Jordbær med crumble

Sommerdager på hytta eller hjemme. Lyst på en liten dessert? Kanskje har du plukket eller kjøpt jordbær langs veien. Vil du oppgradere litt -kan du lage en crumble som setter den lille spissen på desserten.  Server med kesam, vaniljeis eller naturell yoghurt som du tilsetter litt vanilje eller melis i. Vipps så har du sommerens beste - og enkleste dessert. 

 

Crumble:
55 gram smeltet smør
25 gram brunt sukker
1 ss honning
1/2 ts bakepulver
litt kanel
1/4 ts salt
30 gram havregryn
80 gram hvetemel

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Legg et bakepapir på en stekeplate. 

Smelt smør. Rør i brunt sukker og honning. Tilsett bakepulver, kanel og salt og rør det hele sammen. Du trenger ikke kjøkkenmaskin til dette. Bare bruk en sleiv. Tilsett så havregryn og rør rundt. Til slutt tilsetter du hvetemel og blander alt godt sammen til deigen består av både store og små smuler. Hvis den er for klissete tilsetter du litt mer mel for å få denne smule-effekten. 

Hell smulene over bakepapiret. Stek midt i ovnen i 5 minutter før du rører rundt i blandingen slik at alt blir jevnt stekt. Sett tilbake i ovnen og stek i ytterligere 5-10 minutter til blandingen er gylden brun. Ta ut og la det avkjøles på brettet. 

Ha smulene over i en lufttett glass. Oppbevar dem i romtemperatur. Da holder de minst en uke. 

Iskaffe


God morgen:) Kan jeg friste med en iskaffe i varmen? Jeg begynte å lage min egen iskaffe for et par år siden, iskaffen ble til som følge av at mannen alltid løp fra den siste espressoen han lagde på morgenen. Siden jeg ikke er så gla i espresso og mindre gla i å kaste mat, frøys jeg ned Epressoen i isterninger. Jeg testet med et par-tre terninger i et glass melk en varm sommerdag, og for en suksess! Har vært min iskaffe-favoritt siden, så godt, så enkelt😋☀️☀️☀️

IMG_5055.JPG

Til iskaffen trenger du:
3-4 isbiter laget av espresso
2-3 dl melk
evnt en ts eller to med brunt sukker om du foretrekker søt kaffe

Slik gjør du:
Frys ned espressoen i små isbitformer. Når du har lyst på en iskaffe har du 3-4 isbiter i et glass kald melk. Smak til med litt brunt sukker om du liker litt søt kaffe. Deretter gjenstår bare å røre rundt og i løpet av noen minutter (i hvertfall i denne varmen) begynner kaffeterningene å smelte og du har en deilig iskaffelatte.

 

Smoothie med banan og havregryn

God morgen:) Hva med å lage en skikkelig digg smoothie til frokost i dag. Denne er ikke bare god, den er også sunn og metter godt. Ha en nydelig sommerdag:)

IMG_4984.jpg

Du trenger til et stort glass (1 person)
1 banan (gjerne frossen)
2 dl melk
2 gode ss youghurt naturell
2 gode ss havregryn
1 ts honning
Noen isbiter om du ikke bruker frossen banan

Slik gjør du det:
Kjør alt sammen til en herlig smoothie i en blender og ha en god dag! 

 

Denne saken er publisert på plusstid.no

 

Frossen yoghurt med bær og banan

God morgen:) Hva med å starte dagen med frossen yoghurt med bær og banan? Den er like sunn som den er god. Toppet med litt bær og granola blir dette en mettende og forfriskende frokost. Ha en deilig sommerdag:)
 

IMG_4884.jpg

Du trenger
5 dl yoghurt naturell (gjerne gresk type)
0,5 -1 dl akasiehonning
400 g fryste bær (jeg liker en blanding av  blåbær og jordbær, men synes også det er godt med litt frossen banan oppi. Her kan du bruke det du liker, frossen mango er også kjempegodt. 

Slik gjør du:
Kjør alle ingrediensene raskt sammen i en blender til bærene og bananen er most. Dette bør gjøres litt raskt så ikke det smelter i prosessen. Konsistensen blir nærmest som softis. Synes du den blir litt tynn eller smelter for mye, kan du ha den litt i fryseren før du spiser den.

Jeg liker å toppe den frosne yoghurten med litt granola og friske bær.

Lapper til 17 mai-frokosten

God morgen☀️ Og gratulerer med dagen🇳🇴 Her har vi laget en tradisjon på at vi spiser lapper til frokost før finstasen tas på. Servert med yoghurt og bær får frokosten fargene rødt, hvitt og blått, noe som pleier å sette  små og og store i skikkelig nasjonaldagstemning. Dessuten er disse lappene skikkelig gode. Hvorvidt du velger melk, juice eller bobler til drikke ved siden av, anbefaler vi uansett at det serveres i høye glass! Ha en nydelig 17.mai 🇳🇴☀️☀️☀️ 

Dette trenger du til lappene
2 egg
100 gram sukker
60 gram meierismør
5 dl kefir
375 gram hvetemel
0,5 ts natron
0,5 ts hornsalt


Slik gjør du :
Pisk egg og sukker til eggedosis. Ha i smeltet smør og kefir. Ha deretter i melet - litt og litt om gangen mens du rører. Ha natron og hornsalt i til slutt.  La røren svelle minst en halvtime.

Så er det klart for steking - enten i stekepanne eller på takke. Du steker lappene på middels høy varme i en tørr panne.

Pølsebrødkrans til 17 mai

På 17. mai har vi som tradisjon å grille pølser. Pølser kan være alt annet enn kjedelig. En oppgradert pølsemiddag kan faktisk være en nasjonaldagmiddag verdig. Av tilbehør pleier jeg å servere kålsalat, syltet rødløk og hjemmelaget ketsjup. Pølsebrødene baker jeg ofte selv. I år er planen å steke pølsebrødene sammen slik at de blir til en dekorativ krans. Ikke bare pynter det opp bordet, men pølsebrødene blir mindre tørre når de stekes på denne måten.

IMG_4807.jpg

Til en pølsebrødkrans med ca 12 pølsebrød trenger du:
425 gram hvetemel
(evnt kan noe av melet byttes ut med sammalt hvete for grovere brød)
3 dl melk
30 gram temperert meierismør
0, 5 ts salt
1 egg
0, 25 gram fersk gjær ( eller en halv pose tørrgjær)
Melk til pensling
Evt. strø over sesamfrø

Slik gjør du det:
Bland alle de tørre ingrediensene, ha egget og  den lunkne melken. Bruker du fersk gjær rører du dette ut i melken før den tilsettes de tørre ingrediensene. Ha tilslutt i det tempererte smøret. Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter.

Dekk så bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted i ca 1 time. Ha deigen på et melet bakebord og del deigen i ca 12 deler. Rull ut som boller som du igjen former til avlange pølsebrød. Legg så pølsebrødene inntil hverandre slik at det blir som en krans. La de etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 40 minutter. Pensle med melk og strø over sesamfrø hvis du ønsker det. 

Stekes på 225 grader - midt i ovnen i ca 10 minutter til de er gyldne og fine. Avkjøles på rist.

Disse kan fint fryses. De tines da på benken og varmes noen minutter på 175 grader varmluft rett før servering.

Slik lager du chiagrøt

Har du kastet deg på chiafrø-bølgen ennå? Hvis ikke er det på tide å komme igang. 
Disse små superfrøene er stappfulle av smarte byggeklosser til kropp og sinn og egner seg perfekt i kjøleskapsgrøt og pudding.

IMG_3468.jpg

Jeg var lenge litt usikker når det gjaldt chiafrø. Hva skulle jeg bruke dem til? Så viste det seg altså at de kunne brukes til alt.

Chiafrø er små næringsbomber som inneholder mer kalsium enn melk, mer antioksidanter enn blåbær og mer omega-3 enn laks.

Tre gode grunner bare der til å gi det et forsøk altså. De er også i stand til å absorbere 12 ganger sin egen vekt, noe som gjør superfrøene perfekt til å lage kjøleskapsgrøt eller pudding.

Med denne fremgangsmåten tar det deg ca 5 minutter på kvelden og deretter har du en nydelig og sunn frokost stående klar i kjøleskapet morgen etter.

Du kan bruke hva slags melk du vil. Havremelk, mandelmelk, rismelk eller vanlig melk fungerer utmerket. Ønsker du litt nøtter i grøten er det veldig godt å tilsette det kvelden før, da setter de god smak på melken.

Jeg liker godt å toppe den ferdige grøten med litt yoghurt naturell, honning og friske bær. Litt granola på toppen er heller ikke feil. Prøv deg fram og finn din favoritt!

IMG_3713.jpg

Til 1 porsjon trenger du:
1,5 dl havregryn
2 ss chiafrø
1 dl melk
1 dl eplejuice
litt kanel
evt en liten neve hakkede mandler

Topping:
2 ss yoghurt naturell
frukt etter eget ønske
evt litt akasiehonning

Slik gjør du:
Rør sammen havregryn, chiafrø, melk og eplejuice direkte i et serveringsglass. Et lite norgesglass med lokk egner seg perfekt. Tilsett bittelitt kanel og en liten neve grovhakkede mandler hvis du ønsker det før du rører alt sammen.  Ta på lokket og sett grøten i kjøleskapet. La den stå der i minst 6 timer. Server med feks med yoghurt naturell og friske bær. 

 

Denne saken er skrevet i samarbeid med - og publisert på plusstid.no

Om grønnsaksmos og å fryse ned babymat

De siste ukene har vi testet ulike grønnsaksmoser her hjemme. Det er både gøy og litt frustrerende, for den ene dagen spiser de både med nysgjerrighet og glede, mens den neste bare rynker de på nesa over den samme maten, og vil ikke ha.

I denne perioden er fryseren redningen. Jeg har laget grønnsaksmos av ulike varianter og fryst ned i terninger i en genial silikonform som jeg anbefaler å skaffe seg med en gang. Med denne formen er det lett å vippe ut terningene av den fryste grønnsaksmosen og ha dem over i en pose som du merker med innholdet. Når det er klart for middag tar jeg opp et passende antall terninger - for tiden er det gjerne to terninger til hver -  og har det i en liten kjele i vannbad eller på lav varme. Da tar det bare et par minutter før middagen er klar, noe som er nødvendig her i huset. Når du bruker fryseren på denne måten sparer du masse tid, samtidig som du slipper å kaste mye mat. 

Denne grønnsaksmosen er en av favorittene til Agnes og Ola. Butter-pumpkin, eller smørgresskar som det heter på norsk. Det smaker veldig godt og søtt, og de spiser såpass mye av denne mosen at det faktisk føles som en liten middag.  Med godt økologisk smør får de også i seg litt godt og nødvendig fett. 

IMG_7438.JPG

 Til ca 2 isterningsbrett (24 grønnsaksterninger) trenger du:

1 smørgresskar
4 ts økologisk smør

Slik gjør du:
Skrell gresskaret og fjern frøene. Del opp i små biter og ha en i en kjele med vann. Kok opp. La det koke ca 20 minutter til gresskaret er blitt helt mørt. Ta av varmen. Hell av vannet, men la det gjerne være igjen litt av vannet slik at mosen ikke blir så tykk. Tilsett smør og rør rundt. Bruk stavmikseren til du har en myk og klumpfri mos.

Ha mosen over i et isbit-brett og sett i fryseren. Når grønnsaksmosen er frossen kan du ta terningene ut av formen og ha dem i en liten plastpose som du merker med "Gresskarmos". Så kan du bare ta opp det du trenger, når du trenger det.

Tilsett evt litt revet ingefær hvis barnet ditt liker litt mer smak.

Pizzaboller

Pizzaboller er egentlig den ultimate søndagsbakst. 1. Den er perfekt å ha med på søndagsturen. 2. Du får brukt opp rester i kjøleskapet etter helgen. 3. Pizzabollene kan fryses og tas opp til niste i løpet av kommende uke. Med pizzaboller på lur i fryseren har du også den perfekte middag til de dagene hvor tiden til middag har et minustegn foran seg.

IMG_4400.jpg

Du trenger til gjærdeigen:
800-850 gr hvetemel, evt kan 100 gram erstattes med sammalt mel om du ønsker litt grovere boller
50 gr fersk gjær
5 dl melk
100 gr meierismør (temperert)
2 egg
en god klype salt

Du trenger til tomatsausen:
1 finhakket sjalottløk
1 fedd hvitløk
2 ss tomatpure
1 boks hermetiske tomater
0,5 ts sukker
litt frisk basilikum (kan droppes)
oregano (kan droppes)
salt og pepper

Fyll:
200 gram kokt skinke, salami eller spekeskinke, her kan du evt bruke kjøttdeig eller tacorester om du har det

150 - 200 gram revet ost (her kan du fint bruke det du har, gjerne gulost, cheddar, og parmesan - for seg selv eller i en blanding)

Slik gjør du: 
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader - rør ut gjæren.  Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt og litt.

Hev deigen til dobbel størrelse ca 1 time -

Mens deigen hever, lager du tomatsausen. La løk og hvitløk surre i litt olje uten at det tar farge. Tilsett tomatpureén og la den surre med et par minutter før du tilsetter de hermetiske tomatene. La sausen småkoke uten lokk i ca 15 minutter. Smak til med sukker, salt, pepper og krydderurter.

Når deigen har hevet, kan du ha den over på et melet bakebord, hvor du deler den i 15 -20 emner, avhengig av hvor store du ønsker pizzabollene. Rull hvert emne til boller og la de etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30 minutter. Mens bollene etterhever kan du varme opp ovnen til 225 grader (over og undervarme)

Lag så en god grop i hver av bollene, ha i kjøtt som du har delt opp i små terninger, så tomatsaus, før du har på raspet ost. Her er det populært med et lite oreganodryss på toppen.

Stekes ca 15 minutter på 225 grader.

Om jeg tar opp frosne pizzaboller, lar jeg de tine på benken før jeg varmer de opp på 180 grader varmluft i ca 5 minutter;)



 

Honningkjeks


Vi går nå inn i høysesong for kjeks, i hvertfall er det på vår og sommeren det spises desidert mest kjeks her i (eller utenfor) huset. Det henger nok sammen med at vi stadig skal på utflukt, ha en liten piknik eller rett og slett bare sitte ute å kose oss i solen. Det går jo nesten ikke an å kose seg uten noe godt å drikke eller spise. Kjeks er kjekt å pakke med seg, det søler ikke og det er så greit å bare holde i handa. I går serverte Anna egenbakte honningkjeks sammen med et glass melk til et par venninner på trappa i vårsolen, det var populært:)

Du trenger (til ca 12-16 kjeks)
85 gram smør
4 ss honning
125 gram melis
125 gram hvetemel
2 eggehvitter
 

Slik gjør du det:
Smelt smøret, ha i honningen. La dette avkjøles litt, før du kjører det i en kjøkkenmaskin sammen med mel og melis. Ha så i eggehvittene, før du pisker det hele sammen til du har en glatt, smidig røre. Bruk to spiseskjeer til å legge røren på en bakepapirkledd stekeplate. Stekes på 180 grader i 6-8 minutter. Avkjøles på rist, før de has i en lufttett boks.

Laks i lefse med nydelig soyaglace

Lyst på taco i dag, men tenker dere burde spist noe sunnere, kanskje sushi? Da har vi en god nyhet til deg. Du trenger ikke velge om du skal ha sushi eller taco til fredagskosen. Med rå laks servert i hjemmelaget lefse, toppet med en nydelig soyaglace har du laget verdens beste sushitaco. Og mest sannsynlig verdens beste helgemat!

IMG_3893.jpg

Du trenger:
400 gram laks (typ salmalaks)
sesamfrø

Chilimajones, kan du lage selv ved at du lager majones, oppskrift finner du her, i majonesen blander du  inn litt sriracha saus, eller du evnt kjøpe majones hvor du blander inn litt av chilisausen. Sriracha har også kommet med en egen chilimajones som er en av våre nye favoritter.

1 vårløk
1 agurk
1- 2 hjertesalat
koriander

lefser, (vi bruker greske pitabrød;) se oppskrift her

Til soyaglacen trenger du
100 gr sukker
1 dl hvitvinseddik
1 rød chili
ca 50 gr fersk ingefær
1 fedd hvitløk
1 dl ketjap manis (søt soyasaus)
en liten bunt koriander

Slik lager du soyaglacen
Kok opp sukker og eddik. Tilsett chili, ingefær hvitløk som du har kuttet opp i grove biter. Ha i ketjap manis og koriander og kjør alt sammen til en jevnt blanding i en blender eller med en stavmikser.

Del opp laksen i tynne strimler, anrett på fat og strø litt sesamfrø og fersk koriander over. Agurken og vårløken deler du opp i tynne staver, salaten vaskes. Ha salat vårløk og agurk i hver sine boller.

Så kan alle lage lefsene slik de ønsker: Jeg digger det med salat, laks, agurk, vårløk, rikelig med soyaglace og litt chilimajones eller sriracha saus over.


 

Tomat og mozzarellasalat

Tomat, mozzarella, basilikum og rødløk er en klassiker. En herlig kombinasjon, særlig hvis du ringler over litt god olivenolje eller balsamicoedikk. Men har du prøvd å sylte rødløken? Det tar tomatsalat til nye høyder,  en ny salatfavoritt?

IMG_4169.jpg

Du trenger:
Gode tomater, gjerne i forskjellig farge
mozzarella
basilikum
god olivenolje
balsamicoedikk
salt og pepper
syltet rødløk, oppskrift finner du her    

Slik gjør du det:
Kutt opp tomatene, og mozarellaen, Legg dette lagvis. Ringle over litt olivenolje og balsamicoeddik. Smak til med salt og nykvernet pepper før du serverer med syltet rødløk og raust med frisk basilikum. Server gjerne med godt brød og smør. 

Avokado med banan

Et perfekt lite måltid for de aller minste som er på vei inn i matverden med forsiktige små skritt. Kan lages når du er på tur eller hvis det er dårlig med tid. Jeg har også bedt om dette når vi har vært på restaurant! Kan spises fra 4 mnd. 

FullSizeRender.jpg

Du trenger:
1/2 moden avokado
1/2 moden banan

Slik gjør du:
Mos sammen avokado og banan med en gaffel. Voila! Server! 

Sesambrød

Etter at jeg fikk tvillingene i oktober ble jeg en flittig bruker av den fantastiske tjenesten "Brødboksen". Med to små i huset var det ikke mye tid eller overskudd til å bake brød, og de sorte boksene med varmt brød og ferskpresset juice utenfor døren var en like stor lykke hver eneste morgen. Men så gikk det slik det kan gå med ting som virker for gode til å være sanne - det viser seg at de faktisk er det. Brødboksen gikk konkurs og den sorte boksen ble stående tom utenfor døren. Dermed var det ikke noen annen utvei enn å børste støv av de gamle brødoppskriftene og begynne å bake igjen.

Denne brød-oppskriften er den jeg har brukt mest den siste tiden. Ifølge samboeren min er dette det beste brødet jeg har bakt og jeg tror kanskje jeg er enig. Det krever både en kjøkkenmaskin og litt tid, men hvis du husker å sette deigen før du skal ut å gå tur eller ut av huset en liten tur, gjør det ingen ting om det hever litt lengre enn det står i oppskriften. Det blir to brød, slik at ett kan fryses ned. Dvs. slik kan det gå. Her har vi imidlertid hatt en tendens til å spise opp nesten et helt brød til kveldsmat og jeg har måttet ta opp det andre brødet igjen nesten før det har blitt frossent. Det smaker supergodt, enten det er ferskt eller har vært en liten (snartur) i fryseren. 

IMG_3804.jpg

Til 2 brød trenger du;
7dl lunkent vann
1/2 pk tørrgjær
600 gram hvetemel
140 gram sammalt spelt
100 gram havremel
100 gram havregryn
50 gram sesamfrø 
5 g salt  
1 ts honning  
vann, sesamfrø til pensling  

Slik gjør du:
Bland sammen alle ingrediensene. Elt i maskin i ca 15 min. Evt 20-25 min for hånd. Dekk til og la deigen hvile i 1 time.  Dekk to brødformer med bakepapir. Del deigen i to og legg hver del i formene. Pensle med vann og dryss over sesamfrø. Dekk m håndkle og la heve i 1-2 timer. 

Stekes på 230 grader i ca 25-30 min.  Ta gjerne brødet ut av brødformer etter ca 20 min og snu brødet på hodet før du lar det steke videre. Da blir skorpen sprø over det hele. 

Laksepoke

Inspirert av Lise Finckenhagen har vi prøvd å lage «Laksepoke» for første gang. Noe av det hippeste i matverden og på instagram det siste året. Men hva er i alle dager en «poke»? Jo, det er gatemat fra Hawaii. Mer trendy salat skal du altså lete lenge etter. Anna på fem, syntes hvertfall det er kult å ønske seg en poke til middag. Og jeg kan godt spise poke hver dag jeg, selv når den ikke er så hipp som den er nå -  for det er rett og slett en sunn, fresh, rå fiskesalat med masse gode smaker. 

Du trenger:
400 g laks (fersk i sushikvalitet)
1 rødløk
2 avocado
1 vårløk
saften fra 1 lime
en liten ss sesamolje
2 ss sesamfrø
2 ss soyasaus
2 ss syltet ingefær
masse frisk koriander
sprøstekt løk

1-2 dl majones
1-2 ss sriacha saus

Slik gjør du
Skjær opp laksen i små skiver eller terninger. Skjær så opp avocado, vårløk og rødløk.
Bland så laksen og grønnsakene sammen med sesamolje, soyasaus, ingefær, og sesamfrø
Smak til med salt og lime og topp det hele med fersk koriander og sprøstekt løk.

Serveres sammen med chilimajones (som du lager ved å blande majones og sriacha saus) smak deg til hvor sterk du liker den.

Når jeg lager Poke´til barna koker jeg gjerne litt ris ved siden av, så spiser de laks, ris og avocado toppet med soyasaus.
 

Arme riddere i form

God morgen☀️ I dag har dere kanskje nybakt brød eller rundstykker på påskebordet? Men hva skal dere ha til frokost i morgen? Butikkene er stengt, bakelysten er laber og brødet fra i dag frister lite. Hva med å lage arme’ riddere i form? Vi kom over denne geniale oppskriften fra ‘Mat på bordet’. Med minimal innsats i kveld, får du brukt opp både brød, melk og eggrester. Og det kan trylles frem en deilig nystekt frokost i morgen tidlig. De arme ridderne smaker nydelig med litt rømme, bær, marmelade, litt godt smør eller ost. En påskeavslutning verdig🐣☀️Oppskriften finner du på familiematblogg.no i vår egen påskekategori 🐣

IMG_3622.jpg

Du trenger:
6 skiver brød
4 egg
2 dl melk
1-2 ss honning

Slik gjør du det:
Bruk det du har av brødrester og del det opp i mindre firkanter. Ha de oppdelte brødbitene oppi en bolle. Bland sammen egg, melk og honning. Ha det oppdelte brødet i en liten brødform som du har dekket med bakepapir, hell over egg og melkblandingen. Ha plast over og la det stå i kjøleskapet over natten.

Neste morgen setter du ovnen på 180 grader, og steker "brødet" i ca 40 minutter.

Ta det ut av formen ved servering. Det smaker kjempegodt servert med rømme, syltetøy, friske bær, ost eller bare godt smør.

Påskefrokost

Påskefrokosten trenger ikke være kjedelig. Med enkle grep og litt kreativitet kan hele familien fort komme i skikkelig påskestemning. Det skal kanskje ikke mere til enn å starte dagen med noen søte eggkyllinger, en egghare, eller kanskje en pannekakeharepus?

Til eggkylling og egghare trenger du:
hardkokte egg (kokt i ca 10 minutter)
eggdeler
gulrot og rosmarin til pynt
kjøpte godteriøyne (men her kan du for eksempel bruke litt sjokoladesaus også)

Til pannekakeharepus trenger du:
Pannekake (oppskrift finner du her)
en hjerteform (et hjerte til ansikt, og et delt hjerte til ørene, bruk feks pepperkakeformer)
her har jeg brukt nonstop, og smågodt til nese og tenner, men du kan også bruke feks blåbær til øyne, mandel til nese og oppdelt banan el jordbær til tenner. 

Appelsinkake


Når vi skal handle inn til påskeferien er middager og i grove trekk lunsjen planlagt. Når det kommer til påskebakst derimot, planlegger jeg ikke så nøye. Men det jeg gjør, er å lagre flere oppskrifter som jeg tenker å bake i løpet av påsken🐣 Det er ofte lett, god bakst som kan bakes med det som finnes av ingredienser på hytta eller hjemme. En kake jeg garantert kommer til å bake i påsken, er denne superenkle appelsinkaken. Skikkelig saftig og god:) 

IMG_3408.jpg

Du trenger
200 gram hvetemel
2,5 ts bakepulver
100 gram brunt sukker
1 ts salt
150 gram yoghurt naturell
3 egg
2 ts vaniljesukker
1 dl nøytral olje
saften av 2 appelsiner
Revet skall av 2 appelsiner

Melis

Slik gjør du
Sett ovnen på 180 grader
Rør sammen egg, olje sukker, appelsinsaft og yoghurt. Rør så inn resten av ingrediensene, rør det hele sammen til røren er klumpfri. Hell så blandingen over i en liten brødform som du har kledd med et bakepapir.
 

Stekes på 180 grader i ca 55 minutter.

Jeg synes kaken er søt nok i seg selv, så jeg liker å bare gi den et lite melisdryss, men du kan også lage melisglasur hvor du blander melis og vann og evt litt appelsinsaft - som du har på kaken.

Pølser med godt tilbehør

Og der var påskeferien i gang for mange:)  Kanskje er dere alt kommet opp på hytta? Her nytes en rolig hjemmehelg, så et par arbeidsdager før det blir påskeferie på fjellet. Uansett vær, føre eller hvor vi er i påsken liker vi å spise god mat. Er det fint vær spiser vi så mange måltider som mulig ute. Jeg elsker mat som kan grilles, enten på grill eller bålpanne. I år blir vi en god gjeng på hytta og da er det perfekt med mat som er lett å lage til mange. Pølser med godt tilbehør oppfyller alle kriterier. Men for at en pølsemiddag skal være skikelig god trengs gode pølser og godt tilbehør. Her får du oppskrift på vårt favoritt tilbehør til pølsefesten.  Det beste er at det meste kan lages klart i forkant. Så er det bare å fyre opp grillen og håpe at solen skinner - slik at pølsene (med godt tilbehør;) kan nytes i solveggen.

IMG_3534.jpg

Under finner du oppskrift på noen av pølse-tilbehørene vi liker best, du trenger for all del ikke lage alle til en pølsemiddag. Prøv deg frem og finn deres favoritter.

Syltet rødløk, oppskrift finner du her
Chimichurri, oppskrift finner du her
Her finner du oppskrift på  kålsalaten,
Her finner du oppskrift på hjemmelaget ketsjup

TIl Sennepsausen trenger du:
1 ss dijonsennep
3 ss bodsennep
1 ss grov sennep
1 eggeplomme
1 ss akasiehonning
salt
pepper
1 dl solsikkeolje

Slik gjør du
Rør sammen sennep, eggeplomme, honning, salt og pepper: Spe med olje.
Nb! alle ingrediensene bør være romtempererte.

Til ca 12 pølsebrød trenger du:
Ca 425 gram hvetemel
3 dl melk
30 gram temperert meierismør
0, 5 ts salt
0, 25 gram fersk gjær ( eller en halv pose tørrgjær)
1 egg
Melk til pensling
Evt. strø over sesamfrø

Slik gjør du det:
Bland alle de tørre ingrediensene, ha i egget og den lunkne melken. Bruker du fersk gjær rører du dette ut i melken før den tilsettes de tørre ingrediensene. Ha tilslutt i det tempererte smøret. Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter.

Dekk så bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted i ca 1 time. Ha deigen på et melet bakebord og del deigen i ca 12 deler. Rull ut som boller som du igjen former til avlange pølsebrød. La de etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 40 minutter. Pensle med melk og strø over sesamfrø hvis du ønsker det. 

Stekes på 225 grader - midt i ovnen i ca 10 minutter til de er gyldne og fine. Avkjøles på rist.

Disse kan fint fryses. De tines da på benken og varmes noen minutter på 175 grader varmluft rett før servering.

Gyros

Dette må dere prøve. Vi prøvde å lage denne retten for første gang forrige fredag og synes det var så godt at vi like så godt tok en reprise på lørdag da vi skulle ha gjester. Oppskriften fant jeg på Godt.no - signert Lise Finkenhagen. Men svinenakken som er i den opprinnelige oppskriften har jeg byttet ut med entrecôte samt gjort noen andre små endringer. Det er også typisk gresk at det serveres pommes frites inni gyrosen - det kan anbefales for det var utrolig godt. Dette var særlig populært hos husets små.

Dette trenger du:
ca 600 gram entrecôte
1 fedd hvitløk
1 rødløk
3 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik
0,5 ss flytende honning
2 ss hakket frisk oregano
2 ss hakket frisk timian
2 ss hakket frisk rosmarin
salt og kvernet sort pepper
olje til steking

Til servering:
finsnittet løk
grovhakkede tomater
hakket persille
pitabrød (se oppskrift her)
tzatziki - se oppskrift her
evt. pommes frites

Slik gjør du det:
Skjær kjøttet i strimler. Finhakk løk og hvitløk. Bland kjøtt, løk og hvitløk sammen med olje, eddik, honning og urter. La kjøttet marinere minst en time, men gjerne over natten.

Stek kjøttet i en stekepanne med salt og pepper - stek det på høy varme til kjøttet har fått en fin stekeskorpe ca 3-4 minutter.

Fyll pitabrødene med tzatziki, kjøtt, løk, tomater, persille - og gjerne pommes frites.