Eplemos med Crumble

Denne desserten kan dresses opp eller ned ut i fra hva du har tilgjengelig - og ikke minst hva du har lyst på. Hvis jeg lager denne desserten en hverdag synes jeg den er perfekt sammen med yoghurt naturell eller kesam, men om jeg bruker en god vaniljeis, er den plutselig blitt en helg- eller festdessert. Nå som de norske eplene er på sitt beste synes jeg det er lite som slår hjemmelaget eplemos.  Men rekker du ikke det, er det mange gode å få kjøpt også! 

FullSizeRender-11.jpg

Du trenger til crumble:
55 gram smeltet smør
25 gram brunt sukker
1 ss honning
1/2 ts bakepulver
litt kanel
1/4 ts salt
30 gram havregryn
80 gram hvetemel

Slik lager du crumble:
Sett ovnen på 180 grader.
Legg et bakepapir på en stekeplate. Smelt smør. Rør i brunt sukker og honning. Tilsett bakepulver, kanel og salt og rør det hele sammen. Du trenger ikke kjøkkenmaskin til dette. Bare bruk en sleiv. Tilsett så havregryn og rør rundt. Tilslutt tilsetter du hvetemel og blander alt godt sammen til deigen består av både store og små smuler. Hvis den er for klissete tilsetter du litt mer mel for å få smule-effekten. 

Hell smulene over bakepapiret. Stek midt i ovnen i 5 minutter før du rører rundt i blandingen slik at alt blir jevnt stekt. Sett tilbake i ovnen og stek i ytterligere 5-10 minutter til blandingen er gylden brun. Ta ut og la det avkjøles på brettet. 

Ha smulene over i en lufttett glass. Oppbevar dem i romtemperatur. Da holder de i minst en uke. 

Til eplemos trenger du: 
3- 4 epler
6 ss sukker
0,5 dl vann

Slik lager du eplemos:
Skrell og skjær eplene i terninger, ta bort kjernehuset. Ha eplebitene i en kjele sammen med sukker og vann. La det småkoke til eplene er møre. Mos eplene så fint som du ønsker det. Ha eplemosen over på et rent glass, Avkjøl. Oppevares i kjøleskapet.

Ved servering
Ha crumble, yoghurt (evt. vaniljeis eller kesam) og eplemos i et glass. Jeg bruker også ofte å  sette frem en krukke med crumble, et glass med syltetøy og yoghurt, slik at alle kan lage sin egen. Topp gjerne herligheten med noen finhakkede epler.

Nyt!