Miniburgere

Hva med å lage miniburgere til mai-festen? Av erfaring er disse vel så populære hos familiens små som pølser. Da de er små i størrelse er de lett å spise og fine å holde for små barnehender. Skal miniburgerne også serveres til festens voksne, pleier jeg å krydre halvparten av kjøttdeigen litt ekstra. Burgerne kan grilles, stekes i panne og skal du lage riktig mange, går det fint an å steke disse i stekeovnen også. Med små hjemmelagde hamburgerbrød, gjerne toppet med ketsjup og thousand island kan du servere et herlig måltid mai-festen verdig.

Til miniburgerne (ca 12-16 stk) trenger du: 
600 gram kjøttdeig
0,5 dl loff eller brød
1 dl melk
1 løk
3 hvitløksfedd
50 gram revet parmesan
1 ts dijonsennep
salt og pepper
evt cayennepepper

Slik gjør du det:
Bland sammen brød og melk og la det trekke i ca 10 minutter. Finhakk løk og hvitløk før du blander det sammen med kjøttdeigen, revet parmesan, dijonsennep og det myke, våte brødet. Rør det hele godt sammen. Tilsett tilslutt salt og pepper (og evt cayennepepper om du ønsker litt sterkere burgere)

Form de små hamburgerne (- dette er greit å gjøre med en spiseskje som du dypper i vann) Stek så burgerne i litt smør eller olje på middels sterk varme til de er gjennomstekt. Nå på denne tiden blir det aldri feil å heller steke burgerne på grillen. Hvis du skal lage veldig mange burgere kan de også stekes i stekeovnen (form miniburgerne og legg de utover en bakepapirkledd stekeplate) stekes på varmluft 225 grader i ca 8-10 minutter

Server gjerne burgerne med hjemmelagde små hamburgerbrød, oppskrift på nydelige hamburgerbrød finner du her, så lager du de bare litt mindre enn vanlig - så de passer perfekt til de små burgerene.

Mitt bidrag til grillfesten.

Sola skinner og grillsesongen er her! Kanskje du skal ha eller på en grillfest til helgen?  Vi har oppskrift på verdens beste ketsjup og Thousand Island, det perfekte tilbehør både til grillede pølser og hamburgere. Dette tilbehøret løfter ikke bare grillmåltidet, men de er veldig greie å lage. De kan fint lages dagen før, og de er perfekt å ta med som bidrag om du er bedt på grillfest. God helg☀️

Du trenger til Ketsjupen
1 boks hermetiske tomater av god kvalitet
1 liten løk
2 ss olivenolje
1,5 dl brunt suker
1 dl eplesidereddik
salt

Slik gjør du :
Fres løken i oljen til den er blank. Tilsett så resten av ingrediensene - bortsett fra saltet, det smaker du til med til slutt. La blandingen småkoke i ca en time, den skal da ha tyknet. Kjør deretter blandingen i en blender, eller bruk stavmikseren. Avkjøl og ha over på glass/flaske.

Du trenger til Thausand Island`en
2 dl majones (gjerne hjemmelaget)
1 dl Heinz ketsjup
2 ts paprikapulver
1 ts worcestersaus
1 liten bunt hakket dill
salt

Slik gjør du det:
Kjør alt sammen med en stavmikser, smak til med salt. 

Pizzasnurrer med smøreost

Har du prøvd smøreost i pizzasnurrene? Smøreosten er en fullgod erstatning for tomatsausen og gir snurrene en mildere og rundere smak. Pizzasnurrer er perfekt å ha i fryseren for så å ta opp når dere skal i svømmehallen eller på dans etter barnehagen, når barna skal ha noe godt foran barne-tv, når dere skal kjøre langtur, eller de dagene nista bare skal være litt ekstra god. Lag dobbel porsjon og legg i fryseren, du kommer til å bli så glad når du kommer på at du har en pose liggende! 

Til ca 24 eller 32 små pizzasnurrer trenger du:
350 gram hvetemel
75 gram sammalt hvete, finmalt
3 dl melk
1 egg
30 gram temperert meierismør
0, 5 ts salt
0, 25 gram fersk gjær ( eller en halv pose tørrgjær)
evt melk eller egg til pensling

Fyll: 
100 g Kavli Baconost (litt over 1/2 tube)
100 gram revet parmesan
4 skiver spekeskinke i små biter
oregano
evt annet ønsket fyll

Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken. Bruker du fersk gjær rører du dette ut i melken før den tilsettes de tørre ingrediensene. Ha tilslutt i egget og det tempererte smøret. Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter. Dekk så bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted i ca 1 time.

Del så deigen i to. Kjevl deretter ut til et rektangel. Smør baconost over deigen. Ha så over revet parmesan og spekeskinke i biterfør du til sist drysser over tørket oregano. Rull sammen til en pølse og skjær hver av de to pølsene i 12 deler. 

Stekes på 210 grader i ca 12-13 minutter. Avkjøl på rist.

 

Dette innlegget er skrevet som en del av vårt samarbeid med Kavli, som blant annet forhandler baconost, skinkeost og gulost på tube. Kavlis smøreoster får du tak i alle dagligvarebutikker. 

Barnevennlig cæsarsalat

Cæsarsalat er en av verdens mest spiste salater og det er ikke rart. Det er jo så godt! Opprinnelig består cæsarsalat av salat, dressing, parmesan og krutonger. I vår variant har vi i tillegg med kyllingfilet, sprøtt bacon, tomater og smuldret egg. Supergodt og godt egnet som en fullverdig middag. Jeg vet ikke hvordan deres små stiller seg til salater?  Anna er skeptisk, for å si det mildt. Men etterhvert har jeg skjønt to ting: Nr 1.  Jeg kaller aldri middagen for salat. Jeg sier kylling med, bacon, parmesan, tomat osv. Nr. 2. Jeg legger opp tingene hver for seg til barna før jeg blander det sammen til oss voksne. Barn liker jo stort  sett alle elementene i denne salaten, så lenge de ikke er blandet. Konklusjonen er at alle blir fornøyde og alle spiser salat til middag, selv om ikke alle vet at de gjør det. Gi det et forsøk, kanskje det funker hos dere også?

Du trenger til SALATEN
Hjertesalat eller romanosalat (2 hoder)
2 store kyllingfileter
2 fedd hvitløk
100 gram bacon
2 store eller 4 små tomater
50 gram parmesan
2 hardkokte egg
smør
olivenolje
salt
pepper
4 skiver brød til krutongene

Du trenger til CÆSARSALAT-DRESSINGEN
2 eggeplommer
1 ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 finhakkede ansjos
saften av en halv sitron
1 dl solsikkeolje
salt
kajennepepper

Slik lager du CÆSARDRESSINGEN
Ha eggeplommene, sennep, hvitløk og ansjos i en bolle. Visp dette sammen. Det er viktig at alt er romtemperert. Visp oljen inn i blandingen i en tynn stråle. Smak til med sitron, salt og kajennepepper (dette  er samme fremgangsmåte som hjemmelaget majones).

Slik lager du CÆSARSALATEN
Først ville jeg satt på ovnen og gjort klar krutonger - oppskriften på hjemmelagde krutonger finner du her. (her har jeg brukt grovt brød- for å gjøre salaten så sunn som mulig)

Krydre så kyllingfiletene med salt og pepper. Stek dem i en varm stekepanne med smør, olivenolje og to fedd hvitløk. Stekes ca i 8-10 minutter på hver side. Pass på at de er gjennomstekt.

Stek baconet i en tørr, varm panne til det blir sprøtt. La det renne av seg på kjøkkenpapir. Vask så salaten og del den opp i biter før du deler opp tomatene. 

Vend så salaten i dressingen.  Skjær kyllingfilet i biter eller skiver. Anrett salaten på tallerkener. Fordel kylling, krutonger, bacon, tomater og parmesan over. Gni kokte egg gjennom en sil og dryss over salaten. Avslutt med noen runder med pepperkverna. 

Ole Brumm-bolle

Da verdens klokeste bjørn, vår alles kjære Ole Brumm, ble spurt om han ville ha honning eller melk til brødskiven - svarte han : «Ja takk, begge deler».  Og det sier vi også. Riktignok ikke til melk og honning - men til vaniljekrem og kanelsmør. Med kanelsmør i svingene og et senter av vaniljekrem er dette med all beskjedenhet faktisk den beste bollen vi har smakt.

Til ca 24 boller trenger du :
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør i terninger

Kanelfyll til svingene:
100 gram smør (temperert)
3 ss sukker
1,5 ss kanel

Vaniljekrem:
( 250 -300 gram)- kjøp eller lag selv, oppskrift finner du her.

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv) Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på bakepaprikledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

La bollene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Ved servering er det fint og godt å strø litt sukker eller melis over bollene.

God fornøyelse! 

 

Askepotts varme ostesmørbrød

Her har vi kommet oss hjem etter en fin påskeferie på fjellet. Kjøleskapet er slunkent og hodet er fullstendig tomt for ideer. Du kjenner kanskje følelsen? Det er da Anna redder ettermiddagen med å finne frem sin favoritt-kokebok. For selvfølgelig, vi skal ha Askepotts varme ostesmørbrød til middag.

Du trenger pr person
2 skiver loff eller brød
2-4 skiver gulost
1 ts sennep eller ketsjup (valgfritt)
smør til steking
evnt krydder som oregano

Slik gjør du:
Smør sennep eller ketsjup på skivene. Legg osteskivene oppå og legg den andre skiven oppå igjen. Sett stekepannen på middels varme, ha i smøret og la det smelte. Legg brødet i stekepannen og stek det på begge sider til det har fått en fin brunfarge og osten er smeltet.

Barnas påskelunsj

I samarbeid med flinke Fanny fra Botrend har vi i familiematblogg laget barnas påskelunsj. På et lavt bord, hvor barna kunne sitte rett på gulvet, ble et stort utvalg grønnsaker, frukt og bær servert direkte fra påskeharens kjøkkenhage. Havreharer ble spist med smør, ost og skinke, og tørsten ble slukket med en frisk og påskegul smoothie. Ikke bare ser det herlig ut, men barna digget det. Så sunt, enkelt og godt. På Botrend.no får du gode tips til hvordan du pynter et fantastisk påskebord til barna i påsken, med en duk som kan tegnes på, kaninkopper og servietter med ører. På bloggen finner du oppskrift på populære havreharer og påskegul smoothie. GOD PÅSKE til store og ikke minst alle små☀️🐣😊💛

FullSizeRender-18.jpg

Fargede egg til påskefrokosten

Når det er ferie er det alltid gøy hvis noe er litt annerledes enn det pleier. Med enkle grep kan du farge eggene til påskefrokosten, og det beste av alt - du har sannsynligvis det du trenger i skapet allerede. 

Dette trenger du:
For å få gule egg trenger du gurkemeie eller løkskall
For å få brune egg trenger du kaffe
For å få blå egg trenger du rødkål
For å få røde egg trenger du rødbeter

Slik gjør du:
Du koker eggene på vanlig måte, og lar det koke så lenge som du liker.  Men i kokevannet tilsetter du det som er beskrevet over for å få ønsket farge på dine frokost-egg.

Ps; dette gir ingen smak på egget, bare flotte farger! 

Matpakkemuffins med smøreost

Matmuffins er perfekt å putte i matboksen eller ha med på tur. Kutter du opp litt gulrot og agurk og serverer ved siden av - blir dette en sunn og ikke minst utrolig god matpakke. Til voksne kan man godt tilsette både sennep, vårløk eller soltørkede tomater for å gi muffinsen mer smak og karakter. Av erfaring funker det dårlig hos familiens små. Men å tilsette litt bacon-  eller skinkeost derimot, det er helt supert. Det gir matmuffinsene det lille ekstra som de små elsker. 

Til ca 8-10 middels store muffins trenger du:
4,5 dl hvetemel
0,5 dl havregryn
0,5 ts salt
2,5 ts bakepulver
50 gram smør
2 dl melk
1 egg
100 gram Kavli smøreost (bacon- eller skinke)
evt. spekeskinke i små biter hvis barna liker det

Fremgangsmåte:
Bland sammen mel, havregryn, salt og bakepulver i en bolle. Smelt smøret før du visper inn melk, egg og smøreost.  Bland melkeblandingen sammen med ost, skinke og de tørre ingrediensene og rør det godt sammen. 

Hell blandingen over i muffinsformer eller i et smurt muffinsbrett før du steker dem midt i ovnen ved 225 grader i ca 15 minutter. Avkjøl på rist.                                                                                                     

 

Dette innlegget er skrevet som en del av vårt samarbeid med Kavli, som blant annet forhandler baconost, skinkeost og gulost på tube. Kavlis smøreoster får du tak i alle dagligvarebutikker. 

Sashimi med ponzusaus

Dette er en genial rett hvis du skal ha et par venner på besøk og egentlig ikke skal servere noe (eller har tid til å lage noe) - eller hvis dere bare har lyst på noe enkelt og sunt på en fredagskveld. Server gjerne med ris eller kokte risnudler hvis dere ønsker det litt mer mettende - og stikk innom den lokale sushi restauranten der du bor og ta med deg en pose med rekechips og litt fersk ingefær. Da kan denne retten fort bli en favoritt også  for de små i huset, slik den er hjemme hos oss. 

Du trenger:
3-400 g laks, gjerne salmalaks
1 agurk
2 avokado
2 vårløk
1/2 dl soyasaus
saften av 1/2 lime
1 ts sukker
1 ss finhakket koriander
1/2 ts finhakket chili
sesamfrø
evt: rekechips og fersk ingefær

Slik gjør du:
Lag ponzusausen først: Hakk koriander og chili og bland dette sammen med soyasaus og limesaft. Rør inn sukker og bland godt. Smak til og tilsett gjerne litt mer limesaft hvis du ønsker den litt syrligere. 

Skjær så opp laksen med en sylskarp kniv i tynne skiver. Legg laksen på et fat og gjør litt plass i midten. Skjær så agurk i tynne staver og del opp avokadoen ved å bruke en skje slik vi har gjort på bildet. Skjær tilslutt opp vårløk i tynne skiver. Anrett en liten salat midt på fatet, omringet av laksen. 

Rist sesamfrø i en varm panne i 1-2 minutter til den gode sesamlukten begynner å spre seg i rommet. Pass på at de ikke blir brent. Når de er klare har du sesamfrøene over i en skål. Avkjøl. Når de er blitt kalde strør du de ristede sesamfrøene over laksen. 

Hell opp ponzusausen i små skåler slik at alle som skal spise får sin egen skål. Sett fram fatet midt på bordet, server med rekechips, fersk ingefær og ferdig kokt ris eller nudler hvis du ønsker det.

 

Chorizo-baguett med chimichurri

Våren er her, og det er helt riktig å starte grillsesongen denne helgen. Hvorfor ikke starte med å grille noen gode Chorizo-pølser? Servert i baguett toppet med chimichurri får du den perfekte sandwichen. Det var i fjor vår en kompis serverte oss dette for første gang og det er umulig å ikke ville lage det selv når du først har smakt det en gang (takk for at du inspirerer Petter!) Denne sandwichen passer like godt til lunsj hjemme i solveggen - som matpakke til skogsturen eller som kveldskos en lørdagskveld. Barna synes chimmichurrien er i sterkeste laget - men de er strålende fornøyd med baguett med chorizo og ketsjup. Ha en nydelig lørdag! 

Du trenger:
Chorizo-pølser
Chimichurri, oppskrift finner du her
Ferske baguetter (kjøpt eller hjemmelaget, oppskrift finner du her)
Salat
 

Slik gjør du det:
Grill eller stek pølsene på grillen eller i stekepanne. Pølsene kan godt deles i to eller fire før de grilles. Del baguetten i to. Smør et lag med smør nederst hvis du ønsker det, legg deretter på et vasket salatblad og chorizoen før du topper det hele med et par gode spiseskjeer med chimichurri. Deretter er det bare å nyte! 
 

Hjemmelagde baguetter

Å lage sine egne baguetter er i grunn veldig greit og utrolig mye bedre enn de du kjøper i butikken. De ferske baguettene som er å kjøpe i butikken er supre, men det er ikke alltid eller alle som har tilgang på disse ferske bakevarene. Når valget står mellom å kjøpe vakumpakket (med holdbarhet til neste år) eller bake selv, er valget lett. Oppskriften har vi funnet i boken `Kokkelære` Tre ingredienser og god tid resulterer i nydelige hjemmelagde baguetter. Det eneste du må huske er å sette en fordeig i dag, hvis du skal ha ferske baguetter i morgen.

Du trenger til fordeigen
1 kg hvetemel
1 gr fersk gjær
1 liter vann

Du trenger til dag 2
600 gram hvetemel
45 gram salt

Slik gjør du det:
Bland sammen hvetemel, med gjæren utrørt i vann. Dekk med et håndkle og la blandingen stå på kjøkkenbenken i 10-12 timer (Ja, det er helt riktig at det er 1 gram gjær - men når gjæren får tid på seg sammen med mel og vann, blir det til en boblende masse) 
Når fordeigen har fått jobbet over natten - tilsetter du resten av melet og saltet. Kjør deigen ca 15 minutter i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Du har nå en smidig deig. La deigen heve i bollen i ca 1-2 timer. Del så deigen opp i 6-8 enheter avhengig av hvor store baguetter du vil ha. Rull ut boller som du lar hvile i ca 15 minutter på benken. Så kan du rulle ut bollene til baguetter. La de etterheve på bakebrettet i ca 30 minutter mens ovnen blir varm. Snitt baguettene og stek dem på 250 grader i 15-20 minutter.

Tips! For å få sprø overflate kan du bruke damptrikset. Du setter da en brødform nederst i ovnen når du varmer den opp. I det du setter inn baguettene, hiver du inn litt vann i brødformen. Dette gir damp i ovnen og sprø baguetter! 

Chimichurri

Chimichurri er chilisalsa som opprinnelig kommer fra Argentina. Det er like godt til fisk som til kjøtt. Den grønne chilien gir chimichurrien den perfekte sting uten å være for sterk. Hvorfor ikke bytte ut den tradisjonelle salsaen med denne i helgen? Og kanskje servere den i en Chorizosandwich? Det skal vi😋

Du trenger:
1 bunt bladpersille
2 fedd hvitløk
en halv grønn chili
1 ss fersk oregano
1 finhakket sjalottløk
6-7 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
2 ss sherryeddik
salt

Slik gjør du det:
Finhakk alle ingrediensene. Bland sammen og smak til med salt og sitronsaft.

En litt sunnere sjokoladedessert

Nesten daglig kommer spørsmålet om dessert opp. Egentlig er jeg enig med husets små at det er veldig godt med noe søtt etter middagen. Sjokoladefondue er en sosial, fin og i grunn ganske sunn dessert. Oppkuttet frukt og bær får spille hovedrollen og i kombinasjon med smeltet sjokolade blir det uimotståelig godt! 

Du trenger:
Oppkuttet frukt og bær (her er favoritten jordbær, eple, appelsin, pære, blåbær, kiwi og banan)
100-200 gram sjokolade, lys eller mørk alt etter hva dere liker best.
evt 1 dl fløte

Slik gjør du det:
Jeg har et helt enkelt fonduesett (en skål, hvor det er plass til et stearinlys under) Sjokoladen deles da opp og legges i skålen. Jeg pleier da å tenne lyset før vi spiser middag, og sjokoladen er da perfekt å dyppe frukt og bær i når vi er klar for dessert.

Om du ikke har en slik skål kan du smelte sjokoladen over et vannbad. Del da opp sjokoladen i mindre biter, og ha det over i en bolle som du setter over en kjele med varmt vann (vannet bør ikke koke, da det fort blir for varmt for sjokoladen).

Hvis du ønsker å blande sjokoladen med litt fløte koker du opp fløten i en liten kjele før du setter kjelen til side og rører inn den finhakkede sjokoladen. Du kan også fint gjøre dette først - for så å helle det over i fondue-bollen.

Bananpannekaker


Har du noen brune bananer liggende? De er det perfekte utgangspunkt for nydelige bananpannekaker. De overmodne bananene gir pannekakene den perfekte sødme. Barna her er glad i søtt og vil gjerne ha litt sukker på pannekakene, men på disse har det aldri blitt etterspurt. Så hvorfor ikke starte denne nydelige søndagen med bananpannekaker, gjerne toppet med yoghurt, litt honning og kanskje noen hakkede valnøtter? Superdigg! Ha en deilig søndag! 

Du trenger:
2 modne bananer
2 dl havregryn
1 dl melk
0,5 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
2 egg

Slik gjør du:
Mos først bananene, du kan bruke en gaffel eller en stavmikser til dette. Ha så i resten av ingrediensene sammen med de moste bananene og rør det hele sammen til en jevn røre. Ha litt olje eller smør i en stekepanne og stek så bananpannekakene på middels varme. Jeg pleier å lage ganske små pannekaker. 

Hverdagsdessert

Her i huset har vi en treåring som har sine første dager uten smokk. Det er en liten kamp og det må fristes med det ene og det andre for å gjøre det hele litt lettere. I dag ble humøret til Mattis fort litt bedre da vi ble enige om at han skulle få langpannekake til middag og denne desserten etterpå. 

Til en sliten barnehagegutt trenger du:
1 digestive kjeks
Naturell yoghurt
Bær (evt bytt ut bærene med oppkuttede epler, mango, hva dere liker best)
Akasie honning

Slik gjør du:
Knus en kjeks i bunnen av et glass, bruk gjerne en honningsnurre til dette. Fyll på med naturell yoghurt til glasset er 3/4 fullt. Legg på ønsket topping. Har du ikke friske bær kan du fint bruke rørte bringebær, jordbær el.l. Server med flytende honning på toppen. 
 

Stekt ris med skinke og grønnsaker

Mandag er en fin dag for restemiddag. Ofte er det rester igjen fra helgen som er fint å få spist opp før man handler inn til en ny uke. Denne enkle restemiddagen populært kalt " fried rice"  er både sunn, rask å lage og ikke minst god på smak. Samtidig er det store muligheter for variasjon - alt etter hva DU har av rester. I denne oppskriften er det brukt skinke, men det kan fint erstattes med grillet eller stekt kylling el.l. Du kan også lage denne kun på grønnsaker om du vil gå for en kjøttfri mandag.

Du trenger:
3 egg
1 god porsjon kokt ris (gjerne gårdsdagens)
300 gram kokt skinke
1 ss finhakket rød chili
3 finsnittede vårløk
200 gram brokkoli, gulrot, paprika eller sukkererter (eller litt av hvert - her kan du egentlig bruke det du har av grønnsaker)
1 ss sesamolje
2 ss soyasaus
6 ss østersaus
solsikkeolje til steking
fersk koriander
evnt finhakkede peanøtter

Slik gjør du:
Visp sammen eggene. Ha litt olje i en stekepanne og ha i eggene - stek dem til en lett eggerøre. Ta så eggene ut av stekepannen. Ha i litt mer olje i stekepannen. Stek så risen til den har blitt gyllen. Ha i skinken og stek videre. Ha i chili, sesamolje, grønnsakene og vårløk. Bland inn eggerøra. Hell over østersaus og soya.  Ha over finhakket koriander og evnt finhakkede nøtter.

Barna her i huset er ikke så glad i den asiatiske sausen - så her pleier jeg å dele risen i to stekepanner etter at jeg har hatt i skinken - Her er barnas favoritt stekt ris, skinke, erter og egg - gjerne med soya saus over, men den tar de på selv etterpå:)

Som du ser kan retten fint varieres etter hva du har i kjøleskapet, så prøv deg frem og finn din og barnas favoritt.


 

Firkornbrød

Er dere klare for en ny hverdagsfavoritt? Her har du oppskriften på et fantastisk godt, saftig firkornbrød som er en klar favoritt i matboksen her for tiden. Dette brødet er stappfullt av sunne korn og inneholder minimalt med hvetemel. Det stekes på høy varme i nærmere en time, noe som resulterer i en skikkelig sprø skorpe og et ordentlig saftig brød inni. Og det beste av alt? Du baker to i en fei og brødet smaker faktisk like godt på dag tre! Ja, også trenger du ikke engang å legge et kjøkkenhåndkle over bakebollen når den skal settes til heving - en ubetydelig detalj for mange, men perfekt for travle og stressede småbarnsforeldre som tar imot all den hjelpen de kan få med andre ord! Her har du oppskriften! 

 Du trenger:
200 gram havregryn
200 gram 4-korn (kjøp ferdig blanding i frokostblandinghylla)
250 gram hvetemel
125 gram grovt speltmel
125 gram siktet grovmalt hvetemel
2 ts salt
1 liter lunkent vann
1 fersk gjær / en pose tørrgjær

Slik gjør du:
Bland sammen alt det tørre. Bruker du tørrgjær blander du det inn her. Hvis du bruker fersk gjær rører du ut gjæren i det lunkede vannet først. Bland deretter alt sammen. Rør rundt. Du trenger ikke bruke kjøkkenmaskin, det holder med ca 10 runder med en sleiv til alt er godt blandet. Sett deigen til heving på benken i ca 30 min. Du trenger ikke dekke til bollen.

Ha bakepapir i to vanlige brødformer. Fordel deigen i de to formene. Deigen er ganske klissete og kan bare helles over i formene. La deigen heve videre på benken i ca 30-45 minutter til.

Stekes i forvarmet ovn, varmluft 225 grader i ca 40-45 minutter. Skru ned ovnen til 180 grader. Snu brødene opp ned slik at de løsner fra formene, fjern formene og stek brødet videre liggende opp ned i ca 15 minutter. Når du steker brødet på denne måten får brødet en skikkelig sprø og god skorpe rundt det hele, samtidig som det blir saftig og godt inni.

Avkjøl på rist. Oppbevar brødet i et linklede el.l. Ikke legg det i plastpose, da vil den gode,  sprø skorpen bli myk. 

Blåbæryoghurt

Hjemme hos oss spises det masse yoghurt. Noen dager kan det være yoghurt til frokost, yoghurt  til kvelds og jammen lurer det ikke med seg en yoghurt i barnehagesekken også. Veldig ofte er det de kjøpte yoghurtvariantene som barna spiser både en, to og kanskje tre av i løpet av en dag🙈 Den siste tiden har jeg prøvd å bytte ut kjøpevarianten med smakstilsatt yoghurt naturell.  Det er minst like populært - og føles litt bedre å servere. Jeg kan tilsette den smaken barna ønsker samtidig som jeg har kontroll på det de får i seg. Denne blåbæryoghurten er en klar favoritt:)

Du trenger:
3 dl yoghurt naturell
1 dl blåbær 
1-2 ss sukker eller melis (kan evt byttes ut med honning)

Slik gjør du det:
Bland alle ingrediensene med en stavmikser. Smak deg til hvor søt du liker yoghurten. 

Cookies

Finnes det noe bedre enn nybakte cookies og et glass melk? Jeg har en venninne som baker verdens beste cookies, men desverre er oppskriften hemmlig. En gang var jeg tilfeldigvis tilstede da den magiske deigen skulle røres sammen, og hvem tror du registrerte og noterte? De blir nok aldri fullt så gode som hennes, men etter litt prøving og feiling tror jeg at jeg har kommet ganske nær. Ganske nær den perfekte cookie som balanserer hårfint mellom sprø kjeks og seig cookie. 

Du trenger:
225 gram mykt meierismør
150 gram brunt sukker
150 gram hvitt sukker
2 egg
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
320 gram hvetemel
200 gram finhakket kokesjokolade

du kan fint tilsette hakkede nøtter i tillegg, eller bytte ut sjokoladen med nonstop:)  

Slik gjør du:
Pisk sammen det myke smøret med hvitt og brunt sukker i en kjøkkenmaskin. Tilsett så eggene mens maskinen fortsatt pisker. Bland til slutt inn de tørre ingrediensene og finhakket sjokolade

Sett så deigen kjølig i en halvtimes tid. Form så cookiene til kuler ved hjelp av to spiseskjeer, du kan godt trykke de litt ned med hendene, men de flyter ut når de blir stekt. Ha cookiene over på en bakepapirkledd stekeplate.

Stekes ved 190 grader i 8-10 minutter.