Sashimi med ponzusaus

Dette er en genial rett hvis du skal ha et par venner på besøk og egentlig ikke skal servere noe (eller har tid til å lage noe) - eller hvis dere bare har lyst på noe enkelt og sunt på en fredagskveld. Server gjerne med ris eller kokte risnudler hvis dere ønsker det litt mer mettende - og stikk innom den lokale sushi restauranten der du bor og ta med deg en pose med rekechips og litt fersk ingefær. Da kan denne retten fort bli en favoritt også  for de små i huset, slik den er hjemme hos oss. 

Du trenger:
3-400 g laks, gjerne salmalaks
1 agurk
2 avokado
2 vårløk
1/2 dl soyasaus
saften av 1/2 lime
1 ts sukker
1 ss finhakket koriander
1/2 ts finhakket chili
sesamfrø
evt: rekechips og fersk ingefær

Slik gjør du:
Lag ponzusausen først: Hakk koriander og chili og bland dette sammen med soyasaus og limesaft. Rør inn sukker og bland godt. Smak til og tilsett gjerne litt mer limesaft hvis du ønsker den litt syrligere. 

Skjær så opp laksen med en sylskarp kniv i tynne skiver. Legg laksen på et fat og gjør litt plass i midten. Skjær så agurk i tynne staver og del opp avokadoen ved å bruke en skje slik vi har gjort på bildet. Skjær tilslutt opp vårløk i tynne skiver. Anrett en liten salat midt på fatet, omringet av laksen. 

Rist sesamfrø i en varm panne i 1-2 minutter til den gode sesamlukten begynner å spre seg i rommet. Pass på at de ikke blir brent. Når de er klare har du sesamfrøene over i en skål. Avkjøl. Når de er blitt kalde strør du de ristede sesamfrøene over laksen. 

Hell opp ponzusausen i små skåler slik at alle som skal spise får sin egen skål. Sett fram fatet midt på bordet, server med rekechips, fersk ingefær og ferdig kokt ris eller nudler hvis du ønsker det.