Toast med løyrom

Denne forretten er uten tvil en av våre favoritter. Det tror jeg flere av våre venner kan skrive under på, da den gjentatte ganger har blitt servert når vi har hatt middag.  Det er nemlig nesten ikke mulig å trå feil med løyrom servert med god rømme, rødløk og dill - med presset sitron over. Det er både utrolig godt og lite tidkrevende, noe som jo må sies å være ideelt. Noen ganger lager vi klar toastene før vi setter oss til bordet og serverer dem på en stor skjærefjøl. Er det en mer uformell setting setter vi frem løyromboksen, rømmen og fint oppkuttet grønnsaker slik at alle kan lage sin egen. Det pleier å være veldig populært. Denne forretten er også veldig populær hos barna. Dagen etter vi hadde spist løyrom sist kom Anna fornærmet hjem fra barnehagen: " Mamma, jeg vil ikke ha sånn kaviar fra tube på nista, jeg liker sånn fra boks mye bedre!" Vel, sånne vaner tror jeg ikke vi skal innføre for en treåring, men det er uansett godt å vite at det falt i smak! 

Til fire personer trenger du:
200 g løyrom, gjerne av merket Kalix. 
1 boks rømme (gjerne røros-rømme)
1 finhakket rødløk
dill
sitron i båter
en stor eller to små baguetter

Slik gjør du:
Sett ovnen på 150 grader. Skjær opp baguetten i skiver. Rist skivene i ovnen til de er sprø. Det tar ca en drøy halvtime.

Finhakk rødløk og dill og skjær sitronen i båter. Legg en raus spiseskje med god rømme på toasten før du legger på løyrom, rødløk og dill. Press litt sitronsaft over. Eventuelt kan du servere alt i skåler og la gjestene lage toasten selv.
 

Greske pitabrød

Du skal ikke være mange dager i Hellas før du får en ny pita favoritt. For hvor gode er ikke disse deilige, flate pitabrødene som du steker i panna? De er perfekt å fylle med det du måtte ønske, for så å rulle og spise. Det blir ikke feil om du fyller disse med deilig gresk gyros souvlaki, men de er også gode som wrap fylt med salat, en god ost og skinke. Sist vi skulle på en lengre biltur, var påsmurte pitabrød nisteønske både fra mann og barn. Og ja! Jeg lover - det er så mye bedre enn veldig mye av den maten som er å få kjøpt langs norske veier. Så da vi satt der i solen på en rasteplass og nøt en deilig wrap, priste jeg meg lykkelig for at jeg hadde tatt meg bryet og funnet frem stekepanne før avreise.

Du trenger til 20 pitabrød
3,5 dl lunket vann
150 g yoghurt naturell
750 gram hvetemel
en halv pose tørrgjær
2 ts salt
2 ss flytende honning
ca 0,5 dl olivenolje

Slik gjør du
Bland alle ingrediensene i en bakebolle, kjør i en kjøkkenmaskin med eltekrok (ca 10-15 minutter) til du har en blank og smidig deig. Legg et kjøkkenhåndkle over bollen, og la deigen heve i ca en time. Del deigen i ca 20 emner, kjevl de flate, og stek i en tørr middels varm stekepanne. Jeg har stekt de i en grillpanne, da får du de brune stripene. Men det fungerer fint å steke i en vanlig stekepanne eller takke også.


 

Grønnkål med epler og bacon

Dette er et fantastisk tilbehør til ribbe og en ny vri på den tradisjonelle rosenkålen. Her er rosenkål byttet ut med grønnkål, og eplene i kombinasjon med bacon gjør dette friskt og godt. Samtidig gir dette tilbehøret ribbemiddagen et fargerikt uttrykk. Hvis du fremdeles lurer på hva du skal servere til ribba kan jeg virkelig anbefale denne oppskriften.  

IMG_0840.jpg

Du trenger:
1 grønnkål
4 sjalottløk
5 baconskiver
2 epler
Smør til steking.

Slik gjør du:
Skjær kålen og bacon i strimler. Finhakk sjalottløk.  Stek kålen i en god klatt smør under stadig omrøring i 5-7 minutter.  Del eplene i små terninger. Ha i epler, sjalottløk og bacon. Stek det videre i 5-10 minutter. Smak til med salt og pepper.

 

Melkekaramellkrem

I fjor startet jeg en ny tradisjon. Jeg serverte barna mine melkekaramellkrem til frokost på julaften. En frokost som alltid spises foran jule-morgen på NRK. Planen er at denne herligheten skal de få hver jul. Det skal være noe de kan glede seg til som aldri lages ellers, noe som skiller hverdag fra fest. Lurer du på hvordan den smaker? Den smaker himmelsk. Litt som en ekstra god "Hapå". Det spørs nok om jeg også må ha en skive med barnas pålegg på julaften;)

Du trenger :
1 liter helmelk
360 gram sukker
1 knivsodd natron

Slik gjør du:
Varm opp melken i en kjele. Tilsett sukker og natron og rør godt. La blandingen småkoke på svak varme i ca 2 timer. Rør jevnlig og pass på at melken ikke brenner seg. Kremen er ferdig når den har fått en gyllen farge og en tykk og karamellaktig konsistens.  Den blir også noe tykkere når den avkjøles. Når den er ferdig  har du den over på rene glass.
Kan oppbevares inntil 1 mnd i kjøleskap.

Oppskriftskilde: Frokost fra kolonihagen

Kolonihagens italienske salat og rekesalat

Jeg har alltid elsket frokostene i julen. Deilige morgener fylt av ro, julemusikk, fyr i peisen og god mat. Mange har tradisjon på hva de spiser og spiser gjerne det samme hvert år. Det gjør vi også. Men i fjor prøvde vi noe nytt, nemlig rekesalat og italiensk salat etter oppskrift fra Kolonihagen. Disse to innslagene har blitt en ny tradisjon hos oss - selvfølgelig i kombinasjon med det vi alltid har hatt.

IMG_0620.jpg

Jeg kommer til å servere dette sammen med Mammas hvetekake. 

Til Rekesalaten trenger du :
150 gram pillede ferske reker
150 gram majones (gjerne hjemmelaget) 
2 ss rømme
1 ts lys eddik
saften av en halv sitron
1 liten løk
1/3 purre
1 liten revet gulrot
1/4 agurk
Salt, pepper, gressløk og dill etter smak

Slik gjør du: 
Alt blandes godt i en stor bolle - ha det så over i en serveringsbolle eller et fint glass.

Til Italiensk salat trenger du:
3 gulrøtter
1/3 sellerirot
1/4 hodekål
150 gram majones
2 ss rømme
0,5 ts sennep
1 ss hvitvinseddik
1 ts honning
60 gram sylteagurk i biter

Slik gjør du:
Riv gulrøtter og sellerirot. Kutt kålen - bland sammen med resten av ingrediensene. Smak til med salt og pepper.

Hjemmelaget krokan

Med to ingredienser lager du denne knasende herligheten. Når du først er i gang kan du like greit lage dobbel porsjon. Ha noe over på koselige glass, og du har den perfekte vertinne/venninnegave.  Resten kan brukes til å gi flere av julens desserter en ny dimensjon. Hva med litt sprøtt oppå moltekremen eller tjukkmelkspuddingen ? Lager du krokanen selv kommer du faktisk også unna med å servere is - på selveste julaften. 

Du trenger :
1 dl mandler (den kan eventuelt lages med andre nøtter også)
2 dl sukker

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Grovhakk mandlene, før du rister dem i 10 - 15 minutter i ovnen, men pass på så de ikke blir brent.
Smelt sukkeret til karamell i en kjele. Tilsett de ristede mandlene og rør godt. Hell blandingen utover på et bakepapir. Avkjøles i romtemperatur. Knus så krokanen i en morter. 

Ha over på et lufttett glass.

Sarah Bernard i langpanne

Denne klassikeren er en kjent favoritt hos mange voksne. Ved å bytte ut nøttene i marengsbunnen med salte kjeks og kombinere det med deilig smørkrem og sjokoladeglasur - går den også rett hjem hos familiens små!

ferdig sarab.jpeg

Vi baker Sarah Bernard i en langpanne. Bakeprossessen blir enklere og den rekker til mange. Vi pleier å gjemme unna litt for å kunne ha på lur. Den er nemlig genial å fryse, for så ta opp stykker før servering.

Sarah Bernard er en fin kake å bake med barna. De kan knuse kjeks i blenderen, blande i marengs, dra utover i form, og ikke minst smake. For her er det mye som må smakes på! Hyppig smaking underveis er nemlig helt nødvendig. Dermed både føler – og er – de små kokkene svært viktig for et perfekt resultat!

ingredienser sarab.jpeg

Du trenger:
Kjeks og marengsbunn
200 gram salte kjeks (vi bruker 1,5 pakke med sætre snackers)
4 ts bakepulver
6 eggehvitter
400 gram sukker

Sjokoladekrem
250 gram mykt meierismør
200 gram melis
6 eggeplommer
2 ss kakao, evnt oboy (her foretrekker barna oboy)
2 ts vaniljesukker

Sjokoladeglasur
200 gram kokesjokolade
2-4 ss smør

baker sarab.jpeg

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 175 grader.

Ha kjeksen i en blender og kjør de til du har en fin masse. Bland inn bakepulveret. Pisk eggehvittende stive i en kjøkkenmaskin, tilsett sukker litt og litt mens du fortsetter å piske. Pisk til du har en tykk, fin marengs. Vend inn den finmalte kjeksen.

Fordel marengsen i en bakepapirkledd langpanne ( 30x40), stekes så i ca 20 minutter. Etter marengsen er stekt, lar du den ligge i langpannen til den er helt kald.

Mens den avkjøles kan du lage sjokoladekremen. Pisk det myke smøret sammen med melis, pisk så inn litt og litt med eggeplommer til du har en luftig smørkrem. Ha så i kakao (evnt oboy) og vaniljesukker. Smørkremen smøres så over marengsbunnen. Men OBS! at marengsbunnen er ordentlig kald før du gjør dette. Sett så kaken i kjøleskap, minst et par timer (eller den kan stå over natten)

Når sjokoladekremen er satt, skal du toppe den med sjokoladeglasur. Smelt sjokoladen over et vannbad (ikke for sterk varme, da blir sjokoladen kornete), rør inn smøret til du har en myk fin glasur. Smør så glasuren over den avkjølte sjokoladekremen i et tynt lag. Sett så kaken kaldt igjen slik at glasuren stivner. Når glasuren er stivnet er kaken klar til å dele opp i små firkanter med en skarp kniv.

Sara Berhard kan fint oppbevares et par dager i kjøleskap, men skal du oppbevare den lenger anbefaler jeg fryseren. Den tiner raskt, så det er bare å ta opp det du trenger en liten time før servering.

***

Denne oppskriften er skrevet i samarbeid med Orkla og publisert på www.plusstid.no

Osteaften

Det er lite som slår gode oster, med godt tilbehør. Når jeg skal servere ost velger jeg et par tre oster, gjerne en hardost, en myk og en blåmuggost. Det er ikke så vanskelig å gjøre det lille ekstra ut av osteaften med å lage tilbehøret selv. På familiematblogg finner du oppskrift på tre enkle, men utrolig gode tilbehør som vi digger. Müsli-kjeks, fikenmarmelade og honning med valnøtter. Kan anbefales!  

PS: både en god ost og tilbehør kan være en veldig fin julegave til «den som har alt» 

IMG_0741.jpg

Du trenger til fikenmarmelade
200 g tørket fiken
70 g rosiner
1 dl vann
4 ss sukker
2 ss balsamikoeddik
Sitron

Slik gjør du:
Skjær fikenene i små biter og ha de i en liten kjele sammen med rosiner, vann sukker og balsamikoeddik. Kok forsiktig opp og la det småkoke under lokk til fiknene er blitt myke. Det tar ca 30-40 minutter. Smak til med litt sitronsaft. Kjør blandingen med en stavmikser, så får du en jevnere konsistens. Ha den over på et glass. Oppbevares i kjøleskap.

Du trenger til honning med valnøtter
1 dl honning
6 tørkede aprikoser
1 dl grovhakkede valnøtter
1 kvast rosemarin

Slik gjør du:
Hakk aprikosen i mindre biter, ha det sammen med honningen oppi en kjele. Varm opp på svak varme, til honningen er helt flytende. Trekk kjelen tilside, ha i valnøttene og finhakket rosemarin. Rør godt. Ha Blandingen over på glass.

Du trenger til müslibrødet/kjeksen:
2,5 dl melk
2,5 dl vann
50 gram fersk gjær (evnt tørrgjær)
2 ss solsikkeolje
175 gram hvetemel
175 gram sammalt hvete
100 gram sammalt rugmel
50 gram havregryn
250 gram med nøtter og tørket frukt (jeg pleier å bruke en god blanding av det jeg har:
mandler, valnøtter, hasselnøtter, aprikos, rosiner, fikner)
1 ts salt

Slik gjør du:
Varm opp melken og vannet til det er lunkent- rør ut gjæren. Imens blander du sammen alle de tørre ingrediensene, frø, nøtter og tørket frukt. Ha i olje og salt. Hell så i væsken hvor gjæren er rørt ut. Elt så deigen i en 5-10 minutter i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Du kan også elte den for hånd, men deigen er ganske tung å røre sammen, så jeg liker best å bruke maskin. Dekk så bollen med plast og la den heve i ca 40 minutter. Ha deigen over i smurte brødformer (du kan evnt også bruke bakepapir i) Jeg bruker to små former eller en stor brødform til denne oppskriften.

Sett ovnen på 210 grader og la brødet etterheve ca 30 min mens ovnen blir varm. Stekes ca 40-45 minutter midt i ovnen. Avkjøles på rist

Når brødet er avkjølt (du kan fint bake brødet dagen før) skjærer du brødet i så tynne skiver som du klarer, del hver skive i to - før du legger de utover på en bakepapirkledd bakeplate. Ringle over litt olivenolje og litt havsalt.
Stek så i ovnen på 130 grader i 40 - 50 minutter, hvis du da ikke syntes de er spø nok, kan du tørke de videre på 100 grader varmluft til de er perfekt sprø.

Wednesday 12.13.17

Hjemmelagde medisterkaker

Hva spiser barna deres på julaften når julematen serveres? Våre barn er ikke så begeistret for verken ribbe eller pinnekjøtt, så det er på ingen måte maten de gleder seg mest til på julaften. Men serverer jeg hjemmelagde medisterkaker derimot! Sammen med gode poteter, kanskje lefser  og saus blir en porsjon plutselig til to - og brått er det tid for å åpne presanger. 

Medisterkakene kan fint fryses, så hvorfor ikke eliminere litt stress på julaften og lage dem allerede nå? I fjor lagde vi medisterkakene fra boken "Lises jul". De ble en skikkelig hit og skal garantert lages igjen i år.

IMG_0583.jpg

Du trenger (til ca 20 kaker)
500 gram medisterdeig
1,5 ts salt
1,5 ss potetmel
0,5 ts malt muskat
1/4 ts malt nellik
1/4 ts malt ingerfær
pepper
1 egg
2 dl fløte
Smør til steking

Slik gjør du det:
Elt medisterdeigen i en kjøkkenmaskin med eltekrok sammen med saltet. Tilsett potetmel og krydder. Bland egget sammen med fløten og spe medisterdeigen med dette litt og litt av gangen. Pass på at deigen blir seig mellom hver gang du tilsetter egg/fløte.

Form farsen til kaker av ønsket størrelse, og stek dem i smør på middels sterk varme til de er gyldne på alle kanter. 

Du kan godt blande inn litt kjøttdeig i medisterdeigen hvis du ønsker litt grovere medisterkaker.

Hvite kakemenn

Er du vokst opp med kakemenn? Det er ikke jeg, men selv uten et nostalgisk smaksminne synes jeg de er kjempegode. Pepperkaker bakes i barnehager, på juleverksteder og hjemme gjennom hele desember. Så da nabogjengen skulle samles til bakeverksted, var det kakemenn og ikke pepperkaker som skulle rulles, stikkes ut, stekes, smakes og ikke minst pyntes.

Oppskriften er signert bakeriet i Lom. Jeg ba en bønn om en god og samarbeidsvillig deig 🙏🏼 Det er kanskje det viktigste når et titals barn skal bake. Deigen innfridde og det ble masse kakedamer, stjerner, hjerter, trær og kakemenn. Barna var storfornøyd da de smakte, mens et par av nabodamene nostalgisk mimret av smaken og den svake lukten av hornsalt fra deres barndomsjul.

IMG_0403.jpg

Du trenger (kan med fordel dobles hvis det er mange som skal bake)
2 dl kefir
3,5 dl sukker
125 gram meierismør
1 ss hornsalt
ca 500 gram hvetemel

Slik gjør du det
Bland halvparten av kefiren og sukker i en bolle, i resten av kefiren rører du ut hornsaltet før du blander det sammen med smeltet smør i sukker og kefirblandingen. Tilsett melet, litt og litt av gangen til du har en glatt, fin, smidig deig. Jeg bruker kjøkkenmaskin med eltekrok når jeg blander det. Det er ikke sikkert at du trenger fullt 500 gram mel, Deigen kan godt være litt tynn, den setter seg når den får noen timer i kjøleskapet. Avkjøl deigen minst en halvtime, men den kan godt stå kaldt over natten.

Om deigen har stått lenge kjølig, lønner det seg å ta den ut en liten stund før dere skal bake. Ha mel på bakeborder, så er du klar til å kjevle ut kakemennene. Kjevl til deigen er ca en halv cm tykk og stikk ut kaker i ønsket form. Om du liker sprø kakemenn, kan du godt kjevle de enda litt tynnere.

Stek kakemennene midt i ovnen på 175 grader i 7-10 minutter . Følg med, de skal fortsatt være lyse når de er ferdig.  Avkjøles på rist, før de has over i en tett boks.

Barna pytet kakemennnen med et fint lass med melis, kakepynt og nonstopp, for pyntingen er jo  det aller morsomste. De blir med barnas kreativitet helt fantastiske å se på, men egentlig (mellom oss) er kakemennene aller best sånn som de er, uten for mye melis og pynt.

IMG_0409.jpg

Soyamandler

Med to ingredienser som går overraskende bra sammen, kan du trylle frem soyamandler. Mandlene er gode til ost, god drikke - eller som en salt kontrast til alt det søte vi spiser i julen.  De er også fine å ha på et glass å gi bort som en liten jul eller vertinnegave. 

photo-1.jpg

Dette trenger du:
200 gram mandler
4 ss soyasaus
 

Slik gjør du:
Ha mandlene i en langpanne og stek dem på 120 grader i ca 1 time. Bland så mandlene med  soyasausen. Stekes videre i  20-30 minutter. Rør av og til.

Nøttene avkjøles og oppbevares i tette glass.

Rørebrød

Desember kan ofte føles som en stor sosial sammenkomst, der man løper fra den ene aktiviteten til den andre (alt fra de man bør, må eller virkelig gleder seg til;) Men heldigvis har desember også noen hverdager. Og hva passer ikke bedre da en et skikkelig digg hverdagsbrød? At det er grovt er perfekt i kontrast til alle søtsakene vi putter i oss på denne tida.  Det er dessuten et veldig enkelt brød å bake. Navnet rørebrød kommer nemlig av at alle ingrediensene røres sammen til en deig som ligner på havregrøt.

Dette er det første grovbrødet jeg har bakt som har gått rett hjem hos barna. At dette brødet ga ny kveldsmatrekord med 5 brødskiver, sier vel alt.

photo-2.jpg

Du trenger:
2 dl musli eller firkorn
2 dl havregryn
2 dl hvetemel
2 dl sammalt hvete
2,5 dl melk
2,5 dl vann
1 ts salt
en halv pakke gjær

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 100 grader.  Ha alle ingrediensene oppi en bolle (jeg pleier å bruke lunken væske) Bruker jeg fersk gjær blander jeg det inn i væsken, men bruker jeg tørrgjær blandes det sammen med de tørre ingrediensene. Rør alt sammen til du har en deig som ligner en havregrøt. Hell dette oppi en liten brødform som du har smurt eller kledd med bakepapir.  Sett inn i ovnen, og stek det i en time. Øk så temperaturen til 180 grader og la brødet steke en time til. Og plutselig - med minimal anstrengelse, har du et deilig ferskt grovt brød. Nyt! 

 

Vår favoritt-granola

I dag får du oppskrift på var favoritt-granola. Den er klassisk med havregryn, nøtter og frø. Barna har valgt rosiner til søtning. Granolaen topper vi gjerne med bær, melk eller yoghurt. Den kan også brukes som sprø topping på kjøleskapsgrøten. Granolaen kan varieres og lages utfra hva dere liker og har i kjøkkenskapet. Tilsetter du et par ss kanel og noen tørkede epler, har du plutselig en granola som smaker og lukter jul❄️ Ha en finfin dag:) 

FullSizeRender-13.jpg

Du trenger:
250 gram havregryn
150 gram frø (jeg bruker gjerne gresskarkjerner, solsikke og sesamfrø)
150 gram nøtter (hasselnøtter, mandler, valnøtter)
25 gram brunt sukker
en liten ts havsalt
1 dl eplejuice
1 ss honning
2 ss meierismør
100 gram rosiner (evt annen tørket frukt)

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 140 grader. Smelt smøret i en kjele, ha i honning, brunt sukker og eplejuice. Varm dette opp på svak varme til honning og sukker er flytende. Bland alle de tørre ingrediensene (bortsett fra rosinene) i en bolle, nøttene hakker du opp i ønsket størrelse. Hell så smør og sukkerblandingen over og bland sammen. Hell blandingen over på en bakepapirkledd bakeplate. Stek så granolaen på 140 grader i ca 1 time, rør innimellom slik at granolaen blir jevnt stekt. Jeg pleier å slå av ovnen å la granolaen avkjøles i ovnen (gjerne over natten) Når den er avkjølt has den over på et tett glass.

Spis granolen med ditt favoritt-tilbehør; melk, yoghurt, bær eller sammen med kjøleskapsgrøt.

Hjemmelagde Kornmo-kjeks

Med barn i huset er det et stadig ønske om noe søtt, en dessert eller en kjeks- og hvor mange dager er det egentlig til lørdag?? Som foreldre kan det være litt av en utfordring å være konsekvent nok til å si nei til disse stadige henvendelsene (og forsøkene på å åpne godteskapet…)

Sunne og gode alternativer er derfor kjærkomne hjemme hos oss. 

Både til den stressende timen etter jobb og barnehage der sulten skal stilnes umiddelbart, og til dager da barna skal på tur og det er hyggelig å kunne sende med noe godt i sekken. Når det er skogstur i barnehagen pleier jeg å sende med grove, fylte horn hvis jeg har dette i fryseren, men med oppskriften på Kornmos hjemmelagde kjeks har vi plutselig fått et nytt alternativ.

Oppskriften er veldig enkel og du har sannsynligvis alt du trenger i skapet. Sett på en lydbok, la barna bli med på en hyggelig bakestund og gi det et forsøk! Du kommer ikke til å angre.

IMG_6903.JPG

Til ca 30 kjeks trenger du:
100 gram havregryn
80 gram grov sammalt hvete
40 g solsikkefrø
25 gram solsikkeolje eller rapsolje
0,5 ts havsalt
1 ss maltekstrakt (kan sløyfes eller erstattes med 1 ss honning)
1 ts bakepulver
1 dl vann

FullSizeRender.jpg

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 190 grader. Bland alle råvarene godt. Maltekstrakt kan sløyfes, evt erstattes med 1 ss honning. La deigen stå i 5 - 10 minutter. Kjevle så ut til ca. 3 mm tykkelse.  Her kan du gjerne bruke et bakeark av teflon for å gjøre prosessen lettere. 

Stikk ut kjeksen i runde former, bruk gjerne en kopp eller et glass. 

Ha kjeksen over på en stekeplate og stek dem i 15-20 minutter til de er svakt gylne.

FullSizeRender-6.jpg
IMG_6892.JPG
IMG_6899.JPG

Denne oppskriften er skrevet i samarbeid med Orkla og publisert på plusstid.no

Erterisotto og stekt laks

Tirsdag og torsdag er fiskedager hos oss, og det er ikke sjelden ideeboksen er tom for hva som skal serveres. Løsningen her er ofte å la barna velge. De spiser mer når det er de som har valgt middag, og ofte er deres forslag rett og slett ganske gode. I dag har Anna (5) ønsket seg en av sine favoritter: Stekt laks med erterisotto og masse rømme:) En herlig kombinasjon som kan anbefales.

photo-1.jpg

Til erterisottoen trenger du:
1 sjalottløk
3 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
150 gram risottoris
5 dl kyllingkraft (evt buljong)
2 ss meierismør
3 ss revet parmesan
1 ss sitronsaft
150 gram frosne grønne erter

Slik gjør du det:
Finhakk sjalottløk og fres den i olivenolje i en vid kjele. Finhakk hvitløken og ha i kjelen sammen med risen. Fres dette litt sammen. Spe med kraften under omrøring. Etter ca 15 minutter tilsetter du ertene.  Kok så til risen har absorbert nesten all væsken (det tar ca 20 minutter totalt)  Tilsett smør, parmesan og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.

Til Laksen trenger du:
Ca 600 - 400  gram laksefilet uten skinn og bein (i posjonsstykker, ellers deler du den opp i ønskede stykker)
salt og pepper
nøytral olje eller smør til steking

Slik gjør du det:
Krydre laksen med salt og pepper. Stek laksen i smør (evnt olje) på middels sterk varme til den er gylden og akkurat gjennomstekt. Det tar ca 3-4 minutter på hver side.

Alternativt kan du bake laksen i ovnen ved 200 grader i ca 10 minutter, til fisken såvidt faller frahverandre.

Server laksen sammen med erterisottoen og en klatt god rømme.

Verdens beste kjøttkaker

En god kjøttkakeoppskrift bør enhver familie ha. Når jeg kommer hjem til mamma og pappa elsker jeg å få servert kjøttkaker. Kjøttkaker gjør meg faktisk litt nostalgisk, bare navnet setter meg rett tilbake til barndommen, og når jeg spiser det blir det forsterket av både lukt og smak. Kjøttkaker servert med nypoter og kålstuing, da snakker vi snadder av tradisjonsmat. Dette fortjener barna dine å få servert - slik at de kan få like gode minner om kjøttkaker som du antageligvis har:)

Til kjøttkakene trenger du:
500 gram kjøttdeig
2 dl melk
2 skiver loff eller brød uten skorpe
1 finhakket sjalottløk
2 fedd finhakket hvitløk
2 ss finhakket persille
salt og pepper
smør og olje til steking

Til brun saus trenger du:
4 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl kjøttkraft
2 sjalottløk
salt og pepper

Til rørte tyttebær trenger du:
500 gram tyttebær
200 gram sukker

Slik gjør du:
Bløtlegg loffen i melk i ca 10 minutter.  Bland sammen kjøttdeigen med sjalottløk, hvitløk og persille. Press melken ut av loffen og bland dette inn i kjøttdeigen. Bland alt godt sammen og smak til med salt og pepper. Varm opp smør og olje i en jerngryte. Lag kjøttkaker med to spiseskjeer. Det er en fordel å dyppe skjeene i kaldt vann mellom hver kjøttkake. Kjøttkakene stekes på middels, sterk varme til de har fått en gylden farge. Legg så kjøttkakene over i noe annet - slik at du kan lage den brune sausen i den samme gryta.

Sett gryta på middels varme, ha i smør og hvetemel. Når det har blitt en brun og fin jevning tilsetter du løken og sper med litt og litt av kjøttkraften. Rør jevnlig -slik at det ikke svir seg. La sausen koke i ca 20 minutter. Smak til med salt og pepper.

Ha så kjøttkakene tilbake i sausen - la de koke med i ca 20-30 minutter - det gir sausen ekstra god smak.

Til tyttebærsyltetøyet:  Rører du sammen bær og sukker i en bolle. Rør til endel av bærene er knust, men det er bare godt om noen av bærene er hele.

Server kjøttkakene med poteter, potetsstappe, kålstuing, ertestuing, rørte tyttebær - ja egentlig hva du liker best.

Oppskriften er hentet fra Eivind Hellstrøms kokebok "Bare mat".


Denne saken er publisert på plusstid.no

 

 

 

Barnevennlig Quesadilla


Endelig fredag! Av erfaring vet jeg at når arbeidsdagen er slutt og barna er hentet barnehagen, frister det lite å sette i gang med en stor middag. Ofte ender vi da med taco, men det er faktisk ikke alltid den klassiske fredagstacoen frister heller. I dag gjør vi det enda enklere med Quesadilla. Det er enkelt, kjapt og veldig godt! Quesadilla kan dessuten varieres utifra hva du har tilgjengelig og hva dere liker. Her er favoritten (hos de små) en enkel Quesadilla med rømme, ost og skinke. Med oppkuttet tomat, agurk, avocado og masse rømme som tilbehør. For å gjøre Quesadillaen litt mer voksenvennlig kan litt stekt løk, paprika, jalapeno, vårløk og/eller koriander tilsettes. Har jeg tid og overskudd oppgraderes tilbehøret til en deilig salsa og guacemole:) Ha en nydelig helg! 

FullSizeRender-14.jpg

Du trenger:
8 tortilla-lefser
ca 200 gram gulost, gjerne med litt smak som cheddar eller jarlsberg
ca 16 skiver kokt skinke
Seter-rømme (evt creme fraiche som tåler oppvarming)

Slik gjør du det:
Smør rømmen utover lefsene, fordel osten og skinken på den ene halvdelen av hver tortilla. Brett over den andre halvdelen og trykk sammen. Tortillaene stekes så på middels sterk varme i en tørr stekepanne til de er gyldne og osten har smeltet.

Søt focaccia

Første gang jeg lagde søt foccacia var egentlig planen å bake boller. Etter at deigen var satt skjedde liksom alt og jeg rakk rett og slett ikke å bake ut bollene. Bolledeigen ble isteden helt utover en bakeplate før den fikk et strø med kanel og sukker. Resultatet ble en veldig god og ikke minst populær bollevariant, som ofte blir etterspurt. Om du vil gjøre det lille ekstra, er det innmari godt å toppe focacciaen med vaniljekrem, sukker og kanel. Den smaker aller best nystekt sammen med et glass melk eller en god kaffe inne på en regnværsdag som denne, men det blir heller ikke feil å ta med denne på lekeplassen eller på dugnad.

FullSizeRender-11.jpg

Til en focaccia trenger du :
500 gr hvetemel
3 dl melk (lunken)
25 gram gjær
90 gram sukker
1 ts kardemomme
0,5 ts vaniljesukker
0,5 ts bakepulver
1 egg
80 gram meierismør i terninger

sukker
kanel
evnt vaniljekrem til topping

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1 time på et lunt sted. Når deigen er ferdig hevet heller du den over på en bakepapirkledd stekeplate, og dra den utover med hendene. La den så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter. Lag så hull med fingerne som du gjør på en vanlig focaccia. Pensle hele deigen med melk eller egg slik at sukker og kanel fester seg, ha vaniljekrem i hullene om du ønsker det (det er kjempegodt:) 

Stekes på 220 grader i ca 8-10 minutter

Avkjøles på rist under kjøkkenhåndkle. 

 

Chili con carne

Enten høstferien tilbringes på hytta eller hjemme, er det skikkelig godt med noe digg høstmat som både varmer og smaker. Om det er mange til bords serverer jeg ofte chili con carne. Jeg synes det er hyggelig å servere mat hvor gryta kan settes på bordet, og mange kan samles uten de store anstrengelsene. Fordelen er også at maten kan gjøres klar litt tid i forveien, så det krever liten innsats av meg rett før - eller under måltidet. Eneste er at jeg må sørge for å lage nok mat, for denne pleier å gå unna! Chili con carne kan serveres som den er, med godt brød, tortilla chips og rømme. Om du ønsker å gjøre det lille ekstra kan du aldri gå feil med guacemole og noen gode salsaer som tilbehør.  Er det barn til bords - er jeg litt tilbakeholden med tabascoen, og setter det heller frem på bordet - for de som ønsker en mer "hot" variant.

FullSizeRender-8.jpg

Du trenger:
800 gram karbonadedeig
400 gram hermetiske tomater (gjerne hele uten skinn)
1 rød paprika
3 løk
5 hvitløksfedd
50 gram tomatpure
1 rød fersk chili
1 ts cayennepepper
1 ts cummin
1 ts oregano
tabasco
salt
500 gram røde bønner
Evnt. fersk koriander

Slik gjør du det:
Stek først karbonadedeigen på sterk varme i olje i en stekepanne. Ikke ha for mye i panna om gangen. Ha så kjøttet over i en støpejernsgryte

Del opp grønnsakene og stek de sammen med hvitløken i panna. Bland dette med kjøttet.

Tilsett krydderne, tomatene, tomatpuren, tabasco og salt. Kok dette på svak varme under lokk i minst 1 time. Smak til om du trenger mer salt og tabasco. Rett før servering blander du inn røde bønner, og evnt strør fersk koriander over.

Chili con carnen er nå klar for servering - så da er det bare å sette gryta på bordet.

Chili con carne kan serveres med tortilla chips, rømme, salsa, guacemole, godt brød, pitabrød, tortillalefser - alt etter hva dere liker best. 

Grønnkålchips

OMG!! Dette var godt. Grønnkålchips sa du? Jeg har mange ganger tenkt at dette må jeg lage, men det har hittil blitt med tanken - inntil nå hvor jeg var klar for et litt sunnere snack-alternativ Ofte syntes jeg at sunn snack er ålreit, men ikke så mye mer enn det. Da velger jeg fort heller å spise litt mindre av usunnere snack (eller fort for mye;)) Men grønnkålchips er virkelig godt, og det er så sunt at du kan spise en hel bolle med god samvittighet. Ekstra godt blir det om du har chiliaioli å dyppe grønnkålchipsen i. Noen minutter med forarbeid - i underkant av 10 minutter i ovnen -  og helgsnacksen er klar!

Du trenger:
1 pose med grønnkål (gjerne de på stilk) 
3-4 ss olivenolje
en liten ts cayennepepper
en god klype havsalt

Slik gjør du det
Sett ovnen på 180 grader varmluft.
Plukk grønnkålen av stilken og del den i mindre biter. Ha så grønnkålen i en bolle før du heller over olje og krydderne. Så skal grønnkålen knas, bruk hendene og masèr grønnkålen noen minutter.

Fordel så bladene utover et bakepapirkledd stekebrett. Pass på så ikke bladene overlapper hverandre. Bruk heller flere stekebrett. Stekes så i 5-10 minutter. Følg med så chipsen ikke blir brent. Snu og bytt plass på brettene halveis. Når chipsen er ferdig lar du den hvile på en rist før servering.

Oppskrift på chiliaioli finner du her.