Verdens beste taco

Taco i kveld? Her skal du få oppskrift på vår nye tacofavoritt. Hjemmelagde lefser toppet med salat, tacokjøtt, tomatsalsa, chipotlemajones og syltet rødløk. Tacoen heller nok over i kategorien voksenvennlig, så her bytter husets små ut chipotlemajones med rømme og den syltede rødløken med agurk. Med enkle grep blir det tacofest for alle:) Dette er også supert å lage om det er mange tilbords da tilbehøret fint kan lages klart kvelden før.

IMG_0761.jpg

Du trenger :
Hjemmelagde lefser, her bruker vi greske pitabrød, oppskrift finner du  her
Syltet rødløk, oppskrift finner du her
Chipotlemajones, oppskrift finner du her
Salat
Tomatsalsa, oppskrift finner du under
Tacokjøtt, oppskrift på hjemmelaget krydder finner du under.

Oppskrift på tomatsalsa:
4 stk plommetomater
1 liten chili
løk
1 ss ketsjup (gjerne Heinz)
limesaft
salt og pepper

Slik gjør du
Finhakk tomatene, chilien, løk og koriander. Bland dette sammen, før du rører inn ketsjupen. Smak til med lime, salt og pepper

Oppskrift på tacokrydder:
0,5 ss salt
1 ss paprikapulver
2 ts kvernet pepper
1,5 ss løkpulver
1,5 ss tørket oregano
1,5 ss cummin
1 ts hvitløkspulver
1 ts chilipulver

Slik gjør du:
Mål opp og bland alle krydderne, oppbevar i lufttett glass om det ikke skal brukes med det samme. Til 1 pk kjøttdeig pleier vi å bruke 2-3 ss av denne kryddermixen. Smak deg fram slik at det ikke blir for sterkt.

"Pulled pork" av ribbe

Hva med å tilberede og servere ribba litt røffere med ny smak og konsistens? Rett og slett som " pulled pork" i hjemmelagde buns med kålsat og barbeque saus? Mye kan gjøres klart i forkant, så denne kan fint lages til mange uten de store anstrengelsene. Du skal heller ikke se bort ifra at dette serveres som årets siste måltid. Skal den serveres til barn kan det være en fordel å ta av litt kjøtt før barbecuesausen tilsettes. Her foretrakk hvertfall barna å bytte ut BBQ sausen med ketsjup. Om du ikke har tid, lyst eller interesse av å lage dine egne buns( noe jeg virkelig anbefaler å prøve) funker det utmerket med hamburgerbrød også, oppskrift finner du her. (Hvis ikke kan vi tipse om at Hatting nå selger ferdige, supergode steam buns, som er verdt å teste!)

Dette trenger du til "Pulled pork" 
2 kg tynnribbe av svin i helt stykke
0,5 dl sirup
1 ss salt
1 ts hele spisskummenfrø
1 ts fenikkelfrø
1 ts koriander frø
1 ss kajenepepper
1 ts paprikapulver
1 liter solsikkeolje

Slik gjør du det:
Bland krydderne. Knus dem i en morter. Bland med sirupen. Skjær av svoren på ribba. Mariner kjøttet i sirupen over natten. Legg ribba i en ildfast form - hell over oljen og dekk med alminiumsfolie. Stek på 120 grader i 5-6 timer. Kjøttet er nå så mørt at det faller fra hverandre. Dra kjøttet fra hverandre i strimler. Skjær bort deler med mye fett. Dette sprøsteker du først i en panne før du tilsetter resten av kjøttet.  Smak til med barbeque-saus og salt.

Dette trenger du til Barbeque-saus:
2 ss honning
4 ss brunt sukker
0,5 dl soyasaus
0,5 dl hermetiske knuste tomater
2 dl ketsjup
1 chili
4 fedd hvitløk
2 tommelfingerstore biter ingefær (skrelt)
2 ss aprikossyltetøy

Slik gjør du det:
Kok opp sukker, honning og soyasaus. Bland med resten av ingrediensene. Kjøres i en blender eller med en stavmikser. Du kan fint lage barbeque-sausen dagen før den skal serveres.

Dette trenger du til kålsalaten:
1/4 hodekål
1 løk
1 dl rømme
0, 5 dl majones
1 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
salt og pepper
persille

Slik gjør du det:
Finkutt kålen og løken. Bland inn resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper. Kålsalaten kan fint lages klar dagen før.

Dette trenger du til buns`ene
650 gram hvetemel (gjerne av typen tipo 00)
6 ss sukker
0,5 pakke tørrgjær
0,5 ts natron
0,5 ts bakepulver
2,5 ss solsikkeolje
3,5 dl lunkent vann

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltekrok - la deigen elte i 5-10 minutter. Dekk bollen med plast og la deigen heve ca 1 time. Del deigen i ca       emner, før du ruller de ut til boller. La bollene så heve under plast i ca 20 minutter. Så pensler du et bakepapir med litt solsikkeolje, her kjevler du så ut bollene til de er ovale og ganske flate, pensl så med litt solsikkeolje på overflaten før du bretter den over. Legg tilbake på et bakepapir - dekk med plast og la det heve til dobbel størrelse. Så skal buns´ene dampes. De må dampes tre-fire av gangen i en bambussteamer, La først vannet koke opp, før du skrur ned tempraturen litt (middelsvarm) og legger bunsene oppå et bakepapir før du setter på lokket. La de dampe under lokk i ca 5 minutter. Ha de ferdige dampede bunsene under et fuktig klede frem til servering.

Om du ønsker er det mulig å lage bunsene klar i forkant - da fryser du dem ned og damper dem fra frossen tilstand som beskrevet over.

Så er det klart til servering. Fyll bunsene, med litt salat om du ønsker - så kålsalat, pulled pork og ekstra BBQ -saus. Så er det bare å lene seg tilbake å nyte!!!

Oppsktiftskilde: Flying culinary circus  

 

 

Italiensk pizza

Italiensk pizza er noe av det beste som finnes, og noe av det fine med å lage det selv er at alle i familien kan lage hver sin favoritt!

IMG_3370.jpg

«Kan ikke vi bare bestemme at vi skal ha pizza hver lørdag?» spurte minstemann i familien her om dagen. Og ja, hvorfor ikke? Finnes det egentlig noe bedre og stemningsskapende enn en ordentlig pizzakveld?!

Lager du en porsjon av denne pizzadeigen, ender du opp med fire tynne pizzadeiger, og det gir muligheter for å eksperimentere med toppingen slik at alle i familien får hver sin favoritt.

Kjøp inn noen gode oster, en god skinke, en god pølse og friske urter. Sett så fram på benken og la alle familiemedlemmene komponere sin egen pizza!

Friske urter, en god tomatsaus og gode oster må til for å lage en skikkelig god pizza!

Friske urter, en god tomatsaus og gode oster må til for å lage en skikkelig god pizza!

Dette trenger du til pizzadeigen (nok til 4 tynne bunner):

3 dl lunkent vann
0,5 dl olivenolje
0,5 pk tørrgjær
0,5 ss sukker
0,5 ss salt
500 gram pizzamel

Slik gjør du:
Begynn med å lage pizzadeigen: Bland sammen vann, olivenolje, gjær og sukker. Kjør dette i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 3 minutter. Ha i mel og salt. Elt så deigen videre i ca 15 minutter på lav hastighet.Ha deigen på et godt melet bakebord og la den hvile i 20 min

Del så deigen inn i fire. Lag fire boller  som du legger på et oljet bakebrett. La så deigen stå i romtemperatur i 2-3 timer. Når deigen har fått dobbel størrelse kan de oppbevares i kjøleskap frem til bruk.  Deigen kan gjerne lages dagen før for så kaldheves i kjøleskapet natten over. Hvis du vil heve pizzadeigen raskere, kan du doble mengden gjær uten at det er noen krise. Da slipper du unna med å heve en times tid.

Dette trenger du til rød pizzasaus:
1 boks hermetiske tomater
1 sjalottløk, delt i grove biter
1 fedd hvitløk
0,5 ts sukker
nykvernet sort pepper
en neve fersk basilikum

Slik gjør du:
Kjør alle ingrediensene sammen med en stavmikser. Sett til side.

Dette trenger du til pizza med chorizo:
1 pizzadeig
ca 3 ss rød pizzasaus
1 neve revet jarlsberg
1 neve revet cheddar
ca 1/4 rødløk
6 skiver chorizo
nykvernet sort pepper
havsalt
frisk basilikum

Dette trenger du til barnepizza:
1 pizzadeig
ca 3 ss rød pizzasaus
0,5 fersk mozarella
1 neve revet jarlsberg
kokt skinke
olivenolje

Slik gjør du:
Skru ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm.

Kjevl ut en pizzadeig på et melet underlag på benken før du flytter den over på et bakepapir. Ha på et tynt lag med den røde sausen og legg på ønsket topping.

Stek pizzaen på full varme midt i ovnen i 6-7 minutter. Følg med underveis slik at den ikke brenner seg. Ta pizzaen ut av ovnen når den er ferdigstekt.

Ha på friske urter og noen flak med revet parmesan over den ferdige pizzaen. Til slutt kan du dryppe litt god olivenolje over det hele.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Lasagne

En god lasagne er herlig helg- og hyttemat og topp hvis dere er mange til bords. Servert med en enkel, grønn salat og en hjemmelaget thousand island er det dessuten både enkelt og avslappende å invitere venner eller familie på middag ettersom alt kan lages klart i forkant. Når gjestene kommer er det eneste som gjenstår å sette seg ned og nyte besøket og ikke minst et skikkelig godt måltid.

IMG_0961.jpg

Du trenger
800 gram kjøttdeig
ca 8 pastaplater
1 løk
2 hvitløksfedd
2 gulrøtter
2 bokser hermetiske tomat
fersk basilikum
Salt
pepper
200 gram gul ost

Ostesaus
30 g smør
30 g hvetemel
4,5 dl melk
100 g parmesan
salt og pepper

Slik gjør du det

Kutt løk, og gulrøtter i små terninger, finhakk hvitløken. Stek kjøttet i en stekepanne på høy varme, krydre med salt og pepper. Stek litt av kjøttet om gangen, før du har det i en kjele. Tilsett grønnsakene og de hermetiske tomatene. La det småkoke i ca 10 minutter. Tilsett finhakket basilikum på slutten av koketiden

Mens kjøttsausen koker, kan du lage ostesausen. Smelt smør i en kjele, rør inn mel før du sper med melk, rør godt. La det småkoke i ca 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Rør inn parmesan.

Legg lagvis kjøttsaus, ostesaus og pastaplater i en ildfast form. Topp det hele med revet gulost.

Stekes på 200 grader i ca 30 minutter

Til Thousand Island dressingen trenger du (kan gjerne dobles)
3 ss majones
1 ss ketsjup
1 ts finhakket kapers
1 ss finhakket paprika
1 ts finhakket dill
1 ss hvitvinseddik
salt og pepper

Slik gjør du
Bland alle ingrediensene sammen, smak til med salt og pepper

Til salaten trenger du
2 hjertesalat
1 ss balsamico
2 ss olivenolje
revet parmesan

Vask salten, bland sammen balsamico og olivenolje og vend inn i salaten. Ha over finrevet parmesan:)

IMG_0963.jpg

Asiatisk taco


Fredag🙌🏼☀️ Hva med å teste ut denne asiatiske tacoen i dag? Hjemmelagde lefser fylt med sprøtt svinekjøtt, smakfulle grønnsaker og en herlig koriandermajones😋 Jeg lover, det blir ikke bedre! Nå kan helgen bare starte!

IMG_7792.jpg

Du trenger til kjøttet:
400 gram svinekjøttdeig
4 ss sweet chili-saus
2 ss soya
2 ss ketjap manis
1 ss finhakket ingefær
1 ts finhakket chili

Slik gjør du:
Stek kjøttet i en varm panne i solsikkeolje, kjøttdeigen skal bli skikkelig sprø og brun. Skru ned temperaturen og tilsett resten av ingrediensene. La det trekke i panna slik at smakene får satt seg. Skal du lage til mange kan du ha det over i en kjele.

TIl lefsene trenger du:
3,5 dl lunkent vann
150 g yoghurt naturell
750 gram hvetemel
en halv pose tørrgjær
2 ts salt
2 ss flytende honning
ca 0,5 dl olivenolje

Slik gjør du
Bland alle ingrediensene i en bakebolle, kjør i en kjøkkenmaskin med eltekrok  (ca 10-15 minutter) til du har en blank og smidig deig. Legg et  kjøkkenhåndkle over bollen, og la deigen heve i ca en time. Del deigen i ca 20 emner, kjevl de flate, og stek i en tørr middels varm stekepanne.  Jeg har stekt de i en grillpanne, da får du de brune stripene. Men det  fungerer fint å steke i en vanlig stekepanne eller takke også.

Du trenger til salaten og salatdressingen:
2 gulrøtter
1/3 rettich
3 vårløk
1 agurk

1 lime (saften)
3 ss riseddik
1,5 ts fiskesaus
1,5 ts rørsukker
0,5 ts salt
2 ss sesamolje
1 finhakket rød chili

Slik gjør du:
Kutt alle grønnsakene i tynne staver. Bland alle ingrediensene til dressingen. Hell dressingen over salaten rett før servering.


Du trenger til Koriandermajonesen:

1 bunt koriander
4 dl solsikkeolje
1 egg
1 ss dijonsennep
saften av en halv sitron
salt
1 ts karripulver
1 ts cayennepepper

Slik gjør du:
Finhakk  korianderen før du kjører den sammen med solsikkeoljen i en stavmikser til en jevn korianderolje.

Det er mange som bruker stavmikser til å lage majones. Vi i familiematblogg sverger til håndkraft eller en kjøkkenmaskin med ballongvisp, som lager perfekt majones hver gang. Uansett hvilken av de to metodene du bruker begynner du med å blande sammen egget og sennepen i en bolle  (det er viktig at det er romtemperert). Skru på full guffe på maskinen og behold denne farten gjennom hele prosessen. Tilsett så korianderoljen litt etter litt til majonesen begynner å tykne. Bruk lenger tid enn du tror, hvis du blir for utålmodig vil majonesen skille seg og bli en suppe.  Når majonesen har fått riktig konsistens smaker du til med sitron, salt, karri og cayennepepper.

Om du ikke vil lage majones selv, er det veldig lett at den skiller seg om du blander korianderolje  inn i ferdikjøpt majones, da ville jeg heller anbefalt å blande litt siricha-saus (ferdig chilisaus som du får kjøpt i de aller fleste dagligvarebutikker) i majones og servere chilimajones istedet.

IMG_7793.jpg

Sashimisalat med granateple og soyadressing

God sommermorgen:) I dag tenkte vi å bytte ut fredagstacoen med denne deilige sashimisalaten. Det er så godt med noe friskt, lett og litt salt i sommervarmen.  Denne salaten lager du mens risen koker, og den går rett hjem hos hele familien. Vi voksne spiser alt og synes kombinasjonen av salt soya, sursøtt og sprøtt granateple er perfekt til sashimien. Mens barna er strålende fornøyd med laks, ris og avokado. Ha en god fredag! 
 

IMG_5116.jpg

Du trenger:
300 gram laksefilet (av typ salmalaks)
Salat/babyspinat
vårløk
avokado
granateple
koriander
sesamfrø, ristede
Til barna pleier jeg å koke ris ved siden av

Soyadressingen
0,5 dl soyasaus
saften av en halv lime
0,5 finhakket chili
en tommel finhakket ingefær
1 ts sesamolje

Slik gjør du:
Hvis jeg skal ha ris ved siden av pleier jeg å sette på den først, kok som anvist på pakken.

Bland sammen soyasaus, limesaft, finhakket chili, ingefær og sesamolje.

Skjær laksen i tynne skiver. Du kan godt ha noen salatblader/babyspinat på tallerkenen som du anretter sashimien på. Dryss over finsnittet vårløk, avocado, granateplekjerner, fersk koriander og ristede sesamfrø. Server med soyadressingen.

Hvis barna skal ha, pleier jeg å ha litt laks og avokado på et eget fat som de spiser sammen med ris og vanlig soyasaus.
 

Laks i lefse med nydelig soyaglace

Lyst på taco i dag, men tenker dere burde spist noe sunnere, kanskje sushi? Da har vi en god nyhet til deg. Du trenger ikke velge om du skal ha sushi eller taco til fredagskosen. Med rå laks servert i hjemmelaget lefse, toppet med en nydelig soyaglace har du laget verdens beste sushitaco. Og mest sannsynlig verdens beste helgemat!

IMG_3893.jpg

Du trenger:
400 gram laks (typ salmalaks)
sesamfrø

Chilimajones, kan du lage selv ved at du lager majones, oppskrift finner du her, i majonesen blander du  inn litt sriracha saus, eller du evnt kjøpe majones hvor du blander inn litt av chilisausen. Sriracha har også kommet med en egen chilimajones som er en av våre nye favoritter.

1 vårløk
1 agurk
1- 2 hjertesalat
koriander

lefser, (vi bruker greske pitabrød;) se oppskrift her

Til soyaglacen trenger du
100 gr sukker
1 dl hvitvinseddik
1 rød chili
ca 50 gr fersk ingefær
1 fedd hvitløk
1 dl ketjap manis (søt soyasaus)
en liten bunt koriander

Slik lager du soyaglacen
Kok opp sukker og eddik. Tilsett chili, ingefær hvitløk som du har kuttet opp i grove biter. Ha i ketjap manis og koriander og kjør alt sammen til en jevnt blanding i en blender eller med en stavmikser.

Del opp laksen i tynne strimler, anrett på fat og strø litt sesamfrø og fersk koriander over. Agurken og vårløken deler du opp i tynne staver, salaten vaskes. Ha salat vårløk og agurk i hver sine boller.

Så kan alle lage lefsene slik de ønsker: Jeg digger det med salat, laks, agurk, vårløk, rikelig med soyaglace og litt chilimajones eller sriracha saus over.


 

Laksepoke

Inspirert av Lise Finckenhagen har vi prøvd å lage «Laksepoke» for første gang. Noe av det hippeste i matverden og på instagram det siste året. Men hva er i alle dager en «poke»? Jo, det er gatemat fra Hawaii. Mer trendy salat skal du altså lete lenge etter. Anna på fem, syntes hvertfall det er kult å ønske seg en poke til middag. Og jeg kan godt spise poke hver dag jeg, selv når den ikke er så hipp som den er nå -  for det er rett og slett en sunn, fresh, rå fiskesalat med masse gode smaker. 

Du trenger:
400 g laks (fersk i sushikvalitet)
1 rødløk
2 avocado
1 vårløk
saften fra 1 lime
en liten ss sesamolje
2 ss sesamfrø
2 ss soyasaus
2 ss syltet ingefær
masse frisk koriander
sprøstekt løk

1-2 dl majones
1-2 ss sriacha saus

Slik gjør du
Skjær opp laksen i små skiver eller terninger. Skjær så opp avocado, vårløk og rødløk.
Bland så laksen og grønnsakene sammen med sesamolje, soyasaus, ingefær, og sesamfrø
Smak til med salt og lime og topp det hele med fersk koriander og sprøstekt løk.

Serveres sammen med chilimajones (som du lager ved å blande majones og sriacha saus) smak deg til hvor sterk du liker den.

Når jeg lager Poke´til barna koker jeg gjerne litt ris ved siden av, så spiser de laks, ris og avocado toppet med soyasaus.
 

Pølser med godt tilbehør

Og der var påskeferien i gang for mange:)  Kanskje er dere alt kommet opp på hytta? Her nytes en rolig hjemmehelg, så et par arbeidsdager før det blir påskeferie på fjellet. Uansett vær, føre eller hvor vi er i påsken liker vi å spise god mat. Er det fint vær spiser vi så mange måltider som mulig ute. Jeg elsker mat som kan grilles, enten på grill eller bålpanne. I år blir vi en god gjeng på hytta og da er det perfekt med mat som er lett å lage til mange. Pølser med godt tilbehør oppfyller alle kriterier. Men for at en pølsemiddag skal være skikelig god trengs gode pølser og godt tilbehør. Her får du oppskrift på vårt favoritt tilbehør til pølsefesten.  Det beste er at det meste kan lages klart i forkant. Så er det bare å fyre opp grillen og håpe at solen skinner - slik at pølsene (med godt tilbehør;) kan nytes i solveggen.

IMG_3534.jpg

Under finner du oppskrift på noen av pølse-tilbehørene vi liker best, du trenger for all del ikke lage alle til en pølsemiddag. Prøv deg frem og finn deres favoritter.

Syltet rødløk, oppskrift finner du her
Chimichurri, oppskrift finner du her
Her finner du oppskrift på  kålsalaten,
Her finner du oppskrift på hjemmelaget ketsjup

TIl Sennepsausen trenger du:
1 ss dijonsennep
3 ss bodsennep
1 ss grov sennep
1 eggeplomme
1 ss akasiehonning
salt
pepper
1 dl solsikkeolje

Slik gjør du
Rør sammen sennep, eggeplomme, honning, salt og pepper: Spe med olje.
Nb! alle ingrediensene bør være romtempererte.

Til ca 12 pølsebrød trenger du:
Ca 425 gram hvetemel
3 dl melk
30 gram temperert meierismør
0, 5 ts salt
0, 25 gram fersk gjær ( eller en halv pose tørrgjær)
1 egg
Melk til pensling
Evt. strø over sesamfrø

Slik gjør du det:
Bland alle de tørre ingrediensene, ha i egget og den lunkne melken. Bruker du fersk gjær rører du dette ut i melken før den tilsettes de tørre ingrediensene. Ha tilslutt i det tempererte smøret. Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter.

Dekk så bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted i ca 1 time. Ha deigen på et melet bakebord og del deigen i ca 12 deler. Rull ut som boller som du igjen former til avlange pølsebrød. La de etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 40 minutter. Pensle med melk og strø over sesamfrø hvis du ønsker det. 

Stekes på 225 grader - midt i ovnen i ca 10 minutter til de er gyldne og fine. Avkjøles på rist.

Disse kan fint fryses. De tines da på benken og varmes noen minutter på 175 grader varmluft rett før servering.

Gyros

Dette må dere prøve. Vi prøvde å lage denne retten for første gang forrige fredag og synes det var så godt at vi like så godt tok en reprise på lørdag da vi skulle ha gjester. Oppskriften fant jeg på Godt.no - signert Lise Finkenhagen. Men svinenakken som er i den opprinnelige oppskriften har jeg byttet ut med entrecôte samt gjort noen andre små endringer. Det er også typisk gresk at det serveres pommes frites inni gyrosen - det kan anbefales for det var utrolig godt. Dette var særlig populært hos husets små.

Dette trenger du:
ca 600 gram entrecôte
1 fedd hvitløk
1 rødløk
3 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik
0,5 ss flytende honning
2 ss hakket frisk oregano
2 ss hakket frisk timian
2 ss hakket frisk rosmarin
salt og kvernet sort pepper
olje til steking

Til servering:
finsnittet løk
grovhakkede tomater
hakket persille
pitabrød (se oppskrift her)
tzatziki - se oppskrift her
evt. pommes frites

Slik gjør du det:
Skjær kjøttet i strimler. Finhakk løk og hvitløk. Bland kjøtt, løk og hvitløk sammen med olje, eddik, honning og urter. La kjøttet marinere minst en time, men gjerne over natten.

Stek kjøttet i en stekepanne med salt og pepper - stek det på høy varme til kjøttet har fått en fin stekeskorpe ca 3-4 minutter.

Fyll pitabrødene med tzatziki, kjøtt, løk, tomater, persille - og gjerne pommes frites. 

 

Toast med løyrom

Denne forretten er uten tvil en av våre favoritter. Det tror jeg flere av våre venner kan skrive under på, da den gjentatte ganger har blitt servert når vi har hatt middag.  Det er nemlig nesten ikke mulig å trå feil med løyrom servert med god rømme, rødløk og dill - med presset sitron over. Det er både utrolig godt og lite tidkrevende, noe som jo må sies å være ideelt. Noen ganger lager vi klar toastene før vi setter oss til bordet og serverer dem på en stor skjærefjøl. Er det en mer uformell setting setter vi frem løyromboksen, rømmen og fint oppkuttet grønnsaker slik at alle kan lage sin egen. Det pleier å være veldig populært. Denne forretten er også veldig populær hos barna. Dagen etter vi hadde spist løyrom sist kom Anna fornærmet hjem fra barnehagen: " Mamma, jeg vil ikke ha sånn kaviar fra tube på nista, jeg liker sånn fra boks mye bedre!" Vel, sånne vaner tror jeg ikke vi skal innføre for en treåring, men det er uansett godt å vite at det falt i smak! 

Til fire personer trenger du:
200 g løyrom, gjerne av merket Kalix. 
1 boks rømme (gjerne røros-rømme)
1 finhakket rødløk
dill
sitron i båter
en stor eller to små baguetter

Slik gjør du:
Sett ovnen på 150 grader. Skjær opp baguetten i skiver. Rist skivene i ovnen til de er sprø. Det tar ca en drøy halvtime.

Finhakk rødløk og dill og skjær sitronen i båter. Legg en raus spiseskje med god rømme på toasten før du legger på løyrom, rødløk og dill. Press litt sitronsaft over. Eventuelt kan du servere alt i skåler og la gjestene lage toasten selv.
 

Barnevennlig Quesadilla


Endelig fredag! Av erfaring vet jeg at når arbeidsdagen er slutt og barna er hentet barnehagen, frister det lite å sette i gang med en stor middag. Ofte ender vi da med taco, men det er faktisk ikke alltid den klassiske fredagstacoen frister heller. I dag gjør vi det enda enklere med Quesadilla. Det er enkelt, kjapt og veldig godt! Quesadilla kan dessuten varieres utifra hva du har tilgjengelig og hva dere liker. Her er favoritten (hos de små) en enkel Quesadilla med rømme, ost og skinke. Med oppkuttet tomat, agurk, avocado og masse rømme som tilbehør. For å gjøre Quesadillaen litt mer voksenvennlig kan litt stekt løk, paprika, jalapeno, vårløk og/eller koriander tilsettes. Har jeg tid og overskudd oppgraderes tilbehøret til en deilig salsa og guacemole:) Ha en nydelig helg! 

FullSizeRender-14.jpg

Du trenger:
8 tortilla-lefser
ca 200 gram gulost, gjerne med litt smak som cheddar eller jarlsberg
ca 16 skiver kokt skinke
Seter-rømme (evt creme fraiche som tåler oppvarming)

Slik gjør du det:
Smør rømmen utover lefsene, fordel osten og skinken på den ene halvdelen av hver tortilla. Brett over den andre halvdelen og trykk sammen. Tortillaene stekes så på middels sterk varme i en tørr stekepanne til de er gyldne og osten har smeltet.

Pizza med paprika, salami og basilikumolje.

Denne helgen står en av våre favorittpizzaer på menyen. Gode oster i kombinasjon med paprika, salami (gjerne en god variant med litt krydder) toppet med en herlig basilikumolje...nam! Denne må du prøve!

Til en pizza trenger du:
1 pizzadeig (lag denne så har du nok til fire pizzaer)
ca 3 ss rød pizzasaus (oppskrift finner du her)
en neve revet Jarlsberg
en neve revet cheddar
ca 1/4 paprika i tynne strimler
6 skiver god salami (gjerne en med litt krydder)
nykvernet sort pepper
havsalt
basilikumolje (kjør 2 dl olivenolje, 2 gode never basilikum, 0,5 ts salt til en jevn olje med en stavmikser)

Slik gjør du:
Skru på ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm. Har du en pizzastein som kan brukes på grillen, setter du grillen på maks varme og legger pizzasteinen på risten. 

Kjevl ut en pizzadeig. Jeg pleier å kjevle den ut på et melet underlag på benken før jeg flytter den over på et bakepapir. Ha på et tynt lag med den rød sausen.  Legg cheddar og jarlsbergost i bunnen. Del paprikaen i tynne skiver før du sprer det utover pizzaen sammen med salamien. Til slutt kan du gi pizzaen noen gode dryss med nykvernet sort pepper. 

Stek så pizzaen på full varme midt i ovnen / evt på grillen.  Jeg bruker en tynn skjærefjøl med skaft for å få pizzaen inn på steinplaten i ovnen. Etter et minutt tar jeg bakepapiret ut. Jeg pleier å steke pizzaen i 6-7 minutter i min ovn, men her vil det variere med type ovn så følg med underveis slik at den ikke brenner seg. 

Ta den ut av ovnen når den er ferdigstekt. Dryss så over revet parmesan, før du ringler over din hjemmelagde basilikumolje:)

Pizza med skinke og rødløk

Her får dere oppskriften på en av våre absolutt favoritt-pizzaer! Dette er en av de oppskriftene vi stadig kommer tilbake til og som smaker akkurat like godt hver gang vi lager den. De små liker også denne pizzaen veldig godt, særlig hvis de får anledning til å plukke av rødløken. Smakene er  enkle og rene og hvis du serverer den med en god hvitløk- og chilisaus får de som ønsker det litt sterkere den spissen den trenger. Pizzaen kan selvfølgelig stekes i ovn, men blir ekstra god om du steker den på grillen på en pizzastein. Har du ikke pizzastein som du kan legge på grillen anbefaler vi det på det varmeste. Det kan fort bli sommerens beste investering!

IMG_0514.JPG

Til en pizza trenger du:
1 pizzadeig (lag denne så har du nok til fire pizzaer)
ca 3 ss rød pizzasaus (oppskrift finner du her)
en neve revet Jarlsberg
en neve revet cheddar
1/2 rødløk i skiver
3-4 skiver god kokt skinke, delt i biter
nykvernet sort pepper
litt revet parmesan
hakket persille
havsalt
god olivenolje

Slik gjør du:
Skru på ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm. Har du en pizzastein som kan brukes på grillen, setter du grillen på maks varme og legger pizzasteinen på risten. 

Kjevl ut en pizzadeig. Jeg pleier å kjevle den ut på et melet underlag på benken før jeg flytter den over på et bakepapir. Ha på et tynt lag med den rød sausen.  Legg cheddar og jarlsbergost i bunnen. Del skinken i biter og rødløken i tynne skiver før du sprer det utover pizzaen. Til slutt kan du gi pizzaen noen gode dryss med nykvernet sort pepper. 

Stek så pizzaen på full varme midt i ovnen / evt på grillen.  Jeg bruker en tynn skjærefjøl med skaft for å få pizzaen inn på steinplaten i ovnen. Etter et minutt tar jeg bakepapiret ut. Jeg pleier å steke pizzaen i 6-7 minutter i min ovn, men her vil det variere med type ovn så følg med underveis slik at den ikke brenner seg. 

Ta den ut av ovnen når den er ferdigstekt. Dryss så over revet parmesan og hakket persille før du ringler over noen dråper med en god olivenolje helt til slutt. 

Server gjerne pizzaen med denne fantastiske pizza-sausen til de ønsker en ekstra spiss på pizzaen. 

 

 

 

Vietnamesisk baguett

Hva med å lage en vietnamesisk baguett i helgen? Du synes kanskje det er litt pussig å servere vietnamesiske smaker i en klassisk fransk baguette? Kombinasjonen stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni, og jeg lover deg at det funker. Godt krydret, langtidsstekt svinekjøtt, servert med en herlig spicy salat toppet med koriandermajones og kanskje litt ekstra sirichasaus om du liker det ekstra hot. Baguettene baker du gjerne selv, eller kjøper de ferske om du rett og slett ikke gidder å bake. Jeg tror kanskje uansett at dette kan bli en ny helgfavoritt, det er i hvertfall blitt vår:)

Du trenger til kjøttet
ca 1 kg nakkekoteletter
4-5 ss med koreansk chilipulver
2 ss korianderfrø
2 ss fenikkelfrø
Havsalt

Slik gjør du:
Først rister du fenikkel og korianderfrøene i en tørr middels varm panne. Så knuser du det i en morter før du blander det med salt og chilipulver. Gni dette inn i kjøttet og la det gjerne marinere over natten. Legg så kotellettene utover i en langpanne og stek dem på 130 grader i ca 3 timer, men gjerne lenger om du har tid, virker de tørre kan du helle litt vann over underveis.Før servering deler du kjøttet opp i mindre biter og freser det kjapt i stekepannen. Du kan evt grille kjøttet isteden for å langtidssteke, kjøttet blir da mindre mørt, men får den gode grillsmaken.

Du trenger til salaten og salatdressingen
2 gulrøtter
1/3 rettich
3 vårløk
1 agurk

1 lime (saften)
3 ss riseddik
1,5 ts fiskesaus
1,5 ts rørsukker
0,5 ts salt
2 ss sesamolje
1 finhakket rød chili

Slik gjør du med salaten og dressingen
Kutt opp alle grønnsakene i små tynne staver. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen. Hell dressingen over salat rett før servering.

Du trenger til Koriandermajonesen
1 bunt koriander
4 dl solsikkeolje
1 egg
1 ss dijonsennep
saften av en halv sitron
salt
1 ts karripulver
1 ts cayennepepper

Slik gjør du:
Finhakk korianderen før du kjører den sammen med solsikkeoljen i en stavmikser til en jevn korianderolje. Bland så sammen egget og sennepen i en bolle (viktig at det er romtemperert)  hvor du gradevis sper med korianderoljen - rør hele tiden til det begynner å tykne. Dette kan du også gjøre med en stavmikser, men det er viktig å ikke tilsette for mye av oljen om gangen for å få en tykk og god konsistens. Smak så til med sitron, salt, karri og ceyennepepper.

Om du ikke vil lage majones selv, er det veldig lett at det skiller seg om du blander korianderolje inn i ferdikjøpt majones, da ville jeg heller anbefalt å blande litt siricha-saus i majones og servere chilimajones isteden.

Regn ca to store baguetter til 4 voksne. Del baguetten i ønskede biter. Ha så på salatblad, spicy salat, koriandermajones, svinekjøtt og topp det hele med finhakket koriander og litt ekstra Siricha-saus

Så er det bare å nyte:)



 


 

Sashimi med ponzusaus

Dette er en genial rett hvis du skal ha et par venner på besøk og egentlig ikke skal servere noe (eller har tid til å lage noe) - eller hvis dere bare har lyst på noe enkelt og sunt på en fredagskveld. Server gjerne med ris eller kokte risnudler hvis dere ønsker det litt mer mettende - og stikk innom den lokale sushi restauranten der du bor og ta med deg en pose med rekechips og litt fersk ingefær. Da kan denne retten fort bli en favoritt også  for de små i huset, slik den er hjemme hos oss. 

Du trenger:
3-400 g laks, gjerne salmalaks
1 agurk
2 avokado
2 vårløk
1/2 dl soyasaus
saften av 1/2 lime
1 ts sukker
1 ss finhakket koriander
1/2 ts finhakket chili
sesamfrø
evt: rekechips og fersk ingefær

Slik gjør du:
Lag ponzusausen først: Hakk koriander og chili og bland dette sammen med soyasaus og limesaft. Rør inn sukker og bland godt. Smak til og tilsett gjerne litt mer limesaft hvis du ønsker den litt syrligere. 

Skjær så opp laksen med en sylskarp kniv i tynne skiver. Legg laksen på et fat og gjør litt plass i midten. Skjær så agurk i tynne staver og del opp avokadoen ved å bruke en skje slik vi har gjort på bildet. Skjær tilslutt opp vårløk i tynne skiver. Anrett en liten salat midt på fatet, omringet av laksen. 

Rist sesamfrø i en varm panne i 1-2 minutter til den gode sesamlukten begynner å spre seg i rommet. Pass på at de ikke blir brent. Når de er klare har du sesamfrøene over i en skål. Avkjøl. Når de er blitt kalde strør du de ristede sesamfrøene over laksen. 

Hell opp ponzusausen i små skåler slik at alle som skal spise får sin egen skål. Sett fram fatet midt på bordet, server med rekechips, fersk ingefær og ferdig kokt ris eller nudler hvis du ønsker det.

 

Chorizo-baguett med chimichurri

Våren er her, og det er helt riktig å starte grillsesongen denne helgen. Hvorfor ikke starte med å grille noen gode Chorizo-pølser? Servert i baguett toppet med chimichurri får du den perfekte sandwichen. Det var i fjor vår en kompis serverte oss dette for første gang og det er umulig å ikke ville lage det selv når du først har smakt det en gang (takk for at du inspirerer Petter!) Denne sandwichen passer like godt til lunsj hjemme i solveggen - som matpakke til skogsturen eller som kveldskos en lørdagskveld. Barna synes chimmichurrien er i sterkeste laget - men de er strålende fornøyd med baguett med chorizo og ketsjup. Ha en nydelig lørdag! 

Du trenger:
Chorizo-pølser
Chimichurri, oppskrift finner du her
Ferske baguetter (kjøpt eller hjemmelaget, oppskrift finner du her)
Salat
 

Slik gjør du det:
Grill eller stek pølsene på grillen eller i stekepanne. Pølsene kan godt deles i to eller fire før de grilles. Del baguetten i to. Smør et lag med smør nederst hvis du ønsker det, legg deretter på et vasket salatblad og chorizoen før du topper det hele med et par gode spiseskjeer med chimichurri. Deretter er det bare å nyte! 
 

Sprøstekt kylling

Hva med sprøstekt kylling servert i lefse eller pitabrød til middag i dag? Av erfaring vet jeg at når disse kommer på bordet spiser barna masse. Sprøtt og godt med masse smak. Servert med oppkuttede grønnsaker blir det i grunn ganske så sunt også. Det er jo også helt greit på en hverdag at det tar max 20 minutter fra jeg starter til middagen er på bordet.

Du trenger :
4 kyllingfileter
1 egg
150 - 200 gram corn flakes avhengig av størrelsen på kyllingen
salt, pepper (evt cayennepepper om de voksne ønsker en sterkere variant)
3 ss olje til steking

Slik gjør du:
Finmal Corn flakes`en i en food prosessor. Evt putt det i en plastpose og rull en kjevle over noen ganger. Tilsett salt og pepper i corn-flakes blandingen.

Del opp kyllingfileten i mindre biter - vend dem i sammenpisket egg - deretter i corn-flakes blandingen.

Stek dem deretter i en varm stekepanne. Stek nuggetsene i 3-4 minutter på hver side. De skal ha en gylden farge.  La de tørke på et kjøkkenpapir et par minutter før servering.

Her har jeg servert kyllingnuggetsene i kinesiske pannekaker, sammen med oppkuttet gulrot, rødløk, agurk og mango. Jeg lagde også en saus bestående av finhakket koriander og sweet chili saus. Anna (3) foretrakk å bytte ut sweet chilien med rømme. Dere kan også servere nuggetsene i pitabrød eller med ris. Det er også veldig godt.

Vilttaco

For et par helger siden skulle vi ha overraskelsesbursdag for en kamerat som ble 40. For han er fredagstacoen temmelig hellig, så vi var litt usikre på hvordan han ville reagere når han skjønte at han ville gå glipp av helgens høydepunkt. Derfor bestemte vi oss for at taco skulle han få servert - bare i en ny og høstlig utgave: En vilttaco bestående av elgkjøttdeig tilsatt krydder som einebær, rosmarin og timian, toppet med salat, smørstekt sopp, hvitløksdressing og tyttebær servert i hjemmelagde potetlomper.

De obligatoriske tortillachipsene som pleier å inkluderes i fredagstacoen er byttet ut med sprøstekte tortillalefser krydret med trøffel- og urtesalt.

Både bursdagsbarnet og resten av gjestene var strålende fornøyd - selv om jeg mistenker at bursdagsbarnet gikk tilbake til den tradisjonelle tacoen helgen etter...
 

Til elgkjøttdeigen trenger du:
300 gram elgkjøttdeig
300 gram vanlig kjøttdeig (evt bare elgkjøttdeig om du foretrekker mer viltsmak)
1 løk, finhakket
1 ss einebær
1 ssrosmarin
0,5 ss svart pepper
1 ss fersk timian
0,5 ss allehånde
0,5 - 1 ss kajennepepper
salt

Til tyttebærsyltetøyet trenger du:
500 gram tyttebær
200 gram sukker

Ellers trenger du:
salat, for eksempel hjertesalat eller babyspinat
agurk
vårløk
ca 200 gram sopp , feks: champignon, kantarell e.l.
smør til å steke soppen i
en pakke tortillalefser
litt olivenolje
urtesalt, trøffelsalt og eller havsalt.

Hvitløksdressing - oppskrift finner du her
Potetlomper - oppskrift finner du her

Slik gjør du det:
Bland sammen krydderne i en morter og støt dem til en fin krydderblanding. Stek først den finhakkede løken. Når den er myk og blank tar du den ut av panna. Stek så kjøttdeig og elgkøttdeigen i godt med smør før du tilsetter krydderblandingen og lar det stå å trekke litt til krydderne og smaken får satt seg. Bland så inn den stekte løken.

Ha sukker og tyttebær i en bolle. Visp eller rør godt sammen. Rør til en del av bærene er knust, men la gjerne noen være hele.

Del opp agurk og vårløk og anrett i boller hver for seg eller sammen med salaten.

Hvis du vil lage tortillachips deler du opp tortillalefser i trekanter eller strimler - ha de i en pose med litt olivenolje og ønsket krydder. Jeg brukte litt trøffelsalt på noen og urtesalt på andre, begge deler ble veldig godt - du kan også bare bruke vanlig havsalt. Stek dem så i ovnen på 150 grader i ca 25-30 minutter - til du ser de er gylde. Er de ikke helt sprø - kan de tørkes videre på rist og i 100 grader varmluft til de er helt sprø.

Soppen deler du opp og steker i godt med smør, krydre med salt og pepper. Den blir best om den stekes rett før servering.

Så er det bare å anrette lefsene med elgkjøttdeig, rømmedressing, salat, tyttebær, sopp og kanskje noen sprø hjemmelagde tortillachips på toppen.

God fredag og god helg! 
 
 

Grillet pizza med squash, spekeskinke og parmesan

I sommerferien pleier vi å grille nesten hver dag og i fjor fant vi gull i vannkanten; en flat og passe stor stein som vi brukte til å lage både pizza og brød på grillen resten av ferien. Vi innbilte oss at steinen som hadde ligget i saltvann i alle disse årene år ga spesielt pizzaen en helt egen smak, så dette anbefales på det varmeste!  Her får du oppskriften på en supergod og enkel pizza med squash, spekeskinke, timian og parmesan. På bildet har vi brukt rød saus, men den er minst like god med hvit saus, så prøv dere fram. Jeg synes det er både godt og koselig å lage flere ulike pizzaer med forskjellig topping, for da kan man sitte i timesvis og smake på ulike varianter, drikke vin og se på solnedgangen. Bedre blir det ikke. 

Du trenger:
1 porsjon pizzadeig (lager du denne pizzadeigen har du nok til fire små pizzaer)
Rød pizzasaus (oppskrift finner du her)
hvit pizzasaus (oppskrift finner du her)
Squash
Spekeskinke
Parmesan
Fersk timian

Slik gjør du:
Fyr opp grillen i god tid før du skal grille pizzaen slik at den får tid til å bli ordentlig varm. Når flammene har gitt seg kan du legge på en rist med en pizzastein oppå, slik at steinen får tid til å bli gjennomvarm. 

Kjevl ut en pizzadeig. Jeg pleier å kjevle den ut på et melet underlag på benken før jeg flytter den over på en bakepapirkledd stekeplate. Da pleier jeg å helle litt olivenolje over deigen og trekke den utover slik at den blir så tynn og stor som mulig (uten at den sprekker). 

Når du skal grille pizzaen på en stein slik vi har gjort her, kan det være en ide å vente med å ta på fyllet til du har fått deigen over på steinen, det gjør overgangen lettere.  Kutt da opp squash (behold skallet), hakk timian og riv parmesan og legg dette i små boller slik at du har det klart. 

Dryss litt mel på pizzasteinen og flytt den ferdig kjevlede deigen over på steinen. Og så kan du legge på et tynt lag med tomatsaus eller hvit saus avhengig av hva du foretrekker. Legg så på et tynt lag med revet parmesan, squash i små biter og revet spekeskinke, før du igjen legger på et tynt lag med parmesan og hakket fersk timian. Ringle over noen dråper med en god olivenolje og legg på et lokk hvis du har det.

Ta deg så et glass med noe godt, nyt kveldssola og grillukten og vent på at pizzaen skal bli ferdig. Det tar ca. 10 min hvis steinen er skikkelig varm idet du begynner. 

Når pizzaen er grillet ferdig pleier jeg å strø over noen flak med revet parmesan og hakket timian før jeg til slutt drypper litt god olivenolje over det hele.

Nyt!


Denne saken er publisert på plusstid.no