Ostefat med slumpefocaccia, hjemmelaget syltetøy og aioli

Inviter til ostekveld med det lille ekstra ved å bytte ut de tradisjonelle kjøpe-kjeksene med et hjemmelaget brød, en god marmelade og aioli

Inviter venner på en hyggelig ostekveld! Foto: Familiematblogg

Inviter venner på en hyggelig ostekveld! Foto: Familiematblogg

Kjøp gjerne inn tre oster når du inviterer til ostekveld; en myk, en hard og en blå. I tillegg er det godt å kjøpe en eller to typer god skinke eller salami. Kombinerer du dette med litt hjemmelaget tilbehør trenger du ikke mer.

Hvis du er flink til å planlegge kan du lage både marmelade og aioli dagen før du får besøk, slik at det eneste som gjenstår selve dagen er å sette en deig til focacciaen rundt barne-tv tider. Deigen i denne oppskriften krever ingen elting og går derfor raskt å røre sammen.

Har du glemt å lage marmeladen dagen før, kjøper du et godt glass med en marmelade som passer til ost. Her er det gøy å velge litt etter hva som er i sesong. Evt kan du sette fram akasiehonning og valnøtter, som også er en nydelig kombinasjon til ost. 

Dette trenger du for å lage focaccia og marmelade til jentekveld. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage focaccia og marmelade til jentekveld. Foto: Familiematblogg

Til slumpefocaccia trenger du:
450 gram hvetemel
1 toppet ts salt
0,5 pose tørrgjær
5 dl lunkent vann
2 ss finhakket rosmarin (bruk tørket om du ikke fersk)
olivenolje
maldonsalt

Slik gjør du:
Bland sammen alt det tørre, ha i det lunkne vannet og rør raskt sammen. Deigen blir ganske klissete. La dette heve i bollen minst en halv time (men gjerne noe lenger om du har tid)

Legg et bakepapir på en stekeplate og hell ut deigen. Bruk gjerne en slikkepott slik at du får med deg alt. Lag fingermerker i deigen. Dryss over et tynt lag med mel og legg et kjøkkenhåndle over.

Sett ovnen på 250 grader. La brødet etterheve mens ovnen blir varm. Når ovnen er blitt varm setter du det inn i ovnen. Stek så brødet i ca 15-20 minutter.

Med en gang du tar brødet ut av ovnen heller du over litt olivenolje og strør over litt maldonsalt.


Til hjemmelaget aprikosmarmelade trenger du:

250 gram tørket aprikos, må bløtlegges
1,5 dl vann til å bløtlegge aprikosen i
1/2 sitron
1 stjerneanis
1 kanelstang
150 gram sukker

Slik gjør du:
Legg aprikosene i en bolle og fyll opp med vann slik at frukten såvidt dekkes. La det trekke i 4-8 timer. Skjær aprikosene i små terninger og ha dem i en kasserolle sammen med 1 1/2 dl av bløtleggingsvannet, saften av 1/2 sitron, stjerneanis og kanelstang. La det koke på middels til svak varme i ca. 20 minutter. Tilsett sukkeret og la det koke i ytterligere 15 minutter, eller til marmeladen er ferdig. Fjern stjerneanis og kanelstang og ha marmeladen på rene, varme glass


Til aioli trenger du:

2 eggeplommer
1 stor ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 dl solsikkeolje
1/2 sitron saften av
salt og pepper

Slik gjør du:
Bland sammen egget og sennep i en bolle  (det er viktig at det er romtemperert). Skru på full guffe på en kjøkkenmaskin med ballongvisp og behold denne farten gjennom hele prosessen. Tilsett så oljen litt etter litt til majonesen begynner å tykne. Bruk lenger tid enn du tror, hvis du blir for utålmodig vil majonesen skille seg og bli en suppe.  Når majonesen har fått riktig konsistens smaker du til med sitron, salt, og pepper.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Laksesashimi med ponzusaus

Sunt, enkelt, fargerikt og fantastisk godt!

Laksesashimi med ponzusaus og granateple er enkel og god mat alle kan lage! Foto: Familiematblogg

Laksesashimi med ponzusaus og granateple er enkel og god mat alle kan lage! Foto: Familiematblogg

Sashimi er en lynrask og sikker vinner. Det er både lett og godt, og du lager denne retten på et kvarter. Dermed er det perfekt mat å invitere på hvis du skal legge barn innen besøket kommer og ikke har tid til å stå på kjøkkenet. Med gode råvarer blir dette perfekt hver eneste gang.

Stikk innom den lokale sushi-restauranten din og kjøp med rekechips og fersk ingefær, og server det hele med ferdig kokt ris eller nudler hvis du ønsker det.

Hvis du legger fisken litt i fryseren før den skal serveres er det lettere å skjære den i tynne skiver før servering. Foto: Familiematblogg

Hvis du legger fisken litt i fryseren før den skal serveres er det lettere å skjære den i tynne skiver før servering. Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du:
400 gram laksefilet, skinn og benfri og av god kvalitet
1/2 dl soyasaus
1/2 lime, saften av
1 ts sukker
1 ss finhakket rød chili
1 ss finhakket koriander
sesamfrø
vårløk
granateple
avokado

Slik gjør du:
Lag ponzusausen først: Hakk koriander og chili og bland dette sammen med soyasaus og limesaft. Rør inn sukker og bland godt. Smak til og tilsett gjerne litt mer limesaft hvis du ønsker den litt syrligere.

Skjær så opp laksen med en sylskarp kniv i tynne skiver. Legg laksen på et fat .

Dryss over litt finsnittet vårløk, og granateplekjerner hvis ønskelig.

Rist sesamfrø i en varm panne i 1-2 minutter til den gode sesamlukten begynner å spre seg i rommet. Pass på at de ikke blir brent. Når de er klare har du sesamfrøene over i en skål. Avkjøl. Når de er blitt kalde strør du de ristede sesamfrøene over laksen.

Drypp litt saus over fisken og server resten ved siden av. Som ekstra tilbehør er det godt med avokado i biter og en frisk grønn salat.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Litt grovere hverdagsbrød

Når jeg baker brød i hverdagen, baker jeg som regel eltefritt. Ettersom eltefritt brød krever minimalt med innsats, men trenger litt hevetid er det perfekt å gjøre på kvelden innimellom middagslaging og legging av barn. Jeg pleier å sette en deig mens jeg lager middag og det stekes mens barna legges. Det ferdig stekte brødet pakker jeg inn i et kjøkkenhåndkle. Da er det klart for nistesmøring morgenen etter. Dette brødet blir ikke tørt før dag tre, men da er det alltid spist opp og et nytt brød er bakt! I det siste har jeg bakt hverdagsbrødet litt grovere. Da blir det litt sunnere og kjempegodt!

IMG_1252.jpg

Du trenger:
200 gram hvetemel
200 gram fint sammalt hvetemel
100 gram rug
200 gram 4-korn eller havregryn (evt halvparten av hver)
1,5 ts salt
1/4 pakke tørrgjær
6 dl lunkent vann

Slik gjør du:
Bland tørrgjær sammen med alle de andre tørre ingrediensene. Tilsett lunkent vann (ca 35 grader). Her trenger du ikke bruke kjøkkenmaskin, du kan bare røre sammen ingrediensene til det er godt blandet. Deigen skal være ganske klissete.

Legg et kjøkkenhåndkle over, evt dekk bakebollen med plast og la deigen heve i ca. 40 minutter. Smør en stor bakeform (2 liter) og hell deigen over i formen. Du kan også legge bakepapir i formen hvis du foretrekker det. La så brødet heve videre i ca en time i formen. Varm opp ovnen til 210 grader og stek brødet midt i ovnen i ca 40-45 minutter. Ta ut brødet av formen og avkjøl på rist.

Hjemmelaget kavring

Har du prøvd å lage din egen kavring?  Så utrolig godt og enkelt. Og en perfekt måte å bruke opp restene fra gårdsdagens bollebakst. Kavring er rågodt med smør og ost, eller knust opp med melk og litt sukker på. Beste hverdagsdesserten!

Du trenger:
Boller

Slik gjør du:
Sett ovnen på 150 grader, del bollene i to og legg dem på et stekebrett. Skru av ovnen når du setter bollene inn. Sett døra på gløtt og la bollene bli til kavring over natten.

Ukemeny nr. 7 /2019

IMG_1725.JPG

Mandag: Suppe med grillet kylling

En nydelig, kremet suppe med kylling og grønnsaker, toppet med ris og sprøstekt bacon som alle i familien kommer til å like.

Se oppskrift her.

Tirsdag: Fiskeburgere

Rett og slett en genial hverdagsmiddag på de dagene man har dårlig tid!

Se oppskrift her.

Onsdag: Pasta med brokkoli og spekeskinke

Denne pastaretten er en hverdagsredning på travle ukedager. Kjapt. Greit. Og skikkelig godt!

Se oppskrift her.

Torsdag: Laksepakker

Fiskepakker er ikke bare utrolig godt, det er en genial måte å spise fisk på og en gylden anledning til å få barna på banen.

Se oppskrift her.

Fredag: Barnevennlige Quesedilla

Endelig fredag! Av erfaring vet jeg at når arbeidsdagen er slutt og barna er hentet barnehagen, frister det lite å sette i gang med en stor middag. Ofte ender vi da med taco, men det er faktisk ikke alltid den klassiske fredagstacoen frister heller. I dag gjør vi det enda enklere med Quesadilla. Det er enkelt, kjapt og veldig godt! Fyll den med det dere har tilgjengelig og hva dere liker best.

Se oppskrift her.

Ukas tilbehør: Hjemmelagde tortillachips

Har dere lefser igjen fra gårdsdagens middag? Ikke kast dem! De er nemlig det perfekte utgangspunkt for hjemmelagde tortillachips! Supergodt og kjapt å lage. Skal du servere enkel snacks er hjemmelagde tortillachips, en god salsa eller guacamole alt du trenger. 

Se oppskrift her.

Lørdag: Italiensk pizza

Italiensk pizza er noe av det beste som finnes, og noe av det fine med å lage det selv er at alle i familien kan lage hver sin favoritt!

Se oppskrift her.

Søndag: Spagetti Bolognese

En god bolognese tar ikke så lang tid å lage, men den blir veldig mye bedre om den får litt putretid i kjelen. Det er derfor perfekt søndagsmat !

Se oppskrift her.

Ukas bakst: Fastelavnsboller i langpanne

Søndag 3. mars er det fastelavn og vi gleder oss! I år er bollene bakt i langpanne noe som betyr både enklere og ikke minst saftigere baks!

Se oppskrift her.

Fastelavnsboller i langpanne

Om ikke lenge er det fastelavn og vi gleder oss. For hvor herlig er det ikke når årets første vårtegn kommer?! Kvister tas inn, pyntes og etterhvert spretter det små grønne blader inne som minner om hvor deilig det snart blir ute 🌱Fastelavnsbaksten er veldig populær, da alle elsker boller hjemme hos oss. I år er bollene bakt i langpanne noe som betyr både enklere og ikke minst saftigere bakst🌟

IMG_1642.jpg

Til ca 24 boller (en stor langpanne) trenger du :
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør i terninger

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1- 1, 5 timer på et lunt sted. Når deigen er ferdig hevet har du den over i en langpanne som du har dekket med bakepapir. Fordel deigen jevnt utover med hendene.

La den så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter. Rut så opp i formen, før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl, før du skjærer av et lokk, og fyller den. Dere kan for eksempel fylle den med:

  • Fløtekrem og vaniljekrem

  • Fløtekrem og syltetøy av jordbær eller bringebær

  • Fløtekrem, vaniljekrem og friske bær

  • Fløtekrem og et tynt lag Nugatti i bunn

  • En tynn marsipanskive i bunn, fløtekrem og friske bringebær eller bringebærsyltetøy

Det går også an å dele langpanne i to eller fire og fylle med ulike ting.

Uansett hva dere velger å fylle bollene med, så må dere ikke glemme melisdryss på toppen!

God fastelavnssøndag!

TIPS: Frosne boller tines i romtemperatur, før de varmes opp på varmluft 200 grader rett før servering i 4-5 minutter.

IMG_1630.jpg
IMG_1658.jpg

Hjemmelagde tortillachips

Neste gang dere har lefser igjen etter tacoen, ikke kast dem! De er nemlig det perfekte utgangspunkt for hjemmelagde tortillachips! Supergodt og kjapt å lage. Skal du servere enkel snacks er hjemmelagde tortillachips, en god salsa eller guacamole alt du trenger. 

IMG_1533.jpg

Du trenger :
tortilla lefser  
nøytral olje  
salt  

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 180 grader. Del lefsene i ønsket størrelse. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Pensle dem med nøytral olje, gjerne på begge sider. Strø over salt. Stekes i 3 minutter på den ene siden før du snur og steker 3 minutter til på den andre siden til de er gyldne og sprø.

Laksepakker

Fiskepakker er ikke bare utrolig godt, det er en genial måte å spise fisk på og en gylden anledning til å få barna på banen. Forrige uke før skitrening skulle vi samles et par familier til middag, og skolejentene fikk ansvar for maten. De hadde stålkontroll på hva småsøsken og foreldre likte av grønnsaker, salt, sitron og dill.  De lagde dermed laksepakker, skrev navnet på pakkene og serverte oss alle. Og det til stor suksess! De to stolt kokkene oppsummerte det hele med at antall fiskepakker måtte dobles neste gang - for dette var populært! 

IMG_1339.jpeg

Du trenger
500 - 600 gram fisk
tomat
paprika
brokkoli
vårløk
urter ( f.eks persille, gressløk eller dill)
salt og pepper
1-2 ss smør pr pakke
sitronsaft
Aluminiumsfolie

Slik gjør du det
Sett ovnen på 200 grader.
Del opp grønnsakene, sitron og hakk opp urter. Skjær fisken i biter tilpasset antall pakker. Kanskje pappa trenger to fiskestykker, mens lillesøster er fornøyd med et halvt.

Legg folien dobbelt. Legg på fiskestykket før du har på ønskede grønnsaker, til slutt topper du hver fiskepakke med smør, skivet sitron og salt/pepper.

Laksepakkene stekes så i ca 10 minutter.

Server laksepakkene med f.eks ris og litt rømme.

Grillet marshmallow med sjokolade og salte kjeks

God morgen☀️ skal dere på tur i dag? Her har vi fått dilla på et skikkelig digg bålsnack. Varm en marshmallow på bålet, legg en sjokoladebit på den varme marshmallowsen før du legger herligheten mellom to salte kjeks😋 verdens enkleste og kanskje beste tur-sandwich:) God tur🍂

IMG_7909.jpg

Du trenger
Marshmallows
Sjokolade
Salte kjeks

Slik gjør du det
Tre marshmallowsen på en grillpinne, grill raskt over sterk varme, legg en sjokoladebit på den nygrillede marshmallowsen før du legger herligheten mellom to salte kjeks.

NB! Dette er perfekt tur-snack for bål, men kan fint lages på grillen hjemme eller marsmallowsen kan varmes et par minutter på høy varme i stekeovnen.

GOD TUR

IMG_7926.jpg

Sveler

Nystekte sveler er best. Ingen protest.

Nystekte sveler med smør og sukker slår det aller meste spør du oss! Foto: Familiematblogg

Nystekte sveler med smør og sukker slår det aller meste spør du oss! Foto: Familiematblogg

Du trenger ikke befinne deg på en ferje på Vestlandet for å få tak i disse nydelige tjukke lappene. Sveler lager du enkelt selv. Hemmeligheten for å få dem skikkelig gode er å bruke kefir. Da får du den herlige sursøte smaken som gjør dem til noe av det beste som finnes.

Det er lettest å steke sveler på en takke, men har du ikke en takke lar det seg fint gjøre å steke dem i en stekepanne også. Bruk helst en panne med et slippbelegg og stek dem på middels høy varme. Da trenger du ikke bruke smør i pannen. Har du ikke en panne med slippbelegg trenger du nok litt smør for at de ikke skal sette seg fast.

Nystekte varme sveler kan spises uten noe som helst, men smaker også fantastisk med syltetøy, smør eller smørkrem.

Dette trenger du for å lage sveler. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage sveler. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du:
4 egg
1 liter kefir
250 gram sukker
125 gram smør
750 gram hvetemel
1 toppet ts natron
1 toppet ts hornsalt

Slik gjør du:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett smeltet smør og kefir. Ha deretter i melet litt etter litt samtidig som du rører. Tilsett natron og hornsalt i til slutt. La røren svelle minst en halvtime.

Stek svelene på en takke eller i en stekepanne på middels varme.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Eltefrie rundstykker med havregryn

Nydelige eltefrie havrerundstykker som krever minimalt med innsats.

Eltefri bakst er genialt når man er på fjellet uten kjøkkenmaskin. Foto: Familiematblogg

Eltefri bakst er genialt når man er på fjellet uten kjøkkenmaskin. Foto: Familiematblogg

Eltefri bakst er genialt. Du trenger bare å sette av et par minutter til å røre sammen ingrediensene med en tresleiv på kvelden, legge et kjøkkenhåndkle eller plast over bollen og la deigen hvile mens du sover.

Morgenen etter smører du et muffinsbrett før du fordeler deigen i muffinsformene. La rundstykkene etterheve under et kjøkkenhåndkle mens du tar deg en dusj og lager kaffe. Før du vet ordet av det har du nydelige, varme og nybakte rundstykker til frokost.

Har du glemt å sette deigen på kvelden? Ikke noe problem. Da tilsetter du en halv pose tørrgjær og lar deigen heve i bollen i ca 40 minutter. Deretter fordeler du deigen i den smurte formen og følger forøvrig fremgangsmåten under.

Dette trenger du for å lage eltefrie rundstykker med havre. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage eltefrie rundstykker med havre. Foto: Familiematblogg

Til 12 rundstykker trenger du:
350 gram hvetemel
100 gram sammalt rug
50 gram havregryn
4 dl lunkent vann
0,5 ts tørrgjær
2 ts sukker
1 ts salt

Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Tilsett det lunkne vannet og rør dette godt sammen. Deigen skal være ganske klissete. Legg et kjøkkenhåndkle over bollen, eller dekk bollen med plast og la den heve i romtemperatur over natten.

Har du et muffinsbrett smører du dette med smør eller olje. Fordel deigen i formene. Om du ikke har muffinsbrett deler du deigen på et melet bakebord og legger emnene over på en bakepapirkledd stekeplate. Legg over et kjøkkenhåndkle og la det etterheve i ca 1 time.

Stekes på 225 grader i ca 20 minutter.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Rester av lam i pitabrød

Er du så heldig å ha igjen rester etter gårsdagens lammelår er det bare å glede seg til verdens beste restemiddag.

Rester av lam smaker nydelig i pitabrød. Foto: Familiematblogg

Rester av lam smaker nydelig i pitabrød. Foto: Familiematblogg

Denne restemiddagen er så god at jeg begynner å glede meg til den allerede før jeg har spist selve hovedmiddagen, nemlig lammelår med rotgrønnsaker. Det sier ikke så rent lite.

Til denne retten smaker det nydelig med hjemmelagde pitabrød, men hvis du først er i restemodus og ikke har tid eller ork til å bake, fungerer det veldig godt med kjøpepitabrød eller potetlefser også. Bruk det du har av grønnsaker i kjøleskapet, og topp det hele med tzatziki, srirachamajones, eller rett og slett rømme. Nyt!

Har du litt syltet rødløk på lur smaker det fantastisk som topping i pitabrød med lam. Foto: Familiematblogg

Har du litt syltet rødløk på lur smaker det fantastisk som topping i pitabrød med lam. Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du
rester av lammelår
1 ts spisskummen
1 ts malt koriander
1 ts revet ingefær
1/2 rød chili
2 fedd hvitløk
salt
pepper
frisk koriander

Til servering:
pitabrød, lefser el.l.
tomater
salat
syltet rødløk
agurk
feta-ost
rømme

Slik gjør du:
Strimle lammekjøttet så jevnt du kan. Stek det i olje i en stekepanne på middels til høy varme.

Når det begynner å bli gyllent og litt sprøtt i kantene, tilsetter du krydderne og lar dem frese med i et lite minutt eller to. Avslutt med frisk koriander og sitron.

Varm opp pitabrød eller bruk lefser evt brødskiver hvis du ønsker det, og anrett med lammekjøtt og det du har tilgjengelig av fetaost, ønskede grønnsaker, syltet rødløk, rømme/ tzatziki el.l.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Langtidsstekt lammelår med glaserte rotgrønnsaker

Hva er vel bedre enn et langtidsstekt lammelår som skal avsluttes med noen minutter på grillen eller ute på bålpannen før det serveres?

Langtidsstekt lammelår med glaserte rotgrønnsaker og potetmos. Foto: Familiematblogg

Langtidsstekt lammelår med glaserte rotgrønnsaker og potetmos. Foto: Familiematblogg

Denne oppskriften er på mange måter oppskriften på det gode liv når vi er på hytta. Lammelåret krever minimalt med forberedelser før det skal steke lenge og langsomt i ovnen på lav temperatur.

Mens det står der rekker vi å ta oss en deilig skitur, en lang dusj og fyre i peisen før vi sjekker temperaturen på lammet. Når lammelåret er ferdig stekt kan det få hvile litt på benken mens vi setter inn rotgrønnsakene i ovnen og fyrer opp bålpanna ute. Jo kaldere det er, dess deiligere er akkurat denne delen av matlagingen.

Kle deg godt og ta med deg noe godt å drikke . Legg lammelåret på grillen eller bålpannen på høy temperatur og la det ligge der akkurat lenge nok til at du får drukket opp, sett vintersola gå ned og blitt så kald at du gleder deg til å komme inn og sette deg til bords for å nyte et av de beste måltidene som finnes.

Ved å steke lammelåret i en stekepose blir den ekstra saftig og god. Hvis du ønsker saus til lammelåret må du huske å spare på kraften etter at lammet er stekt. Det er det beste utgangspunktet for en nydelig lammesaus. Foto: Familiematblogg

Ved å steke lammelåret i en stekepose blir den ekstra saftig og god. Hvis du ønsker saus til lammelåret må du huske å spare på kraften etter at lammet er stekt. Det er det beste utgangspunktet for en nydelig lammesaus. Foto: Familiematblogg

Ved å tilsette litt honning når du ovnssteker rotgrønnsaker får du søte, nydelige grønnsaker som både store og små vil elske. Foto: Familiematblogg

Ved å tilsette litt honning når du ovnssteker rotgrønnsaker får du søte, nydelige grønnsaker som både store og små vil elske. Foto: Familiematblogg

For å lage langtidsstekt lammelår til 6-8 personer trenger du:
1 lammelår
3 kvister frisk rosmarin
1 hvitløk
laurbærblad
pepperkorn

Slik gjør du:
La lammelåret ligge en times tid på kjøkkenbenken før du steker det.  Forvarm ovnen til 80°C. 

Gni inn lammelåret med hvitløk og rosmarin. Legg låret i en stekepose med pepper og laurbærblad. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av låret før du lukker posen med stripen som følger med. Pass på at du får ut så mye luft som mulig før posen lukkes. 

Legg lammelåret i en langpanne fylt med varmt vann fra springen og dekk til med aluminiumsfolie.

La det steke til du har en kjernetemperatur på 62°C. Et lår på 2,5 kg behøver 4 – 5  timer i ovnen, så husk å beregne litt mer eller mindre tid etter vekt. Kontroller at kjøttet er ferdig ved å stikke steketermometeret helt inn til beinet. Ved 65 grader er låret gjennomstekt med rosa innslag. La stekeposen være på og la låret hvile på benken i 20-30 minutter. På dette tidspunktet kan du tenne grillen og sette  rotgrønnsakene inn i ovnen. 

Rett før servering fjerner du stekeposen og legger lammelåret på grillen på høy varme. Kjøttet er allerede ferdig, så dette er kun for å gi det deilige sprø skinnet. Snu låret jevnlig slik at du til slutt får en fin og gyllen stekeskorpe. Pass på at det ikke blir brent.


For å lage glaserte rotgrønnsaker trenger du:

4 gulrot
4 beter
2 pastinakk
2 rødløk
2 fedd hvitløk
2 kvaster frisk timian
1/2 sitron
1 ss honning, gjerne akasiehonning
3 ss olivenolje
salt og pepper

Slik gjør du:
Skrell og skjær rotfruktene i jevne biter. Legg dem utover i en stor ildfast form og tilsett knust hvitløk, timian og olivenolje. Press over sitronsaft og drypp over honning, før du til slutt krydrer godt med salt og pepper.

Bak rotfruktene ved 200 grader til de er helt møre, cirka 40-45 minutter. Snu litt på grønnsakene underveis.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Pølser med digg tilbehør

Hvem har sagt at ikke pølser kan være et fullgodt måltid? Med gode pølser og digg tilbehør er dette både enkel og skikkelig god kosemat.

Kvalitetspølser med syltet rødløk, agurksalat og kålsalat er skikkelig snaddermat. Foto: Familiematblogg

Kvalitetspølser med syltet rødløk, agurksalat og kålsalat er skikkelig snaddermat. Foto: Familiematblogg

Pølser fra pølsekiosken er en ting. Kvalitetspølser med hjemmelaget tilbehør derimot  – er noe helt, helt annet. Dette er så godt at det til og med kan serveres i en litt uformell barnedåp. Det gjorde vi, og det med stor suksess!

Tilbehøret kan du gjøre klart i forkant, og når gjestene kommer er det bare å grille pølsene enten på grillen eller i ovnen før gjestene kan forsyne seg selv. Enkelt og greit. Og skikkelig godt!

Gå til innkjøp av et variert utvalg av kvalitetspølser, og velg hva du liker best av tilbehør. Våre favoritter er kålsalat, agurksalat, stekt løk og hjemmelaget ketchup. Har du tid lager du pølsebrødene selv også, men ikke slit deg ut på dette. Gå i en matbutikk med godt utvalg og velg noen skikkelige gode lomper og pølsebrød. Du trenger ikke gjøre det vanskeligere enn som så.

Hvis barna ikke er like glad i grove grillpølser med mye smak, er som regel ordentlig gode wiener-pølser alltid en hit. Foto: Familiematblogg

Hvis barna ikke er like glad i grove grillpølser med mye smak, er som regel ordentlig gode wiener-pølser alltid en hit. Foto: Familiematblogg

Til kålsalat trenger du:
1/4 hodekål
1 løk
1 dl rømme
0.5 dl majones
1 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
salt og pepper
persille

Slik gjør du:
Finkutt kålen og løken. Bland inn resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper


For å lage hjemmelaget ketchup trenger du:

1 boks hermetiske tomater av god kvalitet
1 liten gul løk
2 ss olivenolje
1,5 dl brunt sukker
1 dl eplesidereddik
salt

Slik gjør du:
Fres løken i oljen til den er blank. Tilsett så resten av ingrediensene – bortsett fra saltet, det smaker du til med til slutt. La blandingen småkoke i ca en time, den skal da ha tyknet. Kjør deretter blandingen i en blender, eller bruk stavmikseren.

Avkjøl og ha over på glass/flaske.

Til servering:
pølser
pølsebrød
lomper
ketchup
sennep
sprøstekt løk



Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Bacalao

Bacalao er enkel og god hyttemat. Denne bacalaoen tilberedes i ovnen slik at du kan kose deg på skitur eller foran peisen med en god bok.

Bacalao smaker nydelig med godt brød, sitron, sorte oliven og et persilledryss. Foto: Familiematblogg

Bacalao smaker nydelig med godt brød, sitron, sorte oliven og et persilledryss. Foto: Familiematblogg

Bacalao er en rett som egner seg veldig godt når man er på hyttetur. Det er lett å lage og blir alltid godt. Dessuten er det genialt at klippfisk holder seg godt hvis den står kaldt, og derfor ikke må spises – eller fryses umiddelbart. Bare husk at klippfisken skal vannes ut i 1-2 døgn før den kan tilberedes.

Hvis dere ikke har innlagt vann på hytta, er det likevel mulig å legge opp til et måltid med bacalao. Vann da ut klippfisken hjemme før du reiser og sørg for at klippfisken holdes kjølig i en kjølebag når du frakter den til hytta. Bacalaoen bør da lages og spises ganske fort etter at dere har kommet fram.

Dette trenger du for å lage bacalao. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage bacalao. Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du:
800 gram utvannet klippfisk i biter
800 gram poteter
2-4 dl olivenolje
2 rød paprika
1 gul paprika
3 gule løk
2 fedd finhakket hvitløk
1 rød chili
3 ss tomatpure
2 bokser hermetiske tomater, hakkede
2 håndfuller svarte oliven (kan sløyfes)
1 laurbærblad
sukker
salt og pepper
frisk persille
sitron

Slik gjør du:
Vann ut fisken i 1 1/2 – 2 døgn i et stort rommelig kar. Skift vann flere ganger. Rens fisken godt for skinn og ben.

Rens og skjær løk og poteter i skiver.

Varm olivenolje i en kjele, ha i løk og hvitløk og la det surre til det blir blankt. Tilsett chili, poteter, tomatpure og hermetiske tomater.

Kutt paprikaen i strimler og kok det hele i 15-20 minutter på svak varme. Smak til med salt, pepper og sukker.

Del fisken i passende biter. Legg tomatblandingen og fisken lagvis i en ildfast form. Dekk formen godt med aluminiumsfolie. Sett formen i stekeovnen og la den stå ca. 1 time ved 190 °C. Pass på at potetene skal være helt møre før servering.

Tilsett oliven og frisk persille rett før servering.

Server med godt brød, sitron og aioli.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Oksegryte med potetmos

Oksegryte med grønnsaker, bacon og sopp er den ultimate søndagsmiddagen. Nydelig den dagen du lager den. Om mulig enda bedre dagen etter.

Oksegryte smaker nydelig med potetstappe, flatbrød og en god rødvin foran peisen. Foto: Familiematblogg

Oksegryte smaker nydelig med potetstappe, flatbrød og en god rødvin foran peisen. Foto: Familiematblogg

Det tar litt tid fra begynnelse til slutt når man lager denne retten, men den eneste anstrengelsen, hvis man kan kalle det det, er å kutte alle grønnsakene, samt å brune kjøttet helt i begynnelsen. Når det først er gjort er det bare å gi kjelen tid på platen eller i ovnen, hvor den lager seg selv. Server med kokte poteter eler en rustikk potetstappe og nyt!

Oppskriften er hentet fra Eivind Hellstrøms kokebok «Hellstrøm Jr» som ble kåret til beste norske kokebok i 2012.

Dette trenger du for å lage en nydelig, varmende oksegryte. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage en nydelig, varmende oksegryte. Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du:
1 kg høyrygg av okse, uten ben
2 gulrøtter
2 gule løk
2 purre
3 laurbærblad
1 kvist frisk timian
3 hvitløksfedd
8 dl oksekraft
2 dl rødvin
1 ss tomatpure
2 ss hvetemel
200 gram sjampinjong
15 stjerneløk
200 gram bacon
smør og olje til steking
salt og pepper
1 ss soyasaus

Slik gjør du:
Skjær kjøttet i terninger på 4 x 4.
Vask og skrell gulrøtter, purre og løk. Kutt grønnsakene i små terninger.
Legg kjøttet og grønnsakene i en dyp form og tilsett  rødvin / buljong.
Knus tre hvitløksfedd med en kniv og tilsett dette i rødvinen / buljongen sammen med laurbærbladene og timiankvisten.

Dekk formen med plast og la så kjøttet og grønnsakene marineres i et døgn i kjøleskap. Når det er ferdig marinert, fjerner du kjøttet fra marinaden. Tørk kjøttet godt med et kjøkkenpapir. Ta vare på marinaden. Du får bruk for den senere.

Varm smør og olje i en panne. Salte og pepre kjøttet og brun det i pannen. Gjør dette i flere omganger. Det er viktig at kjøttet blir brunet på alle sider. Legg det brunede kjøttet over i en jerngryte og strø over hvetemel. Bland godt med en tresleiv.

Tilsett en spiseskje tomatpure i jerngryta med kjøttet. Rør rundt før du tilsetter marinaden med alle grønnsakene, laurbærbladene, timian og hvitløk. La dette koke under lokk på svak varme i 1.5 time. Eventuelt kan du sette hele kasserollen inn i ovnen på 180 grader. Ta en kjøttbit og sjekk om den er mør. Er den seig, må du la kjøttet koke litt lenger.

Rens sopp og stjerneløk, ha på salt og pepper og brun dem i en panne med smør til de er gylne og fine.

Skjær bacon i små biter og sprøstekt dem i en varm panne. Tilsett løk og sopp i gryta og la det koke i 15 minutter. Smak til med en spiseskje soyasaus.

Strø over sprøstekt bacon og litt hakket persille rett før serving. Server med potetmos eller kokte poteter.


Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Karbonadesmørbrød

Karbonadesmørbrød er perfekt de dagene du ikke har overskudd til å stå lenge på kjøkkenet, men likevel har lyst på noe skikkelig godt!

Det tar deg bare ca 15 minutter å diske opp med denne lille perlen av et måltid. Foto: Familiematblogg

Det tar deg bare ca 15 minutter å diske opp med denne lille perlen av et måltid. Foto: Familiematblogg

Noen retter er blitt så vanlige at de rett og slett har gått i glemmeboka. Karbonader med stekt løk er en sånn rett. Hver gang vi spiser det, tar jeg meg selv i å tenke, hvorfor spiser vi ikke dette oftere?

Det er enkelt og kjapt å lage, og selv om det selvfølgelig smaker aller best med hjemmelagde karbonader, er det slett ikke galt å bruke noen skikkelig gode kjøpe-karbonader heller.

Stek løk og speilegg som tilbehør, og server karbonaden på godt brød med sennep, ketchup og syltet agurk. Nam!

Dette trenger du hvis du skal lage karbonadesmørbrød med stekt løk. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du hvis du skal lage karbonadesmørbrød med stekt løk. Foto: Familiematblogg

For å lage hjemmelagde karbonader til 4 personer trenger du:
500 gram kjøttdeig
30 gram brødrasp
3 ss finhakket sjalottløk
2-3 dl melk
1 knivsodd ingefær
1 knivsodd muskat

Stekt løk:
3 gule løk
smør
salt og pepper
sukker

Til servering:
godt brød
speilegg
sylteagurk
ketchup og sennep


Slik gjør du:

Karbonader: Bland kjøttdeigen sammen med resten av ingrediensene. Smak til med salt og pepper. La deigen stå kjølig i 15 minutter slik at den setter seg. Form karbonader av ønsket størrelse med hendene. En deig på 500 gram blir til 8 flate karbonader. Lag rutemønster på overflaten med en sløv kniv.

Brun karbonadene i smør i panna, før du legger dem over i en ildfast form. Sett formen med karbonadene inn i forvarmet ovn på 60 grader og la dem steke ferdig der.

Stekt løk: Skrell løken og del den opp i halve ringer. Smelt smøret i en stekepanne over middels høy varme og tilsett løken. La løken surre til den begynner å bli myk og tar farge. Skru ned varmen og la løken steke til den blir pent brun. Smak til med salt, nykvernet pepper og litt sukker.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Kimchi

Dette er en enkel kimchi signert Lise Finckenhagen. Det tar litt tid å lage, men så får du belønning i form av et sunt og godt tilbehør med masse gode smaker. Kimchi smaker godt til nudelretter, fisk og kjøtt. Ja, også fikk vi et tips om å teste det i ostesmørbrød - og ja! det funket!

IMG_1415.jpg

Du trenger
En halv kinakål
1-2 gulrøtter
Rettish (jeg pleier å bruke 1/4)
20 gram salt
1 liter vann
4 vårløk
20 g ingefær
5 fedd hvitløk
10 - 15 g chilipulver
1 ss sukker
2 ss fiskesaus
Ristede sesamfrø til servering

Slik gjør du
Vask og skyll kålen godt i kaldt vann. Del den opp i grove biter og ha den i en bolle sammen med gulrot og rettich som du har findelt (jeg pleier og dele dem i tynne strimler)

Rør sammen salt og vann. Hell saltlaken over grønnsakene. Pass på at de blir dekket av vann. Du kan legge en tallerken på toppen slik at grønnsakene blir holdt under vann. La de ligge i saltlaken over natten.

Hell av laken (ta vare på 2 ss) og la grønnsakene få renne godt av seg. Rør sammen ingefær, hvitløk, chilipulver, sukker, fiskesaus og saltlake (2 ss) . Bland krydderblandingen inn i grønnsakene sammen med finhakket vårløk.

Finn frem et stort syltetøyglass som du kan ha kimchi`en din i. Sett den i kjøleskapet.
Den kan spises med en gang, men blir nok best dagen etter når smakene har fått satt seg.

Server gjerne med ristede sesamfrø.