Pære- og persimonsalat med ristede valnøtter

Denne salaten er en av våre nye julefavoritter! Her kombineres søte pærer og frisk persimon med ruccola og søte nøtter før det hele toppes med en smakfull sennepsdressing.

Er du ute etter å tilføre det tradisjonelle julebordet noe nytt i år? Da anbefaler vi denne herlige salaten!

Denne salaten er perfekt tilbehør til alt fra juleskinke til kalkun og ribbe. Den er dessuten like god på koldtbordet som den er som skikkelig god kveldssnacks i kombinasjon med feks bakt brie og noen sprø kjeks. 

Oppskriften stammer fra Lise Finckenhagens fine kokebok “Lises jul” og er blitt en favoritt etter at vi lagde den i fjor. Anbefales på det varmeste!

Persimon, eller kaki, som den også kalles er en liten oransje frukt som er i sesong fra oktober til januar. Du finner den i de aller fleste matbutikker i denne perioden. Det er en søt og god frukt som passer perfekt i en frisk salat som denne.

Persimon, eller kaki, som den også kalles er en liten oransje frukt som er i sesong fra oktober til januar. Du finner den i de aller fleste matbutikker i denne perioden. Det er en søt og god frukt som passer perfekt i en frisk salat som denne.

Til 2-4 personer trenger du:
200 gram valnøtter
2 ss smeltet smør
3 ss finkornet sukker
1/4 ts malt ingefær
en klype salt
100 gram ruccola
2 pærer
1 persimon

Dressing:
1 ss grov dijonsennep
1 ss hvitvinseddik
1 ss flytende honning
3 ss olivenolje
salt og kvernet pepper

Slik gjør du:
Varm ovnen til 200 grader.

Smelt smøret og bland det med valnøttene. Tilsett så sukker, ingefær og en klype salt. Bland det hele godt sammen slik at alle nøttene er dekket av smør- og sukkerblandingen. Hell nøttene utover et stekebrett dekket med bakepapir. Stek nøttene i ovnen til de blir gyldne og karamellisert.

Rør sammen sennep, eddik og honning i en bolle. Visp så inn olivenoljen. Smak til med salt og kvernet pepper. Skjær pærene i jevne, kjernefrie båter. Det er bare godt om det er litt størrelse på dem. Gjør så det samme med persimon.

Bland salat, pære, persimon sammen med dressingen og en håndfull med de søte nøttene.

Ha alt over på et passende fat før du drysser over litt flere nøtter og serverer!


Denne saken er publisert på Plusstid.no


Verdens beste poteter

Disse potene er verdig årets julemiddag. Med natron i kokevannet og litt ekstra tid får du nemlig supersprø poteter som fort blir barnas favoritt!

Natron og tid gjør susen!

Natron og tid gjør susen!

Hvis du ønsker skikkelig sprø poteter, skal du her få et ordentlig godt tips, og det er rett og slett å tilsette natron i kokevannet. Natron gjør nemlig potetene mer porøse ytterst, og jo mer porøse de blir, desto større sjanse har du for å få sprø poteter.

Fremgangsmåten er mer omstendelig enn vanlige ovnsstekte poteter. Potetene må kokes først før de vendes med fett og stekes videre i ovnen på varmluft. Resultatet gir poteter som er kjempesprø utenpå og som silkemyk potetmos inni. Nam!

Til 4-6 personer trenger du:
1 kg kokefaste poteter
ca 3 liter vann
2 ss salt
1/2 ts natron
3 ss olje
3 hvitløksfedd, finhakket
1 ts tørket rosmarin
salt, pepper
finhakket persille

Slik gjør du:
Sett ovnen på 210 grader over- og undervarme. Kok opp vannet. Skrell og skjær potetene i passe store terninger. Ha salt og natron i det kokende vannet og ha potetene opp i. La de koke 10 minutter.

Stek hvitløk og rosmarin i oljen til hvitløken begynner på gyllen. Hell av fettet gjennom en sil for å fange opp hvitløken og rosmarinen. Sett til side. Hell vannet av potetene og la de få dampe av seg.

Hell oljen over potetene. Sett lokk på gryta og rist slik at utsiden av potetene brytes ytterlig ned.

Ha potetene i en ildfast form eller et stekebrett. Strø så lett med salt over og sett dem inn i en forvarmet ovn. Stek i 20 minutter. Ta potetene ut og snu dem. Sett tilbake i ovnen og stek i ytterligere 20 minutter.

Ta potetene ut igjen, snu og stek videre i 10-20 minutter eller til du synes de har fått nok farge.

Bland den stekte hvitløken og finhakkede persillen sammen med de stekte potetene før du strør litt salt og pepper over og serverer!

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Bakt ost med sprø müslikjeks

20 minutter i ovnen forvandler en helt vanlig brie til et festmåltid!

Som en del av et koldbord eller som en nydelig avslutning på en grønn julemeny anbefaler vi bakt brie med sprø muslikjeks.

Som en del av et koldbord eller som en nydelig avslutning på en grønn julemeny anbefaler vi bakt brie med sprø muslikjeks.

Det er nesten magisk hvilken imponerende og god rett dette blir bare ved å smelte osten i ovnen før den serveres. Servert med et sprøtt og godt müslibrød, noen gode nøtter og kanskje litt honning skal det nemlig godt gjøres å lage noe bedre på kortere tid. 

Her har vi laget muslibrødet selv, det blir utrolig godt og er langt rimeligere enn å kjøpe lignende varianter. Har du ikke tid til å bake, er det masse gode lignende kjeks å få kjøpt. 

Bruk den osten du liker best, både brie og camembert funker utmerket!

Bruk den osten du liker best, både brie og camembert funker utmerket!

For å lage hjemmelagde müslikjeks trenger du;
2,5 dl melk
2,5 dl vann
50 gram fersk gjær (evt tørrgjær)
2 ss solsikkeolje
175 gram hvetemel
175 gram sammalt hvete
100 gram sammalt rugmel
50 gram havregryn
250 gram med nøtter og tørket frukt
1 ts salt

Til servering:
brie eller camembert
valnøtter, hasselnøtter
evt honning

Slik lager du müslikjeks:
Varm opp melken og vannet til det er lunkent- rør ut gjæren. Imens blander du sammen alle de tørre ingrediensene, frø, nøtter og tørket frukt. Ha i olje og salt. Hell så i væsken hvor gjæren er rørt ut.

Elt så deigen i en 5-10 minutter i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Du kan også elte den for hånd, men deigen er ganske tung å røre sammen, så jeg liker best å bruke maskin. Dekk så bollen med plast og la den heve i ca 40 minutter.

Ha deigen over i smurte brødformer. Jeg bruker to små former eller en stor brødform til denne oppskriften.

Sett ovnen på 210 grader og la brødet etterheve ca 30 min mens ovnen blir varm. Stekes ca 40-45 minutter midt i ovnen før det avkjøles på rist. Når brødet er avkjølt (du kan fint bake brødet dagen før) skjærer du brødet i så tynne skiver som du klarer. Del så hver skive i to før du legger dem utover på en bakepapirkledd bakeplate. Til slutt ringler du over litt olivenolje og havsalt.

Stek så i ovnen på 130 grader i 40 – 50 minutter. Hvis du da ikke synes de er sprø nok, kan du tørke kjeksene videre på 100 grader varmluft til de er perfekt.

Slik lager du bakt ost:
Sett ovnen på 200 over- og undervarme. Ta ut osten av pakningen og legg den på et stekebrett med bakepapir. Sett den i ovnen og la den stå der i ca 20 minutter.

Server med sprø kjeks, noen gode nøtter og kanskje litt honning.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Soppstek med aubergine og kikerter

Hvis du får gjester som er vegetarianere, eller ønsker å servere et kjøttfritt julemåltid, kan denne nydelige soppsteken være et godt alternativ til kjøttet.

Har du lyst til å spise vegetarisk eller vegansk til jul? Erstatt ribba med en skikkelig god soppstek!

Har du lyst til å spise vegetarisk eller vegansk til jul? Erstatt ribba med en skikkelig god soppstek!

Denne soppsteken er laget med kikerter, aubergine, linfrø og valnøtter og resultatet er en saftig og smakfull stek som er perfekt å sette fram som en del av et vegetarisk koldtbord, eller som et kjøttfritt alternativ hvis du får gjester på julaften som er veganere / vegetarianere.

Den blir nesten bedre av å lages dagen før for så å varmes opp slik at den kan serveres lun, så her er det ingen grunn til å stresse på julaften. Hvis dere er så heldig å få igjen litt rester, kan dere glede dere til dagen derpå med nøttestek på et stykke godt rugbrød, gjerne toppet med sylteagurk eller syltet rødløk.

Bilde 23.10.2019, 11 30 23.jpg

Til 4-6 personer trenger du:
400 gram sopp, feks aromasopp
olivenolje til steking
300 gram aubergine
1 purre
1 bunt persille
2 ss linfrø
2 dl kokende vann
250 gram kokte kikerter
100 gram valnøtter
2 ss tørket basilikum
4 ss kikertmel eller hvetemel
kvernet pepper
havsalt

Slik gjør du:
Varm opp olje i en stor panne. Skjær purre i tynne skiver. Ha purren i den varme pannen og stek til purren er blitt brun. Kutt opp soppen (behold gjerne 5-6 sopp til pynt) og aubergine i små terninger og tilsett i pannen. Hakk persille og ha det i pannen. Stek ingrediensene på relativt høy varme mens du rører regelmessig slik at det ikke brenner seg. La grønnsakene steke i ca 10 minutter til de er gjennomstekt.

Hell linfrø i en liten bolle og dekk til med 2 dl kokende vann. La frøene trekke i ca 10 minutter.

Hell de stekte grønnsakene i en foodprocessor med de myke linfrøene og vannet du har brukt til å bløtlegge frøene. Kjør foodprosessoren til alt er godt blandet. Tilsett kokte kikerter og tørket basilikum. Tilsett også godt med pepper og litt salt (etter smak). Puls et par ganger. Hakk valnøttene helt fint i en minihakker ved siden av. Tilsett i foodprosessoren sammen med kikertmelet. Puls et par ganger.

Ha nå massen over i en brødform som du har smurt med olivenolje. Fordel den jevnt i formen med en deigskrape.

La så steken hvile på kjøkkenbordet mens du forvarmer ovnen til 180 grader varmluft.

Stek soppsteken i ovnen i ca. 45-55 minutter. Steken får den beste konsistensen ved å bli laget, bakt og oppbevart i kjøleskapet en dag eller flere dager i forveien. Så varmer du bare opp før servering. På denne måten blir skivene fine og sammenhengende.

Ved servering: Skjær forsiktig langs kanten av brødformen, snu brødformen opp ned over retten som den skal serveres på. Helt til slutt kan du så skjære de siste ekstra soppene i skiver før du steker dem i en varm panne.

Topp den lune steken med nystekt sopp og server.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Den beste restematen

Visste du at matsvinn er et større problem for miljøet enn plast? Hvis du vil gjøre en innsats for miljøet er derfor rådet enkelt og greit; spis opp maten din!

Hva med å innføre en fast dag til å spise rester hjemme hos dere? Ta en titt i kjøleskapet og bruk en av disse oppskriftene som utgangspunkt til en herlig restemiddag.

Hva med å innføre en fast dag til å spise rester hjemme hos dere? Ta en titt i kjøleskapet og bruk en av disse oppskriftene som utgangspunkt til en herlig restemiddag.

Ni av ti nordmenn tror at plastavfall er et større miljøproblem enn matsvinn. Men det er altså feil. Forskningviser at kasting av mat nesten alltid er mer ressurs-sløsende enn bruk og kast av plastemballasje. Særlig om du kildesorterer plasten.   

Når det kommer til matsvinn er det middagsrestene som er verstingen. Hvert år kaster hver og en av oss 13,7 kilo middagsrester!  Hvis du vil redusere matsvinn, er derfor oppfordringen like klar som den er gjennomførbar;  Spis middagsrestene til lunsj eller middag dagen derpå.  

Vi har derfor samlet noen supre oppskrifter på restemat, som gjør det enkelt å bruke opp det du har i kjøleskapet og samtidig ende opp med en skikkelig god middag og ikke minst dessert. 


Japanske pannekaker «Okonomiaki»

«Okonimaki» betyr noe i retningen av «ta det du har, og stek det». Du skal altså lete lenge etter en oppskrift som egner seg bedre til rester enn dette. Det er enkelt og greit pannekaker med grønnsaker og det du har av rester fra kjøtt, sjømat eller kylling, i røra. 

Se oppskrift her.

Matrester kan forvandles til en skikkelig digg middag hvis du bruker dem i japanske pannekaker!

Matrester kan forvandles til en skikkelig digg middag hvis du bruker dem i japanske pannekaker!

Pytt i panne

Som navnet tilsier er dette en rett som kan tilpasses etter det du har liggende av grønnsaker og middagsrester. Skjær grønnsakene og kjøttet i små terninger og stek det i en panne på høy varme. Server med litt persille hvis du har det, og gjerne et stekt egg. Voila!

Se oppskrift her.

Har du rester av rotgrønnsaker, pølser og kanskje litt bacon liggende i kjøleskapet? Lag pytt i panne!

Har du rester av rotgrønnsaker, pølser og kanskje litt bacon liggende i kjøleskapet? Lag pytt i panne!

Plukkfisk

Hvis du har rester av fisk, poteter og litt grønnsaker har du alt du trenger for å lage plukkfisk. En barnevennlig, sunn og ordentlig god restemiddag!

Se oppskrift her.

All hvit fisk kan brukes når du lager plukkfisk. Det mest vanlige er sei, lyr eller torsk, men klippfisk kan også brukes. Har du noen rester av skalldyr liggende er det også veldig godt å tilsette rett før servering.

All hvit fisk kan brukes når du lager plukkfisk. Det mest vanlige er sei, lyr eller torsk, men klippfisk kan også brukes. Har du noen rester av skalldyr liggende er det også veldig godt å tilsette rett før servering.

Brødpudding

Har du et halvt brød liggende? Ikke kast det! Med enkle grep kan tørt brød nemlig forvandles til den nydeligste hverdagsdesserten! 

Se oppskrift her.

Når du lager brødpudding lar du brødrester få steke i ovnen sammen med en blanding av fløte, melk, smør og frosne bær. Resultatet er nydelig!

Når du lager brødpudding lar du brødrester få steke i ovnen sammen med en blanding av fløte, melk, smør og frosne bær. Resultatet er nydelig!

Denne saken er publisert på Plusstid.no


God gammeldags bløtkake

Hemmeligheten bak en skikkelig god bløtkake eller marsipankake ligger i sukkerbrødet. Her skal du få en enkel beskrivelse av hvordan du lager et perfekt sukkerbrød

Lag på lag med vaniljekrem, krem, banan og friske bær….. En ordentlig bløtkake skal bugne av godsaker! Foto: Espen Solli

Lag på lag med vaniljekrem, krem, banan og friske bær….. En ordentlig bløtkake skal bugne av godsaker! Foto: Espen Solli

Å lage hjemmelaget sukkerbrød kan virke vanskelig, men er egentlig ganske lett.  Bruker du ingrediensene som står i denne oppskriften og følger fremgangsmåten som er beskrevet under, vil du garantert få et perfekt sukkerbrød som både smaker og ser nydelig ut!

Smør formen litt ekstra godt når du skal lage sukkerbrød. Da unngår du at den blir sittende fast i formen. Foto: Espen Solli

Smør formen litt ekstra godt når du skal lage sukkerbrød. Da unngår du at den blir sittende fast i formen. Foto: Espen Solli

Bruk slikkepotten til å få en jevn overflate på sukkerbrødet. Da unngår du at kaken blir ujevnt stekt. Foto: Espen Solli

Bruk slikkepotten til å få en jevn overflate på sukkerbrødet. Da unngår du at kaken blir ujevnt stekt. Foto: Espen Solli

En kakeløfter gjør det lettere å overføre kaken fra form til skjærefjøl – og derfra til fat. Foto: Espen Solli

En kakeløfter gjør det lettere å overføre kaken fra form til skjærefjøl – og derfra til fat. Foto: Espen Solli

Tips: Synes du det er vanskelig å dele sukkerbrød? En såkalt “cake leveler” eller “kakedeler på godt norsk, gjør det hele enklere. Foto: Espen Solli

Tips: Synes du det er vanskelig å dele sukkerbrød? En såkalt “cake leveler” eller “kakedeler på godt norsk, gjør det hele enklere. Foto: Espen Solli

Del kaken i tre – en kakedeler kan være en lur investering. Etterpå er det bare å fylle sukkerbrødet med det dere liker aller best! Foto: Espen Solli

Del kaken i tre – en kakedeler kan være en lur investering. Etterpå er det bare å fylle sukkerbrødet med det dere liker aller best! Foto: Espen Solli

Både store og små elsker en ordentlig bløtkake! Foto: Espen Solli

Både store og små elsker en ordentlig bløtkake! Foto: Espen Solli

Slik lager du sukkerbrød:
4 egg
160 gram sukker
100 gram potetmel
90 gram hvetemel
1 1/2 ts bakepulver

Fyll og pynt:
6 dl kremfløte, pisket
sukker
5 dl vaniljekrem
jordbær, bringebær, blåbær
banan
rørte jordbær eller syltetøy til dynking av kaken

Slik gjør du:
Sett ovnen på 150 grader. Deretter smører du en rund kakeform (24 cm). Bruk godt med smør slik at deigen ikke setter seg fast.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Ta gjerne eggene ut av kjøleskapet litt før du skal bruke dem, slik at det blir romtemperert, da blir eggedosisen ekstra luftig.

Sikt potetmel, hvetemel og bakepulver og vend det tørre forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott. Vær tålmodig, sikter du inn for mye av gangen vil melet legge seg som en klump i bunnen av bollen.

Hell røren over i formen.

Stek sukkerbrødet midt i ovnen i ca 45 minutter. Når sukkerbrødet først er satt i ovnen er det viktig at du lar ovnsdøren stå urørt. Spesielt de første 20 minuttene. Da reduserer du muligheten for at sukkerbrødet synker sammen på midten.

Vent med å ta sukkerbunnen ut av ovnen når det er ferdig stekt. Bare åpn opp døren og la bunnen avkjøle seg mens den fremdelesstår i ovnen. Da forhindrer du at sukkerbrødet «faller sammen». Det kan gjerne stå i den kalde ovnen natten over.

Pisk fløten til krem og smak til med litt sukker.

Del sukkerbrødet i tre lag. Legg det nederste sukkerbrødet på et fat.

Smør rørte jordbær eller syltetøy utover bunnen. Ha deretter på vaniljekrem, banan i skiver, friske bær og til slutt pisket krem.

Legg på et lag til med sukkerbrød og gjenta prosessen.

Til slutt legger du på det øverste laget med sukkerbrød og fordeler pisket krem utover  med en kniv, før du avslutter med å legge masse friske bær på toppen.

Du kan gjerne lage sukkerbrødet dagen før. Det kan også fryses så lenge du pakker det godt inn. Ta det så opp og la det tine på kjøkkenbenken.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Ovnsbakt kyllingcurry

Denne retten kan fort bli en ny helgefavoritt. Ovnsbakte kyllinglår i en smakfull curry, som toppes med masse finhakket koriander. Like greit å lage om det er mange eller få munner som skal mettes. Her får du massevis av smak med liten innsats.

Jeg har ennå ikke servert denne uten at oppskriften har blitt etterspurt, et godt tegn på at det smaker:)

IMG_4521.jpg

Du trenger
4 kyllinglår
4 dl kokosmelk
2 dl kremfløte
4 vårløk
2 hvitløksfedd
2-3 ts rød curry-paste
2 ss finrevet ingefær
1 rød chili
2 ss fiskesaus
finhakket koriander til pynt

Slik gjør du det.
Sett ovnen på 180 grader. Varm om en stekepanne til middels høy varme, ha i olje, brun så kyllinlårene slik at de får en gylden stekeskorpe.

Legg så kyllinglårene over i en ildfast form.
Bland sammen resten av ingrediensene og hell det over kyllingen. Bak i ovnen i 45 minutter til 1 time.

Kyllingen kan med fordel hvile i 10 minutter før du serverer den. Ha over masse finhakket koriander.

Server med ris og gjerne hjemmelaget tortillachips:) Det er også knallgodt med en frisk dessert som ananas med myntesukker etter denne.


Oppskriftskilde: Kosekokeboken av Maj-Britt Aagaard

Kylling biryani

En klassisk indisk rett som består av ris, kylling og grønnsaker. Så mild og god i smaken at den kommer til å gå rett hjem selv hos familiens minste.

Bilde 19.03.2019, 17 19 39-kopi.jpg

Hvis du skal lage en autentisk biryani bør du begynne dagen før med å marinere kyllingen og du bør legge inn en tur til en ordentlig grønnsaksbutikk for å skaffe deg diverse krydder. Men hverdagsvarianten av biryani er på ingen måte en dårlig erstatning på travle hverdager.

Denne oppskriften benytter seg av færre krydder enn den originale, men den er likevel intens og nydelig på smak. Det er også en perfekt måte å bruke opp rester av kylling på, både kjøtt og kraft, og genialt hvis du har kokt en hel kylling og sitter igjen med begge deler.

Server kylling biryani med mangochutney og nanbrød. Eller sprøstekte tortillalefser slik vi har gjort her.

Til 4- 6 personer trenger du:
500 - 600 gram kyllingkjøtt
1 gul løk
2 hvitløksfedd
1/2 ts gurkemeie
2 ts karripulver
1 ts garam masala
2 ss smør
3 dl basmatiris
4 1/2 dl vann / kyllingkraft
1/2 dl rosiner
1/2 dl mandler med skall
grønnsaksrester, terninger av gulrot, squash, brokkoli

Slik gjør du:
Finhakk løk og hvitløk.
Fres det i smør i en litt stor gryte til løken er blank og myk.
Tilsett krydder og ris. Bland det hele sammen. Tilsett kylling og grønnsaker.
Hell på kraft, kok opp og vend om en gang.
Dryss over mandler og rosiner. Hvis du har noen små i familien som ikke liker det, kan du også sette det fram på bordet slik vi har gjort på bildet.
Legg på lokk. Skru ned varmen og la det koke i 12 minutter.
Ta gryta av varmen. La den så stå med lokket på i 10 minutter slik at den setter seg.

Server!

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Semulegrøt

Vi er en skikkelig grøtfamilie. Vi spiser gjerne grøt til frokost, kvelds, lørdag formiddag og du skal ikke se bortifra at grøt også bli kan bli servert til dessert.  Her er semulegrøt perfekt. Da kan nemlig grøtrestene trylles om til en herlig semulepudding med litt sukker og en runde i miksmasteren.

FullSizeRender.jpg

Du trenger:
1 l. melk
1,2 dl semulegryn
2 ss meierismør
1,5 ss sukker
litt salt

Slik gjør du :
Smelt halvparten av smøret i en kjele. Ha i melken og kok opp. Visp inn grynene og la grøten småkoke i ca 10 minutter. Rør jevnt i grøten så den ikke klumper eller svir seg. Ha i resten av smøret, smak til med salt og sukker.

Server grøten med litt sukker og kanel hvis du ønsker det. Eller kanskje dere foretrekker litt god rød saft på?

TIPS: Om jeg skal lage pudding av grøten, pleier jeg å vispe den ferdige kokte grøten med miksmaster til den er luftig og lunken. Her har jeg også litt ekstra sukker i, da den bør være hakket søtere til dessert, og her er den røde saften til servering et must!

Monsterkjeks

Et par spiselige øyne og sjokoladelinser i ulik farge gir skremmende gode monsterkjeks!

Bilde 02.06.2019, 15 09 50.jpg

Hva med å lage noen kule monsterkjeks til Halloween? Disse er både enkle å lage, passe seige og farlig søte!

De er topp å servere hvis dere skal ha gjester på Halloween, og supre å ta med seg hvis du er invitert bort og skal ha med en liten vertinnegave eller bidrag til kakebordet.

Kjeksene kan gjerne lages noen dager før Halloween. Bare pass på da å la kjeksene bli helt avkjølt før du har dem over i en tett kakeboks.

En god kjeksdeig, spiselige øyne og sjokoladelinser er alt som trengs for å lage monsterkjeks!

En god kjeksdeig, spiselige øyne og sjokoladelinser er alt som trengs for å lage monsterkjeks!

La barna være med å lage monsterkjeks. Hvis de er store nok til forme kjeksene kan de få hele ansvaret, hvis de trenger litt hjelp kan du forme kjeksene først og deretter overlate pyntingen med sjokoladeknapper og øyne til dem.

La barna være med å lage monsterkjeks. Hvis de er store nok til forme kjeksene kan de få hele ansvaret, hvis de trenger litt hjelp kan du forme kjeksene først og deretter overlate pyntingen med sjokoladeknapper og øyne til dem.

Til ca 20 kjeks trenger du:
200 gram smør, romtemperert
300 gram brunt sukker
2 egg
300 gram hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts natron
1 ts salt
1 ts vaniljesukker
50 gram kakao
spiselige øyne
sjokolade i ulik farge

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader.

Pisk sammen smør og sukker, tilsett eggene og pisk litt til. Tilsett de tørre ingrediensene og bland alt godt sammen.

Form deigen med to spiseskjeer, regn en raus ss pr cookie. Fordel deigen utover to bakeplater. Sett på øyne og sjokolade i ulik farge for monster-effekt.

Stekes midt i ovnen (over og undervarme) i ca 10- 12 minutter. La cookiene ligge på stekeplaten til de har fått satt seg.

Oppbevares i en tett boks.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Mumie-pølser

Skremmende godt og enkelt. Må serveres med blodrød ketsjup!

Halloween-festen blir ikke det samme uten mumiepølser!

Halloween-festen blir ikke det samme uten mumiepølser!

Innbakte pølser er populært hos store og små. Når du surrer dem inn på denne måten og lar det være et lite glippe til øyne får du pølser som ser ut som små mumier, og som dermed passer perfekt til Halloween eller andre skumle anledninger.

Mumiepølser er supert å servere hvis dere skal være mange til bords ettersom de kan gjøres klare i forkant. De smaker best lune, så gi dem gjerne et par minutter på varmluft hvis du har laget dem klare noen timer før gjestene kommer.

Og glem for all del ikke en liten skål med blodrød ketsjup når de serveres!

En gjærdeig og pølser er alt som trengs for å lage mumiepølser!

En gjærdeig og pølser er alt som trengs for å lage mumiepølser!

Til 24 mumiepølser trenger du:
12 grillpølser
850 gram hvetemel
50 gram fersk gjær
5 dl melk
75 gram smør, temperert
1 egg
1 ss salt
melk eller egg til pensling

Slik gjør du:
Begynn med å lage gjærdeigen: Ha de tørre ingrediensene + egget oppi en bakebolle.

Varm opp melken til ca 37 grader og rør ut gjæren i melken. Tilsett den lunkne gjærblandingen i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter.

Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse (ca 1 time).

Del hver grillpølse i to slik at du får 24 pølser. Del dem på midten, og ikke på langs.

Ha den ferdighevede deigen på bakebordet. Ha på rikelig med mel og kjevle ut en leiv som er 50-60 cm bred og 25-30 cm høy. Skjær smale remser som er ca 2 cm brede og surr dem så rundt grillpølsene slik du ser på bildet. La det være en åpning litt høyt opp på pølsene slik at du får laget et ansikt.

Mumie-pølsene legges så på en bakepapirkledd stekeplate der de etterheves på et lunt sted i ca 30 minutter. Før de settes i ovnen kan mumiepølsene pensles med melk eller egg, avhengig av hva du ønsker.

Stek mumiepølsene ved 225 grader, midt i ovnen i ca 10 minutter.

Når pølsehornene er stekt kan du lage øyne på mumiene ved å bruke en tykk sjokoladesaus eller sukkerkulør. Du kan også bruke spiselige øyne hvis du har det.

Server dem lune med en skål ketsjup.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Spøkelsesrundstykker

Halloween-suppen blir ikke det samme uten spøkelsesrundstykker! Alt du trenger er en pinne for å stikke ut små øyne og en måpende munn. Effekten er langt større enn innsatsen!

Små, søte spøkelsesrundstykker smaker nydelig sammen med en god suppe og godt smør

Små, søte spøkelsesrundstykker smaker nydelig sammen med en god suppe og godt smør

På vår halloween-feiring i år kommer det relativt små barn. Jeg tenker da at vi skal prøve å gjøre det koselig skummelt. Disse spøkelsesrundstykkene er bare søte, og perfekt å holde for små barnehender.

De er også enkle å lage, noe som er en fordel når det kommer mange mennesker. Rundstykkedeigen er dessuten lett å jobbe med, noe som passer veldig bra når det er noen ivrige små bakeassistenter som gjerne vil være med.

Bruk en sushipinne eller lignende når du skal stikke ut øyne og munn på spøkelsesrundstykkene.

Bruk en sushipinne eller lignende når du skal stikke ut øyne og munn på spøkelsesrundstykkene.

Til ca 30 rundstykker trenger du:
700 gram hvetemel
150 gram sammalt mel
50 gram fersk gjær
5 dl melk
100 gram smør (temperert)
2 egg
en god klype salt

Slik gjør du:
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader – rør ut gjæren. Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt og litt. Hev til dobbel størrelse ca 1 time.

Bak ut – etterheves så i ca 30 minutter. Bruk så en pinne (eks sushipinne) til å stikke ut øyne og munn. Pensles med egg eller melk om du ønsker det.

Stekes på 240 C i 10-12 minutter, og avkjøles på rist.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Gresskarmos til baby

Den milde, litt søte smaken til gresskaret er et perfekt utgangspunkt for både supper og grønnsaksmos når du lager hjemmelaget babymat.

Har familiens minste begynt med fast føde? Prøv denne grønnsaksmosen med blant annet gresskar, potet og ingefær. Den er næringsrik og veldig god på smak.

Har familiens minste begynt med fast føde? Prøv denne grønnsaksmosen med blant annet gresskar, potet og ingefær. Den er næringsrik og veldig god på smak.

Hvis du ønsker å lage hjemmelaget babymat, er gresskar noe av det første du kan begynne med. Gresskaret har en rund og søt smak som er lett å like, og den kan brukes på samme måten som potet, søtpotet og rotgrønnsaker. Den egner seg perfekt til å lage både grønnsaksmos og grønnsakssuppe, og begge deler kan fint fryses hvis du ønsker å ha litt på lur.

Denne oppskriften stammer fra babymatens guru, nemlig Margit Vea og hennes supre kokebok Babymat. Det første året. Hjemme hos meg var denne grønnsakssuppen en stor favoritt med både appelsin og kokos, men du kan fint droppe det i begynnelsen, og heller lage en litt enklere variant. Smak deg fram og finn ut hva den lille hos deg liker best!

I denne oppskriften har vi redusert væskenivået i den opprinnelige oppskriften slik at det blir en god grønnsaksmos, noe som er perfekt for de aller minste. Hvis du heller ønsker suppe kan du bruke 1 liter kraft eller vann.

Denne grønnsaksmosen egner seg fra 6 mnd.

Med disse ingrediensene kan du lage en nydelig gresskarmos eller suppe som egner seg til en liten baby fra 6 mnd.

Med disse ingrediensene kan du lage en nydelig gresskarmos eller suppe som egner seg til en liten baby fra 6 mnd.

Du trenger:
ca 500 gram gresskar
1 potet
1 løk (kan utelates om barnet reagerer)
1-2 ts revet ingefær
1/2 liter kraft eller vann
1 appelsin (kan utelates i begynnelsen)
1 lime, saften av
salt og pepper
ev. 1/2-1 dl kokosmelk

Slik gjør du:
Skrell og skjær gresskarkjøtt og potet i terninger. Rens og grovhakk løk. Riv ingefær på rivjern.

Kok opp kraften og ha i grønnsakene. La alt koke til grønnsaken er møre.

Skrell appelsinen, ha appelsinkjøttet i kjelen og mos alt med stavmikser eller hurtigmikser. Tilsett limsaft og smak til med salt og pepper. Tilsett litt kokosmelk hvis du ønsker en litt rundere smak.

Server!


Denne saken er publisert på Plusstid.no


Syltet gresskar

Når du først har begynt å lage syltet gresskar blir det fort like uunnværlig på middagsbordet som tyttebær er for kjøttkakene.

Syltet gresskar kan holde seg i flere måneder.

Syltet gresskar kan holde seg i flere måneder.

Jeg er vokst opp med syltet gresskar både til kjøttkaker og ribbe. Hvis du aldri har smakt det anbefaler jeg å prøve. De sursøte små bitene egner seg nemlig perfekt til alt fra ost, kjøtt, fiskesuppe og grillet fisk. Du kan også prøve å bytte ut tradisjonell chutney med syltet gresskar neste gang du skal spise indisk eller annen sterkt krydret mat. Det er nydelig!

Syltet gresskar blir bare bedre om det får stå litt, så la det gjerne få stå et par uker i kjøleskapet før du spiser det, slik at alle smakene virkelig får satt seg.

Med disse ingrediensene kan du lage gresskarpickles, eller syltet gresskar.

Med disse ingrediensene kan du lage gresskarpickles, eller syltet gresskar.

Til 2 glass trenger du:
1/2 kg gresskar
2 dl eplesidereddik
375 gram sukker
20 gram revet frisk ingefær
8 hel nellik
1 hel kanel
1/2 laurbærblad

Slik gjør du:
Vask gresskaret. Det det så i to og skrap ut frøene. Skjær gresskaret i store båter, skrell båtene og del dem i 1 x 1 cm store terninger.

Kok opp eddik, sukker og krydder. Tilsett så gresskarterningene i den varme eddikbladningen. Kok til terningene er blanke og møre. Sil av vannet. Ha deretter gresskar-terningene over i rene, varme og tørre glass. Kok laken videre ca. 15 minutter til den blir tyktflytende.

Hell laken over gresskarterningene. Skru på lokk. La stå i romtemperatur over natten.

Oppbevar glassene mørkt og kjølig.

Denne saken er publisert på Plusstid.no



Gresskarsuppe

En nydelig suppe som er så søt og rund i smaken at både store og små kan like den.

Gresskarsuppe smaker nydelig med hjemmelagde krutonger og ristede gresskarkjerner.

Gresskarsuppe smaker nydelig med hjemmelagde krutonger og ristede gresskarkjerner.

Når butikkene bugner av gresskar i ulike farger og varianter, løvet faller og sola skinner er det lite som slår en skikkelig god gresskarsuppe til middag. Denne suppen lages med chili, hvitløk og koriander og kombinasjonen av det søte gresskarkjøttet med de syrlige, sterke smakene er perfekt.

Server suppen med godt brød og topp den gjerne med koriander, rømme og ristede gresskarkjerner.

Bruk gjerne flaskegresskar eller hokkaidogresskar når du lager denne suppen.

Bruk gjerne flaskegresskar eller hokkaidogresskar når du lager denne suppen.

Du trenger:
600 gram gresskar i biter
2 ss olje til steking
1 hakket rødløk
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 hvitløksfedd
1 finhakket rød chili
1 liter kyllingbuljong
1/2 sitron, saften av
en neve frisk koriander

Slik gjør du:
Del gresskaret i to og skrap ut frøene. Ta av skallet og skjær gresskarkjøttet i biter.

Varm opp oljen, fres hvitløk, løk og chili til løken er blank. Tilsett gresskarbitene og la de frese med i et par minutter. Hell over kraften og finhakket koriander. Kok opp og la suppen koke til gresskaret er mørt (ca 20 minutter) Kjør så suppen glatt med en stavmikser eller i en foodprossessor.

Smak til med sitron, salt og pepper.

Serveres med ferskt brød.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Ristede gresskarkjerner

Ta vare på gresskarkjernene når du bruker gresskar i matlaging. Med litt salt og olje blir de nemlig til nydelig, sprø og sunn snacks, eller perfekt garnityr til både supper og salater.

Gresskarkjerner kan ristes i enten stekepanne eller i ovnen og enkelt forvandles til sprø og smakfull garnityr.

Gresskarkjerner kan ristes i enten stekepanne eller i ovnen og enkelt forvandles til sprø og smakfull garnityr.

Du kan lage ristede gresskarkjerner med gresskarkjerner du kjøper på butikken, men du kan også prøve å lage det neste gang du bruker gresskar i matlagingen og lurer på om du skal kaste kjernene du sitter igjen med etter å ha renset gresskaret.

Hvis du bruker de rå kjernene fra et gresskar, kan det være lurt å bruke litt tid på å plukke ut kjernene fra den trådete massen de ligger i. Deretter skal de kokes litt i salt vann før du går i gang med prosessen å riste dem i ovnen.

De ferdig ristede gresskarkjernene smaker nydelig som garnityr til supper, salater, eller rett og slett som en sunn og god snacks.

I denne oppskriften bruker vi kun salt og olje, men du kan tilsette for eksempel urter eller hvitløk hvis du ønsker mer smak

I denne oppskriften bruker vi kun salt og olje, men du kan tilsette for eksempel urter eller hvitløk hvis du ønsker mer smak

Du trenger:
250 gram gresskarkjerner
2 dl vann
2 ts salt
1 ss solsikke - eller rapsolje / evt smeltet smør

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 180 grader. Skyll gresskarkjernene om du bruker kjerner fra et gresskar du selv har renset. Legg kjernene i en liten gryte. Tilsett vann og salt og kok opp. La det koke i ca 10 minutter.

Sil av vannet og tørk kjernene med et kjøkkenpapir. Fordel gresskarkjernene tynt utover på en stekeplate med bakepapir. Hell over litt olje og vend kjernene i denne.

Stek kjernene til de er blitt lett brune. Dette tar ca 15-25 min. Snu dem av og til.

Avkjøl på kjøkkenpapir.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Gresskarpai

Det søte, bakte gresskaret passer perfekt i en dessertpai, og den milde, krydrede smaken gjør at denne paien faller i smak både hos store og små.

Server gresskarpaien lun med litt pisket krem og et lite melisdryss.

Server gresskarpaien lun med litt pisket krem og et lite melisdryss.

Denne kjente og klassiske amerikanske paien serveres ofte på både Halloween og Thanksgiving.  Krydder som kanel, ingefær og muskat gjør at denne paien minner litt om våre pepperkaker, og dermed kan skeptiske barn fort få seg en liten overraskelse. Dette er nemlig skikkelig snadder!

Paien lages med ovnsbakt eller kokt gresskar, noe som gir en litt nøtteaktig, søt smak og et nydelig utgangspunkt for en dessertpai.

Serveres helst litt lun, med vaniljeis, vaniljekrem, eller kun med et lite melisdryss.

Ovnsbakt eller kokt gresskar er utgangspunktet for fyllet til denne nydelige dessertpaien

Ovnsbakt eller kokt gresskar er utgangspunktet for fyllet til denne nydelige dessertpaien

Til Paibunnen trenger du:
190 gram hvetemel
50 gram sukker
125 gram smør
1 eggeplomme
1-3 ss kaldt vann

Til fyllet trenger du:
500 gram bakt / kokt gresskarkjøtt
70 gram brunt sukker
2 ss maizena
2 egg
1,5 dl helmelk / evt fløte
2 ss lys sirup
1 ts kanel
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts muskatnøtt

Slik gjør du:
Først må du bake eller koke gresskaret. Om du vil bake det deler du gresskaret i biter (ta av skallet først) før du har gresskaret i en ildfast form, hell over litt olje og legg aluminiumsfolie over formen. Gresskaret bakes så i ca 45 minutter på 200 grader til gresskaret er mykt. Om du heller vil koke gresskaret deler du gresskaret i biter (uten skall ) som du koker i en stor kjele med vann i ca 20 minutter til gresskaret er helt mykt. Uansett hvilke fremgangsmåte du velger, moser du så gresskarkjøttet med en stavmikser eller i en foodprossessor – før det avkjøles og kan blandes inn i paifyllet.

Lag paideigen: Bland sammen hvetemel og sukker i en kjøkkenmaskin, ha i kaldt smør som du har delt i terninger – kjør dette en stund før du tilsetter eggeplomme og kaldt vann. Elt litt, før du stopper maskinen og elter resten for hånd. La deigen hvile i kjøleskapet i ca 30 minutter.

Sett ovnen på 200 grader. Kle en smurt paiform med paideigen, enten du kjevler den ut eller klemmer den ut med fingrene. Legg så et bakepapir i bunn og ha over tørkede erter.

Stek paibunnen i 10 minutter – ta så av bakepapiret før du steker bunnen i 10 minutter til. Ta så paibunnen ut av ovnen. Senk temperaturen til 180 grader.

Mens paibunnen steker kan du lage fyllet: Bland sammen sukker og maizena i en bolle. Pisk inn egg, fløte, bakt eller kokt gresskar, sirup og krydder. Hell så fyllet i paibunnen og stek den (180 grader) i 40- 45 minutter.

Paien avkjøles og kan med fordel hvile litt før servering slik at fyllet får satt seg.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Falafel i lefse

Falafel, eller kikertboller, stammer fra Midtøsten og er supre å servere i lefser eller pitabrød sammen med tzatziki, sylta rødløk og salat. De er milde i smaken, så sjansen er stor for at de faller i smak hos barna!

Server falafel med tzatziki og syltet rødløk til de voksne, og oppkuttet agurk og rømme til de små!

Server falafel med tzatziki og syltet rødløk til de voksne, og oppkuttet agurk og rømme til de små!

Falafel blir best om en bruker kikerter som kun er bløtlagt, ikke kokt. Da er sjansen stor for at deigen holder seg godt sammen under steking!

Falafel blir best om en bruker kikerter som kun er bløtlagt, ikke kokt. Da er sjansen stor for at deigen holder seg godt sammen under steking!

Til 6 - 8 personer trenger du:
2 bokser kikerter
1 ts spisskummen
1/2 rød chili
2 ss potetmel
1 egg
olje
salt

Slik gjør du:
Hell laken av kikertene, skyll dem i kaldt vann og la vannet renne godt av ertene. Klapp dem gjerne tørre på et kjøkkenklede.

Bland kikerter, krydder, egg, potetmel og salt med en stavmikser. Form små, flate boller på størrelse med en valnøtt, og stek i olje til de er gylne på begge sider.

Tzatziki:
1 agurk
2 1/2 dl gresk yoghurt
2 fedd hvitløk
2-4 ss finhakket dill
salt og pepper

Slik gjør du:
Lag tzatziki ved å rive agurk og blande med finhakket hvitløk, yoghurt og dill. Smak til med salt og pepper.

Sylta rødløk:
0,5 dl eplecidereddik
1 dl sukker
1 dl vann
0,5 rød chili
2 rødløk

Slik gjør du:
Lag sylta rødløk ved å la sukker, eddik, vann og chili i en kjele. Kok opp og la det småkoke til alt sukkeret er oppløst. Del opp rødløkene i tynne skiver, før du har disse over på et glass. Hell over eddik-blandingen og sett på lokket. Løken bør trekke minst en time. Den holder seg fint i kjøleskapet en ukes tid.

Varm lefsene/ evt pitabrødene forsiktig i ovnen, og server!

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Linsesuppe med høstens grønnsaker

Hva er vel bedre enn en smakfull grønnsaksuppe nå på høsten? Søtpotet, gulrot, løk og eple i kombinasjon med tomat, kokosmelk og røde linser smaksettes karri og masse finhakket koriander, og resultatet? En nydelig suppe som du garantert kommer til å lage igjen. Har du tid og lyst anbefaler vi å servere suppen med pannebrød som smaker herlig til denne suppen. Har du ikke tid til å bake smaker det nydelig med ris eller godt brød også.

IMG_5390.jpg

Du trenger:
2 ss smør
1 løk
2 fedd hvitløk
2 gulrøtter
1 søtpotet
2 epler
1 ss karripulver
1 boks hermetiske tomater
1 liter buljong (grønnsak eller kylling)
2 dl kokosmelk
ca 200 gram kokte røde linser

Til servering:
ris, brød, rømme, mango-chutney og finhakket koriander

Slik gjør du:
Finhakk løk og hvitløk. Skrell og skjær opp gulrøtter, søtpotet og eple i terninger.

Smelt smøret i en kjele, fres den oppkuttede løken til den er gylden på middels varme. Tilsett hvitløk, gulrøtter, søtpotet og eple. La det surre i kjelen i noen minutter, før du tilsetter karri og tomater. Ha i buljong, før du koker det hele opp. La suppen småkoke under lokk i ca 30 minutter.

Ha i kokosmelk, før du gir suppen et nytt oppkok. Skyll linsene, før de tilsettes suppen. Smak til med sitronsaft, salt og pepper .

Sett frem skåler med rømme, mango-chutney, og finhakket koriander. Server gjerne med nystekte pannebrød og ris.

IMG_5410.jpg

Trollkrem

Blir det bedre enn en tur i marka i kald og klar høstluft, soppsuppe til middag og trollkrem med tyttebær til dessert?

Fire ingredienser er alt som trengs for å lage denne fantastiske rosa desserten, og hvis du aldri har smakt det før er det ingenting å vente på. Første gang jeg smakte det ble jeg nesten litt satt ut av hvor friskt, søtt og nydelig denne desserten smaker.  Trollkrem kan du enten servere alene eller sammen med vaniljesaus eller vispet krem. Det smaker også utrolig godt sammen med nystekte, sprø vafler.

hoved.jpg

Du trenger:
1/2 kg rensede tyttebær
200 gram sukker
2 ts vaniljesukker
2 stk eggehvite

Slik gjør du:
Pisk tyttebær, sukker og eggehvite i kjøkkenmaskin til de fleste bærene er knust og det har dannet seg et rosa, fast skum.

Server med en gang.

Denne saken er publisert på Plusstid.no