Eltefrie rundstykker

I ferien er det ekstra deilig med nybakte rundstykker til frokost og lunsj. Hvis du bruker noen minutter til å sette en deig på kvelden trenger du ikke gjøre stort annet enn å legge deigen over i en muffinsform, sette på ovnen, og vente på at den gode lukten av ferske rundstykker skal blande seg med lukten av dagens desidert beste kopp med kaffe, nemlig morgenkaffen. Da jeg er et utpreget A-menneske og ganske trøtt på kvelden - hender det at jeg glemmer å sette deigen, selv om det egentlig krever minimalt med innsats. Da tar jeg bare i litt ekstra gjær i deigen og gir rundstykkene litt tid til å forheve i ovnen før de fordeles i formene. Det er vel feil å si dette for de som hevder at tid er den beste ingrediensen når man baker - men det blir faktisk nesten like godt som hvis deigen har hevet natten over.... 

Til 12 rundstykker trenger du:
350 gr hvetemel
100 gram sammalt rug
50 gram havregryn
4 dl vann (lunkent)
0,5 ts tørrgjær
2 ts sukker
1 ts salt
 

Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene. Ha oppi vannet og rør dette godt sammen. Deigen skal være ganske klissete. Kle deigen med plast og la den heve i romtemperatur over natten.

Har du et muffinsbrett smører du dette med smør eller olje. Fordel deigen i formene. Om du ikke har muffinsbrett deler du deigen på et melet bakebord og legger emnene over på en bakepapirkledd stekeplate. Legg over et kjøkkenhåndkle og la det etterheve i ca 1 time. 

Stekes på 225 grader i ca 20 minutter.

Har du glemt å sette deigen på kvelden tar du i ca en halv pose tørrgjær og lar deigen heve i bollen i ca 40 minutter. Deretter fordeler du deigen i den smurte formen og følger forøvrig fremgangsmåten over.