Club sandwich

En god sandwich blir sjelden feil. Club sandwich er en av favorittene her i huset. Når det legges en god dose godsaker mellom to brødskiver funker det utmerket både som middag eller en god lunch. Hvordan jeg serverer sandwichen varierer. Noen ganger lager jeg et fat med sandwicher, mens andre ganger lager vi en sandwich-buffet hvor alle kan lage sin favoritt. Det siste er kanskje det mest populære. Om tiden er knapp kan stekt kylling byttes ut med kyllingpålegg eller en god kokt skinke.

Du trenger:
8 brødskiver godt brød - gjerne landbrød
2-3 kyllingbryst (evntuelt kyllingpålegg eller god kokt skinke)
bacon
4 egg
sylteagurk
tomat
salatblader
1-2 avocadoer
aioli eller majones

Slik gjør du:
Rist eller grill brødskivene ( du kan også la de være som de er om du har ferskt, godt brød) Krydr kyllingbrystet med salt og pepper. Stek de i en stekepanne eller på grillen til de er gjennomstekt. Sprøstek baconet og stek eggene på begge sider i samme panne, det gir bare god smak på eggene. Om du skal lage sandwicher smører du på et godt lag med aioli på begge skivene og legger på salat, kylling skåret i skiver, tomat, avocado og sylteagurk, legg så på den andre brødskiven. Om du velger buffet-varianten legger du alt pålegget på fat, så monterer alle sin egen sandwich. Club sandwichen smaker ekstra god med pomfri eller ovnsbakte poteter til.

 

Eplemos med Crumble

Denne desserten kan dresses opp eller ned ut i fra hva du har tilgjengelig - og ikke minst hva du har lyst på. Hvis jeg lager denne desserten en hverdag synes jeg den er perfekt sammen med yoghurt naturell eller kesam, men om jeg bruker en god vaniljeis, er den plutselig blitt en helg- eller festdessert. Nå som de norske eplene er på sitt beste synes jeg det er lite som slår hjemmelaget eplemos.  Men rekker du ikke det, er det mange gode å få kjøpt også! 

FullSizeRender-11.jpg

Du trenger til crumble:
55 gram smeltet smør
25 gram brunt sukker
1 ss honning
1/2 ts bakepulver
litt kanel
1/4 ts salt
30 gram havregryn
80 gram hvetemel

Slik lager du crumble:
Sett ovnen på 180 grader.
Legg et bakepapir på en stekeplate. Smelt smør. Rør i brunt sukker og honning. Tilsett bakepulver, kanel og salt og rør det hele sammen. Du trenger ikke kjøkkenmaskin til dette. Bare bruk en sleiv. Tilsett så havregryn og rør rundt. Tilslutt tilsetter du hvetemel og blander alt godt sammen til deigen består av både store og små smuler. Hvis den er for klissete tilsetter du litt mer mel for å få smule-effekten. 

Hell smulene over bakepapiret. Stek midt i ovnen i 5 minutter før du rører rundt i blandingen slik at alt blir jevnt stekt. Sett tilbake i ovnen og stek i ytterligere 5-10 minutter til blandingen er gylden brun. Ta ut og la det avkjøles på brettet. 

Ha smulene over i en lufttett glass. Oppbevar dem i romtemperatur. Da holder de i minst en uke. 

Til eplemos trenger du: 
3- 4 epler
6 ss sukker
0,5 dl vann

Slik lager du eplemos:
Skrell og skjær eplene i terninger, ta bort kjernehuset. Ha eplebitene i en kjele sammen med sukker og vann. La det småkoke til eplene er møre. Mos eplene så fint som du ønsker det. Ha eplemosen over på et rent glass, Avkjøl. Oppevares i kjøleskapet.

Ved servering
Ha crumble, yoghurt (evt. vaniljeis eller kesam) og eplemos i et glass. Jeg bruker også ofte å  sette frem en krukke med crumble, et glass med syltetøy og yoghurt, slik at alle kan lage sin egen. Topp gjerne herligheten med noen finhakkede epler.

Nyt!  

Vitamin-juice og supergrønn smoothie

Høsten er kommet for fullt, men høsten kommer aldri alene, det er ikke sjelden en forkjølelse eller to følger med. Kanskje det er flere enn meg som er hjemme med syke barn i dag? Her har vi laget vår favorittjuice og smoothie, i håp om at vitaminboosten gjør alle friske🙏🏼  Dessuten finnes det lite som er bedre nå på høsten når frukt og grønnsakene er skikkelig gode.

IMG_6839.JPG

Til et stort glass vitamin-juice trenger du :
3 gulrøtter
2 appelsiner
1 eple
en halv tommelfinger fersk ingefær
1 halv lime
evt 1/2 ts gurkemeie hvis du ønsker det

Slik gjør du det:
Vask alle grønnsakene. Skjær av skallet på lime, gulrøttene, eplet og appelsinene. Del opp i mindre biter. Deretter er det bare å kjøre alt gjennom juicemaskinen til du har en nydelig, ferskpresset vinterjuice! Hvis du ønsker litt gurkemeie i, rører du inn det helt til slutt med en skje. 

Du trenger til to glass med supergrønn - smoothie:
2 dl eplejuice
2 dl vann
1 frossen banan
2 kiwi
2 håndfull babyspinat
1 liten tommelfinger fersk ingefær

Slik gjør du det:
Bland sammen alle ingrediensene i en blender - og du har en nydelig supergrønn smoothie.

 

Grove blåbærmuffins

Hva med å lage grove blåbærmuffins i dag? Disse er både mettende, enkle å lage og utrolig gode. Ønsker du å gjøre disse enda sunnere kan sukkeret ersattes med en moden banan som naturlig søtning. 

IMG_6771.JPG

Du trenger (til ca 12 muffins)
1 dl havregryn
3 dl hvetemel
2 dl sammalt hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 dl brunt sukker (kan erstattes med en godt moden banan)
1/4 ts salt
2 egg
2 dl melk
0,5 dl solsikkeolje

blåbær (kan eventuelt ersattes med rosiner)
havregryn

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 180 grader. 
Bland sammen de tørre ingrediensene.  Rør så sammen eggene og ha dette oppi melblandingen sammen med melken og oljen. Om du bruker banan isteden for brunt sukker, moser du den og rører den inn i egget. Rør til du har en jevn røre. Hell oppi muffinsformer, jeg pleier å fylle dem litt over halvparten. Det er lurt å sette muffinsformene oppi et muffinsbrett når du steker dem. Slik holder de formen.  Dytt noen blåbær ned i hver muffins og strø litt havregryn over. Når du ikke rører blåbærene inn i røren, slipper du at bærene farger av på deigen. 

Stekes ved 180 grader i ca 20 minutter.

Ps: Blåbærene kan erstattes med rosiner, det er også kjempegodt:) 

 

 

 

Havreboller

Boller er og blir en bakefavoritt. Hvis vi skal ut å møte venner på lekeplassen, eller gå en skogstur- er det ikke sjelden det kommer et ønske om å ha med boller. Disse havrebollene har blitt til i et forsøk på å gjøre de klassiske rosinbollene litt sunnere. Litt av melet er derfor byttet ut med havregryn og sukkermengden er redusert. Resultatet? Saftige, gode havreboller som er perfekt å ta med seg på søndagsturen.  

FullSizeRender.jpg

Du trenger:
800 gr hvetemel
200 gr havregryn
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
150 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør i terninger
2 dl rosiner

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget sammen med de tørre ingrediensene og rosinene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt etter litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk så deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1- 1, 5t på et lunt sted. Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Rull deretter ut bollene til 24 enheter. Om du synes deigen er litt løs for å rulle ut, kan du bruke to store skjeer til å forme bollene.  

La så bollene etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Frosne boller tines i romtemperatur, før de varmes opp på varmluft 200 grader rett før servering i 4-5 minutter.
 

Gulrotbrød

Når jeg får dilla på å bake en type brød, så baker jeg ofte det samme brødet en lang stund. Det er ikke sjelden mannen eller barna må komme med ønske om litt variasjon. Sist jeg skulle bake puttet jeg revet gulrot i deigen, og for et resultat! Det ble et av de saftigste brødene jeg har smakt. Å bake brødet i langpanne er også supert, for så å bryte/dele opp etter det er stekt. Det egner seg godt til å fryse. Så hvorfor ikke bake dette brødet i dag, frys ned det som blir til overs (hvis det blir noe) og dere har deilig brød utover uken.

FullSizeRender.jpg

Du trenger:
5 dl melk
1 dl kefir eller yoghurt naturell
0,5 dl solsikkeolje
3 dl revet gulrot
2 ss flytende honning
1 pose tørrgjær
1 dl havregryn
1 dl rugmel
2 dl grov sammalt hvete
7 dl hvetemel
1 ss salt

Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle, bortsett fra melken, den temperer du før du blander den med resten. Kjør i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 10 minutter. La deigen heve til dobbel størrelse, hvelt så deigen over på en bakepapirkledd stekeplate og dra deigen utover.  La den så etterheve i en liten time. Rut opp brødet, før du pensler med vann og har på ønsket topping (jeg har hatt på sesamfrø, gresskarkjerner og havregryn) Brødet stekes så på 225 grader i ca 25 minutter.  Avkjøles på rist, gjerne under et kjøkkenhåndkle.

Luksusgrøt

Havregrøt er ikke bare for hektiske morgener hvor man skal rekke barnehage og jobb. Grøt kan også være skikkelig Luksus med den rette toppingen. Grød i København, de har skjønt greia. Deres signaturrett er havregrøt toppet med ristede mandler, eple og melkekaramellkrem. og ja! det smaker fantastisk. Vi har erstattet melkekaramellkrem med hapå. En enklere og bedre start på lørdagen skal du lete lenge etter.

FullSizeRender-4.jpg

Du trenger:
En posjon med din favorittgrøt, vi bruker oftest havregrøt.
0,5 eple
0,5 dl ristede mandler
1-2 ss hapå

Slik gjør du det:
Vask og del opp eple, del opp mandlene og rist de noen minutter i en tørr stekepanne. Ha eplebitene, og mandlene oppå grøten sammen med et par spiseskjeer hapå.

Kjøleskapsgrøt med chia, havregryn og sprø topping

Finnes det noe bedre for travle småbarnsfamilier enn en frokost som lager seg selv mens dere sover? Her i huset har vi dilla på kjøleskapsgrøt for tiden.  Når jeg våkner på morgenen er jeg så glad for de minuttene jeg brukte kvelden før på å røre sammen denne fine starten på dagen.  Har dere ikke laget dette før - burde dere prøve. Her er to av våre favoritter. De er ganske like, men i den ene tilsetter jeg chiafrø. Hva jeg topper kjøleskapsgrøten med varierer, men det er innmari godt med friske bær i kombinasjon med granola eller ristede kokosflak og havregryn.

FullSizeRender-7.jpg

Til en porsjon trenger du:
1 dl havregryn
1 dl naturell yoghurt
1 dl melk ( jeg bruker ekstra-lettmelk)
1 ss honning
For variasjon kan du også tilsette 1 ss chiafrø

Slik gjør du:
Bland sammen havregryn, yoghurt, melk og honning på kvelden. Dekk med plast eller lokk og sett i kjøleskapet natten over. På morgenen har du en spiseklar frokostgrøt.

Kjøleskapsgrøten blir ekstra god om du topper den med granola eller rister litt havregryn og kokosflak i pannen - (3-5 minutter på middels til sterk varme) og har dette oppå - sammen med friske bær.

FullSizeRender-8.jpg

Syltetøykjeks

Kjeks med syltetøy har vært barnas favorittbakst i sommer. Uansett om vi skal på stranda, til lekeplassen eller på skogstur kommer forslaget om å bake disse.
De er ikke bare populære å spise, de er også veldig populære å bake. Hos oss er arbeidsfordelingen klar. Hennie trykker ut kjeksene og Anna er syltetøyansvarlig.
 

Du trenger (til ca 20 kjeks)
100 gram mykt smør
100 gram melis
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
2 ss maisenna
175 gram hvetemel
syltetøy; bringebær eller jordbær. Det er en fordel at syletøyet er litt tykt. Her har vi brukt syltetøyet på tube fra Lerum (bringebær er favoritten)

Slik gjør du:
Kjør smør og melis hvitt med en kjøkkenmaskin, ha så i resten av ingrediensene og kjør til en jevn og smidig deig. Legg deigen i plast og oppbevar den i kjøleskap minst 1 time.

Rull så deigen til en pølse som du deler opp i ca 20 biter. Rull, press en grop i midten og ha i syltetøy. Stekes på 160 grader i ca 20 minutter. Avkjøles på rist før de oppbevares i en tett boks (med mindre de har blitt spist opp før de rekker å komme så langt... ;) )

Dette innlegget er skrevet som en del av vårt samarbeid med Lerum. 

Pizza med paprika, salami og basilikumolje.

Denne helgen står en av våre favorittpizzaer på menyen. Gode oster i kombinasjon med paprika, salami (gjerne en god variant med litt krydder) toppet med en herlig basilikumolje...nam! Denne må du prøve!

Til en pizza trenger du:
1 pizzadeig (lag denne så har du nok til fire pizzaer)
ca 3 ss rød pizzasaus (oppskrift finner du her)
en neve revet Jarlsberg
en neve revet cheddar
ca 1/4 paprika i tynne strimler
6 skiver god salami (gjerne en med litt krydder)
nykvernet sort pepper
havsalt
basilikumolje (kjør 2 dl olivenolje, 2 gode never basilikum, 0,5 ts salt til en jevn olje med en stavmikser)

Slik gjør du:
Skru på ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm. Har du en pizzastein som kan brukes på grillen, setter du grillen på maks varme og legger pizzasteinen på risten. 

Kjevl ut en pizzadeig. Jeg pleier å kjevle den ut på et melet underlag på benken før jeg flytter den over på et bakepapir. Ha på et tynt lag med den rød sausen.  Legg cheddar og jarlsbergost i bunnen. Del paprikaen i tynne skiver før du sprer det utover pizzaen sammen med salamien. Til slutt kan du gi pizzaen noen gode dryss med nykvernet sort pepper. 

Stek så pizzaen på full varme midt i ovnen / evt på grillen.  Jeg bruker en tynn skjærefjøl med skaft for å få pizzaen inn på steinplaten i ovnen. Etter et minutt tar jeg bakepapiret ut. Jeg pleier å steke pizzaen i 6-7 minutter i min ovn, men her vil det variere med type ovn så følg med underveis slik at den ikke brenner seg. 

Ta den ut av ovnen når den er ferdigstekt. Dryss så over revet parmesan, før du ringler over din hjemmelagde basilikumolje:)

Frosne pizzabunner til travle dager

Når jeg lager pizzadeiger lager jeg ofte 8 av gangen. De som blir til overs baker jeg ut, tar på pizzasaus og fryser. Det er genialt til den dagen du kommer hjem fra ferie til tomt kjøleskap, eller en fredag hvor alle er fysne på noe godt og ingen orker å bruke tid på kjøkkenet. De tynne bunnene tiner mens ovnen blir varm. Så er det bare å legge på ønsket fyll og nyte en deilig hjemmelaget pizza (som nesten går like raskt å lage som en grandis;)

Under finner du oppskrift både på en god pizzadeig og rød og hvit pizzasaus. Jeg pleier å ta på saus før jeg steker bunnene ca 4 minutter på maks temperatur (på pizzastein) Bunnene avkjøles, stables med bakepapir i mellom og plast rundt, før de legges i fryseren.

Til fire pizzabunner trenger du:
3 dl lunkent vann
0,5 dl olivenolje
ca 1/8 pakke fersk gjær (evt 1,5 gram tørrgjær)
0,5 ss hvitt sukker
500 gram tipo 00 mel ( evt. hvetemel)
0,5 ss salt

Slik gjør du det:
Bland sammen vann, olivenolje, gjær og sukker. Kjør dette i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 3 minutter. Ha i mel og salt. Elt så deigen videre i ca 15 minutter på lav hastighet.

Ha deigen på et godt melet bakebord og la den hvile i 20 min. Del deigen inn i fire. Lag fire boller som du legger på et oljet bakebrett. La så deigen stå i romtemperatur i 2-3 timer. Når deigen har fått dobbel størrelse kan de oppbevares i kjøleskap frem til bruk.  Deigen kan gjerne lages dagen før for så å kaldheves i kjøleskapet natten over. Hvis du vil heve pizzadeigen raskere, kan du doble mengden gjær uten at det er noen krise. Da slipper du unna med å heve en times tid. 

Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang. Deigen kan oppbevares i kjøleskap et par dager. 

Dette trenger du til Rød saus: 
1 boks hermetiske tomater (helst av god kvalitet)
1 sjalottløk delt i grove biter
1 fedd hvitløk
0,5 ts sukker
nykvernet sort pepper
Du kan evt tilsette en god neve fersk basilikum om du ønsker det

Slik gjør du:
Kjør alt sammen med en stavmikser.

Dette trenger du til Hvit saus: 
2,5 dl seterrømme eller creme fraiche
4 fedd hvitløk, finsnittet
3 ss fersk oregano
1 ts salt
nykvernet sort pepper

Slik gjør du:
Sausen kan fort bli litt for flytende hvis du kjører hele i stavmikser - du kan enten kjøre en tredjedel av rømmen med hvitløk krydder og urter i stavmikser før du blander inn resten - eller så kan du finhakke oreganoen, presse hvitløken og blande dette sammen med rømmen eller creme fraichen for hånd
 

 

Hjemmelaget bringebærsyltetøy

Når vinteren kommer priser jeg meg lykkelig for det syltetøyet jeg har laget i løpet av sommeren og fryst ned. Det har vært redningen på ganske mange lunchbesøk. Det er ikke mange pålegg man trenger når man har godt brød og hjemmelaget syltetøy.  Lages syltetøyet på denne måten smaker det som nyrørt. Jeg synes det blir passe søtt, ja det smaker rett og slett norske bringebær på sitt aller beste.

Du trenger:
2 kg bringebær
500 gram sukker
1 pose frysepulver

Slik gjør du det:
Knus bærene med en stamper. Bland sukkeret med frysepulveret. Rør sammen bær og sukkeret (med pulveret oppi) til alt sukkeret er oppløst - dette kan du fint gjøre forsiktig med en kjøkkenmaskin.

Hell syltetøyet over på rene varme glass - eller annen egnet fryseembalasje. Frys det ned med det samme. Om du skal lage syltetøy som du ikke skal fryse - trenger du ikke tilsette frysepulveret. 

God sylting :) Du kommer til å bli kjempeglad til vinteren når du kan ta opp og kose deg med dette deilige syltetøyet.

Blåbærpai

Skogen er igjen fylt opp med deilige blåbær. Vi bor i nærheten av skogen og tar stadig med oss bøtter og spann på jakt etter saftig og søte blåbær. Dvs, å ha med seg bøtter og spann er dog litt optimistisk, for stort sett holder det med en liten kopp når jeg er på blåbærtur med to små. Er vi heldig blir det nok bær til å spise blåbær med melk til kvelds. Om du har vært på blåbærtur og er heldigere med fangsten enn oss, anbefaler jeg deg å lage denne nydelige blåbærpaien. Den er populær både hos store og små. Egenplukkede bær eller ikke - blåbærpai blir det uansett, for det funker helt fint å lage denne med frosne blåbær også. 

Du trenger til blåbærfyllet
400 gram blåbær
75 gram sukker
2 ss maisenna
0,5 sitron (saft og skall)

Du trenger til smuldredeigen
200 gram meierismør (i terninger)
150 gram hvitt sukker
50 gram brunt sukker
300 gram hvetemel
75 gram havregryn
1 ts bakepulver
1 ts kanel
1 egg

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Dekk en paiform eller annen ildfast form med bakepapir. Bland sammen blåbær (bruker du frosne, må de være tint) med sukker, maisenna og sitronsaft. Riv sitronskallet på den fineste delen av et rivjern og ha oppi (husk å vaske sitronen godt før bruk) Fordel så blåbærfyllet utover bunnen av formen. 

Finn deretter frem en kjøkkenmaskin. Ha smøret og alle de tørre ingrediensene oppi. Kjør så til du har en smuldrete masse. Ha så i egget og kjør litt til. Om du ikke har en kjøkkenmaskin kan dette fint gjøres for hånd. Fordel så smuldredeigen over blåbærfyllet.

Stekes så på 180 grader varmluft i ca 40 minutter.

Serveres gjerne lun. Paien smaker ekstra godt sammen med vaniljeis, kesam eller litt rømme.



 

Smørbrød-lunsj

Hva med å lage smørbrød til lunch i dag?  Alle liker brødskiver med god pålegg, og det smaker ekstra snadder når det er smurt av andre. Med godt brød og et utvalg av pålegg som barn og voksne liker, toppet med frukt og grønt kan dette ikke bli feil. Hva du vil smøre på til dine gjester er opp til deg, dette var bare en påminnelse fra oss om at påsmurt er skikkelig digg!!!

Du trenger :
godt brød
godt pålegg
smør
salat
masse frukt og grønnsaker

Slik gjør du:
Skjær opp brødet, smør på, dander pålegg, ikke glem frukt og grønt, server!

Koldskål med crumble og jordbær

Koldskål er den ultimate sommerdesserten. Jeg husker så godt at vi fikk servert koldskål da vi var på sommerferie i Danmark som små. Et godt smaksminne av sol, sommer, varme ettermiddager og en frisk kald, dansk dessert som smakte annerledes enn noe annet jeg hadde smakt hjemme. I år har jeg servert koldskål til mine barn flere ganger og det med stor suksess. Jeg anbefaler deg å lage det nå som du fortsatt har tilgang på norske jordbær. For det er lite som slår koldskål servert med crumble og masse deilige, søte jordbær! 

Du trenger:
2 egg
4 ss sukker
1 vaniljestang (frøene), evt 1 ts vaniljesukker
1 l tjukkmelk (kan erstattes med kefir)
ca 2 ss sitronsaft

Slik gjør du det:
Pisk først sukker og egg til eggedosis. Visp så inn tjukkmelken og frøene fra vaniljestangen. Tilslutt rører du inn sitronsaften. Sett bollen kaldt. Oppbevar koldskålen i kjøleskap frem til servering.

Server med crumble (oppskrift finner du her), eller kavring og masse deilige jordbær.

Sjokolademilkshake

Et veldig godt alternativ til is i sommervarmen er milkshake. Perfekt for varme, små kropper å ta en liten pause fra leken, sette seg i skyggen og nyte et glass med sjokolademilkshake. Dumbos sjokolademilkshake fra Mikke mus sin kokebok er favoritten. Men i motsetning til dumbo som ikke trenger sugerør fordi han kan innta herligheten med snabelen, elsker barna å slurpe den i seg gjerne med litt ekstra tykke sugerør.

Du trenger (til 2 personer)
2 dl melk
0,5 liter vaniljeis
4-6 ss med sjokoladepulver

Slik gjør du det:
Bland alle ingrediensene sammen i en blender, til du har en herlig milkshake:)

Gyros souvlaki i greske pitabrød

Sommeren er her og Hellas er et kjært reisemål for mange nordmenn. Kanskje har dere nettopp kommet hjem fra en av de greske øyne, eller er klare for avreise?  Om du allerede har vært der i sommer er sannsynligheten stor for at du har fått smaken på deilige gyros souvlaki (som vil si grillet kjøttspyd). Hva med å gjenskape noen av de deilige greske smakene hjemme? Dette er en av våre favoritter. Deilig marinert kjøtt tredd på spyd, grillet, for så å toppes med deilig tzatziki, tomat, løk og persille. Herligheten rulles inn og spises i greske pitabrød. Om du vil gjøre det skikkelig gresk fyller du pitabrødet med noen pommes frites også, det er skikkelig snadder. Om du ennå ikke har reist, vil vi bare si - gled deg - og god tur!

Dette trenger du:
ca 600 gram nakkekotelletter uten bein
1 fedd hvitløk
1 rødløk
3 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik
0,5 ss flytende honning
2 ss hakket frisk oregano
2 ss hakket frisk timian
2 ss hakket frisk rosmarin
salt og kvernet sort pepper
olje til steking

Til servering:
finsnittet løk
grovhakkede tomater
hakket persille
greske pitabrød - se oppskrift her
tzatziki - se oppskrift her 
evt. pommes frites

Slik gjør du det:
Skjær kjøttet i biter. Finhakk løk og hvitløk. Bland kjøtt, løk og hvitløk sammen med olje, eddik, honning og urter. La kjøttet marinere minst en time, men gjerne over natten. 

Legg trespydene i vann i ca en halvtime før de skal brukes. Når kjøttet er ferdig marinert trer du kjøttet på pinnene slik at de er klare til grilling. Grill så spydene på alle sider til de har fått fin farge over det hele og er gjennomstekte. La kjøttet hvile et par minutter før servering. 

Fyll de greske pitabrødene med tzatziki, kjøtt, løk, tomater, persille - og gjerne pommes frites. 

Chipotlemajones

Jeg har fått skikkelig dilla på chipotle. Chipotle er røkt chili, som passer utmerket som smaksforsterker i majones. Med sin karakterisktiske røksmak blir denne chipotle-majonesen det perfekte tilbehøret både til sommerens grillmat eller skalldyrstallerken.  Den er heller ikke vanskeligere å lage enn vanlig majones. Du tilsetter bare et litt godt chitpotle chilipulver i oljen som du bruker til å lage majonesen. Chipotle får du tak i enten i delikatesseforretninger eller i dagligvarebutikker med godt utvalg. 

Du trenger
1 toppet ss tørket chipotle chilipulver
4 dl solsikkeolje
1 egg
1 ss dijonsennep
saften av en halv sitron
salt

Slik gjør du
Kjør chipotle chilipulveret i stavmikseren sammen med solsikkeoljen som du senere skal bruke til å lage majones av. Ha så egget i en bolle sammen med 1 ss sennep. Visp det sammen, spe med oljen som du har blandet chipotlechilien i. Spe mens du hele tiden visper, slik at blandingen tykner. Når du har tilført all oljen visper du inn sitron og smaker til med salt. Du kan også bruke stavmikser eller kjøkkenmaskin med ballongvisp til dette, jeg pleier å være forsiktig med olje i starten, og når jeg ser at det begynner å tykne, heller jeg på litt og litt i tynn stråle. 

Pizza med skinke og rødløk

Her får dere oppskriften på en av våre absolutt favoritt-pizzaer! Dette er en av de oppskriftene vi stadig kommer tilbake til og som smaker akkurat like godt hver gang vi lager den. De små liker også denne pizzaen veldig godt, særlig hvis de får anledning til å plukke av rødløken. Smakene er  enkle og rene og hvis du serverer den med en god hvitløk- og chilisaus får de som ønsker det litt sterkere den spissen den trenger. Pizzaen kan selvfølgelig stekes i ovn, men blir ekstra god om du steker den på grillen på en pizzastein. Har du ikke pizzastein som du kan legge på grillen anbefaler vi det på det varmeste. Det kan fort bli sommerens beste investering!

IMG_0514.JPG

Til en pizza trenger du:
1 pizzadeig (lag denne så har du nok til fire pizzaer)
ca 3 ss rød pizzasaus (oppskrift finner du her)
en neve revet Jarlsberg
en neve revet cheddar
1/2 rødløk i skiver
3-4 skiver god kokt skinke, delt i biter
nykvernet sort pepper
litt revet parmesan
hakket persille
havsalt
god olivenolje

Slik gjør du:
Skru på ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm. Har du en pizzastein som kan brukes på grillen, setter du grillen på maks varme og legger pizzasteinen på risten. 

Kjevl ut en pizzadeig. Jeg pleier å kjevle den ut på et melet underlag på benken før jeg flytter den over på et bakepapir. Ha på et tynt lag med den rød sausen.  Legg cheddar og jarlsbergost i bunnen. Del skinken i biter og rødløken i tynne skiver før du sprer det utover pizzaen. Til slutt kan du gi pizzaen noen gode dryss med nykvernet sort pepper. 

Stek så pizzaen på full varme midt i ovnen / evt på grillen.  Jeg bruker en tynn skjærefjøl med skaft for å få pizzaen inn på steinplaten i ovnen. Etter et minutt tar jeg bakepapiret ut. Jeg pleier å steke pizzaen i 6-7 minutter i min ovn, men her vil det variere med type ovn så følg med underveis slik at den ikke brenner seg. 

Ta den ut av ovnen når den er ferdigstekt. Dryss så over revet parmesan og hakket persille før du ringler over noen dråper med en god olivenolje helt til slutt. 

Server gjerne pizzaen med denne fantastiske pizza-sausen til de ønsker en ekstra spiss på pizzaen. 

 

 

 

Jordbær-milkshake

Når vi har fisk til middag, har vi innført dessertplikt hjemme hos oss. Dette resulterer i minst to hverdagsdesserter i uken. For tiden er det milkshake som er den store dessert-favoritten. Med ferske jordbær, is og melk er det ingen sak å trylle frem en nydelig og frisk drikk som stilner søtbehovet både hos familiens små og store.

Du trenger til et stort eller to små glass
4 dl is (her kan du bruke vanilje eller jordbæris)
2 dl melk ( jeg bruker ekstra-lettmelk for det er det vi har)
en halv kurv ferske jordbær

Slik gjør du
Rens jordbærene, før du kjører dem sammen med melk og is til en nydelig milkshake i en blender.