Familiebrød

Visste du at du kan spare godt over 10 000 kroner i året på å bake brød selv? Ikke jeg heller. Ikke før vi gikk fra tre til fem i familien, og de to minste begynte å spise oss ut av huset. Vi som alltid hadde spist maks et brød pr dag, måtte plutselig ha to brød hver eneste dag for at det skulle være nok til matpakker og måltider hjemme.

I begynnelsen ble det ikke så mye baking, det var igrunn et par andre ting å holde på med de to minste, men så begynte vi å regne på det, og vi kom fram til at det gikk voldsomme summer på brød. Og når man egentlig er glad i å bake brød og vet hvor lett det er, føltes det rimelig meningsløst. Dermed var det bare å sette i gang. For det er jo ikke noe stort prosjekt å bake brød, ikke egenlig. Særlig ikke når man baker en av de eltefrie variantene, og man gjør det til en vane å røre sammen deigen før eller rett etter middag.

Tidligere har jeg brukt oppskrifter som gir ett brød, men nå var det bare å begynne å doble oppskriftene. Denne oppskriften henger på kjøleskapet vårt under overskriften “Familiebrød” - og det er i grunn det det er. Passe grovt, skikkelig godt, enkelt og kjapt å bake - og like godt både for store og små.

familiebr%25C3%25B8d%2B2.jpg

Til 2 brød trenger du:
700 gram hvetemel
100 gram havregryn
250 gram grovbakst (ferdig blanding)
1/2 pk tørrgjær
2 ts salt
1 ts honning
9 dl lunkent vann

Slik gjør du:
Rør sammen alle de tørre ingrediensene. Tilsett lunkent vann og honning og rør det godt sammen med en sleiv. Legg et håndkle over og la det heve i ca 1 time i bakebollen. Finn fram to vanlige brødformer. Bruk enten smør til å smøre formene, eller legg et ark med bakepapir i hver form. Hvis du smører med smør, er det veldig godt å strø litt grovt mel over slik at det blir et tynt lag i bunnen. Bruk en slikkepott og fordel deigen i de to formene. Deigen er klissete, og det er akkurat som den skal være.

Legg så et kjøkkenhåndkle over brødene og la dem heve i ca 30-40 minutter. Sett dem så midt i ovnen inn i en forvarmet ovn på 210 grader over - og undervarme. La brødet steke i ca 35 - 40 minutter. De 10 siste minuttene kan du gjerne snu formene slik at brødet slipper. Fjern formene og stek brødene videre, opp ned til bunnen også har fått en gylden, fin farge. Avkjøl på rist.