Grillet entrecôte med BBQ saus i lefser

Endelig er grillsesongen her for fullt, og det er lite som står i veien for at de fleste middager kan lages på grillen. Hva med å bytte ut fredagstacoen med en asiatisk wrap med grillet entrecôte, fantastiske grønnsaker og mango toppet med en supergod BBQ saus laget på hoi sin? Det som er så fint med lefser er at de kan fylles med alt som er godt og sunt. Det er enkelt å lage og enkelt å spise. Denne retten kan like godt serveres til venner som til familiemiddagen. Her var husets små storfornøyd med lefser fylt med kjøtt, avokado og mango toppet med rømme (veldig viktig å ikke glemme den rømmen ;)) Å servere dette til lunsj en deilig sommerdag skal du heller ikke se bortifra at funker bra! 

Du trenger: 
2 stk entrecôte a`250 gram
Tortillalefser - kjøpte eller hjemmelagde. Oppskrift på hjemmelagde finner du her

Til hoi sin bbq saus trenger du;

1 glass hoi sin saus
0,5 rød chili
ca en tommelfinger fersk ingefær
1 dl soyasaus
1 hvitløksfedd
2 ss frisk koriander, finhakket
1 ss gressløk, finhakket
saften av en halv lime

Til salaten trenger du:
0,5 agurk
0,5 rødløk
1 stor avokado
1 mango
2 vårløk
1 hjertesalat
ca 1 d finhakkede peanøtter  
ristede sesamfrø
fersk koriander

Slik gjør du:
Finhakk hvitløk og chili. Skrell og riv ingefæren. Ha dette i en bolle hvor du tilsetter hoi sin saus, soya, urter og limesaft. Sausen kan fint gjøres klar i forkant. Ha dette over i en serveringsbolle, men ta av ca 1 dl som du skal bruke til å pensle entrecôten med under grillingen.

Kjøttet bør tas ut av kjøleskapet og ligge på kjøkkenbenken i ca 30 minutter før det skal grilles. Entrecôten grilles på direkte varme til kjøttsaften pipler ut (ca 2-3 minutter). Snu deretter biffene og gjenta prosessen. Krydre med salt og pepper og pensle med hoi sin BBQ saus. La entrecôten hvile i ca 10 minutter før du skjærer den opp i tynne skiver.

Grønnsakene og mangoen deles i tynne strimle, men ikke hjertesalaten -  som er veldig god som hele vaskede blader. Peanøttene og sesamfrøene kan med fordel ristes noen minutter i en tørr panne. Server grønnsakene hver for seg i små skåler - eller bland det sammen i en salat. Dersom det skal serveres til barn, ville jeg ikke blandet salaten.

Deretter kan du anrette; salat, mango, entrecote, nøtter, frø og topp med hoi sin BBQ saus!

Kos dere!

Oppskriftskilde: MinMENY
 

Myke VÅRruller

Disse friske, myke vårrullene med masse smak fortjener virkelig forstavelsen VÅR. Med masse grønt, og gode smaker i ulike og spennende kombinasjoner gir de oss akkurat den vårstemningen vi er ute etter i disse dager (særlig når værgudene åpenbart er på andre tanker). Disse vårrullene tilberedes uten fritering, noe som gjør dette til sunn kosemat. Vårrullene kan gjøres klar i forkant, men vi har valgt å servere det slik at alle kan lage sine egne ruller ved bordet.  Alle kan dermed fylle sin vårrull med sitt favorittinnhold. Samtidig sparer dette kokken for endel monteringsarbeid - som du heller kan bruke på å kose deg med gjestene.  

Om du syntes rullingen er litt vanskelig eller rett og slett ikke helt liker konsistensen (familiematblogg sin yngre garde, var nemlig relativt skeptiske) kan rispapiret med fordel byttes ut med kinesiske pannekaker.  Som finale på denne middagen kan vi virkelig anbefale en frisk og syrlig lime- og kokosis. Se oppskrift her. Den gjør måltidet komplett. La deg inspirere og inviter gode venner til en vårrull-kveld!

Dette trenger du til Hoi sin-dipp: 
1 dl hoi sin-saus
1 ss fishsause
1 ss Ketjap manis (søt soya)
1 ts sesamolje
1 dl vann
1 ts revet fersk ingefær
1 fedd finhakket hvitløk
2 ss frisk koriander
2 ss hakkede peanøtter
1 ss limesaft

Til chili - dipp trenger du:
en halv finhakket rød chili
saften av 1 lime
0,5 dl soyasaus
2 ts sesamolje

Her er noe av det vi syntes er godt å fylle vårrullene med:
1 - 2 gulrøtter i tynne strimler
0,5 agurk i tynne strimler
3 vårløk
2 dl ristet sesamfrø
100 gram spirer (vi brukte alfaspirer)
300 gram ferske reker
300-400 gram kyllingfilet
150 g risvermicelli (asiatiske nudler)
ristede peanøtter
fersk mynte
fersk koriander
ca 20 ark rispapir

Slik gjør du:
Bland sammen dippene først. La de stå litt slik at smakene får satt seg. 

Del kyllingen i strimler/biter og stek i litt olje på sterk varme.  Løft ut og la den renne av seg/hvile på et tørkepapir. Rens rekene. Del og kutt opp grønnsakene, rist sesamfrø og peanøtter og ha det og resten av ingrediensene i ulike serveringsskåler. Kok risnudlene etter anvisning på pakken

Så er det klart for servering. Hvis alle skal lage sine egne våruller ved bordet bør du ha et par skåler med kaldt vann på bordet og et fuktet kjøkkenhåndkle til hver. Når vårrullene skal monteres legges rispapiret i kaldt vann. Vent til de begynner å bli myke før du tar de opp. La de renne av seg, før de legges på det fuktige kjøkkenhåndkle.

Fordel så ønsket fyll i midten av rispapiret. Ha litt dipp over fyllet. La det være igjen litt plass på hver side av fyllet. Brett så kantene inn over fyllet. Rull sammen til en tett og fin rull.

Skal vårrullene lages klar før servering og ikke ved bordet kan de oppbevares under et fuktig håndkle slik at de ikke tørker ut.
 

Pizza med pepperoni og blåmuggost

Etter at vi begynte å lage italiensk pizza har vi gjort det til en greie å prøve ut mange forskjellige toppinger i løpet av en kveld. Hvis du lager en porsjon av den utrolig gode pizzadeigen til Jan Vardøen (se oppskrift her) ender man opp med fire tynne pizzadeiger, og det gir muligheter for å eksperimentere med toppingen slik at alle i familien får hver sin favoritt. Ofte lager vi en «Margherita» med tomatsaus, fersk mozzarella og basilikum til de minste, mens de voksne kan eksperimentere med litt andre smaker.  Her skal du få oppskriften på vår soleklare favoritt for tiden. Med pepperoni, løk og en miks av blåmuggost, parmesan og fersk mozzarella får du en saftig pizza med masse smak. Perfekt på en lørdag. Eller fredag. Eller blåmandag for den saks skyld. I det hele tatt. Det blir ikke feil. 

Til en pizza trenger du:
1 porsjon pizzadeig (lager du denne pizzadeigen har du nok til fire små pizzaer)
Rød pizzasaus (oppskrift finner du her)
Pepperoni
Gul løk i skiver
fersk mozzarella, i biter (jeg pleier å bruke ca 1/2 fersk mozzarella pr pizza)
blåmuggost i små biter (jeg pleier å bruke ca 2-3 tynne skiver)
fersk parmesan, i flak
fersk basilikum
1/2 ss god olivenolje

Slik gjør du:
Skru på ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm. 

Kjevl ut en pizzadeig. Jeg pleier å kjevle den ut på et melet underlag på benken før jeg flytter den over på en bakepapirkledd stekeplate. Da pleier jeg å helle litt olivenolje over deigen og trekke den utover slik at den blir så tynn og stor som mulig (uten at den sprekker). 

Ha på et tynt lag med tomatsaus. Spre biter av blåmuggost og fersk mozzarella over hele bunnen. Legg på pepperoni og gul løk som er skåret i tynne skiver. Bruk et rivjern og riv et tynt lag med parmesan over pizzaen.

Stek pizzaen på full varme midt i ovnen.  Jeg pleier å steke pizzaen i 6-7 minutter i min ovn, men her vil det variere med type ovn så følg med underveis slik at den ikke brenner seg. 

Ta den ut av ovnen når den er ferdigstekt og ha på noen friske, hakkede basilikumblader. Strø noen flak med revet parmesan over og drypp til slutt litt god olivenolje over det hele. 

PS: Ikke glem denne fantastiske pizza-toppingen som gjør det lille ekstra og mere til! 


Denne saken er publisert på plusstid.no

Indisk smørkylling

Noe av det beste jeg vet er indisk mat. Og spesielt indisk «Butter chicken» som har møre og saftige kyllingbiter i en fantastisk god saus med en kraftig smak av tomater og koriander. Da vi bodde i Oslo gikk vi stadig på den lille indiske restauranten i  bunn av Bygdøy Allé, Natraj tandoori. Der hadde de verdens beste «Butter chicken» med en utrolig god saus av tomater, fløte og mynte. Fytti katta. Den er god. Det er lenge siden vi har vært der, men kjenner nå at det ikke blir lenge til neste besøk. Uansett. Indisk er jo ikke så veldig vanskelig å lage selv. Ulempen er bare at det tar ganske lang tid. Det må planlegges litt. Kjøttet skal jo helst marineres over natten i kjøleskapet for at de gode smakene virkelig skal få satt seg. Når sant skal sies er det sjelden jeg får til akkurat det, for når jeg først får lyst på indisk har jeg lyst på det med en gang. Selv om det helt klart blir best av å få god tid så er det ikke så innmari farlig har jeg funnet ut. Godt blir det uansett! Spesielt med denne oppskriften som er inspirert av en oppskrift av Lise Finckenhagen. 

Du trenger:
700 g kyllingfilet
2 dl yoghurt naturell (gjerne gresk hvis du har det)
2 ts revet ingefær
1 ts revet hvitløk
2 ts garam masala
2 ts gurkemeie
1 ts chilipulver
1 ts sitronsaft
1 ss olje, nøytral smal
3 ss smeltet smør
salt
frisk koriander

Saus:
1 ts revet hvitløk
1,5 boks hermetiske hakkede tomater (anbefaler Mutti!)
1 ss revet ingefær
1 rød chili, renset og hakket
2 ts paprikapulver
1 stk kanelstang
2 ts honning
2 ts sitronsaft
50 g smør
1 dl fløte
8 stk kardemommekapsler, hele

Slik gjør du:
Skjær kyllingfiletene i like store biter. Bland yoghurt, revet ingefær og hvitløk, garam masala, gurkemeie, chilipulver og sitronsaft til en marinade. Hell marinaden i en liten plastpose og legg deretter kyllingbitene oppi posen. Lukk posen og fordel marinaden slik at alt kjøttet dekkes av marinaden. Legg posen i kjøleskapet og la den marinere i minst fire timer, helst natten over. (har du ikke tid til dette kan du som sagt bare kjøre på likevel,men vit at det blir hakket bedre om du er litt bedre til å planlegge enn meg)

Varm ovnen til 220 grader. Legg et bakepapir på et stekebrett og fordel kyllingstykkene utover bakepapiret (det er bare godt om marinaden fremdeles sitter på kjøttet). Pensle stykkene med olje og krydre med salt. Sett kyllingen inn i ovnen og stek  i ca 5 minutter. Deretter skal du pensle den stekte kyllingen med smeltet smør.

Knus kardemommen i en morter og fjern belgen. Varm en kasserolle og fres kardemommefrøene og hvitløken i halvparten av smøret til det lukter fantastisk i kjøkkenet hjemme hos dere. Nå skal du tilsette tomatene og la det småputre på middels varme i 5-10 minutter. Kjør så tomatsausen helt glatt med en hurtigmikser. Her kan du også bruke en stavmikser.  

Smelt resten av smøret i en annen kasserolle. Tilsett så ingefær, chili, paprikapulver og kanel. Fres krydderne et lite minutt mens du rører rundt. Tilset den moste tomatsausen, kyllingstykkene og honning. La det småkoke på lav varme i ca 10 minutter før du tilsetter fløte og smaker til med sitronsaft og salt. 

Dryss over hakket frisk koriander og server med ris, nanbrød, rajita og mango-chutney.  Nyt!


Denne saken er publisert på plusstid.no

Hamburger av kvernet høyrygg

Noen fredagskvelder er det eneste rette en juicy og smakfull hamburger. Forrige helg fikk vi ånden over oss og laget hamburgere av kvernet høyrygg. Når det først er gjort, er veien tilbake til kjøttdeigburgeren ganske lang. Både på smak og saftighet stiller den i en annen klasse.  Har du en kvern må du prøve det.  Det er langt mindre tidkrevende enn du tror og du vil garantert ikke angre. For å få frem den gode, rene kjøttsmaken er disse burgerne ikke smakstilsatt annet enn salt og pepper. Server hamburgeren med verdens beste hamburgerdressing, nemlig hjemmelaget «Thousand Island», og jeg tror jeg kan garantere at du vil smile etter å ha tatt første bit. Det er nemlig lett bli høytidsstemt av mindre. 

Dette trenger du:
800 gram kvernet kjøttdeig fra oksehøyrygg (har du ikke egen kvern kan du selvfølgelig bruke ferdig kvernet karbonadedeig)
Salt og pepper
Olje som tåler høy temperatur til steking (for eksempel solsikke)
Hamburgerbrød - oppskrift her
Hjemmelaget «Thousand Island» - oppskrift her
Det tilbehøret du liker best - her har vi brukt cheddar, tomat, rødløk, sylteagurk og salat

Slik gjør du:
Del kjøttet opp i mindre biter før du kverner det grovt gjennom en vanlig kjøttkvern. Krydre deretter kjøttet med salt og pepper. Ikke jobb for mye med kjøttet. Men det kan samles til en pølse som kan deles i like store deler.

Hamburgerne stekes på maks varme i olje som godt tåler varme - for eksempel solsikkeolje. Stek burgeren på sterk varme i ca 20 sekunder på hver side. Sett så ned temperaturen til halv styrke og etterstek i ca 3 minutter på hver side. Når det begynner å sive kjøttsaft ut av burgeren er den ca medium stekt. La burgerne få hvile før de serveres, slik at kjøttsaften får satt seg.

Mens kjøttet steker gjør du klart hamburgerbrødet med dressing og det tilbehøret du liker best.
 

 

Sprøstekt fisketaco med hjemmelagde tortillalefser

Har dere prøvd å bytte ut den tradisjonelle fredags-tacoen med sprøstekt fisketaco?  Det har vi, og det er fantastisk godt! 

Her har vi servert fisketacoen med tomatsalsa og guacamole. Er det mer populært med f.eks. salat, cherrytomater, rødløk og rømme hjemme hos dere, lager dere det i stedet. Men de sprøstekte fiskepinnene og den friske guacamolen med smak av koriander og lime må med. 

Denne gangen laget vi tortillalefsene selv. Det er på ingen måte nødvendig, men hvis du har tid en dag bør du prøve det. Det er veldig lett og smaker utrolig mye bedre enn de du kjøper. Se oppskrift her.

Til en sulten familie på fire trenger du:
600 g fersk torsk / evt annen hvit fisk
8 tortillalefser 

Til panering av torsken:
1 egg
1 dl hvetemel
salt, pepper
smør

Slik lager du fiskepinnene:
Ha mel på en tallerken og bland inn en god klype salt og nykvernet pepper. Pisk egget med en gaffel og ha dette i en annen bolle. Del fiskefiletene i fingertykke staver, skyll i rennende vann og tørk dem med tørkepapir. Rull så fiskebitene lett i melet, så i egget og så tilbake i melet. Smelt smør og stek fiskepinnene i en stekepanne på middels varme i 3-4 minutter eller til de er gylne.

Guacamole:
2 avocado
2 ts lettrømme
2 fedd hvitløk
Saft av 1/2 lime
En drøy neve fersk koriander
salt og pepper

Slik lager du guacamole: 
Del avocadoen, fjern steinen og skrap kjøttet over i en liten bolle. Mos kjøttet med en gaffel og bland inn limesaft, hakket hvitløk og koriander. Smak til med salt og pepper. 

Tomatsalsa;
400 g gode tomater
1 rød chili
1 liten rødløk
Olivenolje
Lime
Frisk koriander
Salt og pepper

Slik lager du tomatsalsaen: Skjær tomatene i små biter, finsnitt chili og finhakk løken. Bland sammen tomater, chili og løk og tilsett et par spiseskjeer olivenolje. Smak til med limesaft, salt, pepper og sukker. Rør inn godt med hakket koriander.

Vinterreker

Reker forbindes ofte med sommer og sol. Men det er vinterrekene som faktisk er de beste både i smak og konsistens. Og hva er vel bedre - og enklere - å servere en hektisk lille julaften når du endelig får satt deg ned etter å ha pakket gaver, vasket og ryddet huset, lett etter julepynten som viste seg å ligge innerst i boden, båret inn ved og pyntet treet? 

Rekene spiller hovedrollen, men de trenger litt tilbehør. Her får du oppskrift på aioli og ramsløkmajones.  Dette sammen med dill, rødløk, sitron og godt brød er perfekt sammen med desemberrekene.

Til Aiolien trenger du:
2 eggeplommer
1 god ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 dl solsikkeolje
sitronssaft
salt og pepper

Slik gjør du:
Pisk eggeplommene sammen med sennep og hvitløk (presset i hvitløkspresse). Tilsett litt olje mens du pisker - når du ser at aiolien begynner å tykne tilsetter du gradvis mer og mer olje i en tynn stråle - dette mens du rører. Rør til all oljen er rørt inn og du har en aioli med tykk kremet konsistens. Du kan alternativt bruke en kjøkkenmaskin eller stavmikser. Jeg synes det fungerer best å bruke min Kitchen Aid maskin. Smak til med sitronsaft og salt og pepper. Blir den for tykk kan du tilsette litt vann til slutt (37 grader). Det er viktig at alle ingrediensene er romtempererte.

Til Ramsløkmajonesen trenger du:
Samme ingredienser som når du lager aioli og med samme fremgangsmåte. Du bare lare være å ta i hvitløk og tilsetter isteden 1-2 spiseskjer ramsløk (fra glass) helt til slutt.