Hverdagstaco med kylling

Glem tacofredag - gå for tacomandag i stedet! Nå som ferien går mot slutten gjelder det å forlenge feriefølelsen så lenge som mulig. Bytter du ut kjøttdeigen med kylling får du en sunnere variant som gir deg den perfekte kosematen - midt i uka!

Bytt ut den vanlige kjøttdeigen med kylling for en litt sunnere variant av tacomiddagen og nyt en skikkelig kosekveld midt i uka.

Bytt ut den vanlige kjøttdeigen med kylling for en litt sunnere variant av tacomiddagen og nyt en skikkelig kosekveld midt i uka.

Taco er perfekt familiemat, fordi alle kan velge det de liker best. Bytt gjerne ut den vanlige kjøttdeigen med kylling for en litt sunnere variant av tacomiddagen og nyt en skikkelig kosekveld midt i uka. 

I denne oppskriften bruker vi rå kyllingfilet. Men kyllingtaco er en perfekt måte å bruke opp kyllingrester hvis du har det. Hvis du bruker ferdig stekt, kokt eller grillet kylling, kan du ha olje i pannen, tilsette kyllingen og krydderet direkte i pannen. La det så steke til kyllingen er blitt varm og krydderet er trukket godt inn i kyllingen.

Bilde+22.03.2019%2C+14+43+17-kopi.jpg

For å lage krydret kylling trenger du:
4 stk kyllingfilet
2 ss olivenolje
0,5 ts havsalt
0,5 ts pepper, grovkvernet
2 ts spisskummin
1 ts paprikakrydder
0,5 ts chilikrydder
0,5 ts hvitløkspulver
0,5 ts løkpulver

Tomatsalsa:
4 plommetomater
1 liten chili
1/2 løk
1 ss ketsjup (gjerne Heinz)
limesaft
salt og pepper

Server med:
avokado i skiver
tortillalefser
crispisalat
gresk yoghurt
evt fetaost, revet i små biter


Slik gjør du:
Del kyllingfiletene i mindre biter og legg i en bolle. Tilsett krydder og olivenolje. Bland godt sammen med hendene.

Stek i en panne på middels varme i ca. 5 min (avhengig av størrelsen på bitene) Sett til side.

Lag tomatsalsa: Finhakk tomatene, chilien, løk og koriander. Bland dette sammen, før du rører inn ketsjupen. Smak til med lime, salt og pepper

Dander kyllingkjøttet på på nystekte tortillalefser før du legger på salat, tomatsalsa, avokado og feks fetaost. Topp det hele med litt gresk yoghurt, og server med lime hvis du ønsker det.



Denne saken er publisert på Plusstid.no 

Fetakrem med basilikum, ovnsbakte tomater og hvitløk

Denne lille perlen av en rett begynte vi å lage i fjor etter å ha sett oppskriften hos Gitte & Fillip og jeg hadde nesten glemt den helt til vi var på middag hos svigerinnen min, og fikk den servert som tilbehør til grillet kjøtt. Etter det har jeg laget den flere ganger, for dette er rett og slett skikkelig snadder! Retten krever få råvarer, minimalt med innsats og passer like godt til lunsj, forrett, kveldskos sammen med et glass rosévin, eller som nevnt, som tilbehør til grillet kjøtt. Gi det et forsøk, du kommer ikke til å angre!

IMG_4590.jpg

Du trenger:
200 g god fetaost
3-4 ss melk
cherrytomater
5-6 fedd hvitløk
god olivenolje
pepper
basilikum

Godt brød

Slik gjør du:
Sett ovnen på 225 grader . Ha tomatene, og skrellede hvitløksfedd i en ildfast form, ringle over litt god olivenolje. Om cherrytomatene er store, pleier jeg å dele de opp i to eller tre. Bak i ovenen i ca 30 minutter til hvitløken er myk og tomatene har begynt å få litt farge.

Bruk en stavmikser, kjør fetaosten og melken slik at det får en kremaktig konsistens.

Finn frem en fin bolle, ha litt god olivenolje i bunn, legg så på fetakremen, før du har over de bakte tomatene/hvitløken. Ha over basilikum og litt nykvernet sort pepper.

Server med godt brød (f.eks tyrkisk brød, grytebrød eller surdeig) eller ristet brød med godt smør.

Solbærsaft

Hjemmelaget solbærsaft smaker intenst av solmodne solbær og varm sommer.  De små sorte bærene er proppfulle av C-vitamin og antioksidanter og passer perfekt til å saftes. Ikke tar det lang tid heller, så er du så heldig å ha en solbærbusk i hagen, er det bare å gå i gang.  

IMG_0076.JPG

Du trenger:
2 kg solbær
7 dl vann
250 - 500 gram sukker, eller mindre pr liter ferdig saft avhengig av hvor søt saft du ønsker.

Slik gjør du:
Rens og skyll solbærene. Ha vann og solbær i en kjele og kok i 10 minutter. Mos bærene underveis med en sleiv eller en potetmoser.  Sil av, og smak til med sukker. Kok videre i 5 minutter. Hell på rene flasker, og sett kaldt. 

 

Oppskriften er hentet fra Kolonihagens fantastiske kokebok "Frokost med Kolonihagen". 

IMG_0016.JPG

Mammas rørte jordbærsyltetøy

Når jeg lager jordbærsyltetøy gjør jeg det sånn som mamma alltid har gjort det. Jeg synes det er aller best med rørt og ikke kokt syltetøy. Å få laget jordbærsyltetøy har blitt en av de tingene jeg må få gjort før jeg drar på ferie. Vet jeg at fryseren er fylt opp med masse deilig rørt jordbærsyltetøy kan jeg bare ta opp et glass med smak av sommer gjennom resten av året - frem til en ny jordbærsesong.  Når det gjelder innhøstingen av jordbær gjør jeg ikke helt som Mamma, for hun tok alltid med oss barna på selvplukk i jordbæråkeren. Jeg husker de dagene som det var i går. Første halvtimen var vi ivrig bærplukkere -eller kanskje helst bærspisere - før vi ble lei og måtte lokkes med betaling, is og diverse... Selv om timene i jordbæråkern er et godt barndomsminne - har jeg valgt å ikke utsette barna og ikke minst meg selv for selvplukk. Jeg kjøper en kasse eller to med ferdig plukkede jordbær, så får jentene ta seg av jordbærplukkingen i hagen.

IMG_8959.jpg

Du trenger:
2 kg jordbær
500 gram sukker
1 pose frysepulver

Slik gjør du det:
Del opp eller knus bærene med en stamper. Bland sukkeret med frysepulveret. Rør sammen bær og sukkeret (med pulveret oppi) til alt sukkeret er oppløst - dette kan du fint gjøre forsiktig med en kjøkkenmaskin.

Hell syltetøyet over på rene varme glass - eller annen egnet fryseembalasje. Frys det ned med det samme. Om du skal lage syltetøy som du ikke skal fryse - trenger du ikke tilsette frysepulveret. 

God sylting :) Du kommer til å bli kjempeglad til vinteren når du kan ta opp og kose deg med dette deilige syltetøyet.

Norske jordbær med hjemmelaget crumble og is

Med hjemmelaget crumble og en god vaniljeis blir de norske jordbærene om mulig enda bedre!

Norske jordbær smaker utrolig godt med en god vaniljeis og knasende, sprø "crumble".

Norske jordbær smaker utrolig godt med en god vaniljeis og knasende, sprø "crumble".

På late, lange sommerdager hender det ikke sjelden at man får lyst på en liten dessert etter middag. Kanskje du har tatt med deg en kurv med norske jordbær fra butikken eller stoppet langs veien, og tenker at dette blir dagens dessert? Ikke noe galt med det. Norske jordbær trenger egentlig ingenting annet.

Norske jordbær trenger egentlig ikke noe tilbehør, men hvis du først smaker det med hjemmelaget crumble, kan du fort få en ny favoritt.

Norske jordbær trenger egentlig ikke noe tilbehør, men hvis du først smaker det med hjemmelaget crumble, kan du fort få en ny favoritt.

Men hvis du har lyst og tid, bør du sette av drøye 20 minutter til å lage hjemmelaget krønsj, eller crumble, som det også kalles. Kombinasjonen av norske jordbær, vaniljeis og et dryss med hjemmelaget crumble på toppen, er nemlig himmelsk.

Hjemmelaget crumble er holdbar i minst i en uke hvis du har den på glass. Men den kommer ikke til å vare så lenge. Vi lover.


Dette trenger du for å lage hjemmelaget crumble.

Dette trenger du for å lage hjemmelaget crumble.

Du trenger:
55 gram smeltet smør
25 gram brunt sukker
1 ss honning
1/2 ts bakepulver
litt kanel
1/4 ts salt
30 gram havregryn
80 gram hvetemel

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Legg et bakepapir på en stekeplate. Smelt smøret. Rør i brunt sukker og honning. Tilsett bakepulver, kanel og salt og rør det hele sammen. Du trenger ikke kjøkkenmaskin til dette. Bare bruk en sleiv. Tilsett havregryn og rør rundt. Til slutt tilsetter du hvetemel og blander alt godt sammen til deigen består av både store og små smuler. Hvis den er for klissete, tilsetter du litt mer mel for å få den riktige smule-effekten.

Hell smulene over bakepapiret. Stek midt i ovnen i 5 minutter før du rører rundt i blandingen slik at alt blir jevnt stekt. Sett tilbake i ovnen og stek i ytterligere 5-10 minutter til blandingen er gylden brun.

Ta ut og la det avkjøles på brettet.

Ha smulene over i en lufttett glass. Oppbevar dem i romtemperatur. Da holder de i minst en uke.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Hvit pizza med skinke, oliven og kapers

En mild og god pizza for hele familien!

Server pizzaen med revet parmesan og frisk basilikum.

Server pizzaen med revet parmesan og frisk basilikum.

Har du laget pizza med creme fraiche før? Det gir en nydelig mild og kremete smak, og en litt annerledes pizza. I kombinasjon med en skikkelig god skinke og salt kapers og oliven får du en herlig pizza som både store og små kan like.

Denne pizzaen kan du lage både i stekeovnen og på grillen. Det beste resultatet får du om du har en pizzastein som du lar bli skikkelig varm før du legger på pizzaen. Da får du samme effekt som om du hadde stekt pizzaen i en pizzaovn.

Hvis du ikke har en pizzastein men befinner deg ved sjøen, anbefaler vi å ta en tur ned i vannkanten og lete etter en passende stein. Saltet fra saltvannet gjør bare pizzaen bedre, så det er ikke annet enn en fordel. Legg da steinen rett på grillen og la steinplaten bli ordentlig varm før du strør over litt mel og legger på pizzaen.

Når du bruker kapers på pizza, bør du velge de små. De gir masse smak og er å foretrekke framfor store kapers med stilk. Og gå for aromasopp fremfor vanlige sjampinjong. De smaker mye mer.

Når du bruker kapers på pizza, bør du velge de små. De gir masse smak og er å foretrekke framfor store kapers med stilk. Og gå for aromasopp fremfor vanlige sjampinjong. De smaker mye mer.

Pizzadeig (nok til 4 små pizza)
3 dl lunkent vann
0,5 dl olivenolje
1/2 pk tørrgjær
0,5 ss hvitt sukker
500 gram hvetemel (helst tipo 00-mel hvis du har)
0,5 ss salt

Topping:
creme fraiche
fersk mozzarella
god skinke
aromasopp i skiver
små kapers
rødløk i ringer


Slik gjør du:

Bland sammen vann, olivenolje, gjær og sukker. Kjør dette i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 3 minutter. Ha i mel og salt. Elt så deigen videre i ca. 15 minutter på lav hastighet.

Ha deigen på et godt melet bakebord og la den hvile i 20 min.

Del deigen inn i fire. Lag fire boller som du legger på et oljet bakebrett. La deretter deigen stå i romtemperatur i 1-2 timer. Når deigemnene har fått dobbel størrelse, kan de oppbevares i kjøleskap frem til bruk.

Fyr opp grillen i god tid før du skal grille pizzaen slik at den får tid til å bli ordentlig varm. Når flammene har gitt seg, kan du legge på en rist med en pizzastein oppå, slik at steinen får tid til å bli gjennomvarm.

Kjevl ut en pizzadeig. Jeg pleier å kjevle den ut på et melet underlag på benken før jeg flytter den over på en bakepapirkledd stekeplate. Da pleier jeg å helle litt olivenolje over deigen og trekke den utover slik at den blir så tynn og stor som mulig (uten at den sprekker).

Når du skal grille pizzaen på en stein slik vi har gjort her, kan det være en idé å vente med å ta på fyllet til du har fått deigen over på steinen, det gjør overgangen lettere. Kutt da opp sopp og skinke i skiver, og riv mozzarella i små biter.

Dryss litt mel på pizzasteinen og flytt den ferdig kjevlede deigen over på steinen.

Legg så på et tynt lag med creme fraiche først, før du legger på skinke, aromasopp, kapers og mozzarella.

Ringle over noen dråper med en god olivenolje og legg på et lokk hvis du har det.

Len deg tilbake og nyt både kveldssolen og grillukten mens du venter på at pizzaen skal bli ferdig. Det tar ca. 10 min hvis steinen er skikkelig varm idet du begynner.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Pastasalat med ost og skinke

Salat til middag i dag? Når det er sommer, synes jeg det er skikkelig digg med salat til middag. Salat er også en stor hit hos de minste, men her lønner det seg å være litt lur;) Bland ikke sammen ingrediensene, men lag en liten salat buffet. Da kan alle lage sin egen salatbolle. En skikkelig sunn, god og ikke minst sommerlig middag. Bonusen er at restene er perfekt å ta med i matboksen i morgen;) 

IMG_4991.jpg

Du trenger:
pasta (koker ofte 250 - 300 gram)
skinke, da bruker jeg kokt skinke eller bogskinke i små biter
ost
agurk
tomat
paprika
avokado
rødløk
reddiker
Salat
eple
salat
krutonger, gjerne hjemmelaet, oppskrift finner du her.

Jeg lager ofte en liten vinaigrette, med olivenolje, sitron og litt pepper - det er godt å ringle over
salaten ved servering

Slik gjør du:
Begynn med krutongene. Mens de lages i ovnen kan du gjøre klar salaten. Kutt opp det som skal kuttes opp og server i boller eller på et stort fat.

Det som er det fine med salat er at dere kan ha i det som dere har og som dere liker best:) Det blir som regel uansett godt når du blander salat med litt ost eller kjøtt, kurtonger og det av grønnsaker/frukt dere har i skapet. Perfekt måte å få brukt opp restene før en ny uke.
 

Pizza med surdeig

Her skal du få to tips som kommer til å revolusjonere din hjemmelagede pizza: Ha surdeig i pizzadeigen og stek pizzaen på grillen

Få følelsen av å spise pizza på restaurant ved å steke pizza på grillen hjemme! Foto: Espen Solli

Få følelsen av å spise pizza på restaurant ved å steke pizza på grillen hjemme! Foto: Espen Solli

Vi har lenge hatt lyst til å lage pizzadeig med surdeig, slik flere av verdens beste pizzakokker visstnok har gjort i all tid. Men gjennomføringen av denne planen, dvs. dyrkingen av en surdeig, har vist seg litt for vanskelig å få til.

Men når som det er mulig å kjøpe en ferdig surdeig, er det ikke lenger noen god grunn til ikke å tilsette surdeig i pizzadeigen. Det resulterer nemlig i en luftig og crispy pizzabunn som smaker skikkelig snadder!

Hvis du ikke har en egen surdeigsstarter kan du også kjøpe ferdig surdeig på pose. Da kan du enkelt lage pizzabunn med surdeig uten å vente i flere dager på at den skal bli klar. Foto: Espen Solli

Hvis du ikke har en egen surdeigsstarter kan du også kjøpe ferdig surdeig på pose. Da kan du enkelt lage pizzabunn med surdeig uten å vente i flere dager på at den skal bli klar. Foto: Espen Solli

Om du i tillegg steker pizzaen på grillen slik vi har gjort de siste årene, kommer du til å bli like lykkelig som oss over hvor god denne pizzaen faktisk blir. Ved å legge pizzaen på en pizzastein og steke den på en grill med lokk, får du nemlig samme effekt som om den kommer rett ut av vedfyrt pizzaovn på restaurant.

Så, hva venter du på? Legg neste vennekveld til terassen, fyr opp grillen og nyt den ene italienske pizzaen etter den andre mens dere ser sola gå ned.

Fordelen med å lage italiensk pizza er at alle i familien kan lage hver sin favorittpizza. Sett fram ingredienser og la barna lage sin egen variant. Foto: Espen Solli

Fordelen med å lage italiensk pizza er at alle i familien kan lage hver sin favorittpizza. Sett fram ingredienser og la barna lage sin egen variant. Foto: Espen Solli

Når du skal ha bunnen over på grillen er det godt å ha et stekebrett. Bruk enten et bakepapir under pizzaen, eller en raus mengde mel. Da kan du enkelt skli pizzaen over på en slik måte at den lett slipper tak. Bruker du bakepapir kan du fjerne det …

Når du skal ha bunnen over på grillen er det godt å ha et stekebrett. Bruk enten et bakepapir under pizzaen, eller en raus mengde mel. Da kan du enkelt skli pizzaen over på en slik måte at den lett slipper tak. Bruker du bakepapir kan du fjerne det etter ca 30 sekunder når pizzaen har fått satt seg. Foto: Espen Solli

Følg med når pizzaen steker, det tar mellom 5 og 10 minutter å steke en pizza på grillen avhengig av hvor varm grillen er. Foto: Espen Solli

Følg med når pizzaen steker, det tar mellom 5 og 10 minutter å steke en pizza på grillen avhengig av hvor varm grillen er. Foto: Espen Solli

Til Pizzadeig trenger du:
6 dl lunkent vann
1 dl olivenolje
0,5 pk tørrgjær
150 gram aktiv surdeig (evt 1 pose ferdig surdeigsstarter fra Idun)
1 ss hvitt sukker
0,5 ss salt
1 kg pizzamel

Forslag til fyll:
tomatsaus
mozzarella
cheddar
pepperonipølse
fersk basilikum til å drysse over den ferdige pizzaen

Slik gjør du:
Bland vann, olje, tørrgjær, surdeig og sukker sammen i en kjøkkenmaskin, eller rør for hånd i cirka 3 minutter til det er godt blandet. Tilsett mel og salt og elt sammen på lav hastighet i cirka 15. min. Deigen skal være glatt og smidig.

Ha deigen over på et godt melet bord og la den hvile i 20 min. Del deigen i 8.

Elt deigen mellom hendene, lag fine små boller og legg dem på et oljet bakebrett med god avstand mellom hver. La deigballene stå på brettet i 2-3 timer i romtemperatur. Når de har fått dobbelt størrelse, kan de oppbevares i kjøleskapet til de skal brukes. La gjerne deigen stå over natten i kjøleskapet før du baker den ut til tynne pizzabunner.

Kjevle deigen ut til den er skikkelig tynn

Topp pizzaen med ønsket topping.

Gjør grillen klar til høy, direkte varme.

Legg bakesteinen midt på grillristen, la den bli godt varm – det tar omtrent 10 minutter.

Legg pizzaen på bakesteinen. Hvis du bruker en gassgrill slukker du brenneren som er direkte under steinen, slik at du kommer til å grille ved indirekte varme.

Bak pizzaen under lokk til bunnen slipper platen.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Hjemmelaget Big Mac

Liker du Big Mac? Det gjør jeg. Iblant er en Big Mac på Mc Donalds rett og slett skikkelig godt! Men har du prøvd å lage den selv? Det kan anbefales! Vi lover deg en kanskje enda bedre burger enn orginalen, samtidig som du får den karakteristiske Big Mac smaken. Om du vil servere den klassisk med dobbelt burger eller enkel som her, velger du selv, men vi foretrekker den enkle varianten da den er lettere å spise.

Ofte baker jeg hamburgerbrød selv, men til Big Mac foretrekker jeg gode kjøpebrød av brioche-varianten. Og i en Big Mac må du ikke servere store blader med isbergsalat eller løk i ringer, her skal nemlig både salat og løk være finkuttet! Og til sist - det som virkelig gjør denne burgeren spesiell og sørger for at den minner om originalen; Dressingen! Porsjonen kan like gjerne dobles først som sist, for denne er god!

Så hvorfor ikke fyre opp grillen og lage dere en Big Mac i pinsehelgen? Det skal hvertfall vi:)

IMG_8652.jpg

Du trenger

Burgerbrød
Hamburgere (jeg har kjøpt ferdige hamburgere, men du kan også lage selv av kjøttdeig, løk, salt og pepper)
Løk
Isbergsalat
Sylteagurk
Cheddar, ost
Burger-dressing

Til dressingen trenger du:
3-4 ss majones
1,5 ss agurkmix
2 ts gul sennep
0,5 ts paprikapulver
1/4 ts hvitløkspulver
1/4 ts løkpulver

IMG_8637.jpg

Slik gjør du det:
Fyr opp grillen. Mens grillen blir varm kan du gjøre klar ingrediensene: Burgerne saltes og pepres, isbergsalat og løk finhakkes, og ingrediensene til dressingen blandes sammen.

Når grillen er varm griller du burgerne til de er passe stekt, jeg pleier å se at blodet pipler litt ut, før jeg snur dem. Legg en osteskive på det ferdig grillede, varme kjøttet. Mens kjøttet hviler et par minutter kan du grille brødet lett.

Så skal burgeren monteres: Ha først godt med dressing på det nederste brødet, før du har på løk, isbergsalat, kjøtt, ost og sylteagurk. Deretter kan du ha et lite lag med dressing på topplokket også - hvis du vil, og det kan det hende du vil - for denne dressingen er skikkelig god!

Om du ønsker å kjøre dobbel burger, ville jeg valgt litt mindre burgere av typen sliders, de kan da godt klemmes litt flatere. I originalen har du typ’ 2 burgere av 45 gram. Med dobbel burger tar du også et ekstra brød i midten (med dressing, løk og salat)

Uansett enkel eller dobbel, så håper jeg virkelig din hjemmelagde Big Mac smaker skikkelig godt!

God pinsehelg!

IMG_8640.jpg
IMG_8644.jpg



Grove ciabatta

En av mine yndlingskafeer i Asker stengte dessverre dørene for noen måneder tilbake. Den lille koselige cafeen «Pilea» både bakte og solgte verdens beste rundstykker, og dagen før de stengte var jeg heldig å få oppskriften. På «Pilea» lagde de dem over natten, noe som er perfekt i helgen, men jeg har baker dem stadig med litt mer gjær og litt mindre hevetid, rett og slett fordi jeg så sjelden husker/orker å sette deigen på kvelden. Her har du oppskriften på det jeg tør kalle verdens beste rundstykker, nemlig grove ciabatta signert Pilea. Server dem nystekte med salat, en god skinke, ost og spirer, slik de gjorde på Pilea. Jeg lover, det blir ikke bedre! Takk Pilea!

grove+ciabatta+lite.jpg

Til ca 10 små ciabattabrød trenger du:
450 gram hvetemel
150 gram sammalt finmalt hvetemel
50 gram linfrø
5 dl lunkent vann
1/2 pk tørrgjær (evt 1/2 ts hvis du vil heve over natten)
1,5 ts salt
1 ts sukker

Slik gjør du:
Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle, og rør godt sammen med en tresleiv el.l. Hell det lunkne vannet oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en sleiv. Hvis du vil lage den over natten bruker du bare 1/2 ts tørrgjær, og da kan vannet godt være mer kaldt enn lunkent. Deigen skal være litt klissete. Dekk bollen med plast og la den heve i ca 1,5 time. Hvis du vil la den heve over natten lar du den stå på kjøkkenbenken til neste morgen.

Tilsett godt med mel på bakebordet slik at deigen ikke fester seg, skrap ut deigen fra bollen og elt inn melet i deigen. Kjevle så deigen ut til en tykk rektangulær leiv. Brett den deretter inn fra hver sin side slik at de to brettene møtes på midten. Snu deretter rullen på bakebordet slik at skjøten vender ned, og del deretter opp “brødrullen” i firkantede ciabattastørrelser. Legg dem over på en bakepapirkledd stekeplate.

Skru på ovnen på 230 grader over- og undervarme. La bollene etterheve kun den tiden du bruker på å få ovnen varm. Stekes så i ca 15 min. Avkjøl på rist.

Nyt!

Hjemmelaget jordbærgele til 17 mai

I dag skal vi lage gele til morgendagens dessert! Har du prøvd å lage gele før? Ja, tenker du kanskje - du har blandet det pulveret som finnes i firkantede bokser med vann og kokt opp. Nå skal vi introdusere deg for GELE. Hjemmelaget. Det tar faktisk ikke så mye lengre tid å lage gele fra bunnen av. Men den store forskjellen er at du rører sammen ordentlige jordbær med vann, sukker og gelatin isteden for et farget pulver som du egentlig ikke aner hva innholder. Angående resultatet, kan jeg si det sånn at etter jeg startet å lage denne geleen til 17.mai - har jeg måttet regne gele til de voksne gjestene også.

IMG_8524.jpg

Til ca 2 liter gele trenger du:
1 kg frosne jordbær
400 gram sukker
1 vaniljestang
1,5 l vann
25 plater gelatin

Slik gjør du:
Ha frosne jordbær i en kjele sammen med sukker og vaniljestangen som du har delt og tatt ut frøene av (ha både stang og frø i kjelen). Hell på vann og kok opp langsomt. La det småkoke i ca 10 minutter. Sil så væsken gjennom en finmasket sil. Jordbærene som du har kokt ut all kraften av kaster du - det er nå i jordbærkraften den gode smaken sitter.  Legg gelatinen i kaldt vann i ca 3 minutter. Klem ut væsken og ha gelatinen over i den varme kraften. Rør til det løses opp. Helles over i ønsket form. Enten porsjonsformer eller en stor beholder. La stå i kjøleskapet natten over. 

Når du først har laget hjemmelaget gele er det jo ekstra stas å servere den med hjemmelaget vaniljesaus (også så utrolig mye bedre den hjemmelagde:) Oppskrift på vaniljesaus finner du her.


Vaniljesaus

Hjemmelaget vaniljesaus stiller i en helt annen liga enn diverse kjøpevarienter.  En god vaniljesaus kan løfte mange desserter. Hva er vell gele eller sjokoladepudding uten en ordentlig vaniljesaus? Eller hva med litt vaniljesaus over sesongens bær eller en lun eplekake?

IMG_8514.jpg

Du trenger:
2, 5 dl melk
2,5 dl fløte
80 gram sukker
1 vaniljestang
1 ts maisstivelse (maizena)
1 ss vann
5 eggeplommer

Slik gjør du det:
Lag et snitt i vaniljestangen og skrap ut vaniljefrøene med en teskje eller en kniv. Kok opp vaniljefrøene sammen med melk, fløte og sukker. 

Rør ut maizenapulveret i vann og tilsett eggeplommene. Hell den kokende fløtemelken over eggeplommene og rør godt sammen. Hvis du synes vaniljesausen er for tynn kan du varme den sakte opp til den tykner, men pass på at den ikke koker for da skiller den seg.

Sausen siles så over i en bolle - og avkjøles. 
 

Vafler av butterdeig

Jeg har noen gamle kokebøker som jeg stadig tar frem for gode tips og ideer! I klassikeren: “Stiansen inviterer til fest” fant jeg denne oppskriften på butterdeigsvafler. Med en ingrediens er disse utrolig lette å lage og fungerer perfekt som et sprøtt underlag. Topp vaflene med pisket rømme, løyrom, røklaks eller kanskje litt spekeskinke og du har den perfekte forretten?

Med et litt langsommere 17 mai program og færre gjester til grill på kvelden, ligger forholdene til rette for tid til å forbrede og spise dette mens biffen godgjør seg på grillen.

IMG_8499.jpg

Du trenger
frossen butterdeig

Slik gjør du det

Tin butterdeigen, rull hver plate sammen til en ball som du deler i to. Kjevl hver del ut til en leiv som passer i vaffeljernet ditt. Stek butterdeigen i vaffeljernet til butterdeigen er stekt og sprø. Avkjøl og del opp i ønsket str.

Butterdeigene kan stekes et par timer før servering, men legg på ønsket topping rett før.

IMG_8494.jpg

Pølser til 17.mai

Det blir en annerledes 17.mai i år. På så mange måter. Men en fin feiring skal vi likevel få til. Hvorfor ikke benytte muligheten til å oppgradere de vanlige wienerpølsene til et aldri så lite herremåltid?! For hvem har sagt at ikke pølser kan være et fullgodt måltid? Med gode pølser og digg tilbehør kan dette være selv en nasjonaldag verdig.

IMG_3534.jpg

Gå til innkjøp av et variert utvalg av kvalitetspølser, og velg hva du liker best av tilbehør. Våre favoritter er kålsalat, agurksalat, syltet rødløk, hjemmelagde pølsebrød og en skikkelig god ketsjup.

Til kålsalat trenger du:
1/4 hodekål
1 løk
1 dl rømme
0.5 dl majones
1 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
salt og pepper
persille

Slik gjør du:
Finkutt kålen og løken. Bland inn resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper

For å lage hjemmelaget ketchup trenger du:
1 boks hermetiske tomater av god kvalitet
1 liten gul løk
2 ss olivenolje
1,5 dl brunt sukker
1 dl eplesidereddik
salt

Slik gjør du:
Fres løken i oljen til den er blank. Tilsett så resten av ingrediensene – bortsett fra saltet, det smaker du til med til slutt. La blandingen småkoke i ca en time, den skal da ha tyknet. Kjør deretter blandingen i en blender, eller bruk stavmikseren.

Avkjøl og ha over på glass/flaske.

For å lage syltet rødløk trenger du:
0,5 dl eplecidereddik
1 dl sukker
1 dl vann
0,5 rød chili (ta ut frøene om du ikke ønsker den så sterk)
2 rødløk

Slik gjør du:
Ha sukker, eddik, vann og chili i en kjele. Kok opp og la det småkoke til alt sukkeret er oppløst. Del opp rødløkene i tynne skiver, før du har disse over på et glass. Hell over eddik-blandingen og sett på lokket. Løken bør trekke minst en time. Den holder seg fint i kjøleskapet en ukes tid.

For å lage pølsebrød trenger du: (12 stk)
Ca 425 gram hvetemel
3 dl melk
30 gram temperert meierismør
0, 5 ts salt
0, 25 gram fersk gjær ( eller en halv pose tørrgjær)
1 egg
Melk til pensling
Evt. strø over sesamfrø

Slik gjør du det:
Bland alle de tørre ingrediensene, ha i egget og den lunkne melken. Bruker du fersk gjær rører du dette ut i melken før den tilsettes de tørre ingrediensene. Ha tilslutt i det tempererte smøret. Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter.

Dekk så bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted i ca 1 time. Ha deigen på et melet bakebord og del deigen i ca 12 deler. Rull ut som boller som du igjen former til avlange pølsebrød. La de etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 40 minutter. Pensle med melk og strø over sesamfrø hvis du ønsker det. 

Stekes på 225 grader - midt i ovnen i ca 10 minutter til de er gyldne og fine. Avkjøles på rist.

Disse kan fint fryses. De tines da på benken og varmes noen minutter på 175 grader varmluft rett før servering.

Til servering:
pølser
pølsebrød
lomper
ketchup
sennep
sprøstekt løk


Ferske reker med hjemmelaget loff og aioli

Endelig fredag! Hva med å støtte din lokale fiskebutikk i disse tider og kjøpe ferske reker der fremfor i butikken? Her går turen til “Sjøveien” i Asker hvor de har fantastisk gode Lyngenreker. For i kveld blir det ferske reker med hjemmelaget loff og aioli etter leggetid!

bilde 13.05.2019, 12 27 56.JPG

Det skal ikke så mye til for å gjøre en enkel rekemiddag enda bedre. Med en god aioli eller majones, godt brød, sitron og friske urter kommer du langt. Men med litt ekstra tid som man ofte har i ferien, synes jeg det er utrolig godt med hjemmelaget tilbehør som nystekt, hjemmelaget loff og aioli. Her får du oppskriften på begge deler, og vi anbefaler deg virkelig å prøve det neste gang dere skal spise reker.

Fersk, hjemmebakt loff og hjemmelaget aioli gjør rekemiddagen enda bedre!

Fersk, hjemmebakt loff og hjemmelaget aioli gjør rekemiddagen enda bedre!

Du trenger:
2,5 kg ferske reker (beregn 500 gram pr person)
dill
smør
havsalt og grovkvernet pepper
sitron

Til loffen (2 stk)
7 dl lunken melk (evt vann)
50 gram fersk gjær
6 ss olje
1 ts salt
1 ts sukker
1 egg
1 kg hvetemel

Slik lager du loffen:
Varm opp melken i en liten kjele. La blandingen bli fingervarm, ca 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over litt av deigvæsken og rør slik at gjæren løses opp. Husk at det er bedre at deigen er for kald enn for varm. Gjæren tåler ikke for sterk varme, da vil den dø.

Elt inn sukker, salt, egg, olje og mesteparten av melet enten for hånd eller i kjøkkenmaskin. Ikke ta i alt melet på en gang, elt inn litt etter litt, til du får en deig som er glatt og smidig, men ikke klistrer seg til bakebollen.

Dekk til deigen med et rent kjøkkenhåndkle og sett den til heving på et lunt sted i ca. 40 minutter.

Del deigen i to like store emner. Form avlange brød og legg dem i smurte 2-litersformer. Dekk formene med et kjøkkenhåndkle, og la dem heve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

Stekes på 225 grader med over- og undervarme i ca. 30 minutter.

Avkjøl på rist.

Til aioli trenger du:
3 fedd hvitløk, finhakket
2 eggeplommer
1 ts dijonsennep
2,5 dl nøytral olje, f.eks solsikkeolje
2 ss sitronsaft
litt salt
kajennepepper etter smak


Slik lager du aioli:
Pass på at alle ingrediensene har lik temperatur. Visp alle ingrediensene sammen, med unntak av oljen. Bruk håndkraft eller en kjøkkenmaskin med ballongvisp.

Spe deretter med oljen i en tynn stråle mens du pisker. Hvis den blir for tykk, sper du med litt vann.

Smak til med salt og litt kajennepepper.

Fire enkle hverdagsdesserter

Livet er for kort til å ikke spise noe godt hver dag!

Hva lager dere til dessert på en vanlig tirsdag? Her har du noen gode forslag!

Hva lager dere til dessert på en vanlig tirsdag? Her har du noen gode forslag!

Hjemme hos oss har vi en regel om at vi har dessert etter hver fiskemiddag. Noe som resulterer i at vi stadig er på utkikk etter gode hverdagsdesserter.

Men for at man skal kunne ha dessert på ukedagene må de være enkle og ikke minst raske å lage. Helst bør de være ganske så sunne også, hvis man skal gjøre det til en vane å spise dessert midt i uka. Her har du oppskriften på fire enkle hverdagsdesserter som krever minimalt med tid, ingredienser og innsats. 


VERDENS ENKLESTE HVERDAGSDESSERT

Enklere enn dette blir det ikke. Kjeks og yoghurt i kombinasjon med friske bær og honning. Dette er hverdagslykke på glass.

Se oppskrift her.

Sunt, enkelt og skikkelig godt!

Sunt, enkelt og skikkelig godt!

FRUKT- OG MYNTEDESSERT

Kombinasjonen av ananas, kokos, lime og mynte er bortimot perfekt og sørger for en frisk og søt avslutning på måltidet. Her snakker vi latterlig lite innsats, og bøttevis med smak!

Se oppskrift her.

Spis gjerne denne desserten med pinner. Og gjerne etter et litt sterkt måltid.

Spis gjerne denne desserten med pinner. Og gjerne etter et litt sterkt måltid.

RASK BRINGEBÆR- OG BANANIS

Det minner litt om en smoothie, men effekten av å erstatte yoghurt med vaniljesaus, er overraskende stor. Resultatet er en silkemyk, smakfull bringebæris!

Se oppskrift her.

Denne isen lager du på fem minutter, og alt som trengs av utstyr er en blender.

Denne isen lager du på fem minutter, og alt som trengs av utstyr er en blender.

«JUKSE-CHURROS» MED SJOKOLADESAUS

Hjemmelagde churros midt i uka? Å, ja da! Med denne oppskriften har du de klare på 15 minutter.

Se oppskrift her.

Loffskiver, kanel og sukker er utgangspunktet for å lage denne nydelige desserten!

Loffskiver, kanel og sukker er utgangspunktet for å lage denne nydelige desserten!

Denne saken er publisert på Plusstid.no

«Jukse-churros» med sjokoladesaus

Her har du oppskriften på hverdagsvarianten av de herlige, spanske frityrstengene!

Herlige sprøstekte "hverdags-churros" med smak av kanel og sukker!

Herlige sprøstekte "hverdags-churros" med smak av kanel og sukker!

«Churros» er det spanske svaret på våre smultringer. Originalen lages av en deig som minner om vannbakkels, som siden frityrstekes og rulles i sukker og kanel. Fantastisk godt, men litt for omstendelig hvis man plutselig får lyst på churros på en vanlig onsdag.

Her har du derfor oppskrift på hverdagsvarianten. Du bruker enkelt og greit loff som dyppes i en eggeblanding før de rulles i sukker og kanel. Deretter stekes de i ovnen til de er blitt gylne og sprø. Server gjerne med litt smeltet sjokolade og vaniljeis. Nam! 

Loffskiver er utgangspunktet for å lage denne nydelige desserten! 

Loffskiver er utgangspunktet for å lage denne nydelige desserten! 

Du trenger:
1 egg
2 ss melk
150 gram sukker
1 ts kanel
4 skiver loff (uten skorpe)

Sjokoladesaus:
1/2 plate kokesjokolade
1 dl kremfløte

Slik gjør du:
Sett ovnen på 220 grader. Legg et bakepapir på en stekeplate.

Fjern skorpene på loffskivene, og skjær brødet i staver. Ha egg og melk i en liten bolle, og bruk en visp til å røre det sammen. Bland sukker og kanel på en tallerken. Dypp hver loffskive i eggeblandingen, før du ruller den inn i kanel- og sukkerblandingen.

Legg de ferdig dyppede loffpinnene på bakepapiret og sett midt i ovnen i ca 6 minutter til de er blitt gyldne og sprø. La de avkjøles på brettet i et par minutter før de serveres.

Lag sjokoladesaus ved å grovhakke sjokoladen. Legg den i en kasserolle, og tilsett fløte. Varm opp og rør sjokoladeblandingen til en jevn røre.

Server med vaniljeis.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Rask bringebær - og bananis

Det minner litt om en smoothie, men effekten av å erstatte yoghurt med vaniljesaus, er overraskende stor. Resultatet er en silkemyk, smakfull bringebæris!

Denne isen lager du på fem minutter, og alt som trengs av utstyr er en blender.

Denne isen lager du på fem minutter, og alt som trengs av utstyr er en blender.

Resultatet er en silkemyk, smakfull bringebæris som smaker nydelig både av vanilje og banan. Prøv det en dag dere har behov for dessert midt i uka! Hvis det mot formodning blir igjen litt is, kan du fryse ned restene. Husk da å ta den opp ca 15-20 minutter før den skal spises.

Bananer, bringebær og vaniljesaus er alt som skal til for å lage denne supre, lille hverdagsdesserten

Bananer, bringebær og vaniljesaus er alt som skal til for å lage denne supre, lille hverdagsdesserten

Du trenger:
ca 5 dl frosne bringebær
2 bananer
2,5 dl vaniljesaus
friske bringebær
kjeks etter eget ønske


Slik gjør du:
Ha bringebær, banan og vaniljesaus i en blender. Kjør til det er godt blandet. 
Server med friske bringebær og kjeks.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Rislapper

Spiste dere grøt i går og har rester igjen, så for all del ikke kast de. Risgrøt er nemlig det beste utgangspunktet for nydelige rislapper som barna elsker. Like gode å sende med i matboksen til barnehagen eller som en ekstra god lunch til de som er hjemme med hjemmeskole! 

IMG_8310.jpg

Du trenger:
3 egg
3 dl surmelk
75 gram sukker
1,5 ts natron
50 gram smeltet smør
 2 dl kokt risgrøt
4,5 dl mel

Slik gjør du:
Visp sammen egg og surmelk og rør inn resten av ingrediensene. La røren svelle i ca en halvtime. Stekes på takke eller i stekepanne.

Serveres med f.eks syltetøy, brunost eller rømme.

Risgrøt

Det trenger ikke være jul eller lørdag for at vi skal spise grøt til middag! I dag var grunnen en liter melk som var utgått på dato! Det er et stort pluss at grøten lager seg selv mens jeg har hjemmekontor.  Og barna blir garantert fornøyd med grøt til middag etter dagens barnehagedag og hjemmeskole. 

IMG_8289.jpg

Til 4-6 personer trenger du:
1,5 dl risgryn
4 dl vann
1 liter melk (lett eller helmelk)
1 ts salt
1 ts vaniljesukker (gjerne Jacobs vaniljesukker)

Slik gjør du:
Varm opp stekeovnen til 100 grader over- og undervarme.

Ha vann og riskorn i en kjele, la dette småkoke i ca 10 minutter. Ha så i melk, salt og vaniljesukker og gi det hele et oppkok. Sett så på lokk og sett så gryta med lokk inn i stekeovnen på midterste rille. La den stå her i ca 2 timer- og vips, så har du ferdig, serveringsklar og nydelig risgrøt!

Du kan eventuelt følge samme oppskrift som over. Men istedet for å sette kjelen inn i ovnen kan du  pakke inn kjelen i et teppe og sette den under en dyne. Da trenger kjelen 4-5 timer før den er klar. Da er det bare å hente frem kjelen, varme opp og røre rundt - og du har en nydelig grøt! 

Uansett hvilken av de to metodene du bruker -  du trenger ikke røre og grøten blir ikke brent:)