Grillet marshmallow med sjokolade og salte kjeks

God morgen☀️ skal dere på tur i dag? Her har vi fått dilla på et skikkelig digg bålsnack. Varm en marshmallow på bålet, legg en sjokoladebit på den varme marshmallowsen før du legger herligheten mellom to salte kjeks😋 verdens enkleste og kanskje beste tur-sandwich:) God tur🍂

IMG_7909.jpg

Du trenger
Marshmallows
Sjokolade
Salte kjeks

Slik gjør du det
Tre marshmallowsen på en grillpinne, grill raskt over sterk varme, legg en sjokoladebit på den nygrillede marshmallowsen før du legger herligheten mellom to salte kjeks.

NB! Dette er perfekt tur-snack for bål, men kan fint lages på grillen hjemme eller marsmallowsen kan varmes et par minutter på høy varme i stekeovnen.

GOD TUR

IMG_7926.jpg

Sveler

Nystekte sveler er best. Ingen protest.

Nystekte sveler med smør og sukker slår det aller meste spør du oss! Foto: Familiematblogg

Nystekte sveler med smør og sukker slår det aller meste spør du oss! Foto: Familiematblogg

Du trenger ikke befinne deg på en ferje på Vestlandet for å få tak i disse nydelige tjukke lappene. Sveler lager du enkelt selv. Hemmeligheten for å få dem skikkelig gode er å bruke kefir. Da får du den herlige sursøte smaken som gjør dem til noe av det beste som finnes.

Det er lettest å steke sveler på en takke, men har du ikke en takke lar det seg fint gjøre å steke dem i en stekepanne også. Bruk helst en panne med et slippbelegg og stek dem på middels høy varme. Da trenger du ikke bruke smør i pannen. Har du ikke en panne med slippbelegg trenger du nok litt smør for at de ikke skal sette seg fast.

Nystekte varme sveler kan spises uten noe som helst, men smaker også fantastisk med syltetøy, smør eller smørkrem.

Dette trenger du for å lage sveler. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage sveler. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du:
4 egg
1 liter kefir
250 gram sukker
125 gram smør
750 gram hvetemel
1 toppet ts natron
1 toppet ts hornsalt

Slik gjør du:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett smeltet smør og kefir. Ha deretter i melet litt etter litt samtidig som du rører. Tilsett natron og hornsalt i til slutt. La røren svelle minst en halvtime.

Stek svelene på en takke eller i en stekepanne på middels varme.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Eltefrie rundstykker med havregryn

Nydelige eltefrie havrerundstykker som krever minimalt med innsats.

Eltefri bakst er genialt når man er på fjellet uten kjøkkenmaskin. Foto: Familiematblogg

Eltefri bakst er genialt når man er på fjellet uten kjøkkenmaskin. Foto: Familiematblogg

Eltefri bakst er genialt. Du trenger bare å sette av et par minutter til å røre sammen ingrediensene med en tresleiv på kvelden, legge et kjøkkenhåndkle eller plast over bollen og la deigen hvile mens du sover.

Morgenen etter smører du et muffinsbrett før du fordeler deigen i muffinsformene. La rundstykkene etterheve under et kjøkkenhåndkle mens du tar deg en dusj og lager kaffe. Før du vet ordet av det har du nydelige, varme og nybakte rundstykker til frokost.

Har du glemt å sette deigen på kvelden? Ikke noe problem. Da tilsetter du en halv pose tørrgjær og lar deigen heve i bollen i ca 40 minutter. Deretter fordeler du deigen i den smurte formen og følger forøvrig fremgangsmåten under.

Dette trenger du for å lage eltefrie rundstykker med havre. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage eltefrie rundstykker med havre. Foto: Familiematblogg

Til 12 rundstykker trenger du:
350 gram hvetemel
100 gram sammalt rug
50 gram havregryn
4 dl lunkent vann
0,5 ts tørrgjær
2 ts sukker
1 ts salt

Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Tilsett det lunkne vannet og rør dette godt sammen. Deigen skal være ganske klissete. Legg et kjøkkenhåndkle over bollen, eller dekk bollen med plast og la den heve i romtemperatur over natten.

Har du et muffinsbrett smører du dette med smør eller olje. Fordel deigen i formene. Om du ikke har muffinsbrett deler du deigen på et melet bakebord og legger emnene over på en bakepapirkledd stekeplate. Legg over et kjøkkenhåndkle og la det etterheve i ca 1 time.

Stekes på 225 grader i ca 20 minutter.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Rester av lam i pitabrød

Er du så heldig å ha igjen rester etter gårsdagens lammelår er det bare å glede seg til verdens beste restemiddag.

Rester av lam smaker nydelig i pitabrød. Foto: Familiematblogg

Rester av lam smaker nydelig i pitabrød. Foto: Familiematblogg

Denne restemiddagen er så god at jeg begynner å glede meg til den allerede før jeg har spist selve hovedmiddagen, nemlig lammelår med rotgrønnsaker. Det sier ikke så rent lite.

Til denne retten smaker det nydelig med hjemmelagde pitabrød, men hvis du først er i restemodus og ikke har tid eller ork til å bake, fungerer det veldig godt med kjøpepitabrød eller potetlefser også. Bruk det du har av grønnsaker i kjøleskapet, og topp det hele med tzatziki, srirachamajones, eller rett og slett rømme. Nyt!

Har du litt syltet rødløk på lur smaker det fantastisk som topping i pitabrød med lam. Foto: Familiematblogg

Har du litt syltet rødløk på lur smaker det fantastisk som topping i pitabrød med lam. Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du
rester av lammelår
1 ts spisskummen
1 ts malt koriander
1 ts revet ingefær
1/2 rød chili
2 fedd hvitløk
salt
pepper
frisk koriander

Til servering:
pitabrød, lefser el.l.
tomater
salat
syltet rødløk
agurk
feta-ost
rømme

Slik gjør du:
Strimle lammekjøttet så jevnt du kan. Stek det i olje i en stekepanne på middels til høy varme.

Når det begynner å bli gyllent og litt sprøtt i kantene, tilsetter du krydderne og lar dem frese med i et lite minutt eller to. Avslutt med frisk koriander og sitron.

Varm opp pitabrød eller bruk lefser evt brødskiver hvis du ønsker det, og anrett med lammekjøtt og det du har tilgjengelig av fetaost, ønskede grønnsaker, syltet rødløk, rømme/ tzatziki el.l.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Langtidsstekt lammelår med glaserte rotgrønnsaker

Hva er vel bedre enn et langtidsstekt lammelår som skal avsluttes med noen minutter på grillen eller ute på bålpannen før det serveres?

Langtidsstekt lammelår med glaserte rotgrønnsaker og potetmos. Foto: Familiematblogg

Langtidsstekt lammelår med glaserte rotgrønnsaker og potetmos. Foto: Familiematblogg

Denne oppskriften er på mange måter oppskriften på det gode liv når vi er på hytta. Lammelåret krever minimalt med forberedelser før det skal steke lenge og langsomt i ovnen på lav temperatur.

Mens det står der rekker vi å ta oss en deilig skitur, en lang dusj og fyre i peisen før vi sjekker temperaturen på lammet. Når lammelåret er ferdig stekt kan det få hvile litt på benken mens vi setter inn rotgrønnsakene i ovnen og fyrer opp bålpanna ute. Jo kaldere det er, dess deiligere er akkurat denne delen av matlagingen.

Kle deg godt og ta med deg noe godt å drikke . Legg lammelåret på grillen eller bålpannen på høy temperatur og la det ligge der akkurat lenge nok til at du får drukket opp, sett vintersola gå ned og blitt så kald at du gleder deg til å komme inn og sette deg til bords for å nyte et av de beste måltidene som finnes.

Ved å steke lammelåret i en stekepose blir den ekstra saftig og god. Hvis du ønsker saus til lammelåret må du huske å spare på kraften etter at lammet er stekt. Det er det beste utgangspunktet for en nydelig lammesaus. Foto: Familiematblogg

Ved å steke lammelåret i en stekepose blir den ekstra saftig og god. Hvis du ønsker saus til lammelåret må du huske å spare på kraften etter at lammet er stekt. Det er det beste utgangspunktet for en nydelig lammesaus. Foto: Familiematblogg

Ved å tilsette litt honning når du ovnssteker rotgrønnsaker får du søte, nydelige grønnsaker som både store og små vil elske. Foto: Familiematblogg

Ved å tilsette litt honning når du ovnssteker rotgrønnsaker får du søte, nydelige grønnsaker som både store og små vil elske. Foto: Familiematblogg

For å lage langtidsstekt lammelår til 6-8 personer trenger du:
1 lammelår
3 kvister frisk rosmarin
1 hvitløk
laurbærblad
pepperkorn

Slik gjør du:
La lammelåret ligge en times tid på kjøkkenbenken før du steker det.  Forvarm ovnen til 80°C. 

Gni inn lammelåret med hvitløk og rosmarin. Legg låret i en stekepose med pepper og laurbærblad. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av låret før du lukker posen med stripen som følger med. Pass på at du får ut så mye luft som mulig før posen lukkes. 

Legg lammelåret i en langpanne fylt med varmt vann fra springen og dekk til med aluminiumsfolie.

La det steke til du har en kjernetemperatur på 62°C. Et lår på 2,5 kg behøver 4 – 5  timer i ovnen, så husk å beregne litt mer eller mindre tid etter vekt. Kontroller at kjøttet er ferdig ved å stikke steketermometeret helt inn til beinet. Ved 65 grader er låret gjennomstekt med rosa innslag. La stekeposen være på og la låret hvile på benken i 20-30 minutter. På dette tidspunktet kan du tenne grillen og sette  rotgrønnsakene inn i ovnen. 

Rett før servering fjerner du stekeposen og legger lammelåret på grillen på høy varme. Kjøttet er allerede ferdig, så dette er kun for å gi det deilige sprø skinnet. Snu låret jevnlig slik at du til slutt får en fin og gyllen stekeskorpe. Pass på at det ikke blir brent.


For å lage glaserte rotgrønnsaker trenger du:

4 gulrot
4 beter
2 pastinakk
2 rødløk
2 fedd hvitløk
2 kvaster frisk timian
1/2 sitron
1 ss honning, gjerne akasiehonning
3 ss olivenolje
salt og pepper

Slik gjør du:
Skrell og skjær rotfruktene i jevne biter. Legg dem utover i en stor ildfast form og tilsett knust hvitløk, timian og olivenolje. Press over sitronsaft og drypp over honning, før du til slutt krydrer godt med salt og pepper.

Bak rotfruktene ved 200 grader til de er helt møre, cirka 40-45 minutter. Snu litt på grønnsakene underveis.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Pølser med digg tilbehør

Hvem har sagt at ikke pølser kan være et fullgodt måltid? Med gode pølser og digg tilbehør er dette både enkel og skikkelig god kosemat.

Kvalitetspølser med syltet rødløk, agurksalat og kålsalat er skikkelig snaddermat. Foto: Familiematblogg

Kvalitetspølser med syltet rødløk, agurksalat og kålsalat er skikkelig snaddermat. Foto: Familiematblogg

Pølser fra pølsekiosken er en ting. Kvalitetspølser med hjemmelaget tilbehør derimot  – er noe helt, helt annet. Dette er så godt at det til og med kan serveres i en litt uformell barnedåp. Det gjorde vi, og det med stor suksess!

Tilbehøret kan du gjøre klart i forkant, og når gjestene kommer er det bare å grille pølsene enten på grillen eller i ovnen før gjestene kan forsyne seg selv. Enkelt og greit. Og skikkelig godt!

Gå til innkjøp av et variert utvalg av kvalitetspølser, og velg hva du liker best av tilbehør. Våre favoritter er kålsalat, agurksalat, stekt løk og hjemmelaget ketchup. Har du tid lager du pølsebrødene selv også, men ikke slit deg ut på dette. Gå i en matbutikk med godt utvalg og velg noen skikkelige gode lomper og pølsebrød. Du trenger ikke gjøre det vanskeligere enn som så.

Hvis barna ikke er like glad i grove grillpølser med mye smak, er som regel ordentlig gode wiener-pølser alltid en hit. Foto: Familiematblogg

Hvis barna ikke er like glad i grove grillpølser med mye smak, er som regel ordentlig gode wiener-pølser alltid en hit. Foto: Familiematblogg

Til kålsalat trenger du:
1/4 hodekål
1 løk
1 dl rømme
0.5 dl majones
1 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
salt og pepper
persille

Slik gjør du:
Finkutt kålen og løken. Bland inn resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper


For å lage hjemmelaget ketchup trenger du:

1 boks hermetiske tomater av god kvalitet
1 liten gul løk
2 ss olivenolje
1,5 dl brunt sukker
1 dl eplesidereddik
salt

Slik gjør du:
Fres løken i oljen til den er blank. Tilsett så resten av ingrediensene – bortsett fra saltet, det smaker du til med til slutt. La blandingen småkoke i ca en time, den skal da ha tyknet. Kjør deretter blandingen i en blender, eller bruk stavmikseren.

Avkjøl og ha over på glass/flaske.

Til servering:
pølser
pølsebrød
lomper
ketchup
sennep
sprøstekt løk



Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Bacalao

Bacalao er enkel og god hyttemat. Denne bacalaoen tilberedes i ovnen slik at du kan kose deg på skitur eller foran peisen med en god bok.

Bacalao smaker nydelig med godt brød, sitron, sorte oliven og et persilledryss. Foto: Familiematblogg

Bacalao smaker nydelig med godt brød, sitron, sorte oliven og et persilledryss. Foto: Familiematblogg

Bacalao er en rett som egner seg veldig godt når man er på hyttetur. Det er lett å lage og blir alltid godt. Dessuten er det genialt at klippfisk holder seg godt hvis den står kaldt, og derfor ikke må spises – eller fryses umiddelbart. Bare husk at klippfisken skal vannes ut i 1-2 døgn før den kan tilberedes.

Hvis dere ikke har innlagt vann på hytta, er det likevel mulig å legge opp til et måltid med bacalao. Vann da ut klippfisken hjemme før du reiser og sørg for at klippfisken holdes kjølig i en kjølebag når du frakter den til hytta. Bacalaoen bør da lages og spises ganske fort etter at dere har kommet fram.

Dette trenger du for å lage bacalao. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage bacalao. Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du:
800 gram utvannet klippfisk i biter
800 gram poteter
2-4 dl olivenolje
2 rød paprika
1 gul paprika
3 gule løk
2 fedd finhakket hvitløk
1 rød chili
3 ss tomatpure
2 bokser hermetiske tomater, hakkede
2 håndfuller svarte oliven (kan sløyfes)
1 laurbærblad
sukker
salt og pepper
frisk persille
sitron

Slik gjør du:
Vann ut fisken i 1 1/2 – 2 døgn i et stort rommelig kar. Skift vann flere ganger. Rens fisken godt for skinn og ben.

Rens og skjær løk og poteter i skiver.

Varm olivenolje i en kjele, ha i løk og hvitløk og la det surre til det blir blankt. Tilsett chili, poteter, tomatpure og hermetiske tomater.

Kutt paprikaen i strimler og kok det hele i 15-20 minutter på svak varme. Smak til med salt, pepper og sukker.

Del fisken i passende biter. Legg tomatblandingen og fisken lagvis i en ildfast form. Dekk formen godt med aluminiumsfolie. Sett formen i stekeovnen og la den stå ca. 1 time ved 190 °C. Pass på at potetene skal være helt møre før servering.

Tilsett oliven og frisk persille rett før servering.

Server med godt brød, sitron og aioli.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Oksegryte med potetmos

Oksegryte med grønnsaker, bacon og sopp er den ultimate søndagsmiddagen. Nydelig den dagen du lager den. Om mulig enda bedre dagen etter.

Oksegryte smaker nydelig med potetstappe, flatbrød og en god rødvin foran peisen. Foto: Familiematblogg

Oksegryte smaker nydelig med potetstappe, flatbrød og en god rødvin foran peisen. Foto: Familiematblogg

Det tar litt tid fra begynnelse til slutt når man lager denne retten, men den eneste anstrengelsen, hvis man kan kalle det det, er å kutte alle grønnsakene, samt å brune kjøttet helt i begynnelsen. Når det først er gjort er det bare å gi kjelen tid på platen eller i ovnen, hvor den lager seg selv. Server med kokte poteter eler en rustikk potetstappe og nyt!

Oppskriften er hentet fra Eivind Hellstrøms kokebok «Hellstrøm Jr» som ble kåret til beste norske kokebok i 2012.

Dette trenger du for å lage en nydelig, varmende oksegryte. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage en nydelig, varmende oksegryte. Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du:
1 kg høyrygg av okse, uten ben
2 gulrøtter
2 gule løk
2 purre
3 laurbærblad
1 kvist frisk timian
3 hvitløksfedd
8 dl oksekraft
2 dl rødvin
1 ss tomatpure
2 ss hvetemel
200 gram sjampinjong
15 stjerneløk
200 gram bacon
smør og olje til steking
salt og pepper
1 ss soyasaus

Slik gjør du:
Skjær kjøttet i terninger på 4 x 4.
Vask og skrell gulrøtter, purre og løk. Kutt grønnsakene i små terninger.
Legg kjøttet og grønnsakene i en dyp form og tilsett  rødvin / buljong.
Knus tre hvitløksfedd med en kniv og tilsett dette i rødvinen / buljongen sammen med laurbærbladene og timiankvisten.

Dekk formen med plast og la så kjøttet og grønnsakene marineres i et døgn i kjøleskap. Når det er ferdig marinert, fjerner du kjøttet fra marinaden. Tørk kjøttet godt med et kjøkkenpapir. Ta vare på marinaden. Du får bruk for den senere.

Varm smør og olje i en panne. Salte og pepre kjøttet og brun det i pannen. Gjør dette i flere omganger. Det er viktig at kjøttet blir brunet på alle sider. Legg det brunede kjøttet over i en jerngryte og strø over hvetemel. Bland godt med en tresleiv.

Tilsett en spiseskje tomatpure i jerngryta med kjøttet. Rør rundt før du tilsetter marinaden med alle grønnsakene, laurbærbladene, timian og hvitløk. La dette koke under lokk på svak varme i 1.5 time. Eventuelt kan du sette hele kasserollen inn i ovnen på 180 grader. Ta en kjøttbit og sjekk om den er mør. Er den seig, må du la kjøttet koke litt lenger.

Rens sopp og stjerneløk, ha på salt og pepper og brun dem i en panne med smør til de er gylne og fine.

Skjær bacon i små biter og sprøstekt dem i en varm panne. Tilsett løk og sopp i gryta og la det koke i 15 minutter. Smak til med en spiseskje soyasaus.

Strø over sprøstekt bacon og litt hakket persille rett før serving. Server med potetmos eller kokte poteter.


Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Karbonadesmørbrød

Karbonadesmørbrød er perfekt de dagene du ikke har overskudd til å stå lenge på kjøkkenet, men likevel har lyst på noe skikkelig godt!

Det tar deg bare ca 15 minutter å diske opp med denne lille perlen av et måltid. Foto: Familiematblogg

Det tar deg bare ca 15 minutter å diske opp med denne lille perlen av et måltid. Foto: Familiematblogg

Noen retter er blitt så vanlige at de rett og slett har gått i glemmeboka. Karbonader med stekt løk er en sånn rett. Hver gang vi spiser det, tar jeg meg selv i å tenke, hvorfor spiser vi ikke dette oftere?

Det er enkelt og kjapt å lage, og selv om det selvfølgelig smaker aller best med hjemmelagde karbonader, er det slett ikke galt å bruke noen skikkelig gode kjøpe-karbonader heller.

Stek løk og speilegg som tilbehør, og server karbonaden på godt brød med sennep, ketchup og syltet agurk. Nam!

Dette trenger du hvis du skal lage karbonadesmørbrød med stekt løk. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du hvis du skal lage karbonadesmørbrød med stekt løk. Foto: Familiematblogg

For å lage hjemmelagde karbonader til 4 personer trenger du:
500 gram kjøttdeig
30 gram brødrasp
3 ss finhakket sjalottløk
2-3 dl melk
1 knivsodd ingefær
1 knivsodd muskat

Stekt løk:
3 gule løk
smør
salt og pepper
sukker

Til servering:
godt brød
speilegg
sylteagurk
ketchup og sennep


Slik gjør du:

Karbonader: Bland kjøttdeigen sammen med resten av ingrediensene. Smak til med salt og pepper. La deigen stå kjølig i 15 minutter slik at den setter seg. Form karbonader av ønsket størrelse med hendene. En deig på 500 gram blir til 8 flate karbonader. Lag rutemønster på overflaten med en sløv kniv.

Brun karbonadene i smør i panna, før du legger dem over i en ildfast form. Sett formen med karbonadene inn i forvarmet ovn på 60 grader og la dem steke ferdig der.

Stekt løk: Skrell løken og del den opp i halve ringer. Smelt smøret i en stekepanne over middels høy varme og tilsett løken. La løken surre til den begynner å bli myk og tar farge. Skru ned varmen og la løken steke til den blir pent brun. Smak til med salt, nykvernet pepper og litt sukker.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Kimchi

Dette er en enkel kimchi signert Lise Finckenhagen. Det tar litt tid å lage, men så får du belønning i form av et sunt og godt tilbehør med masse gode smaker. Kimchi smaker godt til nudelretter, fisk og kjøtt. Ja, også fikk vi et tips om å teste det i ostesmørbrød - og ja! det funket!

IMG_1415.jpg

Du trenger
En halv kinakål
1-2 gulrøtter
Rettish (jeg pleier å bruke 1/4)
20 gram salt
1 liter vann
4 vårløk
20 g ingefær
5 fedd hvitløk
10 - 15 g chilipulver
1 ss sukker
2 ss fiskesaus
Ristede sesamfrø til servering

Slik gjør du
Vask og skyll kålen godt i kaldt vann. Del den opp i grove biter og ha den i en bolle sammen med gulrot og rettich som du har findelt (jeg pleier og dele dem i tynne strimler)

Rør sammen salt og vann. Hell saltlaken over grønnsakene. Pass på at de blir dekket av vann. Du kan legge en tallerken på toppen slik at grønnsakene blir holdt under vann. La de ligge i saltlaken over natten.

Hell av laken (ta vare på 2 ss) og la grønnsakene få renne godt av seg. Rør sammen ingefær, hvitløk, chilipulver, sukker, fiskesaus og saltlake (2 ss) . Bland krydderblandingen inn i grønnsakene sammen med finhakket vårløk.

Finn frem et stort syltetøyglass som du kan ha kimchi`en din i. Sett den i kjøleskapet.
Den kan spises med en gang, men blir nok best dagen etter når smakene har fått satt seg.

Server gjerne med ristede sesamfrø.

Ramen

Nudler er en hit blant store og små. Når nudler får følge med en skikkelig god kraft, blir det til den populære retten «ramen». Inspirert av Ole Martin Alfsens kokebok Familiemiddag, har vi testet en hverdagsvariant av ramen.  Ekte ramen består av både hjemmelagde nudler og kraft som er kokt på svinebein, kyllingskrog, oksehaler, skalldyr eller bare grønnsaker, men det får vente til en dag vi har bedre tid. Her har du en kjapp variant som er laget på kyllingbuljong og smakt til med soya, fiskesaus og lime. Altså ikke helt autentisk. Men skikkelig godt! Vi har laget den uten kjøtt, men du kan fint tilsette stekt eller kokt kylling hvis du ønsker en mer fyldig middag.

IMG_1412.jpg

Du trenger  
1 pk eggnudler  
1,5 l kyllingkraft  (evt grønnsakskraft)
1-2 ss fersk ingefær  
3 hvitløksfedd  
1 stilk sitrongress (hvis du får tak i)  
0,5 rød chili  
1 gulrot  
0,5 paprika  
2-3 vårløk  
1 rødløk  
0,5 squash  
saften av 1 lime
2 ss fiskesaus  
2 ss soyasaus  
Fersk koriander  
egg 
evt stekt eller kokt kylling (500 g) om du ønsker en mer fyldig ramen  

 Slik gjør du  
Sett over vann til nudlene, de kan forkokes for så ha i suppen ved servering. 
Kok opp kraften, før du tilsetter finhakket ingefær, chili, hvitløk og sitrongress. La dette trekke i minst 5 minutter. Finhakk grønnsakene og la det trekke med i ca 3 min. Har du kylling i suppa de tilsetter du den sammen med grønnsakene.  Smak til med soya, fiskesaus og lime.

Server med finhakket koriander og kokt egg.  

Morsdags-brownies

Her i huset er det nesten like stas med morsdag og farsdag som det er med bursdag. For det betyr kake til frokost. Og ikke hvilken som helst kake. Alltid «den hvite sjokoladekaken» .

IMG_1563.jpg

 «Den hvite sjokoladekaken» er brownies med melis på toppen, og den er det beste de små her i huset vet. Mammaen også. Så jeg gleder meg nok like mye til morsdagen som de små. Dette er nemlig vår favoritt-oppskrift på brownies. Den er veldig lett å lage og resultatet er seige og nydelige brownies med en skikkelig smak av sjokolade.

Den blir aller best hvis den får en natt i kjøleskapet, så send mamma ut på kveldstur og sett av ti minutter sammen med barna før leggetid. Da gjenstår bare å tegne en tegning, tenne et lys og servere mamma med en stor (og sterk) kopp kaffe morgenen etter. Hun kommer til å bli glad. Garantert.

Du trenger
85 gram mørk sjokolade
115 gram smør
265 gram sukker
2 store egg
1 ts vaniljeekstrakt
1/2 ts havsalt
85 gram mel
evt hvit sjokolade

Slik gjør du det

Varm ovnen til 175 grader. Legg et bakepapir i en liten ildfast form som måler ca 20 x 20 cm. Pass på at bakepapiret dekker hele formen. Smør bakepapiret med smør.

Grovhakk den mørke sjokoladen og legg den i en kjele sammen med smøret, som du har delt i terninger. Smelt sjokolade og smør i vannbad. Rør forsiktig rundt underveis slik at alt smelter og klumpene forsvinner. Når alt er smeltet, tar du kjelen av varmen og lar sjokoladeblandingen avkjøles litt.

Visp egg og sukker til en luftig eggedosis. Tilsett vaniljeekstrakt og salt og rør forsiktig inn. Tilsett litt og litt mel og rør alt inn i deigen. Deretter tilsetter du sjokolade- og smørblandingen og rører det hele godt sammen på lav hastighet.

Hvis du ønsker å tilsette hvit sjokolade hakker du den grovt og rører den forsiktig inn helt til slutt.

Hell deigen over i formen og bruk en slikkepott slik at det blir en jevn høyde på kaken i formen. Stek så kaken i 25-30 minutter. Sjekk med en trepinne / tannpirker at det ikke henger igjen noe deig på pinnen.

La kaken avkjøles før du kutter den opp i den størrelsen du ønsker. Jeg synes den er best når den har fått natten i kjøleskapet, og deretter en liten stund på kjøkkenbenken.

Del den opp i små kvadratiske stykker og la barna hjelpe til med å drysse litt melis over kaken før servering.


Les også: Verdens enkleste morsdagssscones. Se oppskrift
her.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Jukse "crispy-duck" med grillet kylling

Med grillet kylling, asiatiske pannekaker, grønnsaker og hoisinsaus får du hverdagsluksus på 1-2-3!

Har du craving etter "crispy duck"men verken tid eller mulighet til å lage det? Ikke fortvil. Her får du oppskriften på hverdagsversjonen. Foto: Familiematblogg

Har du craving etter "crispy duck"men verken tid eller mulighet til å lage det? Ikke fortvil. Her får du oppskriften på hverdagsversjonen. Foto: Familiematblogg

Noe av det beste jeg vet om er å bestille «crispy duck» på restaurant, men med små barn blir det litt for lenge mellom hvert restaurantbesøk, og i blant kan jeg få skikkelig craving etter «crispy duck». Da er det godt å vite at redningen ikke er langt unna, men kan lages hjemme og det på under 10 minutter!

Kjøp vårløk, agurk, ferdige asiatiske pannekaker og hoisin-saus i en etnisk butikk og løp innom en butikk som selger varm grillet kylling, så har du det du trenger til en skikkelig kosekveld midt i uka.

TIPS: Små asiatiske pannekaker får du kjøpt i etniske butikker eller i frysedisken på velassorterte dagligvarebutikker. De holder seg godt i fryseren og tines fort på kjøkkenbenken.

Med disse ingrediensene kan du lage et ordentlig kosemåltid på under 10 minutter! Foto: Familiematblogg

Med disse ingrediensene kan du lage et ordentlig kosemåltid på under 10 minutter! Foto: Familiematblogg

Du trenger:
1 ferdig grillet kylling
1 agurk
3 vårløk
hoisinsaus
asiatiske pannekaker

Slik gjør du:
Riv kyllingen i passende strimler. Hvis kyllingen fremdeles er varm fra butikken kan du servere den med en gang. Er den blitt kald kan du varme den raskt i pannen i litt olje.

Legg kyllingen på et fat sammen med finsnittet vårløk og agurk i strimler. 

Server med asiatiske pannekaker og hoisinsaus.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Verdens enkleste morsdagsscones

Mannen min er ikke typen som er innom blomsterbutikken hver fredag - men en morsdagsfrokost i samarbeid med Anna vil han gjerne diske opp med. Men han trenger noen hint. For når sant skal sies så sitter han sjelden og googler oppskrifter sånn som jeg holder på med. Derfor har jeg de siste årene tilfeldigvis lagt fram noen enkle oppskrifter eller hatt mobilen oppslått på for eksempel "enkle frokostscones"  Og det har funket! Morsdagsfrokost på sengen har det blitt. Med en veldig fornøyd mann som synes han kom på noe lurt, en veldig stolt Anna som har laget verdens beste scones - og en veldig glad Mamma.

Du trenger:
250 - 300 gram hvetemel
( 75 gram hvetemel kan erstattes med sammalt mel om du ønsker grovere scones)
2 ss sukker
2 ss bakepulver
0,5 ts salt
80 gram temperert smør
1 egg
1,5 dl kulturmelk eller naturell yoghurt

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 220 grader.
Bland de tørre ingrediensene (hold igjen litt av melet). Smuldre inn smøret. Rør inn egg og melk. Rør til du har en smidig deig, men ikke arbeid deigen for hardt. Du trenger ikke en kjøkkenmaskin til dette, du kan lage denne deigen for hånd.  Er deigen klissete tilsetter du nå resten av melet.

Del deigen i to emner. Klem hvert emne litt flatt ut. Bruk en kniv og skjær hver av dem i fire. Ikke ta dem fra hverandre. Dette kan du gjøre etter at de er stekt. Da er det bare å «brekke» de forsiktig fra hverandre.  Stekes på 220 grader i ca 10 -15 minutter

Serveres lune med godt smør, syltetøy eller ost sammen med en god kopp kaffe - til en garantert takknemlig Mamma!

 

Croque Monsieur

Disk opp med dette gourmet-ostesmørbrødet hjemme og få følelsen av å befinne deg på en fransk bistro. Dette franske ostesmørbrødet egner seg like godt til kveldsmat som på en jentekveld.

Croque Monsieur er et fransk ostesmørbrød med hvit saus, skinke og ost. Foto: Familiematblogg

Croque Monsieur er et fransk ostesmørbrød med hvit saus, skinke og ost. Foto: Familiematblogg

«Croque Monsieur» eller parisertoast, som den også kalles, er en fransk klassiker som står på menyen på bistroer overalt i Franrike.

Ut fra navnet å dømme er dette avanserte saker, men ikke la deg lure. I virkeligheten er det et sprøtt og deilig ostesmørbrød med ost, skinke og hvit saus som stekes i ovnen.

Det tar litt lengre tid å lage enn et vanlig ostesmørbrød, ettersom du må lage hvit saus. Men så smaker det også langt bedre nettopp på grunn av dette, så det er vel verdt innsatsen.

Dette trenger du for å lage Croque Monsieur hjemme. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage Croque Monsieur hjemme. Foto: Familiematblogg

Server ostesmørbrødet alene eller med en grønn salat med en god vinagrette. Foto: Familiematblogg

Server ostesmørbrødet alene eller med en grønn salat med en god vinagrette. Foto: Familiematblogg

Til 2 doble ostesmørbrød trenger du:

Hvit saus:
2 ss smør
1 ss hvetemel
2 dl melk
100 gram revet gulost
1 ts dijonsennep
1/4 ts muskat
1 ts salt
1/2 ts pepper

Ostesmørbrød:
4 skiver formloff
4 skiver god skinke
4 tykke skiver ost


Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Skru på grillelementet.

Begynn med å lage hvit saus: Smelt smøret i en kjele, tilsett hvetemel og bruk en visp til å røre det godt sammen. Tilsett så melk, litt etter litt, mens du rører godt. Når all melken er rørt inn og sausen er tykk og uten klumper, tilsetter du revet ost. Rør så godt rundt helt til all osten er smeltet.Tilsett så dijon-sennep og muskat før du smaker til med salt og pepper. 

Smør loffskivene godt med smør på en side og legg dem under grillen på øverste rille. Legg dem med smørsiden opp, slik at smøret smelter, og la den steke til denne siden blir gyllenbrun og sprø. 

Ta ut skivene og smør de ristede sidene med Dijon-sennep, før du legger på ost og skinke. Legg så skivene sammen slik at ost og skinke havner i midten og de ristede sidene vender utover. Legg så smørbrødet på et bakepapirkledd stekeplate og hell ostesausen som et lag på toppen. 

Sett ostesmørbrødet høyt i ovnen slik at ostesausen blir brunet mens hele smørbrødet varmes opp. Følg med så det ikke blir brent. Ostesmørbrødet er ferdig når den hvite sausen er blitt gyllenbrun. Bon Appetitt! 



TIPS: Lyst til å lage «Croque Madame» i stedet? Følg samme fremgangsmåte som over, men topp smørbrødet med et stekt speilegg ved servering!

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Våre fire favoritt-salsaer

“Tacofredag” har blitt et eget begrep. Kanskje ikke så rart. For det passer veldig ofte veldig bra med taco på fredager. Alle liker det, det er godt med noe skikkelig digg for å feire at det er helg, det kan lages sammen, og ikke minst er det kjapt å lage. Men det skal ikke så store grep til for å løfte tacoen - og i dag vil vi slå et slag for gode salsaer. Her er våre fire favoritter. Du trenger ikke lage alle til en og samme tacokveld, men vi anbefaler deg å teste alle, for å finne din favoritt.

IMG_1417.jpg

Til CHUNKY SALSA trenger du:
1 boks hermetiske tomater
0,5 ss sukker
1 løk
2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
1 ss soyasaus
1 ts cayennepepper
2 ts tabasco eller sriracha-saus (juster etter hvor sterk du ønsker salsaen)
2 ss hakket koriander

Slik gjør du det:
Ha tomatene i en kjele med sukker, finhakket løk, hvitløk og olivenolje. La dette småkoke i ca 10 minutter. Tilsett resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper.

Til TOMATSALSA trenger du:
4 tomater (gjerne plommetomater)
1 rødløk
2 fedd hvitløk
0,5 - 1 rød chili
1 ss olivenolje
0,5 lime
1 ts salt
koriander

Slik gjør du det:
Grovhakk tomatene og korianderen. Bland med finhakket løk, hvitløk og chili (ta ut frøene) Tilsett olje, limesaften og smak til med salt og pepper. Den kan godt stå litt før servering så smaken får satt seg, men bør lages samme dag.

Til KORIANDER OG LØKSALSA trenger du:
Saften av 1 lime
1 ss akasiehonning
1 ss vann
1 løk
1 rødløk
hakket koriander
ca 1 ts salt

Slik gjør du:
Bland sammen limesaft, honning og vann. Bland så inn finhakket løk og rødløk. Hakket koriander tilsettes rett før servering.

Til ANANAS OG MANGOSALSA trenger du:
1/4 frisk ananas
1/2 frisk mange
en liten rød chili
salt
finhakket koriander

Slik gjør du:
Fjern skallet fra ananas og mango. Del fruktkjøttet i små terning. Finhakk chili og koriander. Bland alt godt og smak til med salt

Trenger du mer taco-inspirasjon?
Klikk her for å se oppskriften på vår favoritt-taco!
Kanskje det frister med en nydelig asiatisk vri på tacoen? Klikk her for oppskrift!
Eller rett og slett en nydelig fisketaco?

Uansett hva du velger, godt blir det uansett!
God tacofredag!

Ørret i rømmesaus

Kan vi ikke bare begrave myten om at barn ikke liker fisk en gang for alle?

Man skal ikke undervurdere en klassiker som ørret i rømmesaus! Like godt for store som små. Foto: Familiematblogg. Foto: Familiematblogg

Man skal ikke undervurdere en klassiker som ørret i rømmesaus! Like godt for store som små. Foto: Familiematblogg. Foto: Familiematblogg

Det er noe med kombinasjonen av den syrlige rømmesausen, kokte poteter og agurksalat som gjør dette til et perfekt måltid. Det gjør heller ingenting av du lager denne retten på den tiden det tar å koke poteter. Dette er med andre ord en hverdagsmiddag man burde lage mye oftere!

Begynn med å lage agurksalat og å sette poteter til koking. Når det er gjort kan du konsentrere deg om fisken. Innen alt er ferdig venter et nydelig og sunt måltid på store og små! 

Dette trenger du for å lage stekt ørret i rømmesaus. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage stekt ørret i rømmesaus. Foto: Familiematblogg

Til 4 personer trenger du:

Pannestekt ørret:
ca 700 gram fersk ørretfilet
hvetemel
smør
salt og pepper
1 boks seterrømme
4 ss finhakket persille eller gressløk
salt og pepper
litt sitron

Agurksalat:
1 agurk i tynne skiver
1/2 dl vann
1/2 dl eplecidereddik
2 ss sukker
salt og pepper

Slik gjør du:
Begynn med agurksalaten. Bland sammen vann, eddik, sukker, salt og pepper til agurksalaten. Smak deg frem. Vask agurken og skjær den opp i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin, hvis du har. Ostehøvel kan også brukes. Tilsett agurkskivene i vinaigretten. La det trekke i minst 20 minutter mens du går i gang med fisken.

Vend fisken i hvetemel og stek med skinnsiden ned i raust med smør til fisken er gyllen og sprø i skinnet. Snu og gi den en rask bruning på kjøttsiden. Bruker du skinnfri filet bruner du den jevnt rundt på hele stykker. Løft ut fisken og legg på fat.

Lag så rømmesausen ved å røre ut rømme i stekepannen du brukte til å steke fisken. Smak til med salt, pepper, urter og sitron. Kok så vidt opp og legg fisken tilbake i stekepannen. Ikke bruk for høy varme her, da vil sausen sprekke.

Server så fisken med en gang, gjerne med kokte poteter og agurksalat.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Frukt- og nøttebarer

I vår familie kan vi sette likhetstegn mellom tur og noe godt i sekker. Om barna får velge skal det helst være bål. Men når snøen laver ned eller gradestokken kryper for langt ned på minussiden droppes det å sette seg ned. Da er det perfekt med litt god energi som kan holdes i hånden. Min erfaring er at om barna får være med å lage disse barene, blir de ekstra populære. Det henger kanskje sammen med at de da vet hva som er oppi? Server gjerne de hjemmelagde barene med deilig varm sjokolade.

IMG_1292.jpg

Du trenger
175 gram havregryn
50 gram sukker
50 gram havremel
1/4 ts flaksalt
1/4 ts kanel
150 gram tørket frukt (rosiner, aprikoser, etc)
150 gram nøtter
1 ts vaniljesukker
75 gram peanøttsmør
60 gram smeltet smør
85 gram honning
1 ss vann

Slik gjør du
Sett ovnen på 170 grader

Hakk opp nøtter og frukt, bland dette sammen med resten av de tørre ingrediensene.
Smelt smør, peanøttsmør i en kjele, ha i honning og vann.
Rør den seige massen godt inn i det tørre.

Ha alt i en bakepapirkledd langpanne (20x30 cm) fordel blandingen utover. Legg et bakepapir over og klem alt godt sammen. Ta bort det øverste bakepapiret, stekes så i ca 30 minutter.

Ta ut og avkjøl på rist, deles opp når barene har fått satt seg.

Jeg pleier å pakke barene inn i plast eller matpapir og legge de i fryseren. Da kan jeg ta opp noen når vi skal på tur, eller behovet for litt energi melder seg. Hvis du ikke fryser de, er de holdbare ca en uke i en tett kakeboks.