Den beste frokostblandingen

Vi har fått en ny frokostblanding-favoritt! Det er ikke vanskelig å gi barna (og oss) en god start på dagen når det smaker så godt som dette. Havregryn, nøtter og frø, helt uten tilsatt sukker, smaker herlig enten som topping på kjøleskapsgrøt, med naturell yoghurt og friske bær, eller enkelt og greit sammen med melk.

IMG_7572.jpg

Du trenger
3 dl nøtter (gjerne en blanding av mandler, valnøtter, hasselnøtter
1 dl linfrø (knuste)
1 dl solsikkekjerner
1 dl gresskarkjerner
1 dl sesamfrø
7 dl havregryn
1 dl honning
0,5 dl olivenolje

Kokos (gjerne kokosflak) eller rosiner til topping

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 140 grader. Finhakk nøttene, bland de sammen med frø og havregryn. Varm honningen og oljen opp i en liten kjele, før du rører det inn i de tørre ingrediensene.
Fordel blandingen på en bakepapirkledd stekepanne, og stek i 30-35 minutter. Rør noen ganger underveis i stekingen.

Avkjøles på brett, før du rører inn kokos eller rosiner.

IMG_7560.jpg



Ostevafler

Når ungene skal ha med noen hjem fra skolen eller barnehagen velger jeg ofte mat som jeg vet de fleste barn liker. Ettersom vi ofte skal videre ut på aktiviteter passer jeg på å alltid ha et trygt element jeg vet barna kjenner og liker for å sikre et minimum av inntak. Forrige uke hadde vi med oss en nabogutt på 4 år hjem og ostevafler sto på menyen. Jubelen sto i taket da de skjønte at vi skulle ha vafler til middag, men sorgen ble desto større da de skjønte at dagens vafler ikke skulle spises med syltetøy. Nærmest motvillig prøvde han en vaffel toppet med rømme og oppkuttede grønnsaker, men etter den første biten kom smilet. Dette var jo godt! Nesten enda bedre enn med syltetøy!

Disse vaflene er også supre om du har melk- eller osterester du vil få brukt opp!

IMG_5376.jpg

Du trenger (til ca 8 plater)
3 egg
4 dl melk
100 gram havregryn
150 gram hvetemel
1 ts salt
1 ts bakepulver
75 gr smeltet smør
100 - 150 gram revet ost (her er det perfekt å bruke osterester)
litt smør til steking

Slik gjør du:
Visp sammen melk og egg. Tilsett de tørre ingrediensene og revet ost og rør det sammen til du har en klumpfri røre. Smelt smøret og rør det inn.

Sett på vaffeljernet, smør med litt smør både oppe og nede så er du sikker på at vaflene ikke brenner seg. Stek vaflene på vanlig måte.

Server ostevaflene med rømme og oppkuttede grønnsaker.

Banh mi - vietnamesisk baguett

Spicy, syrlig og skikkelig godt!

Hva med å lage en vietnamesisk baguett i helgen? Du synes kanskje det er litt pussig å servere vietnamesiske smaker i en klassisk fransk baguette? Kombinasjonen stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni, og jeg lover deg - det funker!

Hva med å lage en vietnamesisk baguett i helgen? Du synes kanskje det er litt pussig å servere vietnamesiske smaker i en klassisk fransk baguette? Kombinasjonen stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni, og jeg lover deg - det funker!

Hvis du reiser til Vietnam finner du “Bánh Mì” på hvert gatehjørne. Betegnelsen brukes om en bagett med sprø skorpe som fylles med syrlig, friskt og spicy tilbehør og gjerne saftig, grillet kjøtt.  Har du aldri smakt det før kan du glede deg til å lage dette!

“Bánh Mì” kan lages med alt fra svin til kveite, stekt sopp og tofu. Her har vi laget det med nakkekoteletter som serveres med syltede grønnsaker og en sterk sriracha-majones. Nam!

Syltede grønnsaker er et must i “Bánh Mì”. Her bruker vi rettich, gulrot og agurk. Du finner rettich i de fleste grønnsaksbutikker. Finner du det ikke kan du også bruke vanlig reddik.

Syltede grønnsaker er et must i “Bánh Mì”. Her bruker vi rettich, gulrot og agurk. Du finner rettich i de fleste grønnsaksbutikker. Finner du det ikke kan du også bruke vanlig reddik.

For familiens minste kan majones erstattes med rømme, og hvis de syltede grønnsakene ikke faller i smak er det likevel populært å spise det stekte svinekjøttet i en bagett med agurk og rømme.

For familiens minste kan majones erstattes med rømme, og hvis de syltede grønnsakene ikke faller i smak er det likevel populært å spise det stekte svinekjøttet i en bagett med agurk og rømme.

For å lage marinert svinekjøtt trenger du:
ca 1 kg nakkekoteletter
4-5 ss koreansk chilipulver (her må du en tur på din nærmeste grønnsaksbutikk)
2 ss korianderfrø
2 ss fenikkelfrø
havsalt

Til sursøte grønnsaker trenger du:
2 gulrøtter
1/3 rettich
3 vårløk
1 agurk
1 lime (saften)
3 ss riseddik
1,5 ts fiskesaus
1,5 ts rørsukker
0,5 ts salt
2 ss sesamolje
1 rød chili, finhakket

Sriracha-majones:
2 dl majones
1-2 ss sriracha

Server med:
fine baguetter
frisk koriander
hjertesalat
evt finsnittet chili

Slik tilbereder du nakkekotelettene:
Rist fennikel- og korianderfrøene i en tørr middels varm panne. Knus deretter frøene i en morter før du blander det med salt og chilipulver. Gni krydderne inn i kjøttet og la det gjerne marinere i minst 1 time, men gjerne natten over i kjøleskapet.

Varm en stor stekepanne med litt olje. Stek kotelettene til de akkurat er gjennomstekte. Snu kjøttet flere ganger underveis. Før servering deler du kjøttet opp i mindre biter og freser det kjapt i stekepannen. Kotelettene kan også gjerne grilles.

Slik lager du sursøte grønnsaker:
Kutt opp alle grønnsakene i små tynne staver. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen. Rør helt til sukkeret er oppløst og bland så dressingen sammen med grønnsakene. La grønnsakene marinere i minst 30 minutter før servering.

Slik lager du sriracha-majones:
Bland inn sriracha-saus i majones. Smak til hvor sterk du ønsker den.

Til servering:
Stek baguettene. Del dem på langs. Smør på chilimajones og legg i salat og sursøte grønnsaker, før du legger i kjøttskivene. Topp med frisk koriander og finsnittet chili for de som ønsker det.

Denne saken er publisert på Plusstid.no


Pizza med pære og tre oster

Aldri prøvd pære på pizza sier du? Da er det på tide!

Det blir aldri feil med en skikkelig god pizza! Dette er vår nye favoritt!

Det blir aldri feil med en skikkelig god pizza! Dette er vår nye favoritt!

Kombinasjonen av fyldig creme fraiche, syrlig pære og fete oster er nemlig bortimot perfekt når du bruker det på pizza!

Det beste resultatet får du om du har en pizzastein som du lar bli skikkelig varm før du legger på pizzaen. Da får du samme effekt som om du hadde stekt pizzaen i en pizzaovn.

Hvis familiens minste er skeptiske til smaken av blåmuggost, dropper du bare den og lager en pizza med mozzarella og pære til barna.

Hvis familiens minste er skeptiske til smaken av blåmuggost, dropper du bare den og lager en pizza med mozzarella og pære til barna.

Til 4 tynne pizzaer trenger du:

Pizzadeig:
3 dl lunkent vann
0,5 dl olivenolje
1/2 pk tørrgjær
1/2 ss sukker
500 gram hvetemel eller pizzamel
1/2 ss salt

Topping:
2 ss creme fraiche
1 pære, i tynne skiver
200 gram fersk mozzarella
100 gram camembert
fersk basilikum

Slik gjør du:
Bland sammen vann, olivenolje, gjær og sukker. Kjør dette i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 3 minutter. Ha i mel og salt. Elt så deigen videre i ca 15 minutter på lav hastighet. Ha deigen på et godt melet bakebord og la den hvile i 20 min. Del deigen inn i fire. Lag fire boller som du legger på et oljet bakebrett. Ringle litt olivenolje over. La de fire bollene heve i romtemperatur i ca 1 time.

Smør creme fraiche utover pizzabunnen. Skjær tynne skiver av pæren, og fordel den utover bunnen. Topp med ost og basilikum.

Sett ovnen din på maks styrke. Stek pizzaen nederst i ovnen, til den er gyllen.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Indisk grønnsakscurry

En herlig og mild grønnsakscurry med intense, gode smaker. Servert med hjemmelagde nanbrød og mangochutney kan helgen bare begynne.

Denne indiske grønnsakscurryen er laget med kikerter, squash og løk og serveres med ris og hjemmelagde nanbrød.

Denne indiske grønnsakscurryen er laget med kikerter, squash og løk og serveres med ris og hjemmelagde nanbrød.

I denne oppskriften bruker vi den ferdige krydderblandingen “Butter chicken” som består av blant annet tomater, koriander og kardemomme. Har du lyst kan du lage den selv, hvis ikke finner du den i de aller fleste butikker

I denne oppskriften bruker vi den ferdige krydderblandingen “Butter chicken” som består av blant annet tomater, koriander og kardemomme. Har du lyst kan du lage den selv, hvis ikke finner du den i de aller fleste butikker

Til 4-6 personer trenger du:
1 gul løk
1 squash
1 boks kikerter
1/2 - 1 glass med butter chicken-paste
1 ss olje
2 ss smør
150 gram creme fraiche
1-2 dl vann
1 bunt koriander

Hjemmelagde naanbrød:
150 ml lunken melk
2 ts sukker
2 ts tørrgjær
450 gram hvetemel
1/2 ts salt
1 ts bakepulver
2 ss vegetabilsk olje
150 ml yoghurt naturell
1 egg, sammenvispet
smør til pensling av de ferdige brødene

Server med:
kokt ris
mangochutney
finhakket koriander

Slik lager du naan-brød:
Ha melk, gjær og 1 ts av sukkeret i en bolle. Bland det sammen og la det så i 15-20 minutter, til gjæret har løst seg opp og det begynner å dannes skum/bobler på toppen.

Sikt mel, salt og bakepulver i en egen bolle. Tilsett den siste skjeen med sukker, melkeblandingen, olje, yoghurt og egg. Bland sammen til en deig.

Elt 10 minutter i en bakemaskin med krok til deigen blir smidig og løsner fra bollen. Smør en ren, stor bolle med bittelitt olje, og hvelv deigen over i denne. Dekk med plastfolie og la den heve i 1 time eller til den har doblet i str.

Slå deigen ned og kna den litt før du deler den i 6 store, eller 12 små, deler, som du så ruller til boller. Hold bollene tildekket med et fuktig kjøkkenhåndkle, eller plastfolie fram til de skal stekes.

Kjevle bollene til tynne, runde naan.

Sett en panne på høy varme og la den bli skikkelig varm.  Bruk gjerne en grillpanne hvis du har.

Legg så naanbrødet i den tørre pannen. Skru ned temperaturen til middels høy temperatur.

Grill på en side til den har fått et tydelig grillmønster, de skal bli nesten svidd og det skal dannes bobler på siden som ligger opp. Snu så og grill på den andre siden, ca 1-2 minutter på hver side.

Pensle så med smeltet smør hvis du ønsker det.

Legg de ferdige naanbrødene under et kjøkkenhåndkle fram til servering slik at de holder seg myke.

Slik lager du grønnsakscurry:
Varm opp stekeovnen til 200 grader varmluft.
Kok ris etter anvisningen på pakken.

Kutt løk og squash i skiver. Skyll kikertene i et dørslag. Varm opp en vid kjele, og ha i olje og smør. Tilsett butter-chicken paste og la den surre i oljen et par minutter.

Tilsett løk, squash og kikerter, og stek videre i 1-2 minutter. Hell på creme fraiche og vann. La alt småkoke i 8-10 minutter under lokk. Smak til med paste, salt og pepper. Juster evt konsistensen med litt mer vann.

Server gryten med kokt basmatiris, varme nanbrød, finhakket koriander og hjemmelaget mangochutney.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Ekstra grove eltefrie rundstykker

På travle hverdager er det stor hjelp å ha et utvalg god bakst i fryseren. Disse rundstykkene blir faktisk nesten bedre når de har vært fryst - og får noen minutter i ovnen. De er perfekt å ha i matboksen og geniale å varme opp om en venninne kommer innom på lunsj eller om familien skal ha litt kveldsmat.  Denne oppskriften er garantert den jeg har brukt flest ganger hjemme hos oss.  

image.jpg

Dette trenger du:
7 dl sammalt grov hvete
5 dl hvetemel
1 dl kruskakli
2 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner
1 dl havregryn
2 ts salt
8 dl lunkent vann
3 ss olivenolje
1 pk gjær
1 ss honning
125 gram yoghurt naturell

Slik gjør du:
Bland sammen de tørre ingrediensene. Rør ut gjæren i det lunkede vannet og tilsett så olje, honning og yoghurt i gjærblandingen.  Bland det hele sammen enten for hånd eller med kjøkkenmaskin.  Hev deigen i ca 40 -60 minutter

Deigen blir ganske klissete, så når jeg nå lager rundstykker bruker jeg to skjeer for å legge deig i passende størrelse på bakepapir. Denne deigen gir ca 20 rundstykker.

Etterheves på brett i ca 20 minutter. Rundstykkene pensles med egg før du strør over solsikkefrø eller gresskarkjerner.

Stekes på 225 grader i ca 20 minutter. Avkjøles på rist. 

 

Bakesøndag

Hverdagen er godt igang, og igjen kjenner vi på ukens tidspress. Jeg synes det er trist at travelheten skal resultere i lettvinne løsninger og mye ferdigmat. Det smarteste grepet jeg har gjort er å lage ukesmeny. Da planlegger jeg middager frem til og med torsdag. Vi bestiller så hjemlevering av mat eller storhandler hver mandag. Når ukesmenyen er satt, er vi klar for bakesøndag. Jeg setter en stor deig (oftest mellomgrov). Hvis jeg vet at vi skal ha fiskeburger til middag en dag den kommende uka, baker vi hamburgerbrød, skal vi ha minipizza lager vi noen små pizzadeiger. Samtidig baker vi noen horn og rundstykker som er perfekt å ta opp til niste i løpet av uken. Har vi pølserester blir det noen pølsehorn også, og tacorestene er perfekte i pizzasnurrer. Jentene som elsker å bake er storfornøyd med bakeansvaret og fryseren kan fylles opp med hverdagsredninger for den kommende uken.

FullSizeRender-5.jpg

Du trenger:
700 gr hvetemel
150 gr sammalt mel
50 gr fersk gjær
5 dl melk
100 gr meierismør (temperert)
2 egg
en god klype salt

Slik gjør du: 
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader - rør ut gjæren.  Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt etter litt.

Hev til dobbel størrelse (ca 1 time). Bak så ut til ønsket form (denne deigen funker til det meste)  Baksten etterheves så i ca 30 minutter. Pensles med egg om du ønsker, og dryss over topping som sesamfrø hvis du for eksempel har laget hamburgerbrød.  Stekes på 240 C i 10-12 minutter


 

Asiatisk kikertgryte

En god og mettende vegetargryte med mange gode smaker!

Denne kikertgryten er perfekt hvis du ønsker å spise litt mindre kjøtt. Eller rett og slett hvis du bare har lyst på noe skikkelig godt.

Denne kikertgryten er perfekt hvis du ønsker å spise litt mindre kjøtt. Eller rett og slett hvis du bare har lyst på noe skikkelig godt.

Drøm deg bort til Thailand med denne nydelige kikertgryten med smak av kokosmelk, lime og peanøtter!  Du lager den på under 20 minutter, men den smaker som om du har stått mye lenger på kjøkkenet.

Bruk oppskriften under som et utgangspunkt, og ta en titt i kjøleskapet ditt. Her har du nemlig en god mulighet for å bruke opp det du har av grønnsaksrester. Squash kan enkelt byttes ut med brokkoli, og det smaker nydelig med litt chili og koriander hvis du har det.

Server gryten med ris, og hvis du har igjen noen tortillalefser fra fredagstacoen kan du riste dem i ovnen med litt olivenolje og salt så har du det perfekte tilbehøret.

Denne kikertgryten trenger ikke noe kjøtt, men har du noe rester av kylling eller svin som du må spise opp, smaker det veldig godt i. Foto: Familiematblogg

Denne kikertgryten trenger ikke noe kjøtt, men har du noe rester av kylling eller svin som du må spise opp, smaker det veldig godt i. Foto: Familiematblogg

Til 2 personer trenger du:
1,5 boks kikerter
1 gul løk
150 gram søtpotet, i små biter
1/2 squash
1 boks kokosmelk
1 ss rød karripasta
2 vårløk, finhakket
1,5 ss peanøtter
1/2 lime
frisk koriander

Slik gjør du:
Hell væsken av kikertene og skyll dem under kaldt vann i et dørslag.

Stek løken og søtpoteten i olje i en gryte i ca 5 minutter på middels varme. Skru opp temperaturen til maks og stek videre i ett minutts tid, til både løken og søtpoteten har fått litt farge.

Tilsett kokosmelk, karripasta, squash og kikerter og skru ned varmen.

La det surre i ca 5 minutter, til grønnsakene er passe kokt.

Dryss over vårløk, peanøtter og server med båter med lime.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Verdens beste scones med hvit sjokolade

God morgen☕️ I dag skal vi bake verdens beste scones med hvit sjokolade. Oppskriften er signert kolonihagen. Kan anbefales på det sterkeste☺️

Du trenger:
460 gram hvetemel
65 gram sammalt spelt
105 gram brunt sukker
45 gram bakepulver
125 gram romtemperert smør
270 gram yoghurt naturell (eller tjukkmelk)
100 gram hvit sjokolade

Slik gjør du det:
Bland sammen hvetemel, speltmel, sukker bakepulver og det tempererte smøret. Når det er godt blandet tilsetter du temperert youghurt og hakket hvit sjokolade. Kjør så alt sammen noen runder med kjøkkenmaskinen på lav hastighet.

Del deigen i tre, klem hvert emne litt flatt ut. Bruk en kniv og skjær hver av dem i fire. Ikke ta dem fra hverandre. Dette kan du gjøre etter at de er stekt. Da er det bare å «brekke» dem forsiktig fra hverandre

Stek sconesene på 200 grader, varmluft i ca 15 minutter (tilse at de er faste i midten)

IMG_3503.JPG

Waldorfsalat

Kombinasjonen av kalkun og waldorfsalat er bortimot perfekt. Dropper du valnøttene er sjansen stor for at både store og små kommer til å elske denne salaten.

Hjemmelaget waldorfsalat med epler, ananas og druer smaker nydelig til kalkun.

Hjemmelaget waldorfsalat med epler, ananas og druer smaker nydelig til kalkun.

Waldorfsalat er en salatrett som består av ulike frukter og grønnsaker blandet i en syrlig, men søt majonesdressing. Vanligvis lages waldorfsalat med valnøtter, men av erfaring er små barn ofte ikke så glad i det, derfor tar vi dem ut og serverer dem ved siden av.

waldorf ingredienser 2.jpg
Dette trenger du for å lage hjemmelaget waldorfsalat.

Dette trenger du for å lage hjemmelaget waldorfsalat.

Til 4-6 personer trenger du:
4 røde epler
1 boks hermetisk ananas
100 gram blå steinfrie druer
3 stilker stangselleri
2 dl fløte
2 dl majones
sitronsaft
sukker
grovhakket persille til pynt

Slik gjør du:
Skjær epler og ananas i jevne biter. Vask druene og del dem i to. Skjær stangsellerien i tynne skiver.

Pisk fløten til myk krem og vend kremen sammen med majonesen. Smak til med noen dråper sitronsaft og en god klype sukker. Bland alt lett sammen og pynt med persille.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Iskake med bringebær og marengs

Sørg for en søt og god avslutning på året med denne fantastisk gode iskaken!

Søt marengs, syrlige bringebær og hjemmelaget iskrem. Blir det bedre?

Søt marengs, syrlige bringebær og hjemmelaget iskrem. Blir det bedre?

Jeg elsker å servere iskaker når vi skal ha middagsgjester. Ikke bare smaker de nydelig og er en lett og frisk avslutning på ethvert måltid, de kan også lages ferdig flere dager før de skal serveres, noe som er perfekt når det er mye annet som også skal på plass.

Denne iskaken er favoritt hjemme hos oss. Kombinasjonen av søt, seig marengs og hjemmelaget bringebæris er ikke annet enn nydelig. Denne må dere prøve!

Dette trenger du for å lage iskake med marengs og bringebæris!

Dette trenger du for å lage iskake med marengs og bringebæris!

Til 8-12 personer trenger du:

Marengsbunn:
4 eggehviter
250 gram sukker
1 ts eplesidereddik
2 ts Maizena

Bringebæris:
600 ml fløte
1 boks søtet kondensert melk (400 gram)
1 vaniljestang, frøene av
2 dl hjemmelaget bringebærsyltetøy
frosne bringebær

Slik gjør du:
Varm ovnen til 150 grader. Kle en rund kakeform (ca. 20 cm) med bakepapir.

Visp eggehviter stive ved middels hastighet i en kjøkkenmaskin. Tilsett først 2 ss sukker og visp til myk marengs, tilsett så resten av sukkeret litt etter litt. Skru så opp hastigheten til maks og visp til marengsen er blitt tykk og skinnende blank. Vend så inn eddik og maizena med en slikkepott Hell marengsen i formen og bre den utover slik at overflaten blir jevn. Sett den så inn i forvarmet ovn og la den steke i 1 time. Avkjøl så marengsbunnen i formen.

Bland fløte, kondensert melk og vaniljefrø i en bolle. Visp det sammen til en tykk og myk krem. Hell kremen og bringebærsyltetøyet vekselvis over marengsbunnen. Lag tykke striper av syltetøyet. Bruk så en kniv og lag noen “svinger” gjennom lagene.

Dekk kaken med med plast og sett i fryseren i minst 12 timer.

Ved servering tar du ut kaken av formen og fjerner bakepapiret. Pynt så med bringebær og dryss over med melis. Voila!

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Stuffing til Kalkun

Stuffing og kalkun hører sammen. Men har du prøvd å steke stuffingen i en brødform og servere den ved siden av?

Stuffing kommer i ulike varianter, med frukt, brød og bacon. Her bruker vi aprikos, pistasjekjerner, bacon og persille.

Stuffing kommer i ulike varianter, med frukt, brød og bacon. Her bruker vi aprikos, pistasjekjerner, bacon og persille.

Ved å fylle kalkunen med tradisjonell stuffing krever den lengre steketid, og sjansen er stor for at stuffingen ikke kommer til å være ferdig stekt innen kalkunen er det samme. Men stuffing er godt og et perfekt tilbehør til kalkun! Derfor lager vi stuffingen i en brødform som serveres ved siden av kalkunen, omtrent som en kjøttpudding. Nydelig!

Dette trenger du for å lage stuffing i brødform som smaker nydelig til kalkunmiddagen.

Dette trenger du for å lage stuffing i brødform som smaker nydelig til kalkunmiddagen.

Til 6-8 personer trenger du:
600 gram kjøttdeig av svin
1 1/2 ts salt
2 sjalottløk, finhakket
1/2 - 1 dl tørkede aprikoser, skåret i små biter
1/2 - 1 dl grovhakkede pistasjekjerner
kvernet pepper
1 1/2 ss potetmel
1 stort egg
1/2 dl hakket persille
3 dl kald melk
150 gram bacon i lange, tynne skiver

Slik gjør du:
Sett ovnen på 160 grader over- og undervarme.

Bruk en kjøkkenmaskin og ha kjøttdeigen og saltet i bollen. Kjør kjøttdeigen med saltet i kjøkkenmaskinen til den er seig. Tilsett løk, aprikos, pistasje, kvernet pepper, potetmel, egg og persille. Kjør alt godt sammen. Spe med kald melk, litt etter litt til du har en farseaktig deig.

Bruk en mellomstor brødform og kled den med baconskiver som overlapper hverandre. Fyll formen med farsen. Press den godt sammen. Avslutt med å brette skivene med bacon over toppen. Legg gjerne en ekstra skive på toppen for å dekke overflaten. Stek farsen midt i ovnen i 45-60 minutter.

Når det er klart for servering skjærer du stuffingen i gode skiver.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Kalkunsaus

Hemmeligheten til en skikkelig god kalkunsaus er å koke kraft på innmaten som følger med når du kjøper en hel kalkun.

Kalkun med saus.jpg

Kalkun trenger en god saus. Det løfter middagen til nye høyder, i tillegg til at det kan fungere som en nødløsning hvis kalkunen er blitt litt tørr. Denne sausen er mild og kremete i smaken og med et hint av sitrus fra kryddersmøret som vi brukte til å steke kalkunen. 

Når du kjøper en hel kalkun følger det ofte med en liten pose med innmat. Denne må du ikke kaste. Her ligger nemlig utgangspunktet og hemmeligheten til en fantastisk god saus. Innmaten koker du med litt gulrot og hvitløk, samtidig som du steker kalkunen.

Når du har en skikkelig god kalkunkraft i bunn, er det ingen sak å lage en skikkelig god saus.

Når du har en skikkelig god kalkunkraft i bunn, er det ingen sak å lage en skikkelig god saus.

For å lage kalkunkraft trenger du:
innmaten som følger med kalkunen (hjerte, lever, krås og hals)
1 løk
2 gulrøtter
7,5 dl vann
salt og pepper

Slik koker du kalkunkraft:
Ha innmaten som følger med kalkunen i en gryte sammen med ca 7.5 dl vann. Kutt opp løk og gulrot og tilsett dette i gryta sammen med innmaten og vannet. Tilsett salt og pepper og kok opp. Senk temperaturen slik at kraften blir stående å putre. La den småkoke i ca 1 time.

For å lage kalkunsaus trenger du:
2 ss smør
2 ss sjalottløk. finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
2 ss hvetemel
3 dl kyllingkraft / kalkunkraft
1 dl hvitvin / evt eplejuice
2 dl fløte
stekesjy fra kalkunen
worchestersaus
soyasaus
salt og pepper

Slik lager du kalkunsaus:
Finhakk sjalottløk og hvitløk og fres i en kjele med smør. Ha i melet og rør sammen til en jevning.

Tilsett kalkunkraft, hvitvin/eplesaft og kok ned til halv mengde. Hvis du ikke har laget eget kraft på kalkun-innmaten kan du også bruke kyllingkraft/buljong. Tilsett fløte og stekesjy og kok til ønsket smak og konsistens.

Smakes til med worchestersaus, soyasaus, salt og pepper før servering. Det smaker også veldig godt med feks finhakket timian i sausen til slutt.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Saftig, helstekt kalkun

Kryddersmør og bacon sørger for en saftig og smakfull kalkun!

Inviter til nyttårsmiddag med helstekt kalkun! Foto: Familiematblogg

Inviter til nyttårsmiddag med helstekt kalkun! Foto: Familiematblogg

Kalkun er noe de aller fleste barn liker og derfor hyggelig mat å invitere på. Med en nydelig saus, god stuffing og en klassisk waldorfsalat er sjansen stor for at både store og små rundt bordet blir både glade og mette.

Men det er ikke alltid like lett å steke kalkun. Det er rett og slett en utfordring å få perfekt stekt bryst og lår samtidig uten at det eller andre blir tørt. Denne oppskriften stammer fra Gordon Ramsey, som vet hvordan man skal lage en saftig og god kalkun. Han hevder at et godt urtesmør og bacon er hemmeligheten for å unngå at kalkunen blir tørr. Etter å ha laget kalkun etter hans oppskrift flere ganger, må vi si oss enig, for dette er så godt!

Du kan lage urtesmør og påføre dette dagen før, slik at alt du trenger å gjøre med kalkunen på nyttårsaften er å steke den. Dekk da til kalkunen med plastfolie og la den ligge i kjøleskapet natten over. Foto: Familiematblogg

Du kan lage urtesmør og påføre dette dagen før, slik at alt du trenger å gjøre med kalkunen på nyttårsaften er å steke den. Dekk da til kalkunen med plastfolie og la den ligge i kjøleskapet natten over. Foto: Familiematblogg

Ramsey sverger til at kalkunen skal ha like lang hviletid som den har hatt steketid. Dette for at smakene virkelig skal få satt seg. Når man skal invitere på kalkun er dette perfekt. Har du begynt prosessen i god nok tid, er det ingen grunn til stresse når gjestene kommer. Urtesmøret kan du dessuten påføre dagen før, slik at alt du trenger å gjøre med kalkunen på nyttårsaften er å sette den i ovnen ca 5 timer før den skal serveres.

En kalkun på ca 5,5 kg trenger ca 2,5 times steketid, og like lang hviletid. Ikke vær bekymret for at kalkunen da kommer til å være kald ved servering. Du skal servere den med varm saus, så kalkunen kommer til å være perfekt temperert. Og smake nydelig. Lykke til!

Kalkunen er servert! Hvis du opplever at lårene ikke er ferdig stekt, kan du ettersteke dem i ovnen etter at gjestene har forsynt seg av brystet. Server da lårene på neste runde. Foto: Familiematblogg

Kalkunen er servert! Hvis du opplever at lårene ikke er ferdig stekt, kan du ettersteke dem i ovnen etter at gjestene har forsynt seg av brystet. Server da lårene på neste runde. Foto: Familiematblogg

TID: 250 min - 300 min
TIL 8-10 Personer trenger du:

Kryddersmør:
375 gram smør, romtemperert
2 sitron, revet skall og saft
3 hvitløksfedd
1 ss olivenolje
1 god neve frisk bladpersille, hakket
salt og pepper

Kalkun:
1 frittgående kalkun, ca 5 kg (beregn ca 500 gram pr person)
havsalt og grovkvernet pepper
2 løk, delt i to, med skallet
1 sitron, delt i to
6 laurbærblad
olivenolje
8 skiver røkt bacon

Slik gjør du:
Hvis du får tak i fersk kalkun, er det å foretrekke, men kjøper du frossen kalkun skal den tines rolig i kjøleskapet over 2-3 dager. Skyll fuglen innvendig og utvendig og tørk den godt med kjøkkenpapir før du går i gang.

Forvarm ovnen til 220 ° C.

Lag urtesmøret: Ha det romtempererte smøret i en stor bolle og smak til med salt og pepper. Tilsett olivenolje og bland godt. Tilsett sitronskall og sitronsaft, knust hvitløk og hakket persille. Bland godt.

Fjern innmaten fra kalkunens hulrom. Spar på innmaten for å lage verdens beste saus.

Krydre kalkunens hulrom med salt og pepper. Fyll deretter hulrommet med løk, sitron og laurbærblad.

Bruk fingrene og lag en lomme mellom skinnet og brystet på kalkunen. Her må du være litt forsiktig slik at du ikke lager hull i skinnet. Når du har laget lommer under skinnet kan du så fylle urtesmøret inn i disse lommene og klemme det forsiktig utover ved å gni hånden din over kalkunskinnet. Gjenta med huden på bena. Bruk så resten av smøret og masser det inn på utsiden av kalkunen slik at den dekker alt skinnet.

Legg kalkunen på et stekebrett eller i en ildfast form med brystsiden opp. Drypp over olivenolje slik at kalkunens skinn dekkes med olje. Dette vil hindre at urtesmøret begynner å brenne og kalkunen blir brent.

Sett kalkunen inn i en skikkelig varm ovn og la den steke i 10–15 minutter til den blir fin og gylden.

Ta stekebrettet eller den ildfaste formen med kalkunen ut av ovnen. Legg så baconskivene over brystet for å unngå at brystene skal bli tørre, og for å tilføre ekstra smak. Bruk en øse og øs kraften som befinner seg i bunnen av formen over kalkunen og baconet.

Senk varmen til 180 grader og sett kalkunen tilbake i ovnen.

La kalkunen steke i ca 2,5 time. Steketiden er avhengig av størrelsen på kalkunen din. En generell regel er at man beregner 30 minutter pr kg. Bruk øsen og øs kraften fra langpannen over kalkunen så ofte du orker.

For å teste om kalkunen din er ferdig, kan du stikke et grillspyd inn i den tykkeste delen av beinet. Hvis kalkunsaften er rosa, er den ikke ferdig. Er saften derimot klar, er kalkunen ferdig stekt. Ettersom ovnstemperaturer og kalkunformer og størrelser varierer, er det lurt å sjekke kalkunen din omtrent 30 minutter før den beregnede steketiden. Hvis saften er rosa, steker du i ytterligere 15 minutter og sjekker igjen. Gjenta om nødvendig til kalkunen er ferdig.

Når kalkunen er ferdig stekt har du den over på en ferdig varmet tallerken. La kalkunen hvile på et varmt sted i minst 45 minutter, men helst opp til 2,5 time. Først da får smakene virkelig satt seg. Mens kalkunen hviler kan du lage saus og tilbehør.

Skjær opp kalkunen og server med varm saus, stuffing og ønsket tilbehør.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Juleverksted med familien

Inviter familie og venner på et koselig juleverksted i desember. Her får du tips til hva dere kan lage - og spise!

Lag et koselig pusterom i de travle desemberdagene og ta med familien på juleverksted!

Lag et koselig pusterom i de travle desemberdagene og ta med familien på juleverksted!

HVITE KAKEMENN

De klassiske hvite kakemennene er en av de mer barnevennlige julekakene som finnes. Sprø utenpå, myke inni – og helt perfekt å gi frøken eller favoritt-læreren til jul!

Les mer her.

Ta med barna på julebaksten, så har de den perfekte gaven til læreren eller de ansatte i barnehagen.

Ta med barna på julebaksten, så har de den perfekte gaven til læreren eller de ansatte i barnehagen.

HJEMMELAGDE JULEKORT

Hvite ark, en pekefinger fra hver av familiemedlemmene, en sort penn og litt maling er det som skal til for å lage årets koseligste julekort! 

Les mer her.

Selv ganske små barn klarer å lage et lite reinsdyr med fingeren hvis en voksen hjelper til med den siste finish’en.

Selv ganske små barn klarer å lage et lite reinsdyr med fingeren hvis en voksen hjelper til med den siste finish’en.

HJEMMELAGET FUGLEMAT

Hjemmelaget fuglemat til småfuglene utenfor vinduet til Morfar eller Tante settes garantert stor pris på. Både av Morfar og småfuglene.

Les mer her.

Når det nærmer seg jul trenger også småfuglene noe godt!

Når det nærmer seg jul trenger også småfuglene noe godt!

HJEMMELAGET INGEFÆRØL

Denne friske, gylne drikken lager du på en halvtime, og den smaker nydelig både som tørstedrikk eller i smakskombinasjon  med spesielt asiatiske retter. Perfekt å ta med seg i juleselskap, eller gi bort i en hyggelig flaske.

Les mer her.

«Ingefærøl» har kanskje et litt misvisende navn – for de fleste ingefærøl har ikke alkohol i seg. Det har heller ikke denne varianten.

«Ingefærøl» har kanskje et litt misvisende navn – for de fleste ingefærøl har ikke alkohol i seg. Det har heller ikke denne varianten.

GI ET BRØD I GAVE

Bland sammen alt det tørre som kreves i en skikkelig god brødoppskrift, ha det i en fin pose og skriv et hyggelig kort til en god venn eller venninne. Det eneste mottakeren trenger å gjøre er å blande inn vann, sette deigen til heving, og glede seg til et nydelig, hjemmebakt brød!

Les mer her.

En brødmiks med ditt yndlingsbrød er den perfekte julegaven til den som elsker hjemmebakt brød, men som hevder at han ikke kan bake!

En brødmiks med ditt yndlingsbrød er den perfekte julegaven til den som elsker hjemmebakt brød, men som hevder at han ikke kan bake!

På et juleverksted er det koselig med en liten spisepause. Med grøt eller ribbe i lefse på menyen krever det minimalt med forberedelser.

På et juleverksted er det koselig med en liten spisepause. Med grøt eller ribbe i lefse på menyen krever det minimalt med forberedelser.

JULEGRØT I STEKEOVN

På juleverksted trenger du egentlig ikke gjøre noe mer ut av maten, enn å servere en skikkelig god risgrøt. Lager du den med denne metoden innebærer det minimalt med innsats, ingen brente kjeler, og viktigst av alt – en nydelig grøt. Prøv det du også. Vi tør nesten å garantere at du aldri mer kommer til å stå og røre i 45 minutter etter å ha prøvd denne oppskriften

Les mer her.

En skikkelig god risgrøt med smørøye, sukker og kanel er veldig ofte akkurat det man har lyst på i Desember.

En skikkelig god risgrøt med smørøye, sukker og kanel er veldig ofte akkurat det man har lyst på i Desember.

CRISPY RIBBE I LEFSER

Lyst til å servere noe skikkelig snadder på årets juleverksted? Prøv ribbe servert i asiatiske pannekaker med vårløk, agurk og hoisinsaus. Et friskt og etterlengtet innslag i den tradisjonelle julemenyen!

Les mer her.

Du kan lage denne retten både med nystekt ribbe og ribberester. Resultatet er uansett fantastisk godt!

Du kan lage denne retten både med nystekt ribbe og ribberester. Resultatet er uansett fantastisk godt!



Hjemmelaget ingefærøl

Denne friske, gylne drikken lager du på en halvtime. Perfekt å ta med seg i juleselskap, eller gi bort i en hyggelig flaske.

Ingefærøl smaker nydelig både som tørstedrikk eller i smakskombinasjon med spesielt asiatiske retter.

Ingefærøl smaker nydelig både som tørstedrikk eller i smakskombinasjon med spesielt asiatiske retter.

«Ingefærøl» har kanskje et litt misvisende navn – for de fleste ingefærøl har ikke alkohol i seg. Det har heller ikke denne varianten, og i motsetning til flere andre oppskrifter som er mer tidkrevende og som lages med gjær, bruker vi rett og slett vann med kullsyre som utgangspunkt når vi lager ingefærøl.

Sitron, fersk ingefær, brunt sukker og vann med kullsyre er alt som trengs for å lage hjemmelaget ingefærøl.

Sitron, fersk ingefær, brunt sukker og vann med kullsyre er alt som trengs for å lage hjemmelaget ingefærøl.

Til 1 liter trenger du:
150 gram fersk ingefær
5 ss brunt sukker
3 sitroner
1 liter vann med kullsyre

Slik gjør du:
Vask sitronen og skrell ingefæren. Riv ingefær og de tre sitronene. Press så sitronene slik at du får ut all saften. Ha saften i en bolle. Tilsett revet ingefær, sitronskall og sukker i bollen med sitronsaft. Bland det godt sammen. Hell over kullsyreholdig drikke.

La dette trekke i ca 20 minutter. Sil deretter væsken i en finmasket sil.

Hell din nybryggede drikkeklare ingefærøl over på varme flasker.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Julegave til småfuglene

Hjemmelaget fuglemat til småfuglene utenfor vinduet til Morfar eller Tante settes garantert stor pris på. Både av Morfar og småfuglene.

Ikke glem småfuglene når det blir mørkt og kaldt ute. Småfuglene skal jo også merke at det snart er jul!

Ikke glem småfuglene når det blir mørkt og kaldt ute. Småfuglene skal jo også merke at det snart er jul!

Dagens søndags”bakst” skal ikke nytes med en kopp kaffe eller et glass melk. Nei, den skal henges ut til småfuglene eller gis bort til en onkel eller tante som har masse sultne småfugler utenfor kjøkkenvinduet. For det er ikke bare vi som skal kose oss i Desember, småfuglene skal jo også merke at det snart er jul! Og finnes det egentlig noe koseligere enn å sitte i kjøkkenvinduet og se på at småfulgene samler seg rundt den gode fuglematen vi har laget?!

Fuglemat lager du enkelt selv med fett, frø, nøtter og korn. Bare pass på at du ikke tilsetter nøtter med salt, for det er farlig for fuglene.

Fuglemat lager du enkelt selv med fett, frø, nøtter og korn. Bare pass på at du ikke tilsetter nøtter med salt, for det er farlig for fuglene.

Du trenger:
250 gram delfiafett
400 gram med en mix av: solsikkefrø
solsikkekjerner
nøtter (uten salt)
havregryn
sesamfrø
kartong eller kopp
hyssing

Slik gjør du:
Smelt delfiafettet i en kjele. Bland det smeltede fettet sammen med frøene. Du kan bruke det du har av frø, nøtter, men bare pass på at det ikke inneholder salt. Rør godt sammen og ha det i former. Vi har brukt melkekartong og noen pappkrus. Det er fint at det er litt størrelse på meisbollen. Da kan småfuglene nyte godt av den lenge og de store fuglene stikker ikke av med den.

Jeg lager et hull i koppen eller melkekartongen, og trer deretter en hyssing gjennom før vi heller i massen, slik at vi har noe å henge den opp med. Sett kartongen med fuglematen kaldt.

Når massen har satt seg kan pappen tas av og maten henges ut til småfuglene.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Hjemmelagde julekort

Hvite ark, en pekefinger fra hver av familiemedlemmene, en sort penn og litt maling er det som skal til for å lage årets koseligste julekort!

Lag morsomme reinsdyr av hele familiens fingeravtrykk!

Lag morsomme reinsdyr av hele familiens fingeravtrykk!

Ta med barna på et lite juleverksted og lag disse kortene til noen dere er glad i!  Et hvitt ark, et par tusj, brunmaling og en pekefinger er alt som skal til for å lage disse skikkelig søte kortene med små reinsdyr.

Velg om dere ønsker å lage kort med fingeravtrykk eller tegnet ansikt. Selv ganske små barn klarer å lage et lite reinsdyr med fingeren hvis en voksen hjelper til med den siste finish’en. 

Julemusikk, lys på bordet og ro må til når man skal lage årets julekort!

Julemusikk, lys på bordet og ro må til når man skal lage årets julekort!

Dette trenger du:
hvit papp
blyant og viskelær
svart penn eller tynn svart tusj
rød, brun og grønn blyant eller tusj
vannmaling og pensler
små filtkuler for å lage neser
lim

JULEKORT FRA REINSDYRFAMILIEN:
Klipp og brett hvit papp slik at du får den størrelsen du ønsker på kortet.

La alle familiemedlemmene ta litt maling på feks pekefingeren. Press så ned pekefingeren på hvit papp slik at det blir så mange fingermerker som dere er i familien.

Når malingen har tørket maler du på nesene med rød tusj, og øynene og geviret med svart tusj eller penn.

Avslutt med å skrive god jul med tusj i ønsket farge.


ENKLE REINSDYRKORT:
Klipp og brett hvit papp slik at du får den størrelsen du ønsker på kortet.

Tegn en eller flere rundinger som skal være hodet til Rudolf.

Tegn deretter på gevir og øyne.

Fest en liten filtkule midt i ansiktet for å lage Rudolfs røde nese.

Denne saken er publisert på Plusstid.no


Hvite kakemenn

De klassiske hvite kakemennene er en av de mer barnevennlige julekakene som finnes. Sprø utenpå, myke inni - og helt perfekt å gi frøken eller favoritt-læreren til jul!

Ta med barna på julebaksten, så har de den perfekte gaven til frøken.

Ta med barna på julebaksten, så har de den perfekte gaven til frøken.

Er du vokst opp med kakemenn? Det er ikke jeg, men selv uten et nostalgisk smaksminne synes jeg de er kjempegode. Pepperkaker bakes i barnehager, på juleverksteder og hjemme gjennom hele desember. Så da nabogjengen skulle samles til bakeverksted, var det kakemenn og ikke pepperkaker som skulle rulles, stikkes ut, stekes, smakes og ikke minst pyntes.

Oppskriften er signert bakeriet i Lom, og det er vår soleklare favoritt ettersom denne deigen er veldig god for barn å bake med. Den er enkel å kjevle og håndtere, noe som er nødvendig hvis stemningen skal forbli god rundt bordet.

En god og samarbeidsvillig deig er nødvendig når barna skal være med på julebaksten!

En god og samarbeidsvillig deig er nødvendig når barna skal være med på julebaksten!

Det er selvfølgelig ikke bare hvite kakemenn som kan lages av denne deigen, kakedamer, stjerne, hjerter og kaketrær smaker akkurat like godt så her er det bare å la barna velge selv.

Det er selvfølgelig ikke bare hvite kakemenn som kan lages av denne deigen, kakedamer, stjerne, hjerter og kaketrær smaker akkurat like godt så her er det bare å la barna velge selv.

De originale kakemennene pyntes gjerne med rød glasur, men her kan barna selv velge om de ønsker rød (eller hvit!) glasur, eller bare enkle kakemenn slik vi har laget her.

Hmm. Hvilke skal jeg gi til frøken mon tro?

Hmm. Hvilke skal jeg gi til frøken mon tro?

Til 2 brett med kakemenn trenger du:
2 dl kefir
3,5 dl sukker
125 gram smør
1 ss hornsalt
ca 500 gram hvetemel

Slik gjør du:
Bland halvparten av kefiren og sukker i en bolle. I resten av kefiren rører du ut hornsaltet før du blander det sammen med smeltet smør i sukker- og kefirblandingen.

Tilsett melet, litt etter litt til du har en glatt, fin og smidig deig. Jeg bruker kjøkkenmaskin med eltekrok når jeg blander deigen. Vær obs på at du muligens ikke trenger så mye som 500 gram mel. Deigen kan godt være litt tynn, den setter seg når den får noen timer i kjøleskapet.

Avkjøl deigen minst en halvtime, men den kan godt stå kaldt over natten.

Om deigen har stått lenge kjølig, lønner det seg å ta den ut en liten stund før dere skal bake.

Ha mel på bakebordet, så er du klar til å kjevle ut kakemennene. Kjevl til deigen er ca en halv cm tykk og stikk ut kaker i ønsket form. Om du liker sprø kakemenn, kan du godt kjevle dem enda litt tynnere.

Stek kakemennene midt i ovnen på 175 grader i 7-10 minutter. Følg med, de skal fortsatt være lyse når de er ferdig. Avkjøles på rist, før de has over i en tett boks eller i koselige små poser hvis de skal gis bort.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Grønn julemeny

Har du lyst til å spise vegetarisk eller vegansk til jul? Eller ønsker du å tilføre det tradisjonelle julebordet mer grønt? Her har du tips til hva du kan servere!

Skal dere ha en kjøttfri julemiddag i år? La deg inspirerer av denne menyen! Foto: Familiematblogg

Skal dere ha en kjøttfri julemiddag i år? La deg inspirerer av denne menyen! Foto: Familiematblogg

Mat og jul hører unektelig sammen, og for veldig mange er det utenkelig at den gode julestemningen skal komme uten pinnekjøtt, ribbe eller lutefisk på bordet. Men ser man bort fra hovedretten, er faktisk veldig mye av maten vi pleier å spise i jula, nettopp vegetarisk. Bare tenk på alle tallerknene med kålrabi, surkål, poteter, rosenkål og valnøtter som nytes rundt bordet på julaften. Disse kjente, gode smakene både lukter og smaker jul og sørger for at julestemningen kan senke seg i de mange tusen hjem. 

Her har vi satt sammen en meny som kan serveres i sin helhet som en fullverdig grønn julemeny. Du kan også la deg inspirere til å tilføre den tradisjonelle julemiddagen eller koldtbordet mer grønt med en av disse herlige, sprø salatene eller en nydelig soppstek som den vi har laget her. 

Soppstek

Hvis du får gjester som er veganere, eller ønsker å servere et kjøttfritt julemåltid, kan denne nydelige soppsteken være et godt alternativ til kjøttet.

Les mer her.

Soppsteken serveres lun, og blir bare bedre av å lages dagen før

Soppsteken serveres lun, og blir bare bedre av å lages dagen før

Pære- og persimonsalat med ingefærristede valnøtter

Kombinasjonen av søte, friske pærer og persimon, ruccola og valnøtter som er ristet i smør og ingefær resulterer i en nydelig salat som er perfekt i seg selv, eller som tilbehør til ribbe, vilt eller kalkun.

Ler mer her.

Er du ute etter å tilføre det tradisjonelle julebordet noe nytt i år? Da anbefaler vi denne herlige salaten!

Er du ute etter å tilføre det tradisjonelle julebordet noe nytt i år? Da anbefaler vi denne herlige salaten!

Sprøstekte poteter

Disse potene er verdig årets julemiddag. Med natron i kokevannet og litt ekstra tid får du nemlig supersprø poteter som fort blir barnas favoritt!

Les mer her.

Natron og tid gjør susen!

Natron og tid gjør susen!

Sprø rødkålsalat

Rødkål hører julen til, men det er ikke bare den tradisjonelle kokte rødkålen som fortjener sin plass på julebordet. Hva med å bytte ut den tradisjonelle rødkålen med en friskere variant i år?

Les mer her.

En sprø rødkålsalat med blå druer og en smak av sitron kan være et friskt og godt innslag i julemenyen!

En sprø rødkålsalat med blå druer og en smak av sitron kan være et friskt og godt innslag i julemenyen!

Bakt ost med hjemmelaget müslikjeks

Som en del av et koldbord eller som en nydelig avslutning på julemenyen anbefaler vi bakt brie med sprø muslikjeks. Her får du oppskriften på hvordan du laget hjemmelagde müslikjeks. Det er mye enklere enn du tror.

Les mer her.

20 minutter i ovnen forvandler en helt vanlig brie til et festmåltid!

20 minutter i ovnen forvandler en helt vanlig brie til et festmåltid!

Denne saken er publisert på Plusstid.no