Sesambrød

Etter at jeg fikk tvillingene i oktober ble jeg en flittig bruker av den fantastiske tjenesten "Brødboksen". Med to små i huset var det ikke mye tid eller overskudd til å bake brød, og de sorte boksene med varmt brød og ferskpresset juice utenfor døren var en like stor lykke hver eneste morgen. Men så gikk det slik det kan gå med ting som virker for gode til å være sanne - det viser seg at de faktisk er det. Brødboksen gikk konkurs og den sorte boksen ble stående tom utenfor døren. Dermed var det ikke noen annen utvei enn å børste støv av de gamle brødoppskriftene og begynne å bake igjen.

Denne brød-oppskriften er den jeg har brukt mest den siste tiden. Ifølge samboeren min er dette det beste brødet jeg har bakt og jeg tror kanskje jeg er enig. Det krever både en kjøkkenmaskin og litt tid, men hvis du husker å sette deigen før du skal ut å gå tur eller ut av huset en liten tur, gjør det ingen ting om det hever litt lengre enn det står i oppskriften. Det blir to brød, slik at ett kan fryses ned. Dvs. slik kan det gå. Her har vi imidlertid hatt en tendens til å spise opp nesten et helt brød til kveldsmat og jeg har måttet ta opp det andre brødet igjen nesten før det har blitt frossent. Det smaker supergodt, enten det er ferskt eller har vært en liten (snartur) i fryseren. 

IMG_3804.jpg

Til 2 brød trenger du;
7dl lunkent vann
1/2 pk tørrgjær
600 gram hvetemel
140 gram sammalt spelt
100 gram havremel
100 gram havregryn
50 gram sesamfrø 
5 g salt  
1 ts honning  
vann, sesamfrø til pensling  

Slik gjør du:
Bland sammen alle ingrediensene. Elt i maskin i ca 15 min. Evt 20-25 min for hånd. Dekk til og la deigen hvile i 1 time.  Dekk to brødformer med bakepapir. Del deigen i to og legg hver del i formene. Pensle med vann og dryss over sesamfrø. Dekk m håndkle og la heve i 1-2 timer. 

Stekes på 230 grader i ca 25-30 min.  Ta gjerne brødet ut av brødformer etter ca 20 min og snu brødet på hodet før du lar det steke videre. Da blir skorpen sprø over det hele.