Gresskarpai

Det søte, bakte gresskaret passer perfekt i en dessertpai, og den milde, krydrede smaken gjør at denne paien faller i smak både hos store og små.

Server gresskarpaien lun med litt pisket krem og et lite melisdryss.

Server gresskarpaien lun med litt pisket krem og et lite melisdryss.

Denne kjente og klassiske amerikanske paien serveres ofte på både Halloween og Thanksgiving.  Krydder som kanel, ingefær og muskat gjør at denne paien minner litt om våre pepperkaker, og dermed kan skeptiske barn fort få seg en liten overraskelse. Dette er nemlig skikkelig snadder!

Paien lages med ovnsbakt eller kokt gresskar, noe som gir en litt nøtteaktig, søt smak og et nydelig utgangspunkt for en dessertpai.

Serveres helst litt lun, med vaniljeis, vaniljekrem, eller kun med et lite melisdryss.

Ovnsbakt eller kokt gresskar er utgangspunktet for fyllet til denne nydelige dessertpaien

Ovnsbakt eller kokt gresskar er utgangspunktet for fyllet til denne nydelige dessertpaien

Til Paibunnen trenger du:
190 gram hvetemel
50 gram sukker
125 gram smør
1 eggeplomme
1-3 ss kaldt vann

Til fyllet trenger du:
500 gram bakt / kokt gresskarkjøtt
70 gram brunt sukker
2 ss maizena
2 egg
1,5 dl helmelk / evt fløte
2 ss lys sirup
1 ts kanel
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts muskatnøtt

Slik gjør du:
Først må du bake eller koke gresskaret. Om du vil bake det deler du gresskaret i biter (ta av skallet først) før du har gresskaret i en ildfast form, hell over litt olje og legg aluminiumsfolie over formen. Gresskaret bakes så i ca 45 minutter på 200 grader til gresskaret er mykt. Om du heller vil koke gresskaret deler du gresskaret i biter (uten skall ) som du koker i en stor kjele med vann i ca 20 minutter til gresskaret er helt mykt. Uansett hvilke fremgangsmåte du velger, moser du så gresskarkjøttet med en stavmikser eller i en foodprossessor – før det avkjøles og kan blandes inn i paifyllet.

Lag paideigen: Bland sammen hvetemel og sukker i en kjøkkenmaskin, ha i kaldt smør som du har delt i terninger – kjør dette en stund før du tilsetter eggeplomme og kaldt vann. Elt litt, før du stopper maskinen og elter resten for hånd. La deigen hvile i kjøleskapet i ca 30 minutter.

Sett ovnen på 200 grader. Kle en smurt paiform med paideigen, enten du kjevler den ut eller klemmer den ut med fingrene. Legg så et bakepapir i bunn og ha over tørkede erter.

Stek paibunnen i 10 minutter – ta så av bakepapiret før du steker bunnen i 10 minutter til. Ta så paibunnen ut av ovnen. Senk temperaturen til 180 grader.

Mens paibunnen steker kan du lage fyllet: Bland sammen sukker og maizena i en bolle. Pisk inn egg, fløte, bakt eller kokt gresskar, sirup og krydder. Hell så fyllet i paibunnen og stek den (180 grader) i 40- 45 minutter.

Paien avkjøles og kan med fordel hvile litt før servering slik at fyllet får satt seg.

Denne saken er publisert på Plusstid.no