Osteaften

Det er lite som slår gode oster, med godt tilbehør. Når jeg skal servere ost velger jeg et par tre oster, gjerne en hardost, en myk og en blåmuggost. Det er ikke så vanskelig å gjøre det lille ekstra ut av osteaften med å lage tilbehøret selv. På familiematblogg finner du oppskrift på tre enkle, men utrolig gode tilbehør som vi digger. Müsli-kjeks, fikenmarmelade og honning med valnøtter. Kan anbefales!  

PS: både en god ost og tilbehør kan være en veldig fin julegave til «den som har alt» 

IMG_0741.jpg

Du trenger til fikenmarmelade
200 g tørket fiken
70 g rosiner
1 dl vann
4 ss sukker
2 ss balsamikoeddik
Sitron

Slik gjør du:
Skjær fikenene i små biter og ha de i en liten kjele sammen med rosiner, vann sukker og balsamikoeddik. Kok forsiktig opp og la det småkoke under lokk til fiknene er blitt myke. Det tar ca 30-40 minutter. Smak til med litt sitronsaft. Kjør blandingen med en stavmikser, så får du en jevnere konsistens. Ha den over på et glass. Oppbevares i kjøleskap.

Du trenger til honning med valnøtter
1 dl honning
6 tørkede aprikoser
1 dl grovhakkede valnøtter
1 kvast rosemarin

Slik gjør du:
Hakk aprikosen i mindre biter, ha det sammen med honningen oppi en kjele. Varm opp på svak varme, til honningen er helt flytende. Trekk kjelen tilside, ha i valnøttene og finhakket rosemarin. Rør godt. Ha Blandingen over på glass.

Du trenger til müslibrødet/kjeksen:
2,5 dl melk
2,5 dl vann
50 gram fersk gjær (evnt tørrgjær)
2 ss solsikkeolje
175 gram hvetemel
175 gram sammalt hvete
100 gram sammalt rugmel
50 gram havregryn
250 gram med nøtter og tørket frukt (jeg pleier å bruke en god blanding av det jeg har:
mandler, valnøtter, hasselnøtter, aprikos, rosiner, fikner)
1 ts salt

Slik gjør du:
Varm opp melken og vannet til det er lunkent- rør ut gjæren. Imens blander du sammen alle de tørre ingrediensene, frø, nøtter og tørket frukt. Ha i olje og salt. Hell så i væsken hvor gjæren er rørt ut. Elt så deigen i en 5-10 minutter i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Du kan også elte den for hånd, men deigen er ganske tung å røre sammen, så jeg liker best å bruke maskin. Dekk så bollen med plast og la den heve i ca 40 minutter. Ha deigen over i smurte brødformer (du kan evnt også bruke bakepapir i) Jeg bruker to små former eller en stor brødform til denne oppskriften.

Sett ovnen på 210 grader og la brødet etterheve ca 30 min mens ovnen blir varm. Stekes ca 40-45 minutter midt i ovnen. Avkjøles på rist

Når brødet er avkjølt (du kan fint bake brødet dagen før) skjærer du brødet i så tynne skiver som du klarer, del hver skive i to - før du legger de utover på en bakepapirkledd bakeplate. Ringle over litt olivenolje og litt havsalt.
Stek så i ovnen på 130 grader i 40 - 50 minutter, hvis du da ikke syntes de er spø nok, kan du tørke de videre på 100 grader varmluft til de er perfekt sprø.

Wednesday 12.13.17