Langtidsstekt lammelår med glaserte rotgrønnsaker

Hva er vel bedre enn et langtidsstekt lammelår som skal avsluttes med noen minutter på grillen eller ute på bålpannen før det serveres?

Langtidsstekt lammelår med glaserte rotgrønnsaker og potetmos. Foto: Familiematblogg

Langtidsstekt lammelår med glaserte rotgrønnsaker og potetmos. Foto: Familiematblogg

Denne oppskriften er på mange måter oppskriften på det gode liv når vi er på hytta. Lammelåret krever minimalt med forberedelser før det skal steke lenge og langsomt i ovnen på lav temperatur.

Mens det står der rekker vi å ta oss en deilig skitur, en lang dusj og fyre i peisen før vi sjekker temperaturen på lammet. Når lammelåret er ferdig stekt kan det få hvile litt på benken mens vi setter inn rotgrønnsakene i ovnen og fyrer opp bålpanna ute. Jo kaldere det er, dess deiligere er akkurat denne delen av matlagingen.

Kle deg godt og ta med deg noe godt å drikke . Legg lammelåret på grillen eller bålpannen på høy temperatur og la det ligge der akkurat lenge nok til at du får drukket opp, sett vintersola gå ned og blitt så kald at du gleder deg til å komme inn og sette deg til bords for å nyte et av de beste måltidene som finnes.

Ved å steke lammelåret i en stekepose blir den ekstra saftig og god. Hvis du ønsker saus til lammelåret må du huske å spare på kraften etter at lammet er stekt. Det er det beste utgangspunktet for en nydelig lammesaus. Foto: Familiematblogg

Ved å steke lammelåret i en stekepose blir den ekstra saftig og god. Hvis du ønsker saus til lammelåret må du huske å spare på kraften etter at lammet er stekt. Det er det beste utgangspunktet for en nydelig lammesaus. Foto: Familiematblogg

Ved å tilsette litt honning når du ovnssteker rotgrønnsaker får du søte, nydelige grønnsaker som både store og små vil elske. Foto: Familiematblogg

Ved å tilsette litt honning når du ovnssteker rotgrønnsaker får du søte, nydelige grønnsaker som både store og små vil elske. Foto: Familiematblogg

For å lage langtidsstekt lammelår til 6-8 personer trenger du:
1 lammelår
3 kvister frisk rosmarin
1 hvitløk
laurbærblad
pepperkorn

Slik gjør du:
La lammelåret ligge en times tid på kjøkkenbenken før du steker det.  Forvarm ovnen til 80°C. 

Gni inn lammelåret med hvitløk og rosmarin. Legg låret i en stekepose med pepper og laurbærblad. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av låret før du lukker posen med stripen som følger med. Pass på at du får ut så mye luft som mulig før posen lukkes. 

Legg lammelåret i en langpanne fylt med varmt vann fra springen og dekk til med aluminiumsfolie.

La det steke til du har en kjernetemperatur på 62°C. Et lår på 2,5 kg behøver 4 – 5  timer i ovnen, så husk å beregne litt mer eller mindre tid etter vekt. Kontroller at kjøttet er ferdig ved å stikke steketermometeret helt inn til beinet. Ved 65 grader er låret gjennomstekt med rosa innslag. La stekeposen være på og la låret hvile på benken i 20-30 minutter. På dette tidspunktet kan du tenne grillen og sette  rotgrønnsakene inn i ovnen. 

Rett før servering fjerner du stekeposen og legger lammelåret på grillen på høy varme. Kjøttet er allerede ferdig, så dette er kun for å gi det deilige sprø skinnet. Snu låret jevnlig slik at du til slutt får en fin og gyllen stekeskorpe. Pass på at det ikke blir brent.


For å lage glaserte rotgrønnsaker trenger du:

4 gulrot
4 beter
2 pastinakk
2 rødløk
2 fedd hvitløk
2 kvaster frisk timian
1/2 sitron
1 ss honning, gjerne akasiehonning
3 ss olivenolje
salt og pepper

Slik gjør du:
Skrell og skjær rotfruktene i jevne biter. Legg dem utover i en stor ildfast form og tilsett knust hvitløk, timian og olivenolje. Press over sitronsaft og drypp over honning, før du til slutt krydrer godt med salt og pepper.

Bak rotfruktene ved 200 grader til de er helt møre, cirka 40-45 minutter. Snu litt på grønnsakene underveis.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no