Hverdagsdessert

Her i huset har vi en treåring som har sine første dager uten smokk. Det er en liten kamp og det må fristes med det ene og det andre for å gjøre det hele litt lettere. I dag ble humøret til Mattis fort litt bedre da vi ble enige om at han skulle få langpannekake til middag og denne desserten etterpå. 

Til en sliten barnehagegutt trenger du:
1 digestive kjeks
Naturell yoghurt
Bær (evt bytt ut bærene med oppkuttede epler, mango, hva dere liker best)
Akasie honning

Slik gjør du:
Knus en kjeks i bunnen av et glass, bruk gjerne en honningsnurre til dette. Fyll på med naturell yoghurt til glasset er 3/4 fullt. Legg på ønsket topping. Har du ikke friske bær kan du fint bruke rørte bringebær, jordbær el.l. Server med flytende honning på toppen. 
 

Stekt ris med skinke og grønnsaker

Mandag er en fin dag for restemiddag. Ofte er det rester igjen fra helgen som er fint å få spist opp før man handler inn til en ny uke. Denne enkle restemiddagen populært kalt " fried rice"  er både sunn, rask å lage og ikke minst god på smak. Samtidig er det store muligheter for variasjon - alt etter hva DU har av rester. I denne oppskriften er det brukt skinke, men det kan fint erstattes med grillet eller stekt kylling el.l. Du kan også lage denne kun på grønnsaker om du vil gå for en kjøttfri mandag.

Du trenger:
3 egg
1 god porsjon kokt ris (gjerne gårdsdagens)
300 gram kokt skinke
1 ss finhakket rød chili
3 finsnittede vårløk
200 gram brokkoli, gulrot, paprika eller sukkererter (eller litt av hvert - her kan du egentlig bruke det du har av grønnsaker)
1 ss sesamolje
2 ss soyasaus
6 ss østersaus
solsikkeolje til steking
fersk koriander
evnt finhakkede peanøtter

Slik gjør du:
Visp sammen eggene. Ha litt olje i en stekepanne og ha i eggene - stek dem til en lett eggerøre. Ta så eggene ut av stekepannen. Ha i litt mer olje i stekepannen. Stek så risen til den har blitt gyllen. Ha i skinken og stek videre. Ha i chili, sesamolje, grønnsakene og vårløk. Bland inn eggerøra. Hell over østersaus og soya.  Ha over finhakket koriander og evnt finhakkede nøtter.

Barna her i huset er ikke så glad i den asiatiske sausen - så her pleier jeg å dele risen i to stekepanner etter at jeg har hatt i skinken - Her er barnas favoritt stekt ris, skinke, erter og egg - gjerne med soya saus over, men den tar de på selv etterpå:)

Som du ser kan retten fint varieres etter hva du har i kjøleskapet, så prøv deg frem og finn din og barnas favoritt.


 

Firkornbrød

Er dere klare for en ny hverdagsfavoritt? Her har du oppskriften på et fantastisk godt, saftig firkornbrød som er en klar favoritt i matboksen her for tiden. Dette brødet er stappfullt av sunne korn og inneholder minimalt med hvetemel. Det stekes på høy varme i nærmere en time, noe som resulterer i en skikkelig sprø skorpe og et ordentlig saftig brød inni. Og det beste av alt? Du baker to i en fei og brødet smaker faktisk like godt på dag tre! Ja, også trenger du ikke engang å legge et kjøkkenhåndkle over bakebollen når den skal settes til heving - en ubetydelig detalj for mange, men perfekt for travle og stressede småbarnsforeldre som tar imot all den hjelpen de kan få med andre ord! Her har du oppskriften! 

 Du trenger:
200 gram havregryn
200 gram 4-korn (kjøp ferdig blanding i frokostblandinghylla)
250 gram hvetemel
125 gram grovt speltmel
125 gram siktet grovmalt hvetemel
2 ts salt
1 liter lunkent vann
1 fersk gjær / en pose tørrgjær

Slik gjør du:
Bland sammen alt det tørre. Bruker du tørrgjær blander du det inn her. Hvis du bruker fersk gjær rører du ut gjæren i det lunkede vannet først. Bland deretter alt sammen. Rør rundt. Du trenger ikke bruke kjøkkenmaskin, det holder med ca 10 runder med en sleiv til alt er godt blandet. Sett deigen til heving på benken i ca 30 min. Du trenger ikke dekke til bollen.

Ha bakepapir i to vanlige brødformer. Fordel deigen i de to formene. Deigen er ganske klissete og kan bare helles over i formene. La deigen heve videre på benken i ca 30-45 minutter til.

Stekes i forvarmet ovn, varmluft 225 grader i ca 40-45 minutter. Skru ned ovnen til 180 grader. Snu brødene opp ned slik at de løsner fra formene, fjern formene og stek brødet videre liggende opp ned i ca 15 minutter. Når du steker brødet på denne måten får brødet en skikkelig sprø og god skorpe rundt det hele, samtidig som det blir saftig og godt inni.

Avkjøl på rist. Oppbevar brødet i et linklede el.l. Ikke legg det i plastpose, da vil den gode,  sprø skorpen bli myk. 

Blåbæryoghurt

Hjemme hos oss spises det masse yoghurt. Noen dager kan det være yoghurt til frokost, yoghurt  til kvelds og jammen lurer det ikke med seg en yoghurt i barnehagesekken også. Veldig ofte er det de kjøpte yoghurtvariantene som barna spiser både en, to og kanskje tre av i løpet av en dag🙈 Den siste tiden har jeg prøvd å bytte ut kjøpevarianten med smakstilsatt yoghurt naturell.  Det er minst like populært - og føles litt bedre å servere. Jeg kan tilsette den smaken barna ønsker samtidig som jeg har kontroll på det de får i seg. Denne blåbæryoghurten er en klar favoritt:)

Du trenger:
3 dl yoghurt naturell
1 dl blåbær 
1-2 ss sukker eller melis (kan evt byttes ut med honning)

Slik gjør du det:
Bland alle ingrediensene med en stavmikser. Smak deg til hvor søt du liker yoghurten. 

Cookies

Finnes det noe bedre enn nybakte cookies og et glass melk? Jeg har en venninne som baker verdens beste cookies, men desverre er oppskriften hemmlig. En gang var jeg tilfeldigvis tilstede da den magiske deigen skulle røres sammen, og hvem tror du registrerte og noterte? De blir nok aldri fullt så gode som hennes, men etter litt prøving og feiling tror jeg at jeg har kommet ganske nær. Ganske nær den perfekte cookie som balanserer hårfint mellom sprø kjeks og seig cookie. 

Du trenger:
225 gram mykt meierismør
150 gram brunt sukker
150 gram hvitt sukker
2 egg
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
320 gram hvetemel
200 gram finhakket kokesjokolade

du kan fint tilsette hakkede nøtter i tillegg, eller bytte ut sjokoladen med nonstop:)  

Slik gjør du:
Pisk sammen det myke smøret med hvitt og brunt sukker i en kjøkkenmaskin. Tilsett så eggene mens maskinen fortsatt pisker. Bland til slutt inn de tørre ingrediensene og finhakket sjokolade

Sett så deigen kjølig i en halvtimes tid. Form så cookiene til kuler ved hjelp av to spiseskjeer, du kan godt trykke de litt ned med hendene, men de flyter ut når de blir stekt. Ha cookiene over på en bakepapirkledd stekeplate.

Stekes ved 190 grader i 8-10 minutter.

Fastelavnsboller med vaniljekrem

Det finnes fastelavnsboller. Også finnes det FASTELAVNSBOLLER!

Vi lagde disse for første gang i fjor og ble da skjønt enig om at vi aldri kom til å lage de tradisjonelle fastelavnsbollene med syltetøy og krem igjen. For hvorfor skal man egentlig det når man kan lage disse bollene med en fantastisk god og luftig vaniljekrem som gjør at du bare har lyst på en til - og en til - framfor å gå rett i seng? Deigen vi har brukt her er spesielt lett å jobbe med, og er perfekt for små barnehender som vil hjelpe til. 

Du trenger:
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram smør i terninger

Fyll:
3 dl vaniljekrem (se oppskrift her)
3 dl kremfløte

Melisdryss

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1,5 timer på et lunt sted. Bak så ut bollene og legg dem på et bakepapirkledd brett. La så bollene etterheve i 30-40 minutter.

Pensle bollene med melk før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Pisk kremfløten til ønsket konsistens og bland så forsiktig inn vaniljekremen. 

Når bollene er avkjølt deler du dem i to. Ha på kremblandingen på underdelen. Legg på lokket og strø et lett melisdryss over bollene. 

Deretter gjenstår det bare å hive innpå og ha en nydelig fastelaven:)
 

Vaniljekrem

Det er lettere enn du tror å lage hjemmelaget vaniljekrem. Mest sannsynlig har du ingrediensene hjemme allerede og med minimal innsats får du en fantastisk krem som faktisk smaker vanilje. I morgen er det fastelavnssøndag og da får du oppskrift på verdens beste fastelavensboller på bloggen. Og ja (!) - det er fastelavnsboller med vaniljekrem, så du kan først som sist lage denne kremen i dag.

IMG_1052.jpg

Du trenger:
4 + 1 dl melk
40 gram smør
100 gram sukker
1 vaniljestang
1 egg
35 gram maisenna

Slik gjør du det:
Ha 4 dl melk, smør, sukker og vaniljestangen (skrap ut frøene og ha både stang og frø oppi) i en kjele. Kok dette opp på middels varme.

Bland sammen egg, 1 dl melk og maisenna i en bolle.  Sil så den den varme vaniljeblandingen direkte over egg & maisennablandingen og rør godt rundt. Hell så alt tilbake i kjelen og kok forsiktig opp. Her er det viktig å røre hele tiden så kremen ikke svir seg eller får klumper.

Når blandingen er kokt opp helles den tilbake i bollen. Legg plastfolie over og avkjøl bollen i et kaldt vannbad. Kremen blir tykkere når den avkjøles så ikke bli bekymret om du synes den virker litt tynn.

Oppskriften er hentet fra den fantastiske kokeboken «Godt brød».

Sprø rundstykker og pisket smør


Jeg elsker å spise på restaurant. Restaurantopplevelsen starter når du setter deg til bordet - du er skikkelig sulten, noe som blir forsterket når menyen presenteres. Det blir muligens servert litt champagne i glasset og godt brød og kanskje pisket smør settes frem. Nam! Etter vi fikk barn har restaurantbesøkene blitt sjeldnere, og oftere har vi besøk hjemme hos oss. Kanskje dette er noe å sette frem til gjestene når de kommer? Eller skal du servere flere retter? Da funker det også utmerket å gjøre som på Maemo; å servere en liten hveterett mellom noen av smårettene - da gjerne med litt ufiltrert hveteøl ved siden av. GOD HELG :)

Du trenger til rundstykkene: 
400 gram hvetemel
50 gram rugmel finmalt
4 dl vann
2 ts salt
1 ts tørrgjær

Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene, jeg pleier å la vannet være mellom kaldt og lunkent. Deigen blir ganske fuktig. Dekk deigen med et klede eller plast og la den heve over natten, eller fra morgen til kveld på kjøkkenbenken.

Smør så et muffinsbrett med smør og strø litt havregryn i bunn av formene. Ha så deigen oppi formene ved hjelp av to spiseskjeer. Sett ovnen på max temperatur.  Mens ovnen blir varm lar du rundstykkene etterheve under et kjøkkenhåndkle. Stek så rundstykkene på maks varme i ca 10-12 minutter. Serveres gjerne nystekte.
 

Du trenger til det piskede smøret:
250 gram romtemperert meierismør
50 gram brunet smør
0,5- 1 ts maldonsalt

Slik gjør du:
La meierismøret stå på benken over natten slik at det blir ordentlig mykt. Ha 50 gram smør i en kjele og la det koke til det er lysebrunt, la det avkjøles til romtemperatur.

Pisk det myke smøret til det er hvitt og luftig i en kjøkkenmaskin, spe med det brunede smøret. Smak til med maldonsalt

Det piskede smøret bør oppbevares i romtemperatur, det er da holdbar i 2-3 dager.

Sunn og sprø sjokoladegranola

Som småbarnsforeldre kan sofaen etter leggetid bli litt for fristende. Det er så mye annet man kunne og burde gjort. Tatt seg en skitur med hodelykt, en løpetur - eller en gåtur med en god venninne man ikke har sett på lenge. Likevel blir det dessverre litt for ofte til at man inntar horisontalen foran TV når man først har kommet seg gjennom dagens mange gjøremål.  Og noen ganger er det også det eneste rette. Men når man først har tatt valget om fyre i peisen og å bli liggende på sofaen, så fører det ofte til at man ofte må ha noe godt å spise også..... Ikke noe galt med det. Men det er da det gjelder å finne noen litt sunnere og like fullt skikkelig gode alternativer slik at man ikke kaster seg over smågodtet i godteskapet. Mulig jeg bare snakker for meg selv her, men sånn er situasjonen her hvertfall. Derfor ble jeg så lykkelig da jeg begynte å eksperimentere med granola smaksatt kakao og kom over denne oppskriften. Servert med naturell yoghurt og frisk mango og blåbær kan denne granolaen slukke ethvert søtbehov. Kjenner du deg igjen? Da bør du teste denne granolaen. Har du mer selvdisiplin enn meg og ikke skjønner hva jeg snakker om? Du kan uansett trygt teste den. Mulighetene er nemlig store for at du kommer til å elske den. 

Til et stort glass med sjokoladegranola trenger du: 
200 g havregryn
100 g rugflak
50 g solsikkeskjerner
150 g hakkede mandler  
30 g gresskarkjerner
20 g kakao
1/2 ts havsalt
5 ss lønnesirup eller honning
2 ss smeltet kokosolje (her kan du også bruke smeltet smør)

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader, vanlig over- og undervarme. 

Hakk mandlene i små biter. Bland alle de tørre ingrediensene sammen i en bolle; havregryn, rugflak, solsikkekjerner, gresskarkjerner, hakkede mandler og kakao. Rør sammen.  Tilsett så lønnesirup/evt honning og smeltet kokosolje. Rør godt slik at alt er blandet godt sammen.

Dekk en langpanne med bakepapir og hell granolaen over. Bruk så en slikkepott til å fordele granolaen utover brettet slik at det er jevnt fordelt. Sett brettet i ovnen og la det steke i ca 15-20 minutter. Rør hvert 5-10 minutt, og pass på at det ikke brenner seg. 

Når granolaen er ferdig ristet tar du den ut av ovnen. La den avkjøles på brettet før du fyller opp lufttette glass eller boller med deilig granola! 

Server granolaen med naturell yoghurt og frisk frukt og bær, feks mango, blåbær, bjørnebær og kiwi.

Gul ertesuppe med knokekjøtt

Tradisjonell ertesuppe kokt på svineknoke er bunnsolid og god bondekost som passer å spise året rundt. Men det smaker litt ekstra godt når man kommer inn i varmen etter noen timer ute.  Den er perfekt å lage til mange, og hvor koselig er det ikke å samles inne på hytta rundt en stor gryte med god suppe? Har du suppe igjen smaker den om mulig enda bedre dagen etter. Den er også perfekt restemat og ypperlig å helle på termos og ta med i tursekken.  Etter en suppemiddag er det godt med litt dessert og da kan vi anbefale nystekte sveler (oppskrift finner du her) En perfekt kombinasjon!

IMG_1242.jpg

Dette trenger du:
1 saltet svineknoke
1 ss svart pepper
3 laurbærblad
2 gulrøtter
1 liten kålrot
1 persillerot
1 purre
8 poteter
200 gram gule erter - bløtlagt over natten
salt og pepper
finhakket persille

Slik gjør du:
Ha svineknoken i en kjele - ha i laurbærblad og pepper og dekk med vann. Kok opp, skum av og la det småkoke i 1, 5 time. Tilsett ertene og kok videre en time til.

Skrell grønnsakene og potetene og skjær alt i terninger. Ta opp knoken av kokevannet - skjær av ønsket fett og skjær kjøttet opp i mindre biter. Kok grønnsakene møre i kokekraften fra knoken sammen med ertene. Når grønnsakene er ferdig kokt - tilsetter du kjøttet. Smak til med salt og pepper. Ha på fersk persille.

Server med godt brød og smør.

Tips: Får du ikke tak i saltet svinkeknoke fungerer det veldig fint å erstatte den med feks røkte kjøttpølser eller skinke. Da kan du bare tilsette det mot slutten av koketiden slik at det blir gjennomvarmt. 

Spagetti Bolognese

En god bolognese tar ikke så lang tid å lage, men den blir veldig mye bedre om den får litt putretid i kjelen. Derfor har du mye igjen for å planlegge litt. Hvis jeg vet at vi skal ha spagetti bolognese på en onsdag - lager jeg sausen tirsdag kveld. Da får den tilstrekkelig putretid, og hvor herlig er det ikke onsdag etter jobb når middagen nærmest er klar i det dere kommer inn av døren?! Hvis du først lager bolognese anbefaler jeg å lage dobbel porsjon. Den er nemlig genial å fryse ned. Da kan den tas opp og serveres til pasta slik vi har gjort her, eller den kan brukes som kjøttsaus i blant annet sheperds pai, lasagne eller makaronigrateng. 

IMG_1662.jpg

Du trenger
600 gram kjøttdeig
100 gram bacon
1 løk
2 hvitløksfedd
2 gulerøtter
100 gram sellerirot
2 bokser hermetiske tomater
3 dl oksekraft (ferdig eller fra buljongterninger)
2 dl vin (rød eller hvitvin)
et par kvister fersk timian
tørket oregano
olivenolje
salt og pepper

ca 500 gram spagetti eller annen pasta
 

Slik gjør du det:
Kutt baconet i små biter, finhakk løk, hvitløk, gulrøtter, sellerirot og timian. Varm opp olje på middels varme og fres baconet. Når det begynner å bli sprøtt tilsetter du løk og hvitløk og lar det frese med et par minutter. Tilsett så gulrøtter, sellerirot og krydderne. Fres grønnsakene til de er blitt myke og har fått litt farge.

I en stekepanne bruner du så kjøttet (litt av gangen) på sterk varme og har så det ferdige stekte kjøttet oppi kjelen med grønnsakene. Tilsett så vin, knuste tomater og kraft. Kok opp og la det småputre i minst en times tid under lokk (gjerne lenger.  Smak til med salt og pepper.

Kok pastaen etter anvisning på pakken. Bland den ferdige pastaen med bolognesesaus. Dryss så over revet parmesan og topp det hele med et par runder med pepperkverna.

Tips: Har du ikke vin tilgjengelig? Du kan erstatte hvitvinen i oppskriften med f.eks eplejuice, eller vann blandet med litt hvitvinseddik/eplecider-eddik. Måleforholdet blir da 2 dl vann og ca 1 Ts eplesidereddik.  Rødvin er litt mer vrient å erstatte, men rødvinseddik/balsamicoeddik kan gi maten noe av den samme syren som rødvin gir. Måleforholdet blir da 2 dl vann og 1 Ts rødvinseddik/balsamicoeddik. 

Vaniljesnurrer

Her har du de perfekte bollene til søndagsbesøket; Nydelige varme hveteboller med vaniljesmak og et lite melisdryss. Ukene og månedene uten snø og ordentlig vinterfølelse ser dessverre bare ut til å fortsette, men lager du disse og varm kakao etter å ha vært på skøyter så føles det litt som om det er ordentlig vinter likevel. 

Til ca 24 boller trenger du : 
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør i terninger
vaniljekrem til fyll, kjøp ferdig eller lag selv ( oppskrift finner du her )

Slik gjør du det: 
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen (om du lager denne selv). Hvis ikke tar du bare ut vaniljekremen fra kjøleskapet:)

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel vaniljekremen utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på bakepaprikledde stekebrett. 

La bollene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter. Pensle med egg og dryss litt melis over snurrene før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist. Tilsett gjerne et ekstra dryss med melis over bollene ved servering. 

Sprøstekt kylling

Hva med sprøstekt kylling servert i lefse eller pitabrød til middag i dag? Av erfaring vet jeg at når disse kommer på bordet spiser barna masse. Sprøtt og godt med masse smak. Servert med oppkuttede grønnsaker blir det i grunn ganske så sunt også. Det er jo også helt greit på en hverdag at det tar max 20 minutter fra jeg starter til middagen er på bordet.

Du trenger :
4 kyllingfileter
1 egg
150 - 200 gram corn flakes avhengig av størrelsen på kyllingen
salt, pepper (evt cayennepepper om de voksne ønsker en sterkere variant)
3 ss olje til steking

Slik gjør du:
Finmal Corn flakes`en i en food prosessor. Evt putt det i en plastpose og rull en kjevle over noen ganger. Tilsett salt og pepper i corn-flakes blandingen.

Del opp kyllingfileten i mindre biter - vend dem i sammenpisket egg - deretter i corn-flakes blandingen.

Stek dem deretter i en varm stekepanne. Stek nuggetsene i 3-4 minutter på hver side. De skal ha en gylden farge.  La de tørke på et kjøkkenpapir et par minutter før servering.

Her har jeg servert kyllingnuggetsene i kinesiske pannekaker, sammen med oppkuttet gulrot, rødløk, agurk og mango. Jeg lagde også en saus bestående av finhakket koriander og sweet chili saus. Anna (3) foretrakk å bytte ut sweet chilien med rømme. Dere kan også servere nuggetsene i pitabrød eller med ris. Det er også veldig godt.

Fiskeburger

Fiskeburgere er en genial middag de dagene middagen helst skulle vært på bordet for 20 minutter siden. Det er sunt og godt -  og veldig populært hos barna. Jeg serverer burgeren med god aioli (barna vil ha rømme), salat og helst hjemmelagde hamburgerbrød hvis jeg har noen liggende i fryseren. Har vi tid lager jeg ovnsstekte poteter og gulrøtter ved siden av.  Hvis ikke, serverer jeg rå gulrøtter og agurk i staver.  I Asker er vi så heldig at vi har fiskebutikk hvor de selger utrolig gode fiskekaker. Men utvalget av fiskekaker i vanlig dagligvarer er ofte veldig bra. Jeg pleier da å velge de fiskekakene med høyest prosent fisk, slik at det blir så sunt som mulig.

Dette trenger du:
700 gram potet i tynne båter
2 gulrøtter i staver
olivenolje
salt, pepper
1-2 fiskekaker pr person
2 tomater
1/2 agurk
hjertesalat
rødløk
sylteagurk
aioli (se oppskrift her) evt rømme eller remulade.
hamburgerbrød (se oppskrift her) / evt pitabrød (oppskrift her) til antallet burgere du har.

Slik gjør du det:
Varm ovnen til 180-200 grader og kutt opp potetene og gulerøttene. Legg de i en ildfast form og vend de i olivenolje før du strør over salt og pepper. Bak i ovnen i ca 30 minutter til de er gyldne.

Finn frem ønsket dressing, evt lag aioli (se oppskrift her). Kutt tomat, agurk, rødløk. Legg dette på et fat sammen med vasket hjertesalat.  Når det er 10 minutter igjen av potetene steker du fiskekakene i stekepanna på middels sterk varme. Du kan også varme fiskekakene i ovnen hvis det er enklere. 

Når det er 5 minutter igjen av potetene kan hamburgerbrødene varmes i ovnen sammen med potetene. Hvis de er frosne synes jeg de blir best om jeg varmer dem i aluminiumsfolie. 

Vi setter gjerne alt tilbehøret på bordet - så kan alle i familien sette sammen sin favorittburger.


Denne saken er publisert på plusstid.no

Nudelsuppe

Hva er vel bedre enn en sunn, fargerik og smaksrik suppe på en kald vinterdag? Denne suppen er nok i utgangspunktet mest for de voksne. Men koker du litt ekstra nudler til barna som serveres sammen med litt kylling og grønnsaker fra suppa, skal du ikke se bort fra at det også kan falle i smak hos husets små:) 

Du trenger:
1,5 liter kyllingkraft (evt hønsebuljong)
2 kyllingbryst
2 vårløk
1 rødløk
1 paprika
1 fedd hvitløk
1 tommelfinger hakket ingefær
1 dl soyasaus
6 ss søt chilisaus
1 ss sesamolje
saften av en halv lime
koriander
nudler  (jeg bruker en bunt av merke «Udon nudler»)

Slik gjør du
Kok opp kyllingkraften. Del så opp kyllingen i terninger før du bruner den i en stekepanne. Legg den til side. Del opp resten av grønnsakene i mindre biter. Ha så kyllingbitene samt alle ingrediensene ( bortsett fra koriander) oppi kraften. Kok opp før du lar det trekke til nudlene er ferdige (ca 5 minutter litt avhengig av hvilke nudler du bruker) Smak til med salt og pepper.

Ha over masse finhakket koriander og server gjerne sammen med et bryte-nanbrød. Oppskrift på det finner du her.
 

Bryte-Nanbrød

Har du prøvd å bake nanbrød? Hvis ikke anbefaler jeg deg å prøve!  Nanbrød er den perfekte følgesvenn til all indisk mat, men er også knallgodt til supper og gryteretter. Etter at jeg kom på å lage et stort bryte-nanbrød framfor å lage mange små - synes jeg jammen det er fort gjort også. Kan anbefales!

Du trenger:
1 pose tørrgjær
4 ss melk + 1 dl melk
2 ss sukker
450 gram hvetemel
0,5 ss bakepulver
0,5 ts salt
2 dl youghurt naturell
1 egg
2 ss smeltet smør

Slik gjør du det:
Først rører du sammen 4 ss lunken melk med sukker og tørrgjær. La dette stå noen minutter. Bland så sammen de tørre ingrediensene, før du tilsetter resten av melken (lunken) yoghurt, smeltet smør, egg og gjærblandingen. Kjøres så i ca 10 minutter til en smidig deig med en kjøkkenmaskin med eltekrok.

Legg plast over kjøkkenbollen og la deigen heve i ca 40 minutter. Hell så deigen ut på en bakepapirkledd stekeplate. Dra deigen litt utover brettet slik at det blir et stort brød.  Sett så ovnen på grill og maks tempratur. Når ovnen er blitt varm setter du inn brødet (litt høyt i ovnen) La det steke til det blir gyldent (ca 8- 10 minutter) Men pass på, det kan fort bli brent.

Ønsker du heller å lage små nanbrød deler du deigen i åtte. Rull ut til små boller før du kjevler dem ut til avlange, flate brød. Stek nanbrødene på samme måte under grillelementet - men her holder det med et par minutter. Oppbevar brødet under klede frem til servering.

 

Grove lapper

Endelig helg! Hva med å lage en litt ekstra god frokost i dag eller i morgen? Små, grove frokostlapper er et supert alternativ til brød og smaker nydelig med friske bær, naturell yoghurt og litt honning. I denne oppskriften er halvparten av hvetemelet erstattet med sammalt mel, noe som gjør at disse lappene ikke bare er skikkelig gode - de er i grunn ganske sunne også! Ha en deilig morgen og en god lørdag! 

Du trenger:
3 egg
3 dl kefir
2 1/2 dl hvetemel
2 1/2 dl sammalt hvete fin
1/2 ts salt
1 1/2 ts natron
1toppet ts ekte vaniljesukker
smør til steking

Slik gjør du:
Visp sammen egg og kefir. Tilsett mel, salt, natron og vaniljesukker og rør rundt til røren er uten klumper. La så røren stå og svelle i ca 20 minutter. 

Ha smør i en stekepanne. Sett den på middels varme. Bruk en skje og hell en stor skje med røre i stekepannen. Du får plass til ca 3 lapper i en vanlig stekepanne. Stek lappene på begge sider til de er gylne og gjennomstekt. 

Server lappene med friske bær, naturell yoghurt og akasiehonning. 


Denne saken er publisert på plusstid.no


 

 

 

Mynte- og ingefærte

Er det noen flere der ute som har behov for en eller flere erstatninger for å roe ned søtsuget etter ferien? Da er denne teen et kjærkomment alternativ når barna er lagt og du har svimt av i sofaen. Med fersk ingefær, lime, mynte og honning hjelper den deg dessuten med å holde deg frisk nå som diverse virus og bakterier ofte ligger og lurer.

IMG_0342.jpg

Til en god kopp med te trenger du: 
ca 3 skiver fersk ingefær
ca 5 blader md frisk mynte
2 skiver lime
1 ts honning
Kokende vann

Slik gjør du:
Kok opp vann. Skjær opp fersk ingefær i skiver. Fjern skallet. La så mynteblader, ingefær og lime trekke i kokende vann i ca 10 minutter. Smak til med honning om du ønsker det.

Müsli-rundstykker

Hva er vel mer perfekt å bruke julens rester av tørket frukt og nøtter til enn saftige müsli-rundstykker? Disse er ikke bare veldig gode, de er også sunne! Jeg bakte disse etter å ha rensket opp i kjøkkenskapet. Og gjett om det er to små som koser seg med nybakte müsli-rundstykker med brunost og smør til frokost i dag! I kveld kommer en venninne over på ost og vin. Da tenkte jeg å skjære et par av rundstykkene i tynne skiver for så å tørke dem i ovnen. Forhåpentligvis resulterer det i perfekte ostekjeks! Du skal heller ikke se bort ifra at disse rundstykkene blir pakket i sekken og blir med på tur i morgen. Anvendelig, sunn, god bakst - I love it:)

Du trenger:
4 dl melk
5 dl vann
50 gram fersk gjær
2 ss solsikkeolje
350 gram hvetemel
350 gram sammalt hvete
200 gram sammalt rugmel
100 gram havregryn
100 gram hasselnøtter
100 gram tørket fikner
100 gram tørkede aprikoser
100 gram rosiner
100 gram solsikkekjerner
1 ts salt

Slik gjør du:
Varm opp melken og vannet til det er lunkent- rør ut gjæren. Imens blander du sammen alle de tørre ingrediensene, frø, nøtter og tørket frukt. Ha i olje og salt. Hell så i væsken hvor gjæren er rørt ut. Elt så deigen i en 5-10 minutter i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Du kan også elte den for hånd, men deigen er ganske tung å røre sammen, så jeg liker best å bruke maskin. Dekk så bollen med plast og la den heve i ca 40 minutter.


Dekk to stekeplater med bakepapir - bruk så to store spiseskjeer og lag rundstykker - deigen rekker ca til 24 ganske store rundstykker. Dekk med kjøkkenhåndkle og la rundstykkene etterheve i ca 40 minutter. Stekes på 225 grader i ca 20 minutter. Avkjøl på rist. 

 

Familiens frokostblandling

Denne frokostblandingen har reddet mange morgener hjemme hos oss. Lager du en stor porsjon i kveld har dere til hele uken. I en familie er det ofte mange ulike smaker. Men med denne frokostblandingen som utgangspunkt kan alle lage sin favoritt. Enten man foretrekker melk, yoghurt, bær, syltetøy eller nøtter.

IMG_1211-1.JPG

Du trenger :
3 ss honning
1 dl eplejuice
1 ss smør
300 gram havregryn
100 gram valnøtter
50 gram linfrø
100 gram solsikkefrø
50 gram hvetekli
50 gram sesamfrø
50 gram gresskarkjerner

Slik gjør du:
Kok opp honning og eplejuice. Rør så inn smør. Bland dette med resten av ingrediensene. Fordel dette utover en bakepapirkledd stekeplate. Stek på 200 grader i ca 15 minutter. Om blandingen da fortsatt er noe fuktig, kan du tørke den videre på 100 grader varmluft til den er helt sprø.

Avkjøl og oppbevar i lufttett boks eller glass. Om frokostblandingen skal holde hele uken anbefaler vi å doble oppskriften.  


Denne saken er publisert på plusstid.no

IMG_1213-1.JPG