Enkel karamellkake

Det er lite som slår langpannekaker når man skal lage kake til mange. De er enkle å lage, både voksne og barn elsker dem og de fungerer fint å fryse. Våre favoritter blant langpannekakene er sjokoladekake og vaniljekake, men nå har de fått en ny konkurrent. Nemlig karamellkaken!

Kombinasjonen av den myke, milde kaken og den fantastiske glasuren som smaker av både karamell og kaffe er rett og slett perfekt. Karamellkake egner seg like godt på dugnad i barnehagen som den gjør på kakebordet når det skal feires dåp.

hovedbilde.jpg

u trenger:
3 egg
6 dl sukker
6 ss karamellsaus (f.eks. Freia karamelltopping)
8 dl hvetemel
3 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker
225 gram smør
3 dl melk

Glasur
100 gram smør
1 ts kaffepulver
3 ss kokende vann
3 ts karamellsaus (f.eks Freia karamelltopping)
3 ts vaniljesukker
300 gram melis


Slik gjør du:

Pisk egg og sukker til eggedosis. Ha eggedosisen i en stor bakebolle.  Bland karamellsausen i eggedosisen.  Smelt smøret og bland kald melk i smøret, slik at smørmelken blir lunken.  Sikt sammen hvetemel, bakepulver og vaniljesukker.  Ha smørmelken og det tørre vekselsvis i eggedosisen og rør deigen jevn. Hell deigen i en stor, bakepapirkledd langpanne (ca 30×40 cm). 

Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i 30 min.  Avkjøl kaken til den blir helt kald. Da blir det enklere å ha på glasuren.  Hvelv kaken ut av langpannen og fjern bakepapiret. 

Smelt smøret til glasuren i en liten kjele.  Rør ut kaffepulver i kokende vann og ha i smøret.  Rør så inn karamellsaus.  Bland til slutt i vaniljesukker og melis. Husk å røre godt i glasuren, gjerne over svak varme slik at alle melisklumpene smelter og glasuren blir blank og glatt.  La glasuren stå i kjøleskapet til den har passe smørekonsistens. 

Bre den så over kaken med en smørekniv og la kaken stå i romtemperatur til glasuren har stivnet litt.  Del så kaken opp i firkanter og server. 

karamellkake.jpg

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no


Små knekkebrød til matpakken

ANNONSE

Og plutselig var hverdagen her igjen. Matbokser skal fylles opp og den gode feriematen kan med fordel erstattes med litt sunnere alternativer både for store og små. Gode tips til matboksen får vi aldri nok av. Disse små knekkebrødene er helt klart en av våre favoritter. De er både sunne og veldig gode på smak. Barna synes også det er veldig stas å ha med noe de har bakt selv i barnehage og på skolen. Etter at barna fikk de søteste formene fra Meri Meri har disse små knekkebrødene om mulig blitt enda mer populære. Kakeformene får du kjøpt på Sprell og oppskriften finner du her. 

IMG_0903.JPG

Til 2 brett trenger du:
300 gram sammalt speltmel
75 gram mykt smør
1 stor ts bakepulver
12 gram brunt sukker
0, 5 ts salt
1,5 dl melk

Slik gjør du:
Bland sammen de tørre ingrediensene. Ha så i melken. Jeg elter dette i kjøkkenmaskinen - men det kan også gjøres for hånd. Ha så i det myke smøret til du har en smidig deig. Ta mel på bakebordet og kjevl til deigen er ca 0,5 cm tykk. Rut opp knekkebrødet eller bruk ønskede former.

Stekes ved 160 grader i ca 25 minutter. La knekkebrødene avkjøles på rist. Om ikke knekkebrødene er helt sprø tørker jeg dem i ovnen på 100 grader varmluft til de føles ferdig.

 

Pære- og blomkålmos til baby

Noen har babyer som liker alt, mens andre har babyer som fnyser på nesa over nesten alt de blir servert. Jeg har en av hver:) Agnes spiser nesten alt hun får, gaper og smatter fornøyd, mens Ola etterlater liten tvil om at han heller kunne ønske seg noe helt annet. Da som regel fruktmos. Jeg har derfor måtte eksperimentere ganske mye med ulike kombinasjoner av grønnsaker og frukt for å finne noe han også ville spise.

Løsningen ble å tilsette mer frukt enn grønnsaker for å gjøre ham vant med smaken, for så å redusere mengden frukt slik at han til slutt faktisk endte opp med å spise mye grønnsaker. En av de mest populære grønnsaksmosene her hjemme har vært denne. Det er en blanding av blomkål, søtpotet og pære. Har du kresne barn kan du prøve deg fram slik jeg har gjort, tilsett gjerne mer pære enn det står i oppskriften under, og så kan du redusere mengden etterhvert. Husk at små barn kan måtte spise noe opp til 15 ganger før de venner seg til smaken.  

Lag gjerne en dobbel porsjon og frys ned i silkonform. Så går det kjapt å varme opp når sulten melder seg akutt hos de små, som den gjerne gjør:)

IMG_9311.JPG

Du trenger:
1/2 søtpotet  (avh av str) 
1 pære  
1/2 blomkål  
2 ts godt smør  

Slik gjør du:
Skrell og del opp lik mengde av blomkål, søtpotet og pære. Ha i en kasserolle, tilsett vann slik at det dekker og kok opp. La det koke under lokk i  ca 10-15 min alt er blitt helt mørt. Hell av kokevannet. Behold litt slik at du kan tilsette det senere for å få ønsket konsistens. Tilsett smør. Bruk stavmikser og kjør blandingen til den er myk og uten klumper.  Tilsett litt av kokevannet om du ønsker blandingen litt mer flytende. 

Server med godt, kaldt vann.  

Havremelsgrøt

Å male havregryn til havremel er en enkel sak dersom du bruker en foodprossessor. Ha havremelet over på et tett glass eller krukke og du har utgangspunt for den aller beste grøten. Den beste grøten som smaker havregrøt, men med en fløyelsmyk konsistens. Vi anbefaler deg å prøve, kanskje du får en ny grøtfavoritt?

Du trenger:
50 gram havremel (kjør havregryn til mel i en foodprossesor evnt kjøp ferdig mel)
3, 5 dl melk (jeg bruker ekstra lettmelk)
1/3 ts salt

Slik gjør du det:
Rør melet ut i ca halvparten av melken - La dette småkoke i ca 5-10 minutter mens du sper med resten av melken etterhvert som grøten tykner. Ha i litt salt til slutt. Topp grøten med det du ønsker. Her er bær, youghurt, melk rosiner, eller et lite sukker og kaneldryss favoritten.

Amerikanske pannekaker

Det er lite som skaper den gode helgefølelsen, så fort, som nystekte amerikanske pannekaker på frokostbordet!

IMG_6915.jpg

Amerikanske pannekaker er tykkere og mindre enn tradisjonelle norske pannekaker og har mer til felles med sveler eller lapper.  De små pannekakene kan serveres både med søtt og salt, og er perfekt både til frokost og lunsj. Eller hva med en ny vri på bursdagsfeiringen? 

Inviter venner og naboer på frokostbursdag på pannekakebuffet! 

Stek en stabel med små, tykke amerikanske pannekaker, sett fram banan, blåbær, bringebærsyltetøy, brunost, lønnesirup, honning, valnøtter, bacon, rømme og nugatti på bordet, så kan alle de store og små gjestene enkelt komponerer sin egen favoritt. Garantert en hit! 


Til ca 8 tykke, små pannekaker trenger du:
250 gram hvetemel
1 ss bakepulver
1 ts sukker
2 egg, lett sammenpisket
1 stor ss smør, smeltet og avkjølt
3 dl melk
smør til steking

Slik gjør du:
Bland mel, bakepulver og sukker. Tilsett sammenpiskede egg, smeltet smør og melk og bland til en jevn røre. La røren svelle i ca 20 minutter.

Stek pannekakene på middels varme.

Tips: Vil du servere pannekakene samlet? Sett ovnen på 100 grader legg dem inn der etterhvert som de blir ferdigstekt. La dem ligge i ovnen til du er klar for å servere. 

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no




Sandwich

Å lage hjemmelaget sandwich er enklere enn du tror. Vi har prøvd ut diverse sandwich-varianter både med kjøpekjeks, hjemmelaget kjeks, kjøpeis, hjemmelaget is... Men nå har vi kommet frem til vår favoritt. Den er enkel å lage, har passe seig kjeks, du kan velge is etter smak og den er utrolig god. Lager du opp noen av disse, har du alltid noe skikkelig digg å varte opp med om du får gjester.  Jeg tipper også gjestene blir rimelig imponert over at du faktisk har laget den selv.

Du trenger
Hjemmelaget iskjeks
vaniljeis, eller annen favorittis

Du trenger til iskjeksen
4 egg
120 gram sukker
120 gram hvetemel
1 ts bakepulver
4 ss Oboy (evt 2 ss kakao)  

Slik gjør du
Pisk sammen egg og sukker til eggedosis, Bland inn resten av ingrediensene til du har en jevn og fin røre. Smør røren jevnt utover to bakepapirkledde stekeplater. Det er viktig at det er et jevnt lag - ellers blir de fort brent i kantene. Stekes så på 200 grader i 5-6 minutter til du ser at deigen er blitt gyllen og fast. Stek brettene hver for seg. Mens dette steker, tar du et nytt bakepapir og strør et tynt lag med sukker på. Når så kaken er ferdig stekt tar du den ut og legger den oppå det sukkerkledde bakepapiret, dra så forsiktig av det bakepapiret som har vært i ovnen og nå ligger på toppen (sånn som du gjør med rullekake). Mens kjeksen fortsatt er varm og myk, skjærer du ut ønsket form enten du ønsker runde, firkantede eller kvadratiske sandwich.  Når bunnen er avkjølt, tar du en raus skje med en skikkelig god vaniljeis (- om du ønsker å bruke en annen is enn vanilje er det fullt mulig og mulig like godt;)) og legger i mellom to kjeks. Jeg legger mellomleggspapir mellom isene og legger sandwichen i en lufttett boks i fryseren.

Så er det bare å ta opp når du får gjester, servere og imponere ;) 


 

 

Enkelt grilltilbehør

Er dere på hytta eller skal ha naboer over på grill og tenker i dag gjør vi det enkelt - her er oppskriften! Maisbrød, kålsalat, syltet rødløk og hjemmelaget ketsjup, er alle enkle gode oppskrifter som hverken krever mye tid eller innsats å lage. Du trenger ikke lage alle heller, prøv deg frem, hva dere liker best. Vi konkluderer stadig med at en enkel grillmiddag blir så utrolig mye bedre med det lille ekstra hjemmelagde tilbehøret.

IMG_5846.jpg

Oppskrift på syltet rødløk finner du her    
Her finner du oppskrift på  kålsalaten
Her finner du oppskrift på hjemmelaget ketsjup

Du trenger til maisbrødet:
150 gram hvetemel
150 gram maismel ( eller fint polenta)
50 gram sukker
3 ts bakepulver
2,5 dl kulturmelk eller kefir
2 egg
50 gram smeltet smør

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 210 grader. Bland sammen de tørre ingrediensene og de våte ingrediensene hver for seg. Ha så de våte ingrediensene oppi de tørre og rør dette sammen til du har en klumpri røre. Hell over i en smurt form. Jeg bruker en liten brødform, eller en rund liten paiform, avhenger hvilken form du ønsker på maisbrødet ditt.

Stekes i ca 30 minutter, mulig litt kortere om du bruker en rund form. Bruker du brødform la brødet være ca 10 minutter i formen før du tar det ut og avkjøler på rist. Serveres nybakt med godt smør.

Sommerbrød

Har du en favoritt brødoppskrift? Jeg har ikke en, jeg har minst fem. Grunnen til at jeg har flere favoritter, er fordi det ikke alltid passer å bake det samme brødet. En dag passer det å elte på kvelden, mens neste på morgenen, noen ganger kan jeg bake et brød som kan gjøre seg ferdig i ovnen, andre ganger er det genialt med et brød som så å si lager seg selv mens vi sover.  Slik er det med dette brødet, du rører sammen en deig på kvelden, lar det heve over natten, for så å steke det morgenen etter. Et perfekt brød for late feriedager, hvor du har litt ekstra tid på morgen, og det er helt innafor med nybakt brød til frokost☀️ 

IMG_5756.jpg

Du trenger (til en stor brødform)
350 g hvetemel
100 g sammalt hvete, fin
50 g rugmel
1 ts tørrgjær
1ts salt
1 ts honning, eller brunt sukker
4 dl kaldt vann

Slik gjør du det
Rør honningen eller det brune sukkeret ut i vannet. Rør sammen de tørre ingrediensene. Tilsett så vannet og rør godt. Hell deigen over i en bakepapapirkledd brødform (du kan også smøre den godt) La brødet heve til dobbelt størrelse natten over under et kjøkkenhåndkle.

Morgenen etter setter du stekeovnen på 200 grader, når ovnen er varm steker du brødet i ca 45 minutter, mens du tar deg en kaffe på trammen i solen.  Avkjøl det ferdig stekte brødet på rist.

Tomat-terte

Nå som de norske tomatene er i sesong, skal du lete lenge etter en sunnere, bedre og mer allsidig frukt (ja tomater er faktisk en frukt;)  De er gode i seg selv eller som en del av et godt tilbehør. De finner sin plass enten det er på brødskiven, i salaten eller i en terte som vi har laget her. Dessuten er tomaten en takknemmelig frukt å dyrke frem. Så lenge den får nok vann, jord og lys krever den ikke så grønne fingre for å trives.

IMG_5821.jpg

Til to terter trenger du
250 g hvetemel (50 gram kan erstattes med sammalt om du ønsker en grovere deig)
2 ts salt
3 ss olivenolje
ca 1,5 dl vann

6-8 tomater av vanlig størrelse
200 g kremost, naturell
1,5 dl creme fraiche
1 eggeplomme
salt, pepper og muskatnøtt
basilikum

Som tilbehør er det godt med syltet rødløk, oppskrift finner du her, du kan evnt ha rødløk skåret i tynne skiver på terten sammen med tomatene før du steker den. En grønn salat, balsamicoeddik og evnt en god skinke.

Slik gjør du:
Elt mel, salt, olivenolje og vann sammen til en jevn deig, her bruker jeg kjøkkenmaskin med eltekrok. La deigen så hvile en times tid. Del deigen i to.

Sett ovnen på 275 grader.

Bland sammen kremost, creme fraiche og eggeplomme, smak til med salt, pepper og muskatnøtt. Kjevl ut deigen så tynne du klarer på to bakepapir, fordel osteblandingen utover de to bunnene. Del tomatene i tynne skiver som du fordel utover. Kvern over med litt fersk pepper. 

Stek terten til den er gylden (ca 10 minutter) Ha på raust med fersk basilikum på toppen.

Spises helst varm, spis den første, mens den andre står i ovnen.
 

IMG_5805.jpg

Hylleblomstsaft

Jeg elsker hylleblomstsaft. Det har jeg alltid gjort. Jeg kan ikke komme på noen annen drikke som gir meg mer sommerstemning enn denne klare, gulhvite saften som smaker av både blomster og sol. 

IMG_0880.jpg

Jeg har hatt lyst til å lage hylleblomstsaft selv i mange år, men av en eller annen pussig grunn kom jeg aldri over noe hylleblomsttre selv om jeg (til min stigende irritasjon) leste overalt hvordan "hylleblomst vokser overalt, det er bare å plukke!" Likevel virket det altså som om jeg befant meg alle andre steder enn der hylleblomsten grodde, eller at den grodde alle andre steder enn der jeg befant meg. Uansett. Det var et mysterium. Årene gikk og jeg hadde så godt som gitt opp alle ambisjoner og drømmer om hjemmelaget hylleblomstsaft da jeg var på trilletur her om dagen. Og der. Plutselig. Var ikke det svarthyll som hang over gjerdet langs veien? Jeg gikk nærmere. Og luktet. Og det var ikke noen tvil.  Nydelige gulhvite litt flate blomsterklaser ytterst på greinene. Den sterke, søtlige lukten som minner veldig om smaken. Der var den! Det var ingen annen utvei enn å gå på slang. 

Hylleblomstsaften ble akkurat like god som jeg hadde forestilt meg. Den er perfekt blandet ut med vann og masse isbiter på varme kvelder. Men det er nok bare å innse at verken Mattis eller ungene i gata synes den er like god som det jeg synes, så jeg mistenker at det kan bli litt saft til overs. Selv jeg har mine begrensninger når det gjelder antall liter som kan konsumeres med hylleblomstsaft.

Da passer det perfekt at hylleblomstsaft er et fantastisk utgangspunkt for utrolig mye godt. Hva med en smoothie med hylleblomst, jordbær og yoghurt? Eller kanskje en lime-ostekake med hylleblomst? Sverre Sætres kokebok "Frukt og bær" har utrolig mange gode oppskrifter med hylleblomstsaft, så jeg kan fort komme til å angre på at jeg ikke plukket mer. Jeg får kanskje rett og slett gå tilbake i morgen? Det er ikke mange ukene igjen før svarthyllen er avblomstret for i år. Det ville jo vært en skam om de hvite blomsterklasene som fremdeles er igjen der borte bare skulle gå til spille med vissheten om hvilke delikatesser de kunne blitt til...

Har du en favoritt-oppskrift med hylleblomst? Del gjerne! 

FullSizeRender.jpg

Du trenger:  
40 blomsterklaser
1 sitron  
3 liter kokende vann  
1 kg sukker  
20 g sitronsyre

Slik gjør du:  
Skyll blomsterklasene godt i en sil, og legg dem på et håndkle for å renne av. Legg blomstene over i en stor bolle eller kjele. Skyll sitronene godt og skjær dem i tynne skiver. Legg deretter sitronskivene over blomsterklasene. Kok opp vannet og hell det over blomster og sitroner. Tilsett så sukker og rør til alt er oppløst. Til slutt rører du inn sitronsyren. Sett blandingen kaldt og godt tildekket i 3 døgn. Hell den deretter over i en fin sil, og la den renne av seg. Hell over på rene flasker. 

Saften kan oppbevares i kjøleskap eller fryses. 

Hveteboller

Sommeren er her og ferske boller er alltid en hit enten de spises hjemme, på lekeplassen, båtur eller på stranden. De tåler noen timer i solen også - og må de lages klar i forkant - så blir de jammen nesten like gode når du tar de opp fra fryseren også. Boller er også perfekt å bake om familiens små skal være med på baksten. Vi har en tradisjon om at årets første nyrørte syltetøy av norske jordbær må spises på boller. Så jeg gleder meg som et barn til neste gang det skal bakes, for nå er jo jordbærsesongen her.  Denne oppskriften er en blanding av flere bolle-oppskrifter jeg har brukt opp gjennom årene, og resultatet? De beste hvetebollene som finnes!

IMG_5724.jpg

Til ca 24 boller trenger du :
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør i terninger

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1- 1, 5 timer på et lunt sted. Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Rull deretter ut bollene til 24 enheter.

La bollene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Frosne boller tines i romtempratur, før de varmes opp på varmluft 200 grader rett før servering i 4-5 minutter.
 

Ukemeny på sommerhytta

Hva setter dere på menyen når dere skal tilbringe en uke på sommerhytta? Her har du en ukemeny med herlig sommermat!

IMG_9218.jpg

På sommeren er det mye annet som frister mer enn å tilbringe timevis på kjøkkenet. Man vil helst både lage og spise maten ute, og alt som kan spises kaldt, eller tilberedes på en grill, er å foretrekke fremfor mat som krever mange timer innendørs når ettermiddagssola skinner ute. 

Vi har derfor satt sammen en ukemeny med mat som egner seg godt ved sjøen. På menyen finner du fristende grillmat, ferske skalldyr, norske nypoteter og jordbær  – og ikke minst stekt småmakrell etter fisketuren. 

Lykke til med planleggingen, og riktig god sommer!


Mandag: Ferske reker med hjemmelaget loff og aioli

Sommerens beste middag blir enda bedre med hjemmelaget loff og aioli.

Se oppskrift her. 

Ferske reker med loff og aioli er det ultimate sommermåltidet!

Ferske reker med loff og aioli er det ultimate sommermåltidet!

Tirsdag: Pasta med chorizo og basilikum

En nydelig pastarett med masse smak som er like god varm som kald.

Se oppskrift her.

På utkikk etter en pastarett som kan tas med på stranden eller på sjøen? Prøv denne!

På utkikk etter en pastarett som kan tas med på stranden eller på sjøen? Prøv denne!

Onsdag: Stekt makrell med agurksalat og nypoteter

Man kan nesten ikke være på sommerferie uten å spise stekt småmakrell til middag eller kveldsmat!

Se oppskrift her.

Det er lite som gir en så sterk smak av sommer, som selvfisket og stekt småmakrell!

Det er lite som gir en så sterk smak av sommer, som selvfisket og stekt småmakrell!

Torsdag: Kyllingspyd med tzatziki og gresk salat

Kylling med en smak av sitron og urter i kombinasjon med greske smaker og syltet rødløk sørger for en perfekt sommermiddag!

Se oppskrift her.

Fyr opp grillen og gled deg til en herlig sommermiddag!

Fyr opp grillen og gled deg til en herlig sommermiddag!

Fredag: Fiskesuppe med røkt laks, mais og dill

Hvis fiskelykken uteblir, har du likevel muligheten til å lage denne nydelige fiskesuppen.

Se oppskrift her.

Lyst på en litt annerledes fiskesuppe? Prøv denne varianten med blant annet poteter, mais og dill!

Lyst på en litt annerledes fiskesuppe? Prøv denne varianten med blant annet poteter, mais og dill!

Lørdag: Hvit pizza med skinke, aromasopp og kapers

Finn en stein i havkanten og legg den på grillen. Da har du mulighet til å lage perfekt pizza!

Se oppskrift her.

Har du laget pizza med creme fraiche før? Det gir en nydelig mild og kremete smak, og en litt annerledes pizza.

Har du laget pizza med creme fraiche før? Det gir en nydelig mild og kremete smak, og en litt annerledes pizza.

Søndag: Grillede nakkekoteletter med mais og urtesmør

Denne middagen krever minimalt med forberedelser, men gir masse smak! Det eneste du trenger å gjøre er å røre sammen et herlig kryddersmør, kjøpe fersk mais, krydre nakkekotelettene – og varme opp grillen.

Se oppskrift her.

Ferdig grillede nakkekoteletter serveres med grillet mais og en raus skje med urtesmør.

Ferdig grillede nakkekoteletter serveres med grillet mais og en raus skje med urtesmør.

Dessert:  Norske jordbær med oppskrift på hjemmelaget crumble og is

Med hjemmelaget crumble og en god vaniljeis blir de norske jordbærene om mulig enda bedre!

Se oppskrift her.

Norske jordbær smaker utrolig godt med en god vaniljeis og crumble, eller kjekssmuler, som det egentlig er.

Norske jordbær smaker utrolig godt med en god vaniljeis og crumble, eller kjekssmuler, som det egentlig er.

Ukas bakst: Sommerbrød på grillen

Alt man kan gjøre på grillen i sommerferien, bør gjøres på grillen, synes vi. Det innebærer også brødbaking!

Se oppskrift her.

Lag en focaccia-lignende deig som du legger rett på en glovarm bakestein på grillen. Resultatet blir små, utrolig gode brød som egner seg like godt som rundstykker som pølsebrød.

Lag en focaccia-lignende deig som du legger rett på en glovarm bakestein på grillen. Resultatet blir små, utrolig gode brød som egner seg like godt som rundstykker som pølsebrød.

Havrekjeks

Disse havrekjeksene signert Kolonihagen er både skikkelig gode og langt sunnere enn mange andre kjeks. De gjør like stor suksess når de tas opp av tursekken som på trammen til lunch en sommerdag. Bak de gjerne sammen med barna, men jeg har erfart at når Anna er med å lage disse så blir det alltid et par havrekjeks i manko.... Den lille hjelpekokka må til stadighet sjekke om deigen er ålreit - og ja da, det er den!

Du trenger:
160 gram brunt sukker (gjerne uraffinert)
100 gram smør
1 egg
180 gram sammalt havremel (eller finmalt havregryn)
100 gram havregryn
225 gram rosiner
10 gram natron
0,5 ts vaniljesukker

Slik gjør du:
Pisk smør og sukker hvitt. Bland inn egget og ha i de tørre ingrediensene. Ha i rosinene og bland massen forsiktig sammen. Avkjøl deigen i ca 30 minutter i kjøleskap - da blir den lettere å forme.

Fordel deigen i ca 16 emner, og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Kjeksene stekes på 175 grader i ca 15 minutter til de har fått en gylden farge.

Avkjøles på rist og oppbevares i luftett boks.
 

Sommerens beste jordbær-yoghurtis

For å lage perfekt is trenger du to ting:  Du trenger gode råvarer og en god oppskrift. Når de norske jordbærene er i sesong skal du lete lenge etter en bedre råvare. Og når oppskriften er signert Eivind Hellstrøm kan det rett og slett ikke bli feil. Denne jordbær-yoghurtisen er faktisk den beste jordbærisen jeg har smakt.  Den smaker rett og slett norske jordbær! Her i huset velger barna denne fremfor kjøpeis. Og det er igrunn greit med et litt sunnere alternativ når vi er inne i en sesong hvor det fort blir et titalls is i uken.

Du trenger:
4 ss kremfløte
6 ss yoghurt naturell
100 gram sukker
500 gram ferske (helst norske) jordbær

Slik gjør du det:
Vask og rens jordbærene. Del dem og ha i sukkeret - kjør dette til en masse med en stavmikser eller knus det med en gaffel eller stamper- bland inn yoghurt og kremfløte. Ha blandingen over i isformer enten i beger eller som pinneis og frys.  Lag isen dagen før den skal serveres så de får stå i fryseren over natten. Og helt riktig - du trenger ikke ismaskin til denne isen/ ispinnene:)

Sommerens rekemiddag

Enten du er på hytta eller hjemme, smaker det alltid godt med reker til middag. Det skal ikke så mye til for å gjøre en enkel rekemiddag enda bedre. Med en god aioli eller majones, godt brød, sitron og friske urter kommer du langt. Med litt ekstra tid som man ofte har i ferien, synes jeg det er utrolig godt med hjemmelaget tilbehør; nybakt focaccia, aioli eller chipotlemajones. Men er tiden knapp, eller kreftene rett og slett er brukt opp på å nyte solen en dag på sjøen, funker det utmerket med loff og majones også. Med nydelige reker i hovedrollen, blir det uansett - hjemmelaget tilbehør eller ei - sommerens enkleste og kanskje beste middag.

Du trenger
Reker ( vi pleier å regne ca 0,5 kg pr person)
sitron
Godt brød, focaccia eller loff
majones eller aioli
rødløk
dill, gressløk
avokado
salt og pepper 

Forslag til gode, hjemmelagde sauser finner du her:
Aioli
Majones
Chipotle majones

Oppskrift på en supergod focaccia finner du her.

 

Bær- og melonsalat

Sommeren er kommet og endelig er de norske jordbærene her! Når sola varmer er det fint lite som slår en deilig bær- og melonsalat. Denne salaten kan toppes med yoghurt, vaniljesaus eller is, men egentlig smaker den aller best akkurat sånn som den er: frisk, sunn og god. Gi barna en grillpinne de kan bruke som spisespyd så blir salaten om mulig enda mer populær! 

Du trenger:
jordbær
bringebær
vannmelon
blåbær

Slik gjør du
Vask og rens bærene, del opp vannmelonen i mindre biter. Ha alt i en bolle og server det som snart kommer til å bli noen veldig fornøyde barn. 

Knekkebrød

Søndag er bakedag, og i dag skal vi bake knekkebrød. Hvor deilig er det ikke å fylle opp boksen med noe som er både sunt og godt til den kommende uken?

IMG_5481.jpg

Du trenger:
4 dl sammalt grov rug
2 dl havregryn
2 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 ts salt
2 ts sukker
7 dl vann

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 180 grader. Bland alle ingrediensene sammen. La det stå å svelle et par minutter. Smør så deigen utover to bakeplater som du har kledd med bakepapir.  Stek platene ved 180 grader i ca 10 minutter. Ta bakeplatene ut av ovnen og skjer - eller stikk ut knekkebrødene i ønsket form. Stek videre i ca 35 minutter - Avkjøl på rist. Om ikke knekkebrødene er sprø etter endt steketid - pleier jeg å tørke dem videre på 100 grader varmluft til de er helt sprø. 

Oppbevares i lufttett boks.

Grønnsakssmoothie til baby

Har du et barn som ikke er så glad i ren grønnsaksmos, men som ikke kan få nok fruktmos? Da må du teste denne smoothien. Den inneholder gulrot, eple, appelsin og ingefær og er en favoritt her i huset. Den er frisk og god, og passe søt.  Ikke minst føles det bra å servere noe som gjør at de små får i seg litt grønnsaker hvis de små er inne i en litt kresen periode. 

Passer fra 6 mnd. 

IMG_8787.JPG

Du trenger:
1 eple
1 gulrot
Vann
Saften av 1/2 appelsin
Ca 1/4 ts revet ingefær

Slik gjør du:
Skrell gulrot og eple og kutt i små biter. Ha gulrotbitene i en kjele. Ha på vann så det dekker og vel så det. Kok opp. Etter 5 minutter tilsetter du eplebitene. La koke i ytterligere 10-15 minutter til alt er mørt. Hell av vannet men spar på det da du skal bruke dette senere for å få ønsket konsistens. Avkjøl. Ha over i en blender. Ha i litt revet ingefær og saften av 1/2 appelsin. Her kan du også bruke appelsinkjøttet hvis du ønsker det. Kjør til du har en klumpfri smoothie. Tilsett kokevann til du har ønsket konsistens. Server!  

Maisbrød

Føste gang jeg smakte maisbrød var på restauranten «Red Rooster» i Harlem, New York. Det er virkelig en restaurant jeg kan anbefale. Den svensken kjøkkensjefen Marcus Samuelsson har virkelig fått til et konsept som funker med hans versjon av svenske kjøttboller side om side med sørstatens fried chicken. Men det jeg husker smaken av i dag, tre år etter, var det fantastiske maisbrødet vi ble servert. Anna var 7 måneder og maisbrødet ble faktisk hennes første møte med brød. Sammen med god atmosfære og fantastisk mat ble nok totalopplevelsen ekstra god ettersom nettopp maisbrødet på mirakuløst vis fikk vår ellers så aktive 7 måneder gamle jente til å sitte stille. Dermed kunne til og med lunsjen nytes sittende! Da jeg nylig kom over denne fine oppskriften på maisbrød, kom de gode minnene fra resturantbesøket i Harlem tilbake. Nå som grillsesongen er i gang for fullt er maisbrød perfekt å servere. Enten som siderett til grillmaten - eller som en venterett servert med godt smør mens maten gjør seg ferdig på grillen. Dette maisbrødet er blitt meget populært hos Anna (men også hos Hennie) Etter å ha spist 2 x 2 skiver, tror jeg hun syntes det var litt flaut å spørre meg om mer - så hun gikk til Stein og lurte på om han kunne smøre et par skiver til henne. I løpet av en halvtime var i hvertfall hele brødet borte!  Kanskje det vekket noen veldig tidlig barndomsminner hos henne? Fra hennes eller første møte med brød i Harlem;)             

Du trenger:
150 gram hvetemel
150 gram maismel ( eller fint polenta)
50 gram sukker
3 ts bakepulver
2,5 dl kulturmelk eller kefir
2 egg
50 gram smeltet smør

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 210 grader. Bland sammen de tørre ingrediensene og de våte ingrediensene hver for seg. Ha så de våte ingrediensene oppi de tørre og rør dette sammen til du har en klumpri røre. Hell over i en smurt form. Jeg bruker en liten brødform, eller en rund liten paiform, avhenger hvilken form du ønsker på maisbrødet ditt.

Stekes i ca 30 minutter, mulig litt kortere om du bruker en rund form. Bruker du brødform la brødet være ca 10 minutter i formen før du tar det ut og avkjøler på rist. Serveres nybakt med godt smør.

Slumpebrød

Har du en slumpeoppskrift? Jeg har litt for mange;) Dette slumpebrødet har vært en frokost/lunsjfavoritt hjemme hos oss den siste tiden. Men siste uken er det tre venninner som har spurt etter oppskriften. Så da måtte jeg rett og slett prøve å registrere slumpingen min slik at flere kan få glede av dette gode og utrolige lettvinte brødet. Selv om jeg har prøvd å registrere målene blir det aldri helt likt resultat, dette brødet er og skal fortsatt være et slumpebrød. Men uansett om resultatet blir ulikt - så blir det alltid godt! Men disse målene som utgangspunkt har du uansett mulighet til å lage din egen slumpevariant.  På 1 time og 15 minutter kan du ha dette brødet ferdig. Når minstemann i familien starter dagen kl 05.00 rekker jeg både å bake brødet og smøre niste med det før resten av familien står opp.

Du trenger:
300 gram hvetemel
70 gram fint sammalt mel
70 gram havregryn
1 toppet ts salt
0,5 pose tørrgjær
4-5 dl lunket vann

Slik gjør du det:
Bland sammen alt det tørre, ha i det lunkne vannet og rør raskt sammen. Deigen blir ganske klissete. La dette heve i bollen minst en halv time (men gjerne noe lenger om du har tid- Hevetiden min avhenger av hvor tidlig Hennie våkner;) Legg et bakepapir på en stekeplate og hell ut deigen - jeg hjelper gjerne deigen med en slikkepott så jeg får med meg alt (ja, du leste riktig, her trengs verken form eller forming av brød på noe som helst vis) Dryss over et tynt lag med mel og legg et kjøkkenhåndle over. Sett ovnen på 250 grader. La brødet etterheve mens ovnen blir varm. Når ovnen er blitt varm setter du det inn i ovnen. Stek så brødet i ca 15-20 minutter.

Litt avhengig av hvor tynn deigen er blir dette et ganske flatt brød. Jeg pleier som regel å skjære det opp på langs slik jeg skjærer opp en focaccia. Hvis jeg har en litt fastere deig blir det et litt høyere, rundt brød og da går det fint an å skjære det i skiver. Lykke til og slump i vei!