"Pulled pork" av ribbe

Hva med å tilberede og servere ribba litt røffere med ny smak og konsistens? Rett og slett som " pulled pork" i hjemmelagde buns med kålsat og barbeque saus? Mye kan gjøres klart i forkant, så denne kan fint lages til mange uten de store anstrengelsene. Du skal heller ikke se bort ifra at dette serveres som årets siste måltid. Skal den serveres til barn kan det være en fordel å ta av litt kjøtt før barbecuesausen tilsettes. Her foretrakk hvertfall barna å bytte ut BBQ sausen med ketsjup. Om du ikke har tid, lyst eller interesse av å lage dine egne buns( noe jeg virkelig anbefaler å prøve) funker det utmerket med hamburgerbrød også, oppskrift finner du her.

Dette trenger du til "Pulled pork" 
2 kg tynnribbe av svin i helt stykke
0,5 dl sirup
1 ss salt
1 ts hele spisskummenfrø
1 ts fenikkelfrø
1 ts koriander frø
1 ss kajenepepper
1 ts paprikapulver
1 liter solsikkeolje

Slik gjør du det:
Bland krydderne. Knus dem i en morter. Bland med sirupen. Skjær av svoren på ribba. Mariner kjøttet i sirupen over natten. Legg ribba i en ildfast form - hell over oljen og dekk med alminiumsfolie. Stek på 120 grader i 5-6 timer. Kjøttet er nå så mørt at det faller fra hverandre. Dra kjøttet fra hverandre i strimler. Skjær bort deler med mye fett. Dette sprøsteker du først i en panne før du tilsetter resten av kjøttet.  Smak til med barbeque-saus og salt.

Dette trenger du til Barbeque-saus:
2 ss honning
4 ss brunt sukker
0,5 dl soyasaus
0,5 dl hermetiske knuste tomater
2 dl ketsjup
1 chili
4 fedd hvitløk
2 tommelfingerstore biter ingefær (skrelt)
2 ss aprikossyltetøy

Slik gjør du det:
Kok opp sukker, honning og soyasaus. Bland med resten av ingrediensene. Kjøres i en blender eller med en stavmikser. Du kan fint lage barbeque-sausen dagen før den skal serveres.

Dette trenger du til kålsalaten:
1/4 hodekål
1 løk
1 dl rømme
0, 5 dl majones
1 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
salt og pepper
persille

Slik gjør du det:
Finkutt kålen og løken. Bland inn resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper. Kålsalaten kan fint lages klar dagen før.

Dette trenger du til buns`ene
650 gram hvetemel (gjerne av typen tipo 00)
6 ss sukker
0,5 pakke tørrgjær
0,5 ts natron
0,5 ts bakepulver
2,5 ss solsikkeolje
3,5 dl lunkent vann

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltekrok - la deigen elte i 5-10 minutter. Dekk bollen med plast og la deigen heve ca 1 time. Del deigen i ca       emner, før du ruller de ut til boller. La bollene så heve under plast i ca 20 minutter. Så pensler du et bakepapir med litt solsikkeolje, her kjevler du så ut bollene til de er ovale og ganske flate, pensl så med litt solsikkeolje på overflaten før du bretter den over. Legg tilbake på et bakepapir - dekk med plast og la det heve til dobbel størrelse. Så skal buns´ene dampes. De må dampes tre-fire av gangen i en bambussteamer, La først vannet koke opp, før du skrur ned tempraturen litt (middelsvarm) og legger bunsene oppå et bakepapir før du setter på lokket. La de dampe under lokk i ca 5 minutter. Ha de ferdige dampede bunsene under et fuktig klede frem til servering.

Om du ønsker er det mulig å lage bunsene klar i forkant - da fryser du dem ned og damper dem fra frossen tilstand som beskrevet over.

Så er det klart til servering. Fyll bunsene, med litt salat om du ønsker - så kålsalat, pulled pork og ekstra BBQ -saus. Så er det bare å lene seg tilbake å nyte!!!

Oppsktiftskilde: Flying culinary circus