Hylleblomstsaft

Jeg elsker hylleblomstsaft. Det har jeg alltid gjort. Jeg kan ikke komme på noen annen drikke som gir meg mer sommerstemning enn denne klare, gulhvite saften som smaker av både blomster og sol. 

IMG_0880.jpg

Jeg har hatt lyst til å lage hylleblomstsaft selv i mange år, men av en eller annen pussig grunn kom jeg aldri over noe hylleblomsttre selv om jeg (til min stigende irritasjon) leste overalt hvordan "hylleblomst vokser overalt, det er bare å plukke!" Likevel virket det altså som om jeg befant meg alle andre steder enn der hylleblomsten grodde, eller at den grodde alle andre steder enn der jeg befant meg. Uansett. Det var et mysterium. Årene gikk og jeg hadde så godt som gitt opp alle ambisjoner og drømmer om hjemmelaget hylleblomstsaft da jeg var på trilletur her om dagen. Og der. Plutselig. Var ikke det svarthyll som hang over gjerdet langs veien? Jeg gikk nærmere. Og luktet. Og det var ikke noen tvil.  Nydelige gulhvite litt flate blomsterklaser ytterst på greinene. Den sterke, søtlige lukten som minner veldig om smaken. Der var den! Det var ingen annen utvei enn å gå på slang. 

Hylleblomstsaften ble akkurat like god som jeg hadde forestilt meg. Den er perfekt blandet ut med vann og masse isbiter på varme kvelder. Men det er nok bare å innse at verken Mattis eller ungene i gata synes den er like god som det jeg synes, så jeg mistenker at det kan bli litt saft til overs. Selv jeg har mine begrensninger når det gjelder antall liter som kan konsumeres med hylleblomstsaft.

Da passer det perfekt at hylleblomstsaft er et fantastisk utgangspunkt for utrolig mye godt. Hva med en smoothie med hylleblomst, jordbær og yoghurt? Eller kanskje en lime-ostekake med hylleblomst? Sverre Sætres kokebok "Frukt og bær" har utrolig mange gode oppskrifter med hylleblomstsaft, så jeg kan fort komme til å angre på at jeg ikke plukket mer. Jeg får kanskje rett og slett gå tilbake i morgen? Det er ikke mange ukene igjen før svarthyllen er avblomstret for i år. Det ville jo vært en skam om de hvite blomsterklasene som fremdeles er igjen der borte bare skulle gå til spille med vissheten om hvilke delikatesser de kunne blitt til...

Har du en favoritt-oppskrift med hylleblomst? Del gjerne! 

FullSizeRender.jpg

Du trenger:  
40 blomsterklaser
1 sitron  
3 liter kokende vann  
1 kg sukker  
20 g sitronsyre

Slik gjør du:  
Skyll blomsterklasene godt i en sil, og legg dem på et håndkle for å renne av. Legg blomstene over i en stor bolle eller kjele. Skyll sitronene godt og skjær dem i tynne skiver. Legg deretter sitronskivene over blomsterklasene. Kok opp vannet og hell det over blomster og sitroner. Tilsett så sukker og rør til alt er oppløst. Til slutt rører du inn sitronsyren. Sett blandingen kaldt og godt tildekket i 3 døgn. Hell den deretter over i en fin sil, og la den renne av seg. Hell over på rene flasker. 

Saften kan oppbevares i kjøleskap eller fryses.