Langtidsstekt (og perfekt!) ribbe

Er du nervøs for å lage juleribbe? Senk skuldrene. Følger du denne oppskriften tror jeg nesten vi kan garantere saftig, mørt svinekjøtt - og ikke minst sprø svor!

Spenningen er til å ta og føle på hver eneste jul - blir det sprø svor på ribba i år?

Spenningen er til å ta og føle på hver eneste jul - blir det sprø svor på ribba i år?

Jeg husker fortsatt da pappa stod med skibrenneren over ribba i håp om å redde svoren som så altfor blek og trist ut. Resultatet ble ofte en mer svidd enn sprø svor, og en litt skuffet forsamling som prøvde å overbevise seg selv om at det ikke var så farlig med den svoren. Men det er faktisk litt farlig med den svoren, fordi kombinasjonen av sprø svor smaker fantastisk sammen med mørt og saftig svinekjøtt.

Den tradisjonelle måten å steke ribbe på tar omtrent tre timer, og det er helt sikkert like store sjanser for å lykkes med både kjøtt og svor hvis du gjør det på denne måten, men vår erfaring er at vi av en eller annen merkelig grunn alltid blir stående bittelitt fortvilet over altfor blek svor som liksom ikke vil bli sprøstekt selv om vi tyr til både grill og maks overvarme.

Dette har imidlertid aldri vært et problem etter at vi begynte å langsteke ribbe. Da har vi nemlig endt opp med mørt og saftig svinekjøtt, og svor som ligner baconcrisp hver eneste gang. Og det uten noen store anstrengelser!

Derfor sverger vi til langsteking av ribbe. I tillegg er det en veldig behagelig måte å lage middag på, da maten mer eller mindre lager seg selv!

***

Trenger du inspirasjon til meny på julaften?
Sjekk vår 3-retters julemeny.

Lurer du på hva slags tilbehør du skal servere til ribba?
Vårt favoritt-tilbehør finner du her:
Hjemmelaget rødkål
Grønnkål med epler og bacon
Honningstekte epler med svisker og løk
Stekte poteter

IMG_8527.jpg

Du trenger:
500 gram tynnribbe per person
1 liter vann
3 laurbærblad
6 hvitløksfedd
1 tommelfingerstor fersk ingefær delt i mindre biter

Slik gjør du:
Skal du servere ribba på julaften begynner prosessen kvelden 21 desember. Gni ribba inn med rause mengder salt og grovkvernet pepper. Pakk ribba inn i aluminiumsfolie og la den ligge i kjøleskapet til den store dagen.

Hvis du tar utgangspunkt i at julemiddagen er ca 17.30 - må du starte ca kl 8 på morgenen. Sett ovnen på 180 grader (over og undervarme) Ribba legges med svorsiden ned i en stor ildfast form. Legg laurbærblad, hvitløk og ingefær i formen. Tilsett gjerne litt julekrydder hvis du ønsker det. Hell over vann. Legg alminiumsfolie over formen og sett den midt i ovnen. La stå i 45 minutter.

Ta ut ribba. Skru ovnen ned til 90 grader. La vann og krydder blir værende i stekepannen/den ildfaste formen. Ta av folien og krøll den sammen som en ball. Legg denne under ribba idet du snur den, slik at svoren vender opp.  Hvis du ikke har rutet svoren inntil nå, er dette det perfekte tidspunktet å gjøre det på, da svoren nå er medgjørlig og myk. Rut da svoren i ruter på 2 x 2.

Om du har et steketermometer stikker du det inn i den tykkeste delen av ribba. Sett så ribba inn igjen i ovnen. Deretter steker du ribba på lav temperatur i 7 timer til kjernetemperaturen viser 80 grader. Da skrur du opp varmen til 275 grader.

Nå må du følge med, for det som skjer inni ovnen på dette tidspunktet kan gjøre en nervøs ribbesteker lykkelig. Svoren begynner nå å poppe og forvandles til luftig baconsvor. Etter ca 20 minutter har du en perfekt ribbe.

La ribba hvile på kjøkkenbenken ca 45 minutter. Her er det viktig at du IKKE dekker til ribba. Da vil du ødelegge den fantastiske svoren du har drømt om hele året:)


TIPS: Kjøper du frossen ribbe er det lettest å rute svoren mens ribba fremdeles er halvfrossen. Tin ribba i kjøleskapet, da får du minst væsketap.

KLIKK FOR Å SE BILDER AV HELE PROSESSEN:

Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no