Firkornbrød

Er dere klare for en ny hverdagsfavoritt? Her har du oppskriften på et fantastisk godt, saftig firkornbrød som er en klar favoritt i matboksen her for tiden. Dette brødet er stappfullt av sunne korn og inneholder minimalt med hvetemel. Det stekes på høy varme i nærmere en time, noe som resulterer i en skikkelig sprø skorpe og et ordentlig saftig brød inni. Og det beste av alt? Du baker to i en fei og brødet smaker faktisk like godt på dag tre! Ja, også trenger du ikke engang å legge et kjøkkenhåndkle over bakebollen når den skal settes til heving - en ubetydelig detalj for mange, men perfekt for travle og stressede småbarnsforeldre som tar imot all den hjelpen de kan få med andre ord! Her har du oppskriften! 

 Du trenger:
200 gram havregryn
200 gram 4-korn (kjøp ferdig blanding i frokostblandinghylla)
250 gram hvetemel
125 gram grovt speltmel
125 gram siktet grovmalt hvetemel
2 ts salt
1 liter lunkent vann
1 fersk gjær / en pose tørrgjær

Slik gjør du:
Bland sammen alt det tørre. Bruker du tørrgjær blander du det inn her. Hvis du bruker fersk gjær rører du ut gjæren i det lunkede vannet først. Bland deretter alt sammen. Rør rundt. Du trenger ikke bruke kjøkkenmaskin, det holder med ca 10 runder med en sleiv til alt er godt blandet. Sett deigen til heving på benken i ca 30 min. Du trenger ikke dekke til bollen.

Ha bakepapir i to vanlige brødformer. Fordel deigen i de to formene. Deigen er ganske klissete og kan bare helles over i formene. La deigen heve videre på benken i ca 30-45 minutter til.

Stekes i forvarmet ovn, varmluft 225 grader i ca 40-45 minutter. Skru ned ovnen til 180 grader. Snu brødene opp ned slik at de løsner fra formene, fjern formene og stek brødet videre liggende opp ned i ca 15 minutter. Når du steker brødet på denne måten får brødet en skikkelig sprø og god skorpe rundt det hele, samtidig som det blir saftig og godt inni.

Avkjøl på rist. Oppbevar brødet i et linklede el.l. Ikke legg det i plastpose, da vil den gode,  sprø skorpen bli myk.