en pizzastein oppå, slik at steinen får tid til å bli gjennomvarm. 

Kjevl ut en pizzadeig. Jeg pleier å kjevle den ut på et melet underlag på benken før jeg flytter den over på en bakepapirkledd stekeplate. Da pleier jeg å helle litt olivenolje over deigen og trekke den utover slik at den blir så tynn og stor som mulig (uten at den sprekker). 

Når du skal grille pizzaen på en stein slik vi har gjort her, kan det være en ide å vente med å ta på fyllet til du har fått deigen over på steinen, det gjør overgangen lettere.  Kutt da opp squash (behold skallet), hakk timian og riv parmesan og legg dette i små boller slik at du har det klart. 

Dryss litt mel på pizzasteinen og flytt den ferdig kjevlede deigen over på steinen. Og så kan du legge på et tynt lag med tomatsaus eller hvit saus avhengig av hva du foretrekker. Legg så på et tynt lag med revet parmesan, squash i små biter og revet spekeskinke, før du igjen legger på et tynt lag med parmesan og hakket fersk timian. Ringle over noen dråper med en god olivenolje og legg på et lokk hvis du har det.

Ta deg så et glass med noe godt, nyt kveldssola og grillukten og vent på at pizzaen skal bli ferdig. Det tar ca. 10 min hvis steinen er skikkelig varm idet du begynner. 

Når pizzaen er grillet ferdig pleier jeg å strø over noen flak med revet parmesan og hakket timian før jeg til slutt drypper litt god olivenolje over det hele.

Nyt!


Denne saken er publisert på plusstid.no

Nakkekoteletter med urtesmør og fersk mais

Hver sommer er vi så heldig å få være med på hytta til svogeren min. Den ligger midt ute i havgapet og det finnes ikke strøm eller innlagt vann der, noe som gir en helt unik feriefølelse. Vi må ro over sundet for å lade mobiltelefonen i en nedlagt telefonkiosk, noe man gjør ganske hyppig de første dagene, men så går det lenger og lenger mellom hver gang  - med det resultat at roen blir større og større for hver dag som går. Det er den ultimate ferien for meg og sommerens høydepunkt. På øya går det mye i grilling på bålpanne og da er denne retten selvskreven. Den krever minimalt med forberedelser og smaker fantastisk godt, spesielt når du bruker kullgrill. Etter vi har grillet ferdig og barna er lagt pleier vi å fylle bålpannen med ved og bli sittende ved den utover kvelden. Sommerkveldene blir ikke bedre. 

Til 4 personer trenger du: 
4 store eller 8 små nakkekoteletter med bein
2 ts salt
4 maiskolber, helst med dekkblader og silkehår
2 ss urtesmør, eller mer (se oppskrift her)

Slik gjør du:
Ta ut kjøttet av kjøleskapet i minst en time før du skal grille.

Tenn grillen med grillkullet på én side av grillen, slik at du har en varm og en mindre varm sone.

Grill maiskolbene med dekkbladene på over direkte varme til bladene er forkullet og du kan skimte selve maiskornene. Flytt deretter kolbene litt lenger unna, så de ikke blir altfor brent. Hvis du bruker fersk mais må du regne med ca 15 minutter på maisen til den er ferdig, steketiden er selvfølgelig kortere hvis du kjøper ferdig kokt mais. 

Strø salt på kjøttet rett før du legger det på grillen. Grill nakkekotelettene over høy, direkte varme til overflaten er godt brunet på begge sider. Det tar ca 2-3 minutter på hver side. Når kjøttet har fått en dyp bruning, legges det over på den siden av grillen som er litt mindre varm, og grilles videre i 4-6 minutter til kjøttet er gjennomstekt. 

Server kotelettene med maiskolbe og en raus skje med urtesmør.
 

Urtesmør

Et godt urtesmør er en veldig enkel måte å løfte grillmiddagen på enten det skal grilles på stranda eller på hytta. Dette smøret stammer fra Viestads bok «På grillen» fra hans restaurant St.Lars og kan anbefales på det varmeste. 

Du trenger:
200 g smør, romtemperert
1 ss finhakket sitronskall
2 ss sitronsaft
2 ss finhakket bladpersille
2 ss finhakket gressløk
2 fedd hvitløk
en god klype havsalt

Slik gjør du:
Pisk smøret hvitt i en kjøkkenmaskin, vend inn resten av ingrediensene. Rull smøret til en pølse i plastfolie og legg det i kjøleskap i minst et par timer før servering. Urtesmøret blir bare bedre om det lages dagen før. 

Urtesmøret er holdbart ca 1 uke i kjøleskap. 

Potetsalat

Denne potetsalaten er knallgod. Gode nypoteter blandet med en perfekt balansert dressing - der creme fraichen gir friskhet, hvitløken skarphet , urtene masse god smak, men det som virkelig gir denne potetsalaten karakter er sitronen. Denne har blitt en klar favoritt hos oss og den kan like gjerne settes på bordet som et godt tilbehør til hverdagsmiddag som til grillfesten.

Du trenger:
ca 750 gram gode poteter
1 boks creme fraiche
1 sitron (skall og saft)
2 vårløk
friske urter (feks timian og persille)
2 fedd finhakket hvitløk
god olivenolje
havsalt og grovkvernet pepper

Slik gjør du:
Vask potetene, men behold skallet på. Kok dem møre i god saltet vann. Mens potetene koker lager du dressingen. Ha creme fraiche i en skål og tilsett finrevet sitronskall. Finhakk hvitløk, vårløk og urtene og ha de oppi. Tilsett så en god dæsj med olivenolje, sitronsaft, og smak deg til med salt og pepper.

Når potetene er ferdig kokt (gjerne med litt tyggemotstand) siler du av vannet og har de over på en fjøl. La de avkjøles før du deler de i passe store biter. Bland til slutt sammen potetene med dressingen og hakk litt ekstra timian og eller persille som du drysser over.

Giffler

Pågen har gjort noe ganske riktig når det kommer til giffler - det er utrolig hvor populære disse små oppreiste kanelbollene er. Særlig blant barna. Jeg har stilt meg spørsmålet hvorfor disse er så pop - personlig syntes jeg de er litt i tørreste laget. Men størrelsen er genial, de er akuratt passe store for små barn. Når kanelbollene er så små finnes det jo også en mulighet for at de små kan få både to eller tre boller, noe som alltid er stas. Anna skal for tiden ha tre av alt - for hun er tre år. Hun nærmer seg med stormskritt fire og da er det vel fire av alt?  Så at kanelbollene ikke er av det store slaget er i grunn veldig greit.

Til ca 40 giffler trenger du :
500 gram hvetemel
2,5dl melk (lunken)
25 gram gjær
90 gram sukker
1 ts kardemomme
80 gram (romtemperert) meierismør i terninger
1 egg  

Kanelsmør
75 gram meierismør
0,5 dl vanlig sukker eller brunt sukker
2 ts kanel

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt etter litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en glatt og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1- 1, 5 time på et lunt sted. Når deigen hever lager du kanelsmøret ved å røre sammen smør, sukker og kanel. Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Del deigen i 2. Kjevl hver del ut til et rektangel,  Fold først deigen inn på langsiden som er lengst fra deg før du ruller inn fra langsiden nærmest deg som en vanlig kanelbolle. På den måten blir pølsen mer flat enn rund. Del hver pølse opp i ca 20 deler. Blir hver giffel for smal har den lett for å velte når de stekes

La gifflene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 210 grader i ca 8-10 minutter. Avkjøles på rist.

Frosne giffler tines i romtemperatur, før de varmes opp på varmluft 200 grader rett før servering i 4-5 minutter.
 

Jordbærlemonade

Hva serverer du dine små i sommervarmen? Vann er uten tvil den beste tørstedrikken, men det er jo med de små som med oss - av og til trenger vi noe annet. Noe med smak. Barn liker ofte det som er søtt og barn liker jordbær.  Derfor tør jeg nesten garantere at de kommer til å like denne! Denne lemonaden er søt, men ikke kunstig søt, bare frisk av noe av det beste naturen gir oss nå; nemlig norske jordbær.

Du trenger:
 1 sitron
en halv kurv ferske jorbær
0,5 dl sukker
5 dl vann
evt 5 dl farris, litt mer vann eller masse isbiter - smak deg til hvor sterk dere liker lemonaden

Slik gjør du:
Del opp sitronen og jordbærene. Bruk en sleiv til å knuse dette sammen med sukkeret slik at endel saft kommer ut.
Hell over vannet og la dette stå å trekke et kjølig sted i minst et par timer. Sil så saften. 

Tilsett farris om du ønsker en sprudlende lemonade, evt litt mer vann om du ønsker en svakere.

Server med friske jorbær og masse is, gjerne i koselige flasker..

Sommertaco

«Trines Matblogg». Jeg husker godt første gang jeg hørte om det. Da fantes det knapt matblogger eller matbloggere. Jeg hadde uansett ikke oppdaget dem enda. Kjæresten til broren min var med på hytta og laget en fantastisk god panna cotta med blåbær og lime, og etter det var det bare å sjekke ut hva dette «Trines matblogg» egentlig var for noe. Etter det har jeg ikke tall på hvor mange ganger jeg har vært inne på sidene til Trines Matblogg (nesten utelukkende med godt resultat!) Nå snakker folk om Trine Sandberg som om det er en i familien. At de har fått oppskriften fra Trine. Nesten hver gang jeg er på middag og får servert noe skikkelig godt og lurer på hvor oppskriften kommer fra? Med 50% sannsynlighet er svaret «Trines matblogg». Selvfølgelig er det fra Trine:) 

Denne retten er utvilsomt min favoritt fra Trines Matblogg. Hennes wraps med kyllingspyd, nektariner, avokado og yoghurt er fantastisk god sommermat. Det er friskt og sunt, fylt av masse gode smaker og like populært hos store som små. Har du en favoritt fra Trines Matblogg? Del gjerne! 

Til kyllingspydene trenger du:
4 kyllingfileter, i biter
olivenolje
2 fedd hvitløk
sitron, saft og skall
hakket timian
salt og pepper
6-8 grillspyd

Til lefsene trenger du:
6-8 tortillas
salat
12-16 cherrytomater, delt i to
1-2 nektariner, i tynne båter
1 avokado, i båter
1 rødløk, i ringer
fetaost, i terninger (gjerne en fetaost som er tilsatt chili!)
tyrkisk yoghurt eller annen matyoghurt
litt god olivenolje
maldonsalt og nykvernet sort pepper
eventuelt frisk krydderurter
4 sitronbåter til servering

Slik gjør du:
Lag marinaden til kyllingspydene ved å blande olivenolje, finhakket hvitløk, sitronsaft, sitronskall, hvitløk og hakket timian i en liten bolle. Smak så til med salt og pepper. Del så opp kyllingfiletene i omtrent like store biter og legg dem i en plastpose. Hell marinaden ned i posen, lukk posen og sørg for å fordele marinaden jevnt, slik at alle kyllingbitene er dekket i marinade. Legg så posen i kjøleskapet og la den ligge der i minst en time, men gjerne lenger slik at smakene får satt seg ordentlig. 

Legg trespydene i vann i ca en halvtime før de skal brukes. Når kjøttet er ferdig marinert trer du kjøttet på pinnene slik at de er klare til grilling. Grill så spydene på alle sider til de har fått fin farge over det hele og er gjennomstekte. La kjøttet hvile et par minutter før servering. 

Vask så salat og del opp tomater, nektariner, avokado og rødløk i skiver. Legg på fat. Ha litt tyrkisk yoghurt i en skål, og fetaost i terninger i en annen. Sett fram på bordet sammen med litt godt maldonsalt og olivenolje. 

Varm opp tortilla-lefsene enten i ovnen på vanlig vis, eller på grillen på restvarme. Pass på at de ikke blir brent, de skal bare såvidt få farge. 


Og så er det bare å sette seg til bords, la hver og en i familien anrette sin egen tortilla med salat, friske grønnsaker, fetaost og en raus skje med yoghurt på toppen. Skvis gjerne litt sitronsaft over helt til slutt og hiv innpå:)

Ha en god sommerkveld!
 

Niste til bilturen

Har ferien begynt? Her nærmer den seg omsider! Ferie innebærer en del bilkjøring for mange familier. Jeg tar meg ofte i å tenke at det er deilig å ikke stresse med matpakker, og at det er deilig og bare kjøpe noe på veien i stedet. Men det er faktisk veldig sjelden deilig å kjøpe noe langs veien. Utvalget er ofte relativt dårlig og usunt. Samtidig er det ofte mange flere fine steder å stoppe om man ikke er avhengig av å måtte handle mat. En stopp på en rasteplass med litt løpeplass eller kanskje noen lekeapparater er gull verdt under en lengre biltur med barn. Eller når minstemann sover og det er helt avgjørende å få lagt flest kilometer bak seg - da er det veldig greit å ikke måtte stoppe for å få tak i mat eller drikke. Så vi slår et slag for å ha med niste til bilturen. Å ha med en god niste er rett og slett undervurdert. Både for roen, kosen og smakens skyld. God tur! Og god ferie! 

Du trenger :
Godt brød - vi anbefaler dette slumpebrødet
godt pålegg
pesto eller aioli gir veldig god smak til nista (pop hos de voksne)
drikke
oppskåret frukt eller bær

Det er ofte også populært om nisten innholder;)
noe salt snacks
kjeks eller noe annet litt søtt og godt.

og lurt om den inneholder:
våtservietter

Søtt flatbrød med rømme & markjordbær

Er du på utkikk etter en liten sommer-snack? Hva med hjemmelagd søtt flatbrød med vaniljesmak servert med ordentlig rømme og sesongens beste bær, nemlig markjordbær?!  Planen var at det skulle være noen flere markjordbær på enn du ser på bildet, men når man går og plukker bær med to små går det gjerne to i koppen og ti i munn (på hver!) Men det er så mye smak i markjordbærene nå, så det gjør ikke så mye om det ikke er så mange av dem (smaken blir forøvrig ikke feil med vanlig norske jordbær heller) Og gidder du ikke bake flatbrød smaker det jammen med kjøpeflatbrød også. Men du må ha god rømme! Rørosrømme er vår favoritt, men det funker bra med sæterrømme også -  bare styr unna lettrømmen. Dette var foresten en virkelig slager hos de små også. Anna snakket faktisk i søvne om denne desserten: "Mamma jeg trenger mer sånne flatbrød...!"

Du trenger:
Markjordbær, eller vanlig jordbær
En god rømme (Rørosrømme anbefales!) 

Til dessertflatbrødene trenger du:
200 gram hvetemel eller fint speltmel
100 gram fint rugmel
0,5 ts salt
2 ss melis
1 liten vaniljestang
ca 2 dl vann

Slik gjør du:
Ha melet, salt, vaniljefrø og melis i en bakebolle. Elt dette sammen, mens du tilsetter litt og litt vann - til du har en fast, seig deig. La så deigen hvile minst en halv time i kjøleskapet.

Kjevl deigen så tynn du klarer med kjevle - eller bruk pastamaskin. Stek på takke, eller stekepanne på middels varme, til de er sprø. Jeg synes det er litt vanskelig å få til helt sprø flatbrød i panne så jeg steker de først i panne før jeg tørker dem helt sprø på en rist i ovnen (90 grader varmluft i ca 1 time)

Oppskriften er signert den nydelige kokken Karla Siverts❤️
 

Grillet laks med grønnkål og couscoussalat

Har dere en favorittrett i familien deres? En rett som både store og små elsker og som alltid er like populær, selv om det ikke er så veldig lenge siden den stod på bordet sist? Det har vi, og det er denne. Jeg fikk denne laksen for første gang på en søndagsmiddag hos kusinen min. Da var vi hele familien samlet og hun hadde grillet to store laks. Jeg husker jeg tenkte at jeg aldri før hadde fått så god laks. Det tenker jeg fortsatt. Hver gang vi lager den. Laksen marineres i blant annet sitrongress, soya, ingefær og koriander og pensles med akasiehonning under grillingen noe som gir fisken både en svak syrlig og søt smak. Oppskriften på laksen stammer opprinnelig fra Jamie Oliver, men den er moderert noe for at den skal bli litt mer barnevennlig.  Jeg pleier å servere den med en coucoussalat med masse godt i - og en sunn og sprø grønnkålsalat, samt aioli. Mattis er ikke veldig begeistret for grønnkålen, men couscousen og laksen spiser han til gjengjeld store mengder av. Dette er perfekt sommermat og genialt å servere hvis dere er mange! 

Til laksen trenger du:
1 stor laksefilet med skinn
2 ss sitrongress på tube (du kan selvfølgelig også bruke fersk)
0,5 liten flaske soyasaus
1 bunt finkuttet frisk koriander
1 tommelfinger stor bit finkuttet fersk ingefær
4 fedd finhakket hvitløk
4 ss akasiehonning
2 rød chili (finhakket)
4 vårløk
2 lime

Til couscoussalaten trenger du:
1/2 pakke couscous
1 søt, lang paprika
1/2 pakke grønne ferske bønner
1/2 rødløk
fersk koriander
salt og pepper
god olivenolje

Til grønnkålen trenger du:
1 pose (gjerne ferdig vasket) grønnkål
olivenolje
2 fedd hvitløk
1/2 rød chilli
1 tommelfingerstor fersk ingefær

Slik gjør du det:
Begynn med laksen. Bland sammen soyasaus, koriander, ingefær, sitrongress og hviløk og mariner laksefilen i dette i en pose i ca en time, gjerne mer hvis du har tid. 

Når grillen er varm, tar du laksen ut av marinaden. Legg deretter laksen med skinnet ned på en liten form av aluminiumsfolie (jeg pleier bare å bruke et ark med folie og brette det litt opp på kantene, slik at det ligner en form) pensle med honning og grill i ca 10 minutter. Jeg synes det er godt at fisken er litt rosa inni, så pass på at den ikke ligger for lenge og blir tørr. 

Lag couscous etter anvisningen på pakken. Hakk opp rødløk og paprika i små biter. Vask de grønne bønnene, del de i små biter og stek dem så i litt olje i 3-4 minutter. Strø litt havsalt over. Når couscousen er ferdig har du den over i en salatbolle. Tilsett en god klunk med olivenolje og salt og pepper og bland dette inn i couscousen. Deretter har du  i oppkuttet paprika, rødløk og stekte bønner i og rører rundt. Hakk koriander og tilsett dette i salaten. 

Lag dressing til grønnkålen. La den gjerne stå en liten stund slik at smakene får tid til å sette seg. Vend inn dressingen i grønnkålen like før servering. 

Når fisken er ferdig grillet serverer du den med couscoussalaten, grønnkål og gjerne litt aioli (se oppskrift her). For de voksne er det også veldig godt å ha litt oppkuttet chili og vårløk over den ferdige fisken, samt gi den en liten skvis av lime. 

 

Sanktshansaften

Hva spiser dere på sankthansaften? Det er en dag hvor maten ofte skal tas med, enten om man skal på piknik med påsmurte smørbrød eller ta med enkel grillmat på båttur eller på stranden. Vi har mange gode oppskrifter på bloggen som passer for en dag som sankthansaften. Kanskje en familiefocaccia er noe å ha med seg? Fylte horn eller pølsehorn. Vi skal ha gjester hjemme i år, så vi ender opp med å servere rømmegrøt og sveler med masse jordbær til dessert.  Men uavhengig av hva vi spiser denne dagen skal vi garantert ha blomsterkrans i håret, tre jordbær på strå, legge sju slag markblomster under puta og kose oss. Ha en nydelig sankthansaften:)

Prinsessekake i langpanne

"Kunne du tenke deg å bake en kake?" Spørsmålet kommer, det er like sikkert som at solen står opp. Med en liten uke igjen før skoleferien er det høysesong for avslutninger og kakebaking. Jeg synes det er veldig koselig å kunne bidra med en kake, men det store spørsmålet er alltid; «hva skal jeg bake?» Mange har en favorittkake de alltid baker, jeg har ikke helt funnet min ennå.  På sommerfesten i barnehagen til Anna bakte jeg prinsessekake i langpanne. Jeg liker godt å bake gjærbakst - det er ikke så søtt og jeg føler at det er litt mer "mat" i det enn diverse andre kaker. Det er også veldig greit med en kake man ikke trenger tallerken og skje til. Men sist og ikke minst - dette må jo være verdens beste kake. Med vaniljekrem, kanelsmør og luftig gjærbakst i skjønn forening. Så ja! jeg tror kanskje prinsessekake i langpanne er min nye "tamedkakefavoritt"

Til en stor langpannekake trenger du :
7,5 dl melk
75 gram gjær
225 gram meierismør
200 gram sukker
1,5 ss kardemomme
2 egg
1,5 kg hvetemel

Til fyllet trenger du:
ca 100 gram temperert meierismør
ca 9 ss sukker
2 ss kanel
5- 7,5 dl vaniljekrem, oppskrift finner du på bloggen under tilbehør
melis

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland eggene med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1- 1, 5 timer på et lunt sted. Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. 

Del deigen i tre hvor en av delene er litt mindre enn de andre to. Denne kjevler du ut så den dekker bunnen av langpannen. Legg et bakepapir i langpannen før du legger deigen oppi.
Smør et lag med vaniljekrem på bunnen.

Lag så kanelsmøret ved at du rører sukker og kanel inn i det tempererte smøret (kan gjøres både med kjøkkenmaskin eller for hånd)

Rull så ut de andre to deigene til hver sin rektangel, smør på kanelsmøret og rull sammen så du har to fine pølser. Del hver rull opp i ca 14-15 like store biter (som kanelboller) De 28-30 bollene legger du utover langpannen - slik at hele langpannen blir dekt av boller.

Legg over et håndkle og la det etterheve i 30-40 minutter. Lag så en grop i midten av hver bolle - oppi her har du ca en spiseskje med vaniljekrem.

Stekes på 200 grader i ca 30 minutter.

Ha på melis når kaken er avkjølt.

Dette er en stor oppskrift, så den er perfekt om den skal tas med til mange, men oppskriften kan fint halveres til en liten langpanne eller lag 1/3 til en rund springform.

 

Grillet entrecôte med BBQ saus i lefser

Endelig er grillsesongen her for fullt, og det er lite som står i veien for at de fleste middager kan lages på grillen. Hva med å bytte ut fredagstacoen med en asiatisk wrap med grillet entrecôte, fantastiske grønnsaker og mango toppet med en supergod BBQ saus laget på hoi sin? Det som er så fint med lefser er at de kan fylles med alt som er godt og sunt. Det er enkelt å lage og enkelt å spise. Denne retten kan like godt serveres til venner som til familiemiddagen. Her var husets små storfornøyd med lefser fylt med kjøtt, avokado og mango toppet med rømme (veldig viktig å ikke glemme den rømmen ;)) Å servere dette til lunsj en deilig sommerdag skal du heller ikke se bortifra at funker bra! 

Du trenger: 
2 stk entrecôte a`250 gram
Tortillalefser - kjøpte eller hjemmelagde. Oppskrift på hjemmelagde finner du her

Til hoi sin bbq saus trenger du;

1 glass hoi sin saus
0,5 rød chili
ca en tommelfinger fersk ingefær
1 dl soyasaus
1 hvitløksfedd
2 ss frisk koriander, finhakket
1 ss gressløk, finhakket
saften av en halv lime

Til salaten trenger du:
0,5 agurk
0,5 rødløk
1 stor avokado
1 mango
2 vårløk
1 hjertesalat
ca 1 d finhakkede peanøtter  
ristede sesamfrø
fersk koriander

Slik gjør du:
Finhakk hvitløk og chili. Skrell og riv ingefæren. Ha dette i en bolle hvor du tilsetter hoi sin saus, soya, urter og limesaft. Sausen kan fint gjøres klar i forkant. Ha dette over i en serveringsbolle, men ta av ca 1 dl som du skal bruke til å pensle entrecôten med under grillingen.

Kjøttet bør tas ut av kjøleskapet og ligge på kjøkkenbenken i ca 30 minutter før det skal grilles. Entrecôten grilles på direkte varme til kjøttsaften pipler ut (ca 2-3 minutter). Snu deretter biffene og gjenta prosessen. Krydre med salt og pepper og pensle med hoi sin BBQ saus. La entrecôten hvile i ca 10 minutter før du skjærer den opp i tynne skiver.

Grønnsakene og mangoen deles i tynne strimle, men ikke hjertesalaten -  som er veldig god som hele vaskede blader. Peanøttene og sesamfrøene kan med fordel ristes noen minutter i en tørr panne. Server grønnsakene hver for seg i små skåler - eller bland det sammen i en salat. Dersom det skal serveres til barn, ville jeg ikke blandet salaten.

Deretter kan du anrette; salat, mango, entrecote, nøtter, frø og topp med hoi sin BBQ saus!

Kos dere!

Oppskriftskilde: MinMENY
 

Søtpotetchips

Kan vi friste med godt krydret, hjemmelaget søtpotetchips servert med en smakfull dipp? Og en kald øl kanskje? Disse er nok i sterkeste laget for familiens minste - for er det noe søtpoteter trenger så er det krydder! Når du har tilsatt saltet og tenker perfekt! Ja da skal du ta litt til!! Dette skal smake. Perfekt å servere til venner som kommer over og nyter noe kaldt i glasset en sommerkveld- eller som tilbehør med litt futt i til grillmaten.

Til søtpotetchipsen trenger du:
2 søtpoteter (store)
6 ss olje
2 ts salt
1 ts paprikapulver
1 ts løkpulver
0,5 ts chilipulver

Til dip`en trenger du:
2 dl creme fraiche
0,5 dl god majones (gjerne hjemmelaget, se link her)
1 fedd hvitløk
1 ss finhakket persille
1 ss finhakket purre
1 ss finhakket dill
1 ss hvitvinseddik
1 ss Worchester saus
1 ts tørket oregano
1 ts paprikapulver
o,5 ts cayennepepper
0,5- 1 ts tabasco
salt og pepper

Slik gjør du:
Skrell søtpotetene og skjær dem i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin om du har det. Bland sammen olje med krydderne og mariner potetskivene i dette.

Legg så potetskivene utover en bakepapirkledd stekeplate, pass på at de ikke overlapper hverandre. Potetene bakes så i ovnen på 200 grader i ca 15-20 minutter, snu dem og stek de i et par minutter til. Følg godt med så de ikke svir seg.

Når potetene er ferdig bakt legges de direkte over på et kjøkkenpapir som du har lagt på kjøkkenbenken. La potetene ligge her til de er blitt sprø. Jeg synes ikke alltid chipsen blir optimalt sprø, så jeg pleier som regel å tørke dem videre på 90 grader varmluft til de er knasende sprø!

Samtidig som potetene står i ovnen kan du lage dippen.  Det gjør du ved å røre sammen alle ingrediensene. Server så denne smakfulle dippen sammen med dine nylagde søtpotetchips og kald øl, eller kanskje et glass iskald rosévin. 

Oppskriften er funnet hos den fantastiske danske matbloggen: «Loui&Bearnaisen» som bør sjekkes ut hvis dere ikke allerede følger henne. 

Ha en deilig lørdagskveld!

Iskaffe for små og store hagearbeidere

De siste ukene har diverse vekstene i kjøkkenhagen skutt i været, og ikke minst diverse ugress. Jeg elsker å holde på i hagen en lørdag formiddag og det koseligste er når Anna «hjelper» meg. Når vi småprater og hun leter etter mark, følger med hvordan det går med "hennes vekster" og graver og spør så mange spørsmål som jeg tror bare en snart 4 åring kan. Men vi koser oss, og det aller koseligste er kaffepausene. Nå som varmen er kommet smaker det nydelig med en iskaffe, og ettersom Anna alltid synes det er stor stas å drikke det samme som meg, lager jeg iskakao til henne. 

Til iskaffen trenger du:
3-4 isbiter laget av espresso
2 dl melk
evnt en ts eller to med brunt sukker

Til iskakaoen trenger du:
3-4 isbiter laget av mørk sjokolademelk
2 dl melk

Slik gjør du:
Frys ned espressoen i små isbitformer. Når du har lyst på en iskaffe har du 3-4 isbiter i et glass kald melk. Smak til med litt brunt sukker om du liker litt søt kaffe. Deretter gjenstår bare å røre rundt og i løpet av noen minutter (i hvertfall i denne varmen) begynner kaffeterningene å smelte og du har en deilig iskaffelatte.

Når jeg lager iskakakaoen lager jeg først mørk sjokolademelk: Bland 2 ss nesquick i 0,5 dl melk. Frys dette i terninger. Når det er blitt isbiter kan du så følge samme fremgangsmåte som over: Ha terningene oppi melken og i løpet av kort tid har du kald og deilig isjokolademelk.

God kaffe/sjokoladepause til liten og stor:)
 

Frossen vannmelonis

Du lager ikke en enklere - eller sunnere is enn denne! Det eneste du trenger å gjøre er å dele opp vannmelon, sette en pinne i den og legge den i fryseren. Et par timer senere har du avkjølende, sunne og supergode is som barna kommer til å elske! 

Du trenger:
Vannmelon
Pinner (her har vi brukt grillspyd)
En fryser

Slik gjør du:
Skjær opp vannmelonen i tynne skiver. Sett inn en pinne i det grønne skallet. Legg i fryseren. Smør dere med tålmodighet i et par timer. Og spis med god samvittighet!