Litt grovere hverdagsbrød

Når jeg baker brød i hverdagen, baker jeg som regel eltefritt. Ettersom eltefritt brød krever minimalt med innsats, men trenger litt hevetid er det perfekt å gjøre på kvelden innimellom middagslaging og legging av barn. Jeg pleier å sette en deig mens jeg lager middag og det stekes mens barna legges. Det ferdig stekte brødet pakker jeg inn i et kjøkkenhåndkle. Da er det klart for nistesmøring morgenen etter. Dette brødet blir ikke tørt før dag tre, men da er det alltid spist opp og et nytt brød er bakt! I det siste har jeg bakt hverdagsbrødet litt grovere. Da blir det litt sunnere og kjempegodt!

IMG_1252.jpg

Du trenger:
200 gram hvetemel
200 gram fint sammalt hvetemel
100 gram rug
200 gram 4-korn eller havregryn (evt halvparten av hver)
1,5 ts salt
1/4 pakke tørrgjær
6 dl lunkent vann

Slik gjør du:
Bland tørrgjær sammen med alle de andre tørre ingrediensene. Tilsett lunkent vann (ca 35 grader). Her trenger du ikke bruke kjøkkenmaskin, du kan bare røre sammen ingrediensene til det er godt blandet. Deigen skal være ganske klissete.

Legg et kjøkkenhåndkle over, evt dekk bakebollen med plast og la deigen heve i ca. 40 minutter. Smør en stor bakeform (2 liter) og hell deigen over i formen. Du kan også legge bakepapir i formen hvis du foretrekker det. La så brødet heve videre i ca en time i formen. Varm opp ovnen til 210 grader og stek brødet midt i ovnen i ca 40-45 minutter. Ta ut brødet av formen og avkjøl på rist.