Tomat-terte

Nå som de norske tomatene er i sesong, skal du lete lenge etter en sunnere, bedre og mer allsidig frukt (ja tomater er faktisk en frukt;)  De er gode i seg selv eller som en del av et godt tilbehør. De finner sin plass enten det er på brødskiven, i salaten eller i en terte som vi har laget her. Dessuten er tomaten en takknemmelig frukt å dyrke frem. Så lenge den får nok vann, jord og lys krever den ikke så grønne fingre for å trives.

IMG_5821.jpg

Til to terter trenger du
250 g hvetemel (50 gram kan erstattes med sammalt om du ønsker en grovere deig)
2 ts salt
3 ss olivenolje
ca 1,5 dl vann

6-8 tomater av vanlig størrelse
200 g kremost, naturell
1,5 dl creme fraiche
1 eggeplomme
salt, pepper og muskatnøtt
basilikum

Som tilbehør er det godt med syltet rødløk, oppskrift finner du her, du kan evnt ha rødløk skåret i tynne skiver på terten sammen med tomatene før du steker den. En grønn salat, balsamicoeddik og evnt en god skinke.

Slik gjør du:
Elt mel, salt, olivenolje og vann sammen til en jevn deig, her bruker jeg kjøkkenmaskin med eltekrok. La deigen så hvile en times tid. Del deigen i to.

Sett ovnen på 275 grader.

Bland sammen kremost, creme fraiche og eggeplomme, smak til med salt, pepper og muskatnøtt. Kjevl ut deigen så tynne du klarer på to bakepapir, fordel osteblandingen utover de to bunnene. Del tomatene i tynne skiver som du fordel utover. Kvern over med litt fersk pepper. 

Stek terten til den er gylden (ca 10 minutter) Ha på raust med fersk basilikum på toppen.

Spises helst varm, spis den første, mens den andre står i ovnen.
 

IMG_5805.jpg