Julebrød

I dag skal vi bake julebrød! Nybakt julebrød eller julekake med godt smør er noe av det aller beste jeg kan få i adventstiden. Og det tror jeg resten av familien kan skrive under på! Sist jeg bakte disse, skulle jeg en raskt tur i butikken, og da jeg kom tilbake var den ene kaken forsvunnet, og minstemann lurte på når jeg skulle bake dette fantastiske brødet igjen! Nå er deigen satt! og etter julegrøten skal vi kose oss med julekortskriving og julebrød med masse smør! Oppskriften er signert “Godt Brød” og vi anbefaler deg virkelig å teste den.

IMG_0306.jpg

Du trenger
20 gr havregryn
1 dl +2,5 dl vann
550 gr hvetemel
110 gr sukker
4 ss solsikkeolje
30 gr fersk gjær
3 gr salt
6 gr kardemomme
200 gr rosiner

Slik gjør du det
Kok opp 1 dl vann, bland i havregrynet - og la dette avkjøles i bakebollen.
Bland så i resten av ingrediensene med unntak av rosinene. De 2,5 dl med vannet skal være lunkent og her rører du ut gjæren. Om du bruker tørrgjær har du det oppi sammen med de tørre ingrediensene.

Elt i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter, ha i rosinene og elt 5 minutter til.

La deigen heve i bollen ca 1 time med et kjøkkenhånkle over. Del så i to like emner, og form de til to boller, la de hvile under håndkle på benken i ca 15 minutter. Form så julebrødene til ønsket størrelse - om du ønsker de runde eller litt avlange. .

La de så etterheve under kjøkkenhåndkle til dobbel størrelse (ca 1-2 t)

Stek på 200 grader i ca 25 minutter.

Ingefær- og kanelkjeks

Adventstiden er tiden for hjemmebakte småkaker og kjeks. I dag skal du få oppskrift på noen deilige sprø, smaksfulle ingefær- og kanelkjeks. Deigen til disse kjeksene kan du fint fryse. Når deigen fortsatt er litt frossen, er den perfekt å skjære opp i tynne skiver før kjeksene legges på brett og stekes. Om dere ikke spiser opp alle selv, er disse fine å pakke i en fin pose for så å gi bort som en hyggelig liten førjulshilsen (gjerne sammen med en god ost!) Du kan også pakke inn en rull med deig og gi bort den som den er. Perfekt for venninnen som ikke er så glad i å bake, men som elsker et kjøkken med lukten av nybakst!

IMG_0289.jpg

Til ca 50 kjeks trenger du:
200 g mykt smør
200 g sukker
1 egg
0,5 dl sirup
300 g hvetemel
2 ts malt ingefær
2 ts kanel
1 ts natron

Slik gjør du det:
Pisk smør og sukker hvitt (pisk gjerne i 10 minutter) Pisk så inn egget og sirupen. Rør inn de tørre ingrediensene. Rull deigen til en pølse i plastfolie.
Legg deigen i kjøleskapet i minst en time, så kan du skjære den i skiver med en kniv. (Deigen kan også fryses, det er da lettest å skjære den før den er helt tint)

Sett ovnen på 180 grader og dekk en stekeplate med bakepapir.
Legg de tynne skivene utover stekeplaten.
Stekes i ca 10 minutter midt i ovnen.
Avkjøles på rist.

IMG_0286.jpg
IMG_0213.jpg



Langtidsstekt (og perfekt!) ribbe

Er du nervøs for å lage juleribbe? Senk skuldrene. Følger du denne oppskriften tror jeg nesten vi kan garantere saftig, mørt svinekjøtt - og ikke minst sprø svor!

Spenningen er til å ta og føle på hver eneste jul - blir det sprø svor på ribba i år?

Spenningen er til å ta og føle på hver eneste jul - blir det sprø svor på ribba i år?

Jeg husker fortsatt da pappa stod med skibrenneren over ribba i håp om å redde svoren som så altfor blek og trist ut. Resultatet ble ofte en mer svidd enn sprø svor, og en litt skuffet forsamling som prøvde å overbevise seg selv om at det ikke var så farlig med den svoren. Men det er faktisk litt farlig med den svoren, fordi kombinasjonen av sprø svor smaker fantastisk sammen med mørt og saftig svinekjøtt.

Den tradisjonelle måten å steke ribbe på tar omtrent tre timer, og det er helt sikkert like store sjanser for å lykkes med både kjøtt og svor hvis du gjør det på denne måten, men vår erfaring er at vi av en eller annen merkelig grunn alltid blir stående bittelitt fortvilet over altfor blek svor som liksom ikke vil bli sprøstekt selv om vi tyr til både grill og maks overvarme.

Dette har imidlertid aldri vært et problem etter at vi begynte å langsteke ribbe. Da har vi nemlig endt opp med mørt og saftig svinekjøtt, og svor som ligner baconcrisp hver eneste gang. Og det uten noen store anstrengelser!

Derfor sverger vi til langsteking av ribbe. I tillegg er det en veldig behagelig måte å lage middag på, da maten mer eller mindre lager seg selv!

***

Trenger du inspirasjon til meny på julaften?
Sjekk vår 3-retters julemeny.

Lurer du på hva slags tilbehør du skal servere til ribba?
Vårt favoritt-tilbehør finner du her:
Hjemmelaget rødkål
Grønnkål med epler og bacon
Honningstekte epler med svisker og løk
Stekte poteter

IMG_8527.jpg

Du trenger:
500 gram tynnribbe per person
1 liter vann
3 laurbærblad
6 hvitløksfedd
1 tommelfingerstor fersk ingefær delt i mindre biter

Slik gjør du:
Skal du servere ribba på julaften begynner prosessen kvelden 21 desember. Gni ribba inn med rause mengder salt og grovkvernet pepper. Pakk ribba inn i aluminiumsfolie og la den ligge i kjøleskapet til den store dagen.

Hvis du tar utgangspunkt i at julemiddagen er ca 17.30 - må du starte ca kl 8 på morgenen. Sett ovnen på 180 grader (over og undervarme) Ribba legges med svorsiden ned i en stor ildfast form. Legg laurbærblad, hvitløk og ingefær i formen. Tilsett gjerne litt julekrydder hvis du ønsker det. Hell over vann. Legg alminiumsfolie over formen og sett den midt i ovnen. La stå i 45 minutter.

Ta ut ribba. Skru ovnen ned til 90 grader. La vann og krydder blir værende i stekepannen/den ildfaste formen. Ta av folien og krøll den sammen som en ball. Legg denne under ribba idet du snur den, slik at svoren vender opp.  Hvis du ikke har rutet svoren inntil nå, er dette det perfekte tidspunktet å gjøre det på, da svoren nå er medgjørlig og myk. Rut da svoren i ruter på 2 x 2.

Om du har et steketermometer stikker du det inn i den tykkeste delen av ribba. Sett så ribba inn igjen i ovnen. Deretter steker du ribba på lav temperatur i 7 timer til kjernetemperaturen viser 80 grader. Da skrur du opp varmen til 275 grader.

Nå må du følge med, for det som skjer inni ovnen på dette tidspunktet kan gjøre en nervøs ribbesteker lykkelig. Svoren begynner nå å poppe og forvandles til luftig baconsvor. Etter ca 20 minutter har du en perfekt ribbe.

La ribba hvile på kjøkkenbenken ca 45 minutter. Her er det viktig at du IKKE dekker til ribba. Da vil du ødelegge den fantastiske svoren du har drømt om hele året:)


TIPS: Kjøper du frossen ribbe er det lettest å rute svoren mens ribba fremdeles er halvfrossen. Tin ribba i kjøleskapet, da får du minst væsketap.

KLIKK FOR Å SE BILDER AV HELE PROSESSEN:

Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Hjemmelaget juletrepynt

Med trolldeig, et par små former, trå i fine farger og litt maling kan dere enkelt lage deres egen juletrepynt. Jeg har ikke laget trolldeig siden tidlig 90-tall, men da vi satt i gang synes nok jeg at denne aktiviteten var like gøy som barna. Og resultatet! Supersøt juletrepynt som er like koselig å pynte eget tre med, som å gi bort i en fin pose.

IMG_6693.jpg

Til trolldeigen trenger du:
1 dl salt
2 dl hvetemel
1 dl vann
1 ss matolje

Til monteringen trenger du:
Små former
en pinne til å stikke hull
evt maling
tråd i fine farger

IMG_6551.jpg

Slik gjør du det
Elt alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltrekrok. Deigen skal være ganske fast, så det er mulig du må tilsette litt mer mel.
La deigen hvile litt i kjøleskapet, så blir den lettere å jobbe med.

Kjevl ut og stikk ut små former, husk å lag små hull så du får hengt opp pynten.
Stek trolldeigen på 100 grader over- og undervarme til den er tørr. La den gjerne stå i ovnen over natten.

Når trolldeigen er tørr kan den males om du ønsker det. Fest så på tråder, slik at de kan henges opp der dere måtte ønske.

IMG_6556.jpg

Treretters julemiddag

Trenger du inspirasjon til årets julemiddag? Her er vårt forslag til en treretters meny til julaften!

IMG_1093.jpeg

Forrett: Røkelaksmousse på rugbrødtoast

Dette er den perfekte forretten til både ribbe, kalkun og pinnekjøtt.

Flere tips til forrett til julemiddagen:
Toast med løyrom

Hovedrett: Langtidsstekt (og perfekt!) ribbe

Etter vi kom over denne oppskrifter har ribba blitt vellykket hver eneste gang. Derfor tar vi ingen sjanser når vi lager årets julemiddag. Vi bruker denne oppskriften. Gi det et forsøk du også, jeg tror nesten vi tør å garantere at det blir en suksess!

Lurer du på hva slags tilbehør du skal servere til ribba?
Vårt favoritt-tilbehør finner du her:
Hjemmelaget rødkål
Grønnkål med epler og bacon
Honningstekte epler med svisker og løk
Stekte poteter

JULEDESSERT MED IS, MULTER OG HJEMMELAGET KROKAN

Her har du en av våre favoritt-desserter til jul. Denne desserten er like enkel å lage som den er god. Det er enkelt og greit en skikkelig god vaniljeis servert med hjemmelaget krokan og lune molter.

Flere tips til dessert på julaften:
Juledessert med havreflarn, salt karamell og vaniljeis. Se oppskrift her.
Panna cotta med vanilje & salt karamell.
Se oppskrift her.
Riskrem. Se oppskrift her.

Nordlandslefse

Denne lefsen er jeg vokst opp med. Oppskriften kommer fra min mammas farmor. Denne tjukklefsa var det aller beste min morfar kunne få, så hvert år var hans bursdagsgave klar! Vi bakte en lefse for hvert år han ble, så for hvert år som gikk ble lefsebunken høyere og høyere - og i følge han, bedre og bedre. Jeg synes norlandslefse smaker aller best med litt smør og ost. De er like gode å servere til formiddagskaffen som å putte i tursekken.  Eller kanskje dere kan gi bort lefser til noen dere er glad i, som vi gjorde til morfar, år etter år;)

FullSizeRender-11.jpg

Til 12- 15 lefser trenger du:
3,75 dl kefir
1,25dl sirup
0,5 ss natron
2,5 dl sukker
1,25 dl smeltet smør
hvetemel til passe tykk deig (ca 500 gram hvetemel)
+ mel til utbaking

Slik gjør du:
Smelt smøret, bland så alle ingrediensene. Du kan godt bruke en kjøkkenmaskin.  Når du har en fin fast deg, lar du deigen hvile i kjøleskap i ca 15 minutter. Det er nå klart til utbaking. Kjevl ut deigen, ca 5 mm tykk og trykk ut med et stort glass eller annen ønsket form. Jeg bruker en del mel når jeg kjevler ut deigen, slik at lefsene ikke setter seg fast, men prøver å ikke bruke for mye slik at lefsene blir tørre. Stek så lefsene i en tørr stekepanne på middels høy varme, eller på takke om om har det.

Lefsene serveres med godt smør og brun-  eller gulost. De er utmerket å fryse for så å ta opp de når de skal spises, de kan tines i ovnen eller i en brødrister.

FullSizeRender-9.jpg

Halloween-bakst

Det skal ikke mer til en en god deig, et par sushipinner og noen kreative barn for å lage årets kuleste Halloween-bakst. Her har barna laget både edderkopper, spøkelser og søte gresskar-rundstykker. Disse er ikke bare morsomme å bake, de er farlig gode!

IMG_9910.jpg

Du trenger ( til ca 30 rundstykker )

1150 siktet hvetemel
100 g sammalt grov rug
50 g gjær
40 g sukker
25 g salt
8,5 dl melk (lunken)
125 g temperert smør

Slik gjør du det
Bland alle ingrediensene, utenom smøret. Kjør dette sammen med en kjøkkenmaskin med eltekrok. Etter ca 5 minutter tilsetter du litt og litt av smøret mens deigen elter. Elt videre i 10-15 minutter. Deigen skal bli elastisk og fin og slippe kantene av bollen.

La deigen heve i 1-2 timer i romtemperatur.

Del opp deigen i emner (antall er litt avhengig av hvor store du ønsker rundstykkene) Form disse til boller og la de heve under et kjøkkenhåndkle i ca 15 minutter. Form så bollene til ønsket form før du lar de heve til dobbelt størrelse. En liten time så er både ovnen blitt varm og rundstykkene har hevet fint.

Pensle med vann og litt sammalt rug eller byggmel (evt sesamfrø om du vil ha hamburgerbrød/pølsebrød)

Stekes i 8-10 minutter på 225 grader.

IMG_9905.jpg

Havrekjeks FRA BAKERIET I LOM

God morgen. Har du lyst til å bake noen gode kjeks til søndagsturen? da ville jeg anbefalt deg å testet disse.! De er ikke spesielt sunne, men de er til gjengjeld veldig gode. Her har vi tilsatt rosiner, tranebær er også godt i denne kjeksen, eller du kan bytte det ut med sjokolade. Spis de som de er, eller med brunost og smør. Det er igrunn vanskelig å lage for mange kjeks. De holder seg godt og forsvinner overraskende fort!

Oppskriften er signert bakeriet i lom, og den kan fort gi bakerismtemning i hjemmet.

IMG_9818.jpg

Du trenger til ca 20-30 kjeks

210 g hvetemel
210 g havregryn
145 g temperert meierismør
50 g brunt sukker
100 g sukker
2 ts bakepulver
0,5 ts salt
2 ss sirup
100 g rosiner
+ evnt 50 g tranebær
0,5 dl vann

Slik gjør du det

Bland sammen hvetemel, havregryn, sukker, bakepulver og smør i en bolle. Bland dette sammen til du får en smuldrete og kornete masse. Dette kan du gjøre både med maskin eller for hånd. Ha i sirup, vann, og rosiner og elt det forsiktig sammen til en deig.

Rull deigen sammen til en pølse og legg den i kjøleskapet. (minst 30 minutter) Hvor store cookies du ønsker , regulerer du med størrelsen på pølsa.

Sett stekeovnen på 175 grader

Skjær opp i passe tykke skiver , og legg de på en bakepapirkledd bakeplate.

Stek i 10-15 minutter.


Rundstykker

God morgen:) Ute plasker regnet ned, i sofaen sitter det noen litt tiltaksløse barn, og i kjøleskapet er det melk utgått på dato. Jeg kommer ikke unna at noe må bakes i dag! En felles aktivitet som resulterer i nydelig lunch blir aldri feil.

Her om dagen prøvde jeg en rundstykke-oppskrift fra Kokkelære. Jeg elsker når jeg prøver nye oppskrifter på bakst og den virkelig “sitter”. Deigen er fin å jobbe med, den kan fint formes til pølsebrød, hamburgerbrød, horn eller snurrer om du (eller barna) heller vil ha det enn vanlig rundstykker. Uansett form, smaker disse veldig godt! Det er en ganske stor porsjon, så baker du disse i dag, får dere ikke bare en god lunch, men du har sikret deg god bakst i fryseren for den kommende uken.

IMG_9791.jpg

Du trenger ( til ca 30 rundstykker )

1150 siktet hvetemel
100 g sammalt grov rug
50 g gjær
40 g sukker
25 g salt
8,5 dl melk (lunken)
125 g temperert smør

Slik gjør du det

Bland alle ingrediensene, utenom smøret. Kjør dette sammen med en kjøkkenmaskin med eltekrok. Etter ca 5 minutter tilsetter du litt og litt av smøret mens deigen elter. Elt videre i 10-15 minutter. Deigen skal bli elastisk og fin og slippe kantene av bollen.

La deigen heve i 1-2 timer i romtemperatur.

Del opp deigen i emner (antall er litt avhengig av hvor store du ønsker rundstykkene) Form disse til boller og la de heve under et kjøkkenhåndkle i ca 15 minutter. Form så bollene til ønsket form før du lar de heve til dobbelt størrelse. En liten time så er både ovnen blitt varm og rundstykkene har hevet fint.

Pensle med vann og litt sammalt rug eller byggmel (evt sesamfrø om du vil ha hamburgerbrød/pølsebrød)

Stekes i 8-10 minutter på 225 grader.


Ovnsbakt gresskarsuppe med ristede gresskarkjerner

Elsker du suppe, men synes det er litt masete med all kuttingen av grønnsaker? Da er dette oppskriften for deg!

Ovnsbakt gresskarsuppe serveres med ferske rundstykker, en liten rømmeklatt og ristede gresskarkjerner.

Ovnsbakt gresskarsuppe serveres med ferske rundstykker, en liten rømmeklatt og ristede gresskarkjerner.

Her har du oppskriften på en fantastisk god suppe som ikke innebærer noe som helst kutting. Grønnsakene bakes enkelt og greit i ovnen sammen med litt olivenolje helt til de er så møre at alt du trenger er en skje for å skrape ut alt det gode kjøttet.

Resultatet er at suppen får en nydelig sødme, og du slipper unna med å kun bruke stavmikseren for å røre det hele sammen til slutt. Prøv, kanskje du også får deg en ny suppefavoritt?!

Server suppen med godt brød og ristede gresskarkjerner.

Når du ovnsbaker grønnsakene slik vi gjør i denne oppskriften legger du enkelt og greit alle grønnsakene i ovnen med skallet på og lar varmen gjøre jobben, slik at alt du trenger å gjøre er å bruke en skje for å skrape ut alt kjøttet når de er ferdig

Når du ovnsbaker grønnsakene slik vi gjør i denne oppskriften legger du enkelt og greit alle grønnsakene i ovnen med skallet på og lar varmen gjøre jobben, slik at alt du trenger å gjøre er å bruke en skje for å skrape ut alt kjøttet når de er ferdig

Til 4-6 personer trenger du:
1 stk gresskar (av typen butternut)
1 gul løk
1 hvitløk
olivenolje
salt og pepper
5 dl kyllingkraft eller buljong
2,5 dl vann
1 dl fløte, evt creme fraiche

Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 grader. Del gresskaret og løken i to. Legg det på en bakepaprikledd stekeplate, sammen med hvitløken. Ha litt olivenolje, salt og pepper over. Bak grønnsakene i ca 1 time.

La det avkjøles litt, så du kan jobbe med det. Gresskaret er nå så mykt at du kan ta ut kjøttet med en skje, Ha alt kjøttet (bortsett fra det område med stener) i en kjele, løken og hvitløken klemmer du ut av skallet og har i kjelen sammen med gresskarkjøttet. Tilsett kraft og vann, kjør suppen jevn med en stavmikser, varm opp. Tilslutt har du i fløte. Smak til med pepper.

Server med krutonger eller nybakt brød toppet med gresskarkjerner.

Denne saken er publisert på Plusstid.no


Dette kan du bruke gresskar-innmaten til

Skal du lage gresskarlykt til Halloween? Her får du tips til hva du kan gjøre med gresskarkjøttet du sitter igjen med når du har hult ut gresskaret!

Gresskar er en takknemlig frukt å lage mat med. Den milde og runde smaken gjør at den egner seg perfekt i alt fra babymat til kaker.

Gresskar er en takknemlig frukt å lage mat med. Den milde og runde smaken gjør at den egner seg perfekt i alt fra babymat til kaker.

Det er ikke veldig lenge siden jeg var alt annet enn fan av Halloween. Jeg så liksom ikke helt sjarmen i at gata og trappeoppgangen ble fylt opp av barn med hver sin plastbøtte som skulle fylles opp med godteri på kortest mulig tid.

Men alt forandret seg da jeg ble tipset om en bonde i nærområdet som dyrker gresskar. Plutselig endret fokus på Halloween seg fra å kun handle om godteri og stygge kostymer, til å bli en veldig hyggelig periode på høsten med uthuling av lykter, høststemning, matlaging og venner på besøk.

Å dra til Bonden Thor i Røyken for å hente gresskar er et av årets store høydepunkter!

Å dra til Bonden Thor i Røyken for å hente gresskar er et av årets store høydepunkter!

Hvert år reiser vi nå til Bonden Thor i begynnelsen av Oktober. Der velger barna ut gresskar som skal brukes til både gresskarlykt og Halloween-festen. Deretter reiser vi hjem og huler ut gresskarene til skumle lykter slik at de er klare til Halloween. Samme dagen passer vi på å invitere noen venner eller naboer på gresskarsuppe slik at innmaten ikke går til spille.

Fikk du lyst til å gjøre det samme? Sjekk nærområdet ditt og se om du finner en Bonde som dyrker gresskar, slik at dere også kan gjøre dette til en hyggelig tradisjon. Det anbefales!

TIPS: Bruk en is-skje når du skal få ut innmaten uten å ødelegge gresskaret. Da har du størst mulighet for å bevare gresskaret helt, samtidig som du sørger for å få ut så mye gresskarkjøtt som mulig.

TIPS: Bruk en is-skje når du skal få ut innmaten uten å ødelegge gresskaret. Da har du størst mulighet for å bevare gresskaret helt, samtidig som du sørger for å få ut så mye gresskarkjøtt som mulig.

Her får du oppskriften på fem gode retter du kan lage med innmaten fra gresskaret når du og barna skal lage lykt.  Det er nemlig ingen gode grunner til å kaste gresskarkjøttet. Det egner seg perfekt til matlaging, og er et godt alternativ til både potet, søtpotet og andre rotgrønnsaker.


GRESSKARPAI

Denne kjente og klassiske amerikanske paien serveres ofte på både Halloween og Thanksgiving. Krydder som kanel, ingefær og muskat gjør at den minner litt om våre pepperkaker, og dermed kan skeptiske barn fort få seg en liten overraskelse. Dette er nemlig skikkelig snadder!

Se oppskrift her.

Server gresskarpaien lun med litt pisket krem og et lite melisdryss.

Server gresskarpaien lun med litt pisket krem og et lite melisdryss.

RISTEDE GRESSKARKJERNER

Ta vare på gresskarkjernene når du bruker gresskar i matlaging. Med litt salt og olje blir de nemlig til nydelig, sprø og sunn snacks, eller perfekt garnityr til både supper og salater.

Se oppskrift her.

Knasende sprø gresskarkjerner smaker nydelig i supper, salater og som snacks.

Knasende sprø gresskarkjerner smaker nydelig i supper, salater og som snacks.

GRESSKARSUPPE

En nydelig suppe som er så søt og rund i smaken at både store og små kan like den.

Se oppskrift her.

Gresskarsuppe smaker nydelig med hjemmelagde krutonger og ristede gresskarkjerner.

Gresskarsuppe smaker nydelig med hjemmelagde krutonger og ristede gresskarkjerner.

SYLTET GRESSKAR

Når du først har begynt å lage syltet gresskar blir det fort like uunnværlig på middagsbordet som tyttebær er for kjøttkakene.

Se oppskrift her.

Syltet gresskar, eller gresskarpickles, holder seg lenge på glass og passer godt til både ost, kjøtt, fiskesuppe og grillet fisk

Syltet gresskar, eller gresskarpickles, holder seg lenge på glass og passer godt til både ost, kjøtt, fiskesuppe og grillet fisk

BABYMAT MED GRESSKAR

Har du en liten baby hjemme? Visste du at gresskar er noe av det beste du kan bruke når du lager hjemmelaget babymat? Den milde, litt søte smaken er et perfekt utgangspunkt for både grønnsaksmos og suppe.

Se oppskrift her.

Gresskarmos bestående av blant annet gresskar, potet, løk og ingefær kan fort bli en favoritt hos familiens aller minste!

Gresskarmos bestående av blant annet gresskar, potet, løk og ingefær kan fort bli en favoritt hos familiens aller minste!

Denne saken er publisert på Plusstid.no
























Quesadilla på tur

Quesadilla er populær og skikkelig god turmat! Det er jo ikke noe bedre måte å få brukt opp lefserestene fra fredagstacoen på enn å varme de opp til en quesadilla på helgens tur. Pakk de ferdig preppede lefsene inn i folie og de er klare for bålet, ellers er et godt alternativ å steke de i tørr panne på primus. Uansett Quesedilla smaker skikkelig godt på tur. Lefsene kan fylles med det dere liker best og hva dere har i kjøleskapet. Men her er for tiden favoritten en enkel quesadilla med skinke og ost .

IMG_9584.jpg

Du trenger:
Tortilla-lefser
Gulost, gjerne med litt smak som cheddar eller jarlsberg
skinke eller en god salami
Seter-rømme (evt creme fraiche som tåler oppvarming) Denne kan byttes ut med Ketsjup

Slik gjør du det:
Smør rømmen utover lefsene, fordel osten og skinken på den ene halvdelen av hver tortilla. Brett over den andre halvdelen og trykk sammen.

Tortillaene stekes så på middels sterk varme i en tørr stekepanne (primus)til de er gyldne og osten har smeltet.

Evnt pakket i folie på bålet, men da ikke i direkte flammer, da lefsene fort blir brent - men heller i ettervarmen på glørne.

IMG_9557.JPG

Familiefocaccia - perfekt turmat

Denne ideen kom jeg over i en kokebok for et par år siden og den er blitt en av våre turmat-favoritter. Her har du 80-tallets smørbrødterte i moderne turvariant. Jeg vet ikke hva det er, men det er liksom litt ekstra koselig med en stor matpakke som alle deler, og det som er underlig med denne dele-focacciaen er at den rett og slett smaker annerledes når den deles i skogen, enn om den deles og spises på kjøkkenbenken hjemme.  

Jeg pleier å lage en liten focaccia ( i en form som er i underkant av en halv langpanne)) som jeg deler jeg i to, for så å smøre den med alskens godsaker som aioli, god skinke, smakfull ost, fersk mozzarella, urter og pesto.  Litt avhengig av hva jeg putter inni må jeg noen ganger ha et skille på midten, med en voksenvennlig og en barnevennlig del. Barna foretrekker smør fremfor aioli og agurk fremfor basilikum, men den samme skinken og en god ost vil de gjerne ha.

IMG_9569.jpg

Du trenger :
en liten focaccia - bruker du denne oppskriften tar jeg halv porsjon, den rekker til 4 personer
det pålegget som dere liker best

Slik gjør du:
Del focacciabrødet i to (på langs slik at den blir halvparten så tykk). Smør først på et godt lag med smør eller aioli og legg deretter på godt med pålegg. Legg på toppen igjen og pakk den store focacciaen inn i matpapir eller papirpose. Ta med deg en kniv på tur. Når det er tid for en rastepause kan hele familien dele en og samme nydelige niste.

Verdens beste lakseburgere

ANNONSE

Fiskeburger er og blir vår favoritt når det gjelder raske hverdagsmiddager. Det er sunt og godt, og barna elsker det. Men det er ingen hemmelighet at fiskeburgeren bare blir så god som den fisken du bruker, og derfor kommer vi nå med en helhjertet anbefaling fra oss til deg; Let etter de fantastiske lakseburgerne «EatSalmon» i kjøledisken neste gang du er på MENY eller REMA 1000! Bedre lakseburgere finner du rett og slett ikke!

Lakseburgerne fra EatSalmon er glutenfrie, produsert i Norge, og laget utelukkende av norsk kvalitetslaks og norske råvarer.

Lakseburgerne fra EatSalmon er glutenfrie, produsert i Norge, og laget utelukkende av norsk kvalitetslaks og norske råvarer.

Første gang jeg smakte denne lakseburgeren var i matkassen til «Godt levert». De var så oppsiktsvekkende gode at jeg lette etter dem i butikken i ettertid, og da jeg ikke fant dem noe sted tok jeg kontakt med produsenten «Platina Seafood» for å høre hvor de kunne kjøpes. Sånn kom dette samarbeidet i gang, så dette kan vi med hånden på hjertet si er en genuin anbefaling. I mellomtiden har burgerne blitt tilgjengelige i blant annet flere MENY-butikker på Østlandet, så nå står denne middagen på ukemenyen støtt og stadig.

5D8783CF-3BE6-48F0-B1C2-197090301563-kopi.jpg

Lakseburgerne finnes i vanlig burgerstørrelse og i mindre sliders, noe som er perfekt for små barnehender. De kommer også i to ulike smaker; naturell & ost, eller jalapeño & ost. Hos oss er barna mest glad i de små slidersene med naturell & ost, mens de voksne er glad i litt ekstra smak og velger gjerne jalapeño & ost. På denne måten kan middagen tilpasses slik at alle får det de liker best.

Server lakseburgerne i grove hamburgerbrød eller grove ciabatta, slik vi har gjort her. Og sett fram det tilbehøret dere liker aller best slik at alle kan lage sin favoritt. Salat, agurk, tomat, guacamole eller tzatziki passer bra. Eller salat, avokado, rødløk, tomater og chipotlemajones som vi har brukt her. Har du tid smaker det dessuten skikkelig godt med ovnsbakte gulrøtter eller poteter sammen med lakseburgeren!

93C9EB80-8786-4CCF-AD6E-7761B8AA6B5F-kopi.jpg

Lakseburgerne fra EatSalmon er tilgjengelig i kjøledisken i flere MENY-butikker på Østlandet, samt utvalgte REMA-butikker på Nordvestlandet og i Midtnorge. Du kan også bestille dem gjennom «Adams Matkasse» og «Godt Levert». Hvis du ikke finner dem i din lokale butikk, spør om de kan skaffe det!

DBE9F6F2-4C37-4A0C-8E1D-90383157A837-kopi.jpeg

Til ca 10 små ciabattabrød trenger du:
450 gram hvetemel
150 gram sammalt finmalt hvetemel
5 dl lunkent vann
1/2 pk tørrgjær (evt 1/2 ts hvis du vil heve over natten)
1,5 ts salt
1 ts sukker

Slik gjør du:
Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle, og rør godt sammen med en tresleiv el.l. Hell det lunkne vannet oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en sleiv. Hvis du vil lage den over natten bruker du bare 1/2 ts tørrgjær, og da kan vannet godt være mer kaldt enn lunkent. Deigen skal være litt klissete. Dekk bollen med plast og la den heve i ca 1,5 time. Hvis du vil la den heve over natten lar du den stå på kjøkkenbenken til neste morgen.

Tilsett godt med mel på bakebordet slik at deigen ikke fester seg, skrap ut deigen fra bollen og elt inn melet i deigen. Kjevle så deigen ut til en tykk rektangulær leiv. Brett den deretter inn fra hver sin side slik at de to brettene møtes på midten. Snu deretter rullen på bakebordet slik at skjøten vender ned, og del deretter opp “brødrullen” i firkantede ciabattastørrelser. Legg dem over på en bakepapirkledd stekeplate.

Skru på ovnen på 230 grader over- og undervarme. La bollene etterheve kun den tiden du bruker på å få ovnen varm. Stekes så i ca 15 min. Avkjøl på rist.


For å lage chipotlemajones trenger du:
1 toppet ss tørket chipotle chilipulver
4 dl solsikkeolje
1 egg
1 ss dijonsennep
saften av en halv sitron
salt

Slik gjør du
Kjør chipotle chilipulveret i stavmikseren sammen med solsikkeoljen som du senere skal bruke til å lage majones av. Ha så egget i en bolle sammen med 1 ss sennep. Visp det sammen, spe med oljen som du har blandet chipotlechilien i. Spe mens du hele tiden visper, slik at blandingen tykner. Når du har tilført all oljen visper du inn sitron og smaker til med salt. Du kan også bruke stavmikser eller kjøkkenmaskin med ballongvisp til dette, jeg pleier å være forsiktig med olje i starten, og når jeg ser at det begynner å tykne, heller jeg på litt og litt i tynn stråle. 

Brødrester

Nordmenn kaster svimlende 170 000 brød hver eneste dag. Her får du tips til hvordan du kan bidra til å redusere det tallet.

Skjær opp brødet i skiver hvis du skal fryse det. Da kan du bare ta opp det du trenger, og unngår dermed svinn.

Skjær opp brødet i skiver hvis du skal fryse det. Da kan du bare ta opp det du trenger, og unngår dermed svinn.

Brød er det vi kaster mest her i Norge så her er det mye å hente på å være bevisst. Rester av brød er nemlig et perfekt utgangspunkt for blant annet hjemmelagde krutonger, brødrasp, brødpudding, arme riddere eller bruschetta.

Noe av det enkleste du kan bruke tørt brød til, er hjemmelagde krutonger og brødrasp. Eller hvorfor ikke lage begge deler når du først er i gang? Den ferdige brødraspen kan brukes til å lage hjemmelagde fiskepinner, fiskegrateng eller rett og slett stekes i pannen med litt smør og sukker, hvis du har lyst på tilslørte bondepiker til dessert.

Hjemmelagde krutonger smaker ikke bare nydelig i blant annet supper og salater, det er også en genial måte å bruke opp tørt brød.

Hjemmelagde krutonger smaker ikke bare nydelig i blant annet supper og salater, det er også en genial måte å bruke opp tørt brød.

Hjemmelaget brødrasp smaker veldig mye bedre enn den du kjøper på butikken, og kan brukes til alt fra panert fisk til tilslørte bondepiker.

Hjemmelaget brødrasp smaker veldig mye bedre enn den du kjøper på butikken, og kan brukes til alt fra panert fisk til tilslørte bondepiker.

Kjøp deg et koselig glass eller en fin beholder som du kan ha på benken. Hvis du lar den bli stående der kan den minne deg på at brødskalker og tørt brød kan forvandles til brødrasp med svært enkle grep.

Kjøp deg et koselig glass eller en fin beholder som du kan ha på benken. Hvis du lar den bli stående der kan den minne deg på at brødskalker og tørt brød kan forvandles til brødrasp med svært enkle grep.

Du trenger:
brødrester

olivenolje + havsalt

Slik gjør du:

Sett ovnen på 170-180 grader.

Del opp brødet i små firkanter. Legg det på en bakepapirkledd stekeplate. Ringle over olivenolje og litt havsalt om du ønsker det. Stek brødet midt i oven i ca 20-30 minutter, til det tørre brødet er blitt til gyldne kurtonger.

Hvis det da ikke er sprøtt nok kan du sette ovnen på varmluft og riste det videre på 90-100 grader til brødet er helt sprøtt. Avkjøl brødskivene på rist.

Hvis du vil lage brødraps av kurtongene kjører du de i helt fint i en foodprocessor.

Ha kurtongene eller brødraspen over i et tett glass

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Pølsegrateng

Grateng til middag er veldig populært her i huset. Noe av det jeg liker best med gratenger er at de kan gjøres klar i forkant. Om det "koker" litt i huset om ettermiddagen er det godt med en middag som gjør seg selv i ovnen. Gratenger er perfekt om du vil bruke opp rester av fisk, pølser, melk, ost, grønnsaker og tørt brød. Den kan fylles med det dere liker, eller hva dere har i kjøleskapet. I dag lager vi grateng med pølserester, og serverer den med nypoteter og revet gulrot. En skikkelig hverdagsfavoritt!

IMG_8950.jpg

Dette trenger du:
Ca 6-8 grillpølser (du kan også bruke middagspølser)
50 gram smør
3 ss hvetemel
4 dl melk
1 ss dijonsennep
100 gram revet ost, parmesan eller cheddar
salt og pepper
0,5 ts revet muskattnøtt
3 egg
ca 50 gram strøkavring

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 200 grader. Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Tilsett melken gradvis. Kok opp. Nå har du en tykk hvit saus som du lar småkoke under omrøring i 3 -5 minutter. Tilsett salt, pepper, muskatt, dijon, og halvparten av osten. Avkjøl litt. Pisk inn eggene.

Bland inn pølsene i sausen og ha over i en ildfast form. Strø over resten av osten og strøkavringen. Stekes i ca 35 minutter.

Gratengen kan serveres med kokte poteter eller pasta. Raspede gulrøtter eller en grønn salat er også godt ved siden av.

Tips: Jeg pleier å lage strøkavring av tørt brød, da rister jeg det først tørt i ovnen (180 grader i ca 15 min), før jeg kjører det helt fint i en foodprocessor. Les mer om brødrester her.

Havremuffins med blåbær og kokos

Hva med å bake sensommerens beste muffins i helgen? Det er fortsatt masse blåbær i skogen, så her blir det skogstur med bærplukking. Som bonus runder vi av turen med bakst av disse populære havremuffinsene med egenplukkede blåbær!

IMG_1310.jpg

Til 10 store (eller 20 små) muffins trenger du:

Havretopping:
75 gram havremel
75 gram brunt sukker
65 gram smør, romtemperert
75 gram kokos

Muffinsrøre:
200 gram brunt sukker
4 egg
250 gram solsikkeolje
250 gram fint sammalt mel evt havremel
200 gram blåbær
1/4 ts salt
10 gram bakepulver
5 gram natron

Slik gjør du:
Lag havrekokostoppingen først: Bland alle ingrediensene til toppingen sammen i en bolle til en masse, og sett den i fryseren mens du lager muffinsrøre.

Lag muffins: Pisk sukker og egg til eggedosis. Tilsett solsikkeolje. Tilsett resten av de tørre ingrediensee og bland til en masse. Hell over i smurte muffinsformer, men ikke fyll dem mer enn halvveis opp. Fordel blåbærene jevnt i hver form. Ta ut havrekokostoppingen fra fryseren, og fordel jevnt over blåbærene.

Stek i ca 40 minutter på 160 grader. Avkjøl på rist.

Jordbærmilkshake

Finnes det egenlig noen andre desserter som tar like kort tid å lage, og samtidig smaker så godt?

Det er lite som slår en milkshake som er laget på friske, norske jordbær!

Det er lite som slår en milkshake som er laget på friske, norske jordbær!

Milkshake er liksom ikke så trendy mer. Jeg vet ikke hvorfor. Men det er høyst ufortjent. For det er jo faktisk latterlig godt. Og latterlig lett å lage. Det tar deg kanskje tre minutter og du ender opp med en frisk, søt og herlig dessert som kan runde av ethvert måltid med et smil.

Vaniljeis, melk og jordbær er alt du trenger for å lage en frisk og herlig jordbærmilkshake! 

Vaniljeis, melk og jordbær er alt du trenger for å lage en frisk og herlig jordbærmilkshake!

For å lage 1 stor milkshake trenger du:
4 dl jordbær
5 dl melk
2 stor kuler vaniljeis

Slik gjør du:
Rens jordbærene. Ha bærene over i en blender. Tilsett melk og vaniljeis. Kjør til det er godt blandet.

Server i glass og nyt! 

Denne saken er publisert på Plusstid.no


Gulrotjuice med ingefær og eple

Etter en lang og deilig sommerferie med mye god mat og drikke kjenner jeg (som alltid på denne tiden) et behov for sunn og god mat, skikkelig grovt brød og masse frukt og grønnsaker. En av de beste måtene å starte dagen (og høsten) på er for meg denne hjemmelagde gulrotjuicen. Den består av appelsin, gulrot, ingefær, lime og eple og er akkurat så god for deg som den høres ut. Lag gjerne dobbel porsjon når du først har juicemaskinen framme. Den er best helt fersk, men absolutt ikke å forakte dagen etter heller:)

Til et stort glass trenger du :
3 gulrøtter
2 appelsiner
1 eple
en halv tommelfinger fersk ingefær
1 halv lime
evt 1/2 ts gurkemeie hvis du ønsker det

Slik gjør du det:
Vask alle grønnsakene. Skjær av skallet på lime, gulrøttene, eplet og appelsinene. Del opp i mindre biter. Deretter er det bare å kjøre alt gjennom juicemaskinen til du har en nydelig, ferskpresset vinterjuice! Hvis du ønsker litt gurkemeie i, rører du inn det helt til slutt med en skje. 

Sett juicen i kjøleskapet til avkjøling. Dvs - hvis du klarer å vente da, hvis ikke er det bare å drikke og nyte!

Hjemmelagde polarbrød

Polarbrød er en kjent favoritt hos våre små. Å lage polarbrød selv er enklere enn du tror og det er dessuten en fin ting å ta med barna på.  De er supre å oppbevare i fryseren, for så å ta opp det antallet du trenger til blant annet niste når du innser (gjerne litt for sent) at dere er tom for brød. At de hjembakte polarbrødene er fri for en rekke tilsetningsstoffer i forhold til dem du kjøper på butikken er jo også et stort pluss.

Du trenger:
400 gram fint sammalt mel
400 gram hvetemel
150 gram havremel evt havregryn
En halv pose tørrgjær (eller 1/4 pakke fersk)
3 dl vann
3 dl melk
4 ss yoghurt naturell
1 ts sukker
1 ts salt
1 dl nøytral olje

Slik gjør du :
Ha alt det tørre i en bakebolle inkludert tørrgjær om du bruker det- bruker du fersk tilsetter du det i melken og vannet som du varmer opp til ca 25 grader. Ha så i oljen og yoghurt naturell. Kjør dette på lav hastighet til alt er godt blandet - du kan så øke hastigheten litt og elte deigen i ca 10 minutter. Tilsett mer mel hvis deigen er veldig klissete. Hev deigen 1 time.

Del så deigen i ca 24 deler. Disse ruller du til boller, bollene kjevles så ut til de er o,5 cm tykke. Legg brødene på en stekeplate med bakepapir. Prikk brødene med en spisepinne eller lignenede. Dette er en perfekt jobb for barna! La de etterheve i ca 15 minutter.

Stekes ved 225 grader i ca 10 minutter. Polarbrødene skal være lett gyldne. Avkjøles på rist. Legg et kjøkkenhånkle over så brødene holder seg myke.

Jeg pleier å fryse ned polarbrød i pakninger på 2-3 stk. Så tar jeg bare opp kvelden før, evt varmer dem (innpakket i aluminiumsfolie) på varmluft 190 grader i 10 minutter på morgenen før jeg smører niste.