Sommerbrød på grillen

Alt man kan gjøre på grillen i sommerferien bør gjøres på grillen synes vi. Det innebærer også brødbaking!

Lag en focaccia-lignende deig som du legger rett på en glovarm bakestein på grillen. Resultatet blir små, utrolig gode brød som egner seg like godt som rundstykker som pølsebrød.

Lag en focaccia-lignende deig som du legger rett på en glovarm bakestein på grillen. Resultatet blir små, utrolig gode brød som egner seg like godt som rundstykker som pølsebrød.

De siste somrene har vi vært på besøk hos noen venner som har en fantastisk hytte ved sjøen. Det er verken strøm eller vann der, men det er likevel en koketopp og en liten stekeovn som går på propan. Det dekker de aller fleste behov, men det pleier ikke å bli til at vi baker så mye brød i den ovnen. Derfor begynte vi å eksperimentere med brødbaking på grillen. Vi lager jo stort sett alt annet på grillen, og pizza har vist seg å bli bedre enn det aller meste når den blir stekt på grillen. Så hvorfor ikke begynne å bake brød på grillen også?

Vi har prøvd oss litt fram. Vi har laget både store og små brød og testet både med og uten brødform. Det meste fungerer, men det beste resultatet har vi fått når vi har laget en focaccia-lignende deig, som vi legger rett på en glovarm bakestein som er dekket med litt mel. Resultatet blir små, utrolig gode brød som egner seg like godt som rundstykker som pølsebrød. Oppskriften har vi funnet i boken “På grillen” av Andreas Viestad, og må testes!

Tørrgjær, salt, olje, vann og mel er alt du trenger. Og en grill selvfølgelig.

Tørrgjær, salt, olje, vann og mel er alt du trenger. Og en grill selvfølgelig.

Til 4 små brød trenger du:
750 gram hvetemel
15 gram salt
50 gram fersk gjær eller 1 pose tørrgjær
5 dl lunka vann
3-4 ss olivenolje

Slik gjør du:
Ha mel og salt i en bolle og bland godt. Bland gjæren med det lunkne vannet. Bruker du tørrgjær skal den rett i melet. Hell vannet og oljen over melet og kna til deigen er jevn og myk, men ikke mer enn litt klissete. Er den veldig klissete kan du strø over litt mer mel. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la den heve på et lunt sted i ca. 1 time.

Mens deigen hever kan du tenne grillen med grillkull på den ene siden av grillen, slik at du har en varm og en mindre varm sone.

Legg en bakestein, noen ildfaste murstein eller en jernplate på grillen over den varme sonen.

Del deigen i to og form den til fire flate og mer eller mindre runde leiver som alle er et par cm tykke.

Strø mel på bakesteinen og legg på et brødemne. Grill ett av gangen. Det er en fordel at du ikke flytter for mye på brødet i begynnelsen, men følg med om det blir brent.

Snu brødet flere ganger.

Etterhvert som brødet får svarte flekker på begge sider, kan det flyttes over på den kaldere delen av grillen, og da kan det godt ligge rett på grillristene. Avhengig av varmen pleier det å ta rundt 10-12 minutter å få et ferdig stekt brød.

Denne saken er publisert på Plusstid.no