Treretters påskemeny

Enten påsken skal tilbringes på fjellet, ved sjøen eller hjemme, er det hyggelig å gjøre litt ekstra ut av påskeaften. Her er vårt forslag til en treretters påskemeny som både store og små kan like.

FORRETT: «Løyrom på toast»

Denne forretten er uten tvil en av våre favoritter. Det tror jeg flere av våre venner kan skrive under på, da den gjentatte ganger har blitt servert når vi har hatt middagsselskap.  Det er nemlig nesten ikke mulig å trå feil med løyrom servert med god rømme, rødløk og dill - med presset sitron over. Det er både utrolig godt og lite tidkrevende, noe som jo må sies å være ideelt. Noen ganger lager vi klar toastene før vi setter oss til bordet og serverer dem på en stor skjærefjøl. Er det en mer uformell setting setter vi frem løyromboksen, rømmen og fint oppkuttet grønnsaker slik at alle kan lage sin egen løyromtoast. Det pleier å være veldig populært. Denne forretten er også veldig populær hos barna. Dagen etter vi hadde spist løyrom sist kom Anna fornærmet hjem fra barnehagen: " Mamma, jeg vil ikke ha sånn kaviar fra tube på nista, jeg liker sånn fra boks mye bedre!" Vel, sånne vaner tror jeg ikke vi skal innføre her i huset, men det er uansett godt å vite at det falt i smak! 

HOVEDRETT: «Langtidsstekt lammelår med ramsløkpesto og potetsalat»

Det er lite som gir meg så påskestemning som å komme tilbake på hytta (eller hjemme for den saks skyld) etter en skitur i påskesol og kjenne lukten av rosmarin og lam fra et lammelår som har fått steke på lav varme hele dagen. På påskeaften blir det derfor langtidsstekt lammelår til middag. Vi skal være store og små til bords, og jeg synes ofte det er bedre  - og mer populært for de små - å servere lam med et annet tilbehør enn den tradisjonelle sjysausen og de ovnsbakte potetene. De siste årene synes jeg bare det blir bedre og bedre å spise lammelår med kalde sauser som tzatziki, aioli eller en god sennep, focaccia eller lefser og potetsalat, enten kald eller lun (med fetaost og soltørkede tomater). Her har vi marinert lammelåret med en ramsløkspesto og servert det med en kald potetsalat, foccacia og aioli. Som dere ser på bildet var det en liten gutt som ikke klarte å vente til bildet var tatt med å forsyne seg...

DESSERT: «Mini-pavlova med sitronkrem og bringebær“

Etter løyrom og lammelår- passer det perfekt med en søt, frisk avslutning. En minipavlova med frisk youghurt, søtsyrlig sitronkrem og søte bringebær på toppen er en perfekt finale på en treretters påskemiddag. At den er gul i fargen passer jo også perfekt.  Er dere mange til bords er også denne desserten genial, da alle elementene kan gjøres klar i forkant. Så er det bare å sette den sammen rett før servering.