Hvite kakemenn

Er du vokst opp med kakemenn? Det er ikke jeg, men selv uten et nostalgisk smaksminne synes jeg de er kjempegode. Pepperkaker bakes i barnehager, på juleverksteder og hjemme gjennom hele desember. Så da nabogjengen skulle samles til bakeverksted, var det kakemenn og ikke pepperkaker som skulle rulles, stikkes ut, stekes, smakes og ikke minst pyntes.

Oppskriften er signert bakeriet i Lom. Jeg ba en bønn om en god og samarbeidsvillig deig 🙏🏼 Det er kanskje det viktigste når et titals barn skal bake. Deigen innfridde og det ble masse kakedamer, stjerner, hjerter, trær og kakemenn. Barna var storfornøyd da de smakte, mens et par av nabodamene nostalgisk mimret av smaken og den svake lukten av hornsalt fra deres barndomsjul.

IMG_0403.jpg

Du trenger (kan med fordel dobles hvis det er mange som skal bake)
2 dl kefir
3,5 dl sukker
125 gram meierismør
1 ss hornsalt
ca 500 gram hvetemel

Slik gjør du det
Bland halvparten av kefiren og sukker i en bolle, i resten av kefiren rører du ut hornsaltet før du blander det sammen med smeltet smør i sukker og kefirblandingen. Tilsett melet, litt og litt av gangen til du har en glatt, fin, smidig deig. Jeg bruker kjøkkenmaskin med eltekrok når jeg blander det. Det er ikke sikkert at du trenger fullt 500 gram mel, Deigen kan godt være litt tynn, den setter seg når den får noen timer i kjøleskapet. Avkjøl deigen minst en halvtime, men den kan godt stå kaldt over natten.

Om deigen har stått lenge kjølig, lønner det seg å ta den ut en liten stund før dere skal bake. Ha mel på bakeborder, så er du klar til å kjevle ut kakemennene. Kjevl til deigen er ca en halv cm tykk og stikk ut kaker i ønsket form. Om du liker sprø kakemenn, kan du godt kjevle de enda litt tynnere.

Stek kakemennene midt i ovnen på 175 grader i 7-10 minutter . Følg med, de skal fortsatt være lyse når de er ferdig.  Avkjøles på rist, før de has over i en tett boks.

Barna pytet kakemennnen med et fint lass med melis, kakepynt og nonstopp, for pyntingen er jo  det aller morsomste. De blir med barnas kreativitet helt fantastiske å se på, men egentlig (mellom oss) er kakemennene aller best sånn som de er, uten for mye melis og pynt.

IMG_0409.jpg