Havreboller

Boller er og blir en bakefavoritt. Hvis vi skal ut å møte venner på lekeplassen, eller gå en skogstur- er det ikke sjelden det kommer et ønske om å ha med boller. Disse havrebollene har blitt til i et forsøk på å gjøre de klassiske rosinbollene litt sunnere. Litt av melet er derfor byttet ut med havregryn og sukkermengden er redusert. Resultatet? Saftige, gode havreboller som er perfekt å ta med seg på søndagsturen.  

FullSizeRender.jpg

Du trenger:
800 gr hvetemel
200 gr havregryn
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
150 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør i terninger
2 dl rosiner

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget sammen med de tørre ingrediensene og rosinene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt etter litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk så deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1- 1, 5t på et lunt sted. Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Rull deretter ut bollene til 24 enheter. Om du synes deigen er litt løs for å rulle ut, kan du bruke to store skjeer til å forme bollene.  

La så bollene etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Frosne boller tines i romtemperatur, før de varmes opp på varmluft 200 grader rett før servering i 4-5 minutter.