Fargede egg til påskefrokosten

Når det er ferie er det alltid gøy hvis noe er litt annerledes enn det pleier. Med enkle grep kan du farge eggene til påskefrokosten, og det beste av alt - du har sannsynligvis det du trenger i skapet allerede. 

Dette trenger du:
For å få gule egg trenger du gurkemeie eller løkskall
For å få brune egg trenger du kaffe
For å få blå egg trenger du rødkål
For å få røde egg trenger du rødbeter

Slik gjør du:
Du koker eggene på vanlig måte, og lar det koke så lenge som du liker.  Men i kokevannet tilsetter du det som er beskrevet over for å få ønsket farge på dine frokost-egg.

Ps; dette gir ingen smak på egget, bare flotte farger! 

Matpakkemuffins med smøreost

Matmuffins er perfekt å putte i matboksen eller ha med på tur. Kutter du opp litt gulrot og agurk og serverer ved siden av - blir dette en sunn og ikke minst utrolig god matpakke. Til voksne kan man godt tilsette både sennep, vårløk eller soltørkede tomater for å gi muffinsen mer smak og karakter. Av erfaring funker det dårlig hos familiens små. Men å tilsette litt bacon-  eller skinkeost derimot, det er helt supert. Det gir matmuffinsene det lille ekstra som de små elsker. 

Til ca 8-10 middels store muffins trenger du:
4,5 dl hvetemel
0,5 dl havregryn
0,5 ts salt
2,5 ts bakepulver
50 gram smør
2 dl melk
1 egg
100 gram Kavli smøreost (bacon- eller skinke)
evt. spekeskinke i små biter hvis barna liker det

Fremgangsmåte:
Bland sammen mel, havregryn, salt og bakepulver i en bolle. Smelt smøret før du visper inn melk, egg og smøreost.  Bland melkeblandingen sammen med ost, skinke og de tørre ingrediensene og rør det godt sammen. 

Hell blandingen over i muffinsformer eller i et smurt muffinsbrett før du steker dem midt i ovnen ved 225 grader i ca 15 minutter. Avkjøl på rist.                                                                                                     

 

Dette innlegget er skrevet som en del av vårt samarbeid med Kavli, som blant annet forhandler baconost, skinkeost og gulost på tube. Kavlis smøreoster får du tak i alle dagligvarebutikker. 

Sashimi med ponzusaus

Dette er en genial rett hvis du skal ha et par venner på besøk og egentlig ikke skal servere noe (eller har tid til å lage noe) - eller hvis dere bare har lyst på noe enkelt og sunt på en fredagskveld. Server gjerne med ris eller kokte risnudler hvis dere ønsker det litt mer mettende - og stikk innom den lokale sushi restauranten der du bor og ta med deg en pose med rekechips og litt fersk ingefær. Da kan denne retten fort bli en favoritt også  for de små i huset, slik den er hjemme hos oss. 

Du trenger:
3-400 g laks, gjerne salmalaks
1 agurk
2 avokado
2 vårløk
1/2 dl soyasaus
saften av 1/2 lime
1 ts sukker
1 ss finhakket koriander
1/2 ts finhakket chili
sesamfrø
evt: rekechips og fersk ingefær

Slik gjør du:
Lag ponzusausen først: Hakk koriander og chili og bland dette sammen med soyasaus og limesaft. Rør inn sukker og bland godt. Smak til og tilsett gjerne litt mer limesaft hvis du ønsker den litt syrligere. 

Skjær så opp laksen med en sylskarp kniv i tynne skiver. Legg laksen på et fat og gjør litt plass i midten. Skjær så agurk i tynne staver og del opp avokadoen ved å bruke en skje slik vi har gjort på bildet. Skjær tilslutt opp vårløk i tynne skiver. Anrett en liten salat midt på fatet, omringet av laksen. 

Rist sesamfrø i en varm panne i 1-2 minutter til den gode sesamlukten begynner å spre seg i rommet. Pass på at de ikke blir brent. Når de er klare har du sesamfrøene over i en skål. Avkjøl. Når de er blitt kalde strør du de ristede sesamfrøene over laksen. 

Hell opp ponzusausen i små skåler slik at alle som skal spise får sin egen skål. Sett fram fatet midt på bordet, server med rekechips, fersk ingefær og ferdig kokt ris eller nudler hvis du ønsker det.

 

Chorizo-baguett med chimichurri

Våren er her, og det er helt riktig å starte grillsesongen denne helgen. Hvorfor ikke starte med å grille noen gode Chorizo-pølser? Servert i baguett toppet med chimichurri får du den perfekte sandwichen. Det var i fjor vår en kompis serverte oss dette for første gang og det er umulig å ikke ville lage det selv når du først har smakt det en gang (takk for at du inspirerer Petter!) Denne sandwichen passer like godt til lunsj hjemme i solveggen - som matpakke til skogsturen eller som kveldskos en lørdagskveld. Barna synes chimmichurrien er i sterkeste laget - men de er strålende fornøyd med baguett med chorizo og ketsjup. Ha en nydelig lørdag! 

Du trenger:
Chorizo-pølser
Chimichurri, oppskrift finner du her
Ferske baguetter (kjøpt eller hjemmelaget, oppskrift finner du her)
Salat
 

Slik gjør du det:
Grill eller stek pølsene på grillen eller i stekepanne. Pølsene kan godt deles i to eller fire før de grilles. Del baguetten i to. Smør et lag med smør nederst hvis du ønsker det, legg deretter på et vasket salatblad og chorizoen før du topper det hele med et par gode spiseskjeer med chimichurri. Deretter er det bare å nyte! 
 

Hjemmelagde baguetter

Å lage sine egne baguetter er i grunn veldig greit og utrolig mye bedre enn de du kjøper i butikken. De ferske baguettene som er å kjøpe i butikken er supre, men det er ikke alltid eller alle som har tilgang på disse ferske bakevarene. Når valget står mellom å kjøpe vakumpakket (med holdbarhet til neste år) eller bake selv, er valget lett. Oppskriften har vi funnet i boken `Kokkelære` Tre ingredienser og god tid resulterer i nydelige hjemmelagde baguetter. Det eneste du må huske er å sette en fordeig i dag, hvis du skal ha ferske baguetter i morgen.

Du trenger til fordeigen
1 kg hvetemel
1 gr fersk gjær
1 liter vann

Du trenger til dag 2
600 gram hvetemel
45 gram salt

Slik gjør du det:
Bland sammen hvetemel, med gjæren utrørt i vann. Dekk med et håndkle og la blandingen stå på kjøkkenbenken i 10-12 timer (Ja, det er helt riktig at det er 1 gram gjær - men når gjæren får tid på seg sammen med mel og vann, blir det til en boblende masse) 
Når fordeigen har fått jobbet over natten - tilsetter du resten av melet og saltet. Kjør deigen ca 15 minutter i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Du har nå en smidig deig. La deigen heve i bollen i ca 1-2 timer. Del så deigen opp i 6-8 enheter avhengig av hvor store baguetter du vil ha. Rull ut boller som du lar hvile i ca 15 minutter på benken. Så kan du rulle ut bollene til baguetter. La de etterheve på bakebrettet i ca 30 minutter mens ovnen blir varm. Snitt baguettene og stek dem på 250 grader i 15-20 minutter.

Tips! For å få sprø overflate kan du bruke damptrikset. Du setter da en brødform nederst i ovnen når du varmer den opp. I det du setter inn baguettene, hiver du inn litt vann i brødformen. Dette gir damp i ovnen og sprø baguetter! 

Chimichurri

Chimichurri er chilisalsa som opprinnelig kommer fra Argentina. Det er like godt til fisk som til kjøtt. Den grønne chilien gir chimichurrien den perfekte sting uten å være for sterk. Hvorfor ikke bytte ut den tradisjonelle salsaen med denne i helgen? Og kanskje servere den i en Chorizosandwich? Det skal vi😋

Du trenger:
1 bunt bladpersille
2 fedd hvitløk
en halv grønn chili
1 ss fersk oregano
1 finhakket sjalottløk
6-7 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
2 ss sherryeddik
salt

Slik gjør du det:
Finhakk alle ingrediensene. Bland sammen og smak til med salt og sitronsaft.

En litt sunnere sjokoladedessert

Nesten daglig kommer spørsmålet om dessert opp. Egentlig er jeg enig med husets små at det er veldig godt med noe søtt etter middagen. Sjokoladefondue er en sosial, fin og i grunn ganske sunn dessert. Oppkuttet frukt og bær får spille hovedrollen og i kombinasjon med smeltet sjokolade blir det uimotståelig godt! 

Du trenger:
Oppkuttet frukt og bær (her er favoritten jordbær, eple, appelsin, pære, blåbær, kiwi og banan)
100-200 gram sjokolade, lys eller mørk alt etter hva dere liker best.
evt 1 dl fløte

Slik gjør du det:
Jeg har et helt enkelt fonduesett (en skål, hvor det er plass til et stearinlys under) Sjokoladen deles da opp og legges i skålen. Jeg pleier da å tenne lyset før vi spiser middag, og sjokoladen er da perfekt å dyppe frukt og bær i når vi er klar for dessert.

Om du ikke har en slik skål kan du smelte sjokoladen over et vannbad. Del da opp sjokoladen i mindre biter, og ha det over i en bolle som du setter over en kjele med varmt vann (vannet bør ikke koke, da det fort blir for varmt for sjokoladen).

Hvis du ønsker å blande sjokoladen med litt fløte koker du opp fløten i en liten kjele før du setter kjelen til side og rører inn den finhakkede sjokoladen. Du kan også fint gjøre dette først - for så å helle det over i fondue-bollen.

Bananpannekaker


Har du noen brune bananer liggende? De er det perfekte utgangspunkt for nydelige bananpannekaker. De overmodne bananene gir pannekakene den perfekte sødme. Barna her er glad i søtt og vil gjerne ha litt sukker på pannekakene, men på disse har det aldri blitt etterspurt. Så hvorfor ikke starte denne nydelige søndagen med bananpannekaker, gjerne toppet med yoghurt, litt honning og kanskje noen hakkede valnøtter? Superdigg! Ha en deilig søndag! 

Du trenger:
2 modne bananer
2 dl havregryn
1 dl melk
0,5 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
2 egg

Slik gjør du:
Mos først bananene, du kan bruke en gaffel eller en stavmikser til dette. Ha så i resten av ingrediensene sammen med de moste bananene og rør det hele sammen til en jevn røre. Ha litt olje eller smør i en stekepanne og stek så bananpannekakene på middels varme. Jeg pleier å lage ganske små pannekaker. 

Hverdagsdessert

Her i huset har vi en treåring som har sine første dager uten smokk. Det er en liten kamp og det må fristes med det ene og det andre for å gjøre det hele litt lettere. I dag ble humøret til Mattis fort litt bedre da vi ble enige om at han skulle få langpannekake til middag og denne desserten etterpå. 

Til en sliten barnehagegutt trenger du:
1 digestive kjeks
Naturell yoghurt
Bær (evt bytt ut bærene med oppkuttede epler, mango, hva dere liker best)
Akasie honning

Slik gjør du:
Knus en kjeks i bunnen av et glass, bruk gjerne en honningsnurre til dette. Fyll på med naturell yoghurt til glasset er 3/4 fullt. Legg på ønsket topping. Har du ikke friske bær kan du fint bruke rørte bringebær, jordbær el.l. Server med flytende honning på toppen. 
 

Stekt ris med skinke og grønnsaker

Mandag er en fin dag for restemiddag. Ofte er det rester igjen fra helgen som er fint å få spist opp før man handler inn til en ny uke. Denne enkle restemiddagen populært kalt " fried rice"  er både sunn, rask å lage og ikke minst god på smak. Samtidig er det store muligheter for variasjon - alt etter hva DU har av rester. I denne oppskriften er det brukt skinke, men det kan fint erstattes med grillet eller stekt kylling el.l. Du kan også lage denne kun på grønnsaker om du vil gå for en kjøttfri mandag.

Du trenger:
3 egg
1 god porsjon kokt ris (gjerne gårdsdagens)
300 gram kokt skinke
1 ss finhakket rød chili
3 finsnittede vårløk
200 gram brokkoli, gulrot, paprika eller sukkererter (eller litt av hvert - her kan du egentlig bruke det du har av grønnsaker)
1 ss sesamolje
2 ss soyasaus
6 ss østersaus
solsikkeolje til steking
fersk koriander
evnt finhakkede peanøtter

Slik gjør du:
Visp sammen eggene. Ha litt olje i en stekepanne og ha i eggene - stek dem til en lett eggerøre. Ta så eggene ut av stekepannen. Ha i litt mer olje i stekepannen. Stek så risen til den har blitt gyllen. Ha i skinken og stek videre. Ha i chili, sesamolje, grønnsakene og vårløk. Bland inn eggerøra. Hell over østersaus og soya.  Ha over finhakket koriander og evnt finhakkede nøtter.

Barna her i huset er ikke så glad i den asiatiske sausen - så her pleier jeg å dele risen i to stekepanner etter at jeg har hatt i skinken - Her er barnas favoritt stekt ris, skinke, erter og egg - gjerne med soya saus over, men den tar de på selv etterpå:)

Som du ser kan retten fint varieres etter hva du har i kjøleskapet, så prøv deg frem og finn din og barnas favoritt.


 

Firkornbrød

Er dere klare for en ny hverdagsfavoritt? Her har du oppskriften på et fantastisk godt, saftig firkornbrød som er en klar favoritt i matboksen her for tiden. Dette brødet er stappfullt av sunne korn og inneholder minimalt med hvetemel. Det stekes på høy varme i nærmere en time, noe som resulterer i en skikkelig sprø skorpe og et ordentlig saftig brød inni. Og det beste av alt? Du baker to i en fei og brødet smaker faktisk like godt på dag tre! Ja, også trenger du ikke engang å legge et kjøkkenhåndkle over bakebollen når den skal settes til heving - en ubetydelig detalj for mange, men perfekt for travle og stressede småbarnsforeldre som tar imot all den hjelpen de kan få med andre ord! Her har du oppskriften! 

 Du trenger:
200 gram havregryn
200 gram 4-korn (kjøp ferdig blanding i frokostblandinghylla)
250 gram hvetemel
125 gram grovt speltmel
125 gram siktet grovmalt hvetemel
2 ts salt
1 liter lunkent vann
1 fersk gjær / en pose tørrgjær

Slik gjør du:
Bland sammen alt det tørre. Bruker du tørrgjær blander du det inn her. Hvis du bruker fersk gjær rører du ut gjæren i det lunkede vannet først. Bland deretter alt sammen. Rør rundt. Du trenger ikke bruke kjøkkenmaskin, det holder med ca 10 runder med en sleiv til alt er godt blandet. Sett deigen til heving på benken i ca 30 min. Du trenger ikke dekke til bollen.

Ha bakepapir i to vanlige brødformer. Fordel deigen i de to formene. Deigen er ganske klissete og kan bare helles over i formene. La deigen heve videre på benken i ca 30-45 minutter til.

Stekes i forvarmet ovn, varmluft 225 grader i ca 40-45 minutter. Skru ned ovnen til 180 grader. Snu brødene opp ned slik at de løsner fra formene, fjern formene og stek brødet videre liggende opp ned i ca 15 minutter. Når du steker brødet på denne måten får brødet en skikkelig sprø og god skorpe rundt det hele, samtidig som det blir saftig og godt inni.

Avkjøl på rist. Oppbevar brødet i et linklede el.l. Ikke legg det i plastpose, da vil den gode,  sprø skorpen bli myk. 

Blåbæryoghurt

Hjemme hos oss spises det masse yoghurt. Noen dager kan det være yoghurt til frokost, yoghurt  til kvelds og jammen lurer det ikke med seg en yoghurt i barnehagesekken også. Veldig ofte er det de kjøpte yoghurtvariantene som barna spiser både en, to og kanskje tre av i løpet av en dag🙈 Den siste tiden har jeg prøvd å bytte ut kjøpevarianten med smakstilsatt yoghurt naturell.  Det er minst like populært - og føles litt bedre å servere. Jeg kan tilsette den smaken barna ønsker samtidig som jeg har kontroll på det de får i seg. Denne blåbæryoghurten er en klar favoritt:)

Du trenger:
3 dl yoghurt naturell
1 dl blåbær 
1-2 ss sukker eller melis (kan evt byttes ut med honning)

Slik gjør du det:
Bland alle ingrediensene med en stavmikser. Smak deg til hvor søt du liker yoghurten. 

Cookies

Finnes det noe bedre enn nybakte cookies og et glass melk? Jeg har en venninne som baker verdens beste cookies, men desverre er oppskriften hemmlig. En gang var jeg tilfeldigvis tilstede da den magiske deigen skulle røres sammen, og hvem tror du registrerte og noterte? De blir nok aldri fullt så gode som hennes, men etter litt prøving og feiling tror jeg at jeg har kommet ganske nær. Ganske nær den perfekte cookie som balanserer hårfint mellom sprø kjeks og seig cookie. 

Du trenger:
225 gram mykt meierismør
150 gram brunt sukker
150 gram hvitt sukker
2 egg
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
320 gram hvetemel
200 gram finhakket kokesjokolade

du kan fint tilsette hakkede nøtter i tillegg, eller bytte ut sjokoladen med nonstop:)  

Slik gjør du:
Pisk sammen det myke smøret med hvitt og brunt sukker i en kjøkkenmaskin. Tilsett så eggene mens maskinen fortsatt pisker. Bland til slutt inn de tørre ingrediensene og finhakket sjokolade

Sett så deigen kjølig i en halvtimes tid. Form så cookiene til kuler ved hjelp av to spiseskjeer, du kan godt trykke de litt ned med hendene, men de flyter ut når de blir stekt. Ha cookiene over på en bakepapirkledd stekeplate.

Stekes ved 190 grader i 8-10 minutter.

Fastelavnsboller med vaniljekrem

Det finnes fastelavnsboller. Også finnes det FASTELAVNSBOLLER!

Vi lagde disse for første gang i fjor og ble da skjønt enig om at vi aldri kom til å lage de tradisjonelle fastelavnsbollene med syltetøy og krem igjen. For hvorfor skal man egentlig det når man kan lage disse bollene med en fantastisk god og luftig vaniljekrem som gjør at du bare har lyst på en til - og en til - framfor å gå rett i seng? Deigen vi har brukt her er spesielt lett å jobbe med, og er perfekt for små barnehender som vil hjelpe til. 

Du trenger:
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram smør i terninger

Fyll:
3 dl vaniljekrem (se oppskrift her)
3 dl kremfløte

Melisdryss

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1,5 timer på et lunt sted. Bak så ut bollene og legg dem på et bakepapirkledd brett. La så bollene etterheve i 30-40 minutter.

Pensle bollene med melk før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Pisk kremfløten til ønsket konsistens og bland så forsiktig inn vaniljekremen. 

Når bollene er avkjølt deler du dem i to. Ha på kremblandingen på underdelen. Legg på lokket og strø et lett melisdryss over bollene. 

Deretter gjenstår det bare å hive innpå og ha en nydelig fastelaven:)
 

Vaniljekrem

Det er lettere enn du tror å lage hjemmelaget vaniljekrem. Mest sannsynlig har du ingrediensene hjemme allerede og med minimal innsats får du en fantastisk krem som faktisk smaker vanilje. I morgen er det fastelavnssøndag og da får du oppskrift på verdens beste fastelavensboller på bloggen. Og ja (!) - det er fastelavnsboller med vaniljekrem, så du kan først som sist lage denne kremen i dag.

IMG_1052.jpg

Du trenger:
4 + 1 dl melk
40 gram smør
100 gram sukker
1 vaniljestang
1 egg
35 gram maisenna

Slik gjør du det:
Ha 4 dl melk, smør, sukker og vaniljestangen (skrap ut frøene og ha både stang og frø oppi) i en kjele. Kok dette opp på middels varme.

Bland sammen egg, 1 dl melk og maisenna i en bolle.  Sil så den den varme vaniljeblandingen direkte over egg & maisennablandingen og rør godt rundt. Hell så alt tilbake i kjelen og kok forsiktig opp. Her er det viktig å røre hele tiden så kremen ikke svir seg eller får klumper.

Når blandingen er kokt opp helles den tilbake i bollen. Legg plastfolie over og avkjøl bollen i et kaldt vannbad. Kremen blir tykkere når den avkjøles så ikke bli bekymret om du synes den virker litt tynn.

Oppskriften er hentet fra den fantastiske kokeboken «Godt brød».

Sprø rundstykker og pisket smør


Jeg elsker å spise på restaurant. Restaurantopplevelsen starter når du setter deg til bordet - du er skikkelig sulten, noe som blir forsterket når menyen presenteres. Det blir muligens servert litt champagne i glasset og godt brød og kanskje pisket smør settes frem. Nam! Etter vi fikk barn har restaurantbesøkene blitt sjeldnere, og oftere har vi besøk hjemme hos oss. Kanskje dette er noe å sette frem til gjestene når de kommer? Eller skal du servere flere retter? Da funker det også utmerket å gjøre som på Maemo; å servere en liten hveterett mellom noen av smårettene - da gjerne med litt ufiltrert hveteøl ved siden av. GOD HELG :)

Du trenger til rundstykkene: 
400 gram hvetemel
50 gram rugmel finmalt
4 dl vann
2 ts salt
1 ts tørrgjær

Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene, jeg pleier å la vannet være mellom kaldt og lunkent. Deigen blir ganske fuktig. Dekk deigen med et klede eller plast og la den heve over natten, eller fra morgen til kveld på kjøkkenbenken.

Smør så et muffinsbrett med smør og strø litt havregryn i bunn av formene. Ha så deigen oppi formene ved hjelp av to spiseskjeer. Sett ovnen på max temperatur.  Mens ovnen blir varm lar du rundstykkene etterheve under et kjøkkenhåndkle. Stek så rundstykkene på maks varme i ca 10-12 minutter. Serveres gjerne nystekte.
 

Du trenger til det piskede smøret:
250 gram romtemperert meierismør
50 gram brunet smør
0,5- 1 ts maldonsalt

Slik gjør du:
La meierismøret stå på benken over natten slik at det blir ordentlig mykt. Ha 50 gram smør i en kjele og la det koke til det er lysebrunt, la det avkjøles til romtemperatur.

Pisk det myke smøret til det er hvitt og luftig i en kjøkkenmaskin, spe med det brunede smøret. Smak til med maldonsalt

Det piskede smøret bør oppbevares i romtemperatur, det er da holdbar i 2-3 dager.

Sunn og sprø sjokoladegranola

Som småbarnsforeldre kan sofaen etter leggetid bli litt for fristende. Det er så mye annet man kunne og burde gjort. Tatt seg en skitur med hodelykt, en løpetur - eller en gåtur med en god venninne man ikke har sett på lenge. Likevel blir det dessverre litt for ofte til at man inntar horisontalen foran TV når man først har kommet seg gjennom dagens mange gjøremål.  Og noen ganger er det også det eneste rette. Men når man først har tatt valget om fyre i peisen og å bli liggende på sofaen, så fører det ofte til at man ofte må ha noe godt å spise også..... Ikke noe galt med det. Men det er da det gjelder å finne noen litt sunnere og like fullt skikkelig gode alternativer slik at man ikke kaster seg over smågodtet i godteskapet. Mulig jeg bare snakker for meg selv her, men sånn er situasjonen her hvertfall. Derfor ble jeg så lykkelig da jeg begynte å eksperimentere med granola smaksatt kakao og kom over denne oppskriften. Servert med naturell yoghurt og frisk mango og blåbær kan denne granolaen slukke ethvert søtbehov. Kjenner du deg igjen? Da bør du teste denne granolaen. Har du mer selvdisiplin enn meg og ikke skjønner hva jeg snakker om? Du kan uansett trygt teste den. Mulighetene er nemlig store for at du kommer til å elske den. 

Til et stort glass med sjokoladegranola trenger du: 
200 g havregryn
100 g rugflak
50 g solsikkeskjerner
150 g hakkede mandler  
30 g gresskarkjerner
20 g kakao
1/2 ts havsalt
5 ss lønnesirup eller honning
2 ss smeltet kokosolje (her kan du også bruke smeltet smør)

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader, vanlig over- og undervarme. 

Hakk mandlene i små biter. Bland alle de tørre ingrediensene sammen i en bolle; havregryn, rugflak, solsikkekjerner, gresskarkjerner, hakkede mandler og kakao. Rør sammen.  Tilsett så lønnesirup/evt honning og smeltet kokosolje. Rør godt slik at alt er blandet godt sammen.

Dekk en langpanne med bakepapir og hell granolaen over. Bruk så en slikkepott til å fordele granolaen utover brettet slik at det er jevnt fordelt. Sett brettet i ovnen og la det steke i ca 15-20 minutter. Rør hvert 5-10 minutt, og pass på at det ikke brenner seg. 

Når granolaen er ferdig ristet tar du den ut av ovnen. La den avkjøles på brettet før du fyller opp lufttette glass eller boller med deilig granola! 

Server granolaen med naturell yoghurt og frisk frukt og bær, feks mango, blåbær, bjørnebær og kiwi.

Gul ertesuppe med knokekjøtt

Tradisjonell ertesuppe kokt på svineknoke er bunnsolid og god bondekost som passer å spise året rundt. Men det smaker litt ekstra godt når man kommer inn i varmen etter noen timer ute.  Den er perfekt å lage til mange, og hvor koselig er det ikke å samles inne på hytta rundt en stor gryte med god suppe? Har du suppe igjen smaker den om mulig enda bedre dagen etter. Den er også perfekt restemat og ypperlig å helle på termos og ta med i tursekken.  Etter en suppemiddag er det godt med litt dessert og da kan vi anbefale nystekte sveler (oppskrift finner du her) En perfekt kombinasjon!

IMG_1242.jpg

Dette trenger du:
1 saltet svineknoke
1 ss svart pepper
3 laurbærblad
2 gulrøtter
1 liten kålrot
1 persillerot
1 purre
8 poteter
200 gram gule erter - bløtlagt over natten
salt og pepper
finhakket persille

Slik gjør du:
Ha svineknoken i en kjele - ha i laurbærblad og pepper og dekk med vann. Kok opp, skum av og la det småkoke i 1, 5 time. Tilsett ertene og kok videre en time til.

Skrell grønnsakene og potetene og skjær alt i terninger. Ta opp knoken av kokevannet - skjær av ønsket fett og skjær kjøttet opp i mindre biter. Kok grønnsakene møre i kokekraften fra knoken sammen med ertene. Når grønnsakene er ferdig kokt - tilsetter du kjøttet. Smak til med salt og pepper. Ha på fersk persille.

Server med godt brød og smør.

Tips: Får du ikke tak i saltet svinkeknoke fungerer det veldig fint å erstatte den med feks røkte kjøttpølser eller skinke. Da kan du bare tilsette det mot slutten av koketiden slik at det blir gjennomvarmt. 

Spagetti Bolognese

En god bolognese tar ikke så lang tid å lage, men den blir veldig mye bedre om den får litt putretid i kjelen. Derfor har du mye igjen for å planlegge litt. Hvis jeg vet at vi skal ha spagetti bolognese på en onsdag - lager jeg sausen tirsdag kveld. Da får den tilstrekkelig putretid, og hvor herlig er det ikke onsdag etter jobb når middagen nærmest er klar i det dere kommer inn av døren?! Hvis du først lager bolognese anbefaler jeg å lage dobbel porsjon. Den er nemlig genial å fryse ned. Da kan den tas opp og serveres til pasta slik vi har gjort her, eller den kan brukes som kjøttsaus i blant annet sheperds pai, lasagne eller makaronigrateng. 

IMG_1662.jpg

Du trenger
600 gram kjøttdeig
100 gram bacon
1 løk
2 hvitløksfedd
2 gulerøtter
100 gram sellerirot
2 bokser hermetiske tomater
3 dl oksekraft (ferdig eller fra buljongterninger)
2 dl vin (rød eller hvitvin)
et par kvister fersk timian
tørket oregano
olivenolje
salt og pepper

ca 500 gram spagetti eller annen pasta
 

Slik gjør du det:
Kutt baconet i små biter, finhakk løk, hvitløk, gulrøtter, sellerirot og timian. Varm opp olje på middels varme og fres baconet. Når det begynner å bli sprøtt tilsetter du løk og hvitløk og lar det frese med et par minutter. Tilsett så gulrøtter, sellerirot og krydderne. Fres grønnsakene til de er blitt myke og har fått litt farge.

I en stekepanne bruner du så kjøttet (litt av gangen) på sterk varme og har så det ferdige stekte kjøttet oppi kjelen med grønnsakene. Tilsett så vin, knuste tomater og kraft. Kok opp og la det småputre i minst en times tid under lokk (gjerne lenger.  Smak til med salt og pepper.

Kok pastaen etter anvisning på pakken. Bland den ferdige pastaen med bolognesesaus. Dryss så over revet parmesan og topp det hele med et par runder med pepperkverna.

Tips: Har du ikke vin tilgjengelig? Du kan erstatte hvitvinen i oppskriften med f.eks eplejuice, eller vann blandet med litt hvitvinseddik/eplecider-eddik. Måleforholdet blir da 2 dl vann og ca 1 Ts eplesidereddik.  Rødvin er litt mer vrient å erstatte, men rødvinseddik/balsamicoeddik kan gi maten noe av den samme syren som rødvin gir. Måleforholdet blir da 2 dl vann og 1 Ts rødvinseddik/balsamicoeddik. 

Vaniljesnurrer

Her har du de perfekte bollene til søndagsbesøket; Nydelige varme hveteboller med vaniljesmak og et lite melisdryss. Ukene og månedene uten snø og ordentlig vinterfølelse ser dessverre bare ut til å fortsette, men lager du disse og varm kakao etter å ha vært på skøyter så føles det litt som om det er ordentlig vinter likevel. 

Til ca 24 boller trenger du : 
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør i terninger
vaniljekrem til fyll, kjøp ferdig eller lag selv ( oppskrift finner du her )

Slik gjør du det: 
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen (om du lager denne selv). Hvis ikke tar du bare ut vaniljekremen fra kjøleskapet:)

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel vaniljekremen utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på bakepaprikledde stekebrett. 

La bollene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter. Pensle med egg og dryss litt melis over snurrene før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist. Tilsett gjerne et ekstra dryss med melis over bollene ved servering.