Helgrillet laks med aioli og couscous

Endelig er grillsesongen i gang!

Bilde 05.04.2019, 13 48 15.jpg

Så fort grillsesongen er i gang, begynner jeg å tenke på denne retten. Eller. Glede meg til denne retten er vel riktigere. Det er virkelig en av mine favoritt-retter, og det har det vært i mange år.

Laksen marineres i blant annet sitrongress, soya, ingefær og koriander og pensles med akasiehonning under grillingen noe som gir fisken både en svak syrlig og søt smak. Oppskriften på laksen stammer opprinnelig fra Jamie Oliver, men den er moderert noe for at den skal bli litt mer barnevennlig. Vi pleier å servere den med aioli og en coucoussalat med masse godt i.  Det er også veldig godt med en sunn og sprø grønnkålsalat, hvis dere ønsker mer tilbehør.

Bilde 05.04.2019, 12 04 04.jpg

Til 6 - 8 personer trenger du:
1 stor laksefilet med skinn
2 ss sitrongress på tube (eller fersk hvis du finner det)
0,5 flaske soyasaus (liten flaske)
1 bunt finhakket frisk koriander
1 tommelfinger finhakket fersk ingefær
4 fedd finhakket hvitløk
4 ss akasiehonning
2 rød chili, finhakket
4 vårløk
2 lime til servering

Couscous-salat:
0,5 pakke couscous
1 søt, lang paprika
1/2 pakke grønne, ferske bønner
1/2 rødløk
fersk koriander
salt og pepper
god olivenolje

Aioli:
2 eggeplommer
1 stor ts Dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 dl solsikkeolje
saft av 1/2 sitron
salt og pepper


Slik gjør du:
Begynn med laksen. Bland sammen soyasaus, koriander, ingefær, sitrongress og hviløk og mariner laksefilen i dette i en pose i ca en time, gjerne mer hvis du har tid.

Når grillen er varm, tar du laksen ut av marinaden. Legg deretter laksen med skinnet ned på en liten form av aluminiumsfolie (jeg pleier bare å bruke et ark med folie og brette det litt opp på kantene, slik at det ligner en form. Pensle så laksefileten med honning og legg den på grillen. La den ligge der i ca 10 minutter. Laks er best når den er litt rosa inni så pass på at den ikke ligger for lenge og blir tørr.

Når fisken er ferdig grillet serverer du den med couscoussalaten og aioli. For de voksne er det også veldig godt å ha litt oppkuttet chili og vårløk over den ferdige fisken, samt gi den en liten skvis av lime.


Slik lager du couscous-salat:

Lag couscous etter anvisningen på pakken. Hakk opp rødløk og paprika i små biter. Vask de grønne bønnene, del de i små biter og stek dem så i litt olje i 3-4 minutter. Strø litt havsalt over.

Når couscousen er ferdig har du den over i en salatbolle. Tilsett en god klunk med olivenolje og salt og pepper og bland dette inn i couscousen. Deretter har du  i oppkuttet paprika, rødløk og stekte bønner i og rører rundt. Hakk koriander og tilsett dette i salaten.


Slik lager du aioli:
Det er mange som bruker stavmikser til å lage majones. Vi i familiematblogg sverger til håndkraft eller en kjøkkenmaskin med ballongvisp, som lager perfekt majones hver gang.  Uansett hvilken av de to metodene du bruker begynner du med å blande sammen egget og sennepen i en bolle  (det er viktig at det er romtemperert).

Skru på full guffe på maskinen og behold denne farten gjennom hele prosessen.

Tilsett så oljen litt etter litt til majonesen begynner å tykne. Bruk lenger tid enn du tror, hvis du blir for utålmodig vil majonesen skille seg og bli en suppe.

Når majonesen har fått riktig konsistens smaker du til med sitron, salt og pepper.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Gullegg

I dag står det påskeverksted på programmet, og vi skal lage gullegg. Hvor dekorativt er det ikke å pynte gåsunger eller en annen kvist med disse fine eggene? Først må eggene blåses, før de påsmøres lim og rulles i glitter, selv familiens minste kan selv lage sine egne dekorative gullegg:) Stor stas!

Og hva med det som blåses ut av egget? Her er planen klar: omelettmuffins til lunch er allerede bestillt:)

IMG_8126.jpg

Du trenger
egg
lim
glitter
fyrstikk/tannpirker
fin tråd
gåsunger eller en fin kvist

Slik gjør du det
Først må du blåse ut innholdet av eggene. Dette gjøres ved å stikke hull i begge ender av egget, Det gjør det litt lettere å blåse ut innholdet dersom det nederste hullet er litt større, jeg bruker ofte en grillpinne eller annen spiss gjenstand for å lage hullene.

Når egget er tomt, kan det smøres med lim (her kan barna velge om de vil dekke hele, eller lage prikker eller striper med limet) Rull så i glitter.

Så skal tråden festes, da pleier jeg å feste en halv fyrstikk/ eller tannpirker i tråden, for så å føre det ned i det overste hull.

Så er gullegget klart til å henges opp, på en fin grein eller en gåsunge.

IMG_8110.jpg
IMG_8120.jpg

Havrekjeks til hjemmeskolen

Akkurat som om de aller fleste av oss må ha en god kopp kaffe for å starte arbeidsdagen, insisterer skoleeleven her hjemme nå på en kopp varm melk med honning og en havrekjeks når vi går på kontoret. Kjeksene kan lages med eller uten rosiner, de er lette å lage og derfor supre å ta med barna på.

D668B134-E4AC-45D5-AFE4-6A5421802346.jpg

Til ca 40 kjeks trenger du:
300 g store havregryn
300 g romtemperert smør
100 g hvitt sukker
100 g brunt sukker
200 g hvetemel
1 ts kanel
1 ts flaksalt
ca 100 g rosiner (halver mengden hvis du ønsker rosiner i kun halvparten av kjeksene)

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 175 grader varmluft. Legg bakepapir på 4 stekebrett.

Pisk smøret mykt med en ballongvisp før du tilsetter sukkeret og pisker det hele godt i et par minutter. Tilsett så resten av ingrediensene, med unntak av rosinene. Når deigen er godt eltet sammen tilsetter du rosinene.

La gjerne deigen få hvile 30 minutter i kjøleskapet før du begynner å lage kjeksene. Da er den lettere å jobbe med.

Fordel så deigen i topper på bakepapirene. Hvis du har en is-scoop er det perfekt til denne jobben, men har du ikke det kan du gjerne bruke to spiseskjeer. Klem deretter toppene forholdsvis flate med fingrene eller baksiden av en skje.

Stek kjeksene i 14-16 minutter. Følg med slik at de ikke blir brent. La de nystekte kjeksene ligge på stekebrettet i noen minutter før du legger dem over på en bakerist og lar de avkjøles der.

Kjeksene holder seg fint i en lufttett kakeboks i minst en uke. 

Søte påskekort

Det nærmer seg påskeferie. En helt annen påskeferie enn noen av oss er vant med. Mange har en Mormor eller Farfar på sykehjem som ikke får lov til å få besøk, eller foreldre og besteforeldre vi ikke kan møte for øyeblikket. Hva med å lage et sikkelig koselig påskekort og sende i posten slik at de får en hyggelig overraskelse i påskeuken?

Ett hvitt ark, et par tusj, gulmaling og en pekefinger er alt som skal til for å lage disse kortene med små polka-kyllinger. Selv ganske små barn klarer å lage de fine gule kyllingene med fingeren, så ta med barna på et lite påskeverksted og lag disse kortene til noen dere er glad i!

IMG_3431.jpg
IMG_3430.jpg
IMG_3429.jpg

Spagetti med hurtigbolognese

Har barna i oppgave å hjelpe til med middagen som en del av hjemmeskolen? Her får du oppskriften på hurtigvarianten av klassikeren som både store og små elsker. Den er enkel å lage og med litt hjelp kan skolebarna gå løs på denne retten helt på egenhånd.

Hvis du har lyst på spagetti bolognese, men ikke har tid til å lage den ekte varianten, kan du bruke denne oppskriften. Da har du middagen klar på ca 20 minutter.

Hvis du har lyst på spagetti bolognese, men ikke har tid til å lage den ekte varianten, kan du bruke denne oppskriften. Da har du middagen klar på ca 20 minutter.

Spagetti Bolognese er en rett som de aller fleste barn liker. En ekte bolognese skal få lov til å stå og putre i en god time for at alle smakene skal få utvikle seg. Men hurtigvarianten blir veldig god den også, og barna elsker den!

Server med rømme og parmesan. Og muligens ketsjup til familiens minste.

Dette trenger du for å lage hverdagsvarianten av spagetti bolognese!

Dette trenger du for å lage hverdagsvarianten av spagetti bolognese!

Til 4-6 personer trenger du:
500 gram kjøttdeig
1/2 løk
1 gulrot
1 stilk stangselleri
1 fedd hvitløk
2 dl vann
1/2 buljongterning, gjerne okse 
1 boks hermetiske tomater
1 ss ketsjup
en liten klunk appelsinjuice
salt, pepper
ca 500 gram spagetti

Slik gjør du:
Varm opp litt olje i en stekepanne og stek kjøttdeigen til den har fått fin farge.

Skrell gulrot og løk. Kutt løk, gulrot og stangselleri i små biter. Finhakk hvitløken. Ha alle grønnsakene i pannen sammen med det stekte kjøttet. Tilsett ketsjup og bland det godt inn i kjøttdeigen.

Tilsett deretter hermetiske tomater og appelsinjuice. Kopp opp vann og bland det med 1/2 buljongterning. Hell kraften i pannen, rør godt og la det putre på lav varme i ca 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Kok pasta etter anvisning på pakken.

Server spagetti med revet parmesan og gjerne litt rømme.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Supergrønn smoothie

God morgen:) I dag skal vi starte dagen med supergrønn smoothie. Dette er hele familiens favoritt. En grønn, frisk og sunn smoothie som både passer til frokost, kvelds eller som et lite mellommåltid. Denne smoothien har jeg også hatt med å servert til kollegaene på sykehuset, et populært tilskudd til dager hvor vi alle trenger litt ekstra energi:)

IMG_8037.jpg

Du trenger :
2 dl eplejuice
2 dl vann
1 frossen banan
2 kiwi
2 håndfull babyspinat
1 liten tommelfinger fersk ingefær

Slik gjør du:
Bland sammen alle ingrediensene i en blender - og du har en nydelig supergrønn smoothie.


Denne saken er publisert på plusstid.no

 

 

Grove vafler

I disse dager er det mange små som stadig er borte og snuser på godte- og kjeksskapet. Denne nye situasjonen kommer mest sannsynlig til å vare en god stund og da kan det være lurt å ikke slippe helt opp på gode rutiner ved å begynne med stadige belønninger for både skolearbeid og innsats hjemme. Men det er også mye glede og trøst i det å lage og spise god mat i en uvirkelig og ganske skremmende tid, både for liten og stor. Hjemme hos oss er derfor grove vafler blitt en ny hverdagsfavoritt.

Jeg lager en stor røre som jeg setter i kjøleskapet, og så får eldstemann ansvaret for å steke så mange vaffelplater vi trenger enten til frokost, mellommåltid eller kveldsmat. Røren holder seg godt i kjøleskapet i 3-4 dager, og dermed har man alltid noe godt på lur.

Med denne oppskriften kommer faktisk grove vafler innenfor «grovt» på brødskalaen som brukes til merking av brød i butikken, noe som betyr at du trygt kan servere barna dine vafler hver dag - med god samvittighet!

Fil 20.02.2018, 19 13 28.jpeg

Til 6-8 vafler trenger du:
4 dl melk
1 1/2 dl siktet hvetemel
1 1/2 sammalt mel
1 dl havregryn
1/2 ts bakepulver
2 ss smør
2 egg

Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene sammen. Spe med melk, litt om gangen. Rør godt mellom hver gang for å unngå klumper. Tilsett egg og smeltet smør. Rør det hele sammen til en glatt røre før du lar røren svelle i 15 – 20 minutter.

Stek vaflene til de er gyldne.

Server vaflene med smør og brunost, syltetøy eller friske bær. Grove vafler smaker dessuten veldig godt med pålegg som ost og skinke.


Denne saken er skrevet i samarbeid med - og publisert på plusstid.no

Turbingo

I dag har vi laget turbingo! Av erfaring er dette en veldig god motivasjon for å få barna ut på tur. Lag en bingo som passer der du bør, eller kanskje barna kan lage en bingo til hverandre?

God tur!

IMG_7977-kopi.jpg

Skoleboller

Gratulerer til både store og små med å ha gjennomført en hel uke med hjemmeskole! Og til alle de fantastiske lærerne som har klart å lage et opplegg som funker på så kort tid! Uka har vært hektisk og forvirrende, men det har jo funket! Vi kom oss gjennom, og på søndag kommer vi til å være klare for en ny uke. Men i dag er vi enige om at vi skal lage noe godt når skoledagen er over. Og sjelden har det vel passet bedre med nettopp skoleboller! Ha en deilig fredag!

IMG_0390.JPG

 Til ca 24 boller trenger du :
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør 

Vaniljekrem:
( 250 -300 gram)- kjøp eller lag selv, oppskrift finner du her.

Til dekorering:
5 dl melis
3 ss vann
kokos 

 Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen (om du lager denne selv) 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Del opp deigen i 24 enheter og trill vanlige boller. Legg disse på bakepaprikledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem.

La bollene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Bland sammen melis og vann til glasur. Smør denne på de ferdige (lunkne) bollene, rundt vaniljekremen. Dryss så over masse deilig kokos og la denne få litt tid til å sette seg i glasuren. 

Server og nyt! 


Denne saken er publisert på plusstid.no

Smoothie til frokost

Nå er det viktigere enn noen gang å starte dagen best mulig.  Kommer man godt ut fra start føles det liksom som om sjansen er litt større for at det skal bli en god dag for alle. Hjemme hos oss er smoothie er en av de beste måtene vi kan starte dagen på. Vanligvis pleier jeg å lage den, men nå er det å lage sin egen smoothie blitt et fint tilskudd til dagens plan!

IMG_7894.jpg

Du trenger til to glass
2 dl eplejuice
200 gram frosne bær ( her har jeg brukt blåbær og bringebær)
1 banan
1 dl yoghurt naturell
2 ss havregryn (Kan droppes)

Slik gjør du det:
Ha alle ingrediensene i en blender. Kjør det hele sammen til en herlig smoothie:)

IMG_7887.jpg
IMG_7899.jpg

Skriv et brev

Fem dager har gått siden skolene ble stengt og vi alle ble oppfordret til å holde oss hjemme. Vi prøver alle å stable den nye hverdagen på beina med det den innebærer av nye utfordringer, rutiner og aktiviteter. Jeg vet ikke hvordan det er med dere, men her begynner det plutselig å gå opp for både store og små at det kan være lenge til vi får gitt besteforeldre, oldeforeldre, søsken og gode venner en klem. Rett og slett fordi den beste måten å vise at man er glad i noen akkurat nå, er å holde seg borte. Men det betyr jo ikke at vi ikke tenker på dem alle, så derfor har vi lagt inn på dagsplanen at vi skal skrive et brev til de vi ikke får sett på en stund. Det er fin skrivetrening for de med hjemmeskole, og hvor koselig er det ikke for Farmor eller Bestefar, eller for å ikke snakke om demente Mormor som plutselig sitter på sykehjemmet helt uten besøk, og virkelig ikke skjønner hvorfor, å finne et håndskrevet brev i postkassen med påminnelsen om at alt er bra med alle, og at vi skal klemmes snart!

IMG_7854-1.jpg
IMG_7874.jpg

Bålkos

Det føles litt ekstra godt å få luftet seg i disse dager! Vårsolen titter fram og en ting er sikkert, man angrer aldri på en tur ut. Hva med å fyre opp bålpanna, eller et bål i skogen og spise et måltid ute?!  I dag blir det utedessert på oss, marshmallow, sjokolade og salte kjeks i en herlig kombinasjon. Og en fin liten belønning for de som synes det er litt tøft å motivere seg for hjemmeskole. En sikker vinner og veldig gøy for barna å lage!  Verdens enkleste og kanskje beste tur-sandwich:) God tur🍂

IMG_7909.jpg
IMG_7912.jpg

Du trenger
Marshmallows
Sjokolade
Salte kjeks

Slik gjør du det
Tre marshmallowsen på en grillpinne, grill raskt over sterk varme, legg en sjokoladebit på den nygrillede marshmallowsen før du legger herligheten mellom to salte kjeks.

NB! Dette er perfekt tur-snack for bål, men kan fint lages på grillen hjemme eller marsmallowsen kan varmes et par minutter på høy varme i stekeovnen.

IMG_7922.jpg

Så karse med barna

Å så karse er alltid en hyggelig aktivitet å gjøre sammen med barna om våren. Nå som de skal være så mye hjemme framover har de god tid til å vanne og følge med på at den spirer, for til slutt å kunne plukke og dekke et koselig lunsjbord med pålegg og ferske, hjemmedyrkede spirer! Karsen kan bestilles på nett, for eksempel her på Økoland. (TIPS: Vi tenkte å lage hjemmelaget frokostblanding senere i uka, så om du først bestiller karsefrø, kan det være en ide å legge oppi det du trenger om dere kan tenke dere å gjøre det samme! Oppskrift på vår nye favoritt-frokostblanding finner du her)

IMG_7856.jpg

For å så karse trenger du:
Karsefrø
potte, eller en avklipt melkekartong
jord eller bomull
vann

Slik gjør du det:
Du kan velge om du vil så karsen i jord eller på bomull. Fyll potten med jord eller bomull, hell på vann før du strør på frøene. Etter et par dager begynner det å spire. Etter ca en uke er karsen klar til å spises. Det er viktig at jorden eller bomullen hele tiden holdes fuktlig.

IMG_7843.jpg
IMG_7848.jpg

En ny hverdag

Det er en ny hverdag for både store og små. Travle morgener der alle har noe de skal rekke er brått satt på pause. Kjøkkenbordet er fullt av bærbare datamaskiner og det er ikke bare å løpe bort til naboen når man har lyst til å leke. Vi skal ha det sånn en stund. To uker i første omgang. Godt mulig det blir lenger.

Den nye hverdagen er utfordrende for oss alle. Men samtidig byr endringene på muligheter til å være sammen med familien på en helt ny måte. Plutselig har vi mye av det vi ellers har alt for lite av. Nemlig tid med barna våre.

En ny hverdag krever imidlertid nye planer. Da gjelder det å lære av de fantastiske menneskene som pleier å passe barna våre hver eneste dag mens vi er på jobb, nemlig barnehageansatte og lærere. De har en plan. De har et opplegg. Det må vi også ha.

Vi har kommet fram til at vi skal ha to faste aktiviteter hver dag. Vi skal ut, og vi skal lage noe.

Alle trenger frisk luft og nå som våren er her er det mange muligheter til fine turer i både skog og ved vann. Inne kan vi lage noe godt å spise eller kanskje et koselig kort som vi kan sende besteforeldre vi ikke kan treffe på en stund. I tillegg kommer selvfølgelig hjemmeskole og et forsøk på å jobbe på skift.

Vi har samlet ting du kan lage med barna i en egen kategori og kommer til å fylle på her i de neste ukene. Følg oss gjerne og send tips hvis dere har et opplegg som funker bra!

Husk å vaske hendene, hold avstand og ha gode dager, både store og små.

D8677068-919C-4D4D-91ED-7A1CEC580009.jpeg


Trolldeig

Plutselig er alle planer avlyst og vi innstiller oss på mange dager hjemme med våre nærmeste. Da vi spurte barna hva de ville gjøre i dag, foreslo de trolldeig. For en god ide! En glemt aktivitet å gjøre sammen med barna som er like gøy i dag som den var på 90 tallet.

IMG_7807.jpg

Til trolldeigen trenger du:
1 dl salt
2 dl hvetemel
1 dl vann
1 ss matolje

IMG_7798.jpg

Slik gjør du det
Elt alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltrekrok. Deigen skal være ganske fast, så det er mulig du må tilsette litt mer mel.
La deigen hvile litt i kjøleskapet, så blir den lettere å jobbe med.

Form trolldeigen til ønskede figurer og former. Hvitløkspresse gir en morsom håreffekt.

Stek trolldeigen på 100 grader over- og undervarme til den er tørr. La den gjerne stå i ovnen over natten.

Når trolldeigen er tørr kan den males slik dere ønsker.

IMG_7804.jpg








Godt og grovt matpakkebrød

God morgen:) Dette ble en litt annerledes morgen for de fleste. Med unntakstilstand over hele landet gjelder det å finne små ting å glede seg over i dag. En godt brød til lunsj for eksempel, er en god start:) Mens barna er igang med hjemmeskole skal jeg derfor bake et skikkelig grovt og godt brød. Det føles bra å spise noe som både metter godt, og ikke minst er sunt nå. Dette er også veldig fint å fryse ned, hvis dere ikke spiser opp alt i dag. Ha en god dag alle små og store der ute!

IMG_7592.jpg

Du trenger:
400 g sammalt spelt
180 g siktet speltmel
10 g salt
50 g havregryn
50 g solsikkekjerner
25 g linfrø
5 g eddik
1 pk gjær
5 dl vann

Slik gjør du det:
Bland alle de tørre ingrediensene og eddiken, smuldre gjæren i det tempererte vannet og ha det oppi. Elt deigen til den er en seig og tykk grøt . Jeg pleier å elte i 10 minutter med en kjøkkenmaskin med eltekrok, men dette kan også gjøres for hånd.

La deigen heve et lunt sted i ca 30 minutter, hell deigen så ut på en bakepapirkledd stekepanne, før du drar den utover som en tykk pizzadeig. La den så etterheve i ca 30 minutter.

Sett ovnen på 220 grader, rut opp deigen i ruter på ønsket størrelse, la brødet etterheve under et kjøkkenhåndkle i en liten time mens ovnen blir varm. Stek brødet i ca 30 minutter.

IMG_7598.jpg
IMG_7785.jpg



Pannestekt ostesmørbrød

Hva med å starte vinterferien med et pannestekt ostesmørbrød?
Oppskriften er signert Kolonihagen, og vi kan skrive under på at det er det beste ostesmørbrødet vi har smakt! Virkelig en fredagskveld og feriestart verdig.

IMG_7607.jpg

Du trenger
1 egg
1 ss sennep
1 ss sitronsaft
1 ss olivenolje
solsikkeolje (2-3 dl)
salt og pepper

brød
ost
kokt eller bøkerøkt skinke
smør

Slik gjør du det
Først må du lage sennepsmajones: Det gjør du ved å kjøre egg, sennep, sitronsaft, og olivenolje sammen med en stavmikser, når det er kjørt godt sammen, tilsetter du solsikkeoljen sakte i en tynn stråle til majonesen får en tykk konsistens. Smak til med salt og pepper. Ps! ingrediensene bør være romtemperert.

Smør så godt med sennepsmajones på begge skivene. Legg så godt med ost og skinke på den ene skiven, avslutt med litt ost, før du legger den andre skiven over. Press ned og smør et godt lag med smør oppå skiven. Varm opp en stekepanne, legg i toasten med smørsiden ned, mens du presser litt på toasten, smør smør på den skiven som vender opp, før du snur toasten.

Toasten er ferdig når den er gylden på begge sider og osten er smeltet.

Server og nyt helgen!

(om du ikke ønsker å lage sennepsmajonesen selv, går det fint å blande inn en ss sennep i ferdig majones)

IMG_7562.jpg


Ukemeny til vinterferien

På hyttetur kan familien kose seg med både god tid og god mat. Men hva settes på menyen når dere skal tilbringe en uke på hytta? Her ser du vårt forslag for en fin og matglad uke!

Bruk litt tid på å sette opp en ukemeny før dere reiser så blir planleggingen og handlingen litt enklere.

Bruk litt tid på å sette opp en ukemeny før dere reiser så blir planleggingen og handlingen litt enklere.

Det er en del faktorer som er avgjørende når man skal bestemme seg for en meny som egner seg for en uke på hytta.  Maten skal ofte mette mange, ikke være alt for krevende å lage, men samtidig skikkelig god når man endelig har tid og ro til å nyte den. 

I tillegg har man ofte litt mindre utstyr tilgjengelig på hytta, noe som eliminerer enkelte oppskrifter. De aller fleste av oss har ikke en kjøkkenmaskin med eltekrok på hytta, noe som gjør at eltefri bakst er perfekt, ettersom det ikke krever annet enn en tresleiv og litt ekstra tid til heving.  

Mat smaker sjelden så godt som etter en lang dag ute på fjellet!

Mat smaker sjelden så godt som etter en lang dag ute på fjellet!

Hvis man ikke har bilvei helt inn, er det en fordel at oppskriftene ikke inneholder alt for mange ingredienser og med mindre du har bestilt levering av mat på hytta, blir det for de aller fleste av oss til at vi handler på veien, noe som krever at varene må tåle litt temperaturforandring, og ikke ta altfor mye plass i bilen.

Med alle disse elementene tatt i betraktning har vi gjort vårt beste for å sette sammen en ukemeny med hyttemat!

Vi håper den kan være til hjelp og inspirasjon. God ferie!

klarefortur.jpg

Mandag: Karbonadesmørbrød

Perfekt den dagen dere kommer opp på hytta og ikke har overskudd til å stå lenge på kjøkkenet, men likevel har lyst på noe skikkelig godt!

Se oppskrift her.

Har du ikke tid til å lage karbonadene selv, kjøper du noen gode i butikken. Med stekt løk, egg og syltet agurk er det bare å lene seg tilbake og nyte at dere er vel framme på hytta.

Har du ikke tid til å lage karbonadene selv, kjøper du noen gode i butikken. Med stekt løk, egg og syltet agurk er det bare å lene seg tilbake og nyte at dere er vel framme på hytta.

Tirsdag: Ørret i rømmesaus med poteter

Kan vi ikke like gjerne begrave myten om at barn ikke liker fisk en gang for alle?

Se oppskrift her.

Man skal ikke undervurdere en klassiker som ørret i rømmesaus! Like godt for store som små.

Man skal ikke undervurdere en klassiker som ørret i rømmesaus! Like godt for store som små.

Onsdag: Oksegryte med potetmos

Det er lite som slår en smakfull og varm oksegryte når man har vært ute på ski en hel dag!

Se oppskrift her.

Oksegryte med bacon og sjampinjong smaker nydelig med potetstappe, flatbrød og en god rødvin foran peisen.

Oksegryte med bacon og sjampinjong smaker nydelig med potetstappe, flatbrød og en god rødvin foran peisen.

Torsdag: Bacalao

Denne Bacalaoen lages i stekeovnen, og den kan stå å godgjøre seg mens dere er på skitur eller leser en god bok foran peisen.

Se oppskrift her.

Bacalao er perfekt hyttemat. Det er lett å lage og blir alltid godt. Dessuten er det genialt med klippfisken som har lang holdbarhet.

Bacalao er perfekt hyttemat. Det er lett å lage og blir alltid godt. Dessuten er det genialt med klippfisken som har lang holdbarhet.

Fredag: Gode pølser med digg tilbehør

Hvem har sagt at ikke pølser kan være et fullgodt måltid? Med gode pølser som utgangspunkt og et skikkelig godt tilbehør er dette skikkelig kosemat.

Se oppskrift her.

Gode pølser med syltet rødløk, agurksalat og kålsalat er skikkelig snaddermat.

Gode pølser med syltet rødløk, agurksalat og kålsalat er skikkelig snaddermat.

Lørdag: Langstekt lammelår med glaserte rotgrønnsaker og potetmos

Med god tid kommer også muligheten til skikkelig god mat. Og hva er vel bedre enn å lage et langtidsstekt lammelår som skal avsluttes med på grillen eller ute på bålpannen før det serveres?

Se oppskrift her.

Langtidsstekt lammelår med honningglaserte rotgrønnsaker og potetmos er perfekt hyttemat.

Langtidsstekt lammelår med honningglaserte rotgrønnsaker og potetmos er perfekt hyttemat.

Søndag: Rester av lam i pitabrød med tzatziki

Er dere så heldig å ha igjen rester av lammelåret fra dagen før har dere det perfekte utgangspunkt for en av de beste restemiddagene som finnes.

Se oppskrift her.

Rester av lam smaker nydelig i pitabrød med det dere har igjen av grønnsaker etter en uke på hytta.

Rester av lam smaker nydelig i pitabrød med det dere har igjen av grønnsaker etter en uke på hytta.

Bakst: Eltefrie rundstykker

Bruker du fem minutter på kvelden til å røre sammen denne deigen kan du glede alle de andre på hytta med nystekte rundstykker til frokost morgenen etter!

Se oppskrift her.

Eltefri bakst er genialt når man er på fjellet uten kjøkkenmaskin.

Eltefri bakst er genialt når man er på fjellet uten kjøkkenmaskin.

Søt bakst: Sveler  

Sveler kan stekes enten på takke eller i stekepanne og smaker fantastisk med alt fra syltetøy, brunost eller smørkrem.

Se oppskrift her.

Nystekte sveler med smør og sukker slår det aller meste spør du oss!

Nystekte sveler med smør og sukker slår det aller meste spør du oss!

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Kyllingspyd med sataysaus og nudelsalat

Kylling servert med en fantastisk sataysaus og en spicy nudelsalat er perfekt helgemat!

Denne oppskriften er signert Jamie Oliver og må ganske enkelt prøves.

Denne oppskriften er signert Jamie Oliver og må ganske enkelt prøves.

Dette er en av de rettene jeg alltid ender opp med å lage når jeg skal ha gjester. Den er perfekt å servere fordi du kan gjøre klart ganske mye på forhånd. Sataysausen kan lages dagen i forveien, og nudelsalaten skal serveres kald, så den kan du fint lage litt før gjestene kommer. Og resultatet? Noe av det beste som finnes !

Dette trenger du for å lage noe skikkelig snadder i helgen!

Dette trenger du for å lage noe skikkelig snadder i helgen!

Dette trenger du for å lage kyllingspyd:
4 kyllingbryst uten skinn
1/2 bunt med frisk koriander
1 rød chili
1 hvitløksfedd
3 ss grovt peanøttsmør
soyasaus
1 bit frisk ingefær
2 lime
akasiehonning til å ringle over 

Nudelsalat:
250 gram tørre eggnudler
100 gram usaltede cashewnøtter
1/2 rødløk
1 rød chili
en bunt frisk koriander
1-2 ss soyasaus 
1 lime
1 ts sesamolje
1 ts fiskesaus
1 ts akasiehonning

Til servering:
hjertesalat
frisk koriander
soyasaus
lime

Slik lager du kyllingspyd:
Sett stekeovnen på grillfunksjon med maks styrke.

Finn frem grillspyd. Hvis du skal bruke trespyd kan du legge dem i vann. Det vil hindre at de tar fyr når du skal steke kyllingen.

Begynn med å lage satay-sausen. Legg koriander, med stilker og alt, sammen med chili, renset hvitløk, peanøttsmør og en god klunk med soyasaus i en food prosessor. Rens og grovhakk ingefær og ha i. Riv skallet av begge limefruktene og press ut saften av 1 lime. Ha dette i food-processoren. Tilsett så et par ss vann og kjør til en konsistens som er god å øse med skje. Smak til. Ha halvparten i en serveringskål som du skal servere kyllingen med og sett resten til side.

Del kyllingfiletene i jevne biter og tre dem på spydene. Finn frem en ildfast form. Ha resten av sataymiksen i bunn av formen før du legger i kyllingspydene. Bruk hendene og gni miksen inn i kyllingen slik at alt er dekket. Drypp så litt olivenolje over kyllingen og dryss over litt salt.

Når ovnen er varm setter du inn den ildfaste formen med kyllingen på øverste rille. Stek i 8-10 minutter på hver side, eller til de er gylne og gjennomstekte. Etter 1. runde med steking skal du nå snu spiddene igjen og ringle over litt flytende honning. Deretter skal de tilbake i ovnen under grillen i 8-10 minutter.

Slik lager du nudelsalat:
Kok nudlene etter anvisning på pakken.

Sett en middels stor stekepanne på svak varme. Knus cashewnøttene med en kjevle og ha dem over i pannen. Rist dem i pannen. Snu dem av og til og følg med slik at de ikke brenner seg.  Når de har fått litt farge skrur du opp varmen på maks. Tilsett så 1 ts honning og bland det hele godt sammen. Pass på så de ikke brenner seg. Når de er mørkt gylne tar du nøttene av pannen, og tilsetter koriander. Ha det i en serveringsskål.

Rens chili og rødløk, og ha det i en food-processor sammen med koriander. Kjør til det er finhakket. Ha det over i en salatbolle og tilsett 1-2 ss soyasaus og et par klunker med olivenolje. Press i saften av 1 lime og tilsett 1 ts sesamolje og 1 ts fiskesaus. Bland det godt sammen. Sil av de ferdig kokte nudlene i et dørslag, skyll raskt under kaldt vann. Sil av igjen og ha dem i salatbollen. Bland det hele godt sammen slik at nudlene blir dekket av den gode dressingen.

Til servering:
Server de ferdig stekte kyllingspydene sammen med hjertesalat, nudelsalaten, de ristede cashewnøttene og den gode sataysausen. Skjær gjerne opp noen båter med lime som dere kan presse over og sett fram soyasaus, finhakket koriander og chili. Velbekomme!

Denne saken er publisert på Plusstid.no