Asparges med trøffelsaus og spekeskinke

Dette er perfekt som en lett middag, en forrett eller som en del av et sommerlig tapasbord. Nå som aspargesen er i sesong er det dessuten veldig lite som er bedre. Aspargesen kan både kokes noen minutter i saltet vann for så og avkjøles i isvann - eller grilles med litt smør og salt. Det smaker fantastisk sammen med en enkel trøffelsaus og litt salt spekeskinke.

IMG_4874.jpg

Du trenger:
spekeskinke
grønn asparges
2 egg
2 dl fløte
1 ss trøffelolje
salt og pepper

Slik gjør du:
Skrell aspargesen og bryt av den nederste delen (ca 2-3 cm) Kok aspargesen i fosskokende vann som er tilsatt litt salt. La aspargesen koke i 3-4 minutter. Legg så aspargesen over i isvann. La den renne av seg før servering.

Server sammen med spekeskinke (bør temperers ca en time før servering) og trøffelsaus. Trøffelsausen lager du ved at du har eggene og fløten i en kjele. Varm opp dette på svak varme, mens du pisker hele tiden. Etterhvert vil sausen tykne. Smak til med trøffelolje, salt og pepper.

Ps: Server gjerne sammen med hjemmelaget focaccia, det slår aldri feil:)

 

Brownies til mai-festen

Brownies er perfekt å bake når du skal ha gjester på 17. mai, eller kanskje blir spurt om å bake til konfirmasjon. Hvorfor? Fordi alle liker brownies , og fordi den nesten bare blir bedre av å bli bakt dagen før!

IMG_3135.jpg

Du trenger
85 gram mørk sjokolade
115 gram smør
265 gram sukker
2 store egg
1 ts vaniljeekstrakt
1/2 ts havsalt
85 gram mel
evt hvit sjokolade

Slik gjør du det

Varm ovnen til 175 grader. Legg et bakepapir i en liten ildfast form som måler ca 20 x 20 cm. Pass på at bakepapiret dekker hele formen. Smør bakepapiret med smør.

Grovhakk den mørke sjokoladen og legg den i en kjele sammen med smøret, som du har delt i terninger. Smelt sjokolade og smør i vannbad. Rør forsiktig rundt underveis slik at alt smelter og klumpene forsvinner. Når alt er smeltet, tar du kjelen av varmen og lar sjokoladeblandingen avkjøles litt.

Visp egg og sukker til en luftig eggedosis. Tilsett vaniljeekstrakt og salt og rør forsiktig inn. Tilsett litt og litt mel og rør alt inn i deigen. Deretter tilsetter du sjokolade- og smørblandingen og rører det hele godt sammen på lav hastighet.

Hvis du ønsker å tilsette hvit sjokolade hakker du den grovt og rører den forsiktig inn helt til slutt.

Hell deigen over i formen og bruk en slikkepott slik at det blir en jevn høyde på kaken i formen. Stek så kaken i 25-30 minutter. Sjekk med en trepinne / tannpirker at det ikke henger igjen noe deig på pinnen.

La kaken avkjøles før du kutter den opp i den størrelsen du ønsker. Jeg synes den er best når den har fått natten i kjøleskapet, og deretter en liten stund på kjøkkenbenken.

Del den opp i små kvadratiske stykker og la barna hjelpe til med å drysse litt melis over kaken før servering.

Pavlova til 17.mai

En marengskake toppet med en blanding av krem og vaniljekrem og friske bær i flaggets farger, må sies å være den ultimate 17.mai-kaken.

Hva passer vel bedre som avslutning på feiringen av grunnlovsdagen, enn pavlova pyntet som det norske flagget?

Hva passer vel bedre som avslutning på feiringen av grunnlovsdagen, enn pavlova pyntet som det norske flagget?

Da vi var små husker jeg at «Verdens beste» var selvskreven på kakebordet på 17.mai og andre store feiringer. Etter hvert har pavlova overtatt denne plassen i svært mange hjem. Ikke så rart kanskje, ettersom denne marengskaken som er toppet med en blanding av krem og vaniljekrem og friske bær i flaggets farger, må sies å være den ultimate 17.mai-kaken. I tillegg er den utrolig lett å lage, og genial hvis dere skal være mange til bords.

Lag selve marengsbunnen på 16.mai, og  la den ferdig stekte kaken få stå i en kald ovn natten over. Når det er på tide med dessert på 17.mai, finner du frem krem, vaniljekrem og friske bær og pynter kaken slik vi har gjort her. Da er du ikke bare sikret høytidsstemning, men også en nydelig avslutning på både middagen og grunnlovsdagen.

Pavlova er veldig mange barns favorittkake. Ikke så rart kanskje. Kombinasjonen av sprø og seig marengs, krem og bær faller i smak hos de fleste!

Pavlova er veldig mange barns favorittkake. Ikke så rart kanskje. Kombinasjonen av sprø og seig marengs, krem og bær faller i smak hos de fleste!

For å pynte kaken som det norske flagget trenger du krem, jordbær og blåbær

For å pynte kaken som det norske flagget trenger du krem, jordbær og blåbær

For å lage en Pavlova som metter 8-12 stk trenger du:
6 eggehviter
250 gram sukker
2 ts bringebæreddik
2 ts maizena

Fyll:
5 dl kremfløte
5 ts sukker
ca 4 dl vaniljekrem
friske jordbær
blåbær

Slik gjør du:
Sett ovnen på 120 grader varmluft.

Skill eggehvitene fra eggeplommene. Pass på at du ikke får noe rester av eggeplommene i hvitene. Da er det vanskelig å få eggehvitene stive.

Ha eggehvitene i en kjøkkenmaskin sammen med halvparten av sukkeret. Pisk eggehvitene og sukkeret til en løs marengs. Tilsett så resten av sukkeret og pisk helt til marengsen er helt stiv. Ta gjerne «snu bollen på hodet» – testen for å se om den er stiv nok.

Helt til slutt vender du forsiktig inn bringebæreddik og maizena og blander det forsiktig sammen. (Hvis du ikke har verken bringebæreddik eller maizena kan du lage marengsen uten, men den blir litt seigere (og bedre synes jeg) hvis du tilsetter dette).

Legg et bakepapir på et stekebrett og smør marengsen utover med en slikkepott. Hvis du ønsker en sirkelformet kake former du marengesen som en sirkel midt på papiret, hvis du ønsker kaken i en langpanne smører du den utover bakepapiret og lar det være igjen ca 5 cm i kantene av papiret. Vær klar over at du får en høyere marengsbunn ved å lage kaken sirkelformet, så velg selv hva du liker best.

Stek kaken på midterste rille i ca 1,5 time. Skru av varmen og la kaken stå i ovnen til den er kald. Hvis du ønsker å lage denne kaken dagen i forveien er det ingen problem. Da lar du den bare stå i ovnen til dagen etter. Ikke ta den ut og dekk den med plast, da vil den bli seig og marengsen vil ikke bli sprø.

Rett før kaken skal serveres pisker du kremfløte sammen med cirka 5 ts sukker. Når kremen er ferdig pisket har du vaniljekremen oppi og rører forsiktig rundt med en slikkepott til du får en deilig vaniljekrem.

Når marengsen er blitt helt kald legger du den på ønsket serveringsbrett (dette kan være litt kålete så du kan også servere rett fra langpanna….) Deretter smører du vaniljekrem jevnt utover kaken. Rens og vask jordbær og blåbær og dander dem utover kremen slik at de ligner det norske flagget.

Deretter gjenstår det bare å servere, spise og nyte!

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no

Fiskesuppe med røkelaks

Det finnes så uendelige mange fiskesupper der ute. Dette er den beste vi har kommet over.

Fiskesuppe med blant annet blåskjell, reker, røkelaks og masse friske urter smaker nydelig med nybakt brød.

Fiskesuppe med blant annet blåskjell, reker, røkelaks og masse friske urter smaker nydelig med nybakt brød.

Oppskriften stammer fra Trond Moi, og grunnen til at den er en favoritt, er at den både er enkel å lage, samtidig som den i grunn inneholder alt som er godt. Blåskjell, røkelaks, rød og hvit fisk, sprø grønnsaker og masse friske urter. Resultatet er en fyldig og smakfull fiskesuppe som egner seg like godt til hverdags som til fest. 

Server fiskesuppen med godt brød og gjerne litt ekstra salt smør, så er måltidet (og lykken!) komplett. 

I denne fiskesuppen tilsetter du blant annet røkelaks, noe som gir denne suppen det lille ekstra

I denne fiskesuppen tilsetter du blant annet røkelaks, noe som gir denne suppen det lille ekstra

Til 4-6 personer trenger du:
300 gram blåskjell
2 ss ekstra god olivenolje
1 gul løk
2 dl hvitvin
300 gram fiskefilet (50 / 50 hvit og rød fisk)
2 skiver røkelaks
1 gulrot
1 fennikel
1 liten bit sellerirot
1 liten purre
2 sjampinjong
6 dl kremfløte
1 liter fiskekraft (evt vann med 2 buljongterninger)
100 gram smør
150 gram rensede reker
2 ss finhakket frisk basilikum
2 ss finhakket frisk gressløk
2 ss finhakket frisk persille
salt og nykvernet pepper

Slik gjør du:
Skyll, skrubb og rens blåskjellene godt i kaldt vann. Varm opp oljen i en stor kjele. Ha finhakket løk i kjelen sammen med blåskjellene.  Hell over hvitvin (evt eplejuice). Legg på lokk og la skjellene koke i cirka ett minutt til de har åpnet seg. Skjell som ikke åpner seg, skal kastes.

Del fisken i små terninger.  Vask og skrell grønnsakene. Skjær gulrot, fennikel, selleri og purre i strimler og sjampinjongen i skiver.  Ha grønnsaksstrimlene, soppen og fløten over i blåskjellkjelen sammen med fisketerningene. Hell over fiskekraft. Kok opp og rør inn smøret.  Idet suppen har kokt opp er den klar, og så tilsettes rekene og urtene rett før servering.

Smak til med salt og nykvernet pepper.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no


Tilbehør til grillfesten

Utnytt de lyse, lange vår - og sommermånedene og inviter venner på grillfest! La gjestene bidra med egen grillmat, så kan vertskapet stå for godt tilbehør. Her er våre favoritter!

Hvis du skal stå for tilbehøret, er det lurt å velge tilbehør som egner seg til mange ulike typer grillmat. 

Hvis du skal stå for tilbehøret, er det lurt å velge tilbehør som egner seg til mange ulike typer grillmat. 

Når man får mange gjester, er det mer enn innafor å be gjestene ta med sin egen grillmat. På denne måten er det både lettere å invitere, og enklere å gjennomføre, ettersom alle bidrar med litt hver. 

Med en god, grønn salat, potetsalat, et godt urtesmør, kanskje ferske mais og en nybakt focaccia har du tilbehør som passer til det aller meste av grillmat. 

Urtesmøret kan du lage flere dager i forveien, og både potetsalaten og grønnkålsalaten tåler å stå i kjøleskapet noen timer før servering. Men focacciaen smaker aller best om den fremdeles er litt varm når den kommer på bordet.

En syrlig potetsalat med creme fraiche, urter og sitronskall smaker nydelig til grillmat.

En syrlig potetsalat med creme fraiche, urter og sitronskall smaker nydelig til grillmat.

En herlig, sunn og sprø grønnkålsalat med mango, avocado, rødløk og valnøtter er et herlig lite måltid i seg selv, men også et perfekt tilbehør til både grillet fisk og kjøtt.

En herlig, sunn og sprø grønnkålsalat med mango, avocado, rødløk og valnøtter er et herlig lite måltid i seg selv, men også et perfekt tilbehør til både grillet fisk og kjøtt.

Nybakt, varm focaccia er alltid et populært innslag på middagsbordet.

Nybakt, varm focaccia er alltid et populært innslag på middagsbordet.

Til Potetsalat trenger du:
ca 750 gram gode poteter
1 boks creme fraiche
1 sitron, skall og saft
2 vårløk
2 fedd finhakket hvitøk
god olivenolje
en god neve frisk timian
havsalt og grovkvernet pepper

Slik gjør du:
Vask potetene, men behold skallet på. Kok dem møre i god saltet vann. Mens potetene koker lager du dressingen: Ha creme fraiche i en skål og tilsett finrevet sitronskall.

Finhakk hvitløk, vårløk og urtene og ha de oppi. Tilsett så en god dæsj med olivenolje, sitronsaft, og smak deg til med salt og pepper. Når potetene er ferdig kokt (gjerne med litt tyggemotstand) siler du av vannet og har de over på en fjøl. La de avkjøles før du deler de i passe store biter.

Bland til slutt sammen potetene med dressingen og hakk litt ekstra timian og eller persille som du drysser over.

Til grønnkålsalat trenger du:
200 gram grønnkål
1 granateple
1 rødløk
1 mango
1 håndfull valnøtter
1/2 sitron, saften av
0,5 dl god olivenolje
2 ss flytende honning
1 ts dijonsennep
nykvernet salt og pepper

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Når den er varm rister du valnøttene i 5-10 minutter på et bakepapir.  Skyll og tørk grønnkålen. Riv bladene av den grove midtre stilken i mindre biter og ha dem i en bolle.

Bland sammen sitronsaft, olivenolje, honning og sennep. Ha det over grønnkålen og kvern litt salt og pepper over. Bruk hendene til å massere dressingen inn i grønnkålen. Fargen på grønnkålen vil endrer seg til en friskere og finere grønnfarge. Grønnkålen vil også miste litt av sin struktur og bli mer medgjørlig. Smak til med salt og pepper.

Finhakk løk og mango og vend dette inn i grønnkålen sammen med kjerner fra granateple. Ha salaten over på et serveringsfat.  Pynt med ristede valnøtter og server. Må du lage salaten klar noen timer før, holder den seg fint i kjøleskapet. 

Til focaccia trenger du:
500 gram hvetemel
15 gram salt
25 gram sukker
1,75 dl vann
1.75 dl melk
25 gram fersk gjær
25 gram smør
2 ss finhakket, fersk rosmarin
olivenolje
maldonsalt

Slik gjør du:
Bland mel, salt og sukker i en bakebolle. Varm opp vann og melk til 37 grader – og løs opp gjæren i væsken. Hell dette over det tørre og rør sammen. Tilsett smør og hakket rosmarin. Kjør dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok til du har en smidig og glatt deig (ca 10 minutter)

Legg bakepapir i en liten langpanne og trykk deigen utover. Sett deigen til heving et lunt sted i ca 1 time.  Lag fingermerker i deigen.

Sett så langpannen inn i ovnen på 200 grader og stek brødet i ca 20 minutter. Med en gang du tar focaccian ut av ovnen heller du over litt olivenolje og strør over litt maldonsalt.

Til urtesmør trenger du:
200 gram romtemperert smør
1 ss finhakket sitronskall
2 ss sitronsaft
2 ss finhakket persille
2 ss finhakket gressløk
2 fedd hvitløk
en god klype havsalt

Slik gjør du:
Pisk smøret hvitt i en kjøkkenmaskin, vend inn resten av ingrediensene.

Rull smøret til en pølse i plastfolie og legg det i kjøleskap i minst et par timer før servering. Urtesmøret blir bare bedre om det lages dagen før.  Urtesmøret er holdbart ca 1 uke i kjøleskap.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no

Pulled pork med hjemmelaget brioche

Det er en god grunn til at denne retten nærmest ble en ny nasjonalrett da den dukket opp for cirka fem år siden. Det er så godt! 

Langtidsstekt svinenakke som er så mørt at du kan bare dra det fra hverandre med to gafler, er grunnen til at denne retten heter nettopp "Pulled pork".

Langtidsstekt svinenakke som er så mørt at du kan bare dra det fra hverandre med to gafler, er grunnen til at denne retten heter nettopp "Pulled pork".

«Pulled pork» kommer opprinnelig fra sørstatene i USA, og etter at denne retten kom til Norge har den dukket opp i utallige krydder-varianter og ferdig-varianter på butikken.

Det er en genial rett hvis du har lyst på noe skikkelig godt, og ikke minst hvis du skal invitere venner på middag. Kjøttet man bruker er i utgangspunktet ganske rimelig, og med hjemmelaget kålsalat og brioche, blir det ikke bare et ganske rimelig måltid, det blir garantert skikkelig snadder! 

Svinenakke kan krydres i utallige retninger. Her har vi valgt en klassisk BBQ-variant.

Svinenakke kan krydres i utallige retninger. Her har vi valgt en klassisk BBQ-variant.

Du kan lage «pulled pork» på tre ulike måter; i stekeovn, på grillen eller i en slow cooker. I denne oppskriften lager vi den i stekeovnen. Kjøttet blir gnidd inn med masse gode krydder som får jobbe over natta. Deretter har du kjøttet over i en støpejernsgryte som du setter i ovnen i 4- 5 timer, til kjøttet er så mørt at det detter fra hverandre.

Den krydrede svinenakken får godgjøre seg i en støpejernsgryte sammen med løk, hvitløk og eplejuice i 4-5 timer.

Den krydrede svinenakken får godgjøre seg i en støpejernsgryte sammen med løk, hvitløk og eplejuice i 4-5 timer.

Når kjøttet er ferdig kan du servere det i hjemmelagde brioche med en nydelig kålsalat slik vi har gjort her, eller enkelt og greit med ris og stekte grønnsaker.

Du kan servere “pulled pork” i vanlige hamburgerbrød eller i brioche, som vi har gjort her. Brioche er skikkelig myke og luftige og egner seg veldig godt som hamburgerbrød. Kjøp dem i butikken, eller bak dem selv, med oppskriften du finner her.

Du kan servere “pulled pork” i vanlige hamburgerbrød eller i brioche, som vi har gjort her. Brioche er skikkelig myke og luftige og egner seg veldig godt som hamburgerbrød. Kjøp dem i butikken, eller bak dem selv, med oppskriften du finner her.

Til 6-8 personer trenger du:
1,5 kg svinenakke
2 ss brunt sukker
2 ss spisskummen
1 ts salt
2 ts fennikkelfrø
2 ts røkt paprikapulver
3 dl eplejuice
1 løk
4 fedd hvitløk

Slik gjør du:
Bland sammen alle krydderne, med dette skal du “rubbe” kjøttet, det vil si at du gnir kjøttet inn med krydderne. Ha kjøttet i en pose og la det gjerne marinere over natten. La kjøttet bli romtempert før du steker det.

Sett ovnen på 150 grader. 

Ha kjøttet i en jerngryte med lokk eller ildfast form. Hell over eplejuicen, del løken opp grovt og ha det i gryta sammen med hvitløksfeddene. Ha på lokket. Om du bruker en ildfast form må du dekke den godt med folie slik at det blir tett.  La kjøttet få steke i 4-5 timer. Det skal bli så mørt at det faller fra hverandre. 

Når kjøttet er ferdig tar du det over på en skjærefjøl hvor du drar det fra hverandre med to gafler. Du kan godt blande litt barbeque-saus inn i kjøttet for et enda saftigere kjøtt, eller om du bare ønsker å toppe med denne.  Kjøttet er nå klart til servering

Til BBQ-saus trenger du:
2 ss honning
4 ss brunt sukker
0,5 dl soyasaus
0,5 dl hermetiske knuste tomater
2 dl ketsjup
1 chili
4 fedd hvitløk
2 tommelfingerstore biter ingefær (skrelt)
2 ss aprikossyltetøy

Slik gjør du:
Kok opp sukker, honning og soyasaus. Bland med resten av ingrediensene. Kjøres i en blender eller med en stavmikser.

Til kålsalaten trenger du:
1/4 hodekål
1 løk
1 dl rømme
0,5 dl majones
1 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
salt og pepper
persille

Slik gjør du:
Finkutt kålen og løken. Bland inn resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper. Kålsalaten kan gjerne lages dagen før.

Til 12 brioche trenger du:
500 gram hvetemel
25 gram fersk gjær
40 gram sukker
2 ts salt
3 dl lunken melk
1 egg
100 gram temperert smør
egg til pensling

Slik gjør du:
Bland sammen de tørre ingrediensene. Rør inn egget og den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Kjør dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Tilsett det tempererte smøret litt etter litt mens deigen elter. Elt deigen i ca 10 minutter. La deigen heve på et lunt sted under et kjøkkenhånkle i ca 1 time.

Sett ovnen på 230 grader over- og undervarme. Ha deigen ut på et melet bakebord, hvor du deler den opp i 12 enheter. Rull hver del til boller, som du så presser flate. Legg et håndkle over og la de etterheve mens ovnen blir varm. Pensle med egg eller melk før du steker brioche- brødene i ca 10 minutter. 

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no

Blåskjell med sprøstekte poteter og chipotlemajones

Å spise blåskjell på brygga i strålende sol er temmelig ålreit, men det er faktisk nå blåskjellene er på sitt beste. Det er absolutt ikke å forakte å spise blåskjell med fyr i peisen en kald fredag i februar heller. Blåskjell trives i følge med gode, sprø poteter og aioli (gjerne chipotle) og kanskje en øl?  I dag har Anna (4) valgt middag og da må fredagstacoen vike for denne herligheten, til stor glede for oss alle.  At det går veldig fort å lage er jo også en stor bonus. 

Du trenger til blåskjellene:
2 kg blåskjell
2 dl hvitvin, eplejuice eller øl
4 hvitløksfedd
1 løk, finhakket
olivenolje
1 dl fløte (kan droppes)
finhakket persille

Slik gjør du:
Vask og børst blåskjellene under rennende vann. Kast skjell som er skadet. Fres løk og hvitløk i olivenolje i en stor gryte. Ha oppi hvitvin og blåskjell. Legg på lokket og damp til skjellene åpner seg. Har du lyst på en fløtebasert kraft tilsetter du ca 1 dl fløte på slutten av damptiden. Dryss over finhakket persille og server med aioli og poteter.

Du trenger til potetene:
ca 10 middels store poteter
4 ss olje
salt

Slik gjør du:
Vask potetene, før du deler dem i båter. Bland potetbåtene med olivenolje og salt. Spre dem utover en bakepaprikledd stekeplate. Stek potetene på 225 grader i ca 20-30 minutter. Bruk gjerne varmluft de siste 5 minuttene slik at potetene får en sprø og gyllen skorpe.


Til chipotlemajones trenger du:

1 toppet ss tørket chipotle chilipulver
4 dl solsikkeolje
1 egg
1 ss dijonsennep
saften av en halv sitron
salt

Slik gjør du:
Kjør chipotle chilipulveret i stavmikseren sammen med solsikkeoljen som du senere skal bruke til å lage majones av. Ha så egget i en bolle sammen med 1 ss sennep. Visp det sammen, spe med oljen som du har blandet chipotlechilien i. Spe mens du hele tiden visper, slik at blandingen tykner. Når du har tilført all oljen visper du inn sitron og smaker til med salt. Du kan også bruke stavmikser eller kjøkkenmaskin med ballongvisp til dette, jeg pleier å være forsiktig med olje i starten, og når jeg ser at det begynner å tykne, heller jeg på litt og litt i tynn stråle.

Curtido

Vi har fått skikkelig dilla på curtido, eller kålsalat på godt norsk. Denne varianten er litt sterkere enn den klassiske og er kanskje det lille ekstra du trenger til å gjøre grillmåltidet perfekt! Oppskriften er fra fantastiske grønnsakskokeboken, en bok som virkelig får oss til å skjønne at vegetar ikke er kjedelig:)

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Du trenger:
1 kålhode
1 rødløk
2 røde chili
2 gulrøtter
2 tomater
2 ss salt
0,5 dl rødvinseddik
2 ss srirachasaus
1 ss tørket oregano

Slik gjør du:
Finhakk alle grønnsakene. Ha over saltet, kna saltet inn i grønnsakene til de slipper litt væske. Ha i oregano, rødvinseddik og srirachasaus. Bland godt sammen.

Familiebrød

Visste du at du kan spare godt over 10 000 kroner i året på å bake brød selv? Ikke jeg heller. Ikke før vi gikk fra tre til fem i familien, og de to minste begynte å spise oss ut av huset. Vi som alltid hadde spist maks et brød pr dag, måtte plutselig ha to brød hver eneste dag for at det skulle være nok til matpakker og måltider hjemme.

I begynnelsen ble det ikke så mye baking, det var igrunn et par andre ting å holde på med de to minste, men så begynte vi å regne på det, og vi kom fram til at det gikk voldsomme summer på brød. Og når man egentlig er glad i å bake brød og vet hvor lett det er, føltes det rimelig meningsløst. Dermed var det bare å sette i gang. For det er jo ikke noe stort prosjekt å bake brød, ikke egenlig. Særlig ikke når man baker en av de eltefrie variantene, og man gjør det til en vane å røre sammen deigen før eller rett etter middag.

Tidligere har jeg brukt oppskrifter som gir ett brød, men nå var det bare å begynne å doble oppskriftene. Denne oppskriften henger på kjøleskapet vårt under overskriften “Familiebrød” - og det er i grunn det det er. Passe grovt, skikkelig godt, enkelt og kjapt å bake - og like godt både for store og små.

familiebr%25C3%25B8d%2B2.jpg

Til 2 brød trenger du:
700 gram hvetemel
100 gram havregryn
250 gram grovbakst (ferdig blanding)
1/2 pk tørrgjær
2 ts salt
1 ts honning
9 dl lunkent vann

Slik gjør du:
Rør sammen alle de tørre ingrediensene. Tilsett lunkent vann og honning og rør det godt sammen med en sleiv. Legg et håndkle over og la det heve i ca 1 time i bakebollen. Finn fram to vanlige brødformer. Bruk enten smør til å smøre formene, eller legg et ark med bakepapir i hver form. Hvis du smører med smør, er det veldig godt å strø litt grovt mel over slik at det blir et tynt lag i bunnen. Bruk en slikkepott og fordel deigen i de to formene. Deigen er klissete, og det er akkurat som den skal være.

Legg så et kjøkkenhåndkle over brødene og la dem heve i ca 30-40 minutter. Sett dem så midt i ovnen inn i en forvarmet ovn på 210 grader over - og undervarme. La brødet steke i ca 35 - 40 minutter. De 10 siste minuttene kan du gjerne snu formene slik at brødet slipper. Fjern formene og stek brødene videre, opp ned til bunnen også har fått en gylden, fin farge. Avkjøl på rist.

Kjøleskapsgrøt med chiafrø

Finnes det noe bedre enn frokost som lager seg selv mens dere sover? Her i huset har vi dilla på kjøleskapsgrøt for tiden.  Når jeg våkner på morgenen er jeg så glad for de minuttene jeg brukte kvelden før på å røre sammen denne fine starten på dagen.  Har dere ikke laget dette før - burde dere prøve.

IMG_2859.jpg

Til en porsjon trenger du:
1 dl havregryn
1 dl naturell yoghurt
1 dl melk ( jeg bruker ekstra-lettmelk)
1 ss honning

(evnt litt Chia-frø)  

Det du liker best å toppe den med (Granola, banan, kokos, bær, her lager vi stort sett den samme grøten, men med hver vår toppingfavoritt;)

Slik gjør du:
Bland sammen havregryn, yoghurt, melk og honning på kvelden. Dekk med plast og sett i kjøleskapet natten over. På morgenen har du en spiseklar frokostgrøt.


Frukt og grønnsaker med tre dipper

Er det flere som har barn som maser litt ekstra etter godteri nå etter påsken? (hvor det fort ble litt i overkant mye) Løsningen har her blitt å sette frem oppskåret frukt og grønnsaker. På dager som denne hvor jeg sprudlet over av energi og pågangsmot ((;)) tryllet jeg frem disse dippene også.  Med stor suksess. 

IMG_2882.jpg

Hvitløk- og paprikadipp
2 dl rømme
1fedd presset hvitløk
2 ts paprikapulver

Sitrondipp
2 dl vaniljekesam
2 ts finrevet sitronskall

Blåbærdipp
2 dl yoghurt naturell
0,5 dl blåbær (du kan godt bruke frosne)
1 ss melis

Slik gjør du:
Når du lager paprika og sitrondipp blander du ingrediensene sammen. Mens blåbærdippen kjører du sammen med en stavmikser.

Dippene kan fint lages klart før servering. Hvitløk- og paprikadipp passer best til grønnsaker, mens de andre to passer godt til frukt. Om du skal lage alle tre og ikke vil kjøpe inn både rømme, yoghurt og kesam, kan du fint erstatte rømme og yoghurt med vanlig kesam (ikke vanilje). Det går fint både til søte og salte dipper. Du kan da tilsette litt vaniljesukker i sitrondippen.

Suppe med grillet kylling

En nydelig, kremet suppe med kylling og grønnsaker, toppet med ris og sprøstekt bacon som alle i familien kommer til å like.

Kyllingsuppe med grillet kylling og bacon smaker som skikkelig festmat, men går så fort å lage at du fint kan lage den på en travel hverdag. Foto: Familiematblogg

Kyllingsuppe med grillet kylling og bacon smaker som skikkelig festmat, men går så fort å lage at du fint kan lage den på en travel hverdag. Foto: Familiematblogg

Denne suppen serveres med ferdig grillet kylling, noe som betyr at du klarer å lage den på 20 minutter. Sett på risen med en gang du begynner, så er suppen og risen ferdig samtidig.

De aller minste har ofte litt problemer med å spise suppe, men denne suppen klarer de fint å spise ettersom den serveres med ris. Bland det gjerne sammen hvis de er store nok til å spise selv, og vær raus med risen slik at det ligner mer en gryte enn en suppe. 

Suppen kan fint lages dagen før den skal spises. Da er det eneste som gjenstår dagen etter, foruten å varme opp suppen, å gå innom butikken å kjøpe med en grillet kylling. Risen varmer du da opp direkte i suppa hvis du kokte den dagen før. 

Dette trenger du for å lage en varmende, kremete kyllingsuppe. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage en varmende, kremete kyllingsuppe. Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du:
1 grillet kylling
1 pk bacon
5 gulrøtter
1 fedd hvitløk
4 sjalottløk
2 rød paprika
3 vårløk
8 dl vann
4 kyllingbuljongcups evt 2 terninger
4-5 dl matfløte
salt og pepper
ris til servering

Slik gjør du:
Sett risen til koking.

Sett ovnen på 200 grader over- og undervarme. Legg ut baconskivene på en stekeplate med bakepapir. Sett inn baconet midt i ovnen når ovnen er varm. La det steke i 10 minutter til det er sprøstekt. La det dryppe av på tørkepapir.

Riv opp den ferdig grillede kyllingen i passende biter. Sett kyllingkjøttet til side.

Skjær grønnsakene i mindre biter og stek dem på middels varme i noen minutter i en stor gryte med litt smør. Tilsett vann, fond eller buljong og matfløte. Kok opp suppen og la den koke et par minutter til den er blitt kremet og god. Smak til med salt og pepper.

Server suppen rykende varm med ris, kyllingbiter og bacon.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no

Engelske muffins

Direkte fra påskefjellet kommer en ny favoritt fra oss! Har du prøvd å lage engelske muffins? Noe så godt:) Pannestekt småbrød, som smaker nydelig med eggerøre, marmelade eller bare med smør.

IMG_2796.jpg

Du trenger
25 g gjær
2 ss sukker
2,5 dl melk
2,5 dl vann
3 ss smeltet smør
1 ts salt
11-12 dl hvetemel
1 ts olje

Smør til steking

Slik gjør du det
Varm opp melk og vann til den er lunken, ha i gjær og sukker. La dette stå noen minutter til det begynner å boble. Bland det så sammen med resten av ingrediensene. Rør godt, har du en kjøkkenmaskin med eltekrok bruker du denne. Deigen skal slippe bollen. La deigen heve på et lunt sted, minst en halvtime. Kjevl deigen ut på et melet bakebord til den er 1-2 cm tykk.  Stikk ut små runde kaker med en kopp eller utstikker. Stek i godt smør i en middels varm stekepanne, stek til de er gyldne på begge sider.

Engelske muffins smaker best nystekte, men de kan fint deles i to, fryses for så varmes opp igjen i brødristeren. Eller smør muffinsen med godt pålegg og ta de med på tur. Skikkelig pop:)

IMG_2795.jpg
IMG_2801.jpg

Treretters påskemeny

Enten påsken skal tilbringes på fjellet, ved sjøen eller hjemme, er det hyggelig å gjøre litt ekstra ut av påskeaften. Her er vårt forslag til en treretters påskemeny som både store og små kan like.

FORRETT: «Løyrom på toast»

Denne forretten er uten tvil en av våre favoritter. Det tror jeg flere av våre venner kan skrive under på, da den gjentatte ganger har blitt servert når vi har hatt middagsselskap.  Det er nemlig nesten ikke mulig å trå feil med løyrom servert med god rømme, rødløk og dill - med presset sitron over. Det er både utrolig godt og lite tidkrevende, noe som jo må sies å være ideelt. Noen ganger lager vi klar toastene før vi setter oss til bordet og serverer dem på en stor skjærefjøl. Er det en mer uformell setting setter vi frem løyromboksen, rømmen og fint oppkuttet grønnsaker slik at alle kan lage sin egen løyromtoast. Det pleier å være veldig populært. Denne forretten er også veldig populær hos barna. Dagen etter vi hadde spist løyrom sist kom Anna fornærmet hjem fra barnehagen: " Mamma, jeg vil ikke ha sånn kaviar fra tube på nista, jeg liker sånn fra boks mye bedre!" Vel, sånne vaner tror jeg ikke vi skal innføre her i huset, men det er uansett godt å vite at det falt i smak! 

HOVEDRETT: «Langtidsstekt lammelår med ramsløkpesto og potetsalat»

Det er lite som gir meg så påskestemning som å komme tilbake på hytta (eller hjemme for den saks skyld) etter en skitur i påskesol og kjenne lukten av rosmarin og lam fra et lammelår som har fått steke på lav varme hele dagen. På påskeaften blir det derfor langtidsstekt lammelår til middag. Vi skal være store og små til bords, og jeg synes ofte det er bedre  - og mer populært for de små - å servere lam med et annet tilbehør enn den tradisjonelle sjysausen og de ovnsbakte potetene. De siste årene synes jeg bare det blir bedre og bedre å spise lammelår med kalde sauser som tzatziki, aioli eller en god sennep, focaccia eller lefser og potetsalat, enten kald eller lun (med fetaost og soltørkede tomater). Her har vi marinert lammelåret med en ramsløkspesto og servert det med en kald potetsalat, foccacia og aioli. Som dere ser på bildet var det en liten gutt som ikke klarte å vente til bildet var tatt med å forsyne seg...

DESSERT: «Mini-pavlova med sitronkrem og bringebær“

Etter løyrom og lammelår- passer det perfekt med en søt, frisk avslutning. En minipavlova med frisk youghurt, søtsyrlig sitronkrem og søte bringebær på toppen er en perfekt finale på en treretters påskemiddag. At den er gul i fargen passer jo også perfekt.  Er dere mange til bords er også denne desserten genial, da alle elementene kan gjøres klar i forkant. Så er det bare å sette den sammen rett før servering.  

Kyllingfrikassé

Man skal ikke undervurdere tradisjonsmat. Før påske var gjengen i familiematblogg samlet rundt en gryte med kyllingfrikassé. Det var skjønn enighet om at dette var godt. Det var heller ikke vanskelig å se at dette falt i smak hos minstemann. Med ansiktet fullt av frikasse spiste hun med begge hender og sa "nammenammenamm" :)  Treåringene var også veldig fornøyd med flattbrødet som de kunne dyppe og bruke som skje.  Vi voksne hadde igjen fått smaken på en av barndommens søndagsmiddager og var helt enig om at dette skal lages til storfamilien i påsken. Sunt, enkelt, smakfullt og veldig godt!

Du trenger:
1 kylling (rå) (evnt høne) 
1 laurbærblad
5 pepperkorn
1 løk delt i fire
salt
3 gulrøtter
1/4 kålrot
2 vårløk
4- 6 poteter avhengig av størrelse

1 liter kyllingkraft
1 dl fløte
50 gram smør
50 gram mel
hakket persille til servering

Slik gjør du:
Ha kyllingen i en gryte og dekk den med kaldt vann. Ha i laurbærbladet, pepperkorn, og salt - og kok opp. La kyllingen småkoke under lokk i ca 2 timer. Skum av underveis. Kyllingen er nå veldig mør. Sil av kraften. Plukk så kjøttet av kyllingen og legg dette til side. (kyllingkraften er ikke så smakfull som om du hadde laget hønsefrikassé så om du syntes kraften smaker for lite kan du tilsette 1-2 ekstra buljongterninger)

Skrell grønnsakene og del dem i like deler. Smelt smøret i en kjele hvor du har i grønnsakene. Ha i litt og litt mel og spe på med den avsilte kyllingkraften. Kok dette, og la det koke til grønnsakene er møre. Før servering har du i fløte og kyllingen. Ha et persilledryss over. Server med flatbrød eller godt brød.

Eggesalat

Denne eggesalaten fikk jeg servert hos Mette Mari en av de første gangene vi var hos henne i barselgruppe og den har jeg laget sikkert hundre ganger etter det. Hver gang jeg har servert den til venner vil de alltid ha oppskriften, så denne oppskriften har fått bein å gå på og den anbefales på det varmeste. Den er veldig lett å lage, og er et perfekt tilskudd til frokost- eller lunsjbordet i påsken. 

IMG_3689.jpg

Du trenger:
6 egg
1 - 1,5 dl majones (oppskrift på hjemmelaget majones finner du her)
1-2 vårløk - finkuttet
salt og pepper

Slik gjør du:
Hardkok eggene (ca 10-12 minutter) før du deler dem opp med en eggedeler. Jeg pleier å dele eggene begge veier. Bland inn majonesen og den finhakkede vårløken. Server på godt brød. Holdbar 3-4 dager i kjøleskap.

Hvis du vil gjøre salaten litt lettere så kan du fint redusere mengden majones og heller blande inn litt crème fraîche eller lettrømme. 

Havreharer

Det skal ikke mer til enn to ører og to øyne for at påskebaksten blir enda mer populær hos barna. Husets små har allerede forhåndsbestilt disse havreharene til lunsj i påsken. Det beste av alt er at de er så lette å lage at selv de små barna kan være med å bake. 

 Du trenger: ( til ca 24 -30 havreharer) 
700 gr hvetemel
50 gr sammalt mel
100 gram havregryn  
50 gr fersk gjær
5 dl melk
100 gr meierismør (temperert)
2 egg
en god klype salt

Slik gjør du: 
Ha mel, havregryn salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader - rør ut gjæren.  Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt og litt.

Hev til dobbel størrelse ca 1 time -Del opp deigen i emner på ønsket størrelse (24-30 stk), ta så av en liten del av hver bolle som du ruller ut til ører og setter på toppen av bollen. Bruk en spisepinne eller lignende til å stikke ut øyne. Etterheves under et kjøkkenhåndkle i ca 30 minutter.

Stekes på 240 C i 10-12 minutter. 

Søte påskekort

Inspirert av babyccinokids har vi laget påskekort.  Et hvitt ark, et par tusjer, gulmaling og en pekefinger er alt som skal til for å lage disse skikkelig søte kortene med små polka-kyllinger. Ikke kommet helt i påskestemning? ta med barna på et lite påskeverksted og lag disse kortene til noen dere er glad i. Selv ganske små barn klarer å lage de fine gule kyllingene med fingeren.

IMG_3431.jpg
IMG_3430.jpg
IMG_3429.jpg

Hjemmelaget Kvikk-lunsj

Kvikk-lunsj er den ultimate påskesjokoladen. Men har du prøvd å lage den selv? Jeg har i utgangspunktet tenkt at kvikk-lunsj er så godt i seg selv at det nesten ikke kan bli bedre, men det kunne det! Dessuten var det en perfekt bakst å ta med barna på, både å kjevle, steke i vaffeljern og dyppe i sjokolade. Kanskje dette er noe å lage om dere skal ha et lite påskeverksted i løpet av påsken? Og med den bonusen at dere har laget den perfekte sjokoladen å ta med på tur, eller ut i solveggen etterpå☀️

IMG_3592.jpg

Du trenger (til ca 20-30 små kjeks)
60 g romtemperert smør
60 g melis
175 g mel
1 egg
1 liten ts bakepulver
1 liten ts vaniljesukker
1 liten klype salt

200 gram melkesjokolade

Slik gjør du:
Pisk sammen det tempererte smøret med melisen. Her lønner det seg å bruke kjøkkenmaskin om du har. Ha så i resten av ingrediensene og kjør til du har en fast deig. Deigen kan bli litt smulete, så kna den til slutt for hånd for å samle den. 

Ha mel på et bakebord og kjevl ut deigen. Ikke ta så mye deig av gangen da den fort fester seg i bordet. Her brukte vi små pepperkake-former til å trykke ut deigen. Du kan også rute den opp med en kniv, dette avhenger av hvilken form du ønsker på kjeksen.  

Stek så kjeksene i et middels varmt vaffeljern. Våre kjeks var på den størrelsen at de fikk plass i hvert sitt hjerte i jernet. Stek i et par minutter til de er lett gyldne. Avkjøl kjeksen på rist. De er litt myke med en gang de kommer fra vaffeljernet, men blir sprø etterhvert.

Smelt sjokoladen over et vannbad. Dypp så kjeksen i sjokoladen. Avkjøl på rist i kjøleskapet til sjokoladen får satt seg. Oppbevares kjølig i en lufttett boks.

IMG_3595.jpg

Gul smoothie

Påske assosieres med fargen gult og det føles dermed helt riktig å servere gul smoothie til påskelunsjen. I denne smoothien har jeg blandet det jeg hadde av gule frukter, noe som resulterte i en perfekt gul og frisk påskesmoothie.

Du trenger:
400 gram oppkuttet gul frukt ( for eks mango, ananas, banan, appelsin- alt etter hva dere har og liker 🍊🍌
En neve isbiter
4 dl eplejuice
1-2 dl naturell youghurt (valgfritt) 

Slik gjør du:
Kjør det hele i en blender til en herlig påskegul smoothie.